Logistikmagasinet #2 2015

Page 31

Appen Waze hjälper dig att hålla koll på trafiken i realtid.

räcker hela dygnet Waze: Varför går det trögt i morgontrafiken? Waze uppdateras av användarna i realtid kan ge svaret.

PÅ JOBBET Evernote: Kasta anteckningsblocket, här samlar du alla anteckningar på ett ställe som är nåbar från dator, surfplatta och mobil. Du kan spara text, bilder och dokument. Du kan göra kom-ihåg-listor och skapa påminnelser. Scannable: Mobilen blir en skanner. Fungerar toppen ihop med Evernote. Skanna dokument, whiteboardtavlor, tidningsartiklar, kvitton, visitkort, post-it-lappar, recept, ja vad du vill. Nyligen släppte Microsoft den liknande appen Office Lens som kan göra Powerpoint-dokument av det som skannas. Doodle: Hjälper dig hitta mötestiden som passar alla. iTranslate Voice: Säg något på svenska och få det översatt till 40 olika språk.

EFTER JOBBET Facie och Facetune: Apparna för dig som vill bättra på dina selfies en smula innan du laddar upp dem på Facebook eller Instagram. Här får du både ansiktslyft och tandblekning i app-form. Tink: En app som presenterar din privatekonomi på ett mycket överskådligt sätt. Dina utgifter grupperas efter exempelvis mat, resor och nöjen. Få koll på vart alla pengar tar vägen.

KVÄLLEN Bluefire Reader: Låna böcker från biblioteket och läs i din surfplatta. TED: En mängd inspirerande och utvecklande föreläsningar. Readly och Ztory: Prenumerera på en mängd digitala tidningar för under hundralappen per månad. Tänk dig ett Spotify för dina favorittidningar.

Vilka är de absolut hetaste prylarna just nu? Jag frågade min kompis Wille Wilhelmsson på Sveriges största prylblogg Feber.se. Det visade sig att två av hans fyra tips också är aktuella företeelser inom logistiken. Såväl drönare som 3D-skrivare har börjat Wille Wilhelmsson. få en roll i logistikflödena. De andra två kopplar dig själv tätare med tekniken – också det en jättespännande trend.

Wille listar: 1. Smartwatch. Armbandsur med en mängd smarta funktioner, som en dator på armen. 2. VR-glasögon. Glasögon som tar dig till en virtuell värld, med känsla av att du står mitt i spelet eller filmen. 3. Drönare. Fjärrstyrd flygande farkost som ofta kan utrustas med en kamera för att filma och ta bilder ur fågelperspektiv. 4. 3D-skrivare. Gör det möjligt att skriva ut objekt och former, exempelvis modeller av något du designat i datorn.

S T Ö R S T I S V E R I G E PÅ T R A N S P O R T O C H L O G I S T I K

| 31