Page 3

DE GROENE VENEN

Luistervink

Vakantiepret Velen van ons zullen het aan den lijve hebben ondervonden. De vakantiekoorts. Vaders laatste werkdag, moeders die de kampeerspullen vast klaar zette in de gang en kinderen die op straat de vakantiebestemmingen uitwisselden. Opperste vreugde alom, vakantie. Meestal vertrokken we even na twaalf uur ‘s nachts. Kinderen op de achterbank, die konden nog maar net een plekje tussen de bagage vinden en in ons geval ook nog een hond op de hoedenplank. We vertrokken naar verre oorden. De Dordogne bijvoorbeeld, 1.050 kilometer ver. We maakten kennis met andere leefgewoonten en keken onze ogen uit op het berglandschap dat voor ons Nederlanders meer dan speciaal is. Ook wij verruilden onze bungalowtent door een echte caravan. Makkelijk, onderweg de pootjes uit en water opzetten voor koffie. Je kon bij een tankstation overnachten om de volgende dag weer monter op stap te gaan. Zo makkelijk en eenvoudig zou het niet blijven. Georganiseerde bendes braken in in caravans en de argeloze vakantieganger bleef verbijsterd achter. Dan maar met het vliegtuig. Voor een prikkie vlieg je naar een ver resort. Volop zon en met een beetje geluk kwam je als een oliebol thuis. Dat laatste was dan wel zichtbaar, maar het thuisfront vroeg altijd hoe het weer was geweest. Ik zelf zei meestal prima en de waarheid, 35 tot 40 graden, hield ik mooi voor me. Ook dat ik eigenlijk vond dat deze temperaturen nopen tot nietsdoen. Dat kan ik thuis ook. Vliegen is overigens ook niet meer zo heel erg leuk.Vier uur van tevoren op Schiphol aanwezig zijn, bij de controle schoenen uit, riem af en in de rij. De laatste keer dat ik vloog was met vrienden, zakenlui. We werden als de Daltons bekeken en gecontroleerd. Gewoon voor een weekendje weg. Ik heb geen zin meer in dit gedoe. En de tolwegen ben ik ook meer dan zat. Ik heb opnieuw ontdekt hoe mooi Nederland is. Ik daag u uit dat ook eens te doen. Zelf prikten we een provincie op de kaart en keken naar een Bed&Breakfast. We huurden een vakantiehuisje in Egmond en genoten van zon, zee en strand. Dat we en-passant ook nog een cursus Duits konden nemen, namen we op de koop toe. Prima mensen die Oosterburen, helemaal niets mis mee. De Hondsbosse Zeewering, wat een voorbeeld van Hollandse vindingrijkheid. De duinen bij Schoorl en de kroegjes in het dorp, Holland op z’n mooist. We spaarden door hier te blijven heel wat geld uit. Genoeg om in augustus nog een keer te gaan. Luistervink

20 juli 2018

3

BESTE BURGEMEESTER “Krijgt u voor deze rubriek niet altijd alleen maar de klachten van inwoners te horen, of melden mensen ook weleens aardige dingen?” Via deze rubriek krijg ik, denk ik, verhoudingsgewijs meer ‘klachten’ dan ander soort vragen. Ik schrijf ‘klachten’ expres tussen aanhalingstekens, want in feite gaat het dan om zaken waar mensen oprecht aandacht voor vragen. En een klacht is volgens mij nog altijd een gratis advies. Toch leek het mij wel aardig om in deze laatste rubriek vóór de vakantie alleen aandacht te besteden aan positieve berichten die ik hoor of binnenkrijg. Het doet me een beetje denken aan een krant die ooit één dag alleen maar positief nieuws plaatste in haar editie. Dat was een bijzonder nummer. Onderstaande berichten heb ik echt binnengekregen. De namen laat ik weg, maar het is geen ‘fake news’.

Openbare ruimte (1) “Goedemiddag, een paar weken geleden ben ik met een paar vrienden in Mijdrecht en omgeving geweest. We hebben een bezoek gebracht aan een kerk en we hebben 's middags door De Ronde Venen gefietst. We hebben een heel mooi stukje Nederland gezien en ik moet u feliciteren dat er bijna geen zwerfafval in de bermen te zien was. Zo zou heel Nederland eruit moeten zien. Geweldig. Ik heb intussen gezien op de

site dat hierachter een groot netwerk vrijwilligers zit dat de bermen schoonhoudt. Dat inspireert mij om in mijn eigen dorp ook zwerfafval op te ruimen. Dus ik neem uw idee over. Hartelijke groet van een inwoner uit Renswoude.” Toevallig ken ik de burgemeester van Renswoude goed. Zij vertelde mij dat deze mevrouw een zeer betrokken, milieubewuste inwoner is.

Vergunning Onderstaande mail stuurde een - terechte! - blije medewerker aan mij door: “Nogmaals dank voor je informatie over de mogelijkheden voor de bouwactiviteiten. Wij ervaren de samenwerking met de gemeente De Ronde Venen als erg positief en daarbij is jouw inbreng onmiskenbaar groot. Ik draai al tientallen jaren mee als architect en kom niet vaak zo’n oplossingsgerichte, efficiënte en meedenkende gemeente tegen. Dit versoepelt het bouwproces en daardoor krijgt iedereen precies wat hij wil. Hier zouden vele gemeenten een voorbeeld aan kunnen nemen. De klus is nog niet afgerond, maar je was en bent meesterlijk in dit proces. Dit moet maar eens gezegd worden, vond ik.” Havo-afdeling VeenLanden College Aan een docent van het VeenLanden College vroeg ik hoe de examens zijn gegaan - hij is ‘verantwoordelijk’ voor de havo-afdeling - en of hij nu aan zijn vakantie kan beginnen.

Syntus Utrecht promoot buslijn over bedrijventerrein

Actie: vijf dagen gratis reizen met bus M2 De VIB en gemeente De Ronde Venen hebben zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor een goede busverbinding naar het bedrijventerrein in Mijdrecht. De invoering van de nieuwe buslijn M2 van Syntus Utrecht in december 2017 heeft er dan ook voor gezorgd dat dit gebied nu goed bereikbaar is met de bus. Lijn M2 vervoert elke werkdag reizigers van het centrum van Mijdrecht naar het industrieterrein, de nieuwe wijk Maricken en andersom. De nieuwe lijn vormt een prima aanvulling op de reeds bestaande lijn M1, die het centrum van Mijdrecht doorkruist. Om deze nieuwe M2 bekender te maken, start Syntus Utrecht een

probeeractie. Van 1 augustus tot en met 7 september 2018 mag iedereen lijn M1 en M2 gedurende vijf dagen gratis uitproberen! Actietickets kunnen vanaf 1 augustus via de Syntus-app worden verkregen. Dan zal ook de website www.syntusutrecht.nl/m1m2 online staan. Syntus Utrecht biedt een gratis promotiepakket aan voor bedrijven in gemeente De Ronde Venen, met een begeleidende brief met informatie over deze actie, een poster en een setje flyers. Bedrijven kunnen dit pakket uiterlijk 22 juli aanvragen via www.syntusutrecht.nl/promotiepakketm1m2. U ontvangt het pakket dan in de eerste week van augustus.

Tekst Maarten Divendal

Daags voor de diploma-uitreiking vertelde hij mij: “Morgen mag ik de leerlingen toespreken wanneer ze hun diploma krijgen. Onze havoafdeling heeft het beste resultaat van de hele regio. Meer dan 95% van de leerlingen is in één keer geslaagd. Dat kan door de herexamens nog hoger worden.” Met hem wens ik de herexamen-kandidaten succes. En voor diegenen die het jaar opnieuw moeten doen, of juist wél een volgende stap kunnen maken, natuurlijk een goed nieuw jaar toegewenst!

Goede doelen Tijdens de Nieuwjaarsreceptie in januari heb ik onder meer aandacht besteed aan het gegeven dat zoveel mensen zich in de gemeente inzetten voor goede doelen. Mijn voornemen was toen om aan het eind van het jaar de eindbalans op te maken. Het is nu al duidelijk dat ik dat niet zal kunnen doen. Vooral omdat ik heel veel her en der tegenkom, maar nu al weet dat ik geen compleet beeld heb van alles wat er gebeurt. Dat bedrag moet inmiddels ruim de 100.000 euro zijn gepasseerd. Sommige acties hebben een lange traditie. Zo heeft de Wilnisse Rommelmarkt met haar 44e editie dit jaar maar liefst 17.675,77 euro opgeleverd voor kinderopvanglocaties in Colombia. Maar er zijn de afgelopen weken ook acties geweest voor lokale doelen zoals Inloophuis ’t Anker, een ontmoetingsplaats voor iedereen die

Hoofdredacteur: Rob Isaacs Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Michael Reuling en Anja Verbiest.

Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton, Arthur van der Kooij

D66 vindt dat er ook in de maand augustus papier opgehaald moet worden. Twee jaar geleden trok de gemeente zich terug uit de papierophaaldienst en werden verschillende verenigingen en organisaties gevraagd het papier op te halen. Bij die overgang daalde de frequentie van ophalen al. Ook pleitte D66 voor een hogere frequentie van ophalen. Dit om te voorkomen dat er teveel papier beland in het restafval en op die manier niet gerecycled kan worden. Fractielid Cees van Uden herinnert zich dat de wethouder aangaf dat er maar liefst 12 verenigingen

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden. Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a. Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

www.degroenevenen.nl

Openbare ruimte (2) Onderstaande tekst heb ik zelf naar een aantal medewerkers van onze buitendienst gestuurd: “Vandaag was ik bij een zestigjarig huwelijk. Dit bruidspaar heeft zich ergens enorm aan geërgerd: in mijn rubriek in De Groene Venen hadden ze gelezen dat inwoners weleens klagen over het groenonderhoud. Dat vonden ze onbegrijpelijk, want de manier waarop de mensen van de gemeente het regelen is bijzonder goed. Het groen ziet er prachtig uit en wordt heel goed onderhouden. Ter informatie, deze mensen waren volledig helder (ze fietsen nog in de hele regio) en hun ogen functioneren ook goed. Ik wilde dit compliment toch maar even doorgeven.” Tot slot wens ik iedereen die de komende weken niet hoeft door te werken een heerlijke vakantieperiode toe. Deze rubriek gaat tegelijk met De Groene Venen een tijdje op zomerstop. U kunt uw eventuele vragen (en positieve berichten!) ondertussen blijven doorgeven.

Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan naar: burgemeester@degroenevenen.nl

D66: “Ook papier ophalen in augustus”

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

met kanker in aanraking is gekomen, als patiënt, ex-patiënt, naaste of nabestaande.

Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57 © 2018 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

waren die het papierafval konden ophalen. Toch wordt er nu aangegeven dat er deze zomerperiode geen vrijwilligers zijn. Cees van Uden: “Wij vragen de verenigingen met al haar vrijwilligers, toch een ophaal te doen in augustus”. Als dit niet haalbaar is, vindt D66, kan de gemeente gevraagd worden invallers te regelen. “Het D66 fractieid zet zijn woorden meteen kracht bij: “Ook D66 is bereid om als vrijwilliger achter de wagen te hangen. Verenigingen zijn daarmee geholpen en de afvalscheiding blijft intact.”

De Groene Venen gaat op vakantie! Volgende week verschijnt deze krant voorlopig voor het laatst. Redactie, freelancers, columnisten en bezorg(st)ers gaan genieten van vier weken vakantie. Vanaf 24 augustus kunt u ons weer wekelijks in de brievenbus verwachten. Onze mailbox info@ degroenevenen.nl wordt in de vakantie gewoon uitgelezen en we blijven bereikbaar voor vragen. Wij wensen onze lezers en adverteerders een fijne vakantie!

Profile for De Groene Venen

De Groene Venen 20-07-2018  

De Groene Venen 20-07-2018

De Groene Venen 20-07-2018  

De Groene Venen 20-07-2018

Advertisement