Page 1

GOED BESCHERMD DE WINTER DOOR JAARGANG 16 - nr 9 December 2018 MEETJESLAND


KB-INTERIEUR

2 IDEEMAGAZINE DECEMBER 2018


Editoriaal

De herfstperiode is nog maar net achter de rug of we kunnen al uitkijken naar de Kerst en Nieuwjaarsperiode. Met zijn feestperiode voor de deur, wordt het voor velen een drukke tijd, een zoektocht naar cadeautjes. Tijd om je dierbaren te verrassen!

Met idee 2019 in Met dit sfeernummer hopen we dan ook uw komende feest- en vakantiedagen te kunnen opvrolijken. In dit nummer hebben we weer boordevolle ideeën van een aantal geselecteerde vakmensen uit de regio’s. Voor Ideemagazine zit 2018 er ook bijna weer op en daarom wil ik via deze weg al mijn klanten, lezers, mensen van drukkerij Graphius en mijn grafisch vormgever Franky Drappier van FD°Media bedanken voor het afgelopen jaar geweest. Onze magazines kan u steeds online bekijken via onze website www.idee-magazine.be. We zijn ook elke actief via onze facebookpagina. Voor de cover van deze editie kozen we voor AC Systems uit Hooglede, uw partner in aluminium carports en terrasoverkappingen.

Veel kijk- en leesplezier en tot een volgend idee.

Ilse De Bruycker

Hoofdredactrice

Inhoud Cover AC Systems

Waterdoctor Al meer dan 25 jaar een vaste waarde

Buiten leven Soms regent het in België

Danneels 5

Kies de juiste vakman Binnen en buitenschrijnwerk

Volgende editie: Gent-Wetteren

Maandag 4 februari 2019

8

Pleisterwerken- dakwerken- domotica- parlefonie en videofonie 22

21

Advies Delta bouw & cleaning service 9

Uw specialist in reiniging

24

Dakwerken 12

Badkamertrends 2019 Badkamertrends 2019

19

Een carrière bij Graphius?

De vakman Betonboringen Marc Schollaert

Handmade in Belgium

Drukkerij

Straight- Building Woningen en industriebouw in staal

18

7

Containers Boris Een onberispelijke dienstverlening

Bouwgrond & nieuwbouw

Kwaliteit 6

Elke steen is uniek Een trap in natuursteen is een blikvanger

16

Kwaliteit aan een eerlijke prijs

25

Dampkappen 14

Belgische dampkappen van bijzondere kwaliteit 27

DBI - Publicity/Advertising IdeeMagazine WIEDAUWKAAI 50 - 9000 GENT

Tel.: 09-324 51 40 - 0496 62 55 98 Fax 09-324 51 70 - E-mail : dbi.idee@telenet.be Aan dit nummer werkten mee : Distributie : Het Laatste nieuws Druk & afwerking : Graphius (Geers Offset - Oostakker) Cartoons : Alex De Carne Vormgeving & fotografie : www.fd-media.com Eindredactie : Ilse De Bruycker

www.facebook.com/ideedbi

Er mag uit deze uitgave niets worden gereproduceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

DECEMBER 2018 IDEEMAGAZINE 3


Geef ruimte aan je dromen

V VRIJ RAAG BLIJ JE G VEND RAT IS

OFF

ERT

E

Aluminium Carports en Terrasoverkappingen Omdat dromen groeien maken wij voor u een modulair overkappingssysteem. Wens je een bijpassende poort, een fietsstalling of berging in aluminium? Of wil je graag je terrasoverkapping dicht maken met schuifwanden, screens of glaswanden, zodat je volledig uit de wind zit? Wij gaan graag aan de slag voor u in ons atelier te Hooglede. Kom een kijkje nemen tijdens onze opendeurdagen en sta versteld van onze prijzen.

Ons vakmanschap: uw garantie voor een persoonlijke service en een duurzame aankoop, volledig op maat en tegen de allerbeste prijs.

#geefruimteaanjedromen

BEZOEK ONZE TOONZAAL Maandag, dinsdag, woensdag op afspraak · Donderdag 10u-16u Vrijdag 10u-19u · Zaterdag 10u-16u · Zondag: gesloten

AC Systems ® — Diksmuidesteenweg 97B, 8830 Hooglede T 051 72 11 42 — 0476 46 85 29 — info@acsystems.be

www.acsystems.be 4 IDEEMAGAZINE DECEMBER 2018


Buiten leven

DECEMBER 2018 IDEEMAGAZINE 5


Binnen en buitenschrijnwerk bepaalt in hoge mate het totaalbeeld van in en rond uw woning. Veel mensen hechten veel belang aan kleuren van ramen en deuren en de functionaliteit. Er is ook veel vraag naar meubels op maat gemaakt en de inloopkasten.

Kies de juiste vakman

Voor al uw schrijnwerk is het belangrijk om de juiste vakman te kiezen. Er komen zoveel vragen zoals:’ welke materialen moet ik kiezen?’, kies ik voor opengaande raamdelen en hoe moet ik ze open of heb ik ruimte genoeg voor een inloopkast? Bouwen en renoveren is ook voor de meeste personen een unieke ervaring. Het gaat om beslissingen die aanzienlijke gevolgen hebben voor uw toekomstige leef- en woonkwaliteit. Het hoeft dan ook geen betoog dat bouwen of renoveren weloverwogen moet gebeuren en dat u geen enkel detail uit het oog mag verliezen. Wanneer u samenwerkt met een bouwfirma is het altijd interessant dat alles door hetzelfde bedrijf kan geregeld en afgewerkt worden. Op die manier bespaart u veel wachttijden door een complete planning, niemand moet wachten op elkaar. Of u nu renoveert of bouwt, de nodige voorbereidingen zijn van groot belang. Idee koos voor u een paar belangrijke tips om u bouwproject tot een goed einde te brengen. We beginnen met de nodige vergunningen ( bodem, bouw)De keuze van een architect spelen subjectieve en objectieve factoren. Bezoek zeker een aantal referenties van de architect die je op het oog hebt. Bij het eerste kennismakingsge-

sprek probeer je af te tasten of je op dezelfde golflengte zit als de architect. Als u de architect hebt gevonden met wie je in zee wilt gaan, maak je best een contract op waarin de nodige afspraken zijn hervat, zodat achteraf geen discussies mogelijk zijn. De volgende stap is de materiaalkeuze. Bezuinig niet op materiaalkeuze maar kies voor duurzame materialen. Op die manier zal je niet snel tot vervanging moeten overgaan. Op termijn zal je merken dat u dubbele kosten kan uitsparen. De volgende stap is de keuze van uw aannemer. Deze bepaalt het succes van u bouwproject. Vergeet niet dat de aannemer samen met de architect een sleutelrol speelt op de bouwplaats. Zelfs de beste plannen zijn waardeloos als ze slecht worden uitgevoerd. Bespaar dus nooit op kwaliteit en vakmanschap en neem gerust de tijd om een erkend en vakbekwame aannemer te kiezen. Wat ook een absolute aanrader is om te werken met een aannemer die geregistreerd is. Dit biedt je de zekerheid dat hij in orde is met alle voorschriften. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat het bouwproject in een nachtmerrie veranderd. In de bouwsector zitten er rasechte oplichters, die u ruïneren. Niet alleen de reputatie van bonafide collega’s en huizen, maar ook mensenlevens, dus wees alert. Het is ook niet slecht om verschillende offertes aan te vragen betreft het kiezen van een architect en aannemer. Zo kan je verschillende prijzen vergelijken, maar laat je niet verleiden door spotprijzen. Het is beter om iets duurder te gaan, dan maar half werk te krijgen. Bouw of renoveer ook energiezuiniger. Op die manier bespaart u heel wat centjes, waar u iets anders mee kan doen. Zoals een nieuwe keuken of badkamer, een mooie tuin … Bouwactiviteiten zorgen voor een aanzienlijke milieubelasting. Aan de ene kant door o.a. het gebruik van bouwmaterialen die we uit de natuur halen, zoals tropisch hardhout en cement. Bij de productie en toepassing van bouwmaterialen zoals pvc of lijmen en verven komen schadelijke stoffen vrij die naast milieu- ook gezondheidsrisico’s voor de bewoners met zich mee brengen. Aan de andere kant zorgen bouw, verbouw en sloop voor grote hoeveelheden afval die we moeten verwerken. Het gebruik van duurzame materialen, hergebruik van sloopmaterialen en toepassen van de principes van flexibel bouwen kan de belasting voor het milieu aanzienlijk beperken.

WESLEY HEBBELINCK DAK- EN ISOLATIEWERKEN

leveren van teelaarde afbraakwerken

DRINGEND GEZOCHT: Finlandstraat 5/B - Evergem Tel. 09 328 42 28

GSM 0476 39 06 94

Ervaren tractorchauffeur met CE rijbewijs

TEL 0476 31 53 68

wesley.hebbelinck@pandora.be

VAKEKERKWEG 170 9990 MALDEGEM

Reg. nr. 06.15.1.0

BTW BE 0560 826 086

6 IDEEMAGAZINE DECEMBER 2018


Natuursteen trappen worden veel gezien in grote openbare ruimtes zoals musea en overheidsgebouwen. Maar een trap van natuursteen is ook een prachtige blikvanger in de hal, woonkamer of andere woonruimte.

Elke steen is uniek Door de verschillende materialen en afwerkingen past hij perfect in zowel een klassieke als eigentijdse woning of zaak. Materialen als arduin, marmer, graniet en composiet lenen zich hier perfect toe, dankzij hun kras- en slijtvastheid en eenvoud wat betreft onderhoud. Natuursteen trappen worden vaak in hetzelfde materiaal als de vloer, wanden of vensterbank gemaakt zodat één strak geheel ontstaat.

Desgewenst is een combinatie met metaal, hout of zelfs beton mogelijk. Om te voorkomen dat uw trap glad wordt doet u er goed aan om steeds een geschikt onderhoudsproduct te gebruiken. Naar gelang het gebruikte materiaal zullen wij u steeds de juiste producten adviseren om uw trap te onderhouden. Bij de firma TGV krijgt u niet enkel het unieke product, maar ook een prachtige service! Zij plaatsten alle stenen trappen en geven u als ook de nodige tips voor het onderhouden en reinigen van uw product. Dit zorgt ervoor dat u zo lang mogelijk de kwaliteit van u natuursteen behoudt. Meer info: www.tgvbvba.be

Pelikaanstraat 2- 9940 Evergem

GSM: 0474888471

www.TGVbvba.be TGV2@telenet.be

Bron: TGV Bvba

BTW BE 0886.480.525

Een woning... Een appartement… Een residentie… We hebben allemaal een trap nodig om naar boven of beneden te gaan Marmer … Graniet ... Stonite ... Beste prijs - kwaliteit verhouding Met of zonder plaatsing (in heel België) Keuze uit tientallen soorten, kleuren, structuren…. Pelikaanstraat 2 • 9940 Evergem Tgv2@telenet.be GSM: 0474 / 888 471

DECEMBER 2018 IDEEMAGAZINE 7


CONTAINERS

BORIS

Het familiebedrijf De Sutter-Goethals uit Evergem specialiseert zich sinds 1998 in grond- en afbraakwerken en kan zich met deze specialiteit als de ideale onderaannemer voor talrijke prestigieuze projecten noemen. De oorspronkelijke site in Waarschoot werd geruild voor een locatie in Evergem, waar het bedrijf sinds 2004 ook beschikt over een breekwerf en betoncentrale.

www.CONTAINERSBORIS.be

Containers Boris BREEKWERF BETONCENTRALE VERHUUR CONTAINERS

EEN ONBERISPELIJKE DIENSTVERLENING

Container Boris is één van de diensten die zij aanbieden, zowel naar de particulieren als de aannemers. U kunt hier terecht voor het storten van allerlei afvalstromen zoals steenpuin, beton, restafval, hout , grond en groenafval. Zij recycleren alles op hun site in Westbeke te Evergem waar men terecht kan voor het afhalen van verschillende copro gekeurde granulaten, alsook cementgebonden mengsels uit hun centrale, dit alles door middel van hun uitgebreid machinepark.

Het machinepark bestaat uit een puinbreker, verschillende zeefmachines en houtbrekers, dus zeer goed uitgerust voor te recycleren. Deze firma wordt regelmatig gecontroleerd door verscheiden controleorganismen en zijn voor alles vergund. Binnen dit bedrijf is het correct naleven van afspraken en een snelle reactie doorslaggevende factoren. Een onberispelijke dienstverlening komt daarom op de eerste plaats.

09 375 14 00 Westbeke 2c – 9940 Evergem

8 IDEEMAGAZINE DECEMBER 2018


Staalbouw

Straight-Building bouwt woningen en loodsen in metalen draagstructuur. Met de opstart in 2014 is Straight building één van de jongste pionnen in de staalbouwwoning-sector. Toch waagden wij geen sprong in het duister. Wij waren al jaren actief in de branche. We richtten Straight building op vanuit de onweerstaanbare drang om het zelf en beter te doen.

Straight-Building: WONINGEN EN INDUSTRIEBOUW IN STAAL Vandaag realiseert Straight building alle mogelijke staalbouwwoningen op maat van uw noden en behoeften. Op onze website ontdekt u wie we zijn, wat ons drijft en hoe wij werken. Mogelijk overtuigt u dat om samen een nieuwe wereld in staalbouw te ontdekken.

BOUWPROCES • Opmaken van plannen in eigen studiebureau in samenspraak met architect en bouwheer. • Voorbereiding van grondwerken: Funderingen. • Leveren en plaatsen van de metalen structuur, verdiepingsvloeren, allerlei prefab bouwelementen en plaatsen van dakbekleding.

STAALBOUW • Wij bieden oplossingen voor zowel particuliere woningen als industriële woningen. • Een staalskeletwoning laat de bouwheer de nodige vrijheid voor de invulling van zijn project en van zijn budget, met beduidend meer ruimte voor eigen werk en fasering.

INDUSTRIEBOUW • Straight-Building is uw aannemer voor de industriebouw. Wij staan voor u klaar vanaf het ontwerp tot de afwerking. In de metaalconstructie levert Straight-building een sterk staaltje architectuur. • In ons atelier produceren we trappen, bordessen, hekken en maatwerk. De realisatie van uw bouwproject gebeurt in eigen beheer. U mag rekenen op een strakke timing en een perfecte afwerking.

VOOR ALTIJD KRACHTIG EINDELOZE MOGELIJKHEDEN BUDGETVRIENDELIJK

Vaart Rechteroever 243 9800 Deinze Tel. : 09 391 38 08 Info@straight-building.be

www.straight-building.be MEI 2017 DECEMBER 2018IDEEMAGAZINE IDEEMAGAZINE7 9


De Vakman

Bent u op zoek naar een vakman voor betonboringen, slijp- en kapwerken of zaagwerken? Betonboringen Marc Schollaert Bvba en zijn professioneel team helpt u graag met een uitstekende oplossing!

Betonboringen Marc Schollaert Zij voeren werken uit voor particulieren en bedrijven en dit in de provincie Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Vlaams Brabant, Antwerpen en Brussel.

BETONBORINGEN Het team van Betonboringen Marc Schollaert is gespecialiseerd in betonboringen met een diameter van 18 tot 500 millimeter. De boringen staan in functie van uiteenlopende doeleinden, zoals het plaatsen van inbouwspots, afvoerleidingen, elektrische kabels en airconditioning. Dankzij hun technische kennis kunnen betonboringen in vloeren (van boven naar onder), plafonds (van onder naar boven), wanden (horizontaal) en onder een bepaalde hoek uitgevoerd worden. Zij werken met wateropvang of stofafzuiging. BETONBORINGEN VOOR PARTICULIEREN EN BEDRIJVEN Zowel particulieren als bedrijven maken gebruik van dit type dienstverlening. Bij particulieren zijn het veelal kleinere betonboringen die snel ingepland en uitgevoerd worden. Zo hebben de bewoners geen overlast. Bij bedrijven die werkzaamheden laten verrichten aan grote panden wordt er vooraf altijd een plan van aanpak opgesteld alvorens de werkzaamheden plaatsvinden. De opdrachtgever weet zo precies welke werkzaamheden er gebeuren en welke werknemers hier eventueel bij betrokken zijn. Vaak vinden betonboringen plaats in ziekenhuizen of zorgcentra waar altijd mensen aanwezig zijn. Ook daar is het mogelijk om betonboringen uit te voeren met een minimale overlast voor de omstanders.

zaagwerken voor trapgaten, deurgaten, ramen,...

slijp- en kapwerken voor sanitair en cv

betonboringen voor verlichting, verluchting, wasemkappen, doorvoeren,...

Betonboringen Marc Schollaert bvba Wolvenstraat 9, 9451 Kerksken tel zaakvoerder: 0496/25.24.75 tel secretariaat: 0494/08.66.19

e-mail: info@boringenschollaert.be

12 12IDEEMAGAZINE DECEMBER 2018

www.boringenschollaert.be


SLIJP- EN KAPWERKEN IN BETON Het plaatsen van sleuven voor elektriciteitskabels, leidingen voor sanitair en kanalen voor klimatisatie wordt een fluitje van een cent dankzij Betonboringen Marc Schollaert. Hun slijpwerken en kapwerken kunnen in elk type muur uitgevoerd worden. Met aangepaste machines zorgen zij ervoor dat de afmetingen volledig overeenkomen met wat u in gedachten had .Deze werken gaan van grote projecten over de ontwikkeling van woonzorgcentra tot particuliere woningen, zowel nieuwbouw als renovatie. Er kan steeds gewerkt worden met stofafzuiging en zorg voor de bestaande gebouwen. Zij voeren werken uit in de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Brussel . Dankzij hun jarenlange ervaring, hun hoogtechnologische machines en een perfect op mekaar afgestemd team, kunnen zij u steeds zeer scherpe prijzen garanderen .

ZAAGWERKEN Sinds twee jaar voeren zij ook zaagwerken uit voor verschillende doelen. Voor een piekfijne afwerking van uw zaagwerken doet u best een beroep op een expert. Het maken van een trapgat, doorgang, raam of ventilatiekanaal vormt geen probleem voor Betonboringen Marc Schollaert . Dankzij hun veelzijdige aanpak zorgen zij voor zaagwerken op maat in beton, betonsteen, silicaat, witsteen en meer. Zij beschikken over aangepaste machines voor werken van alle afmetingen. Marc Schollaert Betonboringen werkt zowel voor particulieren als bedrijven en zijn actief in gans Vlaanderen . Vraag hen gerust om ĂŠen van hun talloze referenties in de provincies OostVlaanderen, West-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant of Brussel. Zij bieden steeds een transparante offerte en bieden zeer scherpe prijzen . Vraag dus gerust een gratis en volledig vrijblijvende offerte. Wilt u een offerte aanvragen voor uw betonboringen, kapwerken en zaagwerken. Bespreek uw project met Betonboringen Marc Schollaert. Meer info: www.boringenschollaert.be

Bron foto en tekst: Betonboringen Marc Schollaert DECEMBER 2018 IDEEMAGAZINE 13


Staat er volgend jaar een badkamerverbouwing op de planning? Bent u van plan om de badkamerinrichting volledig om te smijten? Of zoekt u een manier om uw badkamer te voorzien van vernieuwde en moderne uitstraling? Ideemagazine inspireert u graag alvast met de badkamertrends voor 2019!

Badkamertrends 2019

Ouderwetse radiatoren worden vaak ervaren als stofnesten, die bovendien de ruimte ontsieren. Tegenwoordig hoeft de verwarming in de badkamer echter niet langer meer een doorn in het oog te zijn. U moderniseert de badkamer eenvoudig met designradiatoren; een echte blikvanger in de ruimte! Ook het ophangen van de handdoeken aan een simpel handdoekrek behoort met de komst van designradiatoren tot het verleden. Vanaf nu hangt u ze op de uitsparingen van de radiator.

De voorbije jaren waren de whirlpoolbaden en inloopdouches ontzettend populair. Zij meten een moderne badkamer wel een strakke en luxueuze look aan, maar hun opmars gaat vaak ten koste van handige opbergruimte. We zien een nieuwe badkamertrend die meer aandacht heeft voor opberggemak. Er werd nagedacht over: welke spullen bewaar je in de badkamer? Op welke manier kan je deze het best opbergen? Hoe pakken we dit aan op een stijlvolle manier? Een moderne badkamer oogt knap en stijlvol, maar moet in de eerste plaats praktisch zijn. Een slim ontwerp en maximaal opberggemak, vaak in een kleine Wie aan een badkamer denkt, denkt vaak aan lichte, serene ruimte, zijn een razend populaire badkamertrend. Deze kleuren zoals wit, zandkleurig of lichtblauw. Dit zal vanaf praktische aanpak zet zich gegarandeerd voort in 2019. 2019 steeds minder het geval zijn. Een opkomende badkamertrend is het bekleden van één van de badkamer Wie kiest voor een moderne badkamer, kiest in 2019 ook muren met een opvallende kleur, print of design. Denk hierbij voor een vleugje natuur. In ons jachtige leven, waarin we een aan een waterdicht behang met botanische print of het druk gezinsleven moeten combineren met een professionele betegelen van een muur met glanzende tegels en decoratieve agenda, hunkeren we steeds vaker naar de rust en de stilte afwerkingen. van de natuur. Dat heeft ook de nieuwste badkamertrend goed begrepen, die met het gebruik van natuurlijke elementen de Steeds meer douchewanden en deuren hebben een water- en schoonheid van de natuur naar jouw badkamer tovert. Denk vuilafstotend oppervlak. Dat heeft twee belangrijke voor- maar aan warme materialen als riet, hout, steen of klei,… delen: uw badkamer droogt sneller op, waardoor schimmel en Geen enkel modern badkamerontwerp is nog hetzelfde en dat geurtjes geen kans krijgen. En het glas zelf blijft vrij van maakt elke badkamer uniek. Ook planten zie je steeds vaker kalkaanslag; wel zo prettig bij het schoonmaken! opduiken in de badkamer, als groene decoratie.

14 IDEEMAGAZINE DECEMBER 2018


In 2019 hebben we veel minder kleuren en vormen in de badkamer dan dat we nu hebben. Het wordt weer wat minder kleurrijk. Die grote en grove terrazzo patronen zijn anno 2019 helemaal in! Daarnaast komen natuurlijke elementen weer helemaal terug. Alles draait om natuurlijke materialen. Hout, marmer en natuursteen kom maar door! De bruine tinten zijn helemaal terug. Robuust RVS mag nog steeds, maar je zal ook meer koper tegenkomen voor een warme uitstraling. Een alternatief zijn zwarte kranen die je nog niet zo vaak tegenkomt. In de nieuwste brochures zien we badkamermeubels en badkameraccessoires steeds vaker terug die helemaal in dit plaatje past.

Verspilling & gevaar schuilen in het kleinste detail. Laat lekdetectie aan professionals over.

BEL GRATIS

0800 18 700

Voor meer inlichtingen of vrijblijvende offerte, bel gratis: 0800 18 700 of mail naar info@lekdetect.be

De moderne-klassieke stijl is ook weer helemaal terug. Je bent pas echt goed bezig wanneer je bruine, blauwe en groene kleuren toepast. Door het gebruik van mooie matte en donkere materialen, komt de woonstijl van de jaren ’70 en ’80 weer helemaal terug. Ook mogen we weer gebruik maken van goud. Dit geeft in combinatie met hout een mooie luxe uitstraling. Het voordeel van matte materialen is dat er geen vingerafdrukken zichtbaar achterblijven. Zeker wanneer je kleine kinderen hebt, is dit echt een must.

- 9880 Aalter Oostmolen-noord 12 ** 0496/27 28 74 pieter.wyckhuys@gmail.com

Alleen gladde en witte tegels zien we niet zoveel meer in de badkamer. Je ziet nu veel badkamertegels gecombineerd met een vloer van ander materiaal en stucwerk op de muur met structuur. Geen glimmende tegels meer, maar een muur of vloer die contrast biedt. Je ziet nu bijvoorbeeld veel grove terrazzopatronen. Terrazzo maakt namelijk echt een comeback dankzij haar veelzijdigheid. Combineer een terrazzo vloer met andere materialen, dit zorgt voor een bijzonder accent in je badkamer. Geniet in 2019 nog meer van je badkamer. DECEMBER 2018 IDEEMAGAZINE 15


Met nog steeds aan het roer De Clercq Patrick, sedert meer dan 25 jaar een vaste waarde op gebied van « algemene waterbehandeling »; louter gegroeid uit een gepassioneerde interesse voor alles wat water aangaat, met, zoals het hoort voor een vakman, .. uiteraard de nodige certificaten en technische diploma’s op zak.

BLOMME Waterdoctor ANDY

D GEENR N I DR ETS HT M OC GE Z

AL MEER DAN 25 JAAR EEN VASTE WAARDE OP GEBIED VAN ALGEMENE WATERBEHANDELING

ALGEMEEN BOUWTEAM www.bouwteamblommeandy.be Wachtebekestraat 67 9060 Zelzate

T (0472) 35 45 73 F (09) 329 01 72 andy.blomme10@telenet.be

Wat ooit begonnen is als zelfstandig verkoper van waterverzachters, groeide met de jaren uit tot een passie om mij te verdiepen in de ongemakken die het dagelijks gebruik van “water” met zich kunnen meebrengen. Na het doorlopen van verschillende cursussen gerelateerd aan mijn vak, mag ik mezelf ook “gecertificeerd installateur” noemen. Zodoende,… depannages en plaatsingen zijn dan ook aan mij niet vreemd, - ik heb het allemaal gedaan én nog steeds!! Ik weet dan ook als geen ander wat er reilt en zeilt op de werkvloer. Met andere woorden ,ik weet waarover ik praat!

Kleerkasten met schuifdeuren • box-springs WAAR IEDERE VROUW VAN DROOMT: HAAR EIGEN DRESSING OP MAAT

0495 27 05 42

info@vandenbulckeluc.be

www.vandenbulckeluc.be VAN DEN BULCKE LUC : Rozenstraat 1A bus 1 9810 Eke (industriepark Makro)

GROTE TOONZAAL

KWALITEIT PRIMEERT TEGENOVER KWANTITEIT Door bij Waterdoctor.be zeer kort op de bal te spelen, en effectief een oplossing uit te dokteren die volledig in lijn ligt van wat de klant precies nodig heeft, onderscheiden wij ons van diegene die er alleen op uit zijn “aantallen te scoren”. Het verschil zit hem echter in die kleine dingen – waarvan Service er één is; maar waarbij persoonlijke aanpak eveneens voor ons niet onbelangrijk is. Zodoende: Wij verkopen liever niet dan dat we problemen zouden moeten verkopen, zoveel is duidelijk. Grondwaterzuivering / Crystal Right - "onze specialiteit sinds vele jaren" Omdat mijn jarenlange ervaring in wateranalyses mij leert dat we eigenlijk “geen goed grondwater” meer kunnen oppompen,zijn we eveneens actief in het behandelen van dit soort water. Eer het nu over “steenputwater” gaat of over “boorputwater” – er zijn met dit soort water ook wel enkele parameters die “dienen bijgestuurd” te worden. Ook bij dit soort problemen kan ik jou verder helpen. Regenwaterzuivering Gratis water én zoveel je wil – MAAR, het moet ook goed én veilig zijn bij gebruik. 16 IDEEMAGAZINE DECEMBER 2018


Door het steeds duurder worden van het leidingwater – én omdat “ons regenachtige België” ons voorziet van gemiddeld 800 liter hemelwater per m2 dakoppervlak, per jaar, zien meer en meer mensen het nut in om net dat opgevangen hemelwater voor veel meer te gebruiken dan dat men aanvankelijk deed. Door het gebruik van de juiste filteropstelling kan zodoende dit soort water voor meer gebruikt worden dan alleen maar de uitgietbak in de garage. Filteren van zand en/of zwevende deeltjes is slechts een minimum filtratie / door het water ook nog eens te gaan desinfecteren, wordt het perfect bruikbaar zelfs als warm water voor de douche! HUISHOUDELIJK Omdat kalkaanslag ieder van ons wel eens (of zelfs dagelijks) irriteert,… Iedereen kent de dagelijkse problemen die “kalkhoudend water” met zich meebrengen. Met de eenvoudige plaatsing van een waterverzachter is het probleem zo opgelost, én, voor lange termijn. Bij Waterdoctor.be kan u terecht voor een totaaloplossing aan waterbehandelingsapparatuur én bijproducten.

KRAANTJESWATER OPWAARDEREN NAAR FLESSENWATER KWALITEIT Door het bijkomend plaatsen van een toestel ULTRA FILTRATIE (onder de gootsteen), bekomt men op een heel gemakkelijke manier water van perfecte kwaliteit! Dergelijk toestel verwijderd tal van mogelijke onzuiverheden uit het leidingwater, zoals chloor, medicijnresten, hormonen ... De aankoop en het gesleur met PET flessen wordt zodoende overbodig en je helpt er ook nog eens de natuur mee! Meer info: www.waterdoctor.be

25 JAAR ERVARING IN GROND- EN REGENWATERZUIVERING • Crystal Right onze specialisatie voor grondwaterzuivering • Zand- en aktiefkoolfilters • Regenwaterfilters • Doseerpompen • Waterverzachters • Filters voor ontkleuring • Filters voor ontzuring • Ultra Violet • Ultra Filtratie • Omgekeerde osmose • PLUS - verzorgde montage en vooral sterke SERVICE • Bij ons is er nog de “Meewerkende patron”

Hoefijzer 4/1 B - 9880 Aalter - Tel. +32 (0)475/51 99 93 - www.waterdoctor.be - info@waterdoctor.be BTW BE 0887 161 109

DECEMBER 2018 IDEEMAGAZINE 17


Danneels: BOUWGROND & NIEUWBOUW

Als projectontwikkelaar creëert Danneels nieuwe woonbuurten op toplocaties. Bij Danneels kunt u terecht voor een afgewerkte nieuwe woning of voor een perceel bouwgrond zonder bouwverplichting.

AFGEWERKTE NIEUWBOUWWONINGEN De nieuwbouwwoningen van Danneels staan bekend als stijl- en smaakvolle woningen. Of je nu kiest voor een landelijke, tijdloze of moderne architectuur. Elke Danneels-woning wordt een warme thuis met een ziel, waar u en uw gezin rust en geborgenheid kunnen vinden. Met ruimte om uzelf te zijn en te genieten. Voor de realisatie van haar sleutel-op-de-deur nieuwbouwwoningen werkt Danneels enkel met ervaren vakmensen. Ook de leveranciers en de gebruikte materialen worden zorgvuldig gekozen en bij elk project opnieuw geëvalueerd. De bouwadviseurs ontvangen u graag in onze ingerichte modelwoningen, op kantoor in Brugge of bij u thuis. Samen met u gaan zij op zoek naar de woning die het beste bij uw wensen aansluit.

BOUWGROND ZONDER BOUWVERPLICHTING Danneels heeft ook méér dan 300 goed gelegen percelen bouwgrond in haar aanbod en verkoopt als één van de weinige ontwikkelaars bouwgronden zonder bouwverplichting. U bepaalt helemaal zelf met welke bouwpartner u in zee gaat en wanneer u gaat bouwen. De percelen zijn gelegen langs nieuw aangelegde en uitgeruste wegen. Starten met bouwen kan snel. U dient enkel nog een bouwaanvraag in te dienen.

VOOR ELK BUDGET Grote en kleinere percelen voor open, halfopen of gesloten bebouwing en dat in heel Vlaanderen. Danneels werkt vanuit Brugge & Duffel en ontwikkelt gronden tot kanten-klare verkavelingen met aangelegde wegenis, nutsvoorzieningen en bouwrijpe percelen. Bij Danneels vindt u vast het perceel van uw wensen en dat binnen uw budget. Ontdek het aanbod gronden op www.danneels.be

Bron tekst en foto: Danneels 18 IDEEMAGAZINE DECEMBER 2018


Kwaliteit

Met het authenticiteitslabel HANDMADE IN BELGIUM wil UNIZO de makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten in de kijker zetten.

Handmade in Belgium

We zijn allemaal terug op zoek naar authentieke, handgemaakte producten, en opnieuw gefascineerd door het beheersen van een handvaardigheid en ambachtelijke technieken, het is in tijden van digitalisering en economische crisis weer een onderwerp van gesprek: ‘Handmade’ is helemaal terug. Daarnaast helpen ambachtelijke ondernemers om onze samenleving te verduurzamen. Willen we de druk op onze planeet verminderen, dan zullen we sowieso minder maar kwalitatiever moeten produceren. En zo’n economisch model hebben de ambachtslieden zeker een toekomst. Ze produceren immers alleen als de vraag er is, in overleg met hun klant, en kunnen zo de afvalberg beperken. Hun producten reizen bovendien niet de hele wereld rond om tot bij hun afzetmarkt te komen. Als ambachtsman/-vrouw kunt u een wettelijke erkenning aanvragen bij de Commissie Ambachtslieden van de FOD Economie (wet van 19 maart 2014).

Als het dossier onvolledig is, verwittigt het secretariaat van de Commissie Ambachtslieden u binnen de vijftien dagen na ontvangst van het inlichtingenformulier. Het secretariaat legt u dan uit welke documenten ontbreken. Als de Commissie Ambachtslieden geen beslissing neemt binnen de voorziene termijn, wordt uw erkenning verlengd voor een nieuwe periode van zes jaar, aansluitend op de vorige erkenning.

Deze erkenning bekrachtigt het authentieke karakter van uw activiteit, het manuele aspect van uw werk en uw knowhow als ambachtsman of -vrouw. Dankzij het logo dat u mag gebruiken als gevolg van uw wettelijke erkenning, kunt u rekenen op een grotere zichtbaarheid bij het publiek. Deze kleine troef voor uw imago kan ook uw activiteit een boost geven! Sinds de inwerkingtreding van de wet in juni 2016 kregen al meer dan 900 ambachtslui deze wettelijke erkenning van de FOD Economie. Ze zijn opgenomen in een register dat na elke bijeenkomst van de Commissie of Raad wordt bijgewerkt. Aarzel niet om hen te vervoegen! De erkenning als ambachtsman is zes jaar geldig . Ze begint te lopen vanaf de eerste dag na de gunstige beslissing. Vraag een verlenging aan ten vroegste één jaar en ten laatste drie maanden voor het einde van de geldigheidsduur van de erkenning Bron tekst: via het inlichtingenformulier (DOC, 75 KB) . Het secretariaat www.handmadeinbelgium.com/actueel.jsp stuurt u een herinnering. De Commissie Ambachtslieden moet een beslissing nemen uiterlijk één maand voor het verstrijken van de geldigheidstermijn van de erkenning (bij een volledig dossier én als u de verlengingsaanvraag tijdig indiende).

Wil je meer weten? Via de handige zoekfunctie kan je op de website intikken wat je zoekt, bv. carport en dan kan je zien welke Belgische ambachtsman dit kan maken voor u. www.handmadeinbelgium.com/waar.jsp DECEMBER 2018 IDEEMAGAZINE 19


THE FINE ART OF PRINTING

Drukken is een kunst Van Gent over Parijs tot in New York. Van het SMAK over het Louvre tot het MoMA. Met ons hoog kwalitatief drukwerk drukken we onze stempel op de hele kunstwereld. Graphius stelt alles in het werk om ook uw hoge verwachtingen in te lossen. Zodat we onze baseline The fine art of printing, de fijne drukkunst, alle eer aandoen.

uw

drukpartner

voor

magazines

|

catalogi

|

boeken

|

brochures

Graphius Gent | Eekhoutdriesstraat 67 | B-9041 Gent | Graphius Brussel | Hemelstraat 2 | B-1651 Lot INFO@GRAPHIUS.COM

20 IDEEMAGAZINE DECEMBER 2018

|

+32

9

218

08

41

|

WWW.GRAPHIUS.COM


DECEMBER 2018 IDEEMAGAZINE 21


Advies Ben je volop aan de slag in je pas gebouwde woning? Of moet je nog heel wat renoveren in je oude villa? Dan is de kans groot dat je staat te popelen om meteen met verf, behangpapier of tegels aan de slag te gaan.

Laat uw pleisterwerken aan professionals over Maar voor je de verfborstels en verftafels boven haalt is het belangrijk dat je de binnenmuren en plafonds eerst goed egaliseert. Tenzij de robuustheid van een gemetste binnenmuur het effect is dat je wilt bereiken, staan oneffenheden immers erg slordig. Laten we daarom beginnen bij het begin: de pleisterwerken! Hiervoor heb je de keuze tussen natte of droge pleisterwerken. Pleisterwerken vormen de basis voor de afwerking van je wanden en plafonds. Goed uitgevoerde pleisterwerken zorgen er namelijk voor dat je een mooi egaal werkoppervlak krijgt om de finishing touch aan te brengen. Vergis je echter niet: het pleisteren van wanden en plafonds is wel degelijk een werkje voor professionele stukadoors. Als leek is het immers niet gemakkelijk om oneffenheden te vermijden, en bovendien moet je het risico op barsten en scheuren tot een minimum herleiden. Het vinden van een goede stukadoor is dan ook een must voor perfect uitgevoerde pleisterwerken! Er zijn twee soorten pleisterwerken: natte pleisterwerken op basis van gipspoeder en water, en het droge systeem met gipsplaten. Maar welk systeem gebruik je het best bij nieuwbouw? En hoe zit dat bij renovaties? In het algemeen kan je stellen dat natte pleisterwerken vooral handig zijn bij nieuwbouw en dat gipsplaten eerder gebruikt worden voor renovaties. Zo zal het goedkoper uitkomen om een hele woning te laten bepleisteren dan om alles vol te hangen met gipsplaten. Bovendien neemt het pleisteren van de muren minder tijd in beslag, waardoor je minder werkuren zal moeten betalen. Ben je echter aan het renoveren en moet er bijvoorbeeld één muur worden afgewerkt, dan kies je uiteraard beter voor gipsplaten. Deze zijn handiger om te plaatsen in een bestaande woning en je kunt ze ook meteen afwerken, aangezien er geen droogtijd geldt.

Vraag advies aan een professional. Bron foto: Cherlet Marijn

Aandachtspunten bij het plaatsen van een nieuw dak Om welke reden ook u een nieuw dak wil en welke smaak u ook heeft, met de dakmaterialen die vandaag op de markt zijn, kan u haast al uw dromen realiseren. Bij de keuze van het materiaal en de kleur van het dak moet u met de volgende aspecten rekening houden.

Bron tekst en foto: VDC Dakwerken

Om u alvast op weg te helpen, zet Idee enkele belangrijke aandachtspunten op een rijtje. Hou er rekening mee voor dat u een offerte aanvraagt of een bestelling plaatst. We beginnen bij de keuze van het materiaal en kleur van het dak. Ga na of er keuzebeperkingen zijn op het vlak van kleuren en materialen. In sommige gemeenten moet er een harmonieus straatbeeld behouden blijven. Mocht u om eender welke reden van de bestaande voorschriften willen afwijken, praat er dan eerst over met de bevoegde ambtenaar die u vindt bij de stedenbouwkundige dienst van uw gemeente. Ga in ieder geval nooit zomaar zonder toelating aan de slag. U kunt namelijk gedwongen worden om uw nieuw dak weer af te laten breken. Probeer een algemeen beeld te vormen van de woningen bij u in de straat, dorp of buurt. Schat zelf van op een afstand in hoe uw dak het straatbeeld beïnvloedt. Probeer echter niet op een geforceerde manier op te vallen, want dat levert zelden een bevredigen resultaat op. Bekijk ook uw huis in zijn geheel. Naast de bouwstijl zullen

BINNEN- EN BUITENBEPLEISTERING WWW.CHERLETMARIJN.BE 0477 27 91 35 22 IDEEMAGAZINE DECEMBER 2018


ook de kleuren van de buitenmuren en het houtwerk aan de buitenzijde de keuze van uw dak beïnvloeden. Een ongelukkige, onaangepaste combinatie kan uw huis er minder mooi laten uitzien, ook al is het dak perfect waterdicht. Het is heel belangrijk om een erkend vakman te raadplegen, die samen met u de juiste keuze gaat maken betreft vormgeving, kleuren en materialen van uw dak. Met een weinig onderhoud kan zowel de functie als de levensduur van een dak verlengd worden, om van het esthetische aspect nog maar te zwijgen. Let er op, als er hoge bomen rond je huis staan en als je dak regelmatig in de schaduw ligt en vooral als het georiënteerd is naar het westen, is de kans heel groot dat je na enkele jaren mossen op uw dak krijgt als dit bestaat uit niet-geëmailleerde pannen of leien. Hoe gladder het oppervlak van het afdekkingmater-

iaal, hoe minder kans dat mossen er zich kunnen aan vasthechten. Bij een te sterke mosvorming is een reiniging aangewezen. Werken op een dak vraagt om speciale klimgereedschappen om in alle veiligheid te kunnen werken. Laat dit werk best doen aan de vakman, vooraleer er ongelukken gebeuren. Om problemen te voorkomen is het ook noodzakelijk om twee maal per jaar uw dakgoten en afvoeren te laten reinigen. Best in het voorjaar en eind van de herfst, na het vallen van de bladeren. Een plat dak laat je best ook twee maal per jaar controleren in dezelfde periodes. Er gebeurt dan een visuele controle op het eventueel loskomen van bekleding, en op blaasvorming. Een hellend dak controleer je ook best elke jaar. Best na een sterke storm of in het voorjaar. Dan kijken ze na of er geen pannen of leien zijn losgekomen of gebroken. Die laat je dan zo snel mogelijk herplaatsen of vervangen.

Comfort is waarschijnlijk het meest voor de hand Parlofonie en videofonie hebben tal van liggend voordeel van domotica. Een modern voordelen ten opzichte van de klassieke bel. Ook gebouw is een ingewikkeld geheel van systemen: op vlak van veiligheid. koeling, verwarming, verluchting, veiligheid en communicatie zijn maar een paar voorbeelden.

Voordeel van domotica

Voordelen van parlefonie en videofonie

Niet open doen voor onbekenden is één van de eerste zaken die we onze kinderen leren. We zondigen soms zelf tegen deze regel, en doen we vaak onwetend de deur open, soms met alle gevolgen van dien. Met een video- en parlofoonsysteem weet u wie er voor de deur staat. Laat u niet overvallen door het onbekende en kies voor een goed oplossing, geplaatst door een erkend installateur. Andere voordelen zijn om lastige bezoekers te kunnen afwimpelen zonder dat je u aanwezigheid kenbaar moet maken. Je hebt ook Domotica helpt u ook om langer zelfstandig in uw eigen woning te de mogelijkheid om met een videofoonsysteem het licht in de blijven wonen, op latere leeftijd. Alleen de programmering aan- inkomhal te bedienen of het automatische hek te openen. Er zijn passen volstaat om uw oude dag uiterst comfortabel door te bren- zoveel mogelijkheden en systemen. Raadpleeg een erkend installateur voor al u video- en parlofoonsystemen gen in de vertrouwde omgeving van uw eigen huis. Met een goed domotica systeem maakt u de bediening van al de systemen veel eenvoudiger en razend snel. Een verrassend voordeel van domotica is dat het systeem heel flexibel en toekomstgericht is. Een gezin met jonge kinderen heeft bijvoorbeeld heel andere behoeftes dan een gezin waarbij de kinderen door de week op kot of internaat verblijven, en er dus bijvoorbeeld geen verwarming nodig is in hun slaapkamers.

DECEMBER 2018 IDEEMAGAZINE 23


Specialist in het ontmossen, (her)schilderen, coaten en herbehandelen van daken

Voor het reinigen van uw dak, gevel of oprit kan u rekenen op het vakmanschap van Deltabouw Cleaning Service uit Mariakerke.

Uw specialist in reiniging Ze reinigen en beschermen uw dak, gevel of oprit op een natuurlijke manier met bio- producten. Ze werken voor de gevels en opritten steeds met warm water, omdat er dan nog een betere dieptereiniging is en het water verdampt ook sneller. Na de reiniging volgt een extra nabehandeling met waterafstotende bio- producten. Dit biedt een extra bescherming tegen algengroei en mosaanslag. Deltabouw Cleaning Service werkt zowel naar de particulieren als naar bedrijven.

Wij reinigen daken, gevels, terrassen en opritten Nabehandeling Vuil- & waterafstotend

U kunt erop rekenen dat we uw ramen doen glimmen als een spiegel. ze staan in voor de schoonmaak van ramen, omlijstingen, gevelpanelen, grafzerken, boten, enzovoort van elk gebouw en in elke omstandigheid. Enkele van onze teams zijn gespecialiseerd in werken op grote hoogte. Hiervoor kunnen ze gebruik maken van hun eigen hoogtewerkers. Deltabouw Cleaning Service is een gerespecteerd bedrijf in de commerciĂŤle schoonmaaksector. ze beschikken over een zeer goede knowhow en professionaliteit. ze luisteren graag naar de wensen en eisen van de klant, die vaak erg verschillend zijn. Op basis van deze gesprekken maken ze een oplossing op maat, met een specifieke aanpak.

Delta Bouw & Cleaning Service

Kerselaarstraat 19 9030 Mariakerke

0486 223 433 0489 333 393 deltabouw@hotmail.com

Graffiti is ook niet meer weg te denken in onze huidige maatschappij. In sommige gevallen is graffiti echte kunst, maar ook vandalisme komt meer en meer voor. Ze beseffen soms niet dat ze moedwillig iets beschadigen of vernietigen van iemand anders. Door graffiti beschadigde objecten kunnen huizen van particulieren betreffen, maar ook gebouwen van bedrijven. De eigenaren van deze gebouwen kiezen niet voor deze beschadiging en zullen de graffiti moeten laten verwijderen. De keuze van het juiste anti- graffiti systeem is specialistenwerk en afhankelijk van verschillende zaken zoals de ondergrond en gewenste mate van milieuvriendelijkheid. Deltabouw Cleaning Service gebruikt milieuvriendelijke producten en hogedrukreiniger wat niet schadelijk is voor ons milieu. NIEUW: Delta Bouw & Cleaning Service verwijdert nu ook alle olievlekken Meer info: 0486.223.433 – deltabouw@hotmail.com

Bron foto: Delta Bouw & Cleaning Service 24 IDEEMAGAZINE DECEMBER 2018


Dakwerken Johan Pauwels is het aanspreekpunt voor al u verbouwings- en dakwerken. Wanneer je plannen hebt om een nieuwe woning te laten bouwen of een bestaand dak compleet te vernieuwen, dan is het heel belangrijk dat de nieuwe constructie voldoet aan alles stedenbouwkundige voorwaarden.

Kwaliteit en een snelle service aan een eerlijke prijs Als je een nieuw dak laat plaatsen of overgaat tot dakrenovatie, doe dan steeds beroep op een erkend vakman. PLATTE DAKEN Niets is zo belangrijk als een goed dak boven je hoofd. Maar hoe moet dat dak er juist uitzien? Oorspronkelijk werden huizen namelijk altijd gebouwd met een hellend dak, maar de laatste jaren zijn ook platte daken steeds populairder geworden. Dat is bovendien helemaal niet zo verwonderlijk, want in tegenstelling tot vroeger behoren vocht- of constructieproblemen helemaal tot de verleden tijd. Mits een correcte plaatsing en een aangepast onderhoud zijn de huidige platte daken dan ook een waardige tegenstander van hun hellende concurrenten! In tegenstelling tot huizen met een hellend dak (waar de zolder vaak gebruikt wordt als opslagruimte) zal de ruimte onder een plat dak bijna altijd gebruikt worden als leefruimte. Om ervoor te zorgen dat je 's winters niet bevriest of dat het in de zomer niet te warm wordt, is het dan ook erg belangrijk om een plat dak goed te isoleren. Je kan hierbij kiezen voor twee isolatiemethodes, namelijk het warm dak en het omgekeerd dak. HELLENDE DAKEN Een traditioneel hellend dak bestaat uit verschillende lagen. De dakbedekking zorgt natuurlijk voor de uitstraling en waterdichtheid, maar dit moet uiteraard wel ergens op bevestigd worden. De dakbedekking wordt bevestigd op het dakbeschot (houten planken) waarop panlatten zijn aangebracht. Vaak is isolatie in oude daken niet aanwezig. In moderne daken wordt wel degelijk gedacht aan een goede isolatie. Dit bespaart namelijk enorm op uw energiekosten. Een investering voor nu, maar een besparing voor later. Een hellend dak bekleed met dakpannen is nog altijd de meest voorkomende vorm. Een dakpan wordt uitsluitend gemaakt van gevormd beton of klei. De keramische dakpan (klei dakpan) wordt op een hoge temperatuur in de oven gebakken, terwijl een betonnen dakpan uit zichzelf uithard. Dakpannen worden het meest gekozen omdat ze gemakkelijk en snel geplaatst kunnen worden. Ook gaat de keramische dakpan meer dan 100 jaar mee. We raden de keramische dakpan aan omdat de levensduur 3 keer langer is dan de levensduur van de betonnen dakpan.

Bron foto: Dakwerken Johan Pauwels

DECEMBER 2018 IDEEMAGAZINE 25


26 IDEEMAGAZINE DECEMBER 2018


DECEMBER 2018 IDEEMAGAZINE 27


28 IDEEMAGAZINE DECEMBER 2018

Jaargang 16 - nr. 9 December 2018 Meetjesland  
Jaargang 16 - nr. 9 December 2018 Meetjesland  
Advertisement