Page 1

Jaargang 33 - 12 DECEMBER 2012

BelgiĂŤ - Belgique P.B. 8790 Waregem 1 BC 10666 Toelatingsnr. P508772


‘t Jee Haatje

IN DIT NUMMER:

‘t Jee Haatje

1

‘t Stond in de gazette

2-5

2012… een bewogen jaar We kunnen terugblikken op heel wat hoogten en laagten in het voorbije jaar:

De volgende aub

6-7

Infomoment

8-13

 

OCMW-foon

9-12

Kalender

10-11

   

Prikbord

14-15

 Abonnement

16

Den Almanak

17-1819

‘t Knobbelke

20

 

Wereldwijde economische crisis De eurozone onder druk Aanslepend conflict in de gazastrook Sportieve hoogtepunten in de olympische spelen Sluiting van Ford Genk Nieuwe gemeenteraden werden gekozen ‘Wederopstanding’ van de rode duivels Orkaan Sandy teistert New York Herverkiezing van president Obama …

Wat de toekomst brengen zal is een groot vraagteken.

Een amateurdichter verwoordt het als volgt: Ik wens mijn toekomst niet te kennen. Waarom zou ik me nog inzetten als ik de richting niet zou mogen kiezen. Tot wat dient het leven als alle stappen zijn geschetst, indien ons lot reeds volledig is getekend. Ik beveel me te geloven dat mijn toekomst nog vaag is. Dat we niets op voorhand zien noch de vreugde, noch de tranen en dat de weg zich aftekent naarmate wij vooruitgaan. Geen schets, geen lijn. We wensen iedereen alvast prettige feestdagen en een gelukkig 2013!


‘t Stond in de gazette INFO WIJKWERKING Sint Eloois Vijve Brandveiligheid in de woning ! Elke 2e donderdag van de vuur benaderd. Schakel ook steeds de dampmaand organiseren we in onze kap uit ! deelgemeente Sint-Eloois– Vij- Bij brand met elektrische toestellen, schakelt ve een namiddag voor de 80 u steeds de elektriciteit uit en verwittig steeds de brandweer. plussers. Tijdens deze namiddag voorzien we naast een lekker kopje koffie en een stukje taart ook telkens een kort infomomentje. Tijdens de namiddag in november kregen we het bezoek van een medewerker van de preventiedienst van de brandweer. Hij vertelde ons over hoe wij onze woning zo brandveilig mogelijk kunnen maken.

Wat als het toch gebeurt ? Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen, maar als u toch even verstrooid bent of één van uw toestellen vat vuur, zorg er dan voor dat u een klein vuurtje klein kunt houden door erop voorbereid te zijn ! Als u binnen de drie minuten kunt handelen, kunt u meestal nog veel redden !

Brand ontstaat meestal ’s nachts De meeste branden met zwaar gewonden of doden ontstaan ‘s nachts. Oorzaak hiervan is dat we op dat moment slapen en niet merken dat een klein vuurtje zich verspreid. Tijdens onze slaap kunnen we namelijk geen geuren waarnemen. Het is dus uitermate belangrijk dat wanneer u gaat slapen, er geen enkele aanleiding meer is die kan leiden tot het ontstaan van vuur. Laat vb geen kaarsjes branden, zorg dat de open haard volledig uitgedoofd is en rook niet in bed !

 Voorzie de nodige brandblusmiddelen !

Vermijd brand aan het fornuis ! Staat uw kookpot in brand ? Een algemene regel voor alle branden in de keuken. Blus nooit met water ! Wanneer er vlam in de pan ontstaat, is de gouden vuistregel: neem de zuurstof van de brandhaard weg met een deksel of met een branddeken. Zorg er wel eerst voor dat uw handen en armen beschermd zijn tegen de hitte. Zorg dat u ovenwanten aantrekt of dat uw handen in het deken gerold zijn vooraleer u het 2

In een keuken is een branddeken onmisbaar. Indien u er één aanschaft, kijk dan of het voldoet aan de norm EN 1869. Een brandblustoestel van 6 Liter is ook steeds aan te raden. De aankoop van deze middelen kan u trouwens ook inbrengen in uw belastingen.  Plaats een rookmelder bij voorkeur in de

hal boven en beneden (niet in de keuken om geen vals alarm te hebben bij het koken.) Zorg voor een vaste en goed bereikbare plaats voor de huissleutels die u ook in het donker makkelijk kan vinden. Bij brand valt ook regelmatig de elektriciteit uit.  Denk op voorhand al eens na hoe u kunt

vluchten indien er brand ontstaat.  Voorzie zaklampen in een paar kamers

zodat u ook in het donker de weg vindt naar buiten.


‘t Stond in de gazette Vermeld bij een oproep naar de noodcentrale dus steeds de volgende dingen:

Brandwonden Hebt u zich verbrand ? Denk dan voor de verzorging aan de gouden regel: water, water, de rest komt later ! Spoel een brandwonden steeds met lauw stromend leidingwater gedurende minstens 20 minuten. Zalf en andere middeltjes horen niet op een brandwonde tenzij na doktersadvies. Raadpleeg een dokter bij elke brandwonde die groter is dan een stuk van 2 euro. Ook bij het ontstaan van blaren, gaat u best eens bij de dokter langs.

WIE ?  Wie bent u ?  Wie zijn de slachtoffers en met hoeveel personen zijn ze ? Zijn er kinderen bij ? WAT ?  Wat is er juist gebeurd ? WAAR ?  vermeld het juiste adres + de juiste STAD  Zijn er specifieke kenmerken waardoor de hulpdiensten gemakkelijker het adres kunnen vinden vb. recht tegenover de bakker, groene gevel, … ?

Eén Europees noodnummer 112 Voor alle noodsituaties (dus ook voor brand ), kunt u binnenkort vanuit gelijk welk Europees land hetzelfde noodnummer gebruiken, het nummer 112. In België kunt u dit nu reeds gebruiken. De personen aan de telefoon zullen dan aan de hand van uw verhaal beslissen of ze ook politie en ambulance moeten sturen. Uw verhaal is dus uitermate belangrijk.

3


‘t Stond in de gazette AFSLUIT FIETSERS Oktober 2012 Midden oktober stopt het fietsseizoen in het dienstencentrum. Dat kan natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Traditioneel is er op de laatste fietstocht altijd nog een sneukelingske om het seizoen af te sluiten. Deze keer hadden we lekkere boterkoeken voorzien ! Graag laten we ook eens weten hoe het seizoen verliep. Bij de gewone fietsers: Er werden 16 tochten georganiseerd waarvan slechts1 afgelast werd door het slechte weer. 14 Nieuwe fietsers sloten dit seizoen. Godelieve Beulque, Rosa Dewaele, Paulette Pannecoucke, Jozef Vanden Broucke en Maria Vlaeminck reden alle tochten mee. Roger Delodder, Rosa Roose, Vital Verbanck en Modest Waelkens misten slechts 1 rit. Gemiddeld reden 40 fietsers mee. Bij de geoefende fietsers: De geoefende fietsers reden 18 tochten met een totaal van 589 deelnames, goed dus voor gemiddeld 33 deelnemers per tocht. In totaal gaat dit om 780.5 km. Zes mensen reden alle tochten mee: Tack André, Tack Erna, Albers Paul, Dewaele Rosa, Van Lancker Jozef, Vandgejuchte Bernard. Proficiat aan alle deelnemers !

We gebruiken het afsluitmoment ook altijd om onze wegkapiteins te bedanken. Maar ook bij deze een dikke merci aan Vanden Broucke Jozef, Modest Waelkens, Devos Marcel, Pannecoucke Rafaël, Delodder Roger, Delesie Gaby, Amez Roland, Vancraeynest Erik !

4


‘t Stond in de gazette AFSLUIT PETANQUE Oktober is steeds de maand waarin we het petanqueseizoen afsluiten. Op 22 oktober was het opnieuw het moment. Tegen 11.30u konden we van wal steken met een lekker aperitief. Al van vroeg in de morgen kwam ons clubbestuur, de zaal klaarzetten. De manden voor de prijsbeesten werden samengesteld. De deelnemers genoten van een lekker aperitief met enkele smakelijke hapjes om daarna over te schakelen naar de kern van de zaak: de prijsbeesten! Ziehier de eerste drie laureaten bij de dames en de eerste drie bij de mannen:

Dames 1. Baert Sonja 2. Messiaen Maria 3. D’ Haeze Marie Jose

Heren 1. Van Houtte André 2. Van Hoe J.-Pierre 3. Verhaege José Onze verantwoordelijken hadden gekozen voor een lekker menuutje. Nadat iedereen zijn buikje vol had gegeten, mocht een lekkere koffie natuurlijk ook niet ontbreken. En na de koffie was het dansen geblazen op de tonen van onze gelegenheids-DJ van dienst: Herman Verschoore!

Tot slot: Dank u, Gaby en Marcel !

5

TEAROOM Allerzielen Op 25 oktober kon u tijdens de tearoomnamiddag een bloemstukje maken voor op het graf van uw dierbaren. Omdat de resultaten van zowel ‘ervaren bloemschikkers’ als ‘beginnelingen’ zo mooi waren willen we u de foto’s niet onthouden. Proficiat aan alle deelnemers ! In december gaan we opnieuw bloemschikken.


De volgende aub Hartfalen, u hebt 10 minuten om te reageren! angstaanval, ademnood, duizelingen, enz. Toch begint een hartinfarct niet altijd met hartklachten. Soms heeft de patiënt eerder maagklachten: misselijkheid, maagpijn, braken, enz. Bij vrouwen zijn symptomen bovendien dikwijls erg vaag: een grieperig gevoel, chronische vermoeidheid, angst, koud zweet,… Het gevoel is soms zo sterk dat het slachtoffer helemaal ontredderd is waardoor men al eens de diagnose van een paniek- of angstaanval stelt.

Wanneer iemand een hartinfarct krijgt, duurt het gemiddeld 10 minuten voor de hulpdiensten ter plaatse zijn. Kijk niet gewoon toe want iemand reanimeren is niet moeilijker dan pakweg … telefoneren! Een hartaanval of myocardinfarct doet zich voor wanneer de hartspier (het myocard) plotseling onvoldoende bloed krijgt omdat een bloedklonter de kransslagaders (de slagaders die het hart van bloed voorzien) verstopt .Als gevolg daarvan krijgt het hart te weinig zuurstof, waardoor het weefsel afsterft. Behalve leeftijd, geslacht en erfelijkheid, spelen nog tal van andere factoren een rol bij hart- en vaataandoeningen. Factoren waar we zelf vat op hebben: roken, hoge bloeddruk , een te hoog cholesterolgehalte, diabetes, overgewicht, een zittend bestaan…

Een specialist aan het woord: “De meeste mensen weten dat een beklemmende pijn in de borststreek en pijn in de linkerarm alarmsignalen zijn voor een hartinfarct”, legt dr. Freddy Van de Casseye, algemeen directeur van de Belgische Cardiologische Liga, uit. “De andere symptomen zijn helemaal niet gekend.” “Nochtans is het van het grootste belang dat men ook deze signalen herkent zodat men snel medische hulp kan oproepen. Hoe sneller de patiënt in het ziekenhuis geraakt, hoe groter de kans dat hij/zij een hartinfarct overleeft. Al te vaak gaat men ervan uit dat het na wat rust beter zal gaan. Intussen gaan kostbare minuten verloren.”

De symptomen herkennen Een hartinfarct manifesteert zich door een beklemmende pijn in de borst, die uitstraalt richting schouders, linkerarm, kaak, tanden, halsstreek , enz. De pijn houdt langer dan 20 minuten aan en/ of treedt minstens twee keer in één uur tijd op, ondanks de eventuele inname van specifieke medicatie. De pijn wordt omschreven als beklemmend omdat ze de indruk geeft dat het hart in een bankschroef geklemd zit of een branderig gevoel geeft. Maar er zijn nog andere symptomen waarmee rekening moet worden gehouden om tot de juiste diagnose te komen: overvloedig zweten, een

Correct reageren Hebt u ook maar enige twijfel en zodra een of meer symptomen opduiken, bel meteen het nummer 112. Zijn de hulpdiensten verwittigd, dan kunt u er in afwachting van de komst van de ziekenwagen voor zorgen dat de patiënt rustig blijft, geen inspanningen meer doet, een comfortabele houding aanneemt (zittend of halfzittend). 6


De volgende aub Als de patiënt het bewustzijn verliest, leg hem dan in een comfortabele zijligging en start met reanimeren als hij/zij niet meer normaal ademt of een hartstilstand heeft. Panikeer niet en laat u bijstaan: als u naar het noodnummer belt, krijgt u iemand aan de lijn die terdege opgeleid is en u nauwkeurige instructies kan geven om de patiënt te reanimeren tot de Mug ter plaatse is.

Ofwel maakt hij gebruik van een mechanische techniek om de slagader vrij te maken. Indien de aandoening niet verbetert door behandeling met geneesmiddelen, kan de arts via de hartkatheter ook een stent inbrengen. Stents zijn eigenlijk minuscule veertjes die in de slagader blijven zitten om hem open te houden. Een andere mogelijke behandeling is bypasschirurgie. In dat geval wordt een overbrugging gemaakt tussen twee slagaders om de vernauwde zone te omzeilen. Voor die overbrugging gebruikt de chirurg vaak een ader die hij uit het been of de borst van de patiënt neemt.

Bevindt u zich op een openbare plaats waar een automatische externe defibrillator (AED) voorhanden is, wees dan niet bang om hem te gebruiken. Alles wijst zichzelf uit, u moet enkel de instructies volgen die het toestel geeft. Een AED zal pas een elektrische schok toe dienen als het echt nodig is.

Met een bang hart! U bent te bang om iemand te reanimeren? U denkt dat u daar niet toe in staat bent? Wanneer iemand een dringend hartprobleem heeft, is het nochtans véél erger om niets te doen. Onderzoek in het buitenland heeft uitgewezen dat niet-gekwalificeerde hulpverleners slechts in 2% van de gevallen lichte letsels veroorzaken bij het reanimeren. In slechts drie op de 1.700 bestudeerde gevallen werd telefonische hulp bij reanimatie niet correct toegepast. En de patiënt herstelt nog altijd beter van een gebroken rib dan van een gebroken hart.

Een specialist aan het woord: “Wordt de patiënt in de allereerste minuten na een hartstilstand gereanimeerd, dan zijn de overlevingskansen hoog. Nadien dalen ze gevoelig”, aldus dr. Ivan Blankoff, cardioloog van het CHU van Charleroi. “Na een hartstilstand dalen de overlevingskansen naar schatting met 10% per minuut die verstrijkt. Na vijf minuten zonder reanimatie bedraagt de overlevingskans nog maar 50%. Na 10 minuten –de tijd die professionele hulpdiensten nodig hebben om ter plaatse te komen en met reanimeren te beginnen- bedraagt ze nog slechts 15%. En 90% van de plotse overlijdens (natuurlijke dood die binnen het uur na de eerste symptomen intreedt) is te wijten aan hartproblemen.”

(Info: Belgische Cardiologische www.cardiologischeliga.be)

Nu is het aan de dokters! De cardioloog moet zoveel mogelijk vermijden dat de hartspier afsterft en complicaties voorkomen. Ofwel doet hij dit door een geneesmiddel in te spuiten dat het bloedstolsel oplost.

7

Liga,


Infomoment

Info Een overlijden, wat komt er allemaal bij kijken ?

Een dierbare verliezen is nooit prettig, maar de hele rompslomp die bij een overlijden komt kijken is nog minder prettig. Op een moment waar je eigenlijk vol verdriet zit, moet je echter toch heel wat regelen. Om u hierbij wat te helpen, zetten we voor u tijdens deze voordracht eens alles op een rijtje.

Datum: Maandag 14 januari Uur: 14.00u Prijs: 1.5 â‚Ź Inschrijven voor 9 januari Plaats: Cafetaria Dienstencentrum

8


INFORMATIE

NIEUWE WERKING DAGVERZORGINGSCENTRUM Vanaf 2 januari 2013 wijzigt de werking van het dagverzorgingcentrum in woonzorgcentrum de Meers. Het bestaande dagverzorgingscentrum wordt opgesplitst in 2 delen om specfieke zorg op maat te kunnen aanbieden. Wat is een dagverzorgingscentrum? De bedoeling van een dagverzorgingcentrum is om een opname in een woonzorgcentrum zo lang mogelijk uit te stellen door:      

Gepersonaliseerde zorg aan te bieden Mantelzorgers te ontlasten Een brug te slaan tussen thuiszorg en residentiële zorg Vereenzaming tegen te gaan Sociale contacten te bevorderen Tijdig problemen te onderkennen en deze met de betrokkenen te bespreken. Je kan er één of meerdere dagen per week overdag terecht. Indien nodig worden gebruikers opgehaald met een aangepaste bus zodat ook rolstoelgebruikers van deze dienst kunnen genieten.

Waarom wordt het dagverzorgingscentrum opgesplitst? Door een stijging van het aantal gebruikers die zorgbehoevend zijn, een psychiatrische of sociale problematiek hebben, of lijden aan een aandoening verwant aan dementie is er nood aan meer zorg op maat.

9


December 2012 UUR 9.00u 9.30u

VOORMIDDAG

DATUM

Frans 2 A Turnen (MET NIEUWE LERARES)

Maandag 03

9.00u 9.00u 9.00u 9.00u 9.30u

Cursus internet Engels 5 B Pedicure Spaans 4 A en B Begeleid surfen

9.00u 9.00u 9.30u 9.30u 10.30u

Photoshop Elements 1 Frans 4 A Begeleid surfen Medewerkersvergadering Centrumraad

9.00u 9.00u 9.00u 9.00u 9.30u 10.00u

Cursus Frans 1 B Cursus Word Engels 1B-2A Yoga (niet in vakantie) Begeleid surfen Zitoefenen (Varent)

9.00u 11.30u

Engels 3 A Kampioenviering Intercentracompetitie biljart (Meulebeke)

9.00u 9.30

Frans 2 A Turnen

9.00u 9.00u 9.00u 9.00u 9.30u

Internet Engels 5 B Pedicure Spaans 4 A en B Begeleid surfen

9.00u 9.00u 9.30u

Photoshop Elements 1 Frans 4 A Begeleid Surfen

9.00u 9.00u 9.00u 9.00u 9.30u 10.00u

Frans 1 B Word Engels 1B-2A Yoga (niet in vakantie) Begeleid surfen Zitoefenen (Varent)

NAMIDDAG

UUR

13.30u Word 13.30u Photoshop elements 1 14.00u Clubpetanque 14.00u Vrije bolling Info het West-Vlaams dialect 14.00u onder de loep 14.00u Scrabble-Rummikub 14.00u Vrij surfen Op weg met Windows Computer beginners Tekenen en schilderen Winterfietstocht

13.30u 13.30u 13.30u 13.45u

Vrij petanquen Vrij surfen Vrije bolling Winterwandelen

14.00u 14.00u 14.00u 14.00u

Multimedia Computer beginners Vrij schildersatelier Begeleid surfen Sinterklaasbingo Filmcircuit ism CinĂŠstar

13.30u 13.30u 13.30u 14.00u 14.00u 14.00u

Photoshop Elements 2 Hobby

13.30u 14.00u

Word Photoshop Elements 1 Clubbolling Vrije petanque Vrij surfen

13.30u 14.00u 14.00u 14.00u 14.00u

Op weg met Windows Computer beginners Tekenen en Schilderen Manillenkaarting

13.30u 13.30u 13.30u 14.00u

Woensdag 12

Vrije petanque Vrij surfen Vrije bolling Winterwandelen

14.00u 14.00u 14.00u 14.00u

Donderdag 13

Multimedia Computer Beginners Infomoment gerechtelijke neeskunde (dr. Jan Bolt) Vrij schildersatelier Begeleid surfen Wijkwerking plus SEV

Dinsdag 04

Woensdag 05

Donderdag 06

Vrijdag 07 Maandag 10

Dinsdag 11

13.30u 13.30u ge- 13.30u 13.30u 14.00u 14.00u


December 2012 UUR

VOORMIDDAG

9.00u

Engels 3 A

9.00u 9.30u

Frans 2 A Turnen

9.00u 9.00u 9.00u 9.00u 9.30u

Internet Engels 5 B Pedicure Spaans 4 A en B Begeleid surfen

9.00u 9.00u 9.30u

Photoshop Elements 1 Frans 4 A Begeleid surfen

9.00u 9.00u 9.00u 9.00u 9.30u 10.00u

Frans 1 B Word Engels 1B– 2A Yoga (niet in vakantie) Begeleid surfen Zitoefenen (Varent)

9.00u

Engels 3 A

GEEN turnen

DATUM Vrijdag 14 Maandag 17

Dinsdag 18 Woensdag 19

Donderdag 20 Vrijdag 21 Maandag 24

NAMIDDAG

UUR

Photoshop Elements 2 Hobby

13.30u 14.00u

Word Photoshop elements 1 Clubbolling Clubpetanque Vrij surfen

13.30u 13.30u 14.00u 14.00u 14.00u

Op weg met Windows Computer beginners Tekenen en schilderen

13.30u 13.30u 13.30u

Vrij petanquen Vrij surfen Vrije bolling Winterwandelen

14.00u 14.00u 14.00u 14.00u

Multimedia Computer beginners Vrij schildersatelier Begeleid surfen Tearoom Bloemschikken Kerst

13.30u 13.30u 13.30u 14.00u 14.00u

Photoshop Elements 2 Hobby

13.30u 14.00u

Gesloten vanaf 13u

Kerstvakantie GESLOTEN

Dinsdag 25

Vrolijk kerstfeest !

Kerstvakantie GESLOTEN

Woensdag 26

2e kerstdag !

Kerstvakantie

Donderdag 27

Oudejaarsfeest

14.00u

Vrije Hobby

14.00u

Kerstvakantie

Vrijdag 28 Kerstvakantie

Maandag 31 Kerstvakantie

Gesloten vanaf 13u


INFORMATIE

NIEUWE WERKING DAGVERZORGINGSCENTRUM Vanaf januari zal daarom gewerkt worden in 2 aparte dagverzorgingscentra, elk met hun eigen doelgroep en werking: 

Dagverzorgingscentrum ‘De Meers’    

Erkenning voor gemiddeld 12 gebruikers per dag Gericht op gebruikers met fysische zorg en gebruikers met een psychiatrisch verleden die in groep kunnen functioneren Dagelijks animatieprogramma wordt samen met gebruikers opgemaakt Dagverzorging met open deuren

Dagverzorgingscentrum ‘De Manège’    

Erkenning voor gemiddeld 10 gebruikers per dag Gericht op gebruikers die lijden aan dementie of een aanverwante aandoening en naar gebruikers met een psychiatrische problematiek Aangepaste activiteiten in functie van de mogelijkheden van de gebruikers Aangepaste infrastructuur (wegloopgedrag)

In het nieuwe dagverzorgingscentum ‘De Manège’ zal vooral veel aandacht gaan naar persoonlijke begeleiding, het wegnemen van onrust, het stimuleren van positieve prikkels, contact met mantelzorgers en andere hulpverleners.

Meer info: 056/62 99 13 dagverzorging@ocmw.waregem.be www.ocmwwaregem.be

12


Infomoment

Info Forensische geneeskunde de rol van de gerechtsdokter bij een misdaadonderzoek.

We zien het vaak op televisie, de heren in de witte pakken die bij een misdaad sporenonderzoek verrichten. Maar wat is nu fictie en wat is echt ? Wat gebeurt er allemaal tijdens een geneeskundig onderzoek op een plaats van het misdrijf en wat is de rol van de geneeskunde bij het behandelen van een zaak. Dr Jan Bolt, Forensisch geneesheer komt ons toespreken over dit thema.

Datum: donderdag 13 december Uur: 14.00u Plaats: Cafetaria dienstencentrum Inschrijven voor 6 december Prijs: 1.5 â‚Ź (koffie inbegrepen)

13


Prikbord Familiekroniek

Dienstverlening BLOEDDRUKOPNAME

We betreuren het overlijden van Claerhout Yvonne, echtgenote van Marcel Verhelst.

Wil je weten hoe het met jouw bloeddruk is gesteld? Kom dan langs in het dienstencentrum en laat jouw bloeddruk meten.

We wensen de familie veel sterkte toe !

KLEINE WONDZORG Ook voor het verzorgen van een klein wondje kan je steeds in het centrum terecht.

Scrabble/Rummikub

PEDICURE Elke dinsdag kan je hier op afspraak terecht voor een voetverzorging door onze deskundige pedicure Anja Marijsse. Je betaalt hiervoor 12 â‚Ź. Reserveren op voorhand!

We reserveren ons leslokaal elke 1ste maandag van de maand tussen 14.00u en 16.30u. Ook wanneer u het spel niet kent, mag u gerust eens komen proberen. Deze maand zijn we van de partij op 3 december.

Vrije hobby Elke vrijdag komen in het dienstencentrum een aantal mensen samen voor de vrije hobby. Bent u liefhebber van handwerk, maar zit u niet graag alleen thuis? Breng dan uw handwerk mee en kom samen met de andere dames gezellig verder werken.

Sluitingsdagen December Tijdens de feestdagen is het dienstencentrum gesloten op - 24/12 (vanaf 13u) - 25-26/12 (hele dag) - 31/12 (vanaf 13u) - 1/01 (hele dag)

Centrumraad We nodigen je van harte uit op woensdag 5 december om 10.30u voor de bijeenkomst van de centrumraad. Op deze vergadering kan je jouw mening kwijt over onze werking. 14


Prikbord WINTERWANDELEN 2012 - 2013 Traditiegetrouw worden de fietstochten voor gevorderden, tijdens de wintermaanden vervangen door deugddoende wandeltochten om in conditie te blijven. We wandelen telkens ongeveer 10 km. Onze vaste vrijwilligers Gilbert en Maurice Baert hebben opnieuw heel wat werk verzet om u een mooi programma met heel wat mooie wandelingen aan te bieden. Hieronder vindt u het overzichtje van de eerste seizoenshelft:

DATUM

STARTPLAATS

START

05 december 12 december 19 december

Huize Lozer De Zandvlooi Ooigem Sportzaal Nokere Kerk

13.30u 13.30u 13.30 u

09 januari 16 januari 23 januari 30 januari

Kruishoutem Sporthal Sint Lodewijk Kerk Karmel Golfparking Beveren Leie kerk

14.00 u 14.00u 14.00u 14.00u

Onkostendekkend (verzekering, verrassingen, enzovoort) vragen we € 1,00 per beurt.

Alvast veel wandelgenot toegewenst!

WINTERFIETSTOCHTEN 2012 - 2012 Ook tijdens de wintermaanden wordt er gefietst! We beperken het wel tot 1 keer per maand. Elke 1e dinsdag van de maand bent u van harte welkom. We vertrekken telkens om 13.45u. Deelnemen kost 1 €. Dit zijn alvast de data voor de volgende maanden:  Dinsdag 4 december  In januari is er geen fietstocht wegens sluitingsdag 1 januari  Dinsdag 5 februari

15


Abonnement VERNIEUWING ABONNEMENT 2013

Maandelijks vindt u in De Belle een overzicht van wat er in en rond het Waregemse dienstencentrum gebeurt. Daarbij zijn er ook nog een aantal vaste rubrieken waar u nuttige informatie kan vinden: wat voorbij is en wat nog komt, een prijspuzzel, een reis- en of kookrubriek en zoveel meer die van ons tijdschrift een niet te missen huisgenoot maakt. Voor de prijs van 5,00 € ontvangt u 11 nummers bij u thuis (indien u binnen het bereik van onze bedelers woont). Wie niet binnen het bereik van de bedelers woont, kan kiezen om het tijdschriftje te komen ophalen in het centrum. Hiervoor betaalt u ook een gewoon abonnement van 5,00 €. Wie het tijdschriftje per post wil ontvangen, betaalt 8,00 € voor een postabonnement. We moeten er wel bij vermelden dat deze mensen De Belle pas een paar dagen later ontvangen vanwege de verzending. U heeft ook de mogelijkheid om het tijdschrift gratis te verkrijgen door het te raadplegen op de website van het OCMW. Wanneer u ons uw emailadres bezorgt, krijgt u telkens een mailtje als de nieuwe Belle beschikbaar is. Geef het onderstaande strookje samen met het gepast geld af in het dienstencentrum om ook volgend jaar opnieuw uw tijdschriftje te ontvangen. Let er op dat u het strookje zoveel mogelijk in drukletters invult om zo weinig mogelijk fouten te hebben in het adres en de schrijfwijze van uw naam. Wacht echter niet te lang zodat u zeker in orde bent tegen januari en zo geen nummers hoeft te missen. 2013 is niet zo veraf meer …. Creatievelingen die willen meeschrijven aan ons tijdschriftje of extra bedelers zijn uiteraard ook nog steeds welkom!!

Inschrijfstrookje Abonnement De Belle 2013 Naam en Voornaam: ……………………………………………………………………………….. Adres: ……………………………………………………………………………. ………………….. ………………………………………………………………………………………………………… Telefoon: ……………..……………………………………………………………………………… Geboortedatum: …………………………………………………………………………………….. Keuze abonnement:  Ik wens mijn tijdschrift te ontvangen via de bedelers: 5 €  Ik haal zelf mijn tijdschriftje op in het centrum: 5 €  Ik woon buiten het bereik van de bedelers en zal zelf mijn Belle komen ophalen: 5€  Ik wens mijn tijdschriftje per post te ontvangen: 8 €  Ik wens in te schrijven op de digitale lijst. Dit is mijn emailadres: ………………………………………………………………………………………………... 16


Den Almanak

I.S.M.

AD SENIORENRA

WAREGEM

Eén keer per maand wordt de Cinéstar ingepalmd door de senioren voor het maandelijkse filmcircuit. Dit zijn de films voor de komende maanden: Donderdag 6 december: The Deep Bleu Sea In het naoorlogse Engeland leidt Hester Collyer een bevoorrecht leven als de vrouw van rechter Sir William Collyer. Wanneer Hester halsoverkop verliefd wordt op de jonge piloot Freddie, stort ze zich in een passionele affaire en zet ze haar veilige leven op het spel. In de moralistische maatschappij van de jaren ‘50 is het een verboden liefde die Hester voor een onmogelijke keuze laat. Gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Terence Rattigan.

Donderdag 10 januari : Life of Pi Het verhaal van een Indiase jongen met de naam Pi, de zoon van een zoobewaker die zichzelf terugvindt in het gezelschap van een hyena, een zebra, Orang-oetang en een Bengaalse tijger nadat een schipbreuk hen doet ronddrijven in de Pacific Oceaan.

Prijs: 8 € per film (koffie en gebak inbegrepen) Inschrijven verplicht via 056/61 45 22 of via www.cinestar.be Aanvang om 14.00u

17


Den Almanak TEAROOMNAMIDDAG Om de koude wintermaanden een stuk gezelliger te maken, organiseren wij dit najaar opnieuw elke maand een Tearoomnamiddag. Tijdens deze namiddag is er telkens iets te krijgen om te ‘sneukelen’ samen met een lekker koffietje. We voorzien tevens ook een stukje animatie. Op algemene vraag van de deelnemers, gaan we in december opnieuw bloemstukjes maken rond het thema ‘Kerstmis’. Tegen het einde van de namiddag zal iedereen een mooi stukje kunnen meenemen voor op het salontafeltje. Wij zorgen voor wat basis decoratiemateriaal. We vragen wel dat u eens in uw tuin snuistert naar wat groen of mooie takjes. U mag gerust zelf een potje meebrengen. Een goede snoeischaar is ook altijd handig. Achteraf is er natuurlijk ook nog voor iedereen een taartje met een kopje koffie voorzien. De gezelschapsspelen die oorspronkelijk gepland stonden, schuiven we door naar een volgende keer. Datum: Donderdag 20 december Uur: 14.00u Prijs: 2.5 euro (voor taart en koffie) Inschrijven is niet nodig

NIEUWE TURNLERARES Zoals u vorige maand in ons tijdschrift kon lezen moesten we jammer genoeg afscheid nemen van onze vast turnlerares Ria Van Kempen. Wegens gezondheidsredenen moest zij het lesgeven staken. We wilden de lessen die Ria verzorgde op een goede manier verder zetten en zochten dus een nieuwe gemotiveerde lesgeefster. We zijn heel blij te mogen melden dat we intussen iemand gevonden hebben. Het gaat om een jonge dame van 34 jaar, Marian Van Steelandt genaamd. Marian is sociaal verpleegkundige van opleiding en werkt in het Centrum voor Leerlingenbegeleiding in Deinze. Ze gaf tijdens haar opleiding turnen in de Gentse dienstencentra en heeft dus al enige ervaring in het werken met senioren. We wensen haar veel succes en hopen om samen met de deelnemers Ria’s goede werk verder te kunnen zetten. Vanaf 3 december zal Marian het turnen verder begeleiden.

18


Den Almanak OUDEJAARSFEEST Sluit samen met ons 2012 op een goede manier af!

DONDERDAG 27 DECEMBER OM 14.00u Programma 13.30u 14.00u 14.30u 16.15u 16.45u 17.00u

Deuren open Welkom met een kopje koffie Optreden Kerstmis met Lize Marke Tijd voor een hapje en een drankje Voor elk nog een kerstpakje Voor het donkert, wel thuis!!

Inkom: 6 â‚Ź

HAAL TIJDIG UW INGANGSKAART IN HET DIENSTENCENTRUM UITERLIJK TEGEN 22 DECEMBER!

19


‘t Knobbelke Proficiat aan de deelnemers van de puzzel van november 2012 ! Vorige maand waren er een aantal oplossingen mogelijk die u kan komen bekijken in het dienstencentrum (wegens te ruim om hier te publiceren):

Nieuwe opgave: Begin in het grijze vakje. Met behulp van paardensprongen vind je een object uit de keuken als oplossing. Veel succes !

De winnaars van deze maand zijn: Lippens Etienne, Vandenberghe Carine, Vandeputte Jacqueline Proficiat aan de winnaars! Zij mogen hun prijs komen afhalen vanaf 3 december.

L D O L

N I G S

E A A M

Puzzelstrookje Naam + voornaam: ............................................................................................................................................. Adres: ............................................................................................................................................. OPLOSSING: .………………………………………………………………………………….. Afgeven uiterlijk op 17 december 2012


BVBA TONY VERHAEGHE bier- en frisdrankenspecialist Harelbekestraat 112 8540 Deerlijk tel. 056/71.54.46 - fax 056/72.66.43

Koffies VAN OVERSTRAETEN Keukeldam 25 8790 Waregem Tel./Fax.: 056/60.20.10

De Belle 2012-12  
De Belle 2012-12  

Maandblad van Dienstencentrum Het Gaverke - december 2012

Advertisement