Page 1

DBMARTINEZ


david bryan martinez bowling green state university


CONTENTS

house of a cubist gallery of weavings industrial reformation paramount square design / build selected works


HOUSE OF A CUBIST studio 2

The dwelling is one for a cubist, more specifically, Pablo Picasso. The form is derived from a study of Picasso’s works, both painting and sculpture. A piloti structure is used as an organizing element. Finally, a single, organic curve slides through the house dividing inside/outside and public/private. A composition of varying geometries, and dramatic spaces is created.

focal points

enclosures

room layout

entrances

structure

public/private

geometry

circulation

natural light


first floor plan south elevation


GALLERY OF WEAVINGS studio 3

The ultimate goal is to construct a space to exhibit, and conserve the weavings of Loja Saarinen from her studios in the Cranbrook Academy in Bloomfield Hills, Michigan. The layout of the campus is determined by strong axial connections. The majority of the axis are laid out orthogonally, but the connection between Loja Saarinen’s two studios breaks that grid. Two linear forms then meet, and telescope from the intersection point. The spaces created act as galleries on the public level, workshops below, and offices above.

structure

natural light

public/private

geometry

enclosures

circulation

plan


SITE PLAN

campus figure ground


main gallery entrance/offices entry progression

entry section gallery section


museum entrance


INDUSTRIAL REFORMATION studio 4

The Battle of Homestead took place at the Carrie Furnaces in Homestead, Pennsylvania in 1892. It was there that Andrew Carnegie and Henry Clay Frick locked the steel workers out of the factory for salary disputes. The lock-out resulted in lives being lost, and a blow to the American Labor Unions.

The steel museum is an allegory of the workers at Homestead and their families. As one enters, it is among protesting laborers on their paths from Rankin, Homestead, and Pittsburgh. Access is gained under close watch of Andrew Carnegie and Henry Clay Frick. As one begins the progression through the museum they are constantly supervised by the administration above. From there the journey becomes less claustrophobic. The large, open gallery then has access to a roof-top terrace. Once there, one can reflect on what the experience and the significance of the Homestead site.


museum of steel entrance/parking laborers pathways

carrie furnace site

monongahela river

extension and intersection of street grids: homestead, pa rankin, pa pittsburgh, pa


9 10

1

8

9

2

7

First Floor

3

10 5

4

6

1 2 3

5 5 6

7

Third Floor

4 5

1 Loading Area 2 Storage 3 Workshop 4 Mechanical Room 5 Communications Room 6 Break Room/Locker Area 7 Security Office 8 Superintendent Office 9 Electrical Room 10 Staff Restrooms

1 Conference Room 2 Publicity Room 3 Board Room 4 Administrative Assistants 5 Assistant Directors Offices (4) 6 Directors Office 7 Employee Lounge 8 Green Space

5

8

1 2

Second Floor

3

4

1 Restaraunt 2 Kitchen 3 Gift Shop/Entry Lobby 4 Auditorium 5 Coat Room 6 Ticket Sales/Information 7 Restrooms 8 Demonstration Gallery 9 Changing Gallery 10 Exhibition Gallery

5

7

6 8

axial relationships

9 10

1

9

8

2

7

First Floor

3

10 5

4

7

1 Loading Area 2 Storage 3 Workshop 4 Mechanical Room 5 Communications Room 6 Break Room/Locker Area 7 Security Office 8 Superintendent Office 9 Electrical Room 10 Staff Restrooms

6

1 2 3

5 5 6

7

Third Floor

4 5

1 Conference Room 2 Publicity Room 3 Board Room 4 Administrative Assistants 5 Assistant Directors Offices (4) 6 Directors Office 7 Employee Lounge 8 Green Space

5

first floor plan second floor plan third floor plan

8

1 2 3

Second Floor

Public


5 5 6

7

Thir

4 5

1 Confe 2 Publi 3 Board 4 Admi 5 Assis 6 Direc 7 Empl 8 Gree

5

8

Public Private

1 2

Sec

3

4

5

entry sequence 6

7

1 Resta 2 Kitch 3 Gift S 4 Audit 5 Coat 6 Ticke 7 Restr 8 Demo


sections south elevation


main gallery/ terrace


PARAMOUNT SQUARE studio 5

Paramount Square is a dedication to the Paramount Theatre in the Entertainment District of Toledo. The existing site is an on-grade parking lot, which is in position to be the gateway of the city. The layout of Paramount Square is superimposed on the three overlapping grids of downtown Toledo. The Paramount Theater is located across from the Valentine Theatre and is connected by an area to be used for outdoor festivals and movies. The public realm stretches out from the site, and invites everyone to take part in the advancement of the city. Paramount Square provides a pristine urban landscape for residents and visitors of Toledo and pays homage to the rich history of the city.

figure ground/site


site in context


existing conditions city blocks parking public realm site plan


site in context


points of interest

public realm


DESIGN/BUILD_CMU design and construction

The program was to design and build a structure showcasing the strength and attributes of concrete masonry. Our intent was to create varying spaces within the assigned 8’ x 8’ area. There is a contrast between the enclosed cramped space, and the open outer spaces. The materials used in concrete masonry construction, rebar/cement/aggregate, were also used as complimenting elements.


process

north elevation


SELECTED WORKS

photography collage in graphite


Undergraduate Portfolio  

Includes projects from undergrad from Bowling Green State University

Advertisement