Page 16

16

20 DECEMBER 2019

Slachtoffer 2117

MONDRIA'S

BOEKENLADDER 48 uur

James Patterson Als Amerikaans inlichtingenofficier heeft Amy Cornwall al het nodige meegemaakt. Maar wat ze op een dag aantreft bij thuiskomst doet zelfs haar verstijven. Het huis is leeg, geen stemmen van dochter of man, geen geuren van een wachtende maaltijd. Slechts een onbekende telefoon op de eettafel, via welke ze een vreselijk ultimatum doorkrijgt. Binnen 48 uur moet ze een naamloze gevangene vinden en bevrijden. Lukt dit haar niet, dan zal haar gezin het niet overleven.

Mindf*ck next Level

Victor Mids

Ervaar pagina na pagina hoe het is om zelf gemindf*ckt te worden, verbaas je vrienden en leer gaandeweg alles over de werking van je brein, cognities en zintuigen. Hoe makkelijk is jouw brein eigenlijk te bespelen, te misleiden en op het verkeerde been te zetten? Weet jij je te wapenen tegen alle verrassende en bizarre mindf*cks uit dit boek? Ga de uitdaging aan met meer dan 102 nieuwe illusies en onverklaarbare, interactieve experimenten.

Meisje zonder verleden

Michael Robotham Er wordt een meisje gevonden in een huis waar zich een afschuwelijk drama heeft afgespeeld. Ze is uitgehongerd en vies, en wil niemand vertellen wie ze is, hoe oud ze is of waar ze vandaan komt. Misschien is ze twaalf, misschien vijftien. Niemand heeft haar als vermist opgegeven, en ook een dna-test geeft geen uitsluitsel over haar identiteit. Iemand geeft haar de naam Evie Cormac, en ze krijgt een plaatsje in een gesloten jeugdinstelling.

Jussi Adler-Olsen Negen jaar geleden maakte ik kennis met de schrijver Jussi Adler-Olsen via het boek Vrouw in de kooi. Het bleef gelukkig niet bij dit ene boek, maar groeide uit tot de Q-serie. Heeft u nog nooit iets gelezen van deze reeks, dan raad ik u dat van harte aan. Mocht u de eerdere delen hebben gelezen en denken: na 7

delen zal het allemaal wel aan kracht verloren hebben, dan heeft u het mis. In dit deel staat Assad centraal. De tragische dood van een vluchteling brengt hem weer in contact met Ghaalib, een Iraakse beul uit zijn verleden. Ook is er een zenuwslopende dreiging naar een ramp die het hart van Europa zou kunnen treffen. En er is nog een in zichzelf gekeerde moordzuchtige jongen die een halt toegeroepen moet worden. In dit boek zijn de vluchtelingencrisis en de gevol-

“Samen met iemand het levensverhaal schrijven schept een band” Joke Bloksma, vrijwilliger bij Tympaan-De Baat voor het schrijven van levensboeken, heeft inmiddels drie mensen geholpen om hun levensverhaal op papier te krijgen. Dat is een heel proces. Joke begint meestal met de vraag voor wie het verhaal uiteindelijk bedoeld is. Het antwoord op die vraag is belangrijk, want die bepaalt soms ook wat er wel en niet in het boek terecht moet komen. Het is ook handig om al snel te bedenken hoe het boek eruit moet gaan zien. Daarin zijn veel keuzemogelijkheden, van een geniete binding tot een paperback of een harde omslag. Ook het formaat kan worden gekozen. De kosten van de drukker hangen af van de keuzes die worden gemaakt, de dikte van het boek en het aantal exemplaren, maar voor 20 euro per boek is vaak al een heel mooi resultaat te behalen. Het verhaal begint met het gezin waarin iemand is geboren en hoe iemand is opgegroeid. Of nog

eerder. Soms vinden mensen het fijn om verder terug te gaan, zelfs een stamboom toe te voegen. Dat is een keuze van degene die het verhaal vertelt. De schrijver en de verteller gaan het hele leven door. Het gaat in het verhaal niet zozeer om de feiten, maar vooral hoe de verteller het heeft beleefd. Waar hij of zij blij van werd, wat de moeilijke tijden waren, hoe de verteller daar weer een weg in heeft gevonden. Soms ook datgene waar iemand spijt van heeft...

Nu het jaar ten einde loopt, is het handig de 'balans' op te maken om te zien welke financiële zaken u nog moet regelen

To do list 2019 Rente papieren schenking betalen Heeft u eerder een 'papieren schenking' gedaan? Een papieren schenking levert erfgenamen voordeel op in die zin dat uw erfenis kleiner is en daardoor minder erfbelasting betaald hoeft te worden. Dit voordeel voor de erfbelasting is er alleen als u elk jaar 6% rente betaalt over het bedrag dat in de akte staat waarin de papieren schenking is vastgelegd.

Dividend uitkeren Als u het plan heeft om dividend uit uw B.V. uit te keren, dan kunt u dat in 2019 tegen een wat lager belastingtarief doen dan in 2020. Het belastingtarief op winst uit aanmerkelijk belang gaat namelijk van 25% naar 26,25% in 2020. In 2021 wordt het tarief 26,90%.

Jaarlijkse vrijstelling schenken Elkaar jaar kunt u iemand een belastingvrij bedrag schenken. Hoeveel dat is hangt af van uw familierelatie (of andere relatie) met die persoon. Voor ouders aan kinderen geldt in ieder geval een vrijstelling van 5.428 euro en voor grootouders aan kleinkinderen een vrijstelling van 2.173 euro. Indien een kind of kleinkind (of een andere verkrijgeer) tussen de 18 jaar en 40 jaar oud is en de schenking bestemd is voor de eigen woning van de verkrijger kan de vrijstelling zelfs oplopen naar 102.010 euro. Het vrijgestelde bedrag kan één keer per kalenderjaar worden geschonken. Wordt er meer dan het bedrag geschonken, dan moet er schenkbelasting worden betaald.

Huwelijksvoorwaarden nakomen Vaak wordt in huwelijkse voorwaarden de afspraak vastgelegd dat het inkomen van beide partners jaarlijks wordt gedeeld. Hiermee wordt bedoeld dat de partners de salarissen, die na betaling van de huishoudkosten overblijven, bij elkaar optellen en vervolgens delen door twee. Hierdoor krijgt iedere partner recht op de helft van het totale inkomen. Degene met het hoogste inkomen moet dus een bedrag aan de ander betalen. In de praktijk zien we vaak dat partners deze afspraak vergeten en niet uitvoeren. Bij het niet uitvoeren van deze afspraak kunnen bij faillissement, echtscheiding of overlijden problemen ontstaan. Wij raden daarom aan om elk jaar aandacht te besteden aan deze afspraak.

Voor 2020 staat op de to-do list:

Minnebrieven aan Maarten

Elsbeth Etty

‘Ik heb mijn hele leven verlezen, dus er valt weinig over mij te vertellen’, antwoordde Maarten ’t Hart toen Elsbeth Etty hem voorstelde om ter gelegenheid van zijn vijfenzeventigste verjaardag zijn levensverhaal tot nu toe op te tekenen aan de hand van zijn oeuvre. Het resultaat is geen omvattende biografie, maar een empathisch portret, voortgekomen uit liefde voor zijn werk.

Het nieuwe Ajax

Menno Pot

Ajax liet in het seizoen 20182019 niet het eigen glorieuze verleden herleven, maar kwam er juist los van. Het was een wedergeboorte: Ajax vond zichzelf opnieuw uit. Wie Ajax goed kent, weet dat deze jaargang meer was dan gewoon een zeer succesvol voetbalseizoen. Ajax plukte de vruchten van een nieuw beleid: niet meer met engelengeduld bouwen met spelers uit de eigen jeugd, maar gedurfd investeren en inzetten op direct succes.

DE GROENE VENEN

gen hiervan verwerkt. Er zitten gruwelijke gedeeltes in, maar ook is er plaats voor humor. Met de Kerstdagen in aantocht niet echt een verhaal vol vredelievende mensen, maar oh, oh, oh, wat was het nagelbijtend spannend! gelezen door carla burggraeve

Als de verhalen even stokken, helpt het om eerst op zoek te gaan naar foto’s. Iedere foto vertelt weer een eigen verhaal. En foto’s worden zeker gebruikt om het boek te illustreren. Tijdens het vertellen van het verhaal komt meestal een titel naar boven. En dan, opeens, is het verhaal af. De verteller vindt het genoeg en is tevreden met het verhaal. Samen wordt bepaald hoe de omslag eruit moet zien, want het oog wil ook wat. Definitieve keuzes worden gemaakt, de prijs is bekend en dan is het een weekje wachten. De verteller denkt na hoe officieel het moment van de uitreiking wordt. Soms is dat in klein gezelschap bij de verteller thuis, meestal wel met de mensen waarvoor het boek bedoeld is. En soms moet er een zaaltje worden geregeld, omdat er veel belangstelling is voor het boek. Maar altijd is het een feestelijk moment. De vrijwilligers zetten zich in voor mensen die graag hun levensverhaal op papier willen zetten maar dat zelf niet (meer) kunnen. Is het iets voor u? Neem voor meer informatie contact op met Nel Verhoek, e-mail: n.verhoek@stdb.nl of tel.: 0297 230280.

Vooral voor ondernemers is het belangrijk deze afspraak jaarlijks uit te voeren. De deling heeft namelijk voordelen. Gemaakte winsten in het bedrijf kunnen door de verrekening bij de partner worden veilig gesteld. Als de deling volgens de regels gebeurt, kan dit, zelfs als er een faillissement is, niet worden teruggehaald. Eenmanszaak omzetten in een B.V. Bent u ondernemer en gaan de zaken goed? Dan is het aantrekkelijk om uw eenmanszaak om te zetten in een B.V.. In een B.V. bent u niet meer persoonlijk aansprakelijk voor uw bedrijf. Dat kan belangrijk zijn als u bijvoorbeeld mensen wilt aannemen of als u een groter pand wilt huren. De B.V. maakt het makkelijker om samen te werken met een ander of om het bedrijf ooit eens te verkopen en kan belastingvoordelen geven. Met uw accountant kunt u bespreken vanaf welke dag het bedrijf voor rekening van de B.V. moet komen: ‘het overgangstijdstip’. Het is meestal praktisch om 1 januari aan te houden. Herzien (levens-)testament, samenlevingsovereenkomst en/of huwelijksvoorwaarden Het is goed om af en toe stil te staan bij akten die in het verleden door en voor u zijn opgemaakt. Bevatten deze nog steeds uw wensen? Indien bijvoorbeeld uw persoonlijke situatie is gewijzigd, u bent bijvoorbeeld inmiddels getrouwd, er zijn kinderen of kleinkinderen of u bent net gescheiden, dan kan het soms wenselijk of noodzakelijk zijn uw testamenten hierop aan te passen. Bent u minder gaan werken of bent in ander opzicht financieel afhankelijk geworden van uw partner? Dan is het goed om na te gaan of uw samenlevingsovereenkomst of huwelijksvoorwaarden in deze situatie voorziet. Wij wensen u fijne feestdagen en het allerbeste voor het komende jaar! FFT Notarissen Bozenhoven 115 3641 DA Mijdrecht 0297-288086 info@fftn.nl

Profile for De Groene Venen

De Groene Venen 20-12-2019  

De Groene Venen 20-12-2019

De Groene Venen 20-12-2019  

De Groene Venen 20-12-2019

Advertisement