Page 1

Jaargang 33 - 07 - 08 JULI - AUGUSTUS 2012

BelgiĂŤ - Belgique P.B. 8790 Waregem 1 BC 10666 Toelatingsnr. P508772


‘t Jee Haatje

IN DIT NUMMER: ‘t Jee Haatje

1

‘t Stond in de gazette

2-3-4

De volgende aub

5-6

Poëzie

7-8

OCMW-foon

9 - 10

Kalender

Prikbord

11 - 14

ZOMERVAKANTIE Na het zware labeur van studenten (en leerkrachten) rond de examenperiode breekt voor velen de langverwachte zomervakantie aan.

 3 juli: dagtocht zomerfietsers  9 juli: bezoek aan Thermote  

Twee maanden valt het leven zo’n beetje stil en kunnen we hopelijk genieten van heel wat mooie dagen.

 

& Vanhalst 19 juli: daguitstap Pajottenland en Zennevalei 23 juli: miniwandeling in het muziekbos (Ronse) 13 augustus: miniwandeling te Oudenaarde 24 augustus: seniorensteeple

15 - 16

Den almanak

17 - 18 19 - 20

Cursusaanbod najaar 2012

21 - 22

‘t Sudderpotse

23

‘t Knobbelke

24

Ook in het dienstencentrum wordt het wat rustiger en werden alle cursussen afgerond. Gelukkig is er nog een hoop te beleven: alle clubactiviteiten gaan gewoon door, daarnaast staan ook een aantal leuke uitstappen op het programma:

Alvast aan iedereen een fijne vakantie en we hopen jullie op één van onze activiteiten te ontmoeten!

Jee Haa


‘t Stond in de gazette FIETS– EN WANDELHAPPENING i.s.m. Seniorenadviesraad Op vrijdag 1 juni vond de jaarlijkse fiets- en wandelhappening van de seniorenadviesraad plaats. Bedoeling van dit initiatief is om 55-plussers aan te zetten om te blijven bewegen. Bewegen is immers heel belangrijk in het voorkomen van valpartijen.

wel bij voldoende lichaamsbeweging. Man of vrouw, jongvolwassene of senior, arbeider of bediende. Zet 10 000 stappen per dag en verbeter je gezondheid! Thuis, op het werk, tijdens verplaatsingen (verkeer), in je vrije tijd,…

Naast dit valpreventie-element wil de seniorenadviesraad met deze happening ontmoetingskansen creëren over de grenzen van de seniorenverenigingen, het dienstencentrum en het woonzorgcentrum heen.

In Waregem werd een 4000 en 10 000 stappenroute ontwikkeld, die uitgebreid aan bod kwam in de Krant van West-Vlaanderen en waarvoor je terecht kan in de stadswinkel. 164 deelnemers genoten van het wandelen, het fietsen en het gezellig onderonsje als afsluiter in De Treffer. Traditioneel werd er geschat naar het gewicht van 2 hespen. Twee dames bewezen een goed oog en inzicht te hebben.

De kwakkelende lente spaarde de fiets- en wandelhappening enigszins: het werd een droge dag, met redelijk aangename temperaturen en een ‘doenbare’ wind. Kortom, ideaal fiets- en wandelweer.

De fietsers kregen de vlasroute voorgeschoteld, terwijl de wandelaars konden deelnemen aan de 4 000 of 10 000 stappen wandeling. Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk voor de gezondheid. Beweging kan je op een eenvoudige en aangename manier in het dagelijkse leven integreren met '10 000 stappen Vlaanderen'. Wie in beweging blijft, blijft gezond! Niet alleen kan je door te bewegen ernstige ziekten mee helpen voorkomen, je houdt ook je gewicht en bloeddruk op peil. Iedereen vaart

2


‘t Stond in de gazette VERSLAG INFONAMIDDAG “Hart- en vaatziektes”

Cholesterol is van groot belang in ons lichaam en noodzakelijk om te overleven. Het is nodig voor de aanmaak van gal en hormonen (testosteron, oestrogeen) en het is tevens een voorloper van vitamine D, wat in de lever wordt geactiveerd onder de invloed van zonlicht en cholesterol.

HDL-cholesterol: vervoert cholesterol van de weefsels naar de lever  “slechte” cholesterol. Risicofactoren Bij elke persoon spelen telkens weer andere factoren mee om te bepalen of het cholesterolgehalte te hoog is. 1. niet beïnvloedbaar: leeftijd, geslacht, familiaal voorkomen van coronair lijden 2. beïnvloedbaar: roken, hoge bloeddruk, suikerziekte, zwaarlijvigheid, veel nierzuur

Ons lichaam bevat 2 gram cholesterol per kg. De inname gebeurt op 2 manieren: via onze voeding (250-750 mgl) en productie door alle cellen in ons lichaam (tweemaal meer dan uit voeding). Het verlaat ons lichaam via de stoelgang en door het afschilferen van de huid.

Raadpleeg de dokter om te weten of je last hebt van een te hoog cholesterolgehalte!

Hoe maakt cholesterol ziek? Cholesterol tast de slagaders aan. Deze bestaan uit verschillende laagjes waarvan één antikleeflaagje bloedklontering voorkomt. Onze bloedvaten verstoppen door aftakeling van dit antikleeflaagje (o.a. door te roken). Het laagje wordt poreus en geeft cholesterol de mogelijkheid om hierin door te dringen. Ons lichaam reageert hier op met afweercellen om de cholesterol te oxideren. De afweercellen scheuren open en worden telkens opnieuw vervangen waardoor ophoping ontstaat en het bloed moeilijker kan doorstromen.

Hoe behandel je hoge cholesterol?  streef naar een gezonde levensstijl (fruit, groenten, vis, noten). Eet voldoende, maar voorkom overgewicht  gebruik niet te veel zout  matig het alcoholgebruik  vermijd suikerrijke dranken zoals frisdranken  beoefen minstens 30 minuten per dag een fysieke activiteit  vermijd tabak  goed ontbijten  gebruik afgeroomde melkproducten Conclusie Let op wat je eet en beweeg voldoende!

Dit geeft een verhoogde kans op hartinfarcten, hartverzakkingen, hartstoornissen, beroertes, nierinfecties en pijn bij het stappen. Soorten cholesterol LDL-cholesterol: vervoert cholesterol van lever naar de weefsels  “goede” cholesterol.

Dank aan dokter Hutse voor het delen van zijn expertise en de duidelijke uiteenzetting!

3


‘t Stond in de gazette MINIWANDELING ROZENTUIN IN KORTRIJK

ook zij terug naar de Vlasblomme voor een lekkere koffie, een pannenkoek of een ijsje. Volgende maanden trekken we er weer op uit. Dan zijn onze bestemmingen het Muziekbos in Ronse en het Liedtspark in Oudenaarde. Meer info vindt u verderop in De Belle.

INTERCENTRACOMPETITIE BILJART

Woensdag 13 juni vertrokken we weliswaar met een beetje ‘retard’ richting Kortrijk voor onze maandelijkse zomeruitstap. De bedoeling van deze uitstapjes is om de mensen die niet fit of mobiel genoeg meer zijn om deel te nemen aan de klassieke daguitstappen of wandelingen, ook een aangename namiddag te bezorgen.

Zoals u ongetwijfeld al eens las in onze kalender, gaan onze biljarters er af en toe eens op uit om bij de collega’s van andere dienstencentra hun ‘biljartkunsten’ te tonen. Momenteel hebben zij er de eerste speeldagen afgerond en gaan ze ‘zoals de voetballers’ in zomerstop. We willen u alvast een tussenstand in de competitie meegeven.

We vertrekken steeds aan het dienstencentrum met enkele vrijwillige chauffeurs en rijden telkens naar een taverne met een ‘schoon terras’ in de buurt van onze wandelbestemming. Deze maand konden de mensen die liever niet wilden wandelen terecht in De Vlasblomme, de taverne naast het vroegere vlasmuseum.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Diegenen die wilden meedoen met de miniwandeling genoten van de kleurenpracht van de internationale Rozentuin. Na een gemoedelijk wandelingetje in de tuin, keerden

4

Ter Lembeek Wielsbeke Beukenhove Tielt Ten Elsberge Roeselare 2 Gaverke Waregem Ten Patershove Diksmuide De Zonnewijzer Kortrijk Ter Deeve Meulebeke Ten Elsberge Roeselare 1


De volgende aub TIPS OM GEZOND DE ZOMER DOOR TE KOMEN Beter voorkomen dan genezen: tips voor een hittegolf of ozonpiek

Zomer… Het kwik kruipt omhoog en zonaanbidders nemen het ervan. Tot de temperaturen uitkomen boven de dertig graden. Dergelijke hitte is vooral voor senioren teveel van het goede. Als je ouder wordt, werkt je lichaam niet meer zo effectief. Je hebt minder dorst, je nieren werken minder goed en ook koelt je lichaam minder makkelijk af met zweten. Hierdoor kun je sneller gaan uitdrogen. Het is belangrijk om je activiteiten een tandje lager te zetten en zeker voldoende te drinken. Voor senioren ouder dan 65 jaar is dit extra belangrijk.

 drink meer water dan gewoonlijk. Vol-

Wat is een hittegolf en een ozonpiek? Als drie opeenvolgende dagen de gemiddelde dagtemperatuur hoger is dan 29,6 °C en het ’s nachts gemiddeld warmer is dan 18,2 °C spreken we van een hittegolf.

Tijdens een periode van aanhoudende hitte, kunnen er ook hoge concentraties ozon in de lucht voorkomen. Dat komt omdat onze auto’s, vrachtwagens, fabrieken, eigen schoorsteen en zelfs onze verf- en schoonmaakproducten het hele jaar door vervuilende gassen in de lucht spuwen. Als de zon op warme dagen op deze cocktail van gassen schijnt, wordt er ozon gevormd. Hoog boven het aardoppervlak is de ozonlaag nuttig omdat ze daar schadelijke zonnestralen tegenhoudt. Maar de ozon die vlak boven de grond hangt is schadelijk voor onze gezondheid. Wanneer er per uur gemiddeld 180 microgram ozon per kubieke meter lucht gemeten wordt, volgt een inlichting aan de bevolking. Bij een piek van 240 microgram wordt de alarmdrempel overschreden.

5

doende vocht opnemen is zeer belangrijk tijdens een hittegolf. Vermijd alcohol, koffie en dranken met veel suiker. Wacht niet tot je dorst hebt om een glaasje water te nemen blijf binnen tijdens de heetste periodes van de dag. Een afgekoelde ruimte thuis of in een openbare plaats is het best hou vensters, rolluiken en gordijnen dicht aan de zonnekant zolang het buiten warmer is dan binnen. 's Nachts is het ideale moment om te verluchten en je woning te laten afkoelen. In je huis is de ozonconcentratie trouwens de helft lager dan buiten, dus bij hoge ozonconcentraties blijf je best binnen beperk lichamelijke inspanningen zoveel mogelijk. Sporten tijdens een hittegolf of ozonpiek is niet aangewezen en ook andere zware fysieke inspanningen kan je best laten. Als het echt niet anders kan, zorg dan dat je heel veel drinkt draag aangepaste kleding. De juiste kleding kan bescherming bieden tegen de zon. Draag daarom lichte kleding met een heldere kleur. Katoen geniet de voorkeur. Een hoed of petje biedt je hoofd extra bescherming tegen de zon bescherm je huid. Gebruik steeds een beschermende zonnecrème als je in de zon komt, ook al is dat voor een korte periode. Vergeet niet om je regelmatig opnieuw in te smeren heb je een vraag over beschermende zonnecrèmes of eventuele bijwerkingen van medicijnen tijdens warme periodes, aarzel dan niet om de huisarts of apotheker om raad te vragen


De volgende aub Hoe ziektesymptomen door hitte herkennen en hulp bieden?

problemen), geïrriteerde ogen, hoofdpijn of keelpijn.

De belangrijkste symptomen wanneer iemand te lang aan zon of hitte is blootgesteld zijn:  spierpijn  spasmen  krampen  zwakte en vermoeidheid  hoge lichaamstemperatuur  hevig zweten  bleekheid  hoofdpijn  misselijkheid of braken

Blijf tijdens ozonpieken daarom zoveel mogelijk binnenshuis en hou de ramen gesloten. Buitenshuis kan je best zware fysieke inspanningen vermijden. Het dragen van een mondmasker heeft geen zin. Het hindert het ademen meer dan dat het inademing van ozon voorkomt.

Let op voor een hitteslag waarbij na langdurige blootstelling het lichaam de temperatuur niet meer kan regelen, waardoor die oploopt tot meer dan 40 °C. De huid is rood en droog en de persoon is verward. Zonder medische hulp loopt de hitteslag fataal af. Bel in dit geval onmiddellijk het nummer 112. Terwijl je op hulp wacht, zoek je best een koele plek waar de zieke kan rusten. Geef hem of haar water te drinken en maak de kleding nat.

Ziektesymptomen door ozonpieken en wat te doen? Niet enkel mensen met astma of ademhalingsproblemen kunnen hinder ondervinden van hoge ozonconcentraties. Iedereen die zich buiten begeeft en lichamelijke inspanningen levert, is er gevoelig voor. Symptomen zijn kortademigheid of onregelmatige ademhaling (bij hartpatiënten en mensen met ademhalings-

6


PoĂŤzie

In een wei vol boterbloemen, hoorde ik vele bijtjes zoemen. Vlinders dansen er zowaar en ginds daar vliegt een ooievaar.

De natuur doet weer haar best, vogels maken nu hun nest. Achter wolkjes, klein en hoog, zie ik een grote regenboog.

Alles is nu, o zo mooi, in zomerse bloementooi. De zon die schijnt, geniet er van, nu het eventjes nog kan.

Als de herfst weer is gekomen, zijn ze weer voorbij: die mooie zomerdromen.

7


PoĂŤzie ZOMERTIJD De warme zon, daar op het strand, lopen op slippers, met een ijsje in de hand. De warme zon, daar in het water, lopen op blote voeten, steeds een beetje later. De warme zon, gewoon echt aangenaam weer, samen gezellig doen, een hele goede sfeer. De dagen worden langer, de uren tikken zoals het hoort, de dagen zijn weer lichter, blij zo stappen we nu voort.

8


INFORMATIE

HET JAAR 2011 VOOR OCMW WAREGEM Het jaar 2011 was het jaar waarin de nieuwe vleugel aan De Meers in gebruik werd genomen. Op het gelijkvloers omvat dit de sociale dienst en alle stafdiensten van het OCMW. Op de 1° verdieping bevinden zich 25 rusthuiskamers die aansluiten aan ons woonzorgcentrum De Meers en op de 2° verdieping zijn er 14 zorgflats gesitueerd. SOCIALE DIENST In 2011 waren er 117 rechthebbenden op leefloon, waarvan de categorie van 18 - 25 jaar de belangrijkste groep uitmaakt. Het aantal individuele dossiers bedroeg op het einde van het jaar 491, hetgeen een lichte daling betekent van 2 %. Het bijzonder comité van de sociale dienst besliste in 2011 over 587 steunaanvragen. In het totaal werden er 356 aanvragen voor informatie geregistreerd. Het project opvoedingsondersteuning werd opgestart i.s.m. de vereniging Ons Tehuis, waarvan het OCMW Waregem 1 van de 5 partners is. Het aanbod bestaat uit 2 zitdagen per maand om pedagogische adviesgesprekken te houden en daarnaast ook uit vormingen voor professionelen en ouders. Voor 105 cliënten werd een opleidingstraject gerealiseerd. ’t Kelderke verdeelde in het totaal 4842 voedselpakketten in Waregem. Het aantal aanvragen verwarmingstoelage daalde met 16 % tot 547 aanvragen. De juridische dienst verleende 171 adviezen aan cliënten en behandelde 14 dossiers collectieve schuldenregeling. De sociale dienst behandelde176 dossiers budgetbeheer in dossiers zonder schulden en 285 dossiers budgetbeheer in dossiers met schulden. De bezetting van het crisisopvangcentrum (COC) daalde met 16 %. Het regionaal sociaal verhuurkantoor had in 2011 67 woningen in beheer en telde doorheen het jaar 66 huurders. Het lokaal opvanginitiatief (LOI) bood plaats in 2011 aan 47 asielzoekers en 7 niet-begeleide minderjarige asielzoekers. Ook het buurtwerk kende een druk jaar met de organisatie van diverse initiatieven waaronder de opstart van de wijkwebsite.

9


INFORMATIE

HET JAAR 2011 VOOR OCMW WAREGEM WONEN VOOR OUDEREN In De Meers werd een totale bezetting van bijna 99 % gerealiseerd. Er werden 55 nieuwe opnames genoteerd. De dagverzorging had een gemiddelde bezetting van 23 personen per dag met opvallend een trend naar kortere opnames. Het kortverblijf kende een bezetting van 90 % en de serviceflats zowel in Waregem als in Desselgem hadden een quasi maximale bezetting. THUISZORG De klusjes- en groendienst presteerde meer dan 5000u, verspreid over zowel groenaanvragen als klusaanvragen. Het aantal gepresteerde uren poetsdienst steeg lichtjes tot meer dan 58 000 gepresteerde uren voor 587 cliënten. Ook het aantal maaltijden aan huis steeg verder tot bijna 62 000 bedeelde maaltijden voor in het totaal 273 cliënten. Het lokaal dienstencentrum ’t Gaverke blijft druk bezocht en bood heel wat activiteiten aan van zowel informatieve, recreatieve en vormende aard.

10


JULI 2012 UUR

VOORMIDDAG

DATUM

09.30u Turnen

Maandag 02 Geen pedicure 10.00u Dagtocht zomerfietsers

Geen medewerkersvergadering

NAMIDDAG

UUR

Clubpetanque Vrij bollen Scrabble/Rummikub Vrij surfen

14.00u 14.00u 14.00u 14.00u

Fietsen geoefenden Vrij bollen en petanquen Vrij surfen

13.45u 14.00u 14.00u

Vrije hobby

14.00u

Bezoek Thermote & Vanhalst Clubbolling Vrij petanquen Vrij surfen

13.40u 14.00u 14.00u 14.00u

Manillenkaarting

14.00u

Dinsdag 03 Woensdag 04

10.00u Zitoefenen (De Varent)

Donderdag 05 Vrijdag 06 09.30u Turnen

Maandag 09 Geen pedicure

Dinsdag 10 Gesloten

Gesloten

Woensdag 11 10.00u Zitoefenen (De Varent)

Donderdag 12 Vrije hobby

14.00u

Clubpetanque Vrij bollen Vrij petanquen Vrij surfen

14.00u 14.00u 14.00u 14.00u

Vrijdag 13 09.30u Turnen

Maandag 16


JULI 2012 UUR 09.00u

VOORMIDDAG

DATUM

Pedicure

NAMIDDAG

UUR

Zomerfietstocht

13.45u

Fietsen geoefenden Vrij bollen en petanquen Vrij surfen

13.45u 14.00u 14.00u

Vrije hobby

14.00u

Miniwandeling: Muziekbos Ronse Clubbolling Vrij petanquen Vrij surfen

13.30u

Manillenkaarting

14.00u

Fietsen geoefenden Vrij bollen en petanquen Vrij surfen

13.45u 14.00u 14.00u

Volksspelen (ook kleinkinderen zijn welkom!)

14.00u

Vrije hobby

14.00u

Zomerfietstocht Vrij bollen en petanquen Vrij surfen

13.45u 14.00u 14.00u

Dinsdag 17 Woensdag 18 07.45u 10.00u

Daguitstap Pajottenland Zennevallei Zitoefenen (De Varent)

Donderdag 19 Vrijdag 20

Geen turnen

Maandag 23 09.00u

Pedicure

14.00u 14.00u 14.00u

Dinsdag 24 Woensdag 25 Donderdag 26 Vrijdag 27 Geen turnen

Maandag 30 09.00u

Pedicure

Dinsdag 31


AUGUSTUS 2012 UUR

VOORMIDDAG

09.30u

Medewerkersvergadering

DATUM Woensdag 01

NAMIDDAG

UUR

Fietsen geoefenden Vrij bollen en petanquen Vrij surfen

13.45u 14.00u 14.00u

Vrije hobby

14.00u

Clubpetanque Vrij bollen Scrabble/Rummikub Vrij surfen

14.00u 14.00u 14.00u 14.00u

Zomerfietstocht

13.45u

Fietsen geoefenden Vrij bollen en petanquen Vrij surfen

14.00u 14.00u 14.00u

Vrije hobby

14.00u

Miniwandeling Oudenaarde Clubbolling Vrij petanquen Vrij surfen

13.30u 14.00u 14.00u 14.00u

Manillenkaarting

14.00u

Donderdag 02

Vrijdag 03 Geen turnen

Maandag 06

Dinsdag 07

Woensdag 08

Donderdag 09

Vrijdag 10

Maandag 13

Dinsdag 14


AUGUSTUS 2012 UUR

VOORMIDDAG Gesloten

10.00u

Zitoefenen (De Varent)

DATUM Woensdag 15

Maandag 20 Pedicure

Dinsdag 21 Woensdag 22

10.00u

Zitoefenen (De Varent)

Turnen

Gesloten

Maandag 27 Dinsdag 28 Woensdag 29

10.00u

Zitoefenen (De Varent)

Gesloten

Vrije hobby

14.00u

Clubbolling Clubpetanque Vrij surfen

14.00u 14.00u 14.00u

Zomerfietstocht

13.45u

Fietsen geoefenden Vrij bollen en petanquen Vrij surfen

13.45u 14.00u 14.00u

Donderdag 23 Vrijdag 24

09.30u

UUR

Donderdag 16 Vrijdag 17

09.00u

NAMIDDAG

Donderdag 30 Vrijdag 31

Geen vrije hobby Seniorensteeple Waregem Koerse: Jacques Raymond en Igriani

14.00u

Gesloten vanaf 13.00u

Prettige Koersefeesten!

Fietsen geoefenden Vrij bollen en petanquen Vrij surfen

13.45u 14.00u 14.00u

Biljart Tielt - Waregem

14.00u

Vrije hobby

14.00u


Prikbord Surfhoek

Dienstverlening BLOEDDRUKOPNAME Elke dag kan u hiervoor terecht bij Ann.

Een gratis aanbod, Maak er gebruik van…

KLEINE WONDZORG Ook voor het verzorgen van een klein wondje kan u steeds in het centrum terecht.

Gelieve een afspraak te maken om te surfen met begeleiding. Hieronder nog eens het aanbod:

PEDICURE Elke dinsdag kan u hier op afspraak terecht voor een voetverzorging door onze deskundige pedicure Anja Marijsse. U betaalt hiervoor 12 €. Reserveren op voorhand!

 Zonder begeleiding:

Maandag– en woensdagnamiddag van 14.00u tot 16.00u.  Met begeleiding: Tijdens de zomervakantie is er geen begeleiding.

Scrabble/Rummikub

Deze zomer er ook eens knijpen wij tussenuit! Cecile:

Elke eerste maandag van de maand organiseren wij tussen 14.00u en 16.30u een scrabble- en rummikubnamiddag. Bij deze spelletjes is het de bedoeling om woordjes of rijtjes cijfers te maken en die aan te leggen aan andere stenen op het spelbord. Het zijn uitstekende spelletjes om uw geheugen te oefenen. Moest dit moment u niet passen, geef gerust uw naam door. Wij groeperen ze en lassen eventueel een tweede moment in.

van 23 juli tot 27 juli van 16 augustus tot 7 september Tim: van 20 augustus tot 7 september Ann: van 29 juni tot 13 juli van 2 augustus tot 10 augustus

Deze maand verwelkomen we u op 2 juli en de volgende maand op 6 augustus!

De pedicure is in verlof op: 3 en 10 juli 7 en 14 augustus

Vrije hobby

Tijdens hun afwezigheid nemen vakantiejobs de taken tijdelijk over.

Elke vrijdag komen in het dienstencentrum een aantal mensen samen voor de vrije hobby. Bent u liefhebber van handwerk, maar zit u niet graag alleen thuis, breng dan uw handwerk mee en kom samen met de andere dames gezellig verder werken.

15


Prikbord Seniorenstee ple Naar a

Waterhoekfeesten

anleiding v an de Wa gem Koers ree feesten is er op vrijdag 24 au nieuw ee gustus 2012 opn seniore ns gepland. Op het pro teeple gramma staat een op ques Raym treden van Jacond. Daarna zij n er voor iedereen oliebollen! U bent van harte welk om vanaf 14.00u in de ten t op het grasplein n aast De Sc hakel!

Vrijdag 29 juni tot en met zondag 1 juli Vrijdag: Vinkenzetting, De Lochting, Koffietafel, 22ste Waterhoek-Waregemcars Volvo Cup, Freeze Manillenkaarting, bloemschikken met Fred Verhaeghe Zaterdag: 5de mountainbiketocht, 22ste Waterhoek-Volvo cup, de kindertapuittram rijdt door de wijk, kinderanimatie, bolling - grote prijs Albert Neirynck, 4de Comedy night met Guga en David Galle, Happy Hour, De Waterhoek Top-50

el d r o g e s Waregem t opnieuw

ord 8 juli w el georganig a d n o Gord Op z de egemse aankomst op r a W e d n kie Start e U kan m seerd. n W aregem. k 0 of 8 a emarkt v en 15-30-50 n s m wa d zen tus n 5-10 of 14 k optreden e gratis fietsen 16.30u oprock cover m O p n len. a Markt v ombies. eop de C ww.war ravellin band T fo op http://w in Meer ordel.be gemseg

Zondag: Eucharistieviering, Komen Eten… BBQ, Apollo-flyers, 22ste Waterhoek-Waregem-cars Volvo cup, live music met… De Kemels Meer info en kaarten: bij alle bestuursleden van de Waterhoekwijk.

Sluitingsd agen  11 juli Vlaa

mse fe  15 aug ustus: O estdag .L.V. Hem  27 au gustus elvaa

: vanaf gens W a 13.00u w rt re g e em s  28 aug ustus: W e Jaarmarkt aregem K  20 se pte oe uitstap mber: vrijwillige rse rsdag-

16


Den Almanak

Marcel, Jozef, Gaby en het volledige team begeleiders staat terug klaar om u veilig en wel mooie tochten aan te bieden. Noteer alvast deze data in uw agenda! GEWONE TOCHTEN

GEOEFENDE TOCHTEN

Juli

3 (volle dag) - 17 - 30

4 - 18 - 25

Augustus

7 - 21

1 - 8 - 22 - 29

September

4 - 18

5 - 19

Oktober

2 - 16 (afsluit)

3 - 17 (afsluit)

UUR

13.45u

13.45u

Deelnemen kost € 1! We starten stipt om 13.45u! Pas op: dagtocht start om 10.00u! Mogen we ook vragen dat iedereen zelf een binnenband meebrengt voor het geval u lek rijdt. Niet iedere fiets heeft een zelfde bandtype, waardoor het voor ons soms moeilijk is een standaardband te voorzien. Alvast veel fietsplezier toegewenst!

BADMINTON Nu ook voor 50-plussers! Een belangrijk onderdeel van het activiteitenprogramma in het kader van 2012: Badminton ‘Sporttak in de Kijker‘ is de actie “BADMINTON +“, gericht op 50-plussers. Deze past perfect binnen de sensibiliseringscampagne van Bloso: ‘Sportelen, beweeg zoals je bent’. Ook Sportdienst Waregem heeft een badmintoninitiatie bekomen bij de Blosoinspectiedienst. Een gediplomeerde lesgever zal gratis een reeks van vijf initiatielessen komen geven. Wie hiervoor interesse heeft, kan zich inschrijven. De lessen vinden plaats in de sportzaal van het Jeugdcentrum (Zuiderlaan) op vrijdag van 14.00u tot 15.00u op volgende data: 14 september – 21 september – 28 september – 5 oktober – 12 oktober. Bij voldoende belangstelling zal de reeks met 5 lessen verlengd worden. Inschrijven op voorhand is verplicht. Dit kan op de Sportdienst (Meersstraat 5) Telefoon: 056 60 07 44 – info@waregemsport.be. De deelname is gratis.

17


Den Almanak MINIWANDELING MET TERRASJE Wilt u ook eens van het schone weer genieten dat er ‘hopelijk’ aankomt, maar bent u niet meer zo goed te been? Dan hebben wij de ideale ontspanning voor u! Elke maand gaan wij deze zomer 1 keer op stap. We verzamelen aan het dienstencentrum en rijden met enkele wagens naar een leuke bestemming. We maken er een korte wandeling (2 à 3 km) en daarna drinken we samen een koffie of gaan we een ‘crèmeke’ eten. Deze wandeling is enkel voor mensen die geen speciaal rolwagenvervoer nodig hebben. Tijdens de zomermaanden gaan we richting Ronse en Oudenaarde . Maandag 23 juli: Maandag 13 augustus: Maandag 10 september: Uur: Prijs:

Muziekbos Ronse (inschrijven tegen 16 juli) Liedtspark Oudenaarde (inschrijven tegen 6 augustus) St.-Martens-Latem (inschrijven tegen 3 september)

verzamelen om 13.30u aan het dienstencentrum. Geraakt u hier niet, geef gerust een seintje, dan kijken we hoe we het kunnen oplossen 2 € voor de chauffeurs (te betalen bij inschrijven!)

Inschrijven is verplicht zodat we weten hoeveel auto’s we moeten voorzien! Wilt u meewerken als chauffeur voor deze namiddagen? Geef gerust uw naam op bij Ann. Vanaf oktober maken we het opnieuw binnen gezellig tijdens onze tearoomnamiddagen.

VOLKSSPELEN Bent u graag ‘onder het volk’ en wilt u de spelen uit uw jeugd eens komen spelen? Dan bent u van harte welkom op onze volksspelennamiddag. Ook de kleinkinderen mogen tijdens deze grote vakantie gerust eens meekomen. Na het spelen kunt u ook een lekker ijsje (bij goed weer) of een pannenkoek komen eten om onze tombolakas te spijzen. Daarna is er voor elke deelnemer nog een tombolaprijsje voorzien!

Donderdag 26 juli om 14.00u Prijs: 1 € inleg Pannenkoek of ijsje + consumptie: 2,5 €

18


Den Almanak

Misschien belde u onlangs eens naar het centrum en kreeg u Esmeralda, Myriam, Patrick, Dorine of Annie aan de telefoon of misschien zag u enkele nieuwe gezichten. Wegens de gestegen administratieve vereisten die gesteld worden aan een dienstencentrum, moesten we op zoek naar wat hulp. We deden een vrijwilligersoproep in het gouden blad en kregen spontaan 5 kandidaatvrijwilligers. Zo kunnen we bijna elke voormiddag een andere vrijwilliger inschakelen. We danken Myriam Putman, Esmeralda Van Rolleghem, Annie Verbanck, Patrick Gryson en Dorine Kints voor hun bereidwillige medewerking! Er zijn echter nog enkele vrijwilligersvacatures die openstaan:  Bedeler ronde Villapark-Wortegemse weg: wegens gestegen gezondheidsproblemen besliste Yvonne Deseyn om te stoppen als bedeler van De Belle in deze regio. We zijn dus op zoek naar iemand die haar wil ver vangen om maandelijks op post te zijn om onze bezoekers hun tijdschriftje te bezor gen. Zou u elke maand wel een uurtje reserve hebben die u hiervoor wilt opofferen? Contacteer ons!

Besteller bar tijdens kaartingen en vervanging vaste bedelers: elke 2de en 4de dinsdag van de maand organiseren wij een kaarting en worden de kaarters bediend aan tafel door vrijwilligers. Bent u graag onder de mensen en zou u ons hierbij een handje kunnen helpen? Wij kunnen uw hulp goed gebruiken!

Wat verwachten we van een vrijwilliger?  een portie vrije tijd  kunnen luisteren  respect voor de privacy van de gebruikers Wat bieden we u? Een volwaardig vrijwilligersstatuut met professionele ondersteuning.

Interesse of meer info? Contacteer gerust Ann Bekaert op 056/60 61 88

19


Den Almanak DAGUITSTAP PAJOTTENLAND - ZENNEVALLEI Ook dit jaar willen we de mensen die anders moeite hebben om met een busreis mee te gaan, de kans bieden om er eens een dagje op uit te trekken. Tijdens deze uitstap wordt er vooral op gelet dat u niet te veel hoeft te stappen en dat het programma niet te zwaar overladen wordt zodat u nog kan genieten van wat vrije tijd. Dit jaar trekken we richting het Pajottenland en Zennevallei. Het Pajottenland is een eerder toeristisch dan geologisch bepaalde streek in VlaamsBrabant, onderdeel van de Groene Gordel, begrensd door de steden Brussel, Halle, Edingen, Geraardsbergen, Ninove en Aalst. Dit staat op het programma: 7.40u: Voormiddag:

‘s middags: Namiddag: Rond 17.15u:

Vertrek aan het dienstencentrum Na onze aankomst in Galmaarden starten we met een lekker ontbijt. We voorzien koffiekoeken en een lekkere koffie. Daarna gaan we terug de bus op en krijgen we een rondrit die in het teken staat van het Brabants trekpaard. We voorzien tegen de klok van 11 uur in het centrum van Halle te zijn waar we nog een klein uurtje vrije tijd hebben om eens te gaan snuisteren op de lokale wekelijkse markt. We worden verwacht in restaurant de Alsput waar we kunnen genieten van volgende menu: soep van de dag, koninginnehapje met kroketjes of puree, ijsje, koffie (dranken zijn inbegrepen). Tijdens het namiddagprogramma gaan we met de bus onder leiding van een gids het landschap verkennen en zullen we heel wat locaties zien waar o.a. Witse en Thuis zijn opgenomen. Vertrek richting Waregem.

Donderdag 19 juli 2012 Prijs: 42 â‚Ź Inschrijven tegen ten allerlaatste 10 juli!

20


Cursusaanbod najaar 2012 TEKENEN EN SCHILDEREN Onze ‘begeesterde’ begeleider Marcel is ook dit najaar opnieuw op het appel om u in te wijden in de verfijnde technieken van het tekenen en schilderen. We starten met een nieuwe reeks op dinsdag 11 september. Bent u een absolute beginneling of hebt u al enige voorkennis, geen probleem. Marcel leert u technieken en begeleidt u volgens uw kennis en niveau. Start: Prijs:

Dinsdag 11 september Wordt bepaald door het aantal deelnemers in de groep, maar u mag rekenen op ongeveer 30 euro voor 10 sessies. Van 13.30u tot 16.30u

Uur:

Inschrijven gewenst !

CURSUSSEN I.S.M. CVO ST. PAULUS Elk jaar organiseert het dienstencentrum in samenwerking met het Centrum voor Volwassenenonderwijs van Waregem, computer– en taallessen. Ook volgend seizoen zal dit het geval zijn. We laten u alvast eens proeven van het aanbod.

TAALLESSEN DAG

CURSUS

START

PRIJS

Maandag (VM)

Frans 2de jaar A (3de module) Engels 1ste jaar A + B (inschrijving en lessen in CVO)

1 oktober 3 september

€ 60 € 140

Dinsdag (VM)

Engels 4de jaar B (8ste module) Spaans 4de jaar A + B (7de en 8ste module) Frans 1ste jaar A + B (inschrijving en lessen in CVO)

2 oktober 4 september 4 september

€ 60 € 120 € 140

Woensdag (VM)

Frans 4de jaar A

3 oktober

€ 50

Donderdag (VM)

Engels 1ste jaar B + 2de jaar A (2de en 3de module) Frans 1ste jaar B (2de module) Spaans 1ste jaar A (inschrijving en lessen in CVO)

6 september 4 oktober 6 september

€ 120 € 60 € 140

Engels 3de jaar A (5de module)

5 oktober

€ 60

Vrijdag (VM)

21


Cursusaanbod najaar 2012 De lessen richten zich naar iedereen die inzicht wil verwerven in een taal of informaticapakket. Je leert nieuwe mensen kennen en verruimt je kennis op een aangename manier. De lessen zijn bedoeld voor senioren en worden ook op een rustig tempo gegeven. Jongere mensen kunnen echter ook aansluiten als zij dat wensen. Bij de eerste sessie ontvangt u een kalender met het overzicht van de lesdagen.

COMPUTERLESSEN DAG

START 1ste WEEK SEPTEMBER

PRIJS

Maandag (NM)

Word Photoshop elements 1

€ 70 € 70

Dinsdag (VM)

Internet

€ 70

Op weg met Windows

€ 50 (enkel voor Waregemnaars, anderen € 70)

Computer beginners

€ 50 (enkel voor Waregemnaars, anderen € 70)

Woensdag (NM)

Photoshop elements 1

€ 70

Donderdag (VM)

Word

€ 70

Multimedia (reeds volzet!) Computer beginners

€ 70 € 50 (enkel voor Waregemnaars, anderen € 70)

Photoshop Elements 2

€ 70

Dinsdag (NM)

Donderdag (NM) Vrijdag (VM)

Alle informatie kan u verkrijgen in het dienstencentrum op het nummer 056/60 61 88 of dienstencentrum@ocmw.waregem.be Inschrijven kan tot de eerste lesdag, maar de plaatsen zijn beperkt. De vlugge beslissers komen dus eerst aan bod! Wilt u aansluiten bij de gevorderde groepen van de taallessen? Dat kan, alleen wordt er tijdens de eerste les een instaptestje gedaan zodat getest kan worden of u in het juiste niveau ingestapt bent.

22


‘t Sudderpotse

AVOCADO MET KRAB

SANGRIA BENODIGDHEDEN:

BENODIGDHEDEN:

    

      

  

4 eetlepels rietsuiker 250 ml water (kamertemperatuur) 1 (750 ml) fles rode wijn 1 sinaasappel, in dunne plakken 1 limoen of citroen, in dunne plakken Vers fruit naar keuze IJsblokjes 125 ml spuitwater

  

1 rijpe avocado 1 blikje van 120 gr krabvlees 1/2 eetlepel mayonaise 1/2 eetlepel crème fraîche 3 takjes verse koriander 1 sjalot 1/2 eetlepel gehakte jalapeño peper (potje) 1 eetlepel limoensap Mespunt komijn Zout en peper

BEREIDING: Meng in een grote kan de suiker met het water tot de suiker is opgelost.

BEREIDING: Hak de koriander en snipper het sjalotje.

Voeg wijn, fruit en ijs toe. Roer door tot alles koud is.

Roer de mayonaise en de crème fraîche met het limoensap, zout, peper en komijn goed door elkaar.

Voeg spuitwater toe vlak voor opdienen.

Laat het krabvlees uitlekken. Snijd het in kleinere stukjes en hou een paar mooie stukken achter voor de garnering.

Serveer in 8 grote wijnglazen en zorg ervoor dat in elk glas wat fruit zit.

Meng de koriander, sjalot, jalapeño peper en het krabvlees voorzichtig door de mayonaise. Snijd de avocado in de lengte doormidden en verwijder de pit, vul beide helften met de krabsalade en leg hierop enkele mooie stukjes krab.

23


‘t Knobbelke Proficiat aan de deelnemers van de puzzel van juni 2012! Aangezien wij zo “slim” geweest zijn om de juiste oplossing van de vorige puzzel reeds te publiceren, zullen we de oplossing voor iedereen goed rekenen en zijn er dus geen echte winnaars.

Nieuwe opgave: Afbuigpuzzel: zoek onderstaande woorden in het raster (zie voorbeeldje). De overgebleven letters vormen een woord. Veel succes!

Puzzelstrookje Naam + voornaam: ............................................................................................................................................. Adres: ............................................................................................................................................ OPLOSSING:……………………………………………………………………………………. Afgeven uiterlijk op 27 juli 2012


De Belle 2012-07-08  

Maandblad van dienstencentrum Het Gaverke - juli-augustus

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you