Page 1

Allt du behรถver veta om Katrineholms student 2014. Plus lite till.


INLEDNING

Studenttidningen 2014 Studenten närmar sig med stormsteg och vi på Estet Media har fått i uppgift att göra en studenttidning för alla gymnasieskolor i Katrineholm. Här har vi samlat det viktigaste du behöver veta inför studenten, plus lite annat trevligt. Allt för att göra studenten 2014 säkrare, tryggare och framförallt roligare! Trevlig student! / ES11E Tagga #ktownstudent när ni delar med er av bilder, filmer och minnen på sociala medier. Allt som rör studenten 2014 ska med! Så kan vi alla ta del av det roliga.

2

#


Innehåll 4 Duveholm - Rektorns ord / Schema för dagen 5 Duveholm - Skolans elever 6 KTC - Rektorns ord / Schema för dagen 7 KTC - Skolans elever 8 Linden - Rektorns ord / Schema för dagen 9 Linden - Skolans elever 10 Ellwynska - Rektorns ord / Schema för dagen 11 Ellwynska - Skolans elever 12 UF-företag - Studentfest UF 13 UF-företag - Balkommittén 14 Polisen informerar 15 Flakregler 16 Karta för kortege 17 Anmälningsblankett till kortege 18 Gissa programmet 19 Vi som gjort tidningen

3


DUVEHOLM Rektorernas hälsning Den 14:e juni är dagen då du tar studenten, det är din examensdag. Tiden har rusat iväg och dina tre år på Duveholmsgymnasiet är snart slut, njut hela vägen! Vi har skrattat tillsammans, vi har haft olika åsikter, vi har tagit oss an uppgifter med olika stor entusiasm och vi har vandrat genom Duveholmsgymnasiets korridorer med olika fart i stegen. Du kan vara stolt över vad du har presterat och åstadkommit. Du kan vara tillfreds med att du har lyckats med saker som vid första anblicken såg riktigt ansträngande ut. Du kan vara glad för att du snart har nått fram till din studentexamen. Håll kvar känslan av att ”där satt den”, för du har lyckats! Du har snart nått i mål! Var och en som går på Duveholmsgymnasiet är viktig. Du har en plats och en uppgift. Du har en röst och en åsikt som vi vill att du ska fortsätta att använda resten av ditt liv. Vi hoppas att du har trivts på Duveholmsgymnasiet och kan se tillbaka på gymnasietiden med ett leende på läpparna. Vi har, i alla fall, trivts väldigt bra med dig. Tro på framtiden och gör dina val på så sätt att både du och dina kompisar får glädje av dem! Mikael och Anne-Maj

Schema för studentdagen 8.00-8.30

Mentorstid

8.30-9.30

Frukost i matsalen

10.00-11.00

Intern ceremoni med betygsutdelning

11.30-12.45

Examensceremoni i A-hallen

12.45

OBS preliminär tid för utspring

Insläpp för anhöriga i A-hallen klockan 10.30

4


Amadeus Dahlgren Estetiska programmet, inriktning musik

Matilda Jürss

Mikael Nordangård

Samhällvetenskapliga programmet, inriktning media

Samhällvetenskapliga programmet, inriktning media

Vad är dina bästa minnen ifrån gymnasietiden? När jag började här. Jag flyttade hit ifrån Skåne så jag började inte förrän i tvåan.

Vad har varit det bästa under de tre åren på gymnasiet? Att jag har lärt känna min klass, fått nya vänner och att vi har sysslat med media. Det har varit kul att lära sig!

Vad kommer du sakna mest efter gymnasiet? Jag kommer att sakna att ha någonting att göra varje dag och studiebidraget blir tråkigt att vara utan.

Vad kommer du att sakna mest? Jag kommer sakna rutinen av att veta att jag alltid har något att gå till. Och såklart min klass.

Varför tycker du att man ska man välja Duveholm/KTC? Det ligger nära och människorna är nice!

Har du några tips till kommande studenter? Mitt hetaste tips; gör arbetena i tid!. Och se till att få en bra samanhållning i klassen, det är viktigt.

Vad ser du fram emot mest under studentveckorna? Det ser mörkt ut, mycket stress för mig, men också mycket fester som ska bli kul att gå på. Det ser jag fram emot!

Vad kommer du sakna mest efter gymnasiet? Jag kommer att sakna att veta vad man ska göra varje dag. Vad ser du fram emot mest under studentveckorna? Estet Musiks slutkonsert på studentdagen i idrottshallen.

5


KTC Rektorns hälsning Inom kort får jag återigen förmånen att räcka över kuvertet med ert avgångsbetyg när ni står på scenen i aulan. Förmånen att önska er lycka till i framtiden. Jag menar det verkligen, varmt lycka till! Vart ni än väljer att styra ert liv framöver. För det är efter studenten som det börjar – livet. Det riktiga livet. Under 12 års tid har föräldrar och en evig ström lärare stakat ut er väg. De har tjatat och pekat och tjatat igen. Visst har ni haft tillfällen att göra egna val, men aldrig utanför de ramar som andra satt upp. Men nu – nu är ni vuxna, och att bli vuxen är det samma som att bli fri. Frihet att göra era egna val. Ta vara på dessa och välj väl! Se till att göra något av era liv! Vad det är ni vill göra vet bara ni själva, men våga försöka göra det ni inte på riktigt på allvar tror att ni kommer att lyckas med. Det är aldrig dyrt att drömma och aldrig hopplöst att hoppas. Jag hoppas att ni alla har trivts på Katrineholms Tekniska College och kan se tillbaka på gymnasietiden med ett leende på läpparna. Jag har, i alla fall, trivts väldigt bra med er. Fyll inte livet med dagar – fyll dagarna med liv David Rytter

Schema för studentdagen 8.00-8.30

Mentorstid

8.30-9.30

Frukost i matsalen

10.00-11.00

Intern ceremoni med betygsutdelning

11.30-12.45

Examensceremoni i A-hallen

12.45

OBS preliminär tid för utspring

Insläpp för anhöriga i A-hallen klockan 10.30

6


Hasanin Alkinanny

Ida Gärling

Jonas Gerdemann

Industriteknik, inriktning CNC

Naturvetenskapsprogrammet

Industriteknik, inriktning svets

Vad är dina bästa minnen ifrån gymnasietiden? Jag har träffat nya kompisar som jag kanske inte skulle ha träffat utanför skolan.

Vad kommer du sakna mest efter gymnasiet? Min klass, vi har så bra sammanhållning.

Vad är dina bästa minnen ifrån gymnasietiden? Vi var på SSAB och tittade på när de gjorde stål.

Har du några tips till kommande studenter? Försök att inte ligga efter i plugget, försök att ta igen innan de sista veckorna.

Vad kommer du sakna mest efter gymnasiet? Alla damer att titta på och studiebidraget.

Har du några tips till kommande studenter? Ta vara på de tre åren, det går fort. Vad ser du fram emot mest under studentveckorna? Studentfesterna.

Vad ser du fram emot mest under studentveckorna? Vi ska åka gokart med klassen, jag ska vinna! Balen och själva studentdagen också såklart.

Vad ser du fram emot mest under studentveckorna? Alla fester och balen.

7


LINDEN Rektorns hälsning

Lindenstudenter 2014, tiden går fort. För 1031 dagar sedan började ni i årskurs 1 på Lindengymnasiet. Vid uppropet uppmanade jag er att ta vara på tiden på skolan på bästa möjliga sätt. Tiden har tendens att ticka på. Skolan är som livet, en blandning mellan positiva händelser och besvikelser. Förutom plugg, läxor, prov och redovisningar, hoppas jag att ni kan se tillbaka på en stimulerande tid på Lindengymnasiet.  När vi nu närmar oss skördetiden efter allt plugg, är det ibland en del som fokuserar på att det på sommarhimlen finns en del orosmoln. Man brukar peka på läget på arbetsmarknaden och hur det ser ut i vår omvärld. Tänk på det gamla talesättet; efter regn kommer solsken. Jag hoppas att det ni bär med er i bagaget från er tid på Lindengymnasiet, gör är beredda att möta solskenet på er livsresa som ni nu påbörjar.   Under livets gång tar vi många viktiga steg på livets promenadstig. Ett sådant är när ni nu lämnar gymnasiet för färd vidare ut i livet. Den 14 juni 2014 är ett sådan händelse. Check out from school and check in on Life2.01 Bengt Lind

Schema för studentdagen 11.45

Gemensam avmarsch till Tallåskolans aula

12.00

Avslutningscermoni i Tallåsskolans aula

13.00

Utspring från Tallåsskolans aula

Besök Lindens hemsida för eventuella kompletteringar och ändringar

8


Cecilia Szabó

Felicia Jacobsson

Ekonomiprogrammet

Handel och administration

Vad ser du fram emot mest under studentveckorna? Jag ser mest fram emot att få ta på mig mössan, göra olika roliga aktiviteter med klassen och med de andra treorna som ska ta studenten.

Vad är dina bästa minnen ifrån gymnasietiden? Jag vet inte faktiskt, möjligtvis då jag blev elevrådsordförande, det var riktigt roligt!

Varför tycker du att man ska man välja Linden? Det är en liten och mysig skola med flera bra lärare, dessutom är det nära till centrum vilket är väldigt skönt.

Om du fick förändra/göra om något under de här tre åren, vad skulle det vara? Att kanske inte sitta med datorn under lärarens genomgångar, pluggat mera och fokuserat mer på skolarbetet.

Ronja Björnlund Hotell och turism Vad är dina bästa minnen ifrån gymnasietiden? Det måste nog vara i ettan för att då var vi blandade med resturang och fick åka iväg på massa olika studieresor och aktiviteter. Vi fick bland annat åka och sova på hotell vilket var jätteroligt! Vad kommer du sakna mest efter gymnasiet? Det sociala man fick här, alla vänner man träffar som man kanske inte skulle träffa annars.

9


ELLWYNSKA Rektorns hälsning Nu är det dags att pröva vingarna. Vi puttar er försiktigt ur boet för att ni ska flyga, flyga mot framtiden och självständigheten. Alla vi som har varit med er från början önskar er en hög och säker flygtur med allt det bagage vi skickar med er från skolan. Kunskap och trygghet är välkänt gott bränsle för att kunna flyga långt även när inte solen lyser och det drar ihop sig till oväder. Vi får alla vara med om många väderomslag i livet. Det hoppas jag att ni står väl rustade inför efter era tre år på Ellwynska skolan. Ni studenter har viktiga uppgifter framför er. Jag och mina kollegor här på Ellwynska skolan kommer att träffa er i framtiden och jag lovar att vi kommer att vara stolta. Till exempel när du som duktig undersköterska tar hand om gamla och sjuka eller när du som blev brandman ser till att skadade kommer ur sin krockade bil. Eller när en patient sövs till operation med en kompetent narkossköterska vid sin sida och när du som blev polis tryggt övervakar framtida studenter så att de får det fina studentfirande de förtjänar. Ut med er! Flyg kära studenter, ni kan! Susanna Ölander Borg

Schema för studentdagen 9.00-10.00

Fotografering

10.00-11.30 Frukost och mentorstid

11.15

Lokstallarna öppnar för föräldrar och anhöriga

11.30

Marsch till Lokstallarna

11.45

Avslutningsceremoni

12.30

Marsch till Ellwynska skolan

13.00

Utspring från Ellwynska skolan

Vi ber anhöriga hålla koll på vår Facebook och hemsida för eventuella sena ändringar

10


Emma Johansen

Camilla Hasselguist

Robin Karlsson

Vård & Omsorg

Elevrådsordförande:

Vård & Omsorg

Vad är dina bästa minnen ifrån gymnasietiden? Det har varit vännerna, vi är som en stor familj för alla känner alla. Sen är det även ett väldigt bra program och man lär sig mycket.

Vad kommer du sakna mest efter gymnasiet? Ha en plats att gå till varje dag och träffa alla sina vänner. Eftersom att det är en liten skola så märker man när någon är borta. Så det kommer bli tomt när allt det här försvinner.

Om du fick förändra/göra om något under de här tre åren, vad skulle det vara? Inte tänka att det är lugnt med pluggandet utan göra allt i tid istället. Så, plugga mer och speciellt på de stora arbetena som gymnasiearbetet!

Varfär ska man välja vård och omsorg? Det är ett jättebra program och intressant att jobba med människor. Men så måste jag även slå ett slag för gemenskapen. Den här linjen är verkligen öppen för att hitta egna vägar till det sätt man vill jobba på.

Vad ser du fram emot mest under studentveckorna? Det är ju att festa och få träffa alla. När vi väl får på oss mössorna så blir vi alla studenter som en liten pakt. Folk man inte träffar eller umgås med annars, kommer man ju liksom börja hänga med nu. Det ser jag fram emot!

Vad har varit bra? Det som har varit bra är programmet man får lära sig massor, och så har det varit jätte roligt att vara ute på praktik. Vad ser du fram emot mest under studentveckorna? Umgås med alla studenter. Det kommer blir riktigt kul!

11


UF / ELEVKÅREN KOM IHÅG:

Studentfest UF Vad driver ni för UF företag? Vi driver ett företag där vi har och ska ha fester för studenterna på Harrys i Katrineholm. Det var uppskattat förra året så vi kände att det var aktuellt och eftertraktat.

Vad skulle ni ge för tips om studenterna vill ha studentfester nästa år? Engagera er i god tid, planera och håll fast vid planeringen så att det inte blir såhär krångligt som det blev för oss när vi fick ha omröstningar angående Vad har varit svårast? teman. Glöm ej att alltid skriva Att få samtliga studenter nöjda. kontrakt med stället ni tänker ha Alla har olika åsiker och många festerna på. har sagt till oss vad och hur vi ska arrangera festerna, så det som Blev det som ni hade tänkt från har varit svårast är att tillfreds- början, folk som ska komma ställa alla. Men vi gör vårt bästa osv? och hoppas alla blir nöjda! Ja, vi tyckte att första festen blev

12

mycket lyckad. Vi var dock smått oroliga över andra festen som ägde rum den 16 april. Dels får att det var krångel med temat och dels för att det hölls på ett lov. Vad har varit roligast? Det har varit kul att så många har kommit och att vi fått sådan positiv feedback. Det är även kul att arrangera evenemang. Går ni själva på festerna? Ja självklart gör vi det. Hoppas vi ses!


Jennifer, Elin, Madicken och Johanna från Studentbal 2014 UF.

Studentbal 2014 Vad driver ni för UF företag?

Vi driver ett företag som heter Studentbal 2014 UF, där vi ska ordna upp en avslutningsfest för årets studenter. Den kommer äga rum på Hedenlunda i Flen den 24 maj 2014. Hur kom ni på idén och varför just ett UF? Varje år så är det elever som anordnar denna avslutningsfest, och det kan vara från en eller fler skolor. Vi tog initiativet att göra det eftersom ingen annan gjorde det. Vi alla går kursen entreprenörskap i skolan så vi gjorde det till ett UF företag. Men självklart tog vi även på oss det för att vi tycker att det är väldigt kul.

Vad har varit svårast? Det som har varit svårast är att tillfredsställa alla och komma på vad som lockar och inte lockar folk att gå på studentbalen. När vi har pratat med elever har vi fått olika åsikter, vissa vill ha en mer traditionell bal medan andra vill ha en stor fest. Därför har vi fått försökt att göra det bästa av situationen och göra något mittemellan, så alla blir nöjda.

Har det varit svårt att sälja biljetter? Vid första försäljningstillfället så gick försäljningen lite segt men vid andra gick det bättre, det hade vi nästan räknat med. Vi vet ju att folk gärna väntar in i sista sekunden

Vad kommer ni att göra under balen? Vi har ett jättebra samarbete med Hedenlunda som fixar det mesta. Men vi har ganska Vad har varit roligast? mycket att göra innan balen, så Det som har varit roligast är att som bordsplaneringar samt att få höra att folk uppskattar det hålla koll på allergier. Men under vi gör. Men även hela grejen har balen är vi studenter som alla varit en rolig upplevelse. Allt från andra och har vår avslutningsfest att söka sponsorer till att sälja tillsammans med er. biljetter på skolorna.

13


KOM IHÅG

GRATTIS TILL ER KOMMANDE STUDENT! Med denna skrift vill polisen lämna viktig information gällande studentdagen för att ni ska få en så rolig och bekymmerfri dag som möjligt. Alkoholförtäringsförbud I centrala Katrineholm råder det alkoholförtäringsförbud, det innebär att ingen oavsett ålder, får förtära alkohol inom de förbjudna områdena. Den som dricker alkohol inom de förbjudna områdena bötfälls. Alkoholförtäringsområdena finns att läsa om på Katrineholms kommuns hemsida.

som är där och tittar på och gratulerar under kortegen. Polisen har tillsammans med Katrineholms kommun kommit överens om en färdväg som kortegen kommer följa. Färdvägen kan ses längre fram i denna tidining.

Kortegen börjar klockan 13:30 och avslutas 14:30 på studentdagen, vid Cirkusplatsen vid Duveholmsgymnasiet. Syftet med kortege är att samla ihop alla studentflak med en polisbil i början av kortegen och en i slutet, mellan polisbilarna får endast anmälda ekipage befinna sig för att fokus ska hamna på alla studenter. Efter att kortegen är avslutad gäller vanliga Kortegen Reglerna gällande kortegen har uppstått för att trafikregler så som exempelvis rätt antal den ska kunna genomföras på ett så säkert sätt personer i bilen och bälte på samtliga som som möjligt både för deltagarna och för alla färdas i den.

14


Regler för flak: 1.

7.

Fordonståget får endast bestå av ett Föraren måste vara minst 21 år och dragfordon och ett tillkopplat släp med to- ha körkort med rätt behörighet sedan två tallängd av max 24 meter. år tillbaka. För traktor med släp krävs dock B-­körkort.

2. På flak ska det finnas skyddsräcke eller

motsvarande med en höjd av minst 110cm. Om bänkar står längst väggarna så räknas höjden från sitthöjden. Inga rep får användas som skyddsräcke utan det ska bestå av antingen täckta väggar eller plank, om brädor används så ska avståndet mellan brädorna vara max 20cm.

8. På varje flak ska det finnas en flakvärd

som är minst 21 år. Flakvärden får inte vara med och fira själv och ska vara nykter och bära reflexväst. En ersättare för flakvärden ska finnas tillgänglig.

9. Flakvärden ska kunna kontakta föraren

direkt genom ett tillförlitligtkommunikationsFlaket får inte ha farliga ojämnheter, system ifall någonting händer. Om mobilteleutskjutande delar eller skarpa kanter som fon används måste samtalet var uppkopplat kan öka risken för skador på passagerarna. under hela färden.

3.

4. Säten, bänkar eller motsvarande ska sitta fast i flaket.

5. Alla studentflak ska ha brandsläckare tillgänglig på flaket.

10. Lista med dragfordonets registreringsnummer, förare, flakvärd samt angiven färdvägersättare för flakvärd ska fyllas i och lämnas till polis.

11. Samtliga

studentflak och fordon kommer att inspekteras av polis innan avOm det inte finns fastmonterad på-­och marsch. Fordon som inte uppfyller kraven elavstigningsanordning skall stege eller trappa ler saknar flakvärd kommer inte få delta i den medföras och den ska kunna fästas i flaket tillståndsgivna kortegen. vid på-­och avstigning.

6.

15


Fa b

KARTOR & KÖRTILLSTÅND TILL KORTEGE

an sgat rik

Fabrik s

gatan

Fabriks gatan

Torget

Köpman

Fabriks gatan

Kungsga tan

gatan

p Kö m an tan

ga

ggatan Drottnin

Kungsg atan

Fredsgatan

Fredsgatan

Kortegen kommer färdas efter angiven väg ovan.

ANMÄLA STUDENTFLAKET För att studentflaken ska få delta i kortegen måste man ha anmält det till polisen. Anmälan gör man genom att lämna in dokumentet ”Körtillstånd för studentkortege 2014” till polisen. Dokumentet finns på nästa sida i tidningen. När dokumentet är ifyllt lämnas det i receptionen på polisstationen i Katrineholm.

16


Förare – namn och tel:

2014-06-04

Förare – namn och tel:

17


Gissa programmet

VOLVO

18


Vi som gjort tidningen Foto

Layout

Amanda Andersson Edvin Einarsson Elin Frisk Matilda Linder Matilda Wislander Mathilda Åstrand

Victoria Bangkerd Eriksson Simon Bergfeldt Emil Finnberger Emelie Helm Hansefjord Martin Segersäll Julia Svanqvist Elin Vikström Rebecka Rehbinder

Text Mikaela Adolfsson Linnéa Andersson Zweiniger Louise Blomqvist Janni Frölund Ekaterina Svenberg Serina Persson Dominika Vahlberg

19

Student 2014 #ktownstudent  
Student 2014 #ktownstudent  

Allt du behöver veta om Katrineholms student 2014. Information från polisen, flakregler och tillståndsblankett.

Advertisement