De Groene Venen 21 april 2017

Page 6

Familieberichten

6

21 april 2017

DE GROENE VENEN

'Met beeldende herinneringen, aangedreven door beweging'

Den Hollandsche ontwikkelt interactief gedenkteken

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

Jolanda Dirksen

U itvaartverzorg ing

Met respect voor uw persoonlijke wensen

Volledig begeleid door een ` ` persoon U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297-594345 / 06-26242126 www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

Nachtegalen-concert in de duinen Op Koningsdag, donderdag 27 april, houdt de vogelwerkgroep van IVN De Ronde Venen en Uithoorn een nachtegalenexcursie in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Halverwege april arriveert de nachtegaal uit Afrika en laat zijn zang uitbundig horen. De mannetjes komen eerst, om zich van het broedgebied van vorig jaar te verzekeren. Daarna zingen zij de vrouwtjes zogezegd uit de lucht. Er worden ook andere zangvogels gezocht, zoals de mooi gekleurde Gekraagde Roodstaart die als holenbroeder geen schutkleur nodig heeft. Andere te verwachten waarnemingen

zijn: Boomleeuwerik, Tuinfluiter, Braamsluiper, Bonte Specht en de Sprinkhaanzanger. Deze laatste vogel, met zijn mysterieuze krekelachtige zang, wordt jaarlijks gehoord. De balts van de Boompieper, die als een paraplutje uit een hoge boomtop naar beneden zeilt, is ook elk jaar een belevenis. En tijdens de wandeling kan ook de zandhagedis zich laten zien, plus damherten, reeën of vossen. Vertrek: gezamenlijk met eigen auto’s om 6.30 uur vanaf de parkeerplaats bij de Nieuwe Begraafplaats aan de Ir. Enschedeweg in Wilnis. Meerijders zijn welkom. Tussen 13 en 14 is men weer terug. De excursie zelf start om 7.15 uur bij de ingang van de Waterleidingduinen, bij Pannenkoekhuis ’t Panneland, Vogelenzangseduinweg 4, in Vogelenzang. Parkeren kost 2 euro per auto en een toegangskaart 1,50 euro. Vergoeding benzinekosten in overleg met de bestuurder. Neem een kijker, brood en iets te drinken mee. Afgelastingen staan op 27 april circa. 1 uur voor vertrek (dus om 5.30 uur) op ivn.nl/afdeling/de-ronde-venen-uithoorn. Informatie: Ad van Uchelen, tel. 0297-250163 of 06-10201401.

Den Hollandsche Gedenktekens, met winkels in onder meer Mijdrecht, Rotterdam en Elst (Gld), heeft een geheel nieuw gedenkteken ontworpen en ontwikkeld dat beeldende herinneringen vertoont en wordt aangedreven door beweging. Bij het ontwerp van dit nieuwe gedenkteken spelen het design en het delen van persoonlijke herinneringen een belangrijke rol. Op zaterdag 22 april kan iedereen een eerste indruk krijgen van een prototype van dit interactieve gedenkteken op de uitvaartbeurs in de Westerkerk in Amsterdam. In de afgelopen jaren zijn er in de grafmonumenten-branche al verschillende pogingen gedaan om grafmonumenten te innoveren met behulp van digitale beeldschermen. In veel gevallen blijken dit soort monumenten kostbaar te zijn, terwijl de functionaliteit achterblijft en er te weinig meerwaarde is ten opzichte van een traditioneel grafmonument. Den Hollandsche heeft dit anders aangepakt en juist gekeken naar manieren om het bezoeken van een begraafplaats een andere beleving te geven. Het nieuwe interactieve gedenkteken van Den Hollandsche Gedenktekens maakt een bezoek aan een begraafplaats leuker voor kinderen en waardevoller voor families. Door te draaien aan het wieltje wordt er stroom opgewekt en deze groene stroom wordt weer gebruikt om persoonlijke herinneringen te laten zien en horen in de vorm

van foto’s, video’s, gesproken tekst, geluiden en muziek. Deze herinneringen zijn voor de familie en nabestaanden alleen en zij kunnen dit zelf veranderen, zo vaak als ze willen. De bedenker van het interactieve gedenkteken, Martijn van der Veen, licht toe: “Wij willen bij Den Hollandsche mensen bekend maken met een nieuwe wereld van gedenken. Als je nu om je heen kijkt, zie je dat veel gedenktekens hard en statisch zijn. Wij willen dit veranderen door meer dynamiek in gedenktekens te brengen. Dynamiek door beweging en het opwekken van energie, om zo herinneringen te laten horen en zien. Samen met de familie kun je steeds nieuwe beelden, geluiden en herinneringen kiezen. Hierdoor willen we ook jongere generaties aanspreken en hen bewegen om vaker de begraafplaats te bezoeken. Stel je voor dat een kind aan de ouders vraagt: 'Zullen we naar opa gaan en mag ik dan draaien? Ik wil hem graag zien!' Dat is toch prachtig?” Het interactieve gedenkteken is één van de nieuwe ontwikkelingen van Den Hollandsche Gedenktekens. Het eerste prototype, dat dit jaar ook nog de mogelijkheid krijgt om gekoppeld te worden met een smartphone, wordt zaterdag 22 april getoond op de uitvaartbeurs in de Westerkerk in Amsterdam. Vanaf mei 2017 is het nieuwe gedenkteken te bekijken in de inspiratiewinkels van Den Hollandsche.

Repair Café Vinkeveen op maandag 24 april Het Repair Café Vinkeveen is deze maand op maandag 24 april (in plaats van tweede paasdag) van 9.30 tot 12.30 uur in de Broedplaats aan de Herenweg 63 (ingang via de bibliotheek). Bij het Repair Café zijn vrijwilligers aanwezig (met gereedschap, naaimachine etc.) die voor u gratis reparaties doen van de door u meegebrachte kapotte spullen of kleding. U kunt meekijken en terwijl u wacht is er een (eveneens gratis) kopje koffie of thee. Het Repair Café wil laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook proberen!

Poes weer terecht Dankzij een opvallend berichtje in De Groene Venen van afgelopen week is de vorige week als vermist opgegeven Tijgertje weer thuis. De nieuwe buren zijn druk aan het verbouwen en wonen er nog niet. Maar de deur staat regelmatig open, dus zal Tijgertje nieuwsgierig zijn geworden en even een kijkje zijn gaan nemen aan de overkant. Maar de deur ging na het werk dicht en de poes is opgesloten geweest. Ze heeft zich acht dagen op zolder schuil gehouden. Zij kon het dus niet in de krant hebben gelezen, maar de nieuwe buren wel. Die hadden gemerkt dat er een poes in huis zou kunnen zijn en hebben het nummer gebeld dat in de krant stond. Gewapend met een bakje eten en na ruim een half uur praten, was het baasje van poes Tijgertje in staat haarvvanuit haar schuilplaats tevoorschijn te laten komen. Iedereen blij en opgelucht.

De foto laat haar verzuchten: “Oost west, thuis best”.