a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade
11 minute read

Johnny har kæmpet røven ud af bukserne for Husum Boldklub

JOHNNY NIELSEN HAR VÆRET IGENNEM HELE FØLELSESREGISTRET SOM FORMAND FOR HUSUM BOLDKLUB. I ÅR BLEV HAN KÅRET SOM ÅRETS LEDER AF DBU KØBENHAVN FOR SIN VEDHOLDENDE INDSATS, DER HAR VÆRET AFGØRENDE FOR AT NÅ I MÅL MED TO STORE ANLÆGSPROJEKTER. SELV FREMHÆVER HAN KLUBLIV, SAMARBEJDE OG KÆRLIGHED SOM DE AFGØRENDE FAKTORER.

Af: Dan Pedersen

Midt imellem formalier, beretninger og debat kommer prisregnen over de frivillige ledere til DBU Københavns repræsentantskabsmøde. I år var ingen undtagelse, og da motivationen for årets leder blev læst højt af DBU Københavns formand Jesper Gradert, var mange i salen nok med på, hvem der skulle op på scenen og modtage prisen for sin ukuelige indsats i den klub, der har været hjerteklubben siden barnsben. En mand med et stort hjerte for den blå og hvide Husum-trøje, en mand der kan feste og få andre med. En mand der holder fast i sin uformelle stil og siger tingene, som de er.

Det var nogle af de komplimenter, som kom fra talerstolen, og der var da også masser af smil og velfortjente klapsalver til Johnny Nielsen, da han gik forbi bestyrelsen med tommelfingeren i vejret. Prisen er en anerkendelse til både formanden og klubben, som de senere år har etableret en ny kunstgræsbane i Husum Parken, en unik supportgruppe, der bakker op om klubbens førstehold og kronen på værket – et funklende nyt klubhus, der skal være samlingspunkt for både medlemmer og områdets beboere i fremtiden.

Glade mænd til DBU Københavns repræsentantskabsmøde. Johnny Nielsen på vej til at modtage prisen som årets leder.   
Foto: Klaus Sletting Jensen

NYE BOLLER PÅ SUPPEN

”Små klubber har brug for folk med store hjerter”, lyder et motto i Husum BK, og på intet tidspunkt var det motto så vigtigt som i 2005, da Johnny Nielsen blev del af en redningsaktion i Husum BK. Klubben var i økomomisk uføre og tæt på at lukke og slukke. Johnny Nielsen var flyttet hjem til Husum efter nogle år i en lejlighed på Nørrebro. Han var blevet skilt fra sin første kone, og klubben havde brug for ham.

– Jeg var meget tydelig overfor bestyrelsen dengang. Hvis jeg skal gå med, skal der være rene linjer, forklarer Johnny Nielsen.

På to år fik Husum BK rettet op på økonomien og opbygget en sund egenkapital. Johnny Nielsen havde officielt titlen som kasserer, men gav også en hånd med i forhold til formandsopgaver, dommerpåsætning, kontingentopkrævning og Bellahøj Kræmmermarked.

– Jeg kunne godt mærke, det var hårdt. Jeg var nede med stress to gange, og blev skilt for anden gang. Jeg var konstant væk hjemmefra, og hernede 5-6 dage om ugen ved siden af mit job. Sådan kørte det i mange år, forklarer Johnny Nielsen.

I Husum BK var der mange, som spurgte Johnny Nielsen, om han ikke skulle tage formandsposten, når han alligevel lavede det hele. Den udfordring takkede han ja til i 2013 med hjælp fra gamle holdkammerater, hvilket medførte en bedre opgavefordeling.

– Jeg fik nogle gode folk som Michael Skov (kasserer) og Henrik Olsen (næstformand) med i bestyrelsen. De overtog nogle af mine opgaver, så jeg kunne koncentrere mig om rollen som formand, fortæller Johnny Nielsen.

Nu skulle der med Johnny Nielsens egne ord ”andre boller på suppen”. Første kamp udenfor kridtstregen handlede om etableringen af en kunstgræsbane i Husum Parken. Den kamp trak ud, fordi Husum BK endte i retssag med fredningsnævntet, men klubben fik medhold og indviede kunstgræsbanen i 2015.

Det var en stor sejr for Husum BK og Johnny Nielsen, som fik smag for mere. Næste skridt var et nyt klubhus, som kunne erstatte det gamle, hvor den ældste del var fra 1930’erne.

– Jeg talte flere gange med Bo Sten Hansen fra BK Union. Han sagde altid til mig,”du skal have den politiske opbakning”. Jeg er jo ikke altid den mest politisk korrekte. Jeg siger tingene som de er, men vi begyndte at skrive til politikerne og forklare vores sag, siger Johnny Nielsen.

SØVNLØSE NÆTTER

Når man i dag står foran det nye klubhus i Husum, kan man ikke undgå at blive imponeret. En stor, flot og moderne træbyning, som er med til at løfte hele kvarteret fra sin placering i kanten af Husum Parken.

Johnny Nielsen giver en rundvisning i det nye klubhus – mest stolt, men også en anelse skuffet denne tirsdag morgen, hvor huset er blottet for medlemmer. Han er stolt over, at projektet er lykkedes, og at huset indeholder alle de ting som medlemmerne ønskede. Skuffet over de mangler og problemer, som er blevet synlige efter, at huset er taget i brug.

 Jeg ved ikke, hvor mange gange, jeg har ligget søvnløs over det her projekt. Jeg har været totalt nede over det hele, men så har man pludselig fået lidt medvind og lidt luft, for så at ryge ned igen, fordi man rammer ind i nye udfordringer. Så er to år altså lang tid, forklarer Johnny Nielsen.

Historien om det nye klubhus er fortællingen om en lang kamp. Det hele startede med en ansøgning til Københavns Kommunes klubhuspulje i 2015, hvor klubben fik 400.000 kr. det første år. Så kørte klubben på i det politiske miljø, og i 2016 fik man bevilget 4.000.000 kr. En milepæl var nået, men der var fortsat langt til de 11.000.000 kr. som var det ultimative mål.

I september 2017 kom gennembruddet.

– Klubben var samlet til Bellahøj kræmmermarked, hvor vi altid har morgenmøde, inden vi går i gang. Vi er altid omkring 80 frivillige fra klubben, som plejer at starte dagen med rundstykker og Underberg. Jeg er på vej ind, da jeg får et opkald fra Jesper Christensen Børne- og Ungdomsborgmester ) fra Socialdemokratiet.

– Vi har lukket budgetforhandlingerne i nat. I har fået 6.500.000 kr. Der kommer noget officielt på det i morgen.

– Hvad, tænkte jeg?

– Jeg kom ind i salen og tudede. Hvad sker der for dig, spurgte de andre? Vi har lige fået 6.500.000 kr. Det år regnede kræmmermarkedet væk, men vi var ligeglade. Vi var euforiske, fortæller Johnny Nielsen.

Så var det ellers væk med de gamle tegninger fra 2013 og i gang med af afsøge nye muligheder.

STØRSTE ANLÆGSPROJEKT FOR EN FRIVILLIG FORENING

Vi nedsatte et klubhusudvalg, og her er jeg nødt til at nævne Jan Siversen og Rasmus Toppel, der har gjort en kæmpe indsats for, at vi er kommet i mål. Jeg kan huske, at Rasmus Toppel til et af de første møder kom med to A4 sider med punkter, vi skulle igennem inden vi overhovedet kunne komme i gang med anlægsprocessen.

– Fint nok. Prøv at mærke, hvor meget kærlighed, vi har til hinanden. De kan gøre hvad som helst. Vi står sammen, siger Johnny Nielsen, men medgiver:

– Indvendigt tænkte jeg – hold da kæft. Hvad fanden er det, vi har kastet os ud i.

Husum BK fik tilbud fra tre arkitekter og endte med at indgå en fuld enterprise på byggeprojektet, der af to omgange blev udvidet og opgraderet yderligere, fordi der kom nye midler fra både Lokale og Anlægsfonden og Real Dania.

– Så tog vi det første spadestik herude, og alle borgmestrene kom. Vi var i gang. Vi havde skrevet under, havde styr på kontrakter, og fik de rette folk med indover projektet. Men så kom problemerne, fortæller Johnny Nielsen. Husum BK kunne først få pengene fra Københavns Kommune, når 50% af byggeriet stod færdigt. Udbetalingen var opdelt i rater, og nu fik de frivillige fra Husum BK for alvor at mærke konsekvensen af at stå for hele anlægsprojektet.

– Flere af os tog hjem fra sommerferie for at holde møder med kommunen. Her fik vi fortræde for politikerne, hvor Jan Siversen og Rasmus Toppel præsenterede planerne for det nye klubhus.

– Kommunen ville så gerne ned og se byggeriet. De ville se, om der overhovedet var et klubhus. Så kom de herned og fik syn for sagen. De kunne se fundamentet og skelettet og deres reaktion var, hold da op!

– De kunne godt se, at der skete noget hernede. De kunne se, at vi blev ved med at kæmpe.

– Mit forhold til Pernille Vange fra Kultur og Fritid var lidt som et ægteskab på det tidspunkt, fortæller Johnny Nielsen og griner, inden han igen bliver alvorlig og slår fast.

– Det her var aldrig sket andre steder. Alle andre havde været skredet for længst. Vi har et unik sammenhold hernede.

KLUBBEN HAR UDVIKLET SIG I TAKT MED BYDELEN

Døren er slået op til det nye klubhus, men desværre kæmper klubben med fejl og mangler, som skal ordnes inden medlemmerne for alvor kan få glade af de nye lokaler. 
Foto: Klaus Sletting Jensen

Der er sket meget i Husum BK siden krisen i 2005. Tingene bliver gjort på en anderledes måde, og den gode stemning smitter af på alle i og omkring klubben.

– Vi prøver at være anderledes og gå ind i tingene med oprejst pande. Vi har nogle dygtige folk og en ungdomsformand, som søsætter mange ting. Vi har lavet samarbejde med skoler og daginstitutioner, og har fået opbygget et rigtig godt sammenhold i klubben, hvor vi både tager os af børn, unge og seniorspillere.

Bydelen Husum er også et andet sted end for bare 10 eller 20 år siden. Det er andre folk, som flytter til Husum i dag.

– Kulturen var anderledes dengang, jeg spillede her som dreng. Vi skal tage imod folk på en anden måde i dag, og give nogle andre tilbud til de frivillige, medlemmerne og forældrene, forklarer Johnny Nielsen.

En helt grundlæggende værdi for Husum BK har afsæt i, at klubben er åben for alle. Det gode klubliv er fundamentet, og ingen er mere bevidst om dette end formanden. For Johnny Nielsen er klubliv blevet et motto, som dækker over den passion og kærlighed til klubben, som han deler ud af i store mængder. Måske bedst eksemplificeret i Husum Support, som formanden selv var med til at grundlægge på sin helt egen facon.

Klubben havde store udfordringer på seniorsiden i 2012, hvor førsteholdet var rykket ned i serie 2. Der var ingen tiltro til projektet, da Johnny Nielsen en dag sidder og spiser frokost med sit eget hold, der består af ca. 40 gamle Husum-drenge. De spiller fast kl. 10.00 om lørdagen, og får en øl og lidt mad efter kampen.

– Jeg siger, hvad så drenge – skal vi tage ud og se førsteholdet? Nej, de er så ringe lyder svaret, men Johnny er insisterende. Kom nu! Så tager vi en kasse øl med fra tuten.

– Jeg ringede til Johan, som kører bus for os – du får en halvtredser pr. mand. Så røg vi ellers afsted til Valby.

Ugen efter skulle Husum spille mod B1960 i Mosen.

– Vi kom ind med megafon og trommer. Vi råbte og skreg. Spillet gik bare i stå, men så skete der noget med spillerne. Vi vandt 6-1, og alle havde en fest.

Der er blevet kæmpet indæt og længe for at opnå de 11 millioner det nye klubhus har kostet.

ghettoblaster med, og jeg fik forrest med en megafon og råbte giv mig et H!, H!, giv mig et U!, U! … folk sagde, jamen du er jo formand.

– Det er ligegyldigt. Kom nu bare, forklarer Johnny Nielsen.

I 2013 blev Husum-support stiftet som en officiel fanklub. Johnny Nielsen har siden lagt megafonen fra sig, men han er stolt over stemningen til klubbens hjemmekampe, hvor både spillere og tilskuere nyder godt af grill-arrangementer, indløb med spillerne, musik og en stemning, som på de bedste dage kan samle op mod 500 tilskuere.

– Det er en anderledes oplevelse både for dommeren og det gæstende hold. Heldigvis er vi i god dialog med DBU København omkring dommerne, fordi vi har haft nogle uheldige episoder, men vi er meget opmærksomme på, at udeholdene også skal have en god oplevelse. Det skal være fest på den gode måde, siger Johnny Nielsen.

KLUBBENS FLAGSKIB

Pige- og kvindefodbolden er også en succeshistorie i Husum BK, hvor klubbens bedste kvindehold er rykket op gennem rækkerne og nu spiller i Kvindeøst, hvilket gør dem til klubbens bedst placerede hold. Og til den kommende sæson har klubben tilmeldt yderligere et kvindeseniorhold, hvilket glæder formanden.

– Vi forsøger, at give kvinderne alt det, de gerne vil have. Vi deler alt lige, for der skal ikke gøres forskel. Der er lighed hernede. Sådan er det, siger Johnny Nielsen.

Om to år fylder Husum BK 100 år. Johnny Nielsen har haft en stor andel i, at klubben kan runde det skarpe hjørne som en velfungerende klub med tidssvarende faciliteter og heraf nye udviklingsmuligheder. Selv er han afklaret med, at jubilæet også betyder farvel til formandsposten.

Jeg har fundet min tredje kone, og skal giftes til maj. Jeg skal også være farfar, så nu skal jeg have noget tid til mig selv. Når vi bliver 100 år, stopper jeg som formand. Vi har fået en ny kunstgræsbane, et nyt klubhus og det største trøjesponsorat i klubbens historie.

Johnny Nielsen er dog ikke parat til at slippe tøjlerne helt. Han vil gerne fortsætte som menigt bestyrelsesmedlem og måske få tid til at lave nogle af de sjove opgaver.

– Det er sjovt at være formand, men man bliver også presset, fordi man har familie og arbejde. Jeg har brugt ufattelig mange timer på det, og det er også nogle gange stressende, indrømmer Johnny Nielsen.

Han åbner også op for, at klubben måske skal have ansættelser i fremtiden.

– Mange af de klubber vi sammenligner os med har ansatte, men vi skal have talt med nogle af de klubber og høste af deres erfaringer. Skal det være en klubmand, eller skal det være folk udefra, som kommer med ny energi? Det er en overvejelse, men på sigt kan det helt sikkert være med til at løfte klubben, vurderer Johnny Nielsen.

I den nærmeste fremtid er fokus dog på det nye klubhus og udbedring af de fejl og mangler, som er til stor frustration i klubben. Alle vil gerne i gang med at tage den flotte bygning i brug og indrette det til gavn for både klubben og lokalområdet.