3 minute read

Creapakket Kriebelige Kevers

Eentje is geentje, dus wagen juf Karolien (Het Avontuur) en haar klas zich aan de Kriebelige Kevers. Als echte biologen ontdekken zij met papier, aquarel en glitterverf volledig nieuwe soorten kevers. De Coleoptera creativa.

CREAPAKKET KRIEBELIGE KEVERS

INSPIRATIE

Welke kever gaat het worden? Een blauwe of groene, met strepen of bolletjes? De natuur zorgt al voor een schat aan voorbeelden, maar voor onze kevers kan werkelijk alles.

ONTWERPEN

We nemen het patroontje van de kever over op ons blad papier en kunnen beginnen met het design. Liever een kever met een ‘gewei’ of een iets afwijkende vorm? Dat kan perfect, zolang de kever in het doosje past.

DE MAGISCHE STIFT

Met de Molotow stift tekenen we lijntjes, bolletjes, stippen, ... Deze zien er blauw uit, zijn perfect te overschilderen en kunnen achteraf worden weggegomd. Zo krijgen we de spectaculairste effecten. Goed laten drogen. (Deze stap is optioneel)

AQUARELLEREN

Ieder kiest de kleur(en) aquarelverf voor de kever. Door het gebruik van water bepalen we de intensiteit van onze kleur. Veel water geeft een zachte tint, weinig water een hardere, diepere tint. Zo kunnen we prachtige verlopen en overgangen creëren.

SHINEN MAAR

Nadat de aquarelverf volledig droog is kunnen we het eerder aangebrachte patroon (met Molotow stift) gaan weggommen. Afwerken doen we met een laagje glitterverf.

KNIPPEN EN PLAKKEN

Tevreden met het resultaat, knippen we onze kever uit. Als pootjes gebruiken we drie stukjes ijzerdraad, die we met plakband bevestigen aan de onderkant. De pootjes in de gewenste houding plooien en eventueel een beetje bijknippen.

PLOOIPLEZIER

Ieder kiest een doosje en plooit dit in elkaar. Ook tekenen we een voetstukje, knippen het uit en plooien het als een ‘z’. Onder- en bovenaan het voetstukje brengen we dubbelzijdige plakband aan en bevestigen zo de kever in het doosje. Doosje dichtschuiven en klaar.

Na twee dagen knutselplezier kunnen we stellen dat onze laboranten puik werk leveren. Zowel de kinderen als juffen Lien en Karolien zijn enthousiast over de geteste creapakketten. Van de heersende stilte tijdens het geconcentreerd bezigzijn, over elkaar helpen om een zo mooi mogelijk resultaat te bekomen, tot het fier fluiten op hun fruitige fluiter of het tonen van hun kriebelige kever. De juffen op hun beurt roemen het gemak van een kant-en-klaar pakket en enkel de stappen in de handleiding te hoeven volgen. En waar iedereen met een gelijkaardig resultaat eindigt, is er toch genoeg ruimte om te differentiëren.

GETEST EN GOEDGEKEURD!