Page 1

Jaargang 35- 02 FEBRUARI 2014

BelgiĂŤ - Belgique P.B. 8790 Waregem 1 BC 10666 Toelatingsnr. P508772


Dienstenaanbod

Warme maaltijden Iedere werkdag kunt u in het dienstencentrum terecht voor een lekkere warme maaltijd (ook dieetmaaltijden op voorschrift). Reserveren kan tot de dag zelf voor 9u00 op 056/606 188 of op 056/61 34 78. Prijs: 8 € (6.5/ 6 €)* (drankje en koffie inbegrepen)

Bloeddrukopname Een verhoogde bloeddruk geeft zelden klachten en blijft vaak onopgemerkt. Bij ons kan u uw bloeddruk laten controleren. Reserveren hoeft niet. Prijs: gratis Voetverzorging Om van uw mobiliteit te kunnen genieten is een regelmatige voetverzorging geen overbodige luxe. Onze pedicure Anja Marijsse heeft elke dinsdag een zitdag in het dienstencentrum. Prijs: € 12. Reservatie op het nummer 0475/77 51 78 is noodzakelijk.

Minder Mobielen Centrale Deze vervoerdienst is een hulpdienst die mensen met verplaatsingsmoeilijkheden aan vervoer helpt. Prijs: lidkaart 10 € + kilometervergoeding van 0.30 €/ km (0.50 € voor vervoer met de liftbus) met een minimumforfait van 3 €. De reservatie moet ten laatste twee dagen op voorhand voor 11u00 gebeuren (5 dagen voor de liftbus) op het nummer 056/60 95 93. Winkelbus Raakt u moeilijk te voet of met de fiets in de winkel ? Of wilt u gewoon eens samen met anderen winkelen. Dat kan met onze winkelbus. Elke twee weken gaan wij winkelen. U wordt thuis afgehaald en teruggebracht met uw boodschappen. Prijs: 3 € per beurt Reservatie ten laatste twee werkdagen op voorhand op het nummer 056/60 95 93

DIENSTEN In samenwerking met het THUISZORGLOKET

Maaltijden aan huis Dagelijks kan een warme maaltijd aan huis bezorgd worden. Op feest- en weekenddagen bestaat de mogelijkheid diepvriesmaaltijden te nemen. Mits een voorschrift kan men dieetmaaltijden bestellen. Prijs: 8€ (6.5/6 €)* Huishoudelijke hulp via dienstencheques Voor schoonmaak van de woning, wassen, strijken en het verrichten van boodschappen. Prijs: 9 € per dienstencheque Klusjes- en groendienst Voor kleine herstellings– en onderhoudswerken, tuinonderhoud, kleine schilder– en behangwerken,… Prijs: 18 € (14/10 €)* per uur. Zorgcoördinatie Hebt u vragen over verschillende thuiszorgmogelijkheden of het aanvragen van tegemoetkomingen. Heeft u hulp nodig bij het opstarten van de zorg. Hiervoor kan u gratis bij onze zorgcoördinator terecht. Personenalarm U woont alleen en hebt gezondheidsproblemen. U zou zich meer op je gemak voelen als je 24 u op 24 u iemand zou kunnen bereiken. Dat kan via een personenalarmtoestel. Prijs: 19 € per maand/ 50 € waarborg (16/13 €)* Voor deze diensten kan u terecht bij onze collega’s van het thuiszorgloket op het nummer 056/61 34 78 of op www.ocmwwaregem.be

* Voor personen met een beperkt inkomen zijn aangepaste tarieven voorzien. Wij kunnen dit altijd voor je bekijken. Kom gerust langs !


‘t Jee Haatje

IN DIT NUMMER:

‘t Jee Haatje

1

‘t Stond in de gazette

2-4

Wist je datje…

5

Poëzie

6

Infomoment

7-8

Wist je dat …

9-12

Kalender

10-11

Prikbord

13

Den almanak

14-17

Uit de Veren

18

Jaaroverzicht knobbel 19 Knobbel

20

De wereld op z’n kop Terwijl de Australiërs kreunen onder een bijna ondraaglijke hitte van boven de 45°, lijken de hemelsluizen bij ons maar niet op te drogen. Waar we nu, in januari en februari de koudste dagen verwachten lijkt de natuur te twijfelen of het nu lente is of herfst… Zou dit de verkiezingskoorts kunnen zijn die nu al toeslaat?? Wij laten het alvast niet aan ons hart komen. Als trotse Waregemnaar kunnen we terugblikken op een prachtig BK veldrijden waarin Sven Nys al weer een titel toevoegde aan zijn uitgebreide palmares. Ook binnen ons eigen dienstencentrum vallen heel wat kampioenen te vieren bij de bolders en de kaarters.

Op 4 februari vieren we dan onze kampioenen van elke dag, namelijk onze vrijwilligers. Dagelijks zetten zij zich in voor de werking van ons dienstencentrum als:  chauffeur van de minder mobielen centrale  bedeler van het tijdschrift De Belle  bestuurslid van één van onze clubs  all-round vrijwilligers en manusjes-van-alles  … We wensen jullie heel hartelijk te danken en hopen dat we nog lang met jullie kunnen samenwerken!


‘t Stond in de gazette WE VIERDEN ONZE KAARTKAMPIOENEN!

De maand januari is elk jaar opnieuw de maand bij uitstek voor de kampioenenvieringen van de verschillende clubs die actief zijn in het dienstencentrum. Op dinsdag 14 januari was het de beurt aan onze kaarters.

De winnaars kregen een mooi geschenk en natuurlijk ook de inleg van de gewonnen bomen. We wensen de winnaars van harte proficiat! Na de prijsbeesten in de bloemetjes gezet te hebben, was het de hoogste tijd voor de prijskaarting. Terwijl de kaarting op gang geschoten werd, kregen alle deelnemers van het afgelopen seizoen een envelopje met het prijzengeld per gewonnen boom.

De namiddag begon met een lekker stuk taart en een goede kop koffie. Daarna sloegen de kaartkriebels al toe, dus begonnen we snel met de prijsuitreiking van ons clubkampioenschap. Het klassement werd onderverdeeld in mannen en vrouwen. Bij 32 deelnemende dames werd de eerste Madeleine Meurisse, bij de 22 deelnemende mannen kaapte Daniël Vanhaeverbeke de eerste prijs weg.

Na afloop was het nog steeds niet gedaan met uitdelen want iedereen die meegekaart had met de prijskaarting kreeg nog een beloning. . De winnaar van de prijskaarting was Leona Vandevelde.

Het klassement ziet er dus als volgt uit: Dames 1. 2. 3.

Meurisse Madeleine Van Assche Denise Naessens Denise

U ziet, het is de moeite waard om te komen kaarten! We heten u alvast van harte wel-

35-5534 ptn 34-5275 ptn 32-5268 ptn

Heren 1. 2.

Vanhaeverbeke Daniël 37- 5644 ptn Vereecke Michel 36- 5777 ptn

2


‘t Stond in de gazette RESULTATEN TEVREDENHEIDSMETING INFOMOMENTEN 2013 Afgelopen jaar kregen de deelnemers aan onze informatienamiddagen bij elke voordracht een tevredenheidsenquĂŞte waarop wij even polsten wat zij vonden van deze tak van onze werking.

De info-activiteit in het algemeen Over de prijs zegt 79.6% dat dit goed tot laag is. Wat de koffie betreft, 60 % vindt het beter om de koffie vooraf te krijgen, 27 % zou hem liever in de pauze nuttigen. Het verslag in het tijdschrift vindt 46% heel nuttig. 45% vulde deze vraag niet in of was niet geabonneerd op ons tijdschrift.

Dit waren de punten die ons opvielen:

Identificatiegegevens: Bij onze deelnemers zijn vooral dames. Slechts 22 % van de deelnemers zijn mannen. De helft van de deelnemers zijn alleenstaand. 76.2 % komt uit het centrum, slechts een 10% komt uit de deelgemeenten. Van de deelnemers komt slechts 8,8% nooit naar het dienstencentrum. 40,4% komt meerdere keren per maand en een goede 40 % komt tweewekelijks of maandelijks. De leeftijd varieert: 10% tussen 50-59, 21% 60-69, 31% is tussen 70-79, 33% is 80+.

Specifiek over de namiddag Al onze sprekers scoorden globaal goed tot heel goed qua duidelijkheid en duur van de uiteenzetting. De deelnemers vonden dat er uitstekend gebruik gemaakt werd van ondersteunend beeldmateriaal.

Bereikbaarheid/infrastructuur De deelnemers komen op een heel verschillende manier naar het centrum. 23% met de (brom)fiets, 25% komt met de auto, 21% komt te voet. 28% komt mee met een kennis, 2 % met mindermobielenvervoer. Slechts 1 % komt met het openbaar vervoer. We werken voor de infomomenten dus heel lokaal gezien slechts 1/4 van onze bezoekers met de wagen of openbaar vervoer komt. Qua netheid is men matig positief, een kleine 20% vindt de netheid net voldoende tot zwak.

Voorbereiding en bekendmaking De informatie over de voordrachten wordt hoofdzakelijk gehaald uit de lokale pers, de Belle en via mond aan mondreclame. Toch geeft een grote groep aan ons tijdschrift de Belle niet te kennen. 80% van de deelnemers vindt de voorbereiding van de infomomenten goed tot heel goed.

3


‘ t Stond in de gazette EHBO zal dit najaar waarschijnlijk nog georganiseerd worden.

Varia We vroegen ook of u onze website kende en welke activiteiten u nog graag aan bod zou zien komen. 77% kende de website niet, wat wellicht veel te maken heeft met de hoge leeftijd van de deelnemers (die bij de voordrachten ism ziekenzorg merkelijk hoger ligt.) Volgende suggesties werden gegeven voor andere thema’s: Successierechten, thema’s door Dr Hutse, eenzaamheid verhelpen, geheugentraining, EHBO, pijnbestrijding.

Wij willen tot slot nog alle mensen danken die ons geholpen bij deze meting ! Er zal in de toekomst zoveel mogelijk rekening gehouden worden met uw opmerkingen en voorstellen !

Een aantal andere mensen gaven regelmatig aan dat er best een pauze voorzien wordt. Daarnaast zou men het beter vinden dat er met een microfoon gewerkt wordt. Er waren ook lovende woorden van deelnemers die er de eerste keer bij waren.

Verbetersuggesties die meegenomen worden naar dit jaar: 

De mening over het tijdstip van de koffie is verdeeld. Er zal voor de voordrachten die georganiseerd worden via het dienstencentrum, aan elke deelnemer een koffiebonnetje gegeven worden. Zo kan er gekozen worden wanneer men de koffie wenst te nemen. (Voor de voordracht, tijdens de pauze of achteraf).

Ook in het cafetaria zullen we een microfoon voorzien.

Dit jaar zullen volgende thema’s al aan bod komen: successierechten (deze maand) , Geheugentraining, (juli).

We zullen de promotie opvoeren door meer inkijkexemplaren van ons tijdschrift in openbare plaatsen te leggen.

4


Wist je datje…. Infomoment Lokaal steunpunt Thuiszorg: Zorg dragen…. Een warme zorg, maar hoe ziet dit financiëel ? Een mantelzorger zorgt voor een zorgbehoevend persoon uit zijn omgeving. Dit kan een partner, buurman, kind, ouder of vriend zijn. De werkgroep mantelzorg van het LST ( Lokaal Steunpunt Thuiszorg ) Anzegem-Waregem wil mantelzorgers informeren over bepaalde onderwerpen en bijstaan in de hulp die ze bieden. Op maandag 24 maart organiseert het LST ( Lokaal Steunpunt Thuiszorg ) AnzegemWaregem in samenwerking met stad Waregem, gemeente Anzegem en de seniorenadviesraad Anzegem een infomoment. Mantelzorgers horen soms : daar heb jij of de zorgbehoevende, die je bijstaat toch recht op…, maar de vraag luidt …. Is dat wel zo ? Wij proberen een beeld te schetsen van de bestaande tegemoetkomingen. Enkele voorbeelden van mogelijke vragen :  ‘ Ik doe de boodschappen, help ’s middags eten geven, heb ik dan recht op een mantelzorgpremie ? ‘  ‘ Wie krijgt zorgverzekering, gaat dat automatisch ? ‘  ‘ Wat kan ik krijgen van de gemeente ? ‘

Het infomoment wordt georganiseerd op 2 locaties : 

in Anzegem, van 14h00’ tot 16h00’ ‘ CC De Stringe ‘ – Ommersheimplein 4 – Anzegem ( Vichte )

in Waregem, van 19h00’ tot 21h00’ raadzaal stadhuis - Gemeenteplein 2 - Waregem

Inschrijvingen : Anzegem : Dienst Sociaal Welzijn – Beukenhofstraat 42 – Anzegem ( Vichte ) Tel : 056/78 26 23 – email : mantelzorg@anzegem.be Waregem : Thuiszorgloket – Weversstraat 41 – Waregem Tel : 056/61 34 78 email : mantelzorg@ocmw.waregem.be

5


PoĂŤzie

Winter Winter. Je ziet weer de bomen door het bos, en dit licht is geen licht maar inzicht: er is niets nieuws zonder de zon. En toch is ook de nacht niet uitzichtloos, zolang er sneeuw ligt is het nooit volledig duister, nee, er is de klaarte van een soort geloof dat het nooit helemaal donker wordt. Zolang er sneeuw ligt is er hoop.

Herman de Coninck uit: Zolang er sneeuw ligt.

6


Infomoment

Erfenissen en successierechten Maandag 3 februari om 14.00u

Wanneer iemand sterft, worden mensen niet alleen overmand door emoties, ook administratief en financieel zijn er heel wat beslommeringen. Erfeniskwesties zijn ook vaak een basis voor onenigheid binnen families. Met deze voordracht willen we u tonen hoe deze zaken op een zo vlot ( en voordelig) mogelijke manier kunnen verlopen.

Prijs: 1 â‚Ź (koffie inbegrepen) Plaats: Feestzaal Stedelijk ontmoetingscentrum Gaverke INSCHRIJVEN op voorhand hoeft niet ! Vervoer naar deze activiteit is mogelijk ! Reserveren kan tot 2 dagen voordien ! (2â‚Ź heen en terug)

7


Infomoment

Knie– en heupprothesen Donderdag 27 februari om 14.00u

We kennen allemaal wel iemand die er mee te maken heeft. Een nieuwe knie of heup laten plaatsen is al vrij goed ingeburgerd. In deze voordracht willen we je tonen hoe dit exact gebeurt en wanneer het aangewezen is om hulp te zoeken. Hoe ziet een operatie eruit en wat mag je verwachten nadien ? Spreker van dienst is Dr. Philip Van Overschelde

Prijs: 1,5 € (koffie inbegrepen) Plaats: Cafetaria Dienstencentrum INSCHRIJVEN VOOR 20 februari ! Vervoer naar deze activiteit is mogelijk ! Reserveren kan tot 2 dagen voordien ! (2€ heen en terug)

8


INFORMATIE

DE BIBLIOTHEEK VOOR IEDEREEN ! DIENSTVERLENING VOOR SENIOREN EN PERSONEN MET EEN BEPERKING

Enkele weken geleden organiseerde de stad samen met het OCMW een sociaal rendez-vous waarbij zowel professionelen als geïnteresseerden heel wat informatie konden verzamelen omtrent het thema ‘senioren’. Tijdens één van de sessies stelde de bibliotheek haar werking voor. Ook voor wie het niet altijd evident is om te lezen werden enkele mogelijkheden geschetst. (slechtzienden, beperkte mobiliteit,…) Om gebruik te kunnen maken van de dienstverlening moet je wel lid zijn van de bibliotheek. Wij geven een overzicht van de verschillende mogelijkheden:

Aanbod Grote Letter Boeken De bibliotheek beschikt over een aanbod boeken in een groter lettertype. Dit geeft de kans te blijven lezen, aan zij die het moeilijk hebben met het gewone lettertype.

Ontlenen van daisy-boeken en daisy-speler Daisy-boeken zijn luisterboeken. Zij worden in een studio voorgelezen door professionele sprekers en op cd-rom gezet. Het formaat is zo gemaakt dat de luisteraar het schijfje kan hanteren als een gewoon boek. Je kan het in één keer beluisteren, door het boek bladeren, fragmenten opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen, een bladwijzer plaatsen,….. Men kan ook een daisy-speler ontlenen.

9


Februari 2014 UUR 9.00u

VOORMIDDAG

DATUM

Turnen

Maandag 3

9.00u 9.00u 9.00u 9.30u

Pedicure Engels 6A Cursus Spaans 5A+B Begeleid surfen

9.00u 9.00u 9.30u 9.30u

Cursus Praktisch Computergebruik Cursus Frans 4B Begeleid surfen Medewerkersvergadering

9.00u 9.00u 9.00u 9.00u 10.00u

Cursus Engels 2B-3A Cursus Frans 2A Winkelbus Yoga Zitoefenen (Varent)

9.00u 9.00u

Cursus Photoshop Elements 1 Engels 3B

9.00u

Turnen

Dinsdag 4

Woensdag 5

Donderdag 6 Vrijdag 7

Maandag 10 9.00u 9.00u 9.00u 9.30u

Pedicure Engels 6A Cursus Spaans 5A+B Begeleid surfen

9.00u 9.30u

Cursus Praktisch Computergebruik Cursus Frans 4B Begeleid surfen

9.00u 9.00u 9.00u 10.00u

Cursus Engels 2B-3A Cursus Frans 2A Yoga Zitoefenen (Varent)

Dinsdag 11 Woensdag 12

Donderdag 13

NAMIDDAG

UUR

Cursus Word 1 Cursus fotomontage op muziek Info: erfenissen en successierechten (*) Vrij bollen Vrij surfen Clubpetanque

13.15u 13.15u 14.00u

Cursus Multimedia Cursus Internet Tekenen en schilderen Bedankingsreceptie vrijwilligers

13.15u 13.15u 13.30u 14.00u

Cursus I-Pad Vrij petanquen en bollen Vrij surfen Winterwandelen

13.15u 14.00u 14.00u 14.00u

Cursus Kennismaking met de computer Vrij schildersatelier

13.15u

Vrij surfen Vrije Hobby

14.00u 14.00u

Cursus Word 1 Cursus fotomontage op muziek Scrabble/Rummikub (*) Clubbolling Vrij petanquen Vrij surfen

13.15u 13.15u 14.00u 14.00u 14.00u 14.00u

Cursus Multimedia Cursus Internet Tekenen en schilderen Manillenkaarting (*)

13.15u 13.15u 13.30u 14.00u

Cursus I-pad Vrij petanquen en bollen Vrij surfen Winterwandelen

14.00u 14.00u 14.00u 14.00u.

Cursus Kennismaking met de computer Tearoom op verplaatsing : Geutelingen eten! (*) Vrij schildersatelier Wijkwerking SEV (*)

13.15u

(*) Voor deze activiteiten kunnen we u thuis ophalen en terugbrengen (2â‚Ź) Reserveren kan tot 2 dagen voordien op 056/606 188 !

14.00u 14.00u 14.00u

13.30u

13.30u 13.30u 14.30u


Februari 2014 UUR

VOORMIDDAG

9.00u

Cursus Photoshop Elements 1 Engels 3B

9.00u

Turnen

9.00u 9.00u 9.00u 9.30u

Pedicure Engels 6A Cursus Spaans 5A+B Begeleid surfen

9.00u 9.30u 9.30u

Cursus Praktisch Computergebruik Cursus Frans 4B Basiscursus Fietsherstel Begeleid surfen

9.00u 9.00u 9.00u 9.00u 10.00u

Winkelbus Cursus Engels 2B-3A Cursus Frans 2A Yoga Zitoefenen (Varent)

9.00u 9.00u 9.30u

Cursus Photoshop Elements 1 Engels 3B Algemene vergadering wijkwerking

9.00u

Turnen

9.00u 9.00u 9.00u 9.30u

Pedicure Engels 6A Cursus Spaans 5A+B Begeleid surfen

9.00u 9.00u 9.30u

Cursus Praktisch Computergebruik Cursus Frans 4B Begeleid surfen

9.00u 9.00u 9.00u 10.00u

Cursus Engels 2B-3A Cursus Frans 2A Yoga Zitoefenen (Varent)

9.00u

Cursus Photoshop Elements 1 Engels 3B

DATUM

NAMIDDAG

UUR

Vrij surfen Vrije Hobby

14.00u 14.00u

Maandag 17

Cursus Word 1 Cursus fotomontage op muziek Vrij bollen Vrij surfen Clubpetanque

13.15u 13.15u 14.00u 14.00u 14.00u

Dinsdag 18

Cursus Multimedia Cursus Internet Tekenen en schilderen Winterfietstocht

13.15u 13.15u 13.30u 13.45u

Cursus I-Pad Vrij petanquen en bollen Vrij surfen Winterwandelen

13.15u 14.00u 14.00u 14.00u

Cursus Kennismaking met de computer Vrij schildersatelier

13.15u

Vrij surfen Vrije Hobby

14.00u 14.00u

Maandag 24

Cursus Word 1 Cursus fotomontage op muziek Clubbolling Vrij petanquen Vrij surfen

13.15u 13.15u 14.00u 14.00u 14.00u

Dinsdag 25

Cursus Multimedia Cursus Internet Tekenen en schilderen Manillenkaarting (*)

13.15u 13.15u 13.30u 14.00u

Woensdag 26

Cursus I-Pad Vrij petanquen en bollen Vrij surfen Winterwandelen Winkelbus-uitje: Ring Shopping Center Kuurne (*)

13.15u 14.00u 14.00u 14.00u 14.00u

Donderdag 27

Cursus Kennismaking met de computer Vrij schildersatelier Info: knie en heupprothesen (*)

13.15u

Vrijdag 28

Vrij surfen Vrije Hobby Modeshow Dimoda (varent) (*)

14.00u 14.00u 14.30u

Vrijdag 14

Woensdag 19 Donderdag 20 Vrijdag 21

(*) Voor deze activiteiten kunnen we u thuis ophalen en terugbrengen (2â‚Ź) Reserveren kan tot 2 dagen voordien op 056/606 188 !

13.30u

13.30u 14.00u


INFORMATIE

Bib-aan-huis Personen die zelf niet naar de bibliotheek kunnen komen, kunnen de bibliotheek naar huis laten komen. De volledige collectie ( boeken naar keuze, cdroms, tijdschriften, luisterboeken,… ) wordt aangeboden. Elke inwoner van Waregem, die ‘ aan huis is gebonden ‘ en zich niet kan verplaatsen wegens ziekte, handicap, leeftijd… . Het leveren aan huis betekent voor de gebruiker geen extra-kosten.

Boekbedeling in de woon en zorgcentra De Meers en Acropolis en in serviceflat de Varent.

Residenten van de verschillende voorzieningen in Waregem kunnen boeken aangeleverd krijgen.

Voorlezen in het woon en zorgcentrum de Meers

In de Meers worden soms voorleesmomenten georganiseerd.

Meer info ? Bibliotheek Waregem Schakelstraat 10 8790 Waregem 056/62 13 70

812


Prikbord Winkelbus

Familiekroniek

Raak je moeilijk te voet of met de fiets in de winkel ? Heb je wat hulp nodig bij het winkelen ? Dat kan met onze winkelbus. Je wordt thuis afgehaald en teruggebracht met jouw boodschappen. De volgende maand gaan we winkelen op volgende dagen: donderdag 6 en 20 februari. We komen je thuis ophalen tussen 9u00 en 9u30 afhankelijk van de aanvragen en de ronde van de chauffeur.

OVERLEDEN We betreuren het overlijden van Maria Van Oosthuyse, jarenlang vaste vrijwilliger bij de kaarting en volksspelen. We wensen de familie veel sterkte toe !

Prijs: 3 € per beurt Reservatie ten laatste twee werkdagen vooraf op het nummer van de mindermobielencentrale 056/60 95 93. Bij reservatie kan je doorgeven naar welke winkel je wenst te gaan.

Gezocht: vrijwilligers in de palliatieve zorg

Ga je liever wat uitgebreider winkelen in een shopping center ? We organiseren ook maandelijks een shopnamiddag. Meer info vind je verder in dit tijdschrift.

Vrijwilligers zijn vaak een onmisbare schakel in de palliatieve zorg. Vrijwilligers bieden aanwezigheid bij palliatieve patiënten vooral bij ontbrekende of overbelaste mantelzorg.Heb je wat vrije tijd en wil je die graag zinvol besteden door je in te zetten voor zwaar zieke mensen?

Scrabble/Rummikub Op vraag van enkele liefhebbers, organiseren we 1 keer per maand een scrabble– en rummikubnamiddag. Dit zijn beiden uitstekende spelletjes om je geheugen te oefenen. Wegens de vele keren dat de scrabblenamiddagen samenvallen met de info’s, hebben we beslist om deze te verplaatsen naar de 2de maandag van de maand in plaats van de 1e maandag. Je bent van harte welkom vanaf 14.00u. Ook wanneer je het spel niet kent, mag je gerust eens komen proberen.

Informatiemoment donderdag 27 februari 2014 om 14 u en om 20 u Kasteel Heule (zaal Berk), Heulsekasteelstraat 1, 8501 Heule Een specifieke vooropleiding is niet nodig. Wij zoeken vooral mensen met een grote luisterbereidheid en een warm hart. Meer info: Netwerk Palliatieve Zorg ZuidWest-Vlaanderen vzw, Doorniksewijk 168, 8500 Kortrijk Tel. 056 63 69 50, e-mail: palnet.zwvl@yucom.be, www.pzwvl.be

Deze maand verwelkomen we u op 10 februari! Volgende keer is dit op 10 maart !

13


Den Almanak WINTERWANDELEN Traditiegetrouw organiseren we tijdens de wintermaanden wekelijks deugddoende wandeltochten om in conditie te blijven. We wandelen telkens ongeveer 10 km. Onze vaste vrijwilligers Gilbert en Maurice Baert hebben opnieuw heel wat werk verzet om een mooi programma aan te bieden. Hieronder vind je het overzichtje van de komende weken:

DATUM

STARTPLAATS

START

05 febuari 12 februari 19 februari 26 febuari

Karmel golf parking Wakken kerk Anzegem Rustoord Ter Berk Lozer Kerk

14.00u 14.00u 14.00u 14.00u

05 maart 12 maart

Racing parking voetbalpleinen 14.00u Afsluit dc 14.00u

Onkosten dekkend (verzekering, verrassingen, enzovoort) vragen we € 1,00 per beurt.

Alvast veel wandelgenot toegewenst!

WINTERFIETSTOCHTEN Ook tijdens de wintermaanden wordt er gefietst! We beperken het wel tot 1 keer per maand. Elke 1e dinsdag van de maand ben je van harte welkom. We vertrekken telkens om 13.45u. Deelnemen kost 1 €. Dit zijn alvast de data voor de komende maanden:  Dinsdag 18 februari (LET OP VERPLAATST WEGENS VRIJWILLIGERSBEDANKING ! )  Dinsdag 4 maart Vanaf april zijn er opnieuw tweewekelijkse zomerfietstochten. Meer info vind je in de volgende editie van De Belle. 14


Den Almanak Workshop Fietsherstel

Oproep helpers geoefende fietsers !

Voor we het nieuwe fietsseizoen op gang schieten, organiseren we een workshop fietsherstel en -onderhoud. Tijdens deze voormiddag komt de fietshersteller van VZW Dienamo een aantal tips geven over hoe we onze fiets in goede staat kunnen houden. Volgende thema’s zullen aan bod komen:  

   

Voor onze geoefende fietsers zijn we nog op zoek naar vrijwilligers die een handje willen toesteken bij het begeleiden en ondersteunen van onze fietstochten.

Waaruit bestaat een reglementaire fiets ? Wat moet op regelmatige basis onderhouden worden + met welk gereedschap ? Wat bij het breken van de ketting en hoe herstellen? Hoe kan je een wiel insteken ? Hoe stop je een binnenband ? Hoe regel en controleer je de remmen ? Tijdens deze voormiddag kan je ook praktisch oefenen.

Onze vaste fietser Roger Deloddere heeft alvast zijn woord gegeven om te helpen hierbij, maar hij kan dit niet alleen. Wil je hem wat helpen, hoe klein of groot jouw hulp ook mag zijn ? Kom dan geheel vrijblijvend naar de infovergadering op dinsdag 18 februari om 9.30u in het cafetaria van het dienstencentrum.

Datum: Woensdag 19 februari Uur: 9.00u tot 11.00u Prijs: 3 € (koffie inbegrepen) Inschrijven tot 14 februari !

Hou ook al je agenda vrij voor dinsdag 18 maart. Tijdens deze namiddag kan je doorlopend in onze cafetaria terecht voor de inschrijving van het nieuwe fietsseizoen. We zorgen voor een koffie en gebakje zodat je gezellig kan bijkletsen over de afgelopen winter.

15


Den Almanak TEAROOMNAMIDDAG 13 februari: Geutelingen op verplaatsing! In Geraardsbergen bakt men sinds mensenheugenis mattentaarten. In Brakel (Elst en omgeving) gieten ze de beroemde geutelingen. Geutelingen zijn een soort pannenkoeken die op de gloeiende stenen van een brandende houtoven worden gegoten. De licht verteerbare geuteling zijn gezonder dan een gewone pannenkoek: geen bewaarmiddel, geen kleurstoffen, geen vetstoffen, geen suiker, geen trucage. Uniek in zijn bereidingswijze en smaak, recht van de boerenbuiten. Binnenin heeft de geuteling een ietwat sponzige structuur: tijdens het bakken is het koolzuurgas uit het deeg ontsnapt. Vergelijk met kruim van een brood of van een wafel. Op donderdag 13 februari van het kakelverse jaar 2014 gaat de tearoom-activiteit op verplaatsing naar Elst en kan je proeven van deze culinaire lekkernij. Datum: Donderdag 13 februari Uur: 13.30u Prijs: 4 â‚Ź (voor het vervoer) Geutelingen worden ter plaatse betaald. INSCHRIJVEN tegen 10 februari IS VERPLICHT zodat we weten hoeveel wagens we nodig hebben !

Centrumraad Op woensdag 5 maart spreken we opnieuw af voor de eerste centrumraad van dit jaar. Wil je vernemen wat de plannen voor de toekomst zijn, hoe ons voorjaar er zal uitzien of heb je vragen of suggesties over de werking van het dienstencentrum? Je bent van harte welkom om 10.30u in onze cafetaria!

16


Den Almanak WINKELBUS– UITJE: RING SHOPPING CENTER KUURNE Naast de tweewekelijkse winkelbus, waarbij je de mogelijkheid krijgt om je huishoudelijke boodschappen te doen in de Waregemse grootwarenhuizen, starten we vanaf deze maand ook met een maandelijks uitstapje naar een shopping center of markt. Deze maand kan u meegaan met ons minibusje richting het Ring Shopping Center in Kuurne. Heb je kledij nodig of wil je gewoon eens snuisteren in de etalages ? Of wil je er gewoon eens uit zijn ? Aarzel dan niet om je in te schrijven ! Datum: woensdag 26 februari Vertrek: 13.30u aan het dienstencentrum of indien u dit wenst kan u ook thuis opgehaald worden. Prijs: 3€ voor het vervoer (+2€ voor wie thuis wil opgehaald en teruggebracht worden) Inschrijven tot ten laatste 20 februari !

MODESHOW DIMODA PLUS

ORGANISATIE: DE VARENT ISM DIENSTENCENTRUM HET GAVERKE Reeds 10 jaar levert de firma Dimoda Plus exclusieve, kwaliteitsvolle, modieuze en gebruiksvriendelijke kledij aan serviceflats, woon en zorgcentra en dienstencentra. Graag delen de medewerkers van deze firma hun ervaring om advies te geven op maat van de gebruikers, rekening houdend met de specifieke situatie en wensen van de persoon. Tijdens deze modeshow stellen de mannequins een greep uit de collectie voor. Er is ook mogelijkheid tot passen en aankopen. De modeshow is gratis en inschrijven hoeft niet ! Datum: vrijdag 28 februari om 14.30u Plaats: cafetaria De Varent, Zuiderlaan 45 Prijs: gratis Inschrijven hoeft niet ! Vervoer naar deze activiteit is mogelijk ! Reserveren kan tot 2 dagen voordien ! (2€ heen en terug)

17


‘Uit de veren…’ Belgisch kampioenschap veldrijden een ooggetuigenverslag Door Paul Vanden Broecke Na een lange voorbereiding ( kandidatuurstelling, toewijzing, financiering, parcoursopbouw, optrekken van VIP-tenten en publiekstenten…. ) was het op 11 en 12 januari zover. Op de hippodroom van Waregem werd gefietst/ gestreden voor de nationale titels, dit in de verschillende categorieën.

voor een afwisselende en veeleisende omloop ( bruggen, zandbak, balkjes, loopgedeelte – modder - , technische fietsstroken,… ) hadden gezorgd. Onderweg ontmoetten wij verschillende bekenden en aan een publiekstent stelden wij vast dat de ambiance er al goed in zat ( orkestje, polonaise, …. ). Uiteindelijk namen wij plaats op een hoek van het terrein, waar wij de renners een 5-tal keer/ ronde zagen voorbij flitsen. In de buurt troffen wij de nodige voorzieningen aan ( eten, drinken,….. ).

Op zaterdag kwamen de nieuwelingen en de juniores aan bod, maar het hoogtepunt situeerde zich op zondag 12 januari met de wedstrijden voor dames jeugd en dames elite, beloften, elite zonder contract en elite met contract ( = beroepsrenners ). De Rond 12h30’ gingen 40 beloften van start. Gedoodverfd winnaar Wout Van Aert was weergoden waren de organisatoren gunstig gezind. Het was fris, maar zonnig. daar niet bij. Hij werd uitgesloten, omdat hij een valse start veroorzaakte. De toeschouMet een vriendengroep woonde ik de wedstrij- wers zagen een spannende wedstrijd, waarin den op zondag bij. Wij waren aan de hippo4 renners de dans leidden. Mijn toejuichingen droom omstreeks 11h15. Het viel op dat heel en aanmoedigingen gingen vooral uit naar wat mensen in dezelfde richting stapten. Aan Gianni Vermeersch, die eindigde op de oncafé ‘ Piet l’ air ‘ zat de sfeer er al goed in. dankbare 4de plaats. De titel ging naar Jens Bij de ingang kenden de vrienden een kleine Adams. tegenslag ( enkel water mocht meegenomen worden naar binnen ; voor cola kenden de Intussen verzamelde zich steeds meer volk verantwoordelijken veiligheid geen genade ). op en rond de hippodroom. Volgens de pers waren er ongeveer 23.000 toeschouwers. Dit Op de hippodroom heerste al een gezellige is een ongelooflijk aantal voor een wedstrijd, waaraan 14 beroepsrenners deelnamen. De drukte. De dameswedstrijden ( gestart om 11h00’ ) waren aan de gang. Wij volgden de ambiance was er niet minder om. Helaas was slotronden in de aankomstzone. Het deelne- de spanning al vlug verdwenen. Sven Nys mersveld was volledig uiteen geranseld en de kliefde door de zandbak ; bij de anderen stokdames zaten onder de modder. De favorieten te het. Sven vertrok voor een solotocht en haalden het : Sanne Cant bij de dames elite werd OVERVERDIEND kampioen. Bij de elien Laura Verdonschot bij de dames jeugd. te zonder contract toonde Kenneth Van Compernolle zich de snelste. Intussen had een andere vriend het gezelschap vervoegt. Hij had parcourskennis, om- Na de wedstrijd gingen wij nog een kijkje nedat hij ook op zaterdag aanwezig was. Nadat men in de grote publiekstent. Daar vergastte Sven Ornelis de massa op een dj-set. Er we ons bevoorraad hadden, met drank- en eetbonnen trokken wij het veld in. Michel heerste een prima sfeer en het bier vloeide Wuyts interviewde intussen Sven Nys voor rijkelijk. Alleen, zo druk ! het programma De zevende dag. Bij het stap- Tegen 18h30’ trokken wij huiswaarts, na een pen stelden wij vast dat de parcoursbouwers geslaagde dag.

18


‘t Knobbelke

Zoals elk jaar worden onze puzzelaars eens in de bloemetjes gezet en geven we een overzichtje met de resultaten van een heel jaar puzzelen. Dit jaar verdienen ze het zeker, na alle vijvertjes te hebben doorzwommen ! We kregen per opgave gemiddeld een 20 -tal deelnemers binnen. De populairste (of gemakkelijkste, zo u wil !) puzzel was de puzzel van januari (het rijtje afwerken) met 28 deelnemers. De minst gesmaakte puzzel was die van oktober (zegswijzen raden) met 13 deelnames. De deelnemers die elke maand mee deden, worden allemaal beloond met een kleine attentie. Deze keer waren dit 5 mensen van in totaal 46 deelnemers: Lippens Etienne, Hellin Willy, Tack AndrĂŠ, Temmerman Georgette en Coussement Marcel. Er waren twee mensen die erin slaagden om elke keer (11 keer) een juist antwoord binnen te brengen: Georgette Temmerman en Marcel Coussement. Proficiat hiervoor ! Daarnaast waren er twee mensen die 10 juiste antwoorden binnenbrachten: Declercq Ludwine en Bruneel Paula. Twee mensen brachten 9 juiste antwoorden binnen: Lippens Etienne en Manhaege Blanche. Proficiat aan alle laureaten! Voor iedereen die hier zijn naam vermeld ziet staan, staat een geschenkje klaar in het dienstencentrum! We danken ook de andere deelnemers die regelmatig hun puzzelstrookje binnenbrachten.

19


‘t Knobbelke Proficiat aan de deelnemers van de puzzel van januari 2014!

Nieuwe opgave: Los de raadsels op !

Vorige maand was de juiste oplossing de volgende: 3 (De volledige puzzeloplossing kan

Veel succes!

u bij ons krijgen.)

Onze onschuldige hand trok deze maand de volgende winnaars: Vandenheede Ignace, Debaere Lucrèse, Hellin Willy Proficiat aan de winnaars! Zij mogen hun prijs komen afhalen vanaf 3 februari.

D. Rek Urk

1.

Welk beroep heeft de volgende persoon ?

2.

Welke vernielende vogel wordt echt als je hem korter maakt ?

3.

Met welk platmakend werktuig kan je dansen ?

4.

Hoeveel maanden hebben 28 dagen ?

5.

Op welke ladder kun je niet klimmen ?

Puzzelstrookje Naam + voornaam: ............................................................................................................................................. OPLOSSING: 1. 2. 3. 4. 5. Afgeven uiterlijk op 17 februari 2014


Hebt u meldingen, suggesties, vragen, of klachten over de werking ? Laat het ons weten via de centrumleidster, het meldingsboek op het folderrekje of via de website www.ocmwwaregem.be. (klikken op ‘meldingen’ rechts boven)

De belle februari 2014  

Maandblad van DC Gaverke - februari 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you