Page 12

12

11 mei 2018

MONDRIA‘S BOEKEN TIP5

DE GROENE VENEN

Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria in Mijdrecht elke week vijf boeken die je beslist moet lezen.

Met hoofd en hart Christie Watson Na meer dan twintig jaar op alle denkbare afdelingen in verschillende ziekenhuizen te hebben gewerkt, opent voormalig verpleegkundige Christie Watson de deuren voor ons allemaal. Ze leidt ons door ziekenhuisgangen naar premature baby’s, die aan een netwerk van slangetjes vechten voor hun leven. Ze brengt ons naar een zaal waar kankerpatienten chemotherapie toegediend krijgen en we staan naast haar op de geriatrische afdeling, waar zich de kwetsbaarste mensen van onze samenleving bevinden. Ze maakt ons deelgenoot van de doodgewone en toch bijzondere levens die het pad van een verpleegkundige kruisen.

Het gefluister van de bladeren Sarah McCoy Hallie Erminie, die eind negentiende eeuw opgroeit in een plantersfamilie in Kentucky, is een wilskrachtige jonge vrouw die één grote passie heeft: schrijven. Ze is vastbesloten een groot schrijfster te worden en laat zich niet tegenhouden door de conventies van haar tijd, die bepalen dat een vrouw hoort te trouwen en kinderen te krijgen. Met het manuscript van haar debuutroman in haar koffer reist ze naar New York om een uitgever te zoeken. Daar leert ze de journalist Post Wheeler kennen, een overtuigd vrijgezel. Vrij van amoureuze verwachtingen ontwikkelt zich een bijzondere vriendschap, gebaseerd op wederzijds respect.

Kijk niet terug Nora Roberts Simone, Mi en Tish zijn sinds hun jeugd hartsvriendinnen. Na hun eindexamen willen ze gezamenlijk naar New York vertrekken, voor nieuwe avonturen. Maar eerst is het zomervakantie en Mi en Tish proberen Simone te helpen om over haar gebroken hart heen te komen nadat haar vriendje het heeft uitgemaakt. Een bioscoopavondje lijkt de perfecte afleiding. Als Simone even naar het toilet is, hoort ze schoten vanuit de zaal. Ze belt meteen het alarmnummer en door haar snelle reactie wordt nog erger voorkomen. Het incident kost vele levens. Ook de drie schutters zijn dood, maar zij waren niet het brein achter het plan...

Een appartement in Parijs Guillaume Musso De Britse politieagente Madeline heeft in Parijs een studio gehuurd om tot rust te komen. Maar door een misverstand treft ze er Gaspard, een mensenschuwe schrijver, die naar Parijs is gekomen om te werken. De twee zien zich gedwongen enkele dagen samen door te brengen. De studio was van de schilder Sean Lorenz en ademt nog altijd zijn passie voor licht en kleur. Gebroken door de moord op zijn jonge zoon is hij het jaar ervoor overleden. Hij liet drie kostbare schilderijen na, maar die zijn sindsdien spoorloos. Gefascineerd door zijn talent én tragische lot besluiten Madeline en Gaspard samen uit te zoeken wat er gebeurd is.

Titel: Oorlogskind Auteur: Mechtild Borrmann

door de puinhopen van Hamburg. Ze vinden een jongetje dat als versteend in de kou staat. Hij spreekt geen woord en ondanks hun eigen armoede en strijd om elke dag weer te overleven, nemen ze hem mee naar hun onderkomen. Het boek speelt in drie tijdsvakken. De periode tijdens de oorlog, de periode vlak daarna en in 1992. Je leest over hoe moeilijk het was voor

de familie Dietz (de familie die zich over de vondeling ontfermt) om in gebombardeerd, door Russen bezet Duitsland te leven. Over de familie Anquist, die door de Russen uit haar eigen woning wordt verdreven. En over Anna Meerbaum, die als dochter van Clara Anquist-Meerbaum geteisterd door angsten op zoek gaat naar de geschiedenis van haar familie. Iets waar haar moeder Cla-

ra niet over wil praten. Ik wilde niet meer stoppen met lezen tot het boek uit was. Spannende opbouw, historische feiten, waartoe een mens in staat is om te overleven. Heeft u genoten van het familieportret van Jenna Blum? Koop dan dit boek. U zult er geen spijt van krijgen!"

1.

"Wie deze rubriek vaker leest, weet van mijn voorkeur voor boeken die gaan over de Tweede Wereldoorlog. Dit boek vertelt het verhaal van een broer en zusje, die in 1947 struinen

2.

Argon Basketball speelt 'Hans van Dijk mixed-toernooi' Voor de derde keer op rij speelt Argon Basketball op 9 juni het 'Hans van Dijk mixed-toernooi' in sporthal de Eendracht in Mijdrecht. Zoals de naam al aangeeft, gaat het om

een mix-toernooi waarbij álle leden, vanaf de leden onder 12 tot de heren 1, dames en recreanten-spelers, maar ook 'oude' leden met elkaar spelen. Van 16 tot 20 uur speelt iedereen een

3.

aantal wedstrijden. Er wordt een bijdrage gevraagd van 10 euro per persoon, hiervoor krijg je een maaltijd en een consumptiebon. Heb je vroeger gebasketbald en lijkt het je leuk om ook mee te doen, meld je dan aan via basketball@svargon.nl.

4.

Maandagavond 21 mei (Tweede Pinksterdag)

Bas Heijne over de Staat van Nederland

foto mYLene sIeGers

PC Hooft-prijswinnaar (2017), schrijver en denker Bas Heijne, bekend vanwege zijn eigenzinnige column in NRC Handelsblad en zijn huidige tv-documentaire ‘Onbehagen’, komt op maandagavond 21 mei (Tweede Pinksterdag)

Het gebruik van Facebook, Twitter, Instagram enz. is niet meer weg te denken. Ook als maatschappelijke organisatie kunt u er niet meer omheen. Het biedt volop kansen om de bekendheid van uw organisatie en uw activiteiten te vergroten. Maar hoe pak je dat aan? Daarom organiseert De Rondeveense Uitdaging een workshop Social Media. Deze wordt gegeven door Jan Posdijk van Posdijk Marketing Synthese en is op dinsdag 15 mei van 20 tot 22 uur bij Watersportvereniging Vinkeveen-Abcoude in Vinkeveen. Aanmelden via http://derondeveenseuitdaging.nl.

5.

GeLeZen door CarLa BurGGraeve

Bas Heyne met de PC Hooftprijs.

Workshop Social Media voor verenigingen en stichtingen

De vrouw die terug moest Lina Bengtsdotter Op een warme zomeravond verdwijnt de zeventienjarige Annabelle uit het afgelegen dorpje Gullspång. De politie kan geen enkele aanwijzing vinden, haar ouders zijn radeloos. In Stockholm krijgt rechercheur Charline 'Charlie' Lager te horen dat zij op de zaak wordt gezet. Met tegenzin gaat zij naar Gullspång, het dorp waar ze is geboren. Ze is er sinds haar veertiende niet meer geweest, met reden. Tijdens haar zoektocht naar de waarheid wordt ze hardhandig geconfronteerd met haar eigen verleden en de geheimen die in Gullspång altijd diep weggestopt werden. Kan ze iets voor Annabelle doen? En kan ze zelf nog geholpen worden?

naar Het Spoorhuis in Vinkeveen. Hij spreekt een uur over ‘De Staat van Nederland’, waar staan we en waar gaan we naar toe? Aansluitend is er gelegenheid tot gesprek en het stellen van vragen. Het programma is helemaal 'Hollands’ en start om 19 uur met Hollandse cocktails, bieren, wijnen en vruchtensappen en met heerlijke Hollandse producten uit Vinkeveen: worst van Bob van der Spruijt, kaas van kaasboerderij Van der Arend en groenten van Groentehal Kok. Om 20 uur start Bas Heijne zijn verhaal, met daarna gesprek/stellen van vragen. Rond 21.30 uur wordt het officiële gedeelte afgerond, daarna kan er nog een drankje worden gedronken tot 22 uur. Kosten all inclusive per persoon: 47,50 euro.

KORTING! Lezing over de Staat van Nederland in het Spoorhuis Vinkeveen op maandag 21 mei.

Lezers van De Groene Venen betalen i.p.v. € 47,50 met deze bon € 42,50.

Profile for De Groene Venen

De Groene Venen 11-05-2018  

De Groene Venen 11-05-2018

De Groene Venen 11-05-2018  

De Groene Venen 11-05-2018

Advertisement