De Groene Venen 18 november 2016

Page 21

DE GROENE VENEN

vervolg van pagina 20 gelegenheidsdieven, die in de regio zorgen voor diefstallen. Ik denk niet dat de toename echt hoog is. De bewoners zijn denk ik beter op de hoogte dan een paar jaar geleden,” legt Monique uit. “Door onder meer social media en de komst van de Whatsapp-groepen worden bewoners meer geïnformeerd, ze voelen zich meer betrokken en weten nu beter wat er in de wijk speelt. Ze praten er met elkaar over en beseffen eerder dat we het samen moeten doen.”

We hebben het steeds over Mijdrecht, maar speelt dit probleem ook in andere kernen? “Met name Mijdrecht en Abcoude worden het meest bezocht door het dievengilde. De andere kernen gelukkig minder. Er is met de politie Uithoorn nauw contact en er wordt tijdens deze donkere dagen ook samengewerkt. De cijfers liggen iets lager, behalve die van de autoinbraken waarvoor de zogenaamde Travelers verantwoordelijk zijn. Dit speelt landelijk en daarin vallen we niet op.”

Wat kunnen mensen die dit artikel lezen doen om zelf te helpen? “Allereerst, bel 112 als u iets verdachts ziet. Vertrouwt u het niet, twijfelt u? Bel 112. Daarnaast: word lid van een Whatsapp-groep. Na de 112 melding kunt u dan namelijk samen met de wijk en de omliggende wijken uitkijken naar de verdachte personen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maak eens een extra wandeling en een praatje met uw

buren/buurtbewoners. Samen zie je meer dan alleen. Verbinding zorgt ook voor een veiligheidsgevoel.”

Wat kunnen we nog meer doen tegen woninginbraak dan bijvoorbeeld goede sloten? “Mag ik hiervoor verwijzen naar www.politie.nl? Daar staan alle tips tegen woninginbraken op een rij. Ik heb wel een goede tip tegen de diefstallen van airbags: een ouderwets stuurslot op het stuur. Zo’n beugel die je om je pedalen vastzet, zal ervoor zorgen dat de inbrekers jouw auto overslaan.”

Wat doet de politie tegen woninginbraak? “De politie doet alles wat binnen hun macht is. We signaleren, monitoren en onderzoeken de oorzaken van het probleem. We proberen een duidelijk beeld te krijgen en zicht op de verdachten. Vervolgens wordt er een plan van aanpak gemaakt en proberen we met alle mogelijke partners de aanpak uit te voeren. Ook is er landelijk extra personeel vrijgemaakt voor het 'Donkere dagen offensief', werken wij samen met andere eenheden zoals de landelijke eenheid, de gemeente, naastliggende politie-eenheden en personeel in burger. Er worden ook voertuigen ingezet die verdachte voertuigen van de weg halen door middel van kentekenregistratie, extra verkeerscontroles en controles waarbij de nadruk ligt op het aantreffen van die verdachte personen, met bijvoorbeeld inbrekerswerktuig. En heb je onze politiepaarden al zien rijden, of onze scooters?”

18 november 2016

21

Amerika-kenner Charles Groenhuijsen voorspelt tijdens VIB-bijeenkomst:

‘Donald Trump: Eens maar nooit weer’ “Hoe heeft Trump de Amerikaanse verkiezingen kunnen winnen en hoe lang gaat hij het volhouden?” Dat waren enkele van de vragen die Rondeveense ondernemers stelden aan Charles Groenhuijsen tijdens de 'US Elections'-editie van de VIB Management Sociëteit. Maandag 14 november, slechts een kleine week na de verrassende verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten, dromden zo’n 135 ondernemers, directeuren en managers rond de ontvangsttafel van VIB De Ronde Venen in Bowlingcentrum Mijdrecht. Om vier uur introduceerde voorzitter Arwin Brouwer Amerika-specialist Charles Groenhuijsen. Groenhuijsen, die zelf de onverwachte verkiezing van Trump niet had uitgesloten, nam de aanwezigen mee naar het Amerika van voor, tijdens en na de verkiezingen. Dat deed hij met veel humor, analyses, foto’s, videofragmenten en anekdotes. tekst jan posdijk foto patrick hesse

Waar Trump gold als de ‘teflon’-kandidaat, leek Clinton meer op klittenband, zo stelde hij. Kritiek bleef bij Clinton aanzienlijk langer hangen. Trump bleek niet alleen een betere ‘campaigner’, maar luisterde ook beter naar de grote groep ontevreden burgers. Clinton werd duidelijk gezien als vertegenwoordiger van het politieke establishment, dat had bijgedragen aan de slechte positie van de ‘lower and middle class’. De ‘American Dream’ is voor veel Amerikanen onbereikbaar geworden. Het nieuwe ‘Trumpisme’ belooft de ontstane inkomensongelijkheid daadwerkelijk te gaan aanpakken. “De ‘United States’ zijn nu meer de ‘Devided States’ van Amerika”, aldus Groenhuijsen. Er is grote verdeeldheid, zoals blijkt uit de volgende analyse: Mannen stemden vooral voor Trump - vrouwen voor Clinton, blanke Amerikanen stemden op Trump, gekleurden op Clinton. Met rellen tussen voor- en tegenstanders als gevolg.

Het publiek had vele vragen aan de Amerika-specialist die, ondanks zijn drukke schema, op alles uitgebreid antwoord gaf. Op de vraag hoe lang Trump het in het Witte Huis zal volhouden, was Groenhuijsen duidelijk: “Hij houdt het vier jaar uit, maar wordt een ‘One Term President’. Ofwel: eens maar nooit weer… Na afloop van de lezing werd er nog volop gediscussieerd over dit onderwerp. Antoine Post had Bowling Centrum Mijdrecht voor de gelegen-

heid volledig in Amerikaanse sfeer omgetoverd, inclusief Coca-Cola, California wine, Budweiser bier en Amerikaanse snacks. Zo’n 75 ondernemers namen tot slot deel aan het ‘American style walking dinner’, alwaar men niet uitgepraat raakte over de lezing. Op 16 januari start VIB De Ronde Venen het nieuwe jaar met trendwatcher Richard van Hooijdonk. Deze topspreker zal de aanwezigen dan meenemen naar de wereldtrends in technologie en marketing in 2030.

Iedereen heeft recht op Zorg en Zekerheid Wij zijn Zorg en Zekerheid. Ons doel is goede zorg voor iedereen in de regio dichtbij, beschikbaar en betaalbaar te maken. Dus ook voor jou. Bereken je premie op zorgenzekerheid.nl