De Groene Venen 28-06-2019

Page 13

DE GROENE VENEN

28 juni 2019

HET VERHAAL VAN

13

Tekst Anja Verbiest

Edith Blok uit Mijdrecht zamelt zondag met Yoga4Life geld in voor het goede doel

“Yoga in de open lucht is echt heerlijk! Doe je ook mee?” In het Wickelhofpark in Mijdrecht wemelt het komende zondagochtend, 30 juni, hopelijk van de yogaliefhebbers én van de Rondeveners die wel eens kennis willen maken met yoga. Edith Blok geeft daar namelijk vanaf 10 uur, in het kader van het door haar en Leoniek van der Laan georganiseerde Yoga4Life, een anderhalf uur durende, laagdrempelige yogales in de open lucht. De opbrengst is voor het goede doel en gaat volledig naar Stichting4Life. Edith Blok is een ‘bezige bij’. Vier jaar geleden startte ze voor zichzelf als yogadocente. Naast yogalessen geeft ze op verschillende locaties in De Ronde Venen tevens Zumbaen Pilates-lessen. En tot voor kort werkte ze ook bij makelaardij Van der Helm en verkoopt ze in ieder geval één middag in de week kleding bij Blue’s Basic. “Met dansen is het voor mij allemaal begonnen”, vertelt Edith. “Op mijn vierde kreeg ik mijn eerste dansles van Vicky, de eerste eigenaresse van het huidige Jazz- en Showballet Nicole. Sindsdien heb ik alle dansvormen wel beoefend, van klassiek ballet tot streetdance en hiphop en alles daartussenin. Dat heeft me verrijkt. Toen ik vijftien was, ben ik zelf danslessen gaan geven. Dit ben ik altijd blijven doen, naast mijn gezin en mijn werk in de makelaardij.” Kracht van binnenuit Yoga kwam in Ediths leven toen ze kampte met een burn-out. “Toen het weer beter met me ging, stopte ik met de lessen maar sindsdien is yoga wel altijd bij mij gebleven. En na een uitnodiging van een andere yogadocente wist ik al snel dat ik hier meer mee wilde doen. In de danswereld draait veel om het uiterlijk, bij yoga leer je je lichaam en je kracht van binnenuit kennen. Je wordt er energieker, vitaler en rustiger van, meer in balans, op welke leeftijd je ook begint. Dat sprak me direct aan.” Warm, koud en nog veel meer Edith zegt: “Veel mensen denken dat yoga zweverig is, met allemaal ingewikkelde houdingen. Maar wie eenmaal meedoet, weet wel beter. We leven in de huidige maatschappij veel in de bovenkant van ons

lichaam, in ons hoofd. Het denken staat veel te veel aan. Yoga is goed voor ieders lichaam én geest, zeker als stress de overhand dreigt te nemen. Het verbindt je lichaam en geest door middel van je adem, een krachtige tool om je lichaam te beheersen. Met yoga gaan we terug naar onze voeten op de grond en gaan we weer voelen. Als je in stilte naar je lichaam kunt luisteren, hoeft dat niet te schreeuwen.” Yoga is goed voor jong én ouder, er zijn heel veel verschillende mogelijkheden. Edith: “Zelf geef ik onder meer les aan een groep senioren, maar verzorg ik ook yogalessen waarbij de deelnemers in doeken hangen, hot-yoga bij een temperatuur van 40˚C of lessen waarbij men juist leert hoe goed het lichaam kan omgaan met kou.” Dat laatste doet ze tijdens IJserSterk-workshops samen met Rein Sarink uit Burgerveen, die zich heeft bekwaamd in de zogenoemde ‘Wim Hof-methode’. Edith: “Wim Hof, The Iceman, heeft laten zien dat je extreme kou met je lichaam kunt beheersen en dat het autonoom zenuwstelsel kan worden beinvloed door een intensieve ademtraining. In onze workshops leer je allereerst om door middel van ademoefeningen en yoga te voelen wat er in je lichaam gebeurt en waar je grenzen liggen. Als je dat onder controle hebt, gaan we de kou in...”

Edith Blok (links) en Leoniek van der Laan in het Wickelhofpark, waar zondagochtend het evenement Yoga4Life wordt gehouden. foto arthur van der kooij

Fijn naar buiten! Al langer had Edith het sluimerende verlangen om ook in de buitenlucht yogalessen te gaan verzorgen. “Je ervaart bijvoorbeeld al ontspanning door - heel simpel - met je blote voeten op het koude gras te gaan staan. Heerlijk toch? De natuur helpt ons om ons lichaam weer op te laden en te ontladen. Door fijn buiten bezig te zijn, ontspan je en vermindert de stress in je lijf.” Ook het idee om iets te doen voor Stichting4Life sluimerde bij Edith al langer. “Zo ontstond Yoga4Life, de buitenyogales als een cadeau voor jezelf en met een bijdrage als een groot cadeau voor de vrouwen en kinderen in Nairobi. Zo maken we met z’n allen de wereld een klein beetje mooier.”

In onze workshops leer je allereerst om door middel van ademoefeningen en yoga te voelen wat er in je lichaam gebeurt en waar je grenzen liggen.

Geen ervaring nodig Leoniek en Edith nodigen iedereen die zin heeft om wat extra energie voor de dag op te doen dan ook graag uit om zondagochtend vanaf 10 uur in het Wickelhofpark mee te doen met deze bijzondere yogales voor Stichting4Life. “Yoga buiten in de natuur is echt heerlijk! Doe je ook mee? Ervaring is niet nodig, de les is voor zowel beginners als gevorderden, man en vrouw, groot en klein. Er is een geluidsinstallatie, zodat iedereen me goed kan horen. Heb je een yogamat, neem deze dan mee. Heb je geen mat, dan kun je die ter plekke huren voor 4 euro. Ook dat geld gaat naar het goede doel. Voor de les zelf vragen we een vrijwillige bijdrage. Die kan contant worden gedoneerd in de daarvoor bestemde collectebus, maar ook door middel van een tikkie. Hoe makkelijk is dat? En hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Dus trommel al je familieleden, buren, vrienden en kennissen op, zodat we er met z’n allen een bijzondere zondagochtend van kunnen maken!”

Bij regen andere datum Vooralsnog zijn de weersvooruitzichten gunstig, maar bij regen gaat het evenement niet door. Edith: “Dat laten we zo nodig tijdig weten op Facebook, kijk daarvoor bij Yoga4Life. We prikken dan natuurlijk wel een nieuwe datum, waarschijnlijk na ieders zomervakantie, want we gaan Yoga4Life sowieso houden! Maar het liefst dus komende zondag… Zie ik je dan?”

Stichting4Life helpt vrouwen uit de sloppenwijk Kibera in het Keniaanse Nairobi aan werk met een eerlijk salaris en zorgt voor educatie van de kinderen. Met het oog op een betere toekomst en het doorbreken van de armoedespiraal. www.stichting4life.nl.