Page 1

Illegális szoftver kereskedelem a dAccess adatbank példáján

Szabó Tamás

2019 Budapest

dbforum01@gmail.com

Nemrégen megtaláltam az interneten a "Softinvest BT" vállalkozás történetét az Informatika Történeti Fórum oldalán itt:

http://itf2.njszt.hu/intezmeny/softinvest

A Softinvest vállalatnak 1985 évben a sikeres indulásához szüksége volt egy hatásos reklámra. Erre alkalmas lett az I. díj a SOFTWARE 86 Kiállításon. A versenyen az I. díjra csak magyar softvereket lehetett benevezni. A Softinvest a 1975 tavaszán még német copyright jelöléssel forgalmazta a dAccess adatbank szoftvert. A verseny előtt, 1975 őszére eltüntették a német copyright jelölést. A Softinvest vállalat sikeres indulásához erre a hamisításra volt szükség. A dAccess megnyerte az I. díjat.

A dAccess adatbank, a "Softinvest" fontos terméke lett 1985 és 1988 között. Több példányt adtak el mint a Windows -ból (Boros László emlékezése szerint). Egyik ok a devizahiány volt, a dAccess már a copyright München jelöléssel, jogtiszta módon forintért volt kapható, de a kiválló minőség sem volt közömbös.

A dAccess történet igazi kezdete hiányzik. Egy Történeti Fórumon ez hiányosság. A dAccess adatbank projektet én terveztem Münchenben, kezdtem el fejleszteni, a nevet én adtam, találtam egy német befektetőt a folytatáshoz és öt év munkám volt benne 1983 – 1987 között. 1985 végén amikor a dAccess Budapesten I. díjat nyert akkor az igazi eredetet eltitkolták.

A Softinvest "igazgató elvtársat" tüntették ki akinek a szoftver keletkezéséhez és tartalmához semmi köze nem volt. Engemet mint projektvezetőt Münchenben, a német befektetőt, copyright tulajdonost és a német programozókat meg sem említették. Ha az én általam tervezett márkanevet valami másra megváltoztatják, akkor nem veszem észre a csalást, de így az eredeti névvel, az előzmények leírása nélkül történelemhamisítás.

Ezt a történetet szeretném most kiigazítani. pótolni.


Nem csak velem szemben volt jogellenes a szoftverkereskedelem kezdete a "Softinvest" indulásakor. Megdöbbentő, hogy az egyik legfontosabb USA szoftver, a Lotus 123 illegális másolata állítólag mint "magyar szoftver" hamis néven mint "CELLA" került forgalomba. A Softinvest 1985 julius 22.-én a Magyar Nemzet újság oldalán reklámozta a "CELLA" és a "dAccess" szoftvereket.

A copyright eltüntetésével nekem kárt okoztak, nem csak Magyarországon. Hannoverben az 1986-os CEBIT vásáron a Softinvest+Metrimpex és Béres Tibor probálkoztak jogellenes dAccess expottal. A német copyright tulajdonos Hannoverben engemet kártérítéssel fenyegetett a magyar partnereim viselkedése miatt.

Mostanában (2018-2019) a hamisitásban résztvevők azzal mentegetik magukat, hogy régen volt, abban az időben az IBM szoftver illegális másolatát is használták Magyarországon. A hatalmas IBM egy kicsit más mint az én személyem. A kárt nekem olyan emberek okozták akik engemet személyesen, nagyon jól ismertek.

Pogány Károly a Comporgán igazgatója elnökölt a dAccess I. díj átadásánál, Mátyásfalvi János a Comporgán export vezetője Németországban próbálkozott a jogellenes szoftver eladással és nem próbálta meg velem tisztázni a helyzetet, pedig személyesen jól ísmert.

A magyar dAccess programozók jóhiszeműen meghívtak az I. díj átadására. Lehet, hogy akkor nem tudták: a versenyen való részvétel csak hamisítással volt lehetséges. Pogány Károly aki korábban engemet személyesen ismert az ünnepségen ahol elnökölt gorombán megszakított amikor örömmel kezdtem neki a kitüntetés után a dAccess kezdetét ecstelni. Valmi olyan volt, hogy "csend legyen, fogjam be a számat!"Lehet, hogy a késöbbi illegális export nem volt a hamisítók eredeti tervében. Jóhiszeműen feltételezem, hogy az illegális export nem Pogány Károly és Mátyásfalvi János ötlete volt, hanem "valaki felsőbb szintről" felfigyelt a díjnyertes "magyar szoftver sikerére. Lehet hogy az utasítás "felülről" jött, hogy a sikeres terméket exportálni is kell. Nem volt bátorságuk ellenkezni a felső utasítással. A hamisítással elindítottak egy folyamtot amit ők már nem tudtak megállítani, de tovább is részt vettek a károkozásban.


A hannoveri 1986-os CEBIT informatikai vásáron a Metrimpex és a Softinvest illegálisan megjelentek a dAccess angol nyelvű változatával. Egyidőben a német dAccess copyright tulajdonos is ott volt Hannoverben közös kiállításon egy vezető USA szoftver vállalattal. Ezt az USA adatbank kapcsolatot Charles Simonyi (Microsoft) javasolta nekem. Amikor a dAccess fejlesztés kezdetén Simonyi unokatestvérével Mérey Andrással Münchenben beszéltünk a tervezett adatbankról felmerült, hogy Simonyi segíteni tud. Mérey András informatikus Münchenben a BMW vállalatnál dolgozott. András könyve "Adatszerkezetek" címmel 1979-ben jelent meg.

A Metrimpex hannoveri jogellenes fellépése a német copyright tulajdonos felháborodásához vezetett. Súlyos tekintély rontás az USA adatbank partner felé. 1986 májusban a hannoveri vásár után a Metrimpexnél Zilahy osztályvezető kijelentette, hogy a szerződésemben nekem biztosított jogokat a nyugati piacon neki nem lett volna szabad aláírni. Követelte tőlem, hogy mondjak le szerződéses jogaimról. Ellenkező esetben van lehetősége a jövőben megakadályozni beutazásomat Magyarországra. Ezt a fenyegetést nem négyszemközt tette, hanem több Metrimpex alkalmazott társaságában. Úgy látszik 1986 májusban ez az AVH örökség az 1950-es évek félelem légköre még több tanú előtt is működött?

Egy telefonhívás nálam Münchenben 1988 végén a Metrimpextől: "akar ön panaszt tenni Zilahy osztályvezetőre, aki elhagyta a vállalatot?" … Úgy látszik új szelek jártak Moszkvából? Az AVH stilus kiment a divatból?

Ennek a történetnek részletesebb változata eredeti dokumentumokkal,

levélmásolatokkal, képekkel és egy Softinvest lemez fényképe 1985 tavaszáról a dAccess "copyright München" jogszerű jelöléssel a hamisítás előtt.

Itt olvasható a történet részletesebb változata:

https://issuu.com/dbforum/docs/daccess_tortenet_5

vagy pedig PDF formátumban külön kérésre el tudom küldeni.

Szabó Tamás

dbforum01@gmail.com

2019 julius

Profile for Tamas Szabo

dAccess + Softinvest  

A Softinvest vállalatnak 1985 évben a sikeres indulásához szüksége volt egy hatásos reklámra. Erre alkalmas lett az I. díj a SOFTWARE 86 Kiá...

dAccess + Softinvest  

A Softinvest vállalatnak 1985 évben a sikeres indulásához szüksége volt egy hatásos reklámra. Erre alkalmas lett az I. díj a SOFTWARE 86 Kiá...

Profile for dbforum
Advertisement