__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 7

DE GROENE VENEN

13 MAART 2020

7

Marie-Louise Hoyer maakt zich op voor zesde (en laatste?) marathon

Met de Boston-marathon maakt zij de World Major Marathons compleet New York, Londen, Chicago, Berlijn en Tokio. Van die marathons heeft Marie-Louise Hoyer uit Abcoude de medailles al binnen. Slechts één ontbreekt om de World Marathon Majors compleet te maken: Boston. Op 20 april 2020 loopt zij de 42,2 kilometer door deze Amerikaanse stad. De voorbereidingen zijn begonnen… tekst rosanne kok

tekst rosanne kok

In deze column geeft Rosanne Kok een schets van gebeurtenissen die uit het leven zijn gegrepen. Alledaagse ontmoetingen en kleine avonturen kunnen aanleiding geven voor een Groot Verhaal.

- foto’s arthur van der kooij

Marie-Louise, tot een aantal jaar geleden helemaal geen hardloper, liep haar eerste marathon in 2015. Dat was de marathon van New York. ‘‘Dat had een heel gekke aanleiding’’, begint de Abcoudse lachend. ‘‘Mijn buurvrouw kwam vragen of ik op haar huisdieren wilde passen omdat zij en haar man de marathon van New York gingen lopen. Toen dacht ik; dat wil ik ook. Het was eigenlijk een soort bucketlistdingetje. Om aan mezelf te bewijzen dat ik zoiets ook zou kunnen.’’ Ze gaf zichzelf niet alleen een fysiek doel, maar wilde zich ook inzetten voor een maatschappelijk doel. Dat werd Kika, waar ze meer dan tienduizend euro voor ophaalde met het volbrengen van de magische afstand in New York. ‘‘Toen ik over de finish kwam, dacht ik; ‘dit doe ik nooit meer’. Dat gevoel zwakte al na een uur af; de kick die je krijgt door zoiets te volbrengen, is zo groot. Ik voelde toen al dat ik het nog eens zou doen.’’

Schaatspubliek Een kolkend Thialf. Het massaal toegestroomde publiek gaat helemaal uit haar dak voor de schaatsers in strakke oranje pakken die over het spiegelgladde ijs scheuren. Niet alleen voor de Nederlanders trouwens. Nee, het publiek gaat uit haar dak voor iedereen die voorbij scheurt. Of hij of zij nu Nederlands, Canadees, Japans of Russisch is. Er wordt geklapt, gejuicht en polonaise gelopen. Ik was erbij dit weekend. Te gast bij de finale van het WorldCup schaatsen. Op tv gaat het al hard, maar in het echt gaat het nog heel veel harder. Je weet niet wat je ziet als de atleten met een snelheid van zo’n vijftig kilometer per uur de bocht aansnijden. Waanzinnig. Daar wil je ook gewoon voor klappen. Of hij of zij nu gehuld is in een oranje outfit of niet.

Als je één marathon kunt lopen, kun je er ook twee lopen. En als je er twee kunt volbrengen, kun je er ook zes. Dat werd de overtuiging van Marie-Louise. ‘‘Er zijn maar zevenduizend mensen op de hele wereld die alle zes de marathons hebben volbracht. In Nederland zijn dat er maar honderdvijftig. Het zou geweldig zijn als ik daarbij mag horen. Als waardering krijg je daarvoor ook een prachtige medaille.’ Volgens de Abcoudse hardloopster heeft het lopen van de marathons haar leven veranderd. ‘‘Voorheen liep ik één kilometer met moeite’’, zegt zij. ‘‘Dat lopen moest ik leren, dat kan iedereen. Het lastigst is het doorzettingsvermogen. Voor zo’n afstand heb je dat echt nodig. Ik heb geleerd dat ik op mezelf kan vertrouwen en dat ik altijd doorzet. Ik laat me niet uit het veld slaan; het geloof in mezelf is enorm gegroeid.’’ Om zich voor te bereiden op de marathon van Boston loopt Marie-Louise driemaal per week hard onder begeleiding van een coach. Daarnaast let zij op haar voeding en zorgt ze voor voldoende rust en slaap. ‘‘De marathon van Boston staat bekend als een zwaar parcours. Een groot deel van de route loopt bergafwaarts. Dat zijn wij hier helemaal niet gewend. Ik moet goed mijn beenspieren trainen om hier goed op voorbereid te zijn. Daarnaast wil ik veel oefenen in de duinen.’’ Een andere onzekerheid is het weer daar. ‘‘Daar is geen peil op te trekken’’, stelt Marie-Louise. ‘‘Er is zelfs een wedstrijd geweest waarbij de deelnemers tot aan hun enkels in de modder stonden. Dat wil je niet…’’ Vooralsnog gaat Marie-Louise ervan uit dat Boston de laatste marathon is voor haar. Toch durft ze dat niet met stelligheid te beweren. ‘‘Voor het lopen van kleinere marathons voel ik niet zoveel, dus daarom zou ik zeggen dat dit de laatste is. Ik heb de mensen nodig om mij aan te moedigen en door te gaan. Daardoor voel ik mij gedragen. Wellicht dat ik mij ga focussen op halve marathons en tien kilometers? Ik weet het nog niet. Na 20 april 2020 is vooralsnog niets. Dat voel wel als een leeg gat, ja…’’

Samen praten over autisme in Praat Lokaal Aanstaande woensdagavond 18 maart is er weer een Praat Lokaal Autisme in Gezondheidscentrum Wilnis. Praat Lokaal Autisme is een avond voor ouders van kinderen met de diagnose (of een vermoeden hiervan) autisme.

GROTE VERHALEN

Supporters van sporters uit het buitenland zitten tussen de Oranjefans en een Nieuw-Zeelandse schaatser reed tijdens de warming-up met een Friese muts op. Waarom niet? Moet toch kunnen. Misschien is het wel de aanwezigheid van ijs die het beste in de mens naar boven haalt? Stampvolle tribunes en staanplaatsen zelfs dubbel bezet, maar niemand die daar moeilijk over doet. Kom erbij, gezellig. Waar duels in voetbalstadions soms zonder uitpubliek moeten worden gespeeld omdat de supporters elkaar anders in de haren vliegen, gaat het in Thialf gewoon allemaal naast elkaar, door elkaar en met elkaar. Heel gemoedelijk. Maar het bleef niet binnen de muren van het Friese schaatsstadion; dit gedrag werd keurig voortgezet in de rij auto’s die de parkeerterreinen verliet. File natuurlijk, daar ontkom je niet aan. Wij reden op een T-splitsing af en de rij van rechts was nog minstens drie kilometer lang. Dat gaat wel even duren, denk je. Nee hoor, niemand was haastig of opgefokt. Er wordt netjes geritst. Iedereen laat er iemand tussen. Eigenlijk zou dit heel normaal moeten zijn en toch maakte dit gebaar diepe indruk. Zo hoort het. Schaatspubliek. Daar kunnen we allemaal nog wat van leren.

Elke keer staat een thema centraal (waar indien de behoefte anders is vanaf geweken kan worden!). Je kunt zelf ook een thema inbrengen.

een avond om even op adem te komen, andere ouders te ontmoeten, tips opdoen en je hart te luchten.

In het Praat Lokaal Autisme kun je je verhaal en ervaringen delen rondom de dynamiek/uitdagingen van het opvoeden van kinderen met ASS. Je maakt gebruik van elkaars deskundigheid, inspireert elkaar en vindt steun en begrip. Op verzoek kunnen specifieke thema's besproken worden of gasten uitgenodigd worden. Kortom:

Tijdens deze avond leer je van elkaars deskundigheid en voel je je gesteund door de herkenning in elkaars verhalen. Er wordt onderling ervaringen en tips uitgewisseld. Het Praat Lokaal wordt begeleid door Nicolette de Lange en Edwin de Jong. Beiden hebben kinderen met de diagnose ASS.

Praat Lokaal is er elke twee maanden en is gratis. Je kunt aan de avonden afzonderlijk deelnemen (zie agenda op de website). Je dient je wel even van tevoren aan te melden via www.deronddevenen.ouderslokaal.nl. Het is eerstvolgende Praat Lokaal Autisme is aanstaande woensdagavond 18 maart (van 20 tot 21:30 uur) in Gezondheidscentrum Wilnis. Er is ook een Whatsappgroep voor ouders van kinderen met ASS. Hierin houden ouders elkaar op de hoogte van activiteiten, delen ervaringen, stellen elkaar vragen en wisselen tips uit. Wil je toegevoegd worden? Mail dan je naam en telefoonnummer naar info@ouderslokaal.nl.

Profile for De Groene Venen

De Groene Venen 13-03-2020  

De Groene Venen 13-03-2020

De Groene Venen 13-03-2020  

De Groene Venen 13-03-2020

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded