Page 13

DE GROENE VENEN

8 december 2017

HET VERHAAL VAN

13

Tekst Anja Verbiest

Evangelische boekhandel ‘Kom en Zie’ in Wilnis sluit definitief op 23 december

“Na 22 jaar en 1 dag is het helaas tijd om te stoppen” Op 22 december 1995 ging de evangelische boekhandel ‘Kom en Zie’ van start aan de Herenweg in Wilnis. Binnenkort gaat de deur echter weer dicht. Zaterdag 23 december is het de laatste dag dat de winkel open is. “Na 22 jaar en 1 dag is het dan over. Helaas is het echt tijd geworden om te stoppen”, zegt Niek Boele. Samen met Janneke Kranenburg zitten we aan de koffie in de langzaam leger wordende winkel. ‘Kom en Zie’ begon in het huis van Bert en Marian Vennik, op een van de slaapkamers, en verhuisde in 1995 naar het pand van een voormalige bloemenwinkel aan de Herenweg. “Sindsdien is ’Kom en Zie’ een stichting,” vertelt Niek. “Met nu nog maar een klein bestuur, van drie leden: Dick Stam, Janneke en ik. De beslissing om de boekwinkel te sluiten, hebben we lang voor ons uitgeschoven. Maar aan het begin van de zomer konden we er echt niet meer omheen. De omzet liep de afgelopen jaren steeds meer terug, vooral omdat kopen via internet zo gemakkelijk en aantrekkelijk is geworden voor veel mensen. Er moest de laatste tijd helaas geld bij om de winkel open te kunnen houden. Gelukkig kon dat, omdat we nog wel wat reserves hadden. Maar we wilden absoluut het moment voor zijn dat we ons in de schulden zouden moeten gaan steken.”

‘De loop is eruit’ Janneke, die ook als vrijwilliger vaak in de winkel te vinden is, zegt: “Toen we twee jaar geleden ons twintigjarig bestaan vierden, hoopten we dat de winkel nog wel een aantal jaren open zou kunnen blijven. Wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe Bijbel uitkwam, zoals een paar jaar geleden de ‘Bijbel in Gewone Taal’, hadden we een druk jaar. Maar tegenwoordig zijn er vaak dagen bij dat we maar een paar klanten zien, de loop is er behoorlijk uit. Onze vrijwilligers van wie er één zelfs al sinds het begin actief is voor ‘Kom en Zie’ - hebben de moed er zo goed mogelijk in gehouden. Maar als het zo rustig is, is het niet gemakkelijk om gemotiveerd te blijven. Sommige vrijwilligers zijn dan ook iets anders gaan doen, waardoor het nog moeilijker werd om de roosters voor de winkelbezetting rond te krijgen. En zo komt van het een het ander…” Begin dit jaar werden de openingstijden van ‘Kom en Zie’ al aangepast en over een paar weken gaat de deur dus definitief op slot.

Eerste feestelijke paal project Wilnis Op woensdag 6 december hebben de architecten Ton Liemburg en Roland Borst van Het OntwerpTeam de eerste feestelijke paal geslagen voor de nieuwbouw het project Bij de Krom, een project van 5 patiowoningen aan de Herenweg 96 te Wilnis. Voor dit feestelijke moment had de

projectontwikkelaar en bouwer Arie Mulckhuyse ook de nieuwe bewoners uitgenodigd. Na het slaan van de paal werd het glas geheven op een voorspoedige bouw en het toekomstig woongenot. Van de vijf woningen zijn er nog twee beschikbaar, meer info via: www.bijdekrom.nl

Janneke Kranenburg en Niek Boele betreuren het dat 'Kom en Zie' moet sluiten, maar zagen geen andere oplossing meer. foto artHur van der kooiJ Niek: “De huur is opgezegd per 1 januari en dan moet de winkel helemaal leeg zijn. Dus na de kerstdagen hebben we met z’n allen nog wel even wat te doen, hoewel veel zaken al geregeld zijn. Zo gaat de inboedel naar een christelijke boekhandel in Wolvega, waar brand is geweest en men onze spullen goed kan gebruiken. Zo krijgt het meubilair toch nog een goede bestemming.” Janneke: “Tot op de laatste dag dat ‘Kom en Zie’ geopend is, verkopen we de nog in de winkel in voorraad zijnde boeken, kaarten, agenda’s en cadeauartikelen met fikse korting. Vanaf woensdag 6 december is die korting zelfs 50 procent. Dat geldt echter niet voor cd’s of dvd’s en ook niet voor bestellingen.” Ondersteuning Op de website van ‘Kom en Zie’ staat onder meer te lezen: “Het doel waarmee ‘Kom en Zie’ is opgezet, is kort gezegd: vertellen wie Jezus Christus is. We willen deze missie op verschillende manieren gestalte geven. Primair door er te zijn. Met boeken, muziek en andere artikelen die de goede boodschap van de Bijbel onderstrepen en verduidelijken. Ook zijn we bereid tot gesprek, uitleg, gebed en ondersteuning van het geloof. We willen er zijn voor alle mensen, gelovigen en zoekenden.” Janneke: “De winkel sluit dan wel, maar die gedachte blijft natuurlijk overeind. We zijn nooit verbonden geweest aan één bepaalde kerk, iedereen was welkom om mee te helpen.

En we hebben net zo goed klanten van katholieke huize als niet-kerkelijke boekenliefhebbers mogen ontvangen. Wie over een levensbeschouwelijk boek liever eerst advies krijgt, het boek wil voelen, ruiken en daadwerkelijk wil inzien, verwijzen wij graag naar andere christelijke boekwinkels. Die zijn onder meer nog in Woerden en Amsterdam gevestigd. Bijzondere periode Door de jaren heen heeft de stichting ‘Kom en Zie’ diverse lokale goede doelen en concerten ondersteund en mede-georganiseerd. Niek: “Dat heeft zeker voldoening gegeven, het was fijn om dat te kunnen doen. Maar je moet te allen tijde voorkomen dat je je eigen goede doel gaat worden. Vandaar dus ook deze beslissing.” Janneke: “Op 23 december gaat de deur om 16 uur op slot en gaat iedereen gewoon naar huis. Op de laatste zaterdag van januari komen we, zoals we dat elk jaar hebben gedaan, met z’n allen bij elkaar voor een etentje. Nog één keer, om nog even terug te kijken en een bijzondere periode goed af te sluiten. En daarna? Ach, er komt ongetwijfeld weer iets anders op ons pad…” ‘Kom en Zie’ aan de Herenweg 164 in Wilnis is de komende twee weken nog geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 10 tot 17 uur en op zaterdag van 10 tot 16 uur.

De Groene Venen 08-12-2017  
De Groene Venen 08-12-2017  

De Groene Venen 08-12-2017

Advertisement