WA-Plus maart 2022

Page 1

3e jaargang - nr. 1 - maart 2022 verschijnt 4x per jaar - P508772


2

D

i e n s t e n a a n b o d

Diensten in het dienstencentrum Voetverzorging Om mobiel te blijven, is een regelmatige voetverzorging geen overbodige luxe. Via het dienstencentrum kan je elke maandag op afspraak bij onze pedicure terecht. Dit vindt plaats in de praktijkruimte van de pedicure.

elke maandag op afspraak Leeuwkestraat 29 bus 1 17 euro reservatie: 056 62 97 20 dienstencentrum@welzijn.waregem.be

Diensten van het welzijnshuis Maaltijden aan huis

Personenalarm

Dagelijks kan een warme maaltijd aan huis bezorgd worden. Op feest- en weekenddagen zijn er diepvriesmaaltijden beschikbaar. Op voorschrift kan je ook dieetmaaltijden krijgen. Prijs 8 euro (6,5 euro | 6 euro)*

Je woont alleen en hebt gezondheidsproblemen? Je wilt 24 uur op 24 iemand kunnen bereiken in geval van nood? Dat kan via een personenalarm. Prijs 19 euro (16 euro | 13 euro)* per maand

Huishoudelijke hulp via dienstencheques

Premies en tegemoetkomingen

Schoonmaak van de woning, wassen, strijken en boodschappen. Prijs 9 euro per uur (dienstencheque)

Voor hulp bij aanvragen van premies en tegemoetkomingen zoals zorgbudget, verwarmingstoelage en stedelijke toelage kan je terecht in het welzijnshuis.

50 euro waarborg

Klus- en groendienst Voor kleine herstellings- en onderhoudswerken, tuinonderhoud, kleine schilder- en behangwerken. 22 euro (14 euro | 10 euro)* per uur Prijs

Zorgcoördinatie Heb je vragen over verschillende thuiszorgmogelijkheden? Heb je hulp nodig bij het opstarten van de zorg? Hiervoor kan je gratis bij onze zorgcoördinator terecht.

elke werkdag voormiddag van 9.00u. tot 12.00u. namiddag op afspraak welzijnshuis | Schakelstraat 41 056 62 97 30 loket@welzijn.waregem.be * Voor personen met een beperkt inkomen zijn aangepaste tarieven voorzien. Wij kunnen dit altijd voor je bekijken. Kom gerust langs!

Sluitingsdagen Maandag 18 april (paasmaandag) Donderdag 26 mei (Hemelvaartsdag)

Vrijdag 27 mei (brugdag) Maandag 6 juni (pinkstermaandag) Vrijdag 17 juni (opleidingsdag)


W

e l k o m

Lentekriebels Beste lezer pag. 4

Maart Kunstroute

pag. 10

“Daar is de lente, daar is de zon Bijna - maar ik denk dat ze weldra zal komen, De fallus impudicus staat al in bloei En de blaadjes krijgen bomen!” zong Jan De Wilde... We smachten naar mooi weer, de eerste zonnestralen op je gezicht, de geur van vers gemaaid gras, bloemen die komen piepen na een lange winter, maar vooral een coronabarometer die het mogelijk maakt om onze activiteiten te hervatten. Code rood hadden we de afgelopen tijd vooral te danken aan Dudley, Eunice en Franklin... de overtrekkende stormen. Die hielden ons misschien wat langer ‘in ons kot’.

Energie

pag. 12

Renovatie Coorenblomme

In dit magazine krijgen we alvast enkele tips om er op uit te trekken. De Maart Kunstroute bijvoorbeeld waar we heel wat kunstsfeer kunnen opsnuiven. Ook het wielervoorjaar, met Dwars door Vlaanderen in Waregem, brengt heel wat kijklustigen op de been. Of zelf fietsend de lente in? Staat jouw stalen ros al helemaal op punt om veilig het verkeer in te gaan? Ook de vele vrijwilligers die zich altijd weer inzetten voor het welzijnhuis willen we in deze editie extra in de kijker zetten! Veel leesplezier!

Meldingen, suggesties, klachten Heb je meldingen, suggesties, vragen of klachten over de werking? Laat het ons weten via een medewerker van het dienstencentrum of via dienstencentrum@welzijn.waregem.be. Voor onze publicaties gebruiken we regelmatig foto’s van activiteiten. Het kan dat je daarop herkenbaar bent. Heb je liever dat we deze foto’s niet publiceren, dan kan je ons dat altijd melden.

3


4

A

a n

h e t

W

o o r d

Geniet van Maart Kunstroute Van 25 tot 27 maart vindt, in hartje Waregem, Maart Kunstroute plaats. De kunstroute is intussen al aan haar negende editie toe. Dit druk bezochte parcours verbindt vijf locaties in het centrum van onze stad waar het publiek kan genieten van hedendaagse kunstexpo’s en performances. In het kader van deze kunstroute werpen drie (ervarings)deskundigen een licht of blik op (moderne) kunst. Joris Van der Borght (°1965) is curator van Bruthaus Gallery en medeorganisator van Maart Kunstroute. Hij is uiteraard sterk gepassioneerd door beeldende kunst. “Toen we onze Bruthaus Gallery in Waregem in 2012 startten, organiseerden we al vrij snel de Maart Kunstroute omdat we vonden dat er bijzondere capaciteiten op hedendaags kunstvlak in Waregem onontgonnen leken. Wij vonden het noodzakelijk om op laagdrempelige wijze toch zogenaamde ‘moeilijke hedendaagse kunst’ naar het publiek te brengen.” Joris is geboren in Gent, in wat men de achtertuin van het Museum voor Schone Kunsten kan noemen. “Alle Gentenaars hadden toen vrije toegang tot het museum op zondag. Op die manier kwam ik als jong manneke al heel veel in contact met zowel de eerder klassieke kunst als de hedendaagse kunst. Na mijn studies (tekenschool, middelbaar plastische kunsten en hogere studies beeldhouwkunst) werd ik vanaf 1988 zelfstandig kunstenaar: sculpturen, installaties, videokunst, grafische kunst, schilderen... Van 1990 tot 2010 was ik docent beeldhouwkunst en kunstfilosofie op de academie van Oostende.”

“Mantie Smet zei ooit ‘ik versta niets van kunst, maar ik hoor dat je met dezelfde passie als ik iets wil opbouwen’ en hij verkocht mij zijn werkplek” “Onze galerie is gelegen in de voormalige fietswinkel-werkplaats en carwash van Armand Desmet, beter bekend als Mantie Smet. Wij kochten het gebouw van hem. Wij waren volgens hem de enigen die het mochten kopen, nadat ik hem uitlegde wat ik ermee wou gaan doen.”

“Vanaf 2012 kwam hij naar Waregem om samen met zijn vrouw Bruthaus Gallery te stichten. “Het prikkelde ons ontzettend dat Waregem als stad weinig actief was rond hedendaagse kunst of kunst in het algemeen. Dit terwijl in deze streek heel wat vooruitstrevende en belangrijke kunstverzamelaars wonen.”

Maart Kunstroute | 25 tot 27 maart De kunstroute verbindt vijf locaties in het centrum van onze stad, waar je telkens kan genieten van hedendaagse kunstexpo’s en performances. Via de uitgestippelde route kom je langs cc De Schakel, Zaal 29, Be-Part, Bruthausgallery en Claessens Canvas.


A

“Probeer ook niet alles te begrijpen van kunst, het beste is gewoon om beter en open te kijken én…. te zien. Probeer een werk te lezen, zie wat je zelf herkent, maak connecties met wat je zelf in je leven ervaren hebt.” “Wat een kunstwerk bij jezelf wakker maakt in je hersenen of in je maag, hart en ziel, dat is belangrijker dan te achterhalen wat de kunstenaar nu eigenlijk bedoelde. Je moet weten dat de kunstenaar het zelf ook niet altijd onder woorden kan brengen. Dat is dan ook de reden waarom hij/zij de dingen via de kunsten uitdrukt.” “Probeer ook het kind in jou wakker te maken, het kind dat nog ongedwongen alle nieuwe dingen in de wereld bekijkt.” “Bewonder tegelijk ook hoe een kunstenaar niet-vertelbare dingen via zijn beelden aanbrengt, sta daarvoor open en je zal zien dat je dingen ervaart die je energie geven, of je op een andere manier doen kijken naar de wereld of het jou omringende.”

“Een openmind is wél een absolute must om hedendaagse kunst te bekijken!”

Alle info en het volledige programma kan je vinden op www.waregem.be/maart of kan je afhalen in de stadswinkel. Het programma is helemaal gratis en staat open voor iedereen.

a n

h e t

W

o o r d

5


6

A

a n

h e t

W

o o r d

Late kunstroeping voor René René Harinck (°1942) is een bescheiden kunstenaar en creatieveling. Hij voelde al op jonge leeftijd de drang om te tekenen.

Een andere en de grootste kunsttak waar hij nog steeds mee bezig blijft, is beeldende kunst. “Zo schreef ik me, samen met een goede vriend, in bij de stedelijke academie voor beeldende vorming in Harelbeke. Dit op mijn vijftigste, van een late roeping gesproken.” “Ik volgde er de richting hogere graad beeldhouwkunst, keramiek en monumentale kunst plus kunstgeschiedenis. Nadien volgde ik nog een cursus bij de Gentse beeldhouwer/ bronsgieter J. Van den Abeele en bij de Nederlandse beeldhouwer Adriaan Seelen.”

“Een kunstvorm die mij aanspreekt en enorm kan boeien is het ‘woord’, in al zijn facetten. Is het nu toneel, een boeiend verhaal of een gedicht, als het mij maar weet te raken. Zo laat ik me soms wel eens verleiden tot het neerpennen van enkele ‘rijmregels’ zoals ik ze noem. Ook ludieke of geestige woordspelingen, gezegden, spreuken of aforismen spreken me aan. Zo heb ik enkele rijmregels mogen doorsturen naar de dagkalender De Druivelaar. Zien of er ooit iets van komt…”

René geeft nog een tip mee. “Probeer voor kunst open te staan en laat alsjeblieft de gedachte varen als zou kunst er enkel en alleen zijn voor een elitaire groep van mensen of voor de kunstenaars zelf. Niets is minder waar. Er heerst bij heel wat mensen nog altijd een zekere drempelvrees om die eerste, soms beslissende stap te zetten.” Wil je ook van kunst proeven? Er zijn mogelijkheden genoeg. Bijvoorbeeld de tentoonstellingen in het Koetshuis in park Baron Casier of de tweejaarlijkse groepstentoonstelling ‘Golden River Kunst en Kunde’ in oc De Coorenaar.

Laat ons Laat ons toch genieten van de vele kleine dingen

Kijken naar een schichtige, sierlijke duivenvlucht

De vogel die ongezien in de boomkruin zit te zingen.

Klievend als een bijl door de staalblauwe lucht.

Van de haastig, zoekende bij op een bloem

Je laten verwonderen door ’t dagend ochtendrood

Of de zachte, warme zomerzon op de noen.

Luisteren naar ’t kabbelend water in de sloot.

Een lijsterserenade op het puntje van je dak

Dit zijn van die heel kleine dingen

De soezende poes op een versleten jutezak.

Die ’t hart wel even kunnen doen zingen.

Proeven van een rode bes aan de groene bosrand

Ja, laat ons, laat ons kijken met nieuwe ogen

Of zorgeloos met blote voeten in ’t mulle zand.

Want iets klein heeft soms zo’n groot vermogen.

Even stilstaan bij ’t zorgeloos spel van een kind

Wellicht even luisteren naar deze enkele woorden

Dat speelt, lacht en steeds iets nieuws verzint.

Die je niet of toch wel wat bekoorden.

Kijken naar ’t wiegend koren voor het oogsten

Want voor ’t schrijven van een goed gedicht

Denken aan die, die je vandaag nog wilt troosten.

Voelt uw dienaar zich veel te licht.

Genieten van een sappige druif op haar knoestige rank

Ik ben hoogstens maar

Of proeven van diezelfde druif maar dan als drank.

Een rijmelaar.

René Harinck


A

a n

h e t

W

o o r d

Kunst als troost en ontspanning “In juni 2018 brak een vriendin, die schilderde in de academie van Tielt, haar pols. Ik was graag bereid haar naar de academie te brengen en zo maakte ik van dichtbij kennis met de schilderkunst.”

John Coorevits (°1949) tot slot is eveneens sterk geïnteresseerd in verschillende kunstvormen. “Op jongere leeftijd ging mijn interesse vooral uit naar toneel. Ik ging vaak kijken. Daarnaast was ik spelend lid in toneelvereniging Elckerlyk in Oeselgem. Ik regisseerde er ook stukken en bleef er meer dan tien jaar actief. Momenteel missen mijn echtgenote en ik zelden een voorstelling in theater Scala in Gent, waar wij genieten van authentiek Gents theater.” “In februari 2005 overleed mijn eerste kleinkind, Uma. Iemand gaf mij de tip mijn verdriet van mij af te schrijven. Zo ontdekte ik de kunstvorm poëzie. Jaarlijks – begin februari – schrijf ik een stukje poëzie voor Uma en haar geliefden. Enkele jaren geleden werden de gedichten gebundeld in het boekje Boven De Wolken.”

“Kunst is voor mij een middel om te ontsnappen aan de drukte, net zoals humor kan gezien worden als kunst om te overleven.” “In september 2018 startte ik ook zelf aan de academie. Schilderen had ik nog nooit gedaan, maar het valt enorm mee. Schilderen is voor mij ontspannend. Op de academie ontmoet je veel gelijkgezinden en leeftijdsgenoten, wat een meerwaarde is. Intussen zit ik in het derde jaar. Als schilder ben ik zoekende. In mijn werken vind je zowel stillevens, landschappen als portretten. In november 2021 nam ik deel aan een tentoonstelling van de kunstgroep Golden River Kunst en Kunde, die mee ondersteund werd door de stad. Dit was een leuke ervaring.”

Zelf op zoek naar iets kunstig? De stedelijke kunstacademie biedt de studierichtingen muziek, woord, dans en beeld aan in de hoofdschool in Waregem of in één van de vestigingsplaatsen: Beveren-Leie, Desselgem, Nieuwenhove, Sint-Eloois-Vijve, Anzegem, Ingooigem, Vichte, Oeselgem, Wakken en Wielsbeke. Meer weten? Wil je meer weten over de kunstacademie? Surf dan even verder naar hun website: www.waregem.be/kunstacademie of neem telefonisch contact op 056 60 09 18.

7


8

I

n f o

Hoe werkt ons maagdarmstelsel? Spijsvertering is het verteren van voedsel, dit wil zeggen het afbreken van voedsel tot bestanddelen die het lichaam kan opnemen en gebruiken. De voedingsstoffen worden omgezet tot energie en tot bouwstoffen die nodig zijn om te groeien of om beschadigde cellen in het lichaam te herstellen of te vervangen. De spijsvertering is een ingewikkeld proces waarbij meerdere organen betrokken zijn. Nadat alle nuttige stoffen uit het voedsel gehaald zijn, verlaat wat we niet kunnen gebruiken ons lichaam als stoelgang. Dit hele proces duurt 24 tot 48 uur. De spijsvertering begint in de mond. Daar wordt het voedsel fijngekauwd en vermengd met speeksel. Het voedsel wordt zo glad en smeuïg en daardoor makkelijk door te slikken. Bovendien zorgen de enzymen van het speeksel al voor een beginnende vertering. Zodra het voedsel is doorgeslikt komt het in de slokdarm. De spieren in de slokdarmwand duwen het voedsel langzaam naar de maag. Op de overgang slokdarm/maag zit een sluitspiertje dat als een klep opengaat wanneer er voedsel aankomt. Bij nogal wat mensen sluit dit klepje onvolledig (we noemen dit een maagbreukje). Daardoor vloeit soms maagzuur terug in de slokdarm waardoor ontsteking kan ontstaan in het laatste deel van de slokdarm. Zuurremmende medicatie is dan een van de behandelingspijlers.

Dunne darm van 5 meter In de maag wordt het voedsel gekneed en vermengd met maagsap. Dit zure maagsap bevat veel enzymen die het voedsel afbreken. Het zure gehalte zorgt er ook voor dat veel ziekmakende bacteriën in het voedsel worden geëlimineerd. Het voedsel blijft gemiddeld drie uur in de maag. Bij vet eten heeft de maag meer tijd nodig. De maag geeft dan via een sluitspiertje kleine beetjes voedsel door naar de dunne darm.

Bron: wikikids In de dunne darm vindt het belangrijkste deel van de spijsvertering plaats. Uit de galblaas en de alvleesklier (pancreas) worden belangrijke verteringssappen en enzymen toegevoegd aan het voedsel. Daardoor komen de voedingsstoffen en bestanddelen vrij en worden ze vanuit de darmwand in het bloed opgenomen. De dunne darm is in totaal meer dan 5 meter lang en dat is nodig om al de bruikbare voedingstoffen in het bloed te laten opnemen.


I

Voedsel dat niet verteerd kan worden, gaat naar de dikke darm om stoelgang te worden. Het is eerst nog een waterdunne brij, maar in de dikke darm worden vocht en zouten uit de brij gehaald. Uiteindelijk komt de stoelgang zo in de endeldarm (rectum) terecht. Als deze opslagplaats vol is, krijg je de prikkel om naar het groot toilet te gaan. Stoelgang doet er 12 tot 24 uur over om tot in de endeldarm te komen. Gaat het te snel, dan is te weinig vocht uit de stoelgang gehaald en krijg je diarree. Gaat het te traag, dan is er soms te veel vocht uit de stoelgang gehaald en krijg je verstopping of obstipatie.

Belangrijke rol voor de lever De lever speelt een belangrijke rol in de spijsvertering. Voedingsstoffen worden vanuit de dunne darm in het bloed opgenomen en zo naar de lever gebracht. De lever zet de voedingsstoffen om in bouwstoffen of in energie. De lever maakt ook gal, wat nodig is om vet voedsel te kunnen verteren. De lever heeft ook een sterke ontgiftende werking. Hij maakt schadelijke stoffen, zoals alcohol, onschadelijk. In de galblaas wordt de gal tijdelijk opgeslagen. Bij vet eten gaat de gal vanuit de galblaas naar de dunne darm om het voedsel te helpen verteren. De alvleesklier (pancreas) bevat ook zeer veel spijsverteringsenzymen. Via het alvleeskliersap komen ze in de dunne darm terecht. De pancreas bevat ook de hormonen insuline en glucagon: deze hormonen houden de bloedsuikerspiegel in evenwicht.

Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

n f o

9

TIJDIG OPSPOR EN IS BEL ANG RIJK!

Dit onderzoek geeft mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar de kans om elke twee jaar een stoelgangstaal te laten onderzoeken. Je krijgt hiervoor thuis een afnameset met een begeleidende brief. Die verduidelijkt helder hoe je het stoelgangstaal moet afnemen en opsturen. De test spoort bloed op in de stoelgang dat met het blote oog niet zichtbaar is. De test is gratis. Na twee weken krijg je het resultaat. Meestal wordt er geen afwijking vastgesteld. Soms is verder onderzoek noodzakelijk. De huisarts zorgt dan voor verdere doorverwijzing. Bloed in de stoelgang wil helemaal niet zeggen dat je al dikkedarmkanker hebt: goedaardige poliepen of inwendige aambeien kunnen evengoed het bloedverlies veroorzaken. Maar het is zeker de aanzet tot verder onderzoek. Want hoe vroeger dikkedarmkanker wordt ontdekt en behandeld, hoe groter de kans op genezing. Juist daarom is dit bevolkingsonderzoek een goede zaak. Meer info: www.dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be

Enkele tips voor gezonde darmen: * Eet gezond * Drink voldoende water * Kauw voldoende en eet rustig * Eet kleinere porties doorheen de dag * Kies voor volle granen * Sport of beweeg voldoende


10

I

n f o

Energiezuinig leven

Foto: Energieteam Je hebt het zeker al gemerkt aan je factuur of gelezen in de media: de energieprijzen zijn de laatste maanden sterk gestegen! Hoe wordt deze prijs bepaald en wat zal de toekomst brengen? Er zijn verschillende factoren die de energieprijs mee bepalen: het weer, de olieprijs, de economie die zich herstelt… Wat de toekomst zal brengen, is dus moeilijk te voorspellen. Kies je dan best voor een vast of variabel tarief? Als je voor een vast contract kiest, betaal je een vaste prijs per kilowattuur (kWh) tijdens de looptijd van je contract. Als je dus een energiecontract kan afsluiten op het moment dat de prijzen laag zijn, kan je deze prijs behouden gedurende de termijn van je contract, zolang je niet overstapt naar een andere leverancier. Voor een variabel contract wordt de prijs berekend per kwartaal volgens de actuele marktprijzen. Deze schommelingen zal je sneller voelen dan iemand met een vast tarief. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Sommige leveranciers hebben door de recente prijsstijging de bedragen van de tussentijdse facturen al aangepast, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij je jaarafrekening. Er is dus geen eenduidig antwoord op de vraag of je best voor een vast of variabel tarief kiest. Wat kan je wel doen? Het is belangrijk om jaarlijks een prijsvergelijking te doen van energieleveranciers en je contract

onder de loep te nemen. Dit kan je doen via V-test op VREG.be of via energie-vergelijker.be Je energiefactuur bestaat uit verschillende rubrieken. Je hebt de energiekost, de nettarieven, heffingen en btw. De energiekost is het enige onderdeel van jouw factuur waarvoor concurrentie mogelijk is. Deze energiekost bestaat uit twee factoren: de vaste vergoeding en de prijs per kilowattuur (kWh). Beiden worden bepaald door de leverancier en kunnen dus verschillen van leverancier tot leverancier. Dit vergelijken kan een grote besparing opleveren! Noteer regelmatig je meterstanden om zo je verbruik op te volgen. Energiezuinig verbruiken kan het verschil maken op je energiefactuur. Indien je vragen hebt over je energie- en/ of waterfactuur kan het energieteam van het welzijnshuis je gratis adviseren. Ze bekijken of het aangerekende verbruik klopt en indien nodig bemiddelen ze met de leverancier voor een afbetaalplan. Als je wil veranderen van leverancier zal het team helpen zoeken naar de goedkoopste leverancier voor jou. Langskomen kan op afspraak. Bovendien kunnen ze nagaan of je recht hebt op een gratis water- en/of energiescan. Met die scan kan je inzicht krijgen over hoe je jouw verbruik kan doen dalen. Een afspraak maken met het energieteam van het welzijnshuis kan telefonisch via het nummer 056 62 98 11. Neem zeker jouw identiteitskaart en energie- en/of water(afrekening)factuur mee.


I

n f o

Verhuren via het RSVK? De nood aan bijkomende betaalbare huurwoningen is hoog. In de regio doen private eigenaars van inmiddels 200 woningen een beroep op het RSVK voor de verhuur van hun woning. Zo ook Nadine Olieux. Ze is eigenaar van een pand nabij het Leeuwke, dat zij sinds oktober 2020 via het Regionaal Sociaal Verhuurkantoor verhuurt. Nadine legt uit waarom zij kiest voor een verhuur via het RSVK. Hoe kwam je in contact met het RSVK voor de verhuur van jouw woning? “Mijn ouders hebben steeds in de woning gewoond. Toen mijn vader stierf, ging mijn moeder naar het rusthuis en stond de woning een tijdje leeg. Het pensioen van mijn moeder was niet zo hoog en om de kosten van het rusthuis te helpen dragen, gingen we op zoek naar een manier om de woning te verhuren. Dankzij de buren zijn we bij het RSVK beland. We hebben een afspraak gemaakt en na de uitleg van de coördinator waren we meteen overtuigd.” “Voor we konden verhuren, moesten een aantal renovatiewerken uitgevoerd worden: het plaatsen van centrale verwarming, dubbele beglazing en dakisolatie. Dat was een investering, maar het RSVK heeft ons heel goed begeleid inzake premies, dus uiteindelijk werd het een win-winsituatie.” Hoe verloopt de samenwerking met het sociaal verhuurkantoor? “In het algemeen zijn we zeker tevreden over de samenwerking. Toevallig waren er in de beginperiode enkele personeelswissels, waardoor er soms wat misverstanden waren, maar daarna was er een vlotte communicatie. We zijn heel tevreden over de samenwerking met de woningbeheerder van het RSVK. Hij heeft ons heel goed begeleid tijdens de renovatiewerken, waardoor er heel wat last van onze schouders viel.” Wat is voor jou het belangrijkste voordeel van een verhuur via het RSVK? “Een grote geruststelling was dat we een teruggavegarantie kregen. Als we het contract beëindigen na negen jaar, zijn we zeker dat we de woning in dezelfde staat terugkrijgen.”

“Vooral na de gedane renovatiewerken was dat belangrijk voor ons. Daarnaast hebben we de garantie dat we iedere maand de huur ontvangen, ook al staat de woning even leeg. Er werden wel wat investeringen gevraagd, maar door de hogere premies die je als eigenaar van een sociaal verhuurde woning krijgt, is het financieel zeker interessant. Ook heb je als eigenaar weinig zorgen. De huurders worden regelmatig opgevolgd en als het tegenvalt qua hygiëne of overlast, dan neemt het RSVK de nodige stappen om dit in orde te maken.” Zijn er ook nadelen? “Als je verhuurt bij een RSVK ben je meteen gebonden aan een contract voor een langere periode. Maar dat hoeft niet per se een nadeel te zijn.” Zou je een verhuur via het RSVK aanraden en waarom? “Zeker en vast! Sowieso heb ik deze manier van verhuren al aan verschillende collega’s aangeraden. Het is leuk dat je zonder zorgen kan verhuren voor een langere periode en als er iets gebeurt, krijg je een oplossing aangeboden door het RSVK.” Wil je ons beter leren kennen? Contacteer het sociaal verhuurkantoor via 056 62 98 93 of info@rsvk.be. Meer info via www.rsvk.be.

Foto: Nadine Olieux

11


12

I

n

d e

k i j k e r

Assistentiewoningen in Desselgem in het nieuw Het stadsbestuur maakt momenteel werk van de renovatie van de 40 appartementen van GAW Coorenblomme. De huidige bewoners krijgen de eerste kans om naar een gerenoveerde flat te verhuizen. Daarna komen de kandidaten die op de wachtlijst staan aan bod. GAW staat voor groep van assistentiewoningen. Dat is de opvolger van de vroegere serviceflats, een woonzorgvorm waar er ook dienstverlening is. Deze woningen zijn bestemd voor ouderen die nog zelfstandig kunnen wonen. Mensen maken de keuze om naar een assistentiewoning te verhuizen omdat hun huidige woning te groot wordt, omdat er te veel werk is aan het onderhouden van de tuin, omdat ze eenzaam zijn of nog een andere reden.

Frisser en ruimtelijker Het stadsbestuur neemt sinds oktober 2021 elk appartement dat vrijkomt volledig onder handen. Er komt een nieuwe vloer en een volledig nieuwe, moderne keuken met onder meer een elektrische kookplaat, een dampkap, een oven, een microgolfoven en een koelkast met diepvriesvak. De vernieuwde badkamer beschikt over een inloopdouche, een lavabo en een toilet én krijgt een grotere schuifdeur in plaats van een draaideur. Het hele appartement wordt herschilderd en oogt frisser en ruimtelijker. De Coorenblomme heeft daarnaast een mooie binnentuin met een vijver. Bewoners met groene vingers kunnen in de moestuintjes groenten kweken. Er is ook een cafetaria die dagelijks toegankelijk is voor de bewoners. Daar worden regelmatig activiteiten voorzien, waar de bewoners vrij aan kunnen deelnemen.

Ondersteunende diensten In de Coorenblomme kunnen bewoners een beroep doen op een aantal ondersteunende diensten vanuit het welzijnshuis van Waregem zoals poetshulp of warme maaltijden. Bewoners zijn vrij in hun keuze van huisarts, thuisverpleegkundige, gezinshulp, poetshulp, enzovoort. GAW Coorenblomme staat als erkende voorziening onder toezicht van het Agentschap Zorg & Gezondheid. Om erkend te worden, moet voldaan worden aan een aantal voorwaarden zoals het organiseren van een 24 uurspermanentie. Bewoners in nood kunnen dag en nacht een beroep doen op professionele hulp. Wil je meer informatie of wil je je inschrijven op de wachtlijst? Contacteer onze woonassistente: Hanne Decrock via 056 70 24 59.

Leefruimte: Voor

Na


I

n

d e

k i j k e r

Keuken: Voor

Na

Badkamer: Voor

Na

13


14

S

p o r t

We duiken het wielervoorjaar in Dit jaar geen Cyclocross Masters meer, maar met Dwars door Vlaanderen en Cyclobib valt er in Waregem weer heel wat te beleven!

Dwars door Vlaanderen woensdag 30 maart GENERALE TEST VOOR DE RONDE Deze WorldTour-wedstrijd is een belangrijke test voor de Ronde van Vlaanderen van enkele dagen later. De finish op de Verbindingsweg is voorzien rond 16.30u. Alle info vind je op www.dwarsdoorvlaanderen.be Foto: ddvl.eu

Cyclobib: Renaat Schotte donderdag 31 maart IN DE KOP VAN DE KOERS Wielerman Renaat Schotte vertelt in de bibliotheek over zijn leven in de kop van de koers. Alle info en tickets vind je in de bibliotheek of op waregem. bibliotheek.be

Guy Delesie is klaar voor DDV In thema van dit wielervoorjaar interviewen we graag Guy Delesie. Hij is koersdirecteur van Dwars door Vlaanderen. Hoe ben je in de koers terechtgekomen? “Als klein manneke lagen mijn interesses bij voetbal en wielrennen, net als bij vele van mijn leeftijdsgenoten. Nogal vlug bleek dat ik in geïmproviseerde wedstrijdjes met mijn vriendjes vaak als winnaar over de streep kwam. Ik liet me overhalen om als jonge knaap aan te sluiten bij een wielertoeristenclub. Ook daar vond men dat ik over meer talent beschikte dan een modale wielertoerist. Opnieuw werd ik gepusht om een volgende stap te zetten, ondanks mijn kleine gestalte. Op 16-jarige leeftijd begon ik na een deftige ‘groeischeut’ te koersen bij de nieuwelingen om daarna nog een zevental jaar bij de liefhebbers rond te rijden.” “De combinatie tussen koersen en studeren of werken, was echter niet lang haalbaar, waardoor mijn sportieve carrière bij de liefhebbers eindigde begin jaren 80.”

“Mijn sportieve carrière kan je kort en bondig als volgt samenvatten: ik was eerder een polyvalent coureur, zonder specifieke uitschieters. In een spurt kon je me vaak terugvinden bij de eerste tien à vijftien renners, een sterke tijdrenner was ik nooit.” Hoe belandde je bij de organisatie van Dwars door Vlaanderen? “Ik kende de organisatie van Dwars door België, de voorloper van Dwars door Vlaanderen. Hun bestuur had begin de jaren 80 nood aan vernieuwing, nood aan verjonging. Door mijn koerservaring en aangezien de koersmicrobe me zwaar te pakken had, was ik een geschikt kandidaat. Ik werd opgenomen in het bestuur en werd nogal snel tot koersdirecteur gebombardeerd.” Wat is de rol van de koersdirecteur? “Een koersdirecteur heeft geen sportieve functie, die is weggelegd voor de wedstrijdjury. Een koersdirecteur moet alles wat in de koers


S kan gebeuren, alle problemen die kunnen voorvallen, oplossen. Mijn ervaring als renner komt hierbij zeker van pas.” “Dit noodzaakt een goede voorbereiding: het parcours uittekenen, contacten leggen en afspraken maken met verschillende gemeentebesturen, veiligheidsdiensten en politie… Tijdens de koers ligt de focus vooral op het toezicht op een veilig verloop en anticiperen waar nodig. Veel tijd om te genieten van het sportieve is er voor mij niet bij. Ik ben vooral tevreden als de laatste renner over de meet bolt en er geen (ernstige) incidenten waren.” “Nog even dit: dit is puur vrijwilligerswerk. Het is en blijft een uitdaging om voldoende geschikte vrijwilligers te vinden die deze taak op zich willen, kunnen en durven nemen.” Heb je nog een leuke anekdote? “Spoorovergangen zijn altijd een spannend gebeuren. In 1990 moest het peloton de spoorweg dwarsen in Wevelgem, vlakbij het station. Een vijftal minuten voor het oversteken van de spoorweg kregen we in de wagen van de koersdirecteur de melding dat er een trein in aantocht was en dat de spoorweg afgesloten zou worden. Nu bleek dat er niet één, maar twee treinen uit verschillende richtingen dat moment in Wevelgem zouden passeren en… halt houden. Je moet weten dat de spoorwegovergang vlak bij het station van Wevelgem ligt en dat treinen die halt houden de spoorovergang blokkeren.” “De overweg bleef bijgevolg minutenlang gesloten met een immens gewriemel van renners, motors en auto’s tot gevolg. Ik neutraliseerde de koers onmiddellijk. Van zodra de spoorovergang vrij was, werd de koers opnieuw op gang gebracht, met een erehaag van ‘zwaantjes’ op de eerste rijen, gevolgd door het hele peloton en een massa toeterende auto’s… Een unicum in Wevelgem, waar nochtans bakken wielergeschiedenis geschreven werd.” Hoe kwam Dwars door Vlaanderen in Waregem terecht? “De oorsprong van Dwars door Vlaanderen ligt gewoon in Waregem. In 1945 besloten een aantal cafébazen uit Waregem om een koers te organiseren: de grote prijs van Waregem. Deze koers werd al snel een tweedaagse met telkens start en aankomst in Waregem:

p o r t

Dwars door België. In 1965 werd de koers een ééndaagse wedstrijd met aankomst in Waregem. Later veranderde de naam naar Dwars door Vlaanderen, vooral uit subsidieoverwegingen. De aankomst van de koers is al altijd in Waregem.” Wat mogen we verwachten van het parcours voor de editie van 2022? “Het parcours moet al drie à vier maanden voor de uiteindelijke koersdag vastgelegd worden. We hebben het parcours enigszins gewijzigd op basis van de positieve ervaringen uit de organisatie van het kampioenschap van België in 2021. De laatste twintig kilometer zullen gebaseerd zijn op het parcours van dit kampioenschap.” Wie is je favoriet om dit jaar Dylan van Baarle op te volgen? “Ik ben niet echt fan van een bepaalde renner. Uiteraard hoop ik op een grote naam als winnaar: Yves Lampaert, Wout van Aert of Mathieu van der Poel zouden (opnieuw) mooi op de erelijst staan.”

Foto: Guy Delesie

15


16

S

p o r t

Auteur en bestuurslid Willy De Bouvrie kijkt uit naar topdag Ook Willy De Bouvrie - auteur van wielerboeken, kinesist en lid van het bestuur van Dwars door Vlaanderen - laten we graag even aan het woord. Willy is als kinesist vooral gericht op sport: voetbal en wielrennen. “De flandriens van toen, daar kijk ik naar op!” In Waregem kenden we Armand Desmet en later Lucien De Munster. Zij waren trouwe klanten uit de omgeving die op de massagetafel hebben gelegen. Een eerste boek verscheen dit jaar over de rennersfamilie De Munster. De familie De Munster telde zes renners. Zopas kwam een tweede boek van de pers gerold over Roger Desmet, de oudere broer van Armand. “Ik vond dat Roger even uit de schaduw mocht treden van zijn broer Armand.”

Foto: Willy De Bouvrie “Renner zijn was destijds van een andere orde dan de dag van vandaag. Toen moesten de renners over slechte wegen rijden (de verwoestingen door de oorlog) en kregen ze geen mechanische hulp van een materiaalwagen. De renner moest zelf instaan voor herstellingen! Voor sommigen was het huilen bij fietsbreuk. Natuurlijk spreken we nu over de periode voor, tijdens en na de twee oorlogen.” Dwars door Vlaanderen Willy werd lid van het bestuur van Dwars door Vlaanderen rond 1980. “Ik kon de groei van de vereniging meemaken. Momenteel is de wedstrijd een echte topper geworden, een WorldTour-koers sinds 2019. Een wielerwedstrijd onder de vlag van Flanders Classics. Pavel Desmet is hier de hoofdverantwoordelijke, ikzelf ben secretaris.” Wie is jouw favoriet dit jaar? “Yves Lampaert is ieder jaar een groot kanshebber en mijn kandidaat voor de overwinning.”


S

p o r t

Fiets jij veilig de lente in? Met de lente in aantocht begint het bij velen te kriebelen om opnieuw de fiets van stal te halen. Maar is je fiets wel in orde? We sommen graag de verplichte en veilige uitrusting voor de fiets op! De regels verschillen naargelang het soort fiets. Gewone (elektrische) stadsfiets. Wat is VERPLICHT? • • • •

• • • •

Koersfiets, racefiets of mountainbike. Wat is VERPLICHT?

goed werkende voorrem goed werkende achterrem bel, hoorbaar tot op 20 meter verlichting: alleen ’s nachts, of als het zicht beperkt is tot 200 meter vooraan: wit of geel licht achteraan: rood licht, moet vanop 100 meter zichtbaar zijn mag vaste of losse fietsverlichting zijn verlichting mag knipperen of permanent branden witte reflector vooraan rode reflector achteraan twee reflecterende stroken op elke band (of twee zijdelingse reflectoren per wiel) twee gele of oranje reflectoren per pedaal

• • • •

• •

goed werkende voorrem goed werkende achterrem bel, hoorbaar tot op 20 meter verlichting: alleen ’s nachts, of als het zicht beperkt is tot 200 meter vooraan: wit of geel licht achteraan: rood licht, moet vanop 100 meter zichtbaar zijn mag vaste of losse fietsverlichting zijn verlichting mag knipperen of permanent branden reflectoren zoals bij gewone fiets MAAR enkel verplicht ‘s nachts of zichtbaarheid minder dan 200 meter Heeft je koersfiets of mountainbike spatborden? Dan moet je tweewieler wél permanent uitgerust zijn met een witte reflector vooraan en een rode achteraan

Waar kan je nog extra op letten om veilig te fietsen? • • • • • •

fluohesje en helm zijn geen overbodige luxe stevig vastgezet zadel, stuur en wielen geen losse spaken banden: goed opgepompt, geen scheuren, uitstulpingen of afgesleten loopvlak laat de ketting goed smeren zorg dat er geen speling zit op de pedalen of de trapas

Tot slot nog dit: wanneer mag je met twee naast elkaar fietsen? JA MAAR Op het fietspad mag niet als een andere (brom)fietser je wil inhalen mag niet als het tweerichtingsfietspad te smal is om te kunnen kruisen Binnen de bebouwde kom je moet achter elkaar gaan rijden als de weg te smal is om een tegenligger te kunnen kruisen Buiten de bebouwde kom je moet achter elkaar gaan rijden als de weg te smal is om een tegenligger te kunnen kruisen óf als er achteropkomend verkeer aan komt NEEN als je fiets een aanhangwagen of fietskar heeft, mag je nooit met twee naast elkaar rijden Artikel: veiligverkeer.be - foto’s: Unsplash

17


18

I

n

d e

k i j k e r

Onze vrijwilligers: stralende sterren! Voor heel wat activiteiten werd de afgelopen twee jaar noodgedwongen de pauzeknop ingedrukt. Hoewel we te maken kregen met een bewolkte hemel bleven achter de wolken vele vrijwilligers stralen! Aangezien we in maart de Week van de Vrijwilliger vieren, zetten we ze graag extra in de bloemetjes.

Daarnaast willen we speciaal alle vrijwilligers binnen verenigingen en organisaties in onze stad niet vergeten. Onze stad heeft een sterk verenigingsleven. Dit is alleen mogelijk dankzij de inzet van massaal veel vrijwilligers, die elke dag het beste van zichzelf geven om hun vereniging door deze moeilijke periode te helpen. Dankjewel, lieve vrijwilliger!

Dankjewel aan alle vrijwilligers die zich actief inzetten binnen de stadsdiensten. Zij zetten zich onder andere in: • bij het begeleiden van activiteiten • als buddy van anderstalige nieuwkomers • als bedeler van het WA-Plus-magazine • als chauffeur bij de Minder Mobielen Centrale • als medewerker bij evenementen • door bezoekjes te brengen aan 80-plussers • als cafetariamedewerker in de serviceflats • als animator grabbelpas • door rolwagens te duwen op wandeling • door te helpen in het vaccinatiecentrum • door mee te werken in de pamperbank • bij het vullen van de Gele Doos • …

De één kon veel tijd geven, de ander iets minder, maar één ding hebben ze gemeen. Ze doen het met toewijding en zijn stuk voor stuk mensen met een groot hart.


I

n

d e

k i j k e r

Buurtcafé WA+ We kunnen en we mogen weer samenkomen! En daar gaan we met volle teugen van genieten. Vanaf dinsdag 22 maart ben je opnieuw welkom in het gloednieuwe buurtcafé van het dienstencentrum. Elke dinsdag en vrijdag kan je vanaf 13.30u. terecht in onze bar (zaal Ierse Berm). Een kopje koffie, een frisdrankje, een gezellige babbel of samenkomen met vrienden rond een gezamenlijke hobby of interesse. Dat is het concept. Wil je dus graag weer mensen ontmoeten? Zoek je een plaats waar je kan afspreken met enkele buren of vrienden om samen een kaartje te leggen of een gezelschapsspel te spelen?

Ons buurtcafé verwelkomt je graag! Noteer het dus met stip in jouw agenda: • elke dinsdag en vrijdag • doorlopend van 13.30u. tot 16.30u. Kom jij ook eens langs? Dienstencentrum Het Gaverpeirdje Zaal Ierse Berm Schakelstraat 43 8790 Waregem Later dit jaar starten we ook met buurtcafés in enkele wijken, zo vormt afstand geen probleem. Meer info hierover volgt.

Wil je een hoekje in ons cafetaria reserveren om samen te schilderen, tips uit te wisselen rond het gebruik van je smartphone, te praten in een vreemde taal of op een andere manier je kennis te delen? Of misschien wil je een handje toesteken als vrijwilliger? Je kan helpen met de bediening aan de bar of misschien wil je wel iets doen om het nog gezelliger te maken: decoratie, iets bakken, plaatjes draaien...

Foto: Unsplash

19


20

I

n f o

Tussensprong vol stadsinfo De eerste editie van de gloednieuwe Tussensprong belandde onlangs in alle Waregemse brievenbussen. Het is een mooie aanvulling om ‘tussen De Sprong’ met stadsnieuws uit te pakken. De Tussensprong zal tien keer per jaar verschijnen en is de opvolger van de stadsinfo in Het Gouden Blad. Op 1 november 2021 stopte Het Gouden Blad met verschijnen. Daardoor kon je, naast De Sprong, geen stedelijke info meer lezen op papier. Maar dat is nu dus verleden tijd! De Tussensprong is een eigen uitgave van het stadsbestuur en valt te vergelijken met de nieuwsbrieven die het stadsbestuur maakte en verdeelde tijdens de eerste twee coronagolven. De nieuwe stadsinfo telt vier pagina’s. Je leest er onder meer de stedelijke berichtgeving en vacatures, info over evenementen, overheidscommunicatie en de UiTkalender.

Ook digitaal altijd op de hoogte blijven? Wil je steeds op de hoogte blijven van het nieuws uit onze stad? Schrijf je dan ook in voor de digitale nieuwsbrieven via www.waregem.be/inschrijven-op-nieuwsbrieven en volg ons op sociale media. Meer info? Dienst communicatie 056 62 12 51 info@waregem.be


Leestips

Boekentip vanuit de bibliotheek

HONDEN VOOR HET LEVEN

STAAT VAN TERREUR

Er is geen tekort aan boeken over huisdieren. En al zeker niet als het over honden gaat. Maar als succesauteur Arthur Japin vertelt over zijn geliefde viervoeters, dan besteden we daar graag wat aandacht aan. In Honden voor het leven leren we de drie trouwe vrienden kennen die een belangrijke rol spelen in zijn leven. Kellie, Trip en Basso zijn niet alleen de gedroomde speelkameraden voor Japin, al van kinds af aan leerden ze hem ook andere zaken. De schrijver heeft het over zijn jeugd, zijn ouders, het gevoel alleen te zijn of hoe hij gepest werd. Telkens vindt hij troost bij zijn honden, die hem ook veel levenswijsheid bijbrengen. Zo leren we ook zijn huisdieren beter kennen. Het boekje is prachtig geïllustreerd door Martijn van der Linden. De tekenaar heeft in het verleden al bewezen dat hij aardig overweg kan met beestjes. Uiteindelijk werd het een positief boekje, vaak ontroerend en zeer aangenaam geschreven. Kortom, een uitgave waarvan je staart spontaan gaat kwispelen.

Na het verliezen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 is Hillary Clinton niet bij de pakken blijven zitten. Ze kreeg de vraag van de Canadese misdaadauteur Louise Penny om samen een politieke thriller te schrijven. In Staat van terreur volgen we Ellen Adams, voormalig mediabaas, die door de pas verkozen president verrassend benoemd wordt tot minister van Buitenlandse Zaken. Niet echt een ontspannende job, want de vorige president heeft het land in chaos achtergelaten. Daarbovenop volgt nog een reeks bomaanslagen. Geen omstandigheden om je rustig te kunnen inwerken in je nieuwe loopbaan. De vele intriges en persoonlijke conflicten zorgen voor een boek dat tot het einde blijft boeien. Bill Clinton mag dan wel president van de VS geweest zijn, als we de recensies nalezen dan wint Hillary ruimschoots als het op schrijven aankomt.

Ben je een fervent lezer of boekenworm? Wil je je ervaringen met anderen delen? Wil je graag een boek tippen aan onze lezers? Laat het ons weten! Bezorg je leeservaring en recensie via dienstencentrum@welzijn.waregem.be

21


22

I

n f o

Heb jij al een Gele Doos? Sinds september 2021 verdelen 14 Zuid-West-Vlaamse lokale besturen, waaronder Waregem, de Gele Doos aan de 80-plussers. De Gele Doos bevat medische en andere gegevens en wordt bewaard in de deur van de koelkast. Interventiediensten (brandweer, ambulance, politie...) vinden zo snel de nodige informatie. Er werden al 758 Gele Dozen verdeeld in Waregem. Ze werden afgehaald in het welzijnshuis en verdeeld door zorgcoördinatoren. Daarnaast kregen heel wat 80-plussers hun Gele Doos in het vaccinatiecentrum toen ze langsgingen voor hun derde prik. Kreeg je al een Gele Doos? Vul dan de documenten zeker zorgvuldig in, stop de doos in je frigo en vergeet ook niet de ronde sticker op te hangen aan de binnenkant van je voordeur!

Heb je nog geen Gele Doos of heb je hulp nodig om de gegevens in te vullen? Kom vrij langs in het welzijnshuis in de voormiddag of maak een afspraak in de namiddag: 056 62 97 30 | thuiszorg@welzijn.waregem.be


Puzzel

Lentepuzzel

Opgave APRIL JONGEN LENTEBRIES TULPEN BLOEIEN KALFJES NARCISSEN VOGELS BLOESEM KNOPPEN NATUUR VOORJAAR GROEIEN KROKUSSEN NESTJES VRUCHTBAAR HYACINT LAMMETJES SEIZOEN ZAAIEN JAARGETIJDE LENTEBLOEM TREKVOGELS ZONNIG Oplossing

23


WELZIJNSHUIS Schakelstraat 41 8790 Waregem 056 62 98 11 info@welzijn.waregem.be Openingsuren: 13.30u. - 16.30u. maandag: 09.00u. - 12.00u. dinsdag: 09.00u. - 12.00u. 13.30u. - 18.30u. 13.30u. - 16.30u. woensdag: 09.00u. - 12.00u. donderdag: 09.00u. - 12.00u. gesloten vrijdag: 09.00u. - 12.00u. 13.30u. - 16.30u. Namiddag (aanvragen) op afspraak.

LOKAAL DIENSTENCENTRUM HET GAVERPEIRDJE

Gaverpeirdje Het

Dienstencentrum

056 62 97 20 dienstencentrum@welzijn.waregem.be Openingsuren onthaal maandag tot vrijdag: 09.00u. - 12.00u. 13.30u. - 16.30u.

WA-Plus ontvangen Wil je WA-Plus thuis ontvangen? Is je adres veranderd of zou je WA-Plus liever niet meer ontvangen? Laat het ons weten via bovenstaande contactgegevens. Ook via mail op de hoogte blijven? Dat kan via www.waregem.be/nieuwsbrief.

welzijn.waregem.be

Gaverpeirdje Het

Dienstencentrum