Page 14

14

23 november 2018

DE GROENE VENEN

MOTOR & AUTO

Tekst en foto's Patrick Hesse

Niu N1S elektrische scooter: ‘the sound of silence’ Het is het codewoord voor modern hedendaags vervoer: elektrisch. Een hele range van auto's overspoelt de Nederlandse wegen. Steeds vaker, als je eindelijk een parkeerplekje hebt gevonden in de stad, is dat niet bedoeld voor jouw stinkende diesel maar gereserveerd voor de 'happy few' die zich de prijzige aanschaf kunnen veroorloven. Op zo'n plek staan laadpalen. Wanneer de eigenaar van de elektrische auto lekker winkelt of in bespreking gaat, wordt diens muisstille voertuig voor een habbekrats van energie voorzien. Ideaal, lijkt me. Maar ook voor de minder gefortuneerden onder ons is er een elektrische oplossing. Ik zie regelmatig oudere mensen met gezwinde spoed - en soms met de angst in de ogen - al rustig peddelend op de pedalen over het fietspad gaan. Geweldig, want de meesten van hen zouden waarschijnlijk nooit meer op de fiets zijn gestapt zonder deze batterij-ondersteuning. En dan is daar de elektrische scooter... Een paar jaar geleden reed ik er al eentje met veel plezier, maar de

ontwikkeling gaat zo snel dat er nu een aantal heel hippe uitvoeringen is. Vandaag rijd ik de N1S van het merk Niu. Dit is een scooter met blauwe plaat, dus zonder helm te besturen.

deze app is de scooter te lokaliseren, te tracken bij diefstal en ook kun je de rijgeschiedenis checken. Tevens geeft de app inzicht in het batterijgebruik en de geschatte actieradius.

Als ik op zoek ga naar informatie over dit voor mij nieuwe en hippe Chinese merk blijkt Niu een marktleider op het gebied van 'Urban Mobility'. Niu timmert behoorlijk aan de weg met z'n kekke scooters. En voordat u misschien denkt 'Chinese prul'... dit zijn uitstekende scooters, voorzien van kwalitatief hoogwaardige onderdelen. De elektromotor is van Bosch en de accu's worden geproduceerd door Panasonic. Daarnaast zijn de schijfremmen uitgerust met ABS. Ook niet onbelangrijk: de Niu is bijzonder gebruiksvriendelijk, de accu kan uit de scooter worden gehaald en binnen worden opgeladen. En helemaal van deze tijd: de scooter is te verbinden met een app.

Ik ga snel maar eens een straatje om op deze hippe scooter. Het design is echt gaaf en hypermodern. Zodra ik de afstandsbediening gebruik, maak ik contact met de scooter. Een druk op de knop en een groen led-lampje geeft 'ready' aan. De Niu is in te stellen in drie verschillende standen. In de hoogste stand is de scooter het felst en zit hij het snelst op z'n topsnelheid. Erg makkelijk voor 'newborn' scooterrijders. Volgens hun website zijn de Niuscooters niet zomaar e-scooters, het is een nieuwe manier om de geürbaniseerde gebieden te verkennen. Niu is de toekomst van 'Urban Exploration'. Dit klinkt geweldig, maar nu wil ik het ook beleven.

De e-scooters van Niu zijn uitgerust met een Vodafone-simkaart, die ervoor zorgt dat de e-scooters 24/7 verbonden zijn met de Niu-app. Via

Ik ga maar meteen naar stand 3 en inderdaad, de acceleratie is niet verkeerd. Al snel zit ik op de 30 kilometer per uur. Het moet een gek gezicht

zijn, zo'n grote kale man met een motorjas aan op zo'n hippe scooter. Ik maak een rondje over het fietspad. Gek genoeg komt er een zekere rust over me. Met het geluid van de banden en de wind langs de kuip is het prima toeven op deze scooter en de 30 kilometer is zonder helm prima te doen. Hier en daar schrikken er wat fietsers wanneer ik ze passeer, maar die dragen bijna allemaal oortjes en hebben sowieso niet zo in de gaten wat er om hen heen gebeurt.

naar binnen en sluit 'm aan op 220 volt. Of we het willen of niet, we gaan de kant op dat iedereen straks met een stekker rijdt De Niu is een enorm gebruiksvriendelijk en betaalbaar vervoermiddel. Er is al een Niu vanaf een kleine 1900 euro. Deze N1S is voor 2990 euro te koop bij Roké Motors aan de Ondernemingsweg 9 in Mijdrecht. Voor meer informatie: www.roke.nl.

Met een actieradius van zo'n 65 à 80 kilometer is dit een ideaal vervoermiddel voor woon-werkverkeer en een heerlijkheid met de temperatuur van de laatste maanden. Werk je ergens waar geen laadpaal is? Geen probleem: je neemt de accu mee

DE NIEUWE MAZDA6

U I T H E T G O E D E H O U T G E S N E D E N.

De nieuwe Mazda6 is misschien wel de beste Mazda die we ooit hebben gemaakt. Bij het creëren van dit model hebben we ons laten inspireren door onze oorsprong. Neem de sierpanelen in het dashboard. Die zijn gemaakt van authentiek Japans Sen-hout. Zo voelt elke bestuurder zich direct thuis. Ervaar het zelf en kom naar de dealer.

Vanaf € 36.990,-. Tijdelijk met een scherp introductieaanbod: een automaat voor slechts € 1.000,- meerprijs

DRIVE TOGETHER

Mazda6 Sedan vanaf € 36.990,-. Mazda6 Sportbreak vanaf € 38.490,-. Gemiddeld verbruik Mazda6 van 4,4 tot 6,8 liter per 100 km / van 22,7 tot 14,7 km per liter / CO2-uitstoot van 117 tot 156 g/km. Prijzen incl. BPM, BTW en kosten rijklaar maken. Prijzen excl. metallic/ mica lak en eventuele opties. Automaat aanbod is geldig bij registratie voor 31 december 2018. Het automaat aanbod is alleen geldig i.c.m. SKYACTIV-G 145 en SKYACTIV-G 165 motorisering. Afgebeeld model kan afwijken van de daadwerkelijke specificaties. Prijswijzigingen voorbehouden. Zie voor kosten en voorwaarden: www.mazda.nl.

MAZDA VAN NIEUWKERK Hoogoorddreef 41 | 1101 BB Amsterdam | 020 - 4683341

Bozenhoven 36 | 3641 AH Mijdrecht | 0297 - 281708

www.vannieuwkerk.nl

De Groene Venen 23-11-2018  

De Groene Venen 23-11-2018

De Groene Venen 23-11-2018  

De Groene Venen 23-11-2018

Advertisement