Page 5

DE GROENE VENEN

1 NOVEMBER 2019

De mannen van Inloophuis ’t Anker nodigen u graag uit

Intocht Sinterklaas

– foto arthur van der kooij

Cijfermatig gezien zou je zeggen dat de stormbal moet worden gehesen. Statistieken wijzen gelukkig anders uit. Na diagnose en de aansluitende behandeling is 80% van de mannen schoon en wordt gedurende de eerste vijf jaar in de gaten gehouden. De resterende 4.000 patiënten ondergaan een tweede, soms derde behandeling. Het gevolg is dan dat 3.200 patiënten eveneens schoon zullen zijn en in het vijfjaartraject terecht komen. Voor de resterende 800 patiënten loopt het vaak niet goed af. Gelukkig is de zorg rondom deze groep uitstekend, de begeleiding goed en medicatie helpt de nare gevolgen te beperken. Ook zijn de medische ontwikkelingen, die in een snel tempo worden behaald, een baken dat hoop mag geven.

Na de diagnose volgt een periode van onzekerheid. Je wordt geconfronteerd met een ziekte die sowieso al een beladen klank met zich meedraagt. Niet alleen de patiënt krijgt het voor zijn kiezen, de partner krijgt ook de volle laag. De toekomst staat op losse schroeven, onzekerheid knaagt aan beiden en de vraag hoe nu verder doemt op. Pieter Koopmans, voormalig huisarts, beaamt dit: “Patiënten gaan een onzekere toekomst tegemoet. Je kunt wel stellen dat de schrik je om het hart schiet en vaak wordt op internet gekeken wat je zoal te wachten staat. Realiseer je dat van de 20.000 patiënten er 800 zijn waarvan het toekomstbeeld anders is dan het goed te behandelen aantal van ruim 19.000 patiënten.

Deze cijfers geven al een heel ander licht op de zaken. Vaak levert gegraaf op het net sombere voorspellingen op. Jammer, het kan dus ook anders. Juist binnen ’t Anker kennen we de positieve kanten en willen dat graag uitdragen. Deze maand willen we dan ook graag benutten door middel van een genoeglijke avond met een hapje, een drankje en – indien gewenst – een luisterend oor. Het kan een basis zijn voor verder contact. Dat kan in ons nieuwe onderkomen, maar als men liever een op een andere plek,

bijvoorbeeld in de huiselijke kring, wil samenkomen is dat uiteraard ook goed. We hebben er bewust voor gekozen geen spreker uit te nodigen. Onze Ankermannen staan klaar om de bezoekers een fijne avond te bezorgen. Ongedwongen en in een huiselijke sfeer.” Woensdag 20 november, 20 tot ca 22 uur. Inloophuis ’t Anker, Karekiet 49 Mijdrecht (voormalige basisschool De Trekvogel).

Ecologisch bouwen en wonen in De Ronde Venen, hoe doe je dat?

Vogelexcursie Amsterdamse Waterleidingduinen Op zaterdag 2 november organiseert IVN De Ronde Venen & Uithoorn een vogelexcursie naar de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Gaat u mee op zaterdag 2 november? Trek passende kleding aan, neem koffie/thee en lunch voor onderweg en een verrekijker mee.

De Waterleidingduinen vormen een van de grootste natuurgebieden aan de Nederlandse kust. Het is bekend als waterwingebied voor Amsterdam, maar in deze excursie bezoeken we eens het wat drogere gedeelte in het zuiden. Vanaf Langevelderslag maken we een wandeling door gevarieerd duinlandschap. Het bijzondere van dit gebied is dat je vrijwel overal mag struinen, dus daar maken we natuurlijk gebruik van. Daarbij letten we in het bijzonder op de vogels. Wilt u eens het verschil leren zien tussen graspieper, boompieper en boomleeuwerik? Hier komen ze alle drie voor. Gewoon genieten van het prachtige landschap kan natuurlijk ook.

Let op: Voor de Waterleidingduinen is een toegangskaartje à €1,50 verplicht. Langevelderslag heeft geen kaartautomaat, dus koopt u bij voorkeur vooraf een kaartje via https://awd. waternet.nl/bezoek/toegangskaarten/

Kort nieuws Mijdrecht

November is een maand waarin speciale aandacht wordt geschonken aan prostaatkanker. Het is een ziekte die naar verwachting jaarlijks 20.000 mannen en hun familie gaat treffen. Anders dan bij vrouwen die aan borstkanker lijden is prostaatkanker nog steeds een fors taboe. Reden voor Inloophuis 't Anker, bedoeld voor mensen met kanker en hun naasten, onder het genot van koffie en een drankje wat licht in de duisternis te brengen. tekst paul bosman

5

Op dinsdag 5 november wordt in NMEcentrum de Woudreus in Wilnis een lezing gehouden over Ecologisch bouwen en wonen in de Ronde Venen en Uithoorn. De bijeenkomst wordt georganiseerd door IVN afdeling DecRonde Venen/Uithoorn. Natuur en Bouwen, het lijkt vaak in strijd met elkaar te zijn, maar kan het misschien ook anders? Stichting EcodorpBergen heeft in 2013 een 15 ha groot terrein gekocht in Bergen, Noord-Holland, om een duurzaam dorp voor ongeveer 80 bewoners te bouwen. Zij experimenteren met ecologische bouwtechnieken zoals stroleem, met duurzame woonvormen

(meerdere huishoudens in een huis) en met Tiny Houses. Gastspreker Jan Cuperus, bouwkundige en mede-oprichter ecodorp Bergen, vertelt hierover en discussieert graag over de zoektocht naar duurzaam bouwen en wonen. Zie ook www.ecodorpbergen.nl. Tijd: van 20 tot ca. 22 uur uur in het NME-centrum de Woudreus, Pieter Joostenlaan 28a in Wilnis. Er wordt een ‘vrijwillige’ bijdrage gevraagd van 2,50 euro. Voor meer informatie: Willeke Rotteveel, tel.0622638676 Zie ook: www.ivn.nl/afdeling/de-ronde-venen-uithoorn

Op zaterdag 16 november worden Sinterklaas en zijn Pieten verwelkomd op het Raadhuisplein in Mijdrecht. Om 13.30 uur begint het feest op het Raadhuisplein, met gezellige muziek en een spetterend optreden van de Mini Stars van dansschool Nicole. Twee vrolijke Pieten presenteren samen de intocht en zullen er een gezellige boel van maken. Burgemeester Divendal zal ook dit jaar persoonlijk de Sint verwelkomen in Mijdrecht.

Mijdrecht

Bingo bij sv Argon

Op 8 november is er weer de maandelijkse bingo van de Lijnkijkers in de kantine van sportvereniging Argon. De hoofdprijs deze maand is een koelvries combinatie. Zaal open 19 uur, aanvang 20 uur. Het eerste kopje koffie of thee is gratis. Met uw deelname steunt u de jeugd van Argon. Dit kunt u ook doen door uw oud papier neer te zetten bij de container op het Argon parkeerterrein.

Vinkeveen

Klaverjassen de Merel

Op vrijdag 8 november is er prijsklaverjassen voor iedereen in Café de Merel in Vinkeveen. Er worden vier ronden van zestien giffies gespeeld. Aanvang 20 uur, inschrijven 19.45 uur. Ook is er een tombola met schitterende prijzen. Café de Merel, Arkenpark Mur 43, Vinkeveen, tel. 0297-263562, e-mail thcw@xs4all.nl.

Vinkeveen

Prijsklaverjassen Dinsdag 5 november organiseert Klaverjasclub Onder Ons een gezellige prijsklaverjasavond in dorpshuis De Boei, Kerklaan 32 in Vinkeveen. Aanvang 20 uur, inschrijven vanaf 19.45 uur. Er zijn leuke prijzen te winnen.

Verzamelen: parkeerplaats bij de Nieuwe Begraafplaats aan de Ir. Enschedeweg in Wilnis. Vertrek: om 8:30 uur per auto, meerijden is mogelijk. Terug: rond 15 uur. Kosten: 1,50 voor een toegangskaart, vergoeding autokosten in overleg met de bestuurder. Aanmelden: niet nodig. Als het erg slecht weer is en u wilt weten of de excursie doorgaat, kunt u contact op nemen met de excursieleider: Christiaan Knaap, tel. 06-10 88 43 56.

Wilnis

Rommelmarkt en veiling in Ontmoetingskerk

Gezellig feestje bij De Steupels... Zo'n 200 bezoekers hebben vorige week vrijdag een gezellige middag beleefd met De Steupels. Die hadden dan ook weer groots uitgepakt in Maria-Oord in Vinkeveen, met hilarische acts waar alle bewoners van genoten en zelfs meerdere malen de polonaise ingezet werd. Hoogtepunt was wederom een optreden van de Steupel Toppers, die met hun medley iedereen van links naar rechts kregen. Ook accordeonist Hans Kap wist bij iedereen een grote glimlach op het gezicht te toveren. De Steupels danken alle vrijwilligers, sponsoren en vrienden.

Zaterdag 9 november van 14 tot 17 uur is er rommelmarkt in gebouw De Schakel achter de Ontmoetingskerk in Wilnis. Er is ‘van kunst tot kitsch’ ingebracht: antiek, serviesgoed, glaswerk, huishoudelijke artikelen, kinderspeelgoed en spellen. Ook zijn er fotokaarten, hebbedingetjes en nieuw speelgoed te koop. De ‘Koffiehoek’ is geopend voor koffie/thee met wat lekkers, er staan verschillende Oudhollandse spelen en de puzzel van Wilnis Dorp 1950. Vanaf 20 uur draait het rad van avontuur en wordt er een veiling gehouden, waar weer diverse mooie artikelen te koop worden aangeboden. De opbrengst van deze avond is bestemd voor het onderhoud van het kerkgebouw.

Profile for De Groene Venen

De Groene Venen 01-11-2019  

De Groene Venen 01-11-2019

De Groene Venen 01-11-2019  

De Groene Venen 01-11-2019

Advertisement