Page 5

DE GROENE VENEN

6 SEPTEMBER 2019

5

Ze zijn er (weer)! De meeste scholen in De Ronde Venen zijn weer begonnen en onze kinderen maken dan ook massaal deel uit van het verkeer. Om de verkeersveiligheid in wijken en rondom scholen te vergroten, is op initiatief van D66 de gemeenteraad van De Ronde Venen akkoord gegaan met het plaatsen van verkeerszuilen van Dick 'Nijntje' Bruna. De eerste zuilen zijn vlak voor de zomer geplaatst rond de openbare basisschool Piet Mondriaan in Abcoude. De typische vrolijke Bruna-uitstraling zorgt ervoor dat andere verkeersdeelnemers zich beter bewust zijn dat er kinderen kunnen spelen of oversteken. Onderzoek toont aan dat illustraties als deze van Bruna onmiddellijk geassocieerd worden met kinderen, doordat ze het onderbewustzijn prikkelen van andere weggebruikers. De zuilen wijzen automobilisten op een ludieke manier op hun gedrag en de aanwezigheid van spelende kinderen in de

Vrijwilligers Leef! terug uit Roemenië Vrijwilligers van de Evangelische Gemeente Leef! Mijdrecht beleefden deze zomer een enerverende week in Transsylvanië, het Hongaars sprekende gedeelte van Roemenië. daar ondersteunen ze in Huedin sinds 2013 het Project Adapost voor Roma-kinderen, in samenwerking met Roemeense partners. Adapost, wat schuilplaats betekent en zich voornamelijk op Roma-kinderen richt biedt naschoolse opvang, huiswerkbegeleiding en coaching van sociale vaardigheden op Bijbelse grondslag. De groep vrijwilligers vertrok 18 juli in twee busjes, gesponsord door taxibedrijf Van der Laan uit Nieuwkoop. Na twee dagen reizen werd er in Huedin direct flink aangepakt. De jongste kinderen beleefden 's morgens op interactieve wijze bijbelverhalen, terwijl de middagen waren gevuld met

Kort nieuws Mijdrecht

Buurtbingo in Present

Raadslid Eelco Doorn bij de zuilen nabij de Piet Mondriaan-school. straat. Hierdoor matigen weggebruikers hun snelheid en zijn zij alerter op wat er in de omgeving gebeurt. D66 vindt de Nijntje-palen een goede stap voor meer verkeersveiligheid en is benieuwd naar de verdere uitrol van de illustraties van Dick Bruna rondom de andere scholen.

buitenactiviteiten. Met de wat oudere Roma-jongeren, die zeven jaar geleden voor het eerst deelnamen aan het project, gingen de Nederlandse jongeren onder meer in gesprek over Bijbelse helden en leefden ze zich, uitgedost met bandana's (met dank aan www.checkdaan.nl) op avontuurlijke wijze uit in een klimpark. Het is volgens de vrijwilligers belangrijk om juist ook opgroeiende Roma-jeugd aandacht te blijven geven om hen te laten merken dat zij net zo goed waardevol zijn. Speciaal voor de vrouwen was er ten slotte een programma in de Roma-wijk. Tijdens een ontspannen picknick werden een stuk uit de Bijbel gelezen en een dramastukje opgevoerd, gevolgd door een getuigenis en waardevolle gesprekken. Dit jaar werd de reis mede mogelijk gemaakt door sponsoractiviteiten, zoals een diensten- en productenveiling, een taartenactie en autowassen bij de firma Blauw in Mijdrecht. Zie ook http://leefmijdrecht.nl.

Piusschool in Abcoude vernieuwd Ouders en kinderen van de Piusschool in Abcoude waren blij verrast toen ze op de eerste dag na de vakantie de school binnen gingen. Wat een licht en ruimte! Onder het genot van een kopje koffie of thee konden de ouders in alle rust de vernieuwde school even bezichtigen, voordat de lessen begonnen. Tijdens de vakantie is er hard gewerkt om een groot deel van de Piusschool een nieuwe 'look' te geven. Het resultaat is een prachtige ruime entree met zogenoemde 'open lokalen'. Geen muren meer tussen de lokalen en de aula, maar glazen puien. Door die open te schuiven, kan er ook direct

een deel van de aula bij de klas worden betrokken. Ideaal als kinderen in kleine groepjes met zelfstandige opdrachten aan de slag gaan. Ook al het meubilair is vernieuwd en voldoet nu weer aan de eisen van deze tijd. Verder zijn er twee ruimtes ingericht voor de buitenschoolse opvang van 'Helden'. Ook dat is smaakvol gedaan. Het zijn echte moderne, gezellige 'huiskamers' geworden. Het kleutergedeelte is nog niet verbouwd, maar dat gaat in de nabije toekomst ook gebeuren. Evenals de vernieuwing van het schoolplein, waar al een heel mooi ontwerp voor klaarligt.

Dinsdagmiddag 10 september wordt er bingo gespeeld in wijkgebouw Present, Johan van Renessestraat 16 in Mijdrecht (ingang schoolplein). Er zijn, zoals altijd, weer heel mooie prijzen te winnen. De bingo start om 14 uur en er worden 8 ronden gespeeld. De bingokaartjes kosten 50 eurocent per stuk. De koffie en thee zijn gratis. U bent van harte welkom.

Wilnis

Oudhollandse spelen op Najaarsmarkt

Vanwege het grote succes van vorige jaren worden tijdens de Najaarsmarkt in de dorpskern van Wilnis op zaterdag 14 september weer Oudhollandse spelen georganiseerd. Kinderen kunnen een passe-partout halen en verschillende spelletjes doen, zoals blikgooien en de zenuwspiraal. Maar volwassenen mogen natuurlijk ook meedoen! De Kop van Jut is er bijvoorbeeld ook weer, wie kan de kop raken? Daarnaast zijn er een sjoelbak, een schuifbak (sjoelen om de hoek), evenwichtsspellen en een labyrint. Leuk om naar te kijken, maar zeker net zo leuk om mee te doen. De opbrengst van de spellen komt ten goede aan het onderhoud van de Ontmoetingskerk aan de Dorpsstraat.

Feestweek Abcoude weer voorbij

Sinds dinsdagavond 27 augustus is er in Abcoude gesport, sportief gestreden, genoten van de kermis en vooral heel veel gefeest. De activiteiten hebben allemaal op een flink aantal deelnemers kunnen rekenen. Zo werd de jeu de boules-ochtend voor de senioren erg goed bezocht, maar kregen ook het tobbesteken, boegsprietlopen en het ringsteken op paard/pony of met de aanspanningen goede aandacht. Het weer was fantastisch deze week en dit jaar konden alle activiteiten doorgaan, al werd de Ronde van Abcoude iets ingekort. Op zaterdag was het qua bezoekers het hoogtepunt van de week, de jazzmiddag in het centrum van het dorp werd bijvoorbeeld eveneens heel goed bezocht. De kinderen waren ondertussen vooral nog druk bezig met het genieten van de laatste uurtjes van de kermis en met het opmaken van de laatste kermisbonnen en het verzilveren van de gewonnen prijzen. Al met al was het weer een mooie week. Voor de uitslagen van de activiteiten: www.feestweekabcoude.nl. foto's fem van duuren

Vinkeveen

Bridgen Blijft Gezellig Op 26 september start bridgeclub 'Bridgen Blijft Gezellig' met de openingsdrive voor het nieuwe seizoen. De clubbijeenkomsten vinden plaats op de clubboot van Watersportvereniging Vinkeveen-Abcoude. Gezelligheid en een ontspannen sfeer staan voorop bij de club, kom je dus gerust eens oriënteren. Het bridgeseizoen eindigt doorgaans eind april, uiterlijk in de eerste week van mei. Er is nog plaats voor een beperkt aantal nieuwe leden (paren). Voor meer informatie kun je terecht bij John Willems, tel. 0294-284005 of bij Jaap Rozema, tel. 0294-287121.

Profile for De Groene Venen

De Groene Venen 06-09-2019  

De Groene Venen 06-09-2019

De Groene Venen 06-09-2019  

De Groene Venen 06-09-2019

Advertisement