Page 12

12

14 september 2018

DE GROENE VENEN

Kom naar onze Open Dag op 22 septemb Volg een college over de hartklep Het St. Antonius Hartcentrum is een van de meest innovatieve Hartcentra van Nederland. Voor cardioloog Martin Swaans zijn het de innovatieve ontwikkelingen binnen het centrum die zijn werk zo interessant maken. Een ontwikkeling waar hij sinds kort bij betrokken is, is een nieuwe patiëntvriendelijkere manier om de mitralisklep te vervangen.

Ontdek hoe het is om orthopeed te zijn Laurens Kaas werkt als orthopeed in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Woerden. Hij richt zich vooral op aandoeningen aan de knie en heup. Ook is hij gespecialiseerd in artrose van de heup en knie, waarvoor hij iedere week een speciaal spreekuur heeft in Woerden. Tijdens de Open Dag in Utrecht geeft Laurens u samen met collegaorthopeden een uniek inkijkje in het dagelijkse werk van een orthopeed. Hij vertelt over de operaties die hij doet, de aandoeningen die hij behandelt én u kunt aan de slag met instrumenten en medische apparatuur, om zo zelf te ervaren hoe een kijkoperatie in zijn werk gaat. Laurens: “Daarnaast geven we minicolleges over knie- en heupprotheses en kruisbandoperaties. Ook laten we op de operatiekamer zien wat ons werk inhoudt.”

Swaans: “De mitralisklep, tussen de hartkamer en de boezem, is belangrijk voor een goede doorstroming van het bloed door het lichaam. Als deze klep lekt, is het vaak nodig om hem te vervangen. Voorheen kon dat alleen tijdens een openhartoperatie, waarbij het hart werd stilgelegd en de patiënt werd aangesloten op de hart-longmachine. Onlangs is deze mitralisklep voor het eerst vervangen zonder het hart stil te leggen. Deze nieuwe techniek is een stuk minder belastend voor de patiënt.” Op de Open Dag vertelt Martin er meer over. “Ik blik terug op het ontstaan van deze ingreep en geef alvast een kijkje in de toekomst van de hartklepvervanging.”

Ervaar smaakverandering Wanneer je kanker hebt, kan je smaak veranderen. Zo komt het voor dat mensen met kanker bijna niets meer proeven of dat ze een metaalsmaak in hun mond hebben. Diëtist Suzanne Kranenburg geeft er tijdens de Open Dag een presentatie over én laat aanwezigen zelf ervaren hoe het is om last te hebben van smaakverandering. “Dat de smaak van patiënten met kanker verandert, komt vaak door medicatie”, legt Suzanne uit. Tijdens de presentatie geeft ze vooral tips en adviezen, waar patiënten – maar ook familieleden en andere betrokkenen – direct mee aan de slag kunnen in de eigen keuken. Dit doet ze samen met Robert Greene van stichting Hunger and Thirst, die als (ex) kankerpatiënt zelf smaakveranderingen heeft meegemaakt. ”Soms scheelt het al om een extra zuurtje, zoals citroensap, toe te voegen. Met onze sessie geven we vooral praktische tips. Ook krijgen aanwezigen de kans om zelf smaakverstoring te ervaren door speciale koekjes te proeven.”

Ook toe aan een nieuwe uitdaging? Vanwege de liefde verhuisde Hanna Kraaij begin dit jaar naar Linschoten en verruilde het Franciscus Gasthuis in Rotterdam voor het St. Antonius Ziekenhuis. Ze werkt sinds kort als oncologieverpleegkundige op onze locatie in Utrecht. Voordat ik solliciteerde, heb ik eerst een dagje meegelopen. “Ik werd heel enthousiast ontvangen door de leidinggevende, die mij het ziekenhuis en de afdeling liet zien. En dat gaf mij zo’n goede indruk dat ik besloot te solliciteren.” Hanna startte haar eerste weken met een introductieperiode, waarin ze werd ingewerkt op de afdeling en kennismaakte met het ziekenhuis. Haar werkzaamheden op de Dagbehandeling en verpleegafdeling werden afgewisseld met diverse scholingen. “Heel leerzaam allemaal”, reageert Hanna. “Er is veel aandacht voor nieuwe medewerkers. Ik voel mij heel welkom.” Ook zin in een nieuwe uitdaging? Kom dan naar onze Open Dag op zaterdag 22 september, waar onze HRmedewerkers meer vertellen over werken bij het St. Antonius of kijk op werkenbijantonius.nl.

Bekijk onze technische ruimtes Hans van den Bank en zijn collega’s zijn verantwoordelijk voor ‘alles wat met techniek te maken heeft’. Denk bijvoorbeeld aan luchtbehandeling, stroom en water. “Van deuren waarvan het slot niet werkt tot verstopte toiletten en van defecte lampen tot stroomuitval”, legt Hans uit. “Ik maak planningen, houd het overzicht bij eventuele storingen en coördineer het geheel.” Op de Open Dag neemt Hans u mee in de technische wereld van het

ziekenhuis. Tijdens een rondleiding laat hij u de technische ruimte onder de verpleegafdelingen en boven de operatiekamers zien. “Een indrukwekkende ruimte met luchtbehandelingskasten van tien meter lang, afvoerbuizen, leidingwerk, stroomkabels en noodvoorzieningen. Normaal gesproken is deze ruimte afgesloten, maar voor de Open Dag maken we een uitzondering en geven we bezoekers echt een uniek kijkje achter de schermen.”

Profile for De Groene Venen

De Groene Venen 14-09-2018  

De Groene Venen 14-09-2018

De Groene Venen 14-09-2018  

De Groene Venen 14-09-2018

Advertisement