Page 11

DE GROENE VENEN

7 juni 2019

11

HET VERHAAL VAN

Tekst Anja Verbiest

Zaterdag 15 juni grote autowasactie bij Blauw in Mijdrecht voor Roemeniëproject van Leef!

“Laat ook je auto wassen en help samen met ons de Roma-kinderen!” Veertien vrijwilligers van de evangelische gemeente ‘Leef! gaan deze zomer voor de zevende keer naar het Hongaars sprekende deel van Roemenië om Roma-kinderen die meedoen aan het naschoolse-opvangproject ‘Adapost’ een fijne vakantieweek te bezorgen. In verband daarmee wordt zaterdag 15 juni bij Autoverhuur Blauw aan de Genieweg in Mijdrecht een grote autowasactie gehouden. De gehele opbrengst gaat naar dit Roemeniëproject. Henriëtte Colijn is een van de drijvende krachten achter de reis naar Roemenië. Zij vertelt: “Sinds 2013 ondersteunen wij het project Adapost in Huedin. Wij werken daarvoor samen met pastor Lajos Olah van de baptistenkerk in Capusu Mic. Zijn aanstekelijke bewogenheid en liefde gaat vooral uit naar de Roma-bevolking, maar hij helpt ook ouderen en gehandicapten in zijn nabije omgeving.” Huiswerk maken en goed eten Adapost - Hongaars voor schuilplaats - richt zich voornamelijk op Roma-kinderen.“Om hen zo goed mogelijk te laten meekomen op school gaan de kinderen die wij ondersteunen ’s middags - in Roemenië is er alleen ’s ochtends school - naar Adapost. Daar krijgen ze een goede maaltijd, vaak hun eerste van de dag, en maken ze huiswerk onder begeleiding van de twee onderwijzeressen die door onze bijdrage betaald kunnen worden. Tevens krijgen zij onderricht in de gangbare normen en waarden, leren ze liedjes, lezen ze de Bijbel en bidden ze met elkaar.” De goede resultaten van het Adapostproject worden volgens Henriëtte Colijn inmiddels ook erkend door de scholen in Huedin.“Adapost vormt een veelbelovend begin om de vicieuze cirkel van de armoedige omstandigheden van Roma-kinderen te doorbreken. Het is zó belangrijk dat deze kinderen hun school afmaken! Zo hebben ze meer kans om werk te vinden en, als ze dat willen, verder te studeren. Ook daarbij proberen wij hen te coachen.” Gezellig programma Als de vrijwilligers, die de reis- en verblijfskosten allemaal uit eigen zak betalen, donderdag 18 juli naar Roemenië vertrekken, ligt daar al een

compleet programma klaar dat gezamenlijk met de Roemeense jongeren en medewerkers van Adapost is voorbereid. “We gaan onder meer met toneelstukjes Bijbelverhalen uitbeelden en leuke spelletjes doen. Sommigen van ons helpen pastor Lajos met klussen, er staat een speciaal programma voor de Roma-moeders op de planning en we willen wat extra’s doen voor de vele tienermoeders in de wijk die wij bezoeken. Zo nemen we onder meer babypakketten mee, samen met kleding, knuffels en ander speelgoed. Wie nog goede spullen voor ons heeft, bijvoorbeeld babyspulletjes en kleding voor kinderen tot 4 jaar, kan me dat laten weten via henriette.colijn@gmail. com.” Vorig jaar is de groep ook met een tiental Adapost-kinderen tussen de 12 en 15 jaar een nachtje op kamp geweest.“Dat was heel bijzonder. Helaas gaat dat ditmaal niet lukken, maar we gaan in ieder geval wel met alle tieners weer een dagje uit.” Geschrokken… Een van de jonge vrijwilligers die meegaat naar Roemenië is de 17-jarige Rosienne Blume. Ook vorig jaar was ze erbij. Ze vertelt: “Ik schrok al meteen toen we aankwamen van de manier waarop de mensen daar leven. Natuurlijk had ik verhalen gehoord, maar nu zag ik met eigen ogen hoe anders het daar

De groep vrijwilligers van kerkgemeenschap Leef! die half juli naar Roemenië gaat.

Foto LeeF!

Wat Rosiënne vorig jaar ook opviel, was de grote blijdschap waarmee de Roma’s de Nederlanders begroetten. “Ze kijken echt onwijs uit naar deze vakantieweek. Ze waren zó blij! Ik werd direct door iedereen omhelsd. Terwijl ze me nooit eerder gezien hadden. Ik ben benieuwd hoe het dit keer gaat!” Rosiënne kijkt met een goed gevoel terug op de reis van vorig jaar, maar heeft toch nog even getwijfeld of ze dit jaar weer mee moest gaan. “Maar nu niet meer, hoor. Ik ben hiervoor gemaakt, ik kan er slecht tegen als het anderen niet goed gaat. Ik ga niet voor niks straks maatschappelijk werk doen…”

actie bij Autoverhuur Blauw aan de Genieweg 29 in Mijdrecht. Tiësto Blauw, kleinzoon van eigenaar Peter Blauw, helpt de jongeren van Leef! daarbij met raad en daad. “Voor het meest uitgebreide programma, inclusief polish-wax, vragen we op deze actiedag 10 euro voor personenauto’s en 13 euro voor alle bedrijfswagens. En de hele opbrengst gaat naar het Roemeniëproject. Dus we hopen dat heel veel mensen volgende week zaterdag hun auto hier laten wassen!” Henriëtte Colijn is heel blij met de gulle gift van Blauw. “Dit is echt een prachtig cadeau! En hoe meer auto’s er gewassen worden, hoe meer we voor de Roma’s in Huedin kunnen doen. Dus laat ook je auto wassen en help samen met ons de Roma-kinderen!”

is. Ik heb die eerste avond veel gehuild en ik kon niet eten, zo erg vond ik het dat de kinderen die ik had ontmoet een paar minuten verderop in een heel andere wereld leefden. Dingen die wij hier in Nederland heel gewoon vinden, zoals een douche of toilet, zijn daar helemaal niet zo vanzelfsprekend. Ik kan zelf best wel eens zeuren om iets, maar dat slaat eigenlijk nergens op als ik zie hoe weinig men daar heeft. Niet dat de Roma’s daar ongelukkig door zijn, dat leven is voor hen gewoon. Zij beleven hun eigen situatie heel anders dan wij, die inmiddels zo gewend zijn aan allerlei luxe. Maar confronterend was het wel…”

Gulle gift van Blauw Om ervoor te zorgen dat pastor Lajos Olah zijn werk kan voortzetten en ook het project Adapost kan blijven bestaan, zamelen de vrijwilligers van Leef! via diverse projecten geld in. Zaterdag 15 juni, tussen 8.30 en 16.30 uur, is er daarom een grote autowas-

Meer informatie over het Roemeniëproject van Leef! is te vinden op www.

leef-elet.nl.

Winkelier van de MAAND!

De IJssalon Mijdrecht 1. Dylan, hoe ben jij in Mijdrecht terecht gekomen? Ik kom uit Abcoude en wilde altijd een ijssalon openen in de Ronde Venen. Toen ik hoorde dat er een pand vrijkwam op het mooie Hofland was mijn keuze vrij snel gemaakt. Ik ben er erg blij mee!

4. Sorbet of roomijs? Moeilijk, alle smaken die we hebben zijn lekker op hun eigen unieke manier, maar als ik echt moet kiezen? Dan wordt het sorbetijs. Niks liever op een hete zomerdag.

2. Een IJssalon houden, is dat altijd je droom geweest? Zeker weten, mensen zijn het gelukkigst wanneer ze een ijsje bestellen, daar draag ik graag een steentje aan bij . Een beleving geven is iets wat mij voldoening geeft. Streven naar perfectie kan ik hier mooi in toepassen.

5. Skivakantie of tropische bestemming? Een mooi tropische bestemming waar ik lekker kan duiken, aan de rode zee bijvoorbeeld.

3. Wat doe je als je geen ijs aan het scheppen bent? Dan geniet ik van de tijd die ik kan doorbrengen met mijn hondje en vriendin. Het liefst op een zonnig terras. Gewoon de kleine dingen in het leven!

Werelds winkelen zo dichtbij

De IJssalon Mijdrecht Hofland 28 Mijdrecht Tel: 06-83419136 www.deijssalonmijdrecht.nl

Profile for De Groene Venen

De Groene Venen 07-06-2019  

De Groene Venen 07-06-2019

De Groene Venen 07-06-2019  

De Groene Venen 07-06-2019

Advertisement