Page 12

12

20 juli 2018

MONDRIA‘S BOEKEN TIP5 Luipaardrots Wilbur Smith Aangevallen worden door leeuwen, oog in oog staan met dodelijke Caribische rifhaaien, verdwalen in de Afrikaanse jungle, het doorkruisen van riskante goudmijntunnels, vissen op marlijn, een bijna-doodervaring met een vliegtuig, zijn liefde voor schrijven en zijn liefde voor Afrika: Wilbur Smith vertelt de verhalen van zijn leven, die het ruwe materiaal vormden voor zijn boeken. 'Luipaardrots' is een openhartig, intiem en razend spannend verslag van een schrijver wiens leven net zo rijk is als z'n boeken zijn.

1.

Titel: Witte chrysant Auteur: Mary Lynn Bracht "Dit is het verhaal van twee zussen, die wreed van elkaar worden gescheiden door de Tweede Wereldoorlog. Het is 1943 en Korea is al jaren bezet door Japan. Hana en haar kleine zusje

DE GROENE VENEN

Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria in Mijdrecht elke week vijf boeken die je beslist moet lezen.

Eeuw in versnelling Marian Rijk In 1892 begint Willem Kölling in Dieren een fietsenfabriek: Gazelle. Het familiebedrijf overleeft twee wereldoorlogen en een economische crisis en ontwikkelt zich tot een moderne onderneming. Maar er is ook tegenslag. Door de toegenomen internationale concurrentie en een te gemoedelijke bedrijfscultuur wordt de familie in 1970 gedwongen de fabriek te verkopen. Een intrigerend familieverhaal over de fabriek die uitgroeit tot een wereldconcern, maar haar dorpse karakter nooit helemaal afschudt.

Sjaak Swart 80 Jaap Visser Jesaja Swart, Meneer Ajax, werd op 3 juli 2018 tachtig. Hij is al 45 jaar met voetbalpensioen, maar nog altijd net zo fanatiek clubman als in zijn gloriejaren op het veld. 'Sjaak Swart 80' is het spectaculaire carrièreboek van een onverbeterlijke liefhebber en kleurrijke voetballer die langs het lijntje snelde toen beroepsvoetbal in Nederland nog vrijblijvend amateurisme was, maar die ook een hoofdrol speelde in het grote Ajax van de late jaren zestig en de vroege jaren zeventig en 603 keer in het eerste elftal speelde.

Emi wonen op een eiland voor de zuidkust, waar ze deel uitmaken van de haenyeo, vrouwen die voor de kost duiken naar zeeoren. Als Hana duikt, houdt Emi de wacht. Wanneer Hana vanuit zee een Japanse soldaat op haar zus ziet aflopen, zwemt ze snel terug naar de kust. Net op tijd kan ze haar zus waarschuwen dat ze zich moet verstoppen, Hana wordt in haar plaats

meegenomen. Ze wordt gedwongen om als troostmeisje te werken. Maar de haenyeo zijn sterke vrouwen, Hana is ervan overtuigd dat ze zal ontsnappen en haar zusje zal terugvinden.Een mooie, aangrijpende roman die ik met verbazing en bewondering heb gelezen!"

2.

3.

Ik zal verdwijnen in het donker Michelle McNamara Een van de beroemdste cold cases van Amerika: de man die in Californië tussen 1974 en 1986 verdacht werd van tientallen moorden en verkrachtingen en te boek stond als de 'East Area Rapist'. Michelle McNamara raakte door hem gefascineerd en gaf hem de bijnaam 'Golden State Killer'. Vijf jaar lang werkte ze dag en nacht aan de zaak, een obsessie. Ze publiceerde veelvuldig hierover, maar overleed plots in 2016. McNamara's echtgenoot vroeg Billy Jensen en Paul Haynes haar boek te voltooien.

4.

Licht Onno Wesseling Rosa is de blinde bewoonster van een villa in kunstenaarsdorp Bergen. Ze wil een deel van de door haar jong overleden man bijeengebrachte schilderijen van de Bergense School schenken aan een Alkmaars museum. Indra, conservator en zoon van een oude vriend, komt de verzameling inspecteren. Als ze tijdens het bezoek van Indra overlijdt, neemt haar dochter Amy het contact over. Het onderzoek naar de echtheid van de schilderijen breekt voor Indra en Amy een onthutsend verleden open...

5.

geleZen door nelie groenendiJk

De Ronde van de Waver op 9 augustus Open Seniorplusdag Op donderdag 9 augustus wordt voor de 43e maal tijdens het Waverfeest de hardloopwedstrijd ‘De Ronde van de Waver’ gehouden. Het parcours zal zoals vanouds worden uitgezet rondom het riviertje de Waver, tussen de Stokkelaarsbrug en de Winkelbrug. De afstanden zijn voor junioren (t/m 14 jaar) 2,7 km en voor de damesen herensenioren en veteranen is er de keuze tussen 6,2 km. en 12,5 km. Het parcours-record van De Ronde van de Waver stamt nog steeds uit de vorige eeuw. De organisatie hoopt dit jaar op verbetering. De records zijn: Heren 12,5 km: 41.38.3, Heren 6,2 km: 19.33.9, Dames 12,5 km: 46.43.0, Dames 6,2 km: 23.09.3. De inschrijving vindt op 9 augustus plaats tussen 18.30 uur en 19.15 uur in de feesttent nabij buurthuis De Waver, aan de Waver 10 te Ou-

derkerk aan de Amstel. De kosten voor deelname bedragen 5 euro voor senioren/veteranen en 2,50 euro voor junioren. De wedstrijd begint om 19.30 uur. Medeweggebruikers wordt verzocht rekening te houden met dit evenement en de aanwijzingen van de baancommissarissen strikt op te volgen. Na afloop zal de prijsuitreiking plaatsvinden in de feesttent. Tijdens de daaropvolgende gratis toegankelijke feestavond verzorgt ‘Disco ‘70’s-80’s-90’s’ de muziek. Voor toeschouwers en deelnemers is van 18.30 tot 22 uur in het bij de start/ finish gelegen buurthuis de expositie ’80 jaar Waverfeest’ te bezoeken. Op Facebook heeft ‘De Ronde van de Waver 2018’ een evenement aangemaakt. Zie voor meer informatie over het Waverfeest www.waverfeest.nl.

Deelnemers tijdens een eerdere Ronde van de Waver.

bij TVM in Mijdrecht zeer geslaagd Donderdag 12 juli begon met een stralend zonnetje en al vanaf 9.15 uur meldden de eerste deelnemers zich op het tennispark van TVM in Mijdrecht voor de 'Open Seniorplusdag'. Met 72 tennissers was deze dag bijna 'uitverkocht'. Niet alleen met spelers uit De Ronde Venen, maar ook uit Breukelen, Noorden, Nieuwkoop, Ouderkerk en zelfs helemaal uit Nunspeet! Om het ergste fanatisme eruit te halen, had de wedstrijdleiding bedacht om aan het eind van de dag de prijzen uit te reiken aan degenen die derde in hun poule geworden waren… Er werd gespeeld in 6 poules, dames-, heren- en gemengd dubbels. Iedereen speelde telkens drie kwartier en na twee rondes had Erna Panman met haar crew een goed verzorgde en smakelijke lunch klaar staan. Daarna waren er nog twee rondes te spelen. Gevolgd door een gezellige borrel met koude en warme hapjes. Bij de prijsuitreiking mochten 12 spelers na onderlinge loting kiezen uit de wijnen die klaarstonden en waren geschonken door Prinselijk Proeven, Teun Verkaik en TVM-bar eten&drinken. Daarna was er ook nog een loterij met veel leuke prijzen, mede dankzij de sponsors De Loods, Duo Plant, Mondria, Tennishal De Ronde Venen en, met de hoofdprijs, Koeleman Elektro. Voor wie volgende keer wil meedoen: noteer 23 augustus maar vast in de agenda.

Profile for De Groene Venen

De Groene Venen 20-07-2018  

De Groene Venen 20-07-2018

De Groene Venen 20-07-2018  

De Groene Venen 20-07-2018

Advertisement