De Groene Venen 25 oktober 2013

Page 14

14

25 oktober 2013

DE GROENE VENEN

Peter Austin, Unlimited Visions b.v.

“Professionele webcams brengen de hele wereld bij u thuis” Een uurtje praten met Abcoudenaar Peter Austin zet je grijze cellen aan tot werken. Zeker als je zoals schrijver dezes behoort tot de generatie die ademloos met een semafoon omging of door het gecodeerde bericht van een buzzer, midden op de Vinkeveense Plassen, huiswaarts werd gemaand. Peter installeert webcams door geheel Nederland en ver daar buiten. Vanuit je luie stoel kijk je even hoe de zon in Mallorca straalt en hoe het hotel waar je wilt boeken er bij ligt. Maar er kan veel meer. teKst PAul BosmAN

Al 15 jaar zit Peter in de business die WebCam.NL heet. Inmiddels heeft hij meer dan 120 professionele webcams in den lande geïnstalleerd en daarbuiten. Deze webcams zijn vrij toegankelijk voor ieder die dit wenst. Daarnaast heeft Peter talloze andere geïnstalleerd die niet publiekelijk toegankelijk zijn, maar bedrijfsmatig worden gebruikt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bewakingsdoeleinden. Zittend achter je computer word je een blik gegund op de meest actuele situatie op de Dam, Dierenpark Amersfoort, het strand in Wijk aan Zee, Hoek van Holland en Brouwersdam, Zeeland. Kijk via de webcam hoe druk het is bij de milieustraat alvorens je afreist met je grof vuil. Werp een blik op snelwegen en je ziet of er veel of weinig verkeer is. Bekijk actuele weersomstandigheden; staat er veel wind, is het glad of regent het pijpenstelen?

drs. Kooter

dr. Van der Vis

dr. Haverkamp

dr. Albers

drs. Van der Haven

De specialisten in Orthopedische Chirurgie

• heup-, knie-, schouderklachten • rugklachten • arthrose • 2nd opinion • geen wachtlijst • behandelingen worden vergoed door uw zorgverzekeraar Centraal nummer voor afspraken en informatie:

035 – 622 32 60

www.ave-orthopedischeklinieken.nl

• almere • alphen aan den rijn • amstelveen • amsterdam • bosch en Duin • hilversum • huizen • Leiden • Mijdrecht • renswoude • Utrecht • Volendam

Kortom: een actueel beeld, vandaar ook dat lokale overheden en provinciebesturen graag gebruik maken van zijn diensten. Stelt u zich voor dat er een evenement aanstaande is. Daar aan voorafgaand komen de aanvoerwegen, indien gewenst, haarfijn in beeld, zodat politie en organisatie op voorhand maatregelen kunnen treffen de gang van zaken in goede banen te leiden. Op basis van actuele gegevens kan er een verkeersomleiding worden ingepast en wordt veel fileleed voorkomen. Is er sneeuw voorspeld, dan zoomt de verantwoordelijke kantonnier even naar de actuele situatie en besluit aan de hand daarvan of er moet worden ingegrepen. Dat kan hij op de vooraf afgesproken locaties doen waar Peter Austin zijn apparatuur heeft geinstalleerd. Een zorginstelling in Amstelveen bouwt op dit moment aan een verzorgingstehuis in Zierikzee. Was het voorheen zo dat de bouwmanager regelmatig van Amstelveen naar Zierikzee reisde, heen-en-weer een reis van vijf uur, nu kijkt hij op z’n computer en ziet de bouwplaats haarscherp in beeld. Door in te zoomen kan hij even kijken of er leveranties hebben plaatsgevonden of die ene verdiepingsvloer echt daadwerkelijk is gestort en meer zaken die de voortgang van de bouw veiligstellen.

foto RoB isAACs

De toepassing waar het o.a. allemaal mee begon, was die van het dierenleed waar destijds, nu overigens ook nog, menig Nederlander zich mee bezig hield. Door ieder uur een andere live afbeelding te laten zien van vrolijk grazende kalfjes werd de toeschouwer gerustgesteld. Het zat daar in de stal Boer Bart wel goed. Deze toepassing heeft tot een systeem geleid waar menig ondernemer zijn of haar voordeel mee doet. Je kunt nog zoveel over je hotel of andere vakantieaccommodatie schrijven, het actuele zicht er op doet wonderen. Je ziet mensen vrolijk zwemmen, ontspannen winkelen en je vormt je een oordeel hoe je daar zelf van zou kunnen genieten. Ondernemers zijn meer dan enthousiast over de resultaten die een webcam oplevert. Ineens wordt een website veel aantrekkelijker en wordt dus meetbaar veel meer bezocht. Met name de landgenoten die in Spanje of elders wonen zijn bijna verslaafd aan het systeem. Ook toeristen die de Zaanse Schans in beeld krijgen om vervolgens spoorslags naar deze attractie af te reizen. Als kritische Nederlander vraag ik natuurlijk direct hoe het met de privacy is gesteld. Peter legt uit dat dit geen enkel probleem is. Alle locaties waar een webcam hangt, zijn voorzien van de bordjes cameratoezicht en er wordt geen bewegende beelden opgeslagen. De beelden zijn actueel of je a.h.w. door een raam kijkt. Maar hoe zit het dan met die onscherpe beelden die je krijgt te zien na een overval of ander misdrijf? “Dat komt door slechte opneemapparatuur en verkeerde installatie van camera’s. Vooraf wordt daar niet voldoende over nagedacht,” vertelt Peter, die uitsluitend beelden in HD-kwaliteit levert. Het gehele systeem draait op een eigen distributieplatform die in een KPN computercentrum staat. Deze servers zorgen er voor dat de internet verbinding van de webcam zo min mogelijk wordt belast en de feitelijke informatie via de server wordt getoond. Kennismaken met de wereld die Unlimited Visions biedt? Surf eens naar www.webcam.nl. Er gaat letterlijk en figuurlijk een wereld voor u open.