De Groene Venen 13 mei 2016

Page 11

DE GROENE VENEN

13 mei 2016

11

IC-afdeling Hofpoort voortaan Medium Care Vanaf nu heeft de Intensive Care (IC) van het Zuwe Hofpoort de status van medium care. Deze afdeling is bedoeld voor patiënten die een intensievere bewaking of behandeling nodig hebben dan op een verpleegafdeling gegeven kan worden. Ron van der Kamp, longarts in het Hofpoort, noemt deze aanpassing een ‘logisch gevolg van de richtlijnen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)’. De zorg op intensive care afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen verandert. Patiënten die IC-zorg nodig hebben gaan steeds vaker direct naar gespecialiseerde locaties, zoals hartcentra, traumacentra of ziekenhuizen die gespecialiseerde zorg leveren. In het Hofpoort is daarom al sinds

‘IC-zorg concentreren’

Longarts Ron van der Kamp op de Medium Care in het Hofpoort.

hebben een moeilijke tijd achter de rug. Hondje Lizzy zorgde voor een hart onder

enige tijd sprake van een afname van patiënten op de Intensive Care. Voor de IGZ is deze afname, die we ook elders in het land zien bij

kleinere ziekenhuizen, reden om de zwaardere intensieve zorg meer te concentreren. “Patiënten die op een IC terechtkomen, moeten verzekerd zijn van veilige en optimale zorg”, aldus Ron van der Kamp. “Artsen en verpleegkundigen moeten hun vaardigheden en ervaring op peil kunnen houden bij de behandeling van ernstig zieke mensen. Als dat niet meer kan omdat je volgens de richtlijnen te weinig IC-patiënten hebt, moet je de zorg anders inrichten.”

‘Veilig op Medium Care’ Voor het merendeel van de patiënten heeft de verandering weinig gevolgen. Slechts een klein aantal behandelingen waarbij – eventueel – zwaardere IC-zorg nodig is, zal vanaf nu niet meer in Woerden maar in Nieuwegein worden verricht. Van der Kamp: “Nieuwegein heeft een IC van het hoogste level. De Medium Care in Woerden biedt nog steeds voldoende mogelijkheden om onze patiënten de best passende zorg te verlenen.”

‘’Wat betekent de fusie voor mij?’’ Koos de Hilster, patiënt Koos de Hilster (74) verhuisde vijf jaar geleden. “Je wordt wat ouder, hé”, zegt hij. “Hier was een ziekenhuis en een goede treinverbinding. Daarom werd het Woerden.” Dat ziekenhuis bleek geen overbodige luxe. Nadat hij eerder al slokdarmkanker had werd in september 2015 lymfeklierkanker geconstateerd. “Niet meer te opereren. Chemo, pillen en fysiotherapie”, zo schetst hij het beeld. Fusie zal niet veel veranderen Koos gaat nu twee keer per week naar het ziekenhuis om bij de afdeling Fysiotherapie zijn conditie op peil te houden. Eens per maand bezoekt hij de internist. De fusie met het St. Antonius Ziekenhuis zal dat gelukkig niet veranderen. “Ik zal op deze locatie in Woerden mijn arts kunnen blijven bezoeken. En sinds kort houdt een hematoloog van het

St. Antonius wekelijks spreekuur in Hofpoort. Als ik straks een keer naar het St. Antonius moet voor bijvoorbeeld een opname is dat wel wat verder weg, ja. Liever niet natuurlijk, maar ik snap ook wel dat je die dure zorg niet in iedere stad kunt houden.” Goed bereikbaar zijn Koos hoopt wel dat het St. Antonius goed met het openbaar vervoer bereikbaar is. “Ik woonde eerst in Aalsmeer en in Mijdrecht. Toen moest ik ook met de trein naar het ziekenhuis. Als de verbindingen goed zijn, vind ik het niet zo’n probleem.” Vanaf 2018 zullen patiënten die langer dan een dag in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, naar Utrecht Leidsche Rijn of Nieuwegein gaan. Het Hofpoort blijft (ook na 2018) open voor bijna alle diagnoses, controles, nazorg en bepaalde behandelingen.

Informatieavond fusie 16 juni

We realiseren ons dat er mensen zijn die zich zorgen maken over de veranderingen. Dat begrijpen we en daarom willen we graag met u in gesprek. Op donderdag 16 juni a.s. is er daarom in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis een informatieavond. Onze artsen en medewerkers gaan met belangstellenden in gesprek. U kunt zich aanmelden via redactie@zuwehofpoort.nl.

In gesprek met u Onlangs hebben we op straat en online de meningen van inwoners uit de regio gepeild. Wij wilden weten welke vragen en zorgen er leven over de fusie. Uit de reacties die wij kregen blijkt grote betrokkenheid, maar er zijn ook vele vraagtekens bij de noodzaak van de fusie. Ook geven velen aan dat ze graag willen weten voor welke zorg ze straks waar terecht kunnen. Op al die vragen proberen wij u de komende tijd een antwoord te geven en met u over in gesprek te gaan.

Wilt u reageren of aanmelden voor ons patiëntpanel? redactie@zuwehofpoort.nl, T 088 - 320 84 00.