De Groene Venen 21 april 2017

Page 5

DE GROENE VENEN

21 april 2017

5

Kort nieuws Mijdrecht

Collecte Hartstichting

Pasen voor bewoners Careyn Maria-Oord Voor bewoners van Careyn MariaOord was het maandag 10 april al een beetje Pasen. Leerlingen van groep 7 en 8 van de Jozefschool in Vinkeveen verrasten hen met een paaspakket, van een gezond roggebroodje tot een flesje advocaat met slagroom. Daarna werd er samen geknutseld aan paaskransen voor de bewoners. Namens de gemeenteraad was wethouder Alberta Schuurs aanwezig, die meehielp met

Prachtig concert van Micheline van Hautem en de Abcouder Harmonie

uitdelen en kransen maken. Deze mooie verrassing en ontmoeting tussen jong en oud werd mogelijk gemaakt door de Riki Stichting, die samen met De Zonnebloem, basisscholen en verzorgingshuizen door het hele land elk seizoen activiteiten organiseert om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.

Abcoude lag voor even in Vlaanderen

Voor meer informatie:

Voor de pauze vertolkte de Abcouder Harmonie ‘solo’ vijf composities in Franse sfeer al op fraaie wijze. Maar dan na de pauze: gezegend met een prachtige zangstem legde Micheline haar hele ziel en zaligheid in een verrukkelijke, intense vertolking van een dozijn goed gekozen chansons van Jacques Brel. Hierdoor geïnspireerd en gedegen voorbereid door intensieve repetities tilde de

www.rikistichting.nl.

Buurtkamers fleuren helemaal op Afgelopen week zijn er in de Buurtkamers paasstukjes gemaakt. In De Hoef werden er weer heel originele creaties vervaardigd. Alle bezoekers mochten hun mooie kunstwerkjes mee naar huis nemen. Ook in Wilnis kwamen de bloemschiktalenten naar boven en was het zowel op de dinsdag als de donderdag een drukte van belang. Met ruim 16 bezoekers per ochtend werd er hard gewerkt. Alle bloemen zijn geschonken door Tuincentrum Rijdes in Wilnis. Het waren weer heel gezellige ochtenden met veel geklets, koffie en creativiteit. Wilt u ook eens zo’n gezellige ochtend in een van de Buurtkamers bij

foto minke wiggerink

u in de buurt bijwonen, loop dan gerust eens binnen. De Buurtkamers vindt u in Baambrugge in Dorpshuis De Vijf Bogen aan de Prinses Margrietstraat 10 op dinsdag tussen 10 en 13 uur, in De Hoef aan de Oostzijde 45 (in de pastorie) op dinsdag van 10 tot 12 uur, in Mijdrecht aan de Gosewijn van Aemstelstraat 5 op dinsdag en donderdag van 10 tot 12 uur, in Vinkeveen in De Boei aan de Kerklaan 32 op dinsdag en donderdag van 10 tot 12 uur en in Wilnis bij de Willisstee (via achteringang), aan de Pieter Joostenlaan 24 op dinsdag en donderdag van 10 tot 12 uur. Meer informatie is te vinden op www.stdb.nl.

Het theaterconcert 'Brel & Brass' door Micheline van Hautem en de Abcouder Harmonie, zaterdag 15 april in een uitverkocht Theater Piet Mondriaan te Abcoude, was een unieke gebeurtenis.Want hoe vaak treden een lokale harmonie, met louter voor hun plezier musicerende amateurs, en een alom gelauwerde topzangeres samen op? En hoe! Door de prachtige chansons van Jacques Brel was Abcoude een avond lang Vlaanderen. Abcouder Harmonie onder leiding van dirigente Ria Kornet zich naar een ongekend hoog niveau! 'Special guest' Jos Jansen, een grote naam in de Nederlandse harmonie- en fanfarewereld, voegde aan het geheel virtuoos zijn warme tromboneklanken toe. Een dolenthousiast publiek gaf Micheline, Jos Jansen en de Abcouder Harmonie na de laatste noot een warme, langdurige ovatie. En na afloop heerste bij iedereen louter tevredenheid en verwondering over zo'n mooie avond. Voor liefhebbers van Franse chansons is de koek nog niet op: op 7 mei a.s. komt zangeres Ellen ten Damme opnieuw naar Theater Piet Mondriaan. Dit keer voor een tryout van haar grote theatertour 'Paris’.

foto rob isaacs

Zie ook pagina 8. Onder: Micheline van Hauthem, trombonist Jos Jansen en dirigente Ria Kornet (v.l.n.r.) nemen een welverdiend applaus in ontvangst.

foto minke wiggerink

Geslaagde basistraining voor taalvrijwilligers Een groep taalvrijwilligers van Tympaan-de Baat en Het Gilde De Ronde Venen heeft de afgelopen vier weken op dinsdagavond de Basistraining Taalvrijwilliger gevolgd. Afgelopen dinsdagavond werden na afloop van de laatste les de certificaten Basistraining Taalvrijwilliger

uitgereikt. Tijdens de training kregen de vrijwilligers informatie over de doelgroep en hoe volwassenen leren. Ze leerden vooral hoe laaggeletterden te begeleiden bij het leren lezen, schrijven en spreken. Als taalvrijwilliger zetten ze zich in om anderen te helpen met het verbeteren van de Nederlandse taal. De training is georganiseerd vanuit het Taalhuis De Ronde Venen, een samenwerking van Tympaan-de Baat, de Bibliotheek en Het Gilde De Ronde Venen. Lijkt het u leuk om ook taalvrijwilliger te worden? Aanmelden kan via taalpuntdrv@bibliotheekavv.nl of kom even langs op het Taalpunt in de Bibliotheek Mijdrecht, elke maandag van 13 tot 15 uur.

Rap & Ruig krijgen nieuw gezicht De Rabo Rap & Ruig Race vindt plaats op zaterdag 1 en zondag 2 juli. Op vrijdagavond krijgen de bouwteams in De Ronde Venen een standaard bouwpakket uitgedeeld om daarmee een boot te bouwen. Op zondag zullen ze op Eiland 1 (één tegen één) een parcours afleggen. De teams, bestaande uit 6 tot 8 personen, strijden dan voor de snelheids- of originaliteitsprijs. Op zaterdag worden de bouwteams bezocht door de meest beroemde Vinkeveners Rap & Ruig en op de zondag vormen zij de jury. Dit jaar zullen de rollen van Rap & Ruig worden ingevuld door een nieuw en prachtig duo. Onder het mom van “de appel valt niet ver van de boom” en “zo vader, zo zoon” zullen Krelis van der Linden (junior) en Marcel van Genderen in de voetsporen treden van hun senioren. En dat belooft wat met zulke genen. Om deel te nemen aan de Rabo Rap & Ruig Race heb je een team nodig van 6-8 personen (met zwemdiploma). Inschrijven doe je via www.rapenruig.nl waar tevens al je vragen worden beantwoord.

De collecte van 2 t/m 8 april in Mijdrecht- Amstelhoek en De Hoef heeft dit jaar 5.858,37 euro opgebracht. De Hartstichting afdeling Mijdrecht bedankt alle collectanten en gevers van harte voor hun steun aan de Hartstichting, want alleen met uw gift en inzet kunnen zij blijven strijden tegen hart- en vaatziekten. Wilt u volgend jaar helpen met de collecte? U kunt zich aanmelden via k.bus@hartstichting,nl of contact opnemen met Elly Pauw, tel. 0297-285047, of Tina Visser, tel. 0297-281465.

Vinkeveen

Inleveren boeken en kleding voor markten Op zaterdag 6 mei vindt de, al bijna traditionele, boekenmarkt plaats in de R.K. kerk aan de Kerklaan in Vinkeveen. De boeken staan dan weer overzichtelijk uitgestald door de kerk en er kan in alle rust gezocht worden naar de mooiste exemplaren. Ook is er de mogelijkheid om op een rustige plek een drankje tot je te nemen. De kerk is geopend van 10 tot 15 uur. Op woensdag 12 juli is er van 10 tot 19 uur tijdens de jaarmarkt gelegenheid op het plein voor de kerk aan de Kerklaan tot het aankopen van kleding en boeken. Voor beide markten kunnen overtollige boeken en nette, gewassen kleding kunnen worden ingeleverd op zaterdag 22 en 29 april, 24 juni en 1 juli van 10 tot 12 uur bij de garage naast de pastorie aan Kerklaan 2. Of op andere dagen na overleg via tel. 0297-261375). De opbrengst van beide markten is geheel voor het onderhoud van de kerk.