Page 28

28

21 december 2018

DE GROENE VENEN

MOTOR & AUTO

Tekst en foto's Patrick Hesse

Harley-Davidson Electra Glide Ultra Limited: dat wordt sparen! Het is 1973. Een roerig jaar, met veel nieuwsfeiten. Zo wordt er een KLM-toestel gekaapt, Pablo Picasso overlijdt, de Vietnam-oorlog eindigt en het World Trade Centre in New York wordt geopend. Ik ben elf jaar oud. Samen met mijn ouders en broer ben ik op vakantie, wij varen met onze pas aangeschafte zeilboot over de Friese meren. Op een avond liggen wij in een klein plaatsje wanneer mijn vader aan mijn vier jaar oudere broer en mij voorstelt een bioscoopje te pakken. Het is een echte dorpsbioscoop, de lokale kroeg is omgebouwd en er hangt een groot doek midden in de zaak. Maar ze hebben wel een spiksplinternieuwe film uit Amerika. Op de, overigens lelijke, filmposter prijkt een man op een motorfiets, mijn interesse is meteen gewekt. Het blijkt wel een film te zijn voor boven de 16 jaar... Ik ben al fors voor mijn leeftijd, maar er is geen mens die erop let en zo zitten we midden in een kroeg een actiefilm van jewelste te kijken. De hoofdrolspeler is Robert Blake, die een paar jaar later zijn opwachting maakt in de tv-serie Baretta. Hij speelt een motoragent, maar zijn uitrusting is wat mij het meest intrigeert: een Harley-Davidson Electra Glide. De film is een typische film uit de jaren zeventig, met hard politieoptreden, veel achtervolgingen en een vaart waarvan we vandaag de dag in slaap zouden vallen. Later op de avond, wanneer we de kroeg annex bioscoop verlaten, loop ik met rode koontjes naar buiten. Die motorfiets is werkelijk ongelofelijk! Ik besluit daar te plekke dat ik ooit zo'n geweldenaar zal rijden. Inmiddels zijn we vijfenveertig jaar verder en sta ik oog in oog met een heuse Harley-Davidson Electra Glide Ultra Limited. Het is ook meteen de meest luxe uitvoering die er is. En hij is groot, heel groot. Met dezelfde rode koontjes als in 1973 stap ik op.

Ton, eigenaar van Astonishing Motors Mijdrecht dat gespecialiseerd is in aantrekkelijk geprijsde gebruikte Harley-Davidsons, heeft de toer-mastodont voor mij buiten gezet. De zon schijnt over de 'deep purple' tank, een kleurschakering die vanuit elke hoek een andere kleur weergeeft. Werkelijk prachtig. Nu is de standaard uitvoering van deze Ultra Limited al rijk uitgerust, maar deze is nog eens beladen met behoorlijk wat extra's. Zoals een smoke windscherm, veel extra chroom, chromen spaakwielen, handvatverwarming, bagagerekje op de topkoffer, een beschermbeugel voor en achter en, zeker niet te vergeten, prachtige einddempers van het Amerikaanse merk Vance and Hines. Die staan garant voor een wereldsound, zoals elke Harley zou moeten klinken. Deze Electra Glide is uit 2010 en uitgevoerd met de upgrade van het 88 blok, de Rubber-mounted Twin Cam

96™ V-Twin engine met Electronic Sequential Port Fuel Injection (ESPFI) en met de 6-Speed Cruise Drive® versnellingsbak. Ik laat me zakken in de heerlijke fauteuil en met het overzicht op de prachtige tellerpartij en het geweldige Harley Sound System staat niets een fijne rit in de weg. Opvallend simpel laat de enorme fiets zich leiden, het is voor mij een soort thuiskomen. Na tien jaar 'Road King Classic' gereden te hebben, herken je de trekken van de fiets meteen. Er is in mijn ogen dan ook niets mooiers. Met 47.302 miles op de teller heeft

deze fiets een lekker stukje gereden. Ondanks dat is de fiets werkelijk smetteloos. Met dit soort fietsen is toeren een pre, je kunt nog jaren en jaren plezier hebben op deze koning van de weg. Mijn rit is er een om in het boekje bij te schrijven. Eindelijk kan ik de Electra Glide afstrepen, hij voldoet helemaal aan mijn jarenlange verwachtingen. Er staat mij nu maar één ding te doen: sparen! Want na vijfenveertig jaar blijkt rijden niet genoeg... Vanavond maar weer eens de dvd opzetten van 'Electra Glide in blue' en wegdromen na deze prachtige dag.

Eenvoudig een fiets huren bij halte Mijdrecht-centrum

Na gebruik van de bus makkelijk verder met de fiets Bij de halte Mijdrecht-centrum zijn makkelijk KeoBikes te huren. De deelfietsen zijn bedoeld voor busreizigers die uitstappen bij deze halte en die op het bedrijventerrein of in Mijdrecht moeten zijn. Er zijn in totaal 20 fietsen beschikbaar, die via een app eenvoudig kunnen worden geleend.

fiets worden gereserveerd of direct worden opgehaald bij de carrousel aan de Rondweg. Met de app kan het slot van de fiets worden geopend. De fiets kan per uur, maar ook per dag worden gehuurd. Lenen voor een uur kost 1,50 euro en voor 3 euro mag je er de hele dag mee ’op stap’.

De KeoBikes zijn van Keolis Nederland (waar Syntus Utrecht onderdeel van is) en op elk willekeurig moment te huren. Met behulp van een smartphone kan eenvoudig een

De app van KeoBike is te downloaden in de App store en de Play Store. Het serviceteam van KeoBike zorgt dat de fietsen in goede conditie zijn en blijven.

Wethouder Alberta Schuurs (Mobiliteit) en Léon Raadschelders van de Vereniging Industriële Belangengemeenschap (VIB) hebben de fietsen officieel in gebruik genomen. Met het aanbieden van de leenfietsen wil vervoerder Syntus Utrecht reizigers de mogelijkheid bieden makkelijker op hun eindbestemming te komen. Alberta Schuurs: “Het is vooral voor werknemers en bezoekers van het bedrijventerrein nog een aardig eindje lopen naar hun bestemming. Daarnaast is buslijn M2 ook niet altijd direct beschikbaar. Daarom

zijn de fietsen een goede aanvulling. Dit levert een bijdrage aan het OVgebruik. En natuurlijk is fietsen ook gezond.’’ Léon Raadschelders is het met de wethouder eens. “De KeoBikes dragen bij aan een betere bereikbaarheid van ons bedrijventerrein. En ik ben positief verrast over het rijcomfort. Maar we blijven ons als VIB ook inzetten voor de terugkeer van de reguliere buslijnen over het bedrijventerrein.” Meer informatie:

www.keobike.nl.

De Harley-Davidson Electra Glide Ultra Limited staat te koop voor 14.950 euro.

www.tonmotors.nl

De Groene Venen 21-12-2018  

De Groene Venen 21-12-2018

De Groene Venen 21-12-2018  

De Groene Venen 21-12-2018

Advertisement