Page 16

16

22 NOVEMBER 2019

Sluit alle deuren

MONDRIA'S

BOEKENLADDER Eén minuut voor middernacht

David Baldacci FBI-agent Atlee Pines’ leven veranderde voorgoed toen op jonge leeftijd haar tweelingzus Mercy werd ontvoerd – en waarschijnlijk vermoord. Wanhopig zoekt ze sindsdien naar antwoorden die een einde moeten maken aan de kwellende onzekerheid, totdat op een dag alle opgekropte woede en frustratie een uitweg vinden. Ze kan zichzelf tijdens een arrestatie niet langer in de hand houden en mishandelt een verdachte.

Riley Sager "Jules staat op straat, ze verliest op dezelfde dag haar baan en relatie. Ze reageert op een advertentie die te mooi lijkt om waar te zijn: housesitter tegen betaling in het mooiste appartementencomplex van New York. De enige regels waar ze zich aan dient te houden: geen bezoek , elke nacht moet in het

appartement worden doorgebracht, andere bewoners mogen niet gestoord worden. Ze raakt bevriend met Ingrid, ook een housesitter. Niets is wat het lijkt, vertelt Ingrid, die met de dag angstiger wordt. Jules doet haar verhaal af als onzin, maar dan verdwijnt Ingrid spoorloos en komt Jules erachter dat zij niet de eerste huisoppas is die wordt vermist...." gelezen door hetty aafjes

Bourgondië’s Wat de Pot Schaft:

Iedere dag verse maaltijden gratis thuisbezorgd! Alweer 8 jaar kookt Renée Vlek van Bourgondië Catering & Kookschool uit Breukelen vol liefde en aandacht met haar team dagelijks heerlijke maaltijden, die nu ook in Abcoude gratis worden thuisbezorgd. En bij voldoende belangstelling wordt het gebied uitgebreid naar de hele Ronde Venen.

“Onze vaste klantenkring bestaat veelal uit ouderen die niet meer zelf kunnen of willen koken. Maar ook voor drukke gezinnen blijkt ‘De Pot’ een uitkomst. En dagelijks voorzien wij ook 7 locaties van Kind&Co van warme maaltijden,” vertelt Renée. Iedere zondag wordt het nieuwe weekmenu gepubliceerd op de website van het bedrijf www.bourgondie.com.

Mart Smeets Frank Jager is een topbasketballer van gegoede afkomst, die onder grote druk moet presteren en in zijn leven on the road aan veel verleidingen blootstaat. Wanneer de elegante Anastasia, groot liefhebber van de klassieke muziek van de Finse componist Jean Sibelius, haar zinnen op hem zet, begint er een ingenieus spel. Niet alleen wordt Jager zélf gegrepen door de stemmige muziek, maar hij komt voor het eerst ook in gewetensnood.

Jos & Max

Voor meer informatie: www.bourgondie.com of 06-47412060 (Renée Vlek)

Ivo Pakvis

Vuurlinie

Tom Clancy Tijdens de Balkanoorlog opereerde Dr. Cathy Ryan een Bosnisch meisje dat gewond was geraakt aan haar ogen. Nu, 26 jaar later, stuurt ze haar zoon Jack Ryan Jr. op pad om het meisje van toen terug te vinden en haar een brief te overhandigen. Aida Curic is inmiddels uitgegroeid tot een strijdvaardige jonge vrouw die leiding geeft aan een controversieel vluchtelingennetwerk in de buurt van Sarajevo. Jack voelt zich ogenblikkelijk tot haar aangetrokken en raakt via Aida verwikkeld in een strijd tussen etnische groeperingen die elkaar al eeuwenlang naar het leven staan.

Mijn verhaal journal

Michelle Obama Gebaseerd op Mijn verhaal, de memoires van Michelle Obama, helpt dit dagboek je op jouw reis om je eigen 'ik' te worden. Reflecteer op je persoonlijke en je familiegeschiedenis, je doelen en uitdagingen, wat je beweegt en hoop geeft, en welke toekomst je voor jezelf en je omgeving voor ogen hebt. Dit journal kan dienen als reisgenoot en verslag om de kracht en de potentie van jouw eigen verhaal te ontdekken.

Ook kan men zich hier aanmelden voor de digitale nieuwsbrief waarin het menu wordt verspreid. Renée: “We koken heel divers, van Hollandse stamppot tot pasta en rijstgerechten. Altijd met veel verse groenten en we maken geen gebruik van kant en klaar producten. Elke dag is er een ander gerecht. Klanten kunnen kiezen uit verschillende maten: small, medium en large. Wij leveren in ovenbestendige bakjes, maar hebben ook magnetronverpakkingen voor mensen die geen oven hebben.” Veel mensen kiezen voor vaste leverdagen. Maar men kan ook per dag bestellen, tot 12 uur voor levering diezelfde middag. Er is geen minimum bestelling. Bourgondië’s Wat de Pot Schaft heeft twee vaste chauffeurs, die tussen 14.30 en 18 uur bezorgen. “Veel klanten kennen wij persoonlijk, bij ouderen hebben wij soms zelfs het telefoonnummer van de kinderen, mocht er eens iets zijn. En we kunnen met veel persoonlijke dieetwensen rekening houden. De prijzen variëren van 6,40 tot 10,80 euro, wij adviseren bij het te kiezen formaat. We factureren eens per drie weken, zodat klanten nooit geld in huis hoeven te hebben.”

Het spel

Aan de hand van sleutelmomenten uit de carrières van Jos en Max Verstappen, toont F1-journalist Ivo Pakvis de overeenkomsten en verschillen tussen vader en zoon op het hoogste niveau van de autosport. Jos & Max is hiermee de eerste biografie waarin het leven en de prestaties van vader en zoon Verstappen naast elkaar worden gelegd.

DE GROENE VENEN

Voor schenkingen naar de notaris? Traditioneel vinden er aan het einde van het kalenderjaar nog veel schenkingen plaats. Regelmatig krijgen wij de vraag of het noodzakelijk is dat een schenking in een notariële akte wordt vastgelegd. Soms is dit verplicht, maar veelal niet. Schenking onroerende zaken/aandelen Bij schenking van onroerende zaken (een woning) of aandelen in een vennootschap is een notariële akte verplicht. Indien niet daadwerkelijk een onroerende zaak wordt geschonken maar een geldbedrag waarmee de verkrijger een woning gaat kopen dan is een notariële akte niet verplicht. Schenking op papier Een notariële akte is wel verplicht bij een zogenoemde schenking op papier (schuldigerkenning uit vrijgevigheid) waarbij de toezegging tot het geld nu wordt gedaan maar de uitkering feitelijk bij overlijden zal plaatsvinden. Het voordeel van de schenking op papier is dat de heffing van schenkbelasting nu plaatsvindt terwijl heffing van erfbelasting over dit bedrag bij overlijden wordt voorkomen. Indien de schenking tegen een lager bedrag dan de schenkingsvrijstelling plaatsvindt, is er nu geen schenkbelasting verschuldigd. Wel moet naast het opmaken van een notariële akte: - de schenker jaarlijks 6% rente betalen over het schuldigerkende bedrag; - de schenker en de begiftigde de schuld/ vordering goed opgeven voor de aangifte inkomstenbelasting, dat wil zeggen de schen-

ker kan het bedrag in aftrek brengen en de begiftigde moet de vordering bij diens vermogen opgeven. Schenkingsvoorwaarden In andere situaties is het niet verplicht een notariële akte op te maken maar het is wel raadzaam om de schenking, en de voorwaarden waaronder de schenking wordt gedaan, schriftelijk vast te leggen. De voorwaarden die het meeste voorkomen zijn: • Verplichting tot inbreng Soms wordt een schenking door een ouder aan één kind gedaan en niet aan de andere kinderen terwijl dit bijvoorbeeld wel de bedoeling is in de toekomst. Stel dat door voortijdig overlijden de schenker nog niet alle schenkingen heeft kunnen doen? Als het de bedoeling is dat dit dan nog wordt verrekend in de erfenis van de schenker, ofwel de kinderen die nog niet hebben gehad krijgen extra uit de erfenis, dan moet een verplichting tot inbreng van de schenking zijn opgelegd bij de schenking. Vergeten deze bepaling op te nemen? Deze verplichting kan ook nog worden opgelegd in het testament van de schenker. • Uitsluitingsclausule Is het bedoeling dat de schenking alleen aan de begiftigde toekomt en niet aan diens (toekomstige) partner terwijl zij wel in de algehele gemeenschap van goederen gehuwd zijn? Dan kan door middel van een uitsluitingsclausule worden bereikt dat de

schenking uitsluitend privé-vermogen van de begiftigde blijft. Bij scheiding hoeft de begiftigde de schenking dan niet te delen. Vergeten deze bepaling op te nemen? De clausule kan niet achteraf worden toegevoegd aan de schenking zodat het belangrijk is dit ten tijde van de schenking goed vast te leggen. Bewijslast schenking Tot slot is er nog een laatste belangrijke reden om een schenking wel bij notariële akte vast te leggen, namelijk om te voorkomen dat een schenking bij overlijden van de schenker wordt teruggedraaid. Als de schenker overlijdt en de executeur stelt feiten dat de schenking door misbruik van omstandigheden tot stand is gekomen dan rust op de begiftigde de bewijslast om het tegendeel te bewijzen, tenzij van de schenking een notariële akte is opgemaakt. Door deze zogenaamde omkering van de bewijslast moet de begiftigde bewijzen dat er géén sprake was van misbruik van omstandigheden en dit kan lastige situaties met zich meebrengen, zeker indien de schenker is overleden. FFT Notarissen Bozenhoven 115 3641 DA Mijdrecht 0297-288086 info@fftn.nl

Profile for De Groene Venen

De Groene Venen 22-11-2019  

De Groene Venen 22-11-2019

De Groene Venen 22-11-2019  

De Groene Venen 22-11-2019

Advertisement