Issuu on Google+

architecture portfolio


David Bryan Martinez 630.544.1249 dbrymartinez@gmail.com dbrymartinez.blogspot.com www.linkedin.com/in/dbrymartinez


Lifted Topographies

Transit Plaza Redux

770 to F.I.T.

Design/Build CMU

Fall 2009 Grad Studio 3

Fall 2008 Grad Studio 1

Spring 2008 U.grad Studio 5

Spring 2007 U.grad Class


Joshua Tree National Park and Twentynine Palms, Ca


Natural and urban morphology

integration

deformation

solar and wind paths

The conuence of the high desert ecology and urban development: the hillside landscape continues as a canopy over the terraced ground plane of Star Dune Road, and establishes a new large covered public gathering space below.

2


museum

Site plan

Front elevation and entrance

Ground plan


residences institute

Roof Plan

Three program elements are contained within the roof plane: residential units, an institute, and a museum. The residential units are removed from the ground plane, inverting the relationship between residential building and privatized property. The museum and institute serve public functions, therefore they are easily accessible to pedestrian realm on the ground level.

4


Section through residences and public space

Section through museum and institute

Interior light projection


Canopy detail

top surface layer metal decking truss grid light and wind portals translucent fabric layer ground plane

6


Public amphitheater and museum entrance


Exploded axon

top surface 20’ x 15’ truss grid elevated residences

bottom roof layer program spaces ground plane

8


Perspective from north east corner


10


MacArthur Park, Westlake, Los Angeles, Ca


Westlake

MacArthur Park

Westlake

Los Angeles

Zoning

The goals for the redevelopment project are to maintain the cultural identity, activate the site and streets, increase safety, respect the Metro structure in place, and respond to the site’s environmental needs. These can be accomplished by creating spaces for families and vendors, increasing the number of eyes on the site and park, deďŹ ning a new portal to the Metro, controlling the sun/ shade, and utilizing natural heating cooling systems.

12


Circulation

Metal and planted screen

Structure


Site plan

14


public restrooms

community services

commercial offices

retail

communal spaces

landscaping/gardens

storage, mechanical, etc

Ground plan

Section


Metro entrance and plaza

3rd oor plan

16


Residential oors plan

Plaza looking towards the park

Roof plan


SRO

2br apt

Senior apt

Residential Unit Plans 1br apt

3br apt

Environmental section

18


Fostoria’s Iron Triangle, Fostoria, Oh


Site Plan

200 trains screech, whistle and rumble through Fostoria’s Iron Triangle each day. The site for the railroad museum is surrounded by three sets of tracks that stretch from coast to coast. The museum seeks to enhance the rail fan’s experience of the locomotive by heightening their auditory sense. The building and it’s elements take cues from the working of a human ear to capture, manipulate, and reproduce the sounds of the Iron Triangle.

20


Site Axes

The objective of the museum is to submerge the visitor in an auditory rich experience. The entry ramp into the museum intends to separate the visitor’s visual and auditory connections to the site. Other systems in place on the site and in the museum enhance, distort and distribute sound waves, providing a twist on the rail fan’s experience.

Entrance ramp


Third and fourth floor plans

Second floor plan

First floor plan

22


audio gallery

Rail museum section model

Site section


audio gallery

rail museum gallery

24


roof terrace

audio gallery

rail museum gallery


museum administration level

public entrance level

26


Bowling Green State University, Bowling Green, Ohio


a

Section aa

b

b

a Plan Section bb

The program called for the design and construction of a structure using concrete masonry as the main material. Our intent was then to create varying spaces within the prescribed 8’ x 8’ area. This was achieved by adding water, aggregate, and rebar within, and surrounding, the three-sided space. The experience of the space begins from the exterior, where the rebar rise from within the cmu walls. Two openings provide access into the structure, where you share a tight space with clusters of rebar. The textures of the ground vary, further heightening the user’s experience as they travel through and around the site.

28


Excavate, reinforce, and level 8’x8’ pit

Set first courses with rebar, then fill with earth


Construct third and last wall, which stands independent from the two additional walls

As wall construction was completed, finishing touches were added

Construction took place over one week. Concrete blocks were provided for the class. Our group chose to use the masonry blocks similar to their use in construction. We sought to construct them in a way that made them seem elegant and clean, as a whole. During the process we found that reaching heights around 8’ would require rebar and compacted earth within the blocks. After the exposed rebar in the interior was driven into the ground, we filled the space with gravel from the site. The final touches were a paintball diagram of the rebar placement on the short wall, and water and sand to fill the triangular spaces left by the angled walls. In all, it was a celebration of concrete masonry construction materials and methods.

30


Elevations


North elevation

32



Post-grad Portfolio