__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

1ste jaargang 1 – nr. 1 - oktober 2020 verschijnt 5x per jaar - P 508772


2

D

I E N S T E N A A N B O D

Diensten in het dienstencentrum Voetverzorging Om mobiel te blijven, is een regelmatige voetverzorging geen overbodige luxe. Via het dienstencentrum kan je elke maandag op afspraak bij onze pedicure terecht voor voetverzorging. Momenteel gaat dit door in de praktijkruimte van de pedicure.

elke maandag op afspraak Leeuwkestraat 29 bus 1, Waregem 17 euro reservatie: 056 62 97 20 dienstencentrum@welzijn.waregem.be

Diensten van het welzijnshuis Maaltijden aan huis

Personenalarm

Dagelijks kan een warme maaltijd aan huis bezorgd worden. Op feest- en weekenddagen zijn er diepvriesmaaltijden beschikbaar. Op voorschrift kan je ook dieetmaaltijden krijgen. Prijs 8 euro (6,5 euro | 6 euro)*

Je woont alleen en hebt gezondheidsproblemen? Je wilt 24 uur op 24 iemand kunnen bereiken in geval van nood? Dat kan via een personenalarmtoestel. Prijs 19 euro (16 euro | 13 euro)* 50 euro waarborg

Huishoudelijke hulp via dienstencheques

Premies en tegemoetkomingen

Schoonmaak van de woning, wassen, strijken en boodschappen. Prijs 9 euro per uur (dienstencheque)

Voor hulp bij aanvragen van premies en tegemoetkomingen zoals zorgbudget, verwarmingstoelage en stedelijke toelage kan je terecht in het welzijnshuis.

Klus- en groendienst Voor kleine herstellings– en onderhoudswerken, tuinonderhoud, kleine schilder– en behangwerken. Prijs 18 euro (14 euro | 10 euro)* per uur

elke werkdag voormiddag van 9.00u. tot 12.00u. namiddag op afspraak welzijnshuis | Schakelstraat 41

Zorgcoördinatie Heb je vragen over verschillende thuiszorgmogelijkheden? Heb je hulp nodig bij het opstarten van de zorg? Hiervoor kan je gratis bij onze zorgcoördinator terecht.

056 62 97 30 loket@welzijn.waregem.be

* Voor personen met een beperkt inkomen zijn aangepaste tarieven voorzien. Wij kunnen dit altijd voor je bekijken. Kom gerust langs!

Meldingen, suggesties, klachten Heb je meldingen, suggesties, vragen of klachten over de werking? Laat het ons weten via een medewerker van het dienstencentrum of via welzijn.waregem.be. Voor onze publicaties gebruiken we regelmatig foto’s tijdens activiteiten. Het kan gebeuren dat je hierop herkenbaar bent. Indien je liever niet hebt dat we dergelijke foto’s gebruiken, kan je dit altijd aan ons melden.


W

E L K O M

WA-Plus voor Waregemse plussers pag. 4

samen veerkrachtig

pag. 8

sport en beweging

pag. 10

WA-Plus Café

Dat er heel wat senioren in onze stad wonen, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Een derde van alle inwoners van Waregem is 60+. Daarom zijn we blij dat de Waregemse ‘plussers’ nu ook een eigen tijdschrift krijgen. De betekenis van de naam WA-Plus kan je al raden, de Waregemse ‘plussers’! Niet alleen omdat senioren een jaartje ‘en plus’ tellen, maar ook omdat zij voor onze stad een ‘surplus’ zijn. Denk maar aan alle engagementen die zij opnemen. Ze zijn vaak niet alleen opa of oma, maar ook vrijwilliger in het naburig schooltje of in de lokale vereniging, dragen zorg voor hun zieke buur of ondersteunen hun hulpbehoevende familieleden. En wie geniet niet van de mooie verhalen die zij vertellen of de pittige anekdotes van de tijd van toen? Kortom, een plus is zeker verdiend! Het tijdschrift, en binnenkort ook de digitale nieuwsbrief, is specifiek gericht op de leefwereld van senioren. Het zal beschikbaar zijn op heel wat openbare plaatsen, maar je kan het ook bij je thuis ontvangen dankzij de inzet van heel wat vrijwilligers. Het tijdschrift is gratis en verschijnt vijf keer per jaar. Het is een dynamisch en fris blad, waarin het Waregems vrijetijdsaanbod in de kijker wordt gezet. Maar ook boeiende inhoudelijke thema’s komen aan bod.

pag. 12

verhalen aan het woord

In de eerste editie van WA-Plus willen we de klemtoon leggen op de geestelijke gezondheid. De afgelopen maanden waren een serieuze test voor ons mentaal welzijn. Daarom willen we graag de roze bril terug opzetten. We tonen wat wél nog mag en kan en geven suggesties om jouw geestelijke gezondheid te prikkelen. Elkaar ontmoeten, verhalen vertellen en bewegen. Het zijn maar enkele topics die aan bod komen in deze ongetwijfeld boeiende editie. In elk geval, beste plusser, wensen we je veel leesplezier!

Sluitingsdagen maandag 2 november (Allerzielen) woensdag 11 november (Wapenstilstand)

3


4

I

N

D E

K

I J K E R

Samen Veerkrachtig Het leven zoals we dat kennen, wordt dit jaar serieus op zijn kop gezet door het coronavirus. Voor veel mensen gaat dit gepaard met onzekerheid, angst of stress. En dat kan ons psychisch welzijn ernstig schaden. De beste remedie tegen al die onzekerheid? Een flinke portie veerkracht!

Wat is veerkracht? Stress en tegenslag maken deel uit van het leven, maar ieder van ons gaat er anders mee om. Mensen met een grote veerkracht laten zich niet snel van de wijs brengen. Veerkracht is het vermogen om door te zetten, ook als het leven tegenzit. Veerkracht is belangrijk voor ons mentaal welzijn. Veerkrachtige mensen voelen zich beter in hun vel. Nog straffer: ze weten een negatieve gebeurtenis om te buigen tot een positieve ervaring.

eigenschappen als omgevingsfactoren. Je kan je veerkracht versterken, net zoals je een spier traint.

Veerkracht trainen Momenteel leven we in tijden van mondmaskers en bubbels, van afzeggingen en annulaties en van afstand houden en sociale contacten beperken. Vooral nu is het extra belangrijk om aandacht te hebben voor onze geestelijke gezondheid en onze veerkracht.

Gelukkig kan je veerkracht trainen. Je wordt immers niet geboren als super-veerkrachtig. Veerkracht is een samenspel van zowel erfelijke

Wat kan je wĂŠl doen tijdens deze crisis? Praat erover Het is normaal dat je je in deze tijden gespannen, angstig, boos of verdrietig voelt. Heel wat zaken die we leuk vinden zijn immers weggevallen of kunnen slechts in minimale vorm doorgaan. Praat over hoe je je voelt met iemand die je vertrouwt of met vrienden en familie. Je kan ook steeds terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106.

Hou een gezonde routine aan We blijven veel meer thuis en het zijn onzekere tijden. Veel mensen hebben de neiging om bepaalde emoties wat weg te filteren met alcohol of wat comfort food. Toch is het belangrijk een gezonde routine aan te houden. Kies voor voldoende slaap, gezonde voeding en een dagelijkse routine. Dat brengt rust en controle.

Zorg voor rust in je hoofd We worden overspoeld met informatie over het coronavirus. Het komt onze oren uit! Zorg voor rust in je hoofd en schakel bewust bepaalde informatie uit. Kies enkel betrouwbare bronnen rechtstreeks van de overheid om op de hoogte te blijven van de maatregelen.

Beweeg Het is bewezen dat beweging helpt de geestelijke gezondheid op pijl te houden. Zit je te piekeren, of heb je een mindere dag? Ga erop uit voor een wandeling of fietstocht en je voelt je direct beter. Het is immers bewezen dat een half uurtje in het groen wonderen doet!


I

N

D E

K

I J K E R

Ga voluit voor contact op afstand.

Neem eventueel zelf het initiatief en spreek af met een buur of goede vriend(in) om op een vaste dag een wandeling te maken. Tijdens je wandeling kan je rustpauzes inlassen op een bankje. Wie weet kom je per toeval nog een oude bekende tegen waarmee je een praatje kan slaan. Ga voluit voor het contact dat wél mag Onze sociale contacten worden beperkt, en dat voelen we. Maar er zijn veel zaken die wel nog mogen en kunnen. Ga voluit voor contact op afstand. Zo kan je bijvoorbeeld alleen of in gezelschap iets eten of drinken in de buurt. Bel je vrienden en familie op om te vragen hoe het met hen gaat. Als je een smartphone hebt en je wil meer leren over videobellen,

kom dan naar de workshop van Whatsapp (zie pagina 17). Zet je stoel voor je deur of maak een praatje met je buur over de haag. Durf zelf eens aan te bellen bij een buur om wat bij te praten in de buitenlucht, en wacht niet tot iemand naar je toekomt, maar zet zelf de stap. En vooral: geniet extra van de bubbel waar nauw contact wel mag! Het WA-Plus Café dat in verschillende plaatsen in Waregem wordt georganiseerd, is een goede manier om op een verantwoorde manier terug contact op te nemen met de mensen uit de buurt. Op pagina 10 en 11 vind je hier meer informatie over.

5


6

I

N F O

Erkenning voor mantelzorg Sinds 1 september 2020 kunnen erkende mantelzorgers mantelzorgverlof aanvragen bij hun werkgever. Om erkend te worden als mantelzorger, heb je een algemene erkenning als mantelzorger en een specifieke erkenning voor de toekenning van sociale rechten nodig. Deze erkenningen moet je aanvragen bij je ziekenfonds via een verklaring op eer. Algemene erkenning als mantelzorger Deze erkenning is onbeperkt geldig. Er staat geen beperking op het aantal erkende mantelzorgers dat de zorgvrager mag hebben.

Mantelzorgcafé De coronatijd bracht voor velen een hektische periode met zich mee. Het mantelzorgcafé brengt voor de eerste keer in maanden opnieuw mantelzorgers samen. dinsdag 20 oktober 14.00u. - 16.00u. Bibliotheek Waregem zaal Bibbox 2 euro kansentarief 0,40 euro inschrijven op voorhand 056 62 97 36 mantelzorg@welzijn.waregem.be

Erkenning als mantelzorger met sociaal voordeel Dit tweede type erkenningsattest is gekoppeld aan één sociaal voordeel, namelijk de mogelijkheid om mantelzorgverlof bij de werkgever aan te vragen. Het mantelzorgverlof is enkel mogelijk voor loontrekkenden en ambtenaren, niet voor zelfstandigen.

gedurende minstens 50 uur per maand of 600 uur per jaar ondersteunen. Ook de zorgvrager moet ten minste 12 punten op de graad van zelfredzaamheid voor de integratietegemoetkoming scoren.

De erkenning is één jaar geldig en het aantal mantelzorgers met dit type erkenning is beperkt tot drie per zorgvrager. Om deze erkenning aan te vragen moeten de mantelzorger én de persoon voor wie deze zorgt aan uitgebreidere voorwaarden voldoen. Zo moet de mantelzorger de zorgvrager

Wie is mantelzorger?

Meer informatie rond het mantelzorgverlof kan je bekomen bij je ziekenfonds.

Een mantelzorger is een persoon die doorlopende of regelmatige hulp en bijstand verleent aan een persoon die erkend is als zorgbehoevende. De mantelzorger kan een familielid zijn, maar dat hoeft niet.


A

A N

H E T

W

O O R D

Een gezonde geest in een gezond lichaam Meer dan 2000 jaar geleden wisten de Romeinen dit al Maar ook voldoende sociale contacten blijken een belangrijke invloed te hebben op de fysieke gezondheid. Ze zorgen voor een gezond afweersysteem, een betere stressregeling en zo ook voor een goede bloedrukregeling. Een grootschalig Amerikaans psychologisch onderzoek, waarin gedurende zeven jaar duizenden 60-plussers werden gevolgd, toonde dat de gezondste groep zich bevond bij de personen met de beste sociale contacten. Onder goede sociale contacten verstaan we twee belangrijke zaken. Vooreerst het onderhouden van enkele ‘hechte relaties’. Dit zijn een aantal personen waarop je altijd kan rekenen, zelfs bij een onverwachte acute probleemsituatie. Dit kan een familielid zijn, een goede vriend of buur, een plichtsbewuste mantelzorger.

Dit is het eerste artikel van de hand van vrijwilliger Jef De Witte die 43 jaar als huisarts heeft gewerkt.

Het onderhouden van sociale contacten is uiteraard belangrijk voor ons mentaal welbevinden, maar wat we niet onmiddellijk verwachten is dat goede sociale contacten heel belangrijk zijn voor een goede fysieke gezondheid. Bij een goede fysieke gezondheid denken we in de eerste plaats aan een aantal gekende factoren, zoals gezonde voeding (niet te veel vetten en niet te veel suikers), niet roken, de bloeddruk onder controle houden, overgewicht vermijden en vooral voldoende bewegen.

Even belangrijk zijn de dagdagelijkse contacten (wat we ‘sociale integratie’ noemen) zoals het praatje bij de bakker of met de buur, het contact met de postbode, de groepsactiviteiten, het telefoontje naar iemand die het wat moeilijker heeft, het engagement als vrijwilliger, … Dit Amerikaans langetermijnonderzoek heeft duidelijk aangetoond dat sociale contacten onze fysieke gezondheid beter maakt, beter dan dat we enkel maar op de klassieke gezondheidspijlers zouden steunen. De beste garantie om fit en gezond oud te worden (of om zolang mogelijk jong te blijven), is dan ook mentaal en emotioneel betrokken te blijven bij wat er in de samenleving en in je naaste omgeving gebeurt.

7


8

I

N

D E

K

I J K E R

Wandelvoetbal De Essevee Old Stars spelen wandelvoetbal, een voetbalvariant voor 55-plussers. Sportief bezig blijven en sociaal contact staan centraal. Dankzij het wandelvoetbal krijg je de kans om je favoriete sport te blijven beoefenen. Maar wat is nu juist het verschil tussen ‘gewoon’ voetbal en wandelvoetbal? Het speelveld is veel kleiner en er zijn enkele wijzigingen in de regels. Zo mag je niet lopen met en zonder bal en zijn slidings uit den boze. De snelheid ligt natuurlijk heel wat lager, waardoor de sport toegankelijk is voor zowel ex-voetballers als niet-voetballers. Door de laagdrempeligheid vindt iedere 55-plusser een sportieve uitdaging in het wandelvoetbal. De Essevee Old Stars zijn sinds 2018 de wandelvoetballers van Team Essevee. Ondertussen is de groep 24 mannen en vrouwen sterk.

onder voorbehoud van coronamaatregelen

Gebeten door de voetbalmicrobe en zin om actief te blijven? Kom vrijblijvend deelnemen aan één van onze trainingsmomenten. dinsdag 18.00u. - 19.15u. Sporthal SO Gaverke Zeswegenstraat 120

donderdag 16.00u. - 17.00u. Jeugdcentrum Zuiderlaan 46

50 euro voor een seizoen Inschrijven kan via het dienstencentrum of kom gewoon eens langs tijdens een training.


I

N

D E

K

I J K E R

Seniorenuurtje Waregem Sport houdt voor jullie elke week een exclusief zwemuurtje vrij. Zo kan je op een veilige manier rustig genieten van de accommodatie van zwembad de Treffer met zijn vele mogelijkheden.

zwembad De Treffer Meersstraat 5 standaardtarief 55+: 2,50 euro Waregemnaars 55+: 2,00 euro

Op vrijwillige basis kan je er ook elke week een korte sessie aqua-fitness meepikken.

op schooldagen donderdag van 15.30u. tot 16.30u. op vakantiedagen donderdag van 13.30u. tot 14.30u. onder voorbehoud van coronamaatregelen

Sporten met de sportkaart Turnen elke maandag groep 1: 09.00u. - 10.00u. groep 2: 10.00u. - 11.00u. SO Gaverke | judozaal

20 euro per 10-beurtenkaart Inschrijven en een 10-beurtenkaart kopen, kan bij Waregem Sport: Meersstraat 5 056 60 07 44 info@waregemsport.be Er zijn geen lessen tijdens schoolvakanties en feestdagen. Na de eerste gratis proefles heb je een 10-beurtenkaart nodig.

Seniorobics elke woensdag 9.30u. tot 10.30u. Sportcentrum De Treffer

Yoga elke donderdag 9.00u. tot 10.00u. SO Gaverke | judozaal

9


10

I

N

D E

K

I J K E R

WA-Plus Café Kom uit je kot, maar doe niet té zot! Ben je graag onder de mensen voor een losse babbel? Ben je liefhebber van handwerk en wil je graag wat inspiratie opdoen bij anderen? Speel je graag een spelletje Scrabble of Rummikub? Of heb je gewoon zin in een

geurende kop koffie of een fris drankje? Tijdens ons WA-Plus Café kan het allemaal! Niets moet: een leuke babbel en elkaar op een veilige manier ontmoeten staat centraal.

‘t Gaverke augustus 2020

Sint-Eloois-Vijve donderdag 12 november

Torenhof donderdag 19 november

Gaverke maandag 26 oktober

donderdag 10 december

donderdag 17 december

maandag 7 december

doorlopend van 14.30u. - 16.30u.

doorlopend van 14.30u. - 16.30u.

doorlopend van 14.30u. - 16.30u.

OC De Linde Koekoekstraat 26

OC Eikenhove Albert Servaeslaan 48a

SO Gaverke Zeswegenstraat 120

toegang gratis drankjes te koop

toegang gratis drankjes te koop

toegang gratis drankjes te koop

inschrijven is niet nodig

inschrijven is niet nodig

inschrijven is niet nodig

GEANNULEERD Centrum vrijdag om de 14 dagen doorlopend van 14.30u. - 16.30u. POC De Ark Zuiderlaan 44 toegang gratis drankjes te koop inschrijven is wel nodig door de beperkte zaalcapaciteit

De WA-Plus Café’s kunnen voorlopig niet doorgaan wegens de coronamaatregelen. Thuisophaling Door de coronamaatregelen kunnen we jammer genoeg geen mensen ophalen voor deze activiteit. Geraak je er niet zelfstandig en wil je toch graag een babbeltje doen, laat het ons dan zeker weten. We voorzien een gesprekje aan je deur in de plaats!


I

Vrij tekenen en schilderen Hou je van tekenen en schilderen, en wil je je graag laten inspireren door andere creatievelingen? Ook hiervoor kan je in het dienstencentrum terecht.

Deelname is gratis, voor de gezamenlijk aangekochte materialen vragen we een bijdrage. Inschrijven hoeft niet, maar er is geen les tijdens de schoolvakanties.

dinsdag 13.30u. - 16.30u. POC De Ark Zuiderlaan 44 bovenzaal

donderdag 13.30u. - 16.30u. POC De Ark Zuiderlaan 44 benedenzaal

onder voorbehoud van coronamaatregelen

N

D E

K

I J K E R

11


12

A

A N

H E T

W

O O R D

De kracht van verhalen We linken voorlezen en verhalen vertellen meestal aan kleuterklassen en jonge kinderen. Maar ook wanneer je een jaartje meer op de teller hebt, kunnen verhalen een positieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid. Vertellen is in de loop van de eeuwen steeds meer verdrongen door de intrede van radio, televisie en het internet. Maar al deze media halen het niet bij de intimiteit en de kracht van verhalen vertellen en lezen. Oude wijn in nieuwe zakken? Vertellen of ‘storytelling’ zoals het ook vaak genoemd wordt, heeft een dubbele bijklank. Verhalen dienden vroeger vooral om kennis of overtuigingen door te geven, maar termen zoals

‘overlevering’ zorgen eveneens voor een bijklank van ‘ouderwets’. De laatste jaren werden er echter heel wat voorleesprojecten op poten gezet om lezen terug hip te maken. Allerlei, vaak digitale, alternatieven moeten ervoor zorgen dat lezen opnieuw leuk wordt en voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk. Velen denken dan ook dat storytelling om overbodige opsmuk gaat. Storytelling is ‘oude wijn in nieuwe zakken’, klinkt het dan. Dit laatste klopt. Verhalen vertellen, doen we al sinds mensenheugenis. Maar ook op vandaag wint het kunnen overbrengen van een boodschap of een boeiend verhaal de laatste jaren aan belang. Een beetje politicus laat zich tegenwoordig door een vaardige speechschrijver

bijstaan voor een krachtig verhaal over ‘echte mensen’. Endorfineleveranciers Deze overlevingsmechanismen uit de oertijd bepalen nog steeds voor een groot deel onze voorliefde voor verhalen. Het zijn niet alleen de prachtige taal, de meeslepende dialogen of de sfeerbeschrijvingen die ons zo intrigeren. Telkens wanneer we iets nieuws leren, krijgen we een endorfinestoot in onze aderen. Het is een biologisch beloningsmechanisme om onze overlevingskansen te vergroten, want het spoort ons aan om nieuwe ontdekkingen te doen. Met een knuffel op de achterbank Toch zijn verhalen niet alleen endorfineleveranciers. Ze beschikken over nog enkele andere bijzondere kenmerken,


A waardoor ze krachtig binnenkomen bij lezers of toehoorders. Verhalen onthullen iemands drijfveren. Als we ons als lezer kunnen identificeren met het hoofdpersonage en zijn emoties, zullen diens belevenissen of overwegingen ons gemakkelijk raken. Emoties blijken op verschillende manieren te bepalen hoe we onze beslissingen nemen en keuzes maken. De emoties zijn er meestal het eerst, daarna volgen pas de argumenten. Alleen als je het hart van de ontvanger raakt, dring je door tot zijn hoofd.

De onverklaarbare kracht van het verhaal Intuïtief weten we al eeuwenlang dat verhalen deze universele eigenschappen hebben. Waarom hebben verhalen dan soms een slechte naam? Verhalen vertellen is ook iemand ‘iets op de mouw spelden’. Je kunt met verhalen lezers manipuleren en misleiden. Tegelijkertijd heb je als schrijver/verteller met een verhaal weinig greep op je

A N

H E T

W

O O R D

lezer: het zijn geen bindende formuleringen zoals juridische teksten. Bij verhalen geef je de lezer juist de gelegenheid er zijn eigen betekenis aan te geven. Waardoor lezers precies zo betoverd raken en welke persoonlijke betekenis zij uit verhalen putten, is nooit helemaal te verklaren of te sturen. Alleen al daarom zal het definitieve antwoord over de kracht van verhalen er nooit komen.

Reclamemakers weten dat al veel langer en maken er graag gebruik van. Op dit moment maken bijna alle grote merken gebruik van storytelling om hun product te verkopen. Een deugnietje met een knuffel op de achterbank raakt ons meer dan de harde feiten over de nieuwste automodellen. Vereenzelviging De kracht van verhalen heeft alles te maken met de werking van onze hersenen. Wetenschappelijk onderzoek leert ons dat onze hersenen nauwelijks onderscheid maken tussen echte gebeurtenissen en zaken die alleen maar in onze verbeelding plaatsvinden. Om maar één voorbeeld te geven: hoewel we weten dat een soapacteur slechts een rol speelt, wordt hij/ zij toch vaak aangesproken met de naam van zijn of haar personage. Verstandelijk weten we dit, maar door de emoties in de soap linken we toch karaktereigenschappen aan de ‘echte mens’ achter de acteur.

Oproep: blijf verhalen vertellen Verhalen vertellen of beluisteren blijft ook in deze bizarre tijden heel boeiend. Levensverhalen of anekdotes die de ander doen lachen, kunnen een grote impact hebben op je geestelijke welzijn, maar ook de blik op de wereld verruimen. Sta open voor het verhaal van anderen en leer niet alleen te vertellen, maar ook oprecht te luisteren. Daarom onze oproep: blijf verhalen vertellen aan je kinderen of kleinkinderen, aan je buren, aan je vrienden… Neem hen mee in je leefwereld, laat ze genieten van de tijd van toen of zet je verhaal op papier en deel het met anderen! Ga af en toe eens aan je voordeur staan en sla een praatje met wie voorbijkomt, kortom: vertel je verhaal!

13


14

I

N F O

Bib-aan-huis Bib-aan-huis levert bibliotheekmaterialen aan huis bij zieke of minder mobiele mensen die zelf, tijdelijk of permanent, niet in staat zijn om naar de bibliotheek te komen. Als je hierin interesse hebt, komt een bibliotheekmedewerker langs voor een verkennend gesprek. De medewerker gaat na of je in aanmerking komt voor Bib-aanhuis, legt jou uit wat de dienst inhoudt en polst naar welke boeken je graag leest.

Bibliotheek Waregem Boekenplein 1 bibliotheek@waregem.be 056 62 13 70 Jaarlijks lidgeld: 5 euro Een boek lenen is gratis. Voor het leveren aan huis worden geen kosten aangerekend.

Een ‘bib-aan-huizer’ kan kiezen uit de volledige bibcollectie. Dus naast boeken kunnen ook cd’s, dvd’s... geleend worden. Voor mensen die slechtziend zijn, is er een aangepast aanbod met groteletterboeken en Daisyboeken (luisterboeken). Wens je uiteindelijk materialen te bestellen? Dan volstaat een telefoontje naar de bib. Je geeft jouw keuze door of laat een deskundige bibmedewerker kiezen in jouw plaats. Eén van de vrijwilligers komt de gewenste boeken, cd’s… dan leveren op een afgesproken tijdstip.

Daisy-speler (luisterboeken) Ook als je ogen niet goed meer meewillen of als een boek vasthouden moeilijker wordt, kan je blijven lezen! Sinds enkele jaren zijn de luisterboeken van Daisy hiervoor de oplossing. De luisterboeken worden in een studio voorgelezen door professionele sprekers en op cd-rom gezet. Je beluistert de boeken met een Daisy-speler. De bibliotheek van Waregem biedt een gevarieerde collectie Daisy-boeken aan die net als een gewoon boek kunnen ontleend worden. De collectie bestaat uit romantische boeken, detectives en thrillers, streek- en familieromans. Ook het literaire werk komt aan bod. Voor wie zo een Daisy-speler eens grondig wil uittesten, heeft de bib een toestel beschikbaar dat je gratis kan ontlenen.


I

N F O

Boekenruilkastjes Boekenruilkastjes zijn mini-bibliotheekjes van privépersonen die vrij toegankelijk zijn voor andere lezers. Je neemt een boek uit het kastje en zet er eentje voor in de plaats. Door de boekenruilkastjes krijgen gelezen boeken een nieuwe kans en wordt je gestimuleerd tot een extra leesuitdaging. Valt een boek tegen, dan heeft het je in ieder geval geen geld gekost.

De prachtige Geef- en Neemkast vind je in de inkom van de Stedelijke Kunstacademie, Olmstraat 25.

In Waregem zijn er ook een paar boekenruilkastjes te vinden...

De Kleine Ruilbieb is ‘verstopt’ in de Schoendalestraat (Sint-Eloois-Vijve), tussen nummer 105 en 107.

Weet je nog ergens een boekenruilkastje zijn of heb je er zelf eentje gemaakt? Laat het ons zeker weten!

Boekenjagers Er bestaan ook boekenjagers. Iemand legt een boek ergens ‘te vondeling’ en plaatst daarna op de Facebookgroep ‘de Boekenjagers’ hints over waar het boek te vinden is. Andere boekenjagers gaan op jacht en vinden de ‘buit’.

Ze lezen jouw boek en laten het boek daarna terug vrij ‘in de natuur’. Zo kan de jacht opnieuw beginnen! Meer informatie vind je op www.boeken-jagers.be.

15


16

I

N

D E

K

I J K E R

Computeratelier elke maand op een vrijdag 9.00u. - 12.00u. Bibliotheek Waregem | Bibbox Boekenplein 1 3 euro

Misschien komt dit je wel bekend voor: je leerde met de computer werken, maar je loopt vast telkens wanneer je er alleen voor staat. Je kreeg een moderne smartphone cadeau, maar je kan er onvoldoende mee werken. Herkenbaar? Dan is het computeratelier iets voor jou!

kansentarief 0,60 euro inschrijven via het dienstencentrum

Thema’s computeratelier

In het maandelijks computeratelier kan je met al je computervragen terecht. Nieuw is dat er nu ook aandacht besteed wordt aan het gebruik van je gsm of smartphone.

Vrijdag 23 oktober • Beveiliging van de computer en updates uitvoeren • Instellingen van je gsm

Tijdens elke sessie leer je iets bij over de twee centrale thema’s. Daarnaast voorzien we voldoende tijd om andere vragen te stellen.

Vrijdag 27 november • Printer en scanner installeren op je (draadloos) WiFi-netwerk • Gsm/smartphone aan WiFi-netwerk verbinden thuis, op reis, op hotel…

Om iedereen aan bod te laten komen, is het aantal deelnemers beperkt tot twintig. Is de sessie van de vierde vrijdag volgeboekt, dan plannen we een extra computeratelier op de tweede vrijdag van de maand. Schrijf daarom telkens op tijd in.

Vrijdag 18 december • Kerstkaartjes maken • Digitale wenskaarten versturen (pc, gsm, smartphone)

Vrijwilliger Luc helpt je tijdens het computeratelier op weg.

onder voorbehoud van coronamaatregelen

Digidokter Eén keer per maand kan je met al je computervragen bij de Digidokter terecht. Elke Digidokter draait om een thema, daarna is er tijd om vragen te stellen. elke maand op een zaterdag

Thema’s Digidokter Zaterdag 24 oktober Browser-tips: zo surf je vlotter en veiliger

10.00u. - 12.00u. Bibliotheek Waregem | Bibbox Boekenplein 1 5 euro inschrijven kan enkel via waregem.bibliotheek.be

Zaterdag 28 november Kies de juiste smartphone Zaterdag 12 december Bespaar op je telecomfactuur


I

N

D E

K

I J K E R

Workshops videobellen Bellen naar familie of vrienden wordt heel wat leuker als je hen niet enkel kan horen, maar ook kan zien!

De meest bekende programma’s om te videobellen zijn Skype, WhatsApp en Facebook. Minder bekend, maar even gebruiksvriendelijk zijn Praatbox en Jitsi.

Videobellen met WhatsApp WhatsApp is ongekend populair. Naast het versturen van berichten kan je met WhatsApp foto’s en video’s delen. Je kan er ook mee videobellen. Wil je bijkletsen met meerdere personen tegelijk, dan kan je een groepsgesprek beginnen.

Is dit Latijn of Chinees voor je? Vind je in het digitale bos de juiste bomen niet meer? Geen probleem, we helpen je op weg met deze twee bijzonder interessante workhops.

Videobellen met Skype, Praatbox of Jitsi Skype is wellicht het bekendste programma om te videobellen. Met Praatbox hoef je zelfs geen account aan te maken om veilig te videochatten. Jitsi laat je toe om zonder account of software met meerdere personen in gesprek te gaan.

dinsdag 20 oktober

dinsdag 27 oktober

14.00u.

14.00u.

OC Eikenhove | Albert Servaeslaan 48a

OC Eikenhove | Albert Servaeslaan 48a

5 euro

5 euro kansentarief 1 euro

kansentarief 1 euro

inschrijven via het dienstencentrum

inschrijven via het dienstencentrum

onder voorbehoud van coronamaatregelen

Cursusaanbod cvo MIRAS Cvo MIRAS is een Centrum voor Volwassenenonderwijs en biedt onder andere informaticacursussen aan op maat van ‘plussers’. VTI Waregem Toekomststraat 75 Inschrijven kan via het VTI www.miras.be 056 89 12 12

Dagelijkse computerkost (12/10/20 - 18/01/21) maandag van 8.45u. tot 11.45u. Fotoboek maken (13/10/20 - 19/01/21) dinsdag van 13.15u. tot 16.15u. Ontdek je Android smartphone/tablet (14/10/20 - 20/01/21) woensdag van 8.45u. tot 11.45u. Muziek en video streamen (09/10/20 - 22/01/21) vrijdag van 8.45u. tot 11.45u.

17


I

N

D E

K

I J K E R

Voordracht: Betaal ik niet te veel voor mijn energie? Er zijn vandaag zoveel energieleveranciers en allemaal hebben ze verschillende prijzen. Daarnaast worden de heffingen van de overheden aanzienlijk verhoogd. Dan komen onvermijdelijk de vragen: zal ik nu meer moeten betalen voor mijn energie en zijn er goedkopere alternatieven? De kans bestaat dat er een interessanter tarief mogelijk is.

Breng alvast je laatste jaarafrekening mee van je leverancier, zodat je je concrete situatie kan berekenen.

Deze lezing schept klaarheid De VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) heeft een test ontwikkeld waarop iedere Vlaming gemakkelijk kan nagaan tussen welke energieleveranciers hij/zij kan kiezen en wat het jaarverbruik zou kosten. In deze lezing tonen we stap voor stap hoe je te werk kunt gaan. De procedure is gratis, er is weinig papierwerk, niemand moet hiervoor langskomen en er verandert niets aan de meters. Waarom zou je het niet doen? We nemen zowel elektriciteit, gas en de verschillende mogelijke contracten onder de loep. Als afsluiter bekijken we hoe we energie kunnen besparen en of groepsaankopen betere voorwaarden kunnen aanbieden. Met de tips die je tijdens deze gratis lezing krijgt, kan je op termijn geld verdienen. Schrijf vlug in, want de plaatsen zijn beperkt.

donderdag 19 november 14.00u. Raadzaal stadhuis Waregem gratis inschrijven op voorhand via het dienstencentrum

onder voorbehoud van coronamaatregelen

Oplossingen kruiswoordraadsel pagina 21 1. griep 2. oktober 3. vaccinatie 4. winter 5. zwangerschap 6. apotheek 7. arts 8. virus 9. jaarlijks

18


I

N

D E

K

I J K E R

Bloemschikken

200 jaar homeopathie

Bloemschikken is het samenbrengen van organisch en niet-organisch materiaal in een mooie compositie. (Jenny Huys)

Hoe homeopathie (niet) werkt, legt Filip Van Beurden heel aanschouwelijk uit door voor jouw ogen een homeopathisch ‘geneesmiddel’ te produceren!

CC De Schakel organiseert regelmatig cursussen en voordrachten overdag op weekdagen. Op deze pagina vind je een greep uit het aanbod.

schrijf op voorhand in via CC De Schakel: Schakelstraat 8, Waregem 056 62 13 40 onthaal@ccdeschakel.be

woensdag 21 oktober woensdag 18 november woensdag 16 december 13.30u. - 16.00u. blauwe zaal 11 euro

donderdag 19 november 14.00u. - 16.00u. rode zaal 5 euro kansentarief 1 euro i.s.m. Vrijzinnig Centrum Poincaré

kansentarief 2,2 euro

+ 25 euro materiaal onder voorbehoud van coronamaatregelen

Kerstversiering

Creatief met fietsbanden

We maken een adventskrans met kleine kerstballen en dennenappels en kerstboompjes in stof. (Mireille Campe)

Door ringen of stukjes af te knippen en er weer op te plakken, maak je met oude fietsbanden leuke creaties. (Mireille Campe)

dinsdag 24 november 13.30u. - 15.30u. oude bib 11 euro kansentarief 2,2 euro

dinsdag 23 februari dinsdag 2 maart 13.30u. - 15.30u. oude bib 11 euro kansentarief 2,2 euro Materiaalkost niet inbegrepen

19


20

I

N F O

Verhuren met een sociaal verhuurkantoor Je hebt een huis, appartement of studio die je kan verhuren? Dat is goed nieuws! Maar geeft je eigendom je naast rendement ook zorgen en stress? Verhuur dan gerust aan een sociaal verhuurkantoor (SVK). Want verhuren via een SVK biedt tal van voordelen.

Zorgeloos verhuren SVK’s worden erkend door de Vlaamse overheid. Je sluit een huurcontract af met een SVK voor minstens 9 jaar. Het SVK draagt dus alle huurdersverplichtingen. Zij verhuren op hun beurt de woning door aan kandidaat-huurders en jij geniet van een gegarandeerde huuropbrengst. Het SVK betaalt immers altijd stipt, zelfs wanneer je woning niet verhuurd is! Bovendien krijg je nooit te maken met wanbetalers. Daarnaast blijf je genieten van alle voordelen en zekerheden uit de Woninghuurwet.

Jouw voordelen Het SVK regelt verder alles. Zij zorgen voor het huurcontract en de plaatsbeschrijving, de brandverzekering, de organisatie van herstellings- en onderhoudswerken ten laste van de huurder, het onderverhuren van de woning en de begeleiding van de onderhuurder. Door te verhuren via een SVK kan je rekenen op gegarandeerde huuropbrengsten, vermijd je leegstand van je woning en de daaraan gekoppelde sancties. Je loopt geen risico op langdurige en lastige gerechtelijke procedures en behoud je de garantie dat je de woning op het einde van de overeenkomst weer in de oorspronkelijke staat terug krijgt (rekening houdend met de normale slijtage). Ook financieel is verhuren via SVK een slimme keuze. Je geniet hierdoor een verlaagd tarief onroerende voorheffing, een verlaagd btwtarief bij nieuwbouw (12% in plaats van 21%), verlaagde registratierechten voor wie een woning koopt en tal van extra premies en tegemoetkomingen bij renovatie.

Bovendien kan je tijdens het volledige traject rekenen op de samenwerking met een professionele partner.

Jouw woning moet gerenoveerd worden? Ook als je woning aan renovatie toe is, kan het SVK je op weg helpen met advies. De Vlaamse overheid voorziet voor de eigenaar die verhuurt aan een SVK volgende premies: • Renovatiepremie: tot 30% per categorie van werken (voor minstens 2500 euro aan werken per categorie) • Sociale dakisolatie-, beglazings- en spouwmuurisolatiepremie: extra hoge premies en begeleiding door het SVK bij de voorbereiding en de uitvoering van de werken

Wat verwacht het SVK van jou? Het SVK vraagt geen commissieloon, maar wel een redelijke huurprijs (lager dan de marktprijs). Jouw woning moet ook voldoen aan de Vlaamse normen qua veiligheid, gezondheid en algemene woningkwaliteit.

Het sociale verhuurkantoor, een ideale partner in het woonbeleid De lokale besturen van Waregem, Deerlijk, Anzegem, Wortegem-Petegem en Zulte werken samen met het RSVK Waregem vzw.

Meer informatie? RSVK Waregem Schakelstraat 41 8790 Waregem 056 62 98 93 info@rsvk.be


I

N F O

Krijg je voorrang voor een griepvaccinatie? Haal dan snel je griepprik De COVID-19-epidemie maakt het dit jaar extra belangrijk voor risicogroepen om zich te laten vaccineren tegen de griep.

Voor risicogroepen kost het vaccin ongeveer 4 euro. Verblijf je in een woonzorgcentrum, dan is het zelfs gratis.

Vanaf 50 jaar behoor je tot één van de risicogroepen en kan je je al laten vaccineren vóór 15 november. Vraag daarom snel een voorschrift aan je arts en haal je vaccin vanaf 1 oktober, en vóór 15 november.

Heb je nog vragen rond de griepprik, stel deze aan je huisarts of huisapotheek, want zij kennen je situatie het best.

Vraag je

9.

bij je arts!

De oplossingen staan op pagina 18.

21


22

WAREGEMS

ERFGOED

Hospice Saint-Joseph Op de hoek van de Holstraat met de Zuiderlaan werd in 1870 het eerste Waregemse oudemanhuis gebouwd. Het nieuwe Hospice SaintJoseph werd geleid door Zusters van Onze-LieveVrouw van het klooster in de Keukeldam en opende in 1874 de deuren voor de eerste 89 bewoners. Felix De Ruyck, bewoner van het kasteel Casier, liet enkele jaren later in zijn testament 40 000 gouden franken na aan het hospice.

later heropgebouwd worden. Uiteindelijk kon het Ware Heem in 1963 feestelijk geopend worden. De bedoeling was om een echte thuis te bieden aan de 170 bewoners. Daarvoor werden de nodige activiteiten georganiseerd. Denken we maar aan de verschillende uitstappen, cabaretvoorstellingen, tuinfeesten en kaartnamiddagen die op het programma stonden.

De razendsnelle veranderingen in de tweede helft van de 20ste eeuw zorgden er echter voor dat het gebouw al snel niet meer voldeed aan de moderne vereisten. Tegen het begin van de 21ste eeuw werd het Ware Heem definitief verlaten voor het woonzorgcentrum De Meers. Na enkele jaren van leegstand werd het gebouw gesloopt in 2012 en kon er begonnen werden met een nieuw project: een hypermoderne nieuwe openbare bibliotheek opende in 2016 de deuren.

Dat het oudemanhuis een begrip was in Waregem, bleek ook uit de festiviteiten die werden georganiseerd ter ere van het 25-jarig bestaan in 1899. Niemand minder dan Guido Gezelle schreef er zelfs een gedicht voor: dan was er een genaamde De Ruyck, die leefde en waakte och leefde en waakte, man en vrouwe op deze dag die de arme onterfde liên zijn erfgenamen maakte die wel de vader dit gasthuis heeten mag dat veertigduizend maal zijn goedheid bij den Heere beloond zij, en dat elk zijn voorbeeld volgen leere Het gebouw deed jaren dienst, maar raakte toch stilaan verouderd en uiteindelijk werd het in 1955 gesloopt. Er kwam een moderne nieuwbouw voor in de plaats: het Ware Heem. De bouw van het nieuwe rusthuis had wel wat voeten in de aarde. De bewoners van het oude hospice konden natuurlijk niet zomaar op straat gezet worden en dus moest vleugel per vleugel afgebroken en

Verboden te spuwen in de kapel De inwoners van het Godshuis Sint-Jozef moesten zich onder meer aan volgende regels houden: • De kostgangers zijn aan de Overste eerbied en gehoorzaamheid verschuldigd. Zij moeten ook beleefd zijn tegenover de Zusters. • Deze die bekwaam zijn eenigen arbeid te verrichten, moeten het werk aanvaarden dat hen wordt opgelegd, in de mate van hun krachten en van hunne geschiktheid; zij zijn verplicht, als het hen bevolen wordt, de gebrekkige kostgangers bij te staan en mogen er zich niet aan onttrekken. • De stilzwijgendheid zal gestadig moeten onderhouden worden op de slaapkamers en telkens wanneer de dienstdoende zuster het zal verzoeken. • Het is de kostgangers ten strengste verboden op den grond te spuwen in de kapel. (Blijkbaar mocht overal elders wel lustig gespuwd worden…)


K

A L E N D E R

oktober - november - december 2020 maandag 19 oktober turnen 1 turnen 2

09:00 10:00

dinsdag 20 oktober tekenen en schilderen mantelzorgcafé workshop videobellen WhatsApp

13:30 14:00 14:00

woensdag 21 oktober seniorobics

09:30

donderdag 22 oktober yoga 09:00 schilderen 13:30 seniorenuurtje (zwemmen) 15:30

vrijdag 23 oktober computeratelier met Luc 09:00 WA-Plus Café (A) 14:00

maandag 26 oktober turnen 1 turnen 2

09:00 10:00

dinsdag 27 oktober tekenen en schilderen workshop videobellen Skye, Praatbox, Jitsi

13:30 14:00

woensdag 28 oktober seniorobics

09:30

donderdag 29 oktober yoga 09:00 schilderen 13:30 seniorenuurtje (zwemmen) 15:30

vrijdag 30 oktober WA-Plus Café (B)

14:00

maandag 9 november turnen 1 turnen 2

09:00 10:00

dinsdag 10 november tekenen en schilderen

13:30

donderdag 12 november yoga 09:00 schilderen 13:30 seniorenuurtje (zwemmen) 15:30

vrijdag 13 november WA-Plus Café (B)

14:00

maandag 16 november turnen 1 turnen 2

09:00 10:00

dinsdag 17 november tekenen en schilderen

13:30

woensdag 18 november seniorobics

09:30

donderdag 19 november yoga 09:00 schilderen 13:30 seniorenuurtje (zwemmen) 15:30

vrijdag 20 november WA-Plus Café (A)

14:00

maandag 23 november turnen 1 turnen 2

09:00 10:00

dinsdag 24 november tekenen en schilderen

13:30

woensdag 25 november seniorobics

09:30

donderdag 5 november

donderdag 26 november

seniorenuurtje (zwemmen) 13:30

yoga 09:00 schilderen 13:30 seniorenuurtje (zwemmen) 15:30

onder voorbehoud van coronamaatregelen

vrijdag 27 november computeratelier met Luc 09:00 WA-Plus Café (B) 14:00

maandag 30 november turnen 1 turnen 2 pc-ateljee

09:00 10:00 13:30

dinsdag 1 december tekenen en schilderen

13:30

woensdag 2 december seniorobics

09:30

donderdag 3 december yoga 09:00 schilderen 13:30 seniorenuurtje (zwemmen) 15:30

vrijdag 4 december WA-Plus Café (A)

14:00

maandag 7 december turnen 1 turnen 2

09:00 10:00

dinsdag 8 december tekenen en schilderen

13:30

woensdag 9 december seniorobics

09:30

donderdag 10 december yoga 09:00 schilderen 13:30 seniorenuurtje (zwemmen) 15:30

vrijdag 11 december WA-Plus Café (B)

14:00

23


WELZIJNSHUIS Schakelstraat 41 8790 Waregem 056 62 98 11 info@welzijn.waregem.be Openingsuren onthaal maandag tot vrijdag: 08.30u. - 12.00u. 13.30u. - 17.00u.

LOKAAL DIENSTENCENTRUM HET GAVERPEIRDJE Het

Gaverpeirdje Dienstencentrum

Schakelstraat 43 8790 Waregem 056 62 97 20 dienstencentrum@welzijn.waregem.be

1ste jaargang 1 – nr. 1 - oktober 2020 verschijnt 5x per jaar - P 508772

Openingsuren onthaal maandag tot vrijdag: 09.00u. - 12.00u. 13.30u. - 17.00u.

WA-Plus ontvangen Wil je WA-Plus thuis ontvangen? Is je adres veranderd of zou je WA-Plus liever niet meer ontvangen? Laat het ons gerust weten via bovenstaande contactgegevens.

Het

welzijn.waregem.be

Gaverpeirdje Dienstencentrum

Profile for Dc Gaverke

WA-Plus november-december 2020  

Maandblad voor de Waregemse senioren

WA-Plus november-december 2020  

Maandblad voor de Waregemse senioren

Profile for dcgaverke
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded