Page 11

DE GROENE VENEN

23 november 2018

11

Zuid-Amerikaanse klanken bij ‘Jazz aan de Amstel’

Bijzondere 'retirade' naast voormalig stationsgebouw

Spoorhuisdirecteur Tetteroo legt eerste steen voor uitbreiding

Zondag 25 november zijn Camila Costa en Lucas Figueiredo te gast bij ‘Jazz aan de Amstel’. Laat u verrassen door de Braziliaanse samba’s en bossa’s in een gezellige ambiance. Onder leiding van singer/songwriter en presentatrice Shyla Zoet kunt u daarnaast genieten van echte jazzstandards, eigen songs, pop, soul en bewerkingen van bestaande nummers.

Gert Tetteroo, directeur van het Spoorhuis Vinkeveen, heeft dinsdagmiddag de eerste steen gelegd van de 'retirade', het toiletgebouwtje dat ooit achter het Spoorhuis stond voor reizigers met hoge nood. Tetteroo heeft plannen om het gebouwtje ooit in oude luister te herstellen, maar nam — blij verrast — dinsdag genoegen met een zorgvuldig op schaal gemaakte eerste steen, inclusief inscriptie, op een replica van het toiletgebouw... tekst en foto's rob isaacs

Het verhaal begint allemaal met hobbymodelbouwer Klaas Oudshoorn uit Vinkeveen, die op schaal het spoortraject van Vinkeveen uit de periode 1945-1950 wil nabouwen. Het is het tijdperk van de beroemde Bello-locomotief, die later naamgever zou worden van het Bellopad, het wandelpad dat deels over de afgebroken spoorbaan loopt. Klaas bouwt zijn traject zo natuurgetrouw mogelijk na, inclusief alle details en de bebouwing langs het spoor. Van de brug aan Demmerik tot aan de brug over de Achterwetering was dat 498 meter, op schaal 1:32 is het ruim 15 meter, Hij verzamelde vele foto’s van Vinkeveen rond het spoor in en kort na de Tweede Wereldoorlog. Op een luchtfoto die de Britse RAF in 1945 maakte, is het toiletgebouw naast het Spoorhuis heel goed te zien is. Ook is hij heel trots op de bouwtekening van datzelfde gebouwtje. “Alle oorspronkelijke kozijnen en deuren laat ik straks zien, zowel op de retirade als op het Spoorhuis. Het materiaal wordt daarvoor met

een laser gesneden. Daar kan ik niet tegenop figuurzagen. Sowieso maak ik elk detail zo authentiek mogelijk na, hoe klein ook. Van het grind tussen de rails, tot de stootblokken of de lantaarnpalen, die ook echt gaan branden. En de bruggen natuurlijk, ook fijne puzzels,” vertelde Klaas begin dit jaar aan deze krant. In de verwachting dar hij de voortgang van het project ging bekijken, was Gert Tetteroo afgelopen dinsdag door Klaas Oudshoorn naar het spooremplacement-op-schaal gelokt. Groot was dan ook de verrassing dat hij er de eerste steen mocht leggen. Uiteraard ook op schaal 1:32 en zorgvuldig voorzien van de inscriptie ‘Eerste steen gelegd door Gert Tetteroo, 20 november 2018’.

Camila Costa is een zangeres, componist en gitarist uit Rio de Janeiro. Met haar eerste groep 'Sururu na Roda' maakte zij onder meer haar solo-cd 'Reflexo'. Zij deed mee aan vele grote shows in Brazilië met onder anderen Chico Buarque, Fatima Guedes, Zeca Pagodinho, Monarco, Tia Surica, Ceumar, Ruben Jacobina, Nelson Latif, Philippe Baden Powell, Renato Braz en Tizumba. Sinds 2011 woont Camila in Parijs. Zij toerde in Nederland met 'The five great guitars' van Jan Kuiper en ‘Guitar Heros’ langs meer dan 40 theaters. Haar laatste cd 'Mangas e Bananas para meu amor' is opgenomen in Amsterdam en Rio. Naast eigen werk zingt Camila ook Braziliaanse klassiekers.

Aan Klaas Oudshoorn nu de taak om het gebouwtje steen voor steen af te metselen. “Een echt monnikenwerk!”, lacht hij. Daarna wordt het tijd voor het échte werk: een schaalmodel van het Spoorhuis zelf. Dat wordt ook spectaculair. Wordt vervolgd dus.

Op 25 november bestaat de band tussen 15.30 en 17.30 uur uit Joos van Leeuwen (piano), Peter Bergman (bas), Olaf Keus (drums), Lucas Figueiredo (sax), Camila Costa (zang/gitaar) en Shyla Zoet (zang/presentatie). Locatie: Sjiek aan de Amstel, Marktplein 11 Uithoorn. Entree 4 euro.

1 Met de klok mee vanaf boven: 1. Gert Tetteroo legt de eerste steen. 2. De stationschefop-schaal bij de steen met inscriptie. 3. Het emplacement van Vinkeveen in wording. 4. Het oorspronkelijke station Vinkeveen met daarachter de ‘retirade’.

2

foto archief spoorhuis

4

Vierde concert van ‘Dolphins voor Davey’ in Abcoude Op 7 december gaat het dak van de Dorpskerk in Abcoude eraf als daar vanaf 20 uur het vierde concert van 'Dolphins for Davey' wordt gehouden. Niemand minder dan Lucie de Lange, jarenlang de rechterhand van Jos Brink, is de gastvrouw van deze avond. Het belooft weer een supergezellige avond te worden met tal van artiesten, onder wie Carina Lemoine, het 45-koppig koor Invasion uit Zoetermeer, Bert Simhoffer, Petra Lek, Jentine ten Broeke, Frank Affolter en de uit Abcoude afkomstige Jantina Ras. Ook de kerstman is aanwezig en de dansers van Dansstudio

Sundance zetten hun beste beentje voor onder leiding van Sunnie Maijer. Bij binnenkomst wordt u verwelkomd door de klanken van Gitta Petri op haar accordeon. Op deze avond kunt u ook mooie boeketten bloemen kopen, die door top-arrangeurs worden gemaakt. Tevens worden er armbandjes voor de kerstdagen verkocht en zoals elk jaar gaat iedereen de kerk uit met een kleine 'kerst-attentie'. Kaarten zijn à 15 euro per stuk te koop bij de The Readshop Abcoude of bij Water Men’s Fashion & Gifts in het ‘voormalige’ Koot-gebouw.

3

Concertserie Muziek in Beeld Op zaterdagavond 17 november vond voor de vierde keer het huiskamerconcert “Muziek in Beeld” plaats in Mijdrecht, een initiatief van beeldend kunstenares Marjolein Berger-Vos. De intieme concerten bieden een inspirerende beleving van beelden, gedichten en muziek. Te gast was de Hongaarse gitariste Annamariá Fábián, die haar eigen virtuoze interpretaties gaf aan stukken van o.a. Pat Metheny, Roland Dyens, Astor Piazzolla en José Maria Gallardo del Rey, afgestemd op de beelden en gedichten van Marjolein.

Het publiek reageerde zeer enthousiast. De avond werd afgesloten met een gezellige borrel voor alle aanwezigen. Het volgende concert ‘Muziek in Beeld’ vindt plaats bij Buitenplaats De Blauwe Meije in Zegveld. Marjolein zal daar op zondag 16 december met haar beelden, gedichten en verhalen optreden met zangeres en harpiste Buvana Gerlach. Meer informatie is te vinden op www.intotuition.nl en

www.deblauwemeije.nl. Vanuit haar bedrijf IntoTuition biedt

Marjolein Berger-Vos, naast haar beelden & gedichten, tevens workshops TeamBeelden voor organisaties, workshops en cursussen Intuïtief Beeldhouwen voor particulieren, en energetische coaching Innerlijke Beeldvorming. De eerstvolgende workshops Intuïtief Beeldhouwen zijn op vrijdagmiddag 30 november en 7 december. Op zondag 9 december vindt de speciale workshop ‘Bedding van het Vrouw-zijn’ plaats. In juni 2019 geeft Marjolein een week Intuïtief Beeldhouwen op een prachtige plek in Noord-Spanje.

Marjolein Berger-Vos (staand) met rechts Annamariá Fábián met gitaar

De Groene Venen 23-11-2018  

De Groene Venen 23-11-2018

De Groene Venen 23-11-2018  

De Groene Venen 23-11-2018

Advertisement