De Groene Venen 2 september 2016

Page 17

DE GROENE VENEN

2 september 2016

17

AUTO & MOTOR

Tekst Michael Reuling foto'S PatriCK heSSe

Kia Niro

Het perfecte recept? Hybrides, crossovers, bijtelling. Dit zijn de drie factoren waar een succesvolle auto zijn punten moet scoren. Kia weet dat als geen ander en is al lange tijd bezig om een stevige positie te verwerven in de Nederlandse autowereld. En dat lukt aardig. Deze nieuwe Niro doet er nog een schepje bovenop. De Kia Niro is gepositioneerd tussen de grote Sportage en de wat kleinere Cee’d. Twee modellen die, naast de succesvolle Rio en Picanto, een aardig marktaandeel hebben verworven. Maar de zakelijke rijder zoekt momenteel een auto met een lage bijtelling en de consument is op zoek naar een compacte auto met veel ruimte. Klinkt tegenstrijdig, maar dat hoeft niet zo te zijn. Al gauw kom je dan uit bij een hybride crossover. En dat is precies wat deze Niro is. Onder de motorkap is er maar één combinatie mogelijk en dat is de hybride aandrijflijn. Een 1.6 GDI viercilinder benzinemotor voorziet de Niro van 105 pk. Daaraan is een elektromotor gekoppeld met 43 pk. Gecombineerd levert dat een vermogen van 141 pk. Hiermee sprint de Niro in 11,5 seconden naar de magische 100 km/u en blaast door tot een nette 162 km/u. In tegenstelling tot een aantal andere fabrikanten gebruikt Kia geen traploze CVT als transmissie, maar een automaat met dubbele koppeling. Dat betekent snel en zijdezacht schakelen, zonder heel veel geloei van de benzinemotor. Met deze hybride constructie profiteer je als leaserijder van 21% bijtelling. Het gerucht gaat dat er in een later stadium ook een plugin variant op de markt komt. Als bestuurder valt het mooie instrumentarium op, evenals het lekker in de hand liggende stuur. Als het op bochtenwerk aankomt, merk je wel dat de Niro wat zwaarder is, maar heel erg overhellen doet de auto niet. En daarnaast rijd je, zoals iedere hybride-eigenaar, lekker milieubewust. Laat je vroeg het gas los, laat je de auto goed uitrollen en regenereer je je energie om later weer op te trekken. En anders helpt het navigatie-

systeem je daarbij. Die kijkt op de kaart en bepaalt wanneer de elektromotor bij moet springen, of wanneer de energie gespaard wordt voor een later moment. De Toyota Prius, de Nissan Qashqai, de BMW 2-Serie Active Tourer, het zijn alle drie in zekere zin concurrenten van de Niro. En dat is het leuke van de Niro: de auto spreekt een heel breed publiek aan. Dit is mede te danken aan zijn prijs. De Niro is verkrijgbaar vanaf 25.995 euro. Wie alle opties aanvinkt, komt uit op 32.895 euro. En je hebt dan echt een complete auto met lederen bekleding, voorzien van stoelverwarming en -koeling en touchscreen multimediasysteem met achteruitrijcamera. Het panoramadak is een optie van 899 euro. Ook is de Kia voorzien van handige opbergmogelijkheden, maar liefst twee 12 volt aansluitingen en een laadruimte van 427 liter. Volwassenen zitten zowel voor- als achterin meer dan comfortabel, terwijl de auto an sich niet heel groot oogt. Mede dankzij de hogere zit heb je wel echt het idee met een flinke auto op pad te zijn en dat geeft een veilig gevoel.

Kia Gereden versie: Kia Niro Vermogen: 141 pk 0-100: 11,5 s Top: 162 km/u Gemiddeld verbruik: 1 op 22,2 / 4,4 l/100km

Prijs gereden model: 32.395 euro Alternatieven: Honda HR-V, Hyundai Tucson, Nissan Qashqai, Peugeot 2008, Toyota Auris TS

Het blijft grappig, maar elke nieuwe Kia verrast ons keer op keer. En hoewel de auto in alle marketinguitingen gericht zal zijn op de jonge gezinnen kan ik me goed voorstellen dat ook een oudere doelgroep erg gecharmeerd zal zijn van deze Koreaan. Een hoge zit, een aantrekkelijk prijskaartje, een relatief laag verbruik en 7 jaar garantie, dat zijn zaken die iedereen wel aanspreken.

Frank Vaneman Automotive 1101 AK Amsterdam Tel. 020-5672030 www.fva.nl

Mijlpaal voor Vinkeveld à la carte: uitverkocht!

Volkswagen Sharan gestolen uit Mijdrecht In de nacht van zondag op maandag is er een auto gestolen vanaf een oprit aan de Koningin Julianalaan in Mijdrecht. De donkerblauwe Volkswagen Sharan (kenteken 74-XHP-8) stond geparkeerd op de oprit, maar toen de bewoners maandagochtend in de auto wilden stappen, was deze verdwenen. Een overbuurvrouw werd die nacht wakker van stemmen ‘met een Noord-Afrikaans accent’, geluiden van dichtslaande portieren en een hard wegrijdende auto. Omdat er geen braakschade is, gaat de eigenaar er vanuit dat de wagen gehackt is. Wie iets verdachts gezien heeft, wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

Deze week heeft de laatste koper van een Vinkeveld à la carte-woning het koopcontract getekend. Daarmee zijn alle 23 woningen die Bolton Ontwikkeling in het kader van à la carte bouwt in de nieuwe wijk Vinkeveld verkocht. De term à la carte slaat op het feit dat deze woningen door de kopers in een persoonlijk ontwerpgesprek met architect Sjaak van Zijl van H.W. van der Laan Architecten zijn ontworpen. Kopers hebben zowel gevel als plattegrond zelf bepaald. Het gaat om 12 twee-onder-één-kap woningen, 8 geschakelde en 3 vrijstaande woningen. De verwachting is dat op korte termijn de vergunning wordt afgegeven. De bouwvoorbereiding is in volle gang en het doel is voor de jaarwisseling te starten met de heiwerkzaamheden. Meer weten over Vinkeveld à la Carte? Kijk dan op www.vinkeveldalacarte.nl.