De Groene Venen 13 mei 2016

Page 10

10

13 mei 2016

DE GROENE VENEN

Zorgnieuws & Zo Eindelijk een kindje! Jasper en Marloes noemen dochter naar arts

Tess is de stralende baby van Jasper en Marloes van Zuijlen. En Tessa Cox is de arts bij wie het stel in 2013 voor het eerst aan tafel zat toen bleek dat het krijgen van een kindje niet vanzelfsprekend was. “Zonder Tessa was dit niet gelukt”, zegt Marloes over de fertiliteitsarts van het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum. “Die naam? Ja, dat heeft ze verdiend.” Een kinderwens betekent niet altijd ook een kind. Ook Jasper en Marloes kwamen daar achter. In 2013 werden ze door de huisarts doorverwezen naar het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum.

‘Zonder Tessa was dit niet gelukt’

Jasper en Marloes van Zuijlen met dochter Tess.

Geopereerd met een robot Sinds 2012 wordt in het St. Antonius Ziekenhuis geopereerd met de da Vinci Robot. Uroloog Mircea Onaca is een van de ervaren chirurgen die de robot bedient. “Met de robot kun je dingen die je voorheen niet kon. Je werkt achter een scherm met een 3Dbeeld en bedient met twee joysticks de instrumenten. Die zijn een tot anderhalve centimeter groot en dusdanig flexibel dat je zeer nauwkeurig kunt werken.” De robot wordt onder meer gebruikt bij de behandeling van prostaat-, blaas- en nierkanker. Ook patiënten uit het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis kunnen met deze robot geopereerd worden. Sneller herstel Onaca: “De gevolgen voor de patiënt? Minder bloedverlies, minder complicaties, een sneller herstel en meer behoud van functies. Onze patiënten zijn er zeer enthousiast over.”

Foto: Moniquefotoidee

“We vonden dokter Cox meteen een ‘tof mens’”, vertelt Marloes. Tessa Cox constateerde helaas al snel dat Marloes een hormoonstoornis had die een goede zwangerschap in de weg stond. Marloes kreeg pillen en later injecties. In april 2014 leken alle seinen op groen te staan. Tot er een nieuwe tegenvaller kwam. Jasper: “Het bleek dat het bij mij niet goed zat. Bij een eerdere test nog wel, nu niet meer.”

18 mei 24 mei 26 mei 16 juni

Voorlichting bevolkingsonderzoek borstkanker, Zuwe Hofpoort Woerden Rondleiding voor aanstaande ouders, Zuwe Hofpoort Woerden Behandeling van ernstig overgewicht, St. Antonius Utrecht Informatieavond fusie en zorg in de regio, Zuwe Hofpoort Woerden

Kijk voor alle bijeenkomsten en meer info op zuwehofpoort.nl of antoniusziekenhuis.nl

‘Ik voel me enorm vereerd’ De behandeling leidde in mei 2015 tot een succesvolle terugplaatsing en op 8 februari was het zover. “Tess, ja, zo heet ze, naar de dokter”, zegt Marloes. “Heel bijzonder.” Fertiliteitsarts Tessa Cox, die de baby snel na de geboorte kwam opzoeken, is geraakt door de geste. “Wat heb ik toch een bijzonder beroep. Ik voel me enorm vereerd.” Vruchtbaarheidsspreekuur in Hofpoort Fertiliteitsartsen van het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum houden op maandag- en woensdagochtend ook spreekuur in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de poli Gynaecologie, T 0348 - 42 78 80.

Slecht nieuws komt hard aan

‘Keihard, maar je weet wel waar je aan toe bent’ Het begon met wat spierpijn op de borst. Daarna ging het snel. Eerst naar de huisarts, even later een foto op de borstkankerpoli en, omdat er twee plekjes zichtbaar waren, meteen een biopt waarbij een stukje weefsel uit de borst werd gehaald. Frances Altena uit De Meern herinnert het zich nog precies. “Twee dagen later gingen we naar binnen bij de dokter en die zei het meteen. “Ik heb slecht nieuws.” Daarna bleef het even stil. “Ga ik nu dood, vroeg ik. Je voelt de grond onder je voeten wegzakken. Je toekomst, je gezin.”

‘Elk gesprek is anders’ AgendA

Houvast De gesprekken met Tessa Cox waren daarna een belangrijke houvast voor het stel. “Dokter Cox werd Tessa. Dankzij haar zijn we uiteindelijk het ivf-traject ingestapt. Daar hadden we vooraf grote bedenkingen bij.”

Ron Koelemij is een van de artsen die regelmatig het slechtnieuwsgesprek voert. “We zijn vooral eerlijk tegen de patiënt”, zegt hij. “Hoe de patiënt reageert en vooral de lichaamstaal is dan heel belangrijk. Die reactie bepaalt hoe het gesprek verder verloopt. Dat is elke keer weer anders.” Het slechtnieuwsgesprek beperkt zich in principe tot de diagnose zelf. “We kunnen wel iets meer vooruitblikken, maar de meeste patiënten kunnen na zo’n boodschap niet veel informatie meer opnemen. Er wordt zo snel mogelijk een vervolggesprek ingepland.”

Wilt u meer informatie? Kijk op zuwehofpoort.nl of antoniusziekenhuis.nl of volg ons op

Jonge patiënten Voor jonge patiënten komt de klap vaak nog harder aan. “Een jonge patiënt komt meestal binnen met de verwachting dat het waarschijnlijk niets is, mede ingegeven door hun omgeving. Als dan blijkt dat het toch kanker is kun je eigenlijk alleen maar troosten.”

‘Lizzy heeft geholpen in een moeilijke tijd’ Volgens de borstkankerchirurg is de ernst van de aandoening erg belangrijk voor het gesprek. “Als het een voorstadium of kleine kwaadaardigheid betreft, kunnen we de donkere wolk vaak meteen een beetje lichter maken.” Lizzy Terugkijkend vindt Frances het wel prettig dat ze meteen hoorde hoe het zat. “Je wilt het gewoon weten. En natuurlijk komt die boodschap keihard aan, maar je weet wel meteen hoe je ervoor staat, waar nog kansen liggen. Want die waren er nog, gelukkig. Thuis komt dan het verdriet en ga je je, samen met je gezin, voorbereiden op alles wat komen gaat. En voor onze dochter Danique kochten we Lizzy, ons hondje. Als een soort hart onder de riem. Het heeft haar geholpen in een moeilijke tijd. Die nu gelukkig achter de rug is.”

Frances Altena en haar gezin h de riem.