Page 1

Jaargang 35 - 05 MEI 2014

BelgiĂŤ - Belgique P.B. 8790 Waregem 1 BC 10666 Toelatingsnr. P508772


Dienstenaanbod

Warme maaltijden Iedere werkdag kunt u in het dienstencentrum terecht voor een lekkere warme maaltijd (ook dieetmaaltijden op voorschrift). Reserveren kan tot de dag zelf voor 9u00 op 056/606 188 of op 056/61 34 78. Prijs: € 8 (6,5/ 6)* (drankje en koffie inbegrepen) Bloeddrukopname Een verhoogde bloeddruk geeft zelden klachten en blijft vaak onopgemerkt. Bij ons kan u uw bloeddruk laten controleren. Reserveren hoeft niet. Prijs: gratis Voetverzorging Om van uw mobiliteit te kunnen genieten is een regelmatige voetverzorging geen overbodige luxe. Onze pedicure Anja Marijsse heeft elke dinsdag een zitdag in het dienstencentrum. Prijs: € 12. Reservatie op het nummer 0475/77 51 78 is noodzakelijk.

Minder Mobielen Centrale Deze vervoerdienst is een hulpdienst die mensen met verplaatsingsmoeilijkheden aan vervoer helpt. Prijs: lidkaart € 10 € + kilometervergoeding van 0,30 € / km (0,50 € voor vervoer met de liftbus) met een minimumforfait van € 3. De reservatie moet ten laatste twee dagen op voorhand voor 11u00 gebeuren (5 dagen voor de liftbus) op het nummer 056/60 95 93. Winkelbus Raakt u moeilijk te voet of met de fiets in de winkel ? Of wilt u gewoon eens samen met anderen winkelen. Dat kan met onze winkelbus. Elke twee weken gaan wij winkelen. U wordt thuis afgehaald en teruggebracht met uw boodschappen. Prijs: € 3 per beurt Reservatie ten laatste twee werkdagen op voorhand op het nummer 056/60 95 93

DIENSTEN In samenwerking met het THUISZORGLOKET

Maaltijden aan huis Dagelijks kan een warme maaltijd aan huis bezorgd worden. Op feest- en weekenddagen bestaat de mogelijkheid diepvriesmaaltijden te nemen. Mits een voorschrift kan men dieetmaaltijden bestellen. Prijs: € 8 (6,5/6)* Huishoudelijke hulp via dienstencheques Voor schoonmaak van de woning, wassen, strijken en het verrichten van boodschappen. Prijs: € 9 per dienstencheque Klusjes- en groendienst Voor kleine herstellings– en onderhoudswerken, tuinonderhoud, kleine schilder– en behangwerken,… Prijs: € 18 (14/10)* per uur. Zorgcoördinatie Hebt u vragen over verschillende thuiszorgmogelijkheden of het aanvragen van tegemoetkomingen. Heeft u hulp nodig bij het opstarten van de zorg. Hiervoor kan u gratis bij onze zorgcoördinator terecht. Personenalarm U woont alleen en hebt gezondheidsproblemen. U zou zich meer op je gemak voelen als je 24 u op 24 u iemand zou kunnen bereiken. Dat kan via een personenalarmtoestel. Prijs: € 19 per maand/ € 50 waarborg (16/13)* Voor deze diensten kan u terecht bij onze collega’s van het thuiszorgloket op het nummer 056/61 34 78 of op www.ocmwwaregem.be

* Voor personen met een beperkt inkomen zijn aangepaste tarieven voorzien. Wij kunnen dit altijd voor je bekijken. Kom gerust langs !


‘t Jee Haatje

IN DIT NUMMER:

Een bloemetje voor oma

‘t Jee Haatje

1

‘t stond in de gazette

2-5

Seniorensportdag

6

Infomoment

7-8

Wistje datje

9-12

Kalender

10-11

Prikbord

13

Den Almanak

14-17

‘t Sudderpotse

18

Poëzie

19

‘t Knobbelke

20

Op Moederdag worden de mama’s van jonge kindjes overladen met cadeautjes, versjes en lieve knuffels, maar moeder blijf je je leven lang. Met alle mooie momenten, maar ook met alle zorgen en soms pijn. Mei is het ideale moment om mama’s en oma’s in de bloemetjes te zetten. Ook in het dienstencentrum verwennen we graag de moeders en vaders. Hou hiervoor alvast 5 juni vrij, want dan genieten we samen van een verzorgde, gezellige breughelmaaltijd. Op 25 mei krijgen we te maken met een andere ‘moeder’. We gaan met z’n allen naar de stembus voor de ‘moeder der verkiezingen’. We stemmen immers voor het eerst voor zo-

wel het Europees, het federaal als het Vlaams niveau tegelijk. Na deze verkiezingen zijn we vertrokken voor een periode van 4 jaar zonder verkiezingen, een periode waarin dus heel wat kan gebeuren. We zijn alvast benieuwd naar de uitslag en hopen op een vlotte regeringsvorming


‘t Stond in de gazette Boltrog wordt petanqueplein Wie afgelopen maand in ons bollen– en petanquelokaal binnen is geweest, heeft heel wat stof mogen eten. Wegens een chronisch plaatsgebrek bij de petanqueclub en een steeds kleiner wordende boldersclub werd beslist om 1 bolletra om te vormen tot 2 petanquepleintjes. We stellen trots het resultaat voor !

uren vrij gemaakt heeft om voor zijn collega– spelers twee mooie pleintjes aan te leggen. Op die manier hoeft er niemand meer te wachten bij de start van de speeldag. Een dikke dank u wel voor iedereen die hielp om afval weg te scheppen, beton kwam gieten, dolomiet rond te voeren, etc….

De verbouwing werd volledig vrijwillig gerealiseerd door een petanquer die zich vele

2


‘t Stond in de gazette Verslag infomoment Wat eten we vandaag? Het is belangrijk om op een nuchtere manier je winkelkarretje te vullen en enkel te kopen wat je echt nodig hebt.

Op maandag 3 maart ging het infomoment “Wat eten we vandaag?” door in de feestzaal. Er waren 38 aanwezigen die kwamen luisteren naar diëtist en voedingsdeskundige Robert Van Hecke. Het doel van de voordracht was om mensen op een ludieke manier te laten kennis maken met een goed voedingspatroon en alles wat daarmee te associëren valt.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat we zeker geen dieetvoeding hoeven te eten om gewicht te verliezen en voldoende voedingsstoffen binnen te hebben. Een goede en evenwichtige maaltijd is vaak meer dan voldoende. Daarnaast kunnen heel wat producten vervangen worden door minder vettige producten. Het eten zelf maakt je niet dik of dun, maar wel de bereiding ervan. (vb. olijfolie, bakboter, enz.)

Mensen worden tegenwoordig overspoeld door kookprogramma’s, light-voeding, dieettips, reclamestunts in de supermarkt, enz.

Meestal wordt de voedselpiramide gebruikt om aan te tonen waaruit een goed dagelijks voedselpatroon zou moeten bestaan:

          

Restgroep: niet nodig Smeer- en bereidingsvet: matigen Kaas: 1-2 sneden Melkproducten: 3-4 glazen Vlees, vis, eieren: 75 – 100 gr/dag Groenten: 300 gram Fruit: 2-3 stuks Aardappelen: 3-5 stuks gekookt Brood: 5-12 sneden Water: 1,5 l/dag Lichaamsbeweging: min. 30 min/dag

3


‘t Stond in de gazette Er zijn verschillende criteria waarom we al dan niet kiezen voor een bepaald soort maaltijd:  gezondheid  smaak  gezelligheid  gemak (vb. kant- en klare maaltijden)  budget (stijging voedselprijzen)

GEVAAR: ondervoeding Mensen associëren de risico’s omtrent voeding echter maar al te vaak met overgewicht, diabetes, enz. Uiteraard is er ook nog het tegenovergestelde, namelijk ondervoeding. Hieronder verstaan we te weinig, te eenzijdige of teveel voeding met ‘lege’ calorieën (gebak, taart, snoepjes). Vooral bejaarden zijn hierbij een grote risicogroep. Naarmate de leeftijd stijgt, kan het honger- en dorstgevoel drastisch gaan verminderen. Vandaar dat ook het gevaar op uitdroging erg groot kan zijn.

Voeding is noodzakelijk én een voorwaarde om goed te kunnen functioneren, voor een goede gezondheid en voor een goed leven. Bij het nuttigen van de verkeerde voeding of verkeerde proporties, schuilen echter heel wat gevaren.

Wat zijn de alarmsignalen bij ondervoeding? Vermageren, verzwakken, geen eetlust, vermoeheid, apathie, depressie, dementie, verminderde weerstand, vaak ziek zijn.

GEVAAR: te veel eten tov te weinig bewegen Tegenwoordig eten we te veel in verhouding tot de beweging die we dagelijks hebben. Omdat alles de dag van vandaag snel moet gaan, zijn we meer geneigd om ons met de auto te verplaatsen, terwijl we vroeger meer te voet of met de fiets gingen.

Risico’s bij ondervoeding:  lichamelijke/geestelijke achteruitgang  Psychische klachten  mond- en tandproblemen  slikproblemen  verstopping of constipatie  gewichtsverlies  te weinig eiwit en cholesterol in het bloed

Risico’s bij dit onevenwicht:  hart- en vaatziekten  hoge bloeddruk  suikerziekte (diabetes) → welvaartziekte!  kanker → komt heel vaak voor op latere leeftijd  osteoporose (minder sterke botten)

Tot slot: enkele (financieel) gezonde consumptietips:  bereide voeding is duurder dan verse voeding  water uit de kraan is ok  volg de seizoenen en het marktaanbod  voorverpakt is meestal duurder  plan het weekmenu en de boodschappen  houd je aan je boodschappen lijstje  ingevroren groenten zijn goed, zo ook conservenblikken

Waarom moet je blijven bewegen?  je voelt je beter  sterke botten en spieren  minder snel moe  meer weerstand tegen ziektes Het is aan te raden dat men als oudere minimum 30 minuten per dag gaat bewegen. Dit mag ook 3 x 10 minuten zijn en hoeft ook niet heel intensief te zijn. Wandelen kan vb. al heel goed zijn.

Eén gouden tip: geniet op een gezonde manier van je moment in de keuken en aan tafel !

4


‘t Stond in de gazette Volksspelen

In maart werd de tweede beurt van de volksspelencompetitie afgewerkt. Net zoals andere jaren stellen we vast dat de mannen serieus in de minderheid zijn tijdens deze dagen. 7 mannen moesten 22 vrouwen ‘trotseren’. Maar niettemin, slaagden de mannen erin om de volledige top 3 te bezetten en maakten we er een leuke namiddag van. Dit waren de winnaars van de dag:

Jacques MANDERIEK

3454

Norbert COOREVITS

3090

Hervé HIMPE

3071

Na de traditionele pannenkoeken met koffie, mocht de winnaar zijn prijs komen kiezen. Daarna werd voor de resterende deelnemers een tombola gehouden zodat iedereen met een prijzeke naar huis kon vertrekken. Voor de derde beurt verwelkomen we u op donderdag 22 mei om 14.00u !

5


Seniorensportdag Sport– en wandelhappening VOOR SENIOREN Donderdag 12 juni 2014

Zin Zin Zin Zin

om om om om

te bewegen ? te ontdekken ? te genieten ? gezellig samen te zijn ?

Kom dan naar de sport– en wandelhappening, kies tussen de 7 verschillende activiteit en les je honger en dorst met een aangenaam en lekker tussendoortje…

Programma : 13.30u—14.00u : onthaal + verwelkoming 14.00u—15.00u : keuze tussen 7 verschillende activiteiten : Kubb, Curling, Seniorenturnen, Dansen, Stoeldansen, Spinning, Wandel– en fotozoektocht. 15.00u—15.30u : pauze 15.30u—16.30u : keuze tussen 7 verschillende activiteiten : Kubb, Curling, Seniorenturnen, Dansen, Stoeldansen, Spinning, Wandel– en fotozoektocht. Vanaf 16.30u : gezellig samenzijn met broodjesmaaltijd

DOORLOPEND : HESPESCHATTNG Waar ? JEUGDCENTRUM—Zuiderlaan 46 8790 Waregem

KAARTEN TE VERKRIJGEN TOT 31 MEI ‘14 IN DE STADSWINKEL, DE SENIORENVERENIGING OF IN HET DIENSTENCENTRUM (2 € ZONDER BROODMAALTIJD, 5 € MET BROODMAALTIJD)

6


Infomoment

Belastingen invullen via de pc: Demonstratie TAX ON WEB Door Dhr. Jan Holvoet Vrijwilliger Seniornet Vlaanderen

Maandag 26 mei om 14.00u Om je belastingsbrief via het internet te kunnen invullen, krijg je best kort wat uitleg. Tijdens deze demonstratie leren we je werken met een kaartlezer. We beginnen dan ook eerst met de software te installeren die nodig is om de kaartlezer te doen functioneren. We overlopen waarvoor we de elektronische identiteitskaart vandaag allemaal kunnen gebruiken. Als laatste toepassing zien we dan de belastingsaangifte. Stap voor stap wordt de belastingsaangifte met “Tax-on-web” uit de doeken gedaan. Je leert zelf je belastingen in te vullen via het web maar belastingadvies kunnen wij echter niet verstrekken. Prijs: 1.5 euro (koffie inbegrepen) Plaats: Cafetaria dienstencentrum Gaverke Inschrijven kan tot 19 mei ! Vervoer naar deze activiteit is mogelijk ! Reserveren kan tot 2 dagen voordien ! (€ 2 heen en terug)

7


Infomoment Infomoment:

Betaalbaar rusthuis ism Ziekenzorg

Maandag 2 juni om 14.00u Naar een woonzorgcentrum gaan, is voor de meesten iets wat ze tot het allerlaatste willen uitstellen, want ‘dat kost veel te veel geld’. Zo lang het kan, blijven we het liefste in onze eigen woning. Maar op een dag is dit niet meer mogelijk. Tijdens deze voordracht willen we je wat meer informatie geven over wat dit nu uiteindelijk kost om in een instelling te verblijven. Onze spreker van dienst is Wouter Beheydt, maatschappelijk werker van de mutualiteit.

Prijs: 1 euro (koffie inbegrepen) Plaats: Feestzaal Stedelijk ontmoetingscentrum Het Gaverke Inschrijven kan tot 26 mei ! Vervoer naar deze activiteit is mogelijk ! Reserveren kan tot 2 dagen voordien ! (€ 2 heen en terug)

8


INFORMATIE

Ergotherapie aan huis Zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen, dat wil iedereen toch ? Daarom is het ook belangrijk om je woning hierop te voorzien. Vaak kan je met kleine hulpmiddelen die niet noodzakelijk heel duur hoeven te zijn, al veel bereiken. Op donderdag 3 april kwam tijdens onze wijkwerking in Sint Eloois Vijve een spreker het principe “ergotherapie aan huis’ uitleggen. De woonadviseur gaat samen met jou op zoek naar de beste, veiligste en gemakkelijkste oplossing om het leven bij je thuis aangenamer te maken. WAAROVER KRIJG JE ADVIES? Een woonadviseur geeft je gratis advies en begeleiding bij volgende zaken: - Aanpassingen aan je woning: er wordt gekeken naar de aanpassingen die nodig zijn aan je huis om op een comfortabele manier je huishoudelijke taken te blijven doen. - er worden een aantal hulpmiddelen voorgesteld die je meestal gratis kan uitproberen. Op die manier kan je heel wat zaken opnieuw zelfstandig. Vb vlees snijden, blikken openen, in en uit een auto stappen,… · Technologie: met een ziekte, handicap of hoge leeftijd voel je je niet altijd even veilig thuis. Met technologische hulpmiddelen als sensoren en een personenalarm is hulp nooit ver weg. · Valpreventie: losliggende draden, tapijten, gladde vloeren… overal in huis schuilt er valgevaar, soms op plaatsen die je niet verwacht. WAAR KAN JE TERECHT OM ZO’N GRATIS ADVIES TE KRIJGEN ? Ergotherapie aan huis is een dienst die door de meeste ziekenfondsen aangeboden wordt. Voor meer informatie en reservaties kan je dus best contact opnemen met jouw lokale afdeling van je ziekenfonds of in de thuiszorgwinkel. Zij kunnen je best op weg zetten.

9


Mei 2014 UUR

VOORMIDDAG

DATUM

NAMIDDAG

GESLOTEN DAG VAN DE ARBEID

Donderdag 1

GESLOTEN DAG VAN DE ARBEID Vrij surfen Vrije Hobby

14.00u 14.00u

Cursus Fotomontage op muziek Vrij bollen, surfen Info seniorenadviesraad : het seniorenbeleid in Waregem (*) Clubpetanque

13.15u 14.00u 14.00u

Cursus Multimedia—Cursus internet Tekenen en schilderen Zomerfietsen

13.15u

Woensdag 7

Cursus I-Pad Vrij petanquen en bollen Vrij surfen Miniwandeling De Wachtzaal Astene (*)

13.15u 14.00u 14.00u 14.00u

Donderdag 8

Cursus Kennismaking met de computer Vrij schildersatelier Wijkwerking Sint Eloois Vijve (*)

13.15u

Vrij surfen Vrije Hobby

14.00u 14.00u

Maandag 12

Cursus Fotomontage op muziek Clubbolling Vrij petanquen Vrij surfen Scrabble / Rummikub (*)

13.15u 14.00u 14.00u 14.00u 14.00u

Dinsdag 13

Cursus Multimedia—Cursus internet Tekenen en schilderen Manillenkaarting (*)

13.15u

Woensdag 14

Cursus I-Pad Fietstocht geoefende fietsers Vrij petanquen en bollen Vrij surfen

13.15u 13.30u 14.00u 14.00u

Donderdag 15

Cursus Kennismaking met de computer Vrij schildersatelier

13.15u

Vrij surfen Vrije Hobby

14.00u 14.00u

Vrijdag 2 9.00u

Turnen

Maandag 5 9.00u 9.00u 9.30u

Pedicure Cursus Spaans 5A+B Begeleid surfen

9.00u 9.30u

Cursus Praktisch Computergebruik Medewerkersvergadering

9.00u 9.00u 10.00

Cursus Engels 2B-3A Yoga Zitoefenen (Varent)

Dinsdag 6

Vrijdag 9 9.00u

Turnen

9.00u 9.00u 9.30u

Pedicure Cursus Spaans 5A+B Begeleid surfen

9.00u

Cursus Praktisch Computergebruik

9.00u 9.00u 10.00

Cursus Engels 2B-3A Yoga Zitoefenen (Varent)

UUR

Vrijdag 16

(*) Voor deze activiteiten kunnen we u thuis ophalen en terugbrengen (€2) Reserveren kan tot 2 dagen voordien op 056/606 188 !

14.00u

13.30u 13.45u

13.30u 14.30u

13.30u 14.00u

13.30u


Mei 2014 UUR 9.00u

VOORMIDDAG Turnen

9.00u 9.00u 9.30u

Pedicure Cursus Spaans 5A+B Begeleid surfen

9.00u

Cursus Praktisch Computergebruik

9.00u 9.00u 10.00

Cursus Engels 2B-3A Yoga Zitoefenen (Varent)

DATUM

Cursus Fotomontage op muziek Vrij bollen, surfen Clubpetanque

13.15u

Dinsdag 20

Cursus Multimedia—Cursus internet Tekenen en schilderen Zomerfietsen

13.15u

Woensdag 21

Cursus I-Pad Fietstocht geoefende fietsers Vrij petanquen en bollen Vrij surfen

13.15u 13.45u 14.00u 14.00u

Donderdag 22

Cursus Kennismaking met de computer Vrij schildersatelier Volksspelen

13.15u

Vrij surfen Vrije Hobby

14.00u 14.00u 13.15u

Maandag 26

Cursus Fotomontage op muziek Clubbolling Vrij petanquen Vrij surfen Infomoment Tax on Web (*) Cursus Multimedia—Cursus internet Tekenen en schilderen Manillenkaarting

13.15u

Dinsdag 27 Woensdag 28

Cursus I-Pad Minibus-uitje IKEA Gent (*) Vrij petanquen en bollen

13.15u 13.30u 14.00u

Turnen

9.00u 9.00u 9.30u

Pedicure Cursus Spaans 5A+B Begeleid surfen

9.00u

Cursus Praktisch Computergebruik

GESLOTEN OLH HEMELVAART

UUR

Maandag 19

Vrijdag 23 9.00u

NAMIDDAG

Donderdag 29 Vrijdag 30

14.00u 14.00u

13.30u 13.45u

13.30u 14.00u

14.00u 14.00u 14.00u 14.00u

13.30u 14.00u

GESLOTEN OLH HEMELVAART

Vrij surfen Vrije Hobby

(*) Voor deze activiteiten kunnen we u thuis ophalen en terugbrengen (€2) Reserveren kan tot 2 dagen voordien op 056/606 188 !

14.00u 14.00u


INFORMATIE

Tips voor een veiliger woning Voor de gehele woning:  Zorg voor vlakke, slipvrije vloeren.  Verwijder tapijten of voorzie ze van antislip.  Kies goede schoenen of pantoffels met antislipzool.  Zorg voor voldoende licht in alle ruimtes.  Voorzie voldoende brede deuren (90 cm).  Vermijd drempels of werk ze weg.  Vermijd losliggende draden.  Een tweede trapleuning geeft extra steun. In de keuken:  Zet toestellen en gebruiksmateriaal binnen handbereik. In de woonkamer:  Staat je stoel of zitbank op de juiste hoogte? In de slaapkamer:  Verwijder alle losse  

tapijtjes en andere voorwerpen die de doorgang bemoeilijken. Zorg dat je de verlichting gemakkelijk vanuit je bed kunt bedienen. Gebruik eventueel een handgreep of zelfoprichter om recht te komen.

In de badkamer:  Plaats handgrepen aan je bad of douche en aan de wastafel.  Zet thermostatische kranen in je douche/bad en wastafel.  Een kantelspiegel boven de lavabo is zowel zittend als staand interessant. In het toilet:  Installeer een handgreep, eventueel opklapbaar.  Zorg voor een aangepaste hoogte, eventueel met toiletverhoger.

12


Prikbord Prikbord Familiekroniek

Scrabble/Rummikub Op vraag van enkele liefhebbers, organiseren wij 1 keer per maand een scrabble– en rummikubnamiddag. Dit zijn beiden uitstekende spelletjes om uw geheugen te oefenen. We reserveren elke 2de maandag van de maand enkele tafeltjes in onze cafetaria tussen 14.00u en 16.30u. Ook wanneer u het spel niet kent, mag u gerust eens komen proberen. Deze maand verwelkomen we u op 12 mei ! Volgende keer is dit op 23 juni (wegens sluitingsdag pinkstermaandag).

OVERLEDEN We betreuren het overlijden van

 

Maurice Devos, echtgenoot van De Smet Jacqueline Lucien Naessens, echtgenoot van Marie Delabie

We wensen de familie veel sterkte toe !

Centrumraad Op dinsdag 10 juni komen wij een tweede keer samen om het wel en wee van het algemene werking van het dienstencentrum te bespreken. Heeft u suggesties voor de toekomst of wilt u gewoon een komen luisteren wat onze plannen zijn. U bent van harte welkom in ons cafetaria. We starten om 19.00u.

Vervoer naar deze activiteit is mogelijk ! Reserveren kan tot 2 dagen voordien ! (€2 heen en terug)

Vrije hobby Elke vrijdag komen in het dienstencentrum een aantal mensen samen voor de vrije hobby. Bent u liefhebber van handwerk, maar zit u niet graag alleen thuis, breng dan uw handwerk mee en kom samen met de andere dames gezellig verder werken. U bent van harte welkom van 14.00u tot 16.30u

Sluitingsdag

Surfhoek Een gratis aanbod, maak er gebruik van... Gelieve een afspraak te maken om te surfen met begeleiding. Nog eens het aanbod:  Zonder begeleiding:

Wegens Dag van de Arbeid en OLH Hemelvaart zal het dienstencentrum gesloten zijn op donderdag 1 en 29 mei.

Kan elke werkdag behalve vrijdagvoormiddag en bij reservatie van begeleid surfen .  Met begeleiding:

We wensen u een zalige hoogdag toe !

Elke dinsdag

13


Almanak Miniwandeling met terrasje Wil je ook eens van het mooie weer genieten, maar bent u niet meer zo goed te been ? Dan hebben wij de ideale ontspanning ! Vanaf mei gaan wij elke maand 1 keer op stap. We verzamelen aan het dienstencentrum en rijden met enkele wagens naar een leuke bestemming. De liefhebbers kunnen er een korte wandeling maken (2à3 km) en daarna drinken we samen een koffie of gaan we een ‘crèmeke’ eten. Voor dit nieuwe seizoen hebben we ook enkele nieuwe bestemmingen voor u uitgezocht. De eerste wandeling gaat door op woensdag 7 mei. We gaan richting Astene (bij Deinze). Datum: Woensdag 7 mei Uur: verzamelen om 13.45u aan het dienstencentrum Prijs: 3,00 € voor de chauffeurs, de drankjes en versnaperingen ter plaatse zijn voor eigen rekening. INSCHRIJVEN TEGEN 30 april IS VERPLICHT zodat we weten hoeveel auto’s we moeten voorzien ! De volgende wandeling gaat richting het muziekbos in Ronse en zal doorgaan op 16 juni. Meer info in de volgende Belle ! Wilt u ook meewerken als chauffeur voor deze namiddagen ? Geef gerust uw naam op bij Ann. Wij zorgen ervoor dat u goed verzekerd op weg kan gaan.

14


Den Almanak

Het is alweer zover! Begin april werd het nieuwe fietsseizoen in gang geschoten. Dinsdag 18 maart kon u al komen inschrijven, maar dat kan uiteraard ook nog in de loop van het seizoen. We tonen alvast enkele sfeerbeelden van tijdens de inschrijvingsnamiddag.

Dit zjin alvast de data voor de eerste drie maanden:

ZOMERFIETSEN

GEOEFENDE FIETSERS

Mei

6-20

14-21

Juni

3-17

04 (volle dag)-18

Juli

1 (Volle dag) -15-29

2-9-16-24(volle dag)-30

Deelnemen kost â‚Ź 1 (uitgezonderd de volle daguitstappen) ! We starten stipt om 13.45u aan het dienstencentrum, dus gelieve op tijd te komen! Mogen we ook vragen dat iedereen zelf een binnenband meebrengt voor het geval u lek rijdt. Niet iedere fiets heeft een zelfde bandtype, waardoor het voor ons moeilijk is een standaardband te voorzien. Alvast veel fietsplezier toegewenst!

15


Den Almanak

Vader moederfeest: Grootmoeders keuken met muzikale omlijsting In mei en juni vieren wij traditioneel onze moeder en vader, ook in het dienstencentrum ! We zetten eens de goede oude keuken van toen in de kijker en nodigen je uit tegen de middag voor een Breughelbuffet. We zorgden voor wat muzikale omlijsting zodat je na het middagmaal nog wat kan nagenieten en napraten.

Programma 11u30 Verwelkoming met aperitief 12u00 Aanschuiven aan het buffet 13u30 koffie met gebak 14u00 Muzikale omlijsting door Raf Decabooter en gezellig samenzijn

Datum: Donderdag 5 juni Prijs: 16 â‚Ź (aperitief, buffet, 1 consumptie, koffie, gebak en geschenkje inbegrepen)

Kaarten verkrijgbaar tot 28 mei !

16


Den Almanak Volkspelen Ben je graag ‘onder de mensen’ en wil je de spelen uit jouw jeugd eens komen spelen ? Dan ben je van harte welkom op onze volksspelennamiddag. Na het spelen kan je ook een lek-kere pannenkoek komen eten. Daarna is er tombola waarmee je misschien nog prijsje kan winnen !! Donderdag 22 mei Uur: 14.00u Prijs: € 1 inleg (pannenkoeken met koffie te verkrijgen voor 2,50 €) Inschrijven op voorhand hoeft niet !

Minibus-uitje Ikea Gent Elke maand organiseren we een winkeluitstapje naar een shopping center of markt. Deze maand kan je meegaan met ons minibusje naar de Zweedse meubelketen Ikea in Gent. Je kan er snuisteren naar kleine hebbedingetjes of meubeltjes voor kleine ruimtes. Wie even wil bekomen van het ’shoppen’ kan er ook terecht in het cafetaria voor een lekkere koffie met gebak. Aarzel niet om je in te schrijven! Datum: Woensdag 28 mei Vertrek: 13.30u aan het dienstencentrum of indien u dit wenst, kan u ook thuis opgehaald worden. Prijs: € 3 voor het vervoer (+€2 voor wie thuis wil opgehaald en teruggebracht worden) Inschrijven kan tot ten laatste 21 april ! Wees er snel bij de plaatsen zijn beperkt !

17


‘t Sudderpotse ZEETONG MET WITLOOF

BEREIDING:

BENODIGDHEDEN (voor 4 personen):  4 gefileerde zeetongen (van 250        

gr.) 200 gr. grijze garnalen 300 gr. witloof 1 mooie tomaat enkele sjalotjes 3 dl droge witte wijn 3 dl visfumet 3 dl room 20 gr. bieslook

  

 

 

18

Ontvel de tomaat, verwijder de zaadjes en snijd in kleine blokjes. Was het witloof in water met wat citroen, verwijder de bittere kern en snijd in julienne. Laat de wijn, gehakte sjalot, tomaat, witloof, peper en zout tot een stroperige massa inkoken. Leg de tongfilets boven op elkaar (met de matte kant naar boven) in een vuurvaste schotel en kruid met peper en zout. Giet de visfumet erbij en dek af met aluminiumfolie. Pocheer gedurende 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Giet het pocheervocht bij de ingekookte wijn en voeg er de room bij. Laat dit opnieuw tot de helft inkoken en kruid bij indien nodig. Garneer met de garnalen en de bieslook en serveer met nieuwe gekookte aardappeltjes.


Poëzie MA

DOOR BART HERMAN

Als ik de foto’s weer vind van jou en ik als kind in het wit, ik was er maar pas. Ik zie hoe ik kijk en waar ik op je lijk maar jij alleen weet wie ik was. Er is een deel van mijn leven dat ik nooit heb gekend, maar ik weet, ik was toen heel dicht bij jou. Er staat niks geschreven, er bestaat geen document en toch blijf ik zo maar houden van jou. Was ik vroeg, was ik laat, was ik blij, was ik kwaad of liet jij mij toen maar begaan. Was het dag, was het nacht, was ik hevig of zacht heb ik jou toen pijn gedaan? Liefde is een deel van het leven, daar hoefde ik nooit stil bij te staan. Liefde zal alles overleven, maar wat moet ik als je ooit dood zal gaan? Heb ik jou wel verdiend als een eeuwige vriend ben ik de man die je van mij maken wou?’

Artiest: Bart Herman

19


‘t Knobbelke Proficiat aan de deelnemers van de puzzel van april 2014 ! Vorige maand was de juiste oplossing de volgende:

Nieuwe opgave: Wat is de volgende kaart in deze reeks? Schrijf het antwoord op het onderstaande puzzelstrookje.

3/3/5 Onze onschuldige hand trok deze maand de volgende winnaars: Desloovere Etienne, Allaert Fabien, Sabbe Diane Proficiat aan de winnaars! Zij mogen hun prijs komen afhalen in het dienstencentrum.

Puzzelstrookje Naam + voornaam: ............................................................................................................................................. Adres: ............................................................................................................................................ OPLOSSING:

……………………………………………………….. ……………………………………………………….. ……………………………………………………….. Afgeven uiterlijk op 16 mei 2014


Hebt u meldingen, suggesties, vragen, of klachten over de werking ? Laat het ons weten via de centrumleidster, het meldingsboek op het folderrekje of via de website www.ocmwwaregem.be. (klikken op ‘meldingen’ rechts boven)

De belle mei 2014  

Maandblad van dienstencentrum Het Gaverke

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you