Page 1

La vall de boí La vall de boí es un municipi de la comarca de l’Alta Ribagorça. És un conjunt de valls i serralades de la part nord-oriental de la comarca. Actualment hi ha unes 1.076 persones, (4,9 hab/km²). Té un excepcional conjunt d’esglésies romàniques construïdes durant els segles XI i XII, que han estat declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. És un municipi turístic per excel·lència, i el turisme és un dels motors principals de l’economia de la vall. D’entre els llocs amb més importància s’hi troba el Parc Nacional d’Aigüestortes, que és un dels catorze parcs naturals de l’estat Espanyol.


Les esglésies El conjunt romànic de la Vall de Boí està format per les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l’Assumpció de Cóll i l’ermita de Sant Quirc de Durro. Una de les característiques principals és la unitat d’estil arquitectònic. En l’antiguitat, les esglésies tenien una funció religiosa, social i cultural. Es caracteritzaven pel seu elaborat treball en pedra i per la figura esvelta de les torres dels campanars.

Església de Sant Climent i Santa Maria de Taüll

La vall de Boí actualment

La Vall de Boí, és un municipi turístic per excel·lència, i el turisme és un dels motors principals de l’economia de la vall. És un conjunt de valls i serres, per això s’hi fan moltes activitats de lleure. S’hi troba el Parc Nacional d’Aigüestortes, que és un dels catorze parcs naturals de l’estat Espanyol.


La vall de Boí en l’antiguitat La història de la Vall s’inicia segurament a principis del segle IX, amb la creació dels primers comptats cristians. Durant molts segles va ser una vall desconeguda i aïllada. Va arribar al seu màxim desenvolupament durant els segles XII en que una petita població anomenada Taüll va arribar a tenir quatre esglésies. La situació de la vall va permetre la construcció de Rius i llacs nombrosos castells, malauradament avui en dia molt mal conservats.

Rius i llacs El riu principal és el Noguera de Tor, que té tres afluents: Sant Nicolau, Sant Martí i Durro. Una característica important son els nombrosos llacs d’origen glacial. Se’n poden arribar a comptar fins a catorze però els tres més importants són: Monges, Mangades i Travessani.

Riu Noguera de Tor

La vall de Boí  
La vall de Boí  

Article from la vall de Boí (Catalonia, Spain)