Page 1

Clay Reid Portfolio

1


2


South-East Isometric

Livable Centers Initiative: Marietta Square The purpose of this project was to design a new headquarters for the Livable Centers Initiative in the Marietta Square. This design came partially as a response to the sun, and partially following a theme of nonconventional brick usage. The dramatic cantilever at the front of the building allows for a shaded outdoor lounge during summer, but allows light to flow in, warming the space during winter. The skylight which extends the length of the building accentuates the circulation of the building, and even highlights the main entrance. The eastern facade uses bricks all facing the same direction, but stacked in different relation to each other so as to create an inviting texture in which the rough material that is brick appears to flow smoothely. 3


Study Models

4

Initial Structure Model

Initial Form Model

Final Structure Model

Massing Model


Floor 1

Floor 2

Floor 3

Roof

Floor Plans

5


East Elevation

Elevations

6

South Elevation


East Section

South Section

Sections

7


8


Marietta Campus Reactivation_Library Facade A

D

B

E

C Norton

G Q

Offices

H

Howell I-1

Parking Deck

I-2

J

Dining Hall

HV 100

N M

scale 1’ = 1/64�

A B C D E G H I-1 I-2 J M Q Norton Howell HV 100

Student Center Administration Library Mathematics Crawford Lab Engineering Lab Academic Design 1 Design 2 Atrium Student Center Engineering Tech Office Residence Hall Residence Hall

Site Plan

Campus Redesign: Lawrence V. Johnson Library The purpose of this project was to take an existing location on campus and redesign it so it would act as an icon, as well as be an example for sustainability. We were assigned the southern facade of the library. We decided to accomplish this by creating a shading device that would also provide energy for the building by using photovoltaic glass. Note: this project was a joint project with Zach Hart

9


Structural Explanation

10


East Section

West Section

Sections

11


_Experiences _Experiences _Experiences

Visibility from historic quad catches attention of passerbyers

Creates a callout for library

is visible nearly anyfromthat historic quad VisibilityVisibility from historic quad whereofonpasserbyers campus, while catches attention catches attention of passerbyers highlighting historic bell tower.

Renderings

12

Glazing provides shading

Shading and structural for exposure pedestrian path during along sidewalk engages viewers summer and engages viewers

and structural ShadingShading and structural exposureexposure along sidewalk along sidewalk engagesengages viewers viewers

Solar shading lessens need for interior heating/cooling systems, solar panels create energy for lighting Shading reduces need for Solar shading lessens needcooling for while PV Solar shading lessens need for interior interior heating/cooling interior heating/cooling systems, glasssystems, helps harness energy to lighting be used library solarcreate panelsenergy create for energy forby lighting solar panels


_Key Issues Lack of strong presence on school grounds Building is not discernable from its surroundings Southern facade has excessive sun exposure

_Solution Create a compelling facade that visually contrasts its surroundings Make the building impactful and distinguished from the existing glass facade Provide solar shading to reduce heat gain from the existing glass facade Utilize the facade’s high sun exposure to harness energy through photovoltaics

N

or th

w

es

tQ

ua

d

Isovist Views of the Library’s South Facade

Northeast Quad

South Quad

Relationship of Important Campus Quads to Site

Exposure of Sunlight to South Library Facade

Tigh Threshold Condition Near West Side of Facade

Horizontal Sun Path Diagram

Connection Detail

Diagrams

13


14


H

I-1

Q

I-2

J

X M

HV 100

HV 200 scale 1’ = 1/32”

Academic Building H Design 1 I-1 Design 2 I-2 Existing Mechanical M Engineering Q Dining Hall X Residence Hall HV 100 Residence Hall HV 200

Site Plan

Sustainable Center: Peak Pavilion This project represents two of natures most abundant resources: the sun, and water. Sustainable and generative design features showcase the funnel like roof that channels water through the heart of the building into an underground cistern, and the sun lab harnesses the sun’s abundant energy to heat the building’s water as well as to be used for further photovoltaic research. Note: this project was a joint project with Zach Hart

15


FORM PROCESS

N

STRUCTURAL SYSTEM

ee sections

he west end

erences,

d holds the

PROGRAM

ection that allows

n space.

AB

CLASS CLASS

AB

CLASS CLASS

STEEL & GLASS ROOF

TILT

SUN LAB

PUSH/PULL

SPACE FRAME

MOLD

EXTEND

Roof Form

Diagrams

16

COLUMNS & FOUNDATION

Space Frame Structure Model


Floor Plan

17


Renderings

18


Section Rendering

19

Reid portfolio  
Reid portfolio  
Advertisement