Page 10

10

9 januari 2015

DE GROENE VENEN

ERELOGE

Tekst Peter Schavemaker

In de rubriek ERELOGE ontmoet cabaret- en theaterjournalist Peter Schavemaker theatermakers die in onze regio in de theaters te zien zijn. Deze week een gesprek met Dennis Wind, die in The Dutch Eagles de rollen vertolkt van zanger Don Henley en gitarist Joe Walsh. Dit theaterseizoen zijn The Dutch Eagles te zien met hun derde theatershow ‘Take it’. The Dutch Eagles zijn geen coverband, ze hebben als band op grote popfestivals gestaan, ook in het buitenland.

The Dutch Eagles

‘Sublieme liedjes, melodieën en meesterlijke samenzang’ Hoe zijn The Dutch Eagles in 2004 ontstaan? “Als een project voor de lol (eerste naam De Egels, red.). Alle leden hadden destijds de liefde voor de muziek van The Eagles, Steely Dan, Crosby Stills Nash & Young en America. Maar we zijn begonnen met het spelen van Eagles liedjes.” Hoe hebben jullie die eigen stijl en sound van de Eagles eigen gemaakt? “We hebben de liedjes op de milliseconde uitgeplozen hoe de zangpartijen zijn opgebouwd en welke instrumenten The Eagles gebruiken. ‘Take it easy’ was ons eerste nummer, het nummer ‘New Kid in Town’ heeft ons twee jaar gekost om onder de knie te krijgen, omdat die ongelofelijk moeilijk bleek te zijn. We spelen de gitaarpartijen op de precies dezelfde gitaren en versterkers die The Eagles ook gebruiken. Dat is de enige manier om die sound te krijgen.” Waarom is het The Eagles geluid zo uniek? “Dat is de combinatie van sublieme

liedjes, melodieën en meesterlijke samenzang.” Hebben jullie, in deze voorbereidingen, ook gekeken hoe de band in elkaar zit? Er is al jaren ruzie tussen de bandleden, die allemaal grote ego’s hebben. “We hebben inderdaad ook gekeken naar het gedoe – zoals de moeilijke verhouding tussen Don Felder en Glenn Frey- in de band en hierover van alles gelezen. Dit maakt een belangrijk onderdeel uit van het succes van de band en bepaalde hoe de liedjes werden gespeeld.” In deze voorstelling is niet alleen de muziek van The Eagles te horen, maar muziek van groepen zoals jullie dat noemen die ‘langs dezelfde muzikale route’ van The Eagles zijn ontstaan, zoals Steely Dan, Jackson Brown, CSNY en America. “We zijn onze theatershows begonnen met nummers van The Eagles. Inmiddels komt het publiek naar onze shows om ons als band. Dat we Eagles muziek spelen vindt men ook geweldig. We hebben daarom besloten om

ook Westcoast muziek te spelen. Het leek ons gaaf om het publiek mee te nemen op de reis de The Eagles zelf hebben gemaakt.” Tot welke periode spelen jullie de muziek van The Eagles? “We spelen wel ‘How Long’ van het laatste Eagles album “Long Road out of Eden’, maar we richten ons vooral op de klassiekers, de nummers tot 1980. Misschien gaan we in de toekomst wel recentere nummers van The Eagles spelen.” Je ‘speelt’ in The Dutch Eagles de rollen van Don Henley en Joe Walsh. Twee mannen die zo verschillend zijn, maar ook zo belangrijk zijn voor The Eagles. “Het is fantastisch om deze inderdaad verschillende karakters te mogen spelen. Ik drum niet, zoals Henley doet. Maar ik zing wel zijn zangpartijen in ‘Hotel California’ en ‘Desperado’. Alle leden van de The Dutch Eagles acteren niet alsof ze Glenn Frey, Don Henley, Joe Walsh, Timothy B. Schmidt en Don Felder zijn.”

De originele Eagles stonden op 31 december 2014 op nummer 1 in de Top 2000 van Radio 2 met de popklassieker ‘Hotel California’. The Dutch Eagles bestaan verder uit: Arto Boyadjian - gitaar & zang, Dennis Allaert - gitaar, percussie & zang, Jaco

van der Steen - bas & zang, Ruben van Mastrigt - keyboards & zang en Oscar Kraal - drums & zang The Dutch Eagles zijn 24 januari te zien in Schouwburg Amstelveen. www.dutcheagles.com foto rita van der poel

Nieuwjaarsconcert in Zangstudio Rotschild

Benefietconcert Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude op 24 januari

Vrijdag 9 januari is het traditionele nieuwjaarsconcert in Zangstudio Rotschild. De zangers en zangeressen van zangdocente Greetje de Haan zijn daarvoor prachtige liederen aan het instuderen. Onder anderen Cathelijn Gelderloos, Luc Laport (een sing-a-song-writer), Iris Petersen, Annemarie Stolwijkt, die liedjes van Caro Emerald zingt, en Jeroen Kolkmeijer treden op en zullen 2015 ‘knallend’ van start laten gaan.

Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude organiseert een benefietconcert op zaterdag 24 januari in de Dorpskerk van Abcoude om 20 uur.

Op nieuwjaarsdag zong de Mijdrechtse sopraan zelf in Boedapest. Ze vertolkte de solo's van de Krönungsmesse van Mozart en de sopraan-solo van het Ave Maria van de Hongaarse componist Mosonyi. Allemaal in Mátyás Templom (Matthiaskerk) op de Burcht van de historische Hongaarse hoofdstad. “Na terugkomst in Mijdrecht ben ik met de zangers en zangeressen hard aan het werk gegaan met het concert van 9 januari. Zelf zing in natuurlijk ook een aantal liederen,” aldus de succesvolle zangpedagoge.

In totaal komt een twaalftal zangstukken aan bod. In allerlei stijlen en variaties. Jazz, musical, pop en klassiek. Het nieuwjaarsconcert duurt ongeveer twee uur en begint om 19.30 uur. Toegang € 7,50 per persoon, inclusief een drankje en hapje. (Kinderen € 5). Kaarten zijn nog beschikbaar en via e-mail of telefonisch te bestellen:g.w.dehaan@outlook.com (06-20743560). Studio Rotschild, Bozenhoven 128A, Mijdrecht.

Musici van het Koninklijk Concertgebouworkest treden belangeloos op. Vier jonge, getalenteerde dames hebben het Go Ya Quartet opgericht en presenteren samen met Michael Gieler (bekend van de IJsalon) een feestelijk programma. Zij spelen het strijkkwartet van Ravel en werk van de Chinese componiste Siyang He. Verder voeren zij samen met Michael Gieler het strijkkwintet nr 4 van Mozart uit. In de pauze wordt u getrakteerd op een heerlijk hapje en drankje. De opbrengst van het benefietconcert is bestemd voor de volgende projecten: de Moederverwendag, Wandelen voor Water, een activiteit voor zorginstellingen in Abcoude en/of Vinkeveen en ondersteuning van kinderhuizen in Bulgarije.

Ga mee op muzikale ontdekkingstocht Op zaterdag 31 januari start er weer een cursus “Een koffer vol muziek!” Het is de derde serie sinds Anneke van der Lee met deze cursus is gestart. Wat er iedere les wordt gedaan blijft

De moederverwendag in september 2015 is bedoeld voor moeders met een kind met een beperking, woonachtig in Abcoude,Vinkeveen of Baambrugge. Een dag van ontspanning, gezelligheid en samenzijn met moeders in vergelijkbare situaties. Op 18 maart 2015 organiseren wij de sponsorwandeling Wandelen voor Water voor de leerlingen van de groepen 7 en 8 van twee basisscholen in Abcoude.

Desgewenst kan men voorafgaand aan het concert genieten van een tweegangenmenu voor € 22,75 bij restaurant Jess, Koppeldijk 1 te Abcoude. U kunt vanaf 17.30 uur terecht bij het restaurant. Vooraf reserveren wordt aanbevolen (0294 284353). Concertkaarten à € 25 zijn verkrijgbaar bij het Rotary secretariaat, telefoon 0294-288789 of op 24 januari 2015 bij de Dorpskerk vanaf 19.30 uur.

een verrassing; de kinderen mogen kiezen. Naast vertrouwde onderwerpen liggen er ook nieuwe materialen in de koffer. Ga je mee op deze muzikale en speelse ontdekkingstocht? Dat kan! Omdat het zo’n korte cursus is, is deze zeer geschikt voor kinderen van 3 en 4 jaar oud. De volgende cursus vindt plaats op 31 januari, 7, 14 en

21 februari in Vinkeveen. Kosten voor deze cursus zijn 32 euro en de lessen vinden plaats Vinkeveen, locatie BSO Vinkeveen, Tuinderslaantje 5. Er is ook een gevorderdencursus voor kinderen van 5 en 6 jaar. Kijk voor meer informatie op www.basismuziek.nl en neem contact op met Anneke van der Lee.

www.rotary.nl/vinkeveenabcoude

Profile for De Groene Venen

De Groene Venen 09 januari 2015  

De Groene Venen 09 januari 2015

De Groene Venen 09 januari 2015  

De Groene Venen 09 januari 2015

Advertisement