Page 1


București 2017


Muzeul Naţional Cotroceni

De la înființarea sa și până în prezent, Muzeul Național Cotroceni, un spațiu în care memoria istorică și culturală a României se împletește cu artele plastice și decorative, s-a impus în mediul cultural românesc ca o instituție modernă. Muzeul își propune, prin proiectele culturale pe care le organizează și găzduiește, să se adapteze la noile tendințe din muzeologia contemporană și să se poziționeze ca un spațiu de referință pe harta culturală actuală. Muzeul este amenajat în cadrul unui monument istoric reprezentativ pentru arhitectura românească de la sfârşitul secolului al XIX-lea, palatul regal Cotroceni, care a integrat remarcabil o parte din arhitectura medievală a mănăstirii ctitorite de domnul Ţării Româneşti, Şerban Cantacuzino, către finele veacului al XVII-lea. Muzeul Naţional Cotroceni

3


Specificitatea îi este conferită de îmbinarea caracteristicilor unui spaţiu memorial, cu o istorie de aproape 350 de ani, cu cele ale unui muzeu de artă decorativă. Saloanele şi apartamentele sale au o deosebită putere evocatoare, accentul fiind pus nu doar pe valoarea intrinsecă a diferitelor artefacte, ci şi pe semnificaţia lor din perspectiva raporturilor cu personalităţile care au locuit în aceste încăperi de-a lungul timpului. Muzeul se preocupă de punerea în valoare a patrimoniului propriu, dar şi a patrimoniului mobil provenit din colecţiile unor muzee şi instituţii colaboratoare, în cadrul unor expoziţii temporare de excepţie. Preocuparea echipei muzeului a fost aceea de a extinde și de a diversifica oferta culturală adresată publicului prin proiecte care au urmărit în primul rând punerea în valoare a patrimoniului cultural naţional. 4

Muzeul Naţional Cotroceni


În completarea acestor direcții, în cadrul Muzeului sunt organizate colocvii, conferinţe şi seminare pe teme de interes cultural şi comunitar, inclusiv privind protejarea patrimoniului mobil şi a monumentelor. Lansările de carte (de istorie, artă, filosofie) stau ca mărturie pentru consideraţia pe care Muzeul o manifestă faţă de apariţiile editoriale de calitate, reușind astfel să contribuie la promovarea culturii scrise. Muzeul Naţional Cotroceni îşi propune să fie un spaţiu al dezbaterii şi dialogului artistic și să sprijine iniţiativele privind procesul de restaurare, conservare şi valorificare a patrimoniului cultural naţional ca modalitate de promovare a identităţii naţionale, în strânsă legătură cu mediul academic şi cu societatea civilă.

Muzeul Naţional Cotroceni

5


Cotroceni creativ Muzeul Naţional Cotroceni a simțit nevoia de straie noi, capabile să cinstească patrimoniul muzeal şi, în acelaşi timp, să îl aducă în contemporaneitate și a invitat artiștii din industriile creative, consacrați sau la început de drum, să ia parte la redefinirea spațiului Cotrocenilor, prin participarea la concursul de design de obiect Cotroceni creativ. Concursul a urmărit să găsească soluții contemporane de valorificare a identității și specificului Muzeului Național Cotroceni, îmbogățind în același timp paleta de obiecte din magazinul de suvenire al muzeului. Concurenții au fost invitați să participe cu idei de obiecte sau seturi de obiecte, autentice și originale, întrunind caracteristicile specifice suvenirelor: funcționale și practice, decorative și reprezentative pentru Muzeu, astfel încât experiența vizitatorilor să poată fi prelungită post-vizitare. Ca sursă de inspiraţie, concurenţii au avut la dispoziţie întreg patrimoniul muzeal, care a putut fi vizionat fie cu ocazia unei vizite la muzeu, fie în imaginile publicate și prezentate pe larg în paginile online dedicate proiectului. Participanții au fost invitați să se inspire inclusiv din istoria figurilor care au marcat spațiul Cotrocenilor, sau pornind de la obiectele de artă plastică și decorativă expuse în Muzeu.

6

Cotroceni creativ


Concurenții au avut parte de o jurizare asigurată de un grup de experți în cultură, design și muzeistică: Radu Manelici (graphic designer și profesor la departamentul de design de la UNARTE), Liviu Jicman (director general al Muzeului Naţional Cotroceni), Andrei Borţun (iniţiator al Romanian Design Week şi The Institute), Ruxandra Sacaliș (arhitect și designer de obiect), Eliza Yokina (arhitect partener la studioul CUMULUS și designer de produs) și Roxana Bedrule (manager cultural în cadrul Muzeului Național Cotroceni).

Juriul a desemnat 5 câștigători pe care i-a recompensat cu premii în valoare de 10.000 lei fiecare, sumă ce acoperă remunerația pentru ideea artistică și drepturile de autor, producția prototipului și a unei serii limitate de minimum 40 de bucăți. Proiectele câştigătoare au fost prezentate publicului larg în luna octombrie a anului 2017, cu ocazia evenimentului Diploma inițiat de The Institute. În 2018 câștigătorii își vor putea vedea propunerile de obiecte în magazinul Muzeului Național Cotroceni.

În concurs s-au înscris peste 50 de participanți cu idei de obiecte din mai multe arii ale artelor plastice şi decorative, dar şi din zona de design, precum: sculptură, pictură, desen, țesături şi broderie. Procesul de evaluare a reprezentat o provocare frumoasă pentru membrii juriului, aceștia apreciind numărul mare, creativitatea și inovația propunerilor.

Concursul Cotroceni creativ a fost lansat în cadrul proiectului care poartă același nume, inițiat de Muzeul Național Cotroceni, în parteneriat cu The Institute, Primăria Municipiului București prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Castel Film și Fundația Gala Societății Civile. Proiectul este co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Cotroceni creativ

7


Juriul Cotroceni creativ


Andrei Borțun CEO The Institute și președinte al Fundației Gala Societății Civile Andrei Borțun este CEO al The Institute / Mişcarea Industriilor Creative din România, Președinte al Fundației Gala Societății Civile și inițiator al Romanian Design Week. În anul 2011, Andrei a lansat proiectul editorial INSTITUTE, The Magazine, revista industriilor creative din România și a inaugurat hub-ul The Institute, un spațiu care, în șase ani, a găzduit peste 500 de evenimente dedicate societății civile, industriilor culturale și creative. „Am apreciat foarte mult, într-o primă fază, demersul în sine. Cotroceni creativ are potențialul de a deveni un exemplu de urmat pentru multe organizații, similare sau nu. O a doua surpriză foarte plăcută a fost numărul și calitatea proiectelor propuse juriului. Ni se demonstrează astfel, o dată în plus, faptul că mișcarea industriilor creative din România este din ce în ce mai dinamică, mai puternică. Așteptăm cu multă curiozitate rezultatele acestui proiect, inclusiv timpul în care se vor epuiza obiectele produse sub semnătura Cotroceni creativ.”

10

Juriul Cotroceni creativ


Eliza Yokina Arhitect partener la studioul CUMULUS și designer de produs Eliza Yokina, născută în Bulgaria, a studiat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, unde a înregistrat rezultate excepționale, munca ei din timpul studiilor fiind recompensată cu premii, burse, precum și o medalie din partea Ministerului Educației pentru teza de absolvire. În 2006 a pus bazele studioului de arhitectură SYAA Architecture Office, alături de Adrian Soare, iar peste 6 ani a devenit membru fondator al asociației „De-a Arhitectura”. „Vise despre case”, semnată de Eliza, a fost desemnată cea mai bună carte pentru copii și tineret la „Bun de Tipar Gala Industriei de Carte din România”. În 2014 a câștigat Marele Premiu la Anuala de Arhitectură București, secțiunea design, cu jocul de lemn 11Case. A urmat în 2015 premiul Anuala de Arhitectură pentru conversia și reabilitarea unei clădiri existente cu proiectul Simbio. În prezent Eliza se ocupă de design, arhitectură și educație pentru copii.

„Admir diversitatea propunerilor, creativitatea partici–panților și seriozitatea abordărilor. Am avut bucuria să observ că la multe dintre propuneri participanții au realizat prototipul obiectului propus, ceea ce a însemnat că s-a lucrat cu plăcere și dedicare. Felicit câștigătorii, însă aș vrea să spun că multe dintre propuneri care, dintr-un motiv sau altul nu au fost premiate, au fost extrem de apreciate.”

Juriul Cotroceni creativ

11


Liviu Jicman Directorul general al Muzeului Național Cotroceni Liviu Jicman, directorul general al Muzeului Național Cotroceni, are o vastă experiență în managementul cultural. În perioada 2013-2016 a fost vicepreședintele Institutului Cultural Român, anterior activând profesional în cadrul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național ca director de cabinet al ministrului, iar mai apoi în calitate de consilier. A fost membru al Consiliului Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), organism consultativ în evaluarea, selectarea și finanţarea proiectelor culturale. În 2013 a publicat articolul „Industriile creative și poziția acestora pe piața economică în perioada de criză“. Proiectul Cotroceni creativ stă ca mărturie pentru viziunea sa asupra întâlnirii industriilor creative cu patrimoniul cultural. „Am pornit în aventura Cotroceni creativ dintr-o necesitate. Chiar dacă magazinul muzeului este ofertant, am simțit nevoia ca identitatea Muzeului Național Cotroceni să fie mai bine reprezentată, iar în gama obiectelor de tip suvenir care pot fi cumpărate de aici, să predomine cele care poartă amprenta spațiului. Pornind de la această nevoie,

12

Juriul Cotroceni creativ

ne-am gândit că cel mai potrivit ar fi să găsim răspunsuri nu de unii singuri, ci într-o formă de parteneriat cu reprezentanții sectorului industriilor creative, care pot veni cu soluții inovative de repoziționare a muzeului pe harta culturală contemporană a Bucureştiului.”


Radu Manelici Designer grafic și profesor la departamentul de design al UNARTE Radu este unul dintre tinerii designeri români care acoperă arii multiple de lucru, cu un interes declarat pentru procesele aflate în spatele limbajului vizual. A absolvit în 2008 Universitatea Națională de Arte București, specializarea design grafic, unde este în prezent profesor și doctorand. Activitatea sa de până acum s-a axat pe mai multe ramuri ale design-ului (design de produs, scenografie, design grafic și type-design). Lucrările sale denotă focus-ul pentru sisteme și grid-uri ca bază de construcție și ordonare de conținut.

Juriul Cotroceni creativ

13


Roxana Bedrule Manager cultural în cadrul Muzeului Național Cotroceni Roxana este afiliată Muzeului Național Cotroceni, unde se ocupă de strategie și programare culturală, și lucrează în sectorul non-profit ca manager de dezvoltare al asociației ARTMIX și colaborator al Fundației Comunitare București. În ultimii ani, Roxana a coordonat grupuri de lucru pe domenii strategice în cadrul echipei București 2021/ ARCUB, fiind și coordonatorul echipei de curatori responsabili de programul cultural. A studiat analiză culturală în Olanda și Danemarca și deține un doctorat în studii culturale la Universitatea din Copenhaga. „Am motive să cred că acest proiect, Cotroceni creativ, a deschis pentru muzeu un drum spre o identitate culturală nouă. Propunerile primite, unele deja în prototip, au fost peste așteptări și sunt curioasă să văd ce se va întâmpla mai departe. Colaborarea cu zona de industrii creative a fost nu doar o idee inspirată, ci, se pare, poate deveni și o soluție isteață pentru a regândi practicile de expunere din muzeu.”

14

Juriul Cotroceni creativ


Ruxandra Sacaliș Arhitect și designer de obiect Prin obiectele pe care le aduce la viață Ruxandra explorează relația dintre identitatea locală și designul contemporan pentru a crea produse simple care servesc ca fundal pentru viața de zi cu zi. Inspirația ei vine din experimentarea și înțelegerea calităților materialelor și din utilitatea practică a obiectului. Prin designul de produs, Ruxandra își propune să creeze obiecte care răspund nevoilor practice și care, astfel, capătă și transmit povești ale vieții de zi cu zi, din generație în generație. „În primul rând felicit inițiativa acestui concurs și sper să devină un reper pentru viitoarele colaborări dintre instituțiile și industriile creative din România. M-a bucurat mult numărul mare de proiecte și faptul că s-a văzut implicarea personală a participanților în ideile înscrise - au fost propuneri cu povești frumoase și sensibile la tema concursului. Felicit atât câștigătorii, cât și pe toți participanții.”

Juriul Cotroceni creativ

15


Câștigătorii Cotroceni creativ Procesul de selecție a câștigătorilor concursului Cotroceni creativ a reprezentat o provocare pentru membrii juriului, aceștia având de ales din peste 50 de propuneri de obiecte creative, inspirate și atent lucrate. În paginile următoare vă prezentăm cele cinci obiecte de design câștigătoare, sursele de inspirație care au stat la baza creațiilor, conceptele și schițele produselor, dar și o scurtă prezentare a fiecărui participant câștigător.


18

Câştigătorii Cotroceni creativ


Set compus din trei pandantive Souvenir Cotroceni Autor: Ana Wagner (Wagner Arte) Inspirație

Concept

M-au inspirat formele și proporțiile arhitecturii Palatului Cotroceni. Fiecare piesă de bijuterie din ansamblu reprezintă o mică construcție ce poartă, atât ca volum, cât și ca decor al suprafeței porțelanului, caracteristici preluate din arhitectura specifică palatului. Arcadele și acoperișul foișoarelor pe care le întâlnim la intrarea principală în palat sunt preluate și transpuse, prin volum, în piesele din porțelan. Decorul vegetal de pe pandantivul central, de inspirație brâncovenească, este preluat din zona decorativă a balustradei terasei și scării adosate. Un alt decor, plasat pe unul dintre pandantive, reprezintă desenul ferestrelor cu arcade, de influență italiană. Soclul din lemn simbolizează înălțimea pe care este așezat palatul. Piesa centrală din set are așezată în partea superioară o inimă din porțelan aurit care face trimitere la inima Reginei Maria.

Propunerea mea constă într-un set de trei pandantive din porțelan care stau unul alături de celălalt pe un soclu din lemn. Verstatilitatea setului de bijuterii izvorăște din felul în care piesele sunt așezate împreună în suportul din lemn, alcătuind un produs ornamental unitar, de tip suvenir, care poate fi utilizat ca obiect de decor pe orice suprafață orizontală: pe un raft, pe o masă sau chiar pe un birou. Setul are și o a doua utilitate: fiecare piesă din porțelan poate fi folosită individual pe post de pandantiv așezat pe un lanț cu ajutorul anoului metalic din partea superioară a fiecărui obiect.

Câştigătorii Cotroceni creativ

19


„Trăiesc, lucrez și creez chiar lângă Palatul Cotroceni. Mi-a fost drag proiectul din momentul în care mi-a ajuns la urechi. Am creat setul de obiecte miniaturale din porțelan, pictate manual cu aur, cu entuziasm și cu gândul ca acesta să reprezinte, prin forme și prin decor, Palatul Cotroceni, invitând la visare (visarea locului vizitat), dar și la joc. Cele trei obiecte sunt jucăușe, fiecare pandantiv având două fețe. Sunt două pandantive într-unul singur, iar atunci când ansamblul stă așezat pe masă sau pe birou piesele pot fi permutate pe soclul din lemn, astfel încât forma setului să varieze după preferințele fiecăruia.” Ana Wagner 20

Câştigătorii Cotroceni creativ


Portret Ana Wagner este un grafician specializat în pictură pe porțelan și în ilustrație de carte, designer de bijuterie și de obiect. Din 2005, Ana este unul dintre co-fondatorii brandului Wagner Arte. În 2005 a terminat studiile la Academia de Arte din București, precum și specializarea în același domeniu în Budapesta, Salonic și Barcelona. În anul 2006 a deschis galeria Wagner Arte unde pune la dispoziția publicului obiecte de design realizate din porțelan în atelierul său de creație. Ana a participat la o serie de expoziții și târguri internaționale, precum Maison Objet (Paris) sau târgul de bijuterie Inhorgenta (München). Din anul 2009 se concentrează pe realizarea bijuteriilor din porțelan pictat manual care, de cele mai multe ori, este montat în argint sau aur și decorat cu pietre semiprețioase și prețioase. Creațiile Anei au fost expuse la diferite târguri și sunt comercializate prin marca Wolf & Badger din Londra. Ana Wagner prețuiește colaborarea cu Ștefan Câlția, care i-a fost profesor și continuă să îi fie mentor. Cei doi au realizat împreună trei expoziții, dintre care amintim Grădina dintre Ape, expoziție de grafică și porțelan pictat manual. Atelierul de creație și galeria de prezentare a porțelanurilor și bijuteriilor Wagner Arte au sediul în Cotroceni, chiar lângă Palatul Cotroceni. www.wagnerarte.ro www.facebook.com/wagnerartefrumoase Câştigătorii Cotroceni creativ

21


22

Câştigătorii Cotroceni creativ


Cana regală Autor: Anca Dragu (Una ca Luna) Inspirație Decorațiunile pieselor de mobilier din Sufrageria regală sau neoromânească (1913-1916) m-au inspirat pentru propunerea mea, mai exact „Marea masa a regelui Arthur” și cele 24 de scaune concepute de Regina Maria şi manufacturate în atelierele de mobilier ale lui Bernhard Ludwig din Viena. Noua sufragerie, așa cum o amintesc inventarele, reprezenta o îmbinare de influențe bizantine și celtice. Am ales să folosesc motivele secundare care împodobesc mobilierul, care m-au atras prin naivitatea design-ului: dragonii celtici alături de sirenă şi leu, folosiți atât pentru baza mesei, cât şi pentru designul grilajului parietal. La o privire mai atentă, toate aceste elemente conferă încăperii un aspect ludic, care denotă un simţ al umorului rasat şi un joie de vivre ale Reginei, care și-a lăsat puternic amprenta personală asupra spațiului. Am preluat toate aceste motive şi le-am transpus în modele de toartă pentru cănile din porţelan.

porţelan. Am ales să ofer propunerii de produs un contrast între simplitatea obiectului şi ornamentele toartei. Porţelanul este un material cu puritate şi delicateţe. Toarta este decorată cu aur coloidal parţial, amintind de poleiala cu aur a pieselor din Sufrageria regală. Obiectul suvenir va aminti vizitatorului de atmosfera Palatului Cotroceni, de povestea Reginei creatoare, iubitoare de frumos. În acelaşi timp, este un obiect preţios care îi poate da celui care îl folosește un sentiment imperial. Este, totodată, un suvenir atemporal care poartă un simbol ce poate fi căutat de vizitatori sau chiar prezentat de ghidul Palatului alături de povestea Reginei creatoare de frumos.

Concept Am preluat motivele ornamentale de pe piesele de mobilier gândite de Regina Maria şi le-am transpus în modele de toartă pentru căni de Câştigătorii Cotroceni creativ

23


„În toate muzeele lumii, cănile sunt cele mai vândute obiecte, datorită dublului rol: decorativ și simbolic pentru locul vizitat, dar și utilitar, întrucât pot fi păstrate și folosite cu plăcere o perioadă lungă de timp. Cana regală oferă o poveste, povestea Reginei Maria - unul din personajele cele mai îndrăgite ale regalității românești, o regină care ne-a reprezentat țara cu mândrie, a popularizat portul tradițional românesc în afara țării și a iubit cu toată inima România.”

„Concursul Cotroceni Creativ mi s-a părut o idee foarte bună şi naturală, provocarea designerilor la creaţie pentru un proiect dedicat unui patrimoniu cultural dovedeşte că designul românesc îşi câştigă un loc în spaţiul public, fiind din ce în ce mai apreciat. Pentru că iubesc Bucureştiul şi am mai ilustrat ceramica mea cu arhitectura bucureşteană, într-o colecţie intitulată Ferestre din Bucureşti, mi-am dorit să îmi aduc contribuţia creativă pentru un muzeu bucureştean. A fost însă şi o provocare pentru mine, după ce am revizitat Palatul Cotroceni, am vrut să creez un obiect actual care te poartă în trecut. Aşa am ajuns la o cană ce spune o poveste despre Regina Maria. Este un suvenir atemporal, ce poartă un simbol ce poate fi prezentat de ghidul muzeului şi apoi căutat de vizitatori, alături de povestea Reginei creatoare de frumos.” Anca Dragu 24

Câştigătorii Cotroceni creativ


Portret Anca Vintilă Dragu, designerul brandului Una ca Luna, este pasionată de creaţie și pictură, specializându-se în pictura pe suport de porţelan. Anca a renunţat la cariera sa de brand manager într-o companie multinaţională pentru a-și putea urma pasiunea pentru pictură şi ceramică. În 2012 a lansat Una ca Luna, brandul care exprimă unicitate, dar care are și o simbolistică personală. Anca Dragu a urmat cursuri de pictură şi de specializare în pictură pe porţelan atât în România, cât și în străinătate. Colaborează cu alţi designeri români, fiind invitată să își expună lucrările la târguri și expoziţii de prestigiu din ţară și de peste granițe, precum: Romanian Design Week, Ambiente Frankfurt, EUNIC Pop and Shop Bruxelles, Made in Ro. În 2012 a început studiile de specializare în ceramică, ca studentă la UNARTE Bucureşti, pe care le-a absolvit, devenind membru stagiar UAP începând cu 2017. Lucrarea sa de licenţă a fost selecţionată pentru DIPLOMA, în 2017, ca cel mai bun proiect al secţiei CeramicăSticlă-Metal. Până în prezent Anca a organizat două expoziţii personale: „Firul roşu” şi „Oul ideatic”.

www.unacaluna.ro www.ancavintiladragu.com www.facebook.com/Unacaluna Câştigătorii Cotroceni creativ

25


26

Câştigătorii Cotroceni creativ


Caietele regale Autor: Bogdan Dumitrache Inspirație Atât design-ul copertelor, cât și interiorul Caietelor regale sunt inspirate din personalitățile monarhilor a căror viață a fost strâns legată de Palatul Cotroceni. Pentru coperte am ales detalii ale ochilor reginelor și regilor reprezentați în portretele regale aflate în patrimoniul muzeului.

Concept Se spune că ochii sunt „oglinda sufletului” și, totodată, „ochiul” este un instrument esențial în producerea creațiilor vizuale (cum ar fi umplerea acestor caiete cu schițe, texte sau caligrafie). Așadar, se cuvenea ca ochii celor patru personaje regale să fie elementele cheie de pe copertele Caietelor regale. În interior, fiecare tip de caiet are pagini în acord cu personalitățile regale de pe fiecare copertă: Reginei poetă Carmen Sylva îi revin pagini liniate, pentru scris. Regelui Carol, disciplinat și riguros, pagini cu pătrățele. Pentru Regina Maria, carismatică și irezistibilă, paginile sunt albe. Regelui Ferdinand „Întregitorul” i se cuvin pagini cu puncte care pot fi unite. Câştigătorii Cotroceni creativ

27


C

E

PĂT R ĂȚ EL E K A R I ER E T S Q UA R ED

Fiecare dintre cele patru caiete conține foi inspirate de personalitatea regală de pe copertă. Astfel, reginei Elisabeta (Carmen Sylva ca poetă) îi revin pagini liniate pentru scris. Regelui Carol I, riguros

Fiecare dintre cele patru caiete conține foi inspirate de personalitatea regală de pe copertă. Astfel, reginei Elisabeta (Carmen Sylva ca poetă) îi revin pagini liniate pentru scris. Regelui Carol I, riguros

și disciplinat, pagini cu pătrățele. Pentru carismatica și impetuoasa regină Maria, paginile sunt albe. În sfârșit, regelui Ferdinand „Întregitorul” i se cuvin pagini cu puncte care pot fi unite.

și disciplinat, pagini cu pătrățele. Pentru carismatica și impetuoasa regină Maria, paginile sunt albe. În sfârșit, regelui Ferdinand „Întregitorul” i se cuvin pagini cu puncte care pot fi unite.

Ochii sunt „oglinda sufletului” iar „ochiul” este esențial în creațiile vizuale (cum ar fi umplerea acestor caiete cu schițe sau caligrafie).

2017. Designed and printed in Bucharest

LINII L I N I ER T R U L ED

Ochii sunt „oglinda sufletului” iar „ochiul” este esențial în creațiile vizuale (cum ar fi umplerea acestor caiete cu schițe sau

caligrafie).

2017. Designed and printed in Bucharest

M ALB BL ANK B L A N KO

Fiecare dintre cele patru caiete conține foi inspirate de personalitatea regală de pe copertă. Astfel, reginei Elisabeta (Carmen Sylva ca poetă) îi revin pagini liniate pentru scris. Regelui Carol I, riguros

Fiecare dintre cele patru caiete conține foi inspirate de personalitatea regală de pe copertă. Astfel, reginei Elisabeta (Carmen Sylva ca poetă) îi revin pagini liniate pentru scris. Regelui Carol I, riguros

și disciplinat, pagini cu pătrățele. Pentru carismatica și impetuoasa regină Maria, paginile sunt albe. În sfârșit, regelui Ferdinand „Întregitorul” i se cuvin pagini cu puncte care pot fi unite.

și disciplinat, pagini cu pătrățele. Pentru carismatica și impetuoasa regină Maria, paginile sunt albe. În sfârșit, regelui Ferdinand „Întregitorul” i se cuvin pagini cu puncte care pot fi unite.

Ochii sunt „oglinda sufletului” iar „ochiul” este esențial în creațiile vizuale (cum ar fi umplerea acestor caiete cu schițe sau

Ochii sunt „oglinda sufletului” iar „ochiul” este esențial în creațiile vizuale (cum ar fi umplerea acestor caiete cu schițe sau

caligrafie).

caligrafie).

2017. Designed and printed in Bucharest

2017. Designed and printed in Bucharest

Fiecare dintre cele patru caiete conține foi inspirate de personalitatea regală de pe copertă. Astfel, reginei Elisabeta (Carmen Sylva ca poetă) îi revin pagini liniate pentru scris. Regelui Carol I, riguros și disciplinat, pagini cu pătrățele. Pentru carismatica și impetuoasa regină Maria, paginile sunt albe. În sfârșit, regelui Ferdinand „Întregitorul” i se cuvin pagini cu puncte care pot fi unite.

M

CA IET E COT R OCEN I ALB

ANK COTR OCENI NOTEBOOK S / COTR OCENIB LNOTI ZBÜCHER B L A N KO

F

PUNCTE P U N K T K A R I ERT D OT T ED

Ochii sunt „oglinda sufletului” iar „ochiul” este esențial în creațiile vizuale (cum ar fi umplerea acestor caiete cu schițe sau caligrafie).

2017. Designed and printed in Bucharest

„Setul Caietelor regale este un suvenir de mici dimensiuni, ușor de transportat și produs din materiale de o calitate superioară. Atât copertele, cât și paginile din interiorul fiecărui caiet stau ca simboluri pentru personalitățile regilor și reginelor ale căror vieți au fost strâns legate de Palatul Cotroceni.” Bogdan Dumitrache

CR

C A I E T E R E G A LE KÖ N I G LI C H E N OT I Z B Ü C H E R R OYA L N OT E B O O K S

28

Câştigătorii Cotroceni creativ


Portret Bogdan Dumitrache este un designer grafic și programator din București, cu o vastă experiență în identitate de brand, user experience, packacing, interfață pentru aplicații, design tipografic și design de obiect. Din 2016, Bogdan este designer la Hye Studio.

www.hyestudio.com

Câştigătorii Cotroceni creativ

29


30

Câştigătorii Cotroceni creativ


Colecția de bijuterii Reveria Autor: Diana Toboșaru (Anayd Blu)

Inspirație

Concept

Palatul Cotroceni a fost una dintre „casele de vis” ale Reginei Maria. Deşi a fost construit în etape răsfirate pe mai multe secole, Regina Maria este aceea care şi-a pus amprenta asupra decoraţiunilor palatului. Pentru Regină, personaj nonconformist cu înclinaţii artistice, pasiunile din domeniul artistic reprezentau o oază de relaxare după tot ceea ce însemna datoria regală. Scria, pirograva, picta. Tind să cred că pictura era adevărata sa pasiune şi că tablourile semnate de aceasta îi reflectă fidel personalitatea. Reginei îi făcea plăcere să picteze flori, în mod special crini sau irişi. Mi-a atras atenția faptul că folosea adesea în fundal un anumit element - crucea celtică. Acest simbol format două linii care se intersectează perpendicular în centrul unui cerc, un simbol al veșniciei, îl regăsim atât în picturile Reginei, cât și ca decorațiune pe diferite obiecte din Palatul Cotroceni.

Am pornind de la pasiunile Reginei Maria pentru pictură, vestimentație și podoabe. Observând în picturile ei un element repetitiv - crucea celtică - am gândit o colecție întreagă de bijuterii, formată dintr-un pandativ pe fir de piele de 1 mm, o pereche de cercei și o broșă cu pin. Cred că nu întâmplător găsim acest simbol al crucii celtice atât de des în picturile Reginei, dar și în palat, ca element decorativ. Crucea celtică, a cărei simbolistică se pierde în timp, a dat naștere multor legende. În mitologia celticoscoțiană reprezintă regenerarea și veșnicia. În altele, cercul simbolizează timpul, iar cele patru braţe - spaţiul determinat de cele patru puncte cardinale. Evident, braţul orientat în sus poate fi interpretat ca o legătură cu cerul şi divinitatea.

Câştigătorii Cotroceni creativ

31


„Găsim acest simbol al crucii celtice aproape peste tot în lume. La noi îl întâlnim sub numele de crucea maramureșeană. Se pare că a ajuns pe meleagurile românești adus de triburile celtice care și-au făcut așezări aici, în special în Maramureș. Am găsit o paralelă interesantă între drumul de la crucea celtică la crucea maramureșeană și viața Reginei Maria. Similar cu traseul acestui simbol, Regina, venită de pe alte meleaguri, a devenit o figură emblematică, un personaj iubit și admirat: Regina Maria a României.” Diana Toboșaru

32

Câştigătorii Cotroceni creativ


Portret Diana Toboșaru a fost scenograf al Teatrului Național din Brașov din 1989 până în 1991, când a devenit director de creație, de producție și mai apoi director executiv al agenției Graffiti PR din București. A studiat arte plastice și decorative, profilul de scenografie și animație, la liceul Tonitza din București și la Academia de artă Nicolae Grigorescu. A urmat mai multe cursuri de specialitate de inițiere în bijuterie, modelare ceară și turnare centrifugată, finisaje, texturi și turnare în pământ de Delft. Expoziții: 2015: Efemeride Exhibition / Project A IV - Colecția „De la gând la foc”, la Institutul Cultural Italian din București; 2016: Found Lost Found Colecția „Inima tezaurului”, la Muzeul Național de Istorie, la Designblok - Prague Design and Fashion Week și în septembrie 2017 la Institutul Cultural Român de la Lisabona; septembrie 2017: Camera lucida - Colecția Persona, la Muzeul Național de Istorie.

www.facebook.com/Anaydblu Câştigătorii Cotroceni creativ

33


34

Câştigătorii Cotroceni creativ


Eșarfă regală Autor: echipa Grapho_mat Inspirație Eșarfa este pentru noi un suport grafic. Inspirația am luat-o din obiectele adăpostite de Muzeu, dar și din elementele asociate acestuia, precum: vulturul și copacul vieții, preluate de pe scaunele din colecția celor 24 care compun ansamblul mesei rotunde a regelui Arthur din Sufrageria regală, sau din crinii Reginei Maria. Desenul creat se mulează pe identitatea Muzeului, păstrând rigoarea și eleganța regală, dar și spiritul românesc, prezentate toate într-un puzzle contemporan. Eșarfa trece peste efemeritatea unui suvenir datorită funcționalității sale.

Concept Eșarfa serigrafiată manual îmbină meșteșugul cu design-ul contemporan. Eșarfa îmbină caracteristicile unui suvenir cu cele ale unui accesoriu la modă, atât util, cât și estetic. Eșarfa aduce o notă de eleganță care se mulează pe specificul Muzeului Cotroceni.

Câştigătorii Cotroceni creativ

35


„Pentru noi design-ul este plin de surprize. Învățăm, experimentăm și cercetăm tot timpul. Fiecare etapă ne dezvăluie ceva nou, neașteptat, care duce la un alt ceva complet diferit. Rezultatul poate fi bun sau rău, aici intrând în scenă partea cea mai interesantă. Nu putem anticipa 100% direcția în care ne îndreptăm. Așa s-a întâmplat și atunci când am început să lucrăm la acest proiect, întrucât tema în sine presupunea un stil de abordare nou pentru noi.” Echipa Grapho_mat

36

Câştigătorii Cotroceni creativ


Portret

Credite foto: Adrian Mihaiu

Grapho_mat este un studio interdisciplinar de design pornit dintr-o pasiune comună pentru design de carte, branding, imprimerie, legătorie de carte și papetărie. Studio-ul este animat de: Andreea Mihaiu (licențiată și master în design grafic la UNARTE), Andra Pavel (licențiată în design de produs la UNARTE) și Mihai Popescu (licențiat și master în design textil la UNARTE). În 2016, Ateliere Street Delivery, cartea produsă de echipa Grapho_mat, a fost nominalizată la concursul Cele mai frumoase cărți din România, iar în 2017 a ajuns în expoziția Threads and Tradition din Madrid. Anul acesta continuă seria cărților legate în stradă, echipa lucrând la cartea Grădini (im)posibile, cu lansare în septembrie. În anul 2015, Grapho_mat au început colaborarea cu Asociația Funky Citizens, reproducând împreună Constituția României în două variante, una din ele fiind adresată copiilor de gimnaziu.

www.behance.net/GRAPHOMAT www.facebook.com/graphomat www.instagram.com/GRAPHO_MAT

Câştigătorii Cotroceni creativ

37


38

Câştigătorii Cotroceni creativ


Designeri de urmărit Selecția a cinci obiecte câștigătoare din peste 50 de propuneri creative, gândite și atent lucrate, a fost o adevărată provocare. Așadar, echipa Cotroceni creativ împreună cu juriul au decis să includă o mică selecție din restul propunerilor participante la concurs în secțiunea „Designeri de urmărit”. În paginile următoare vă prezentăm douăsprezece propuneri de obiecte de tip suvenir inspirate din Muzeul Național Cotroceni, înscrise în concursul Cotroceni creativ, ai căror autori sunt demni de menționat și, de ce nu, de urmărit în viitor.

Câştigătorii Cotroceni creativ

39


Arc de cerc Autor: Radu Abraham Propus de: Radu Manelici Obiectul este inspirat din elementele arhitecturale ale Muzeului, reprezentând o interpretare minimalistă a unei bolte și a coloanelor care o susțin, fiind realizat din materiale care se pun reciproc în valoare, prin contrast. Scopul obiectului este unul decorativ și dorește să se îndepărteze de imaginea unui suvenir clasic. Alama, din care este realizat obiectul, este un material elegant, folosit adeseori atât în artă, în crearea unor obiecte de diferite dimensiuni, cât și în arhitectură, pentru diferite detalii și ornamente. Prin proprietățile ei, alama este într-un permanent proces de îmbătrânire și modificare, păstrându-și în fiecare etapă a acestui proces, eleganța. Chiar dacă se modifică la suprafață, esența ei ramâne aceeași. Tocmai acest set de proprietăți o leagă direct de imaginea Muzeului Național Cotroceni.

www.raduabraham.com www.instagram.com\raduabraham

40

Designeri de urmărit


Broșele Ferestre de porțelan Autori: Andreea Lăzărescu și Tiberiu Dăncilă Propus de: Eliza Yokina Ferestrele de porțelan reprezintă o serie de broșe care imită formele a trei ferestre diferite ale fațadei principale a Muzeului Cotroceni: o fereastră în stil neoromânesc și două cu influențe ale stilului francez, ca urmare a intervenției arhitectului Paul Gottereau. În ornamentarea broșelor este folosită o tehnică de pictură manuală care conferă unicitate fiecărei piese, prin dispunerea de laviuri și pete de culoare cu pigmenți ceramici. Ideea broșelor a pornit de la pasiunea celor doi autori pentru fațadele și ferestrele clădirilor vechi, care marchează existența în spațiul urban a unor clădiri monumentale, cu o importantă însemnătate istorică.

www.ceramicsparrow.com www.facebook.com/vrabiaceramica

Designeri de urmărit

41


Cană emailată cu decor Autor: Miruna Alexandra Leru Propus de: Ruxandra Sacaliș În urma unei cercetări amănunțite asupra istoriei Palatului Cotroceni, dar și a pieței de suvenire din muzee, Miruna a propus realizarea unei căni emailate, imprimată prin serigrafie cu imagini care îi reprezintă pe Regele Ferdinand și Regina Maria, două figuri istorice proeminente, privind către poarta principală a Palatului Cotroceni, un element de arhitectură definitoriu pentru stilul neoromânesc, dar și stema regală, care simbolizează monarhia României și Marea

42

Designeri de urmărit

Unire din 1918. Cana, un produs ce poate fi inclus în categoria tableware, se află în topul celor mai vândute suvenire din muzee, fiind un obiect util și practic. Alegerea e-mail-ului ca material de fabricare nu este întâmplătoare, pe lângă rezistență, practicabilitate și versatilitate, oferindu-i produsului un plus de originalitate, prin îmbinarea tradiționalului cu modernul. www.behance.net/mirunaalex65ba


Carte poștală de brodat Autor: Gabriela Postole Propus de: Radu Manelici Ideea cărții poștale de brodat este aceea a unui suvenir cu tâlc. Propunerea conține un set format din ață, ac bont, un suport de carton găurit cu laser și imprimat cu linii pentru ghidare care poate fi brodat, un set de instrucțiuni și un carton pentru verso, care se lipește la final, sigilând astfel partea din spate a cărții poștale. Odată brodat, acest obiect poate fi trimis în chip de carte poștală sau poate fi păstrat pentru a fi înrămat și astfel transformat într-un mic tablou decorativ. Valoarea adăugată a acestui suvenir vine din faptul că, brodând, experimentăm arta tradițională. Și, desigur, valoarea crește din nou odată cu implicarea personală.

www.briodesign.ro www.facebook.com/gabriela.postole www.instagram.com/gabriela.postole

Designeri de urmărit

43


Castanul

Autor: Andreea Cornilă Propus de: Andrei Borțun Proiectul iși propune să provoace utilizatorul la interacțiune cu începutul unui ciclu de viață vegetală. Participantul este invitat să planteze o sămânță de castan sălbatic înrudit cu cei care încă trăiesc în grădina Palatului Cotroceni, să îi urmărească evoluția de la stadiul de germinare până la plantarea sa definitivă în mediul exterior, înțelegându-i astfel întregul ciclu de viață. Castanii, simbol al patrimoniului viu deținut de Muzeului Cotroceni, au fost martorii unei lungi serii de evenimente istorice care au marcat istoria României. Arborii au legat o prietenie aparte cu Regina Maria, căreia îi plăcea să fie numită și Regina grădinăreasă. Kit-ul de plantare al unui castan conține: sămânța de castan, ghiveci biodegradabil, instrucțiuni, pământ, turbă și nisip, unelte pentru grădinărit în miniatură, jurnal de evoluție a castanului și o fotografie cu Regina Maria surprinsă în umbra castanilor. https://issuu.com/andreeacornila

44

Designeri de urmărit


Crucea Reginei Maria Autor: Daniel Tudor Propus de: Liviu Jicman Coroana purtată de Regina Maria la încoronarea de la Alba Iulia este o piesă remarcabilă, decorată cu diverse motive, printre care se află și o cruce bizantină, un simbol antic. Regina Maria o folosea ca un însemn personal, sub formă de broșă sau pe post de medalion. În acele vremuri, crucea era folosită ca decorație (Ordinul „Crucea Reginei Maria”). Obiectul propus de Daniel este o reinterpretare a crucii bizantine, sub forma unui pandantiv împodobit cu un motiv vegetal în stil art noveau. Fabricată din argint, la o dimensiune de 50x40 mm și o greutate de aproximativ 7 grame, bijuteria se dorește a fi un produs modern cu semnificații istorice, care amintește de Regina Maria și de atașamentul necondiționat al acesteia față de țara care a adoptat-o ca principesă și mai apoi ca regină.

https://daantu.graphics/

Designeri de urmărit

45


CUT/ PASTE

Autor: echipa Friday Company Propus de: Ruxandra Sacaliș și Roxana Bedrule

Pornind de la ideea memoriei și având la bază un traseu vizual și istoric de vizitare a Muzeului Național Cotroceni, echipa Friday Company propune o culegere de imagini în capitole. Fiecare capitol este compus din trei pagini: cut out-uri de obiecte, imaginea de ansamblu a camerei cu piesele lipsă și o pagină cu informații despre conținutul vizual. Utilizatorul este invitat să recompună imaginea de ansamblu cu ajutorul stickerelor aflate pe pagina alăturată. Pentru un exercițiu grafic (colaj), acesta poate să adauge

46

Designeri de urmărit

elemente în plus fiecărei imagini, având ca rezultat o interpretare personală a spațiilor muzeului. Pe lângă efectul vizual, suvenirul interactiv amplifică asimilarea informațiilor despre Muzeul Cotroceni, care nu este un simplu spațiu neutru de prezentare a unor obiecte cu valoare istorică, ci un adevărat set de amintiri, un colaj istoric, artistic și arhitectural care funcționează ca un întreg. www.facebook.com/mbspmbsp


Dreptunghiul Cotroceni Autor: Iuliana Amza Propus de: Andrei Borțun Dreptunghiul Cotroceni, conceput de Iuliana Amza într-o viziune arhitecturală, este un obiect decorativ materializat sub forma unui desen care prezintă detalii de arhitectură, spații și volume specifice Muzeului Cotroceni. Prin conținut, Dreptunghiul Cotroceni poate reflecta grafic evoluția arhitecturală a ansamblului Cotroceni, asupra căreia și-au lăsat amprenta, de la ctitorie până în prezent, multiplele transformări reprezentative pentru diferitele epoci. Proiectul poate permite o evidențiere a etapelor evolutive din punct de vedere arhitectural în strânsă legătură cu patronajul figurilor istorice marcante. Dreptunghiul are și o dimensiune etică, care vizează prezervarea desenului de arhitectură făcut de mână, un savoir-faire specific profesiei de arhitect, uitat și eclipsat de evoluția metodelor numerice. www.iulinomy.com www.facebook.com/iulinomy

Designeri de urmărit

47


Minimalistic icons Autor: Maria Gabriela Oprița Propus de: Eliza Yokina Minimalistic icons reprezintă o tehnică de ornamentare a suvenirelor prin intermediul unui modul ușor de replicat, de multiplicat și de îmbinat (ca un puzzle), care scoate în evidență elementele ornamentale de bază ale Muzeului: elemente de arhitectură, vitralii, piese de mobilier, stema, precum și imaginile personalităților regale: Regele Ferdinand și Regina Maria. Nuanțele de albastru au fost alese în ton cu conceptul de regalitate. https://www.behance.net/gabriela_of1ba

48

Designeri de urmărit


Re-țe-se! Autor: Iulia Ilie

Propus de: Roxana Bedrule

Proiectul a pornit de la dorința de a reține și înțelege, în urma unei vizite la Muzeu, prin intermediul unei metode cât mai facile, câteva dintre elementele caracteristice ale spațiului. Iulia și-a imaginat o metodă simplă de „re-creație”, pentru o mai bună observare a obiectelor expuse, sau a componentelor acestora. Astfel, a conturat ideea de „rețesere”, o formulă de „pixelare” a unor elemente decorative și recrearea lor întocmai ca într-o țesătură tradițională, însă la altă scară. Proiectul își propune să obțină o interpretare cât mai subtilă a elementului ales, care să fie îndeajuns de reprezentativă pentru Muzeu, dar care să amintească și de motivele tradiționale românești într-o manieră modernă. Pentru materializarea acestei idei a fost ales un exponat impresionant tocmai prin decorația sa, scaunul realizat după schițele Reginei Maria, mai precis, cel decorat cu copacul vieții, care este reinterpretat în formula prezentată de Iulia.

Designeri de urmărit

49


Regal a Porter

Autori: Cosânzeana și Atelier Simpluș Propus de: Liviu Jicman

În urma unui sondaj prin care au intervievat 50 de potențiali cumpărători de suvenire din magazinul Muzeului Cotroceni, Cosânzeana și Atelier Simpluș au descoperit că temele preferate de public sunt artele decorative și moștenirea regală. Drept urmare, au participat la concurs cu două modele de tote-bag inspirate de Masa rotundă a Regelui Arthur, un simbol prin intermediul căruia Regina Maria propunea egalitatea între femei și bărbați, cu un număr egal de scaune destinate doamnelor și domnilor. Scaunele sunt dispuse alternativ și decorate 50

Designeri de urmărit

astfel: copacul vieții pentru doamne și acvila pentru domni. Design-ul spătarelor scaunelor este redat prin decorațiunea detașabilă din placaj de fag aflată pe suprafața exterioară a sacoșelor. Produsele sunt prezentate separat, fiecare având propriul săculeț de protecție. Povestea elementelor de decor este redată în cărticica de prezentare a produsului. www.instagram.com/cosanzeana www.instagram.com/ateliersimplus


Semn de carte Crini Autor: echipa Micro3D Techlab Propus de: echipa Cotroceni creativ

Suvenirul propus are forma și utilitatea unui semn de carte și este o reprezentare grafică pe lemn a unui element decorativ din interiorul Muzeului, reproiectat și adaptat: crinul ce se regăsește pe un frumos și vechi scaun din încăperea în care locuia în trecut Regina Maria. Grația decorațiunii alăturată lemnului, completată simbolic de amintirea pasiunii Reginei pentru scris și transpusă la o scara mult mai mică, a croit forma unui obiect practic pentru cititori, potrivit ca dar cu însemnătate. Lemnul este împodobit cu un ciucure din lână, simbol al tradițiilor și materialelor de lucru românești. Accesoriul are rolul de a aminti Palatul Cotroceni ca locuință a conducătorilor României. Vizitatorii reușesc să ducă acasă o bucățică din imaginea unui suflet cu o înclinație artistică deosebită, o personalitate marcantă în istoria României și cea care și-a lăsat amprenta asupra Palatului într-un mod inconfundabil – Regina Maria. Cei care împărtășesc dragostea acesteia pentru lectură și creație artistică își retrăiesc astfel scurta vizită în trecutul regalității plină de eleganță.

www.print3dbucuresti.ro www.facebook.com/print3dbucuresti Designeri de urmărit

51


Argument pentru continuarea proiectului Cotroceni creativ Cotroceni creativ, concursul de design de obiect organizat de Muzeul Național Cotroceni, s-a dovedit o inițiativă de succes, care stă ca mărturie pentru excelenta colaborare dintre reprezentanții sectorului privat al industriilor creative și instituțiile de stat specializate în cultură. Proiectul a demonstrat cum, prin sprijinul acordat de artiștii din industriile creative, patrimoniul cultural poate fi readus în atenția publică, poate fi valorificat și reinterpretat, astfel încât să răspundă tendințelor prezentului. „Experimentul Cotroceni creativ ne dă încredere în inițierea unor demersuri similare, prin care instituțiile și artiștii se întâlnesc, colaborează, creează și recreează, reușind împreună să găsească formule contemporane de punere sub lumina reflectoarelor a elementelelor de patrimoniu cultural, uitate sau neglijate. Astfel, patrimoniul este readus în atenția comunității, iar tinerii artiști își consolidează traseul în carieră contribuind la revalorificarea unor însemnate fragmente din istoria culturală națională.” Liviu Jicman, Directorul General al Muzeului Național Cotroceni 52


Profile for DC Communication

Catalogul Cotroceni creativ  

Catalogul de prezentare a proiectului Cotroceni creativ, inițiat de Muzeul Naţional Cotroceni, în parteneriat cu The Institute, Primaria Mun...

Catalogul Cotroceni creativ  

Catalogul de prezentare a proiectului Cotroceni creativ, inițiat de Muzeul Naţional Cotroceni, în parteneriat cu The Institute, Primaria Mun...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded