Page 1

2013/14 POBLE ESPANYOL

MUSEU ARQUITECTテ誰IC


2013/14 POBLE ESPANYOL


CONEIX LA DIVERSITAT DE L’ARQUITECTURA D’ESPANYA EN 49.000 M2 I 117 EDIFICIS A ESCALA REAL Al Poble Espanyol, concebut com un veritable poble, es reuneixen exemples de construccions típiques de diverses regions espanyoles, a través de reproduccions d’edificis reals que trobem per tota la Península. Està pensat per poder gaudir d’un museu d’arquitectura popular espanyola mentre passeges a l’aire lliure per les seves places, carrers i jardins. UN PASSEIG PER L’ARQUITECTURA ESPANYOLA El Poble Espanyol va ser construït l’any 1929 amb motiu de l’Exposició Internacional de Barcelona com a pavelló dedicat a l’art. Va ser concebut des d’un primer moment com un veritable “poble” al cor d’una ciutat. L’objectiu era donar una idea del que podria ser un “model ideal” de població ibèrica que reunís les principals característiques de tot poble peninsular. Per aquest motiu es van reproduir, a escala, 117 edificis, carrers i places de tota Espanya. La selecció dels edificis a reproduir es va realitzar amb l’objectiu de crear una composició global i harmònica, perquè el visitant pogués conèixer la diversitat arquitectònica a través d’un agradable passeig per un veritable poble. La idea va ser impulsada per l’arquitecte Puig i Cadafalch i després concebuda com una unitat de conjunt pels arquitectes Francesc Folguera i Ramon Reventós, amb la participació del crític d’art Miquel Utrillo i del pintor Xavier Nogués. Es va construir en tretze mesos i, curiosament, l’obra tenia una data de caducitat, ja que havia de durar el mateix temps que l’Exposició Universal: sis mesos. Però el seu èxit ha permès que el Poble Espanyol segueixi viu als nostres dies, fins i tot que alguns dels seus edificis hagin sobreviscut als originals, convertint-se en un dels pocs monuments pertanyents a una Exposició Internacional que encara es pot visitar.


MONUMENTS I EDIFICIS DEL POBLE ESPANYOL Coneix els 117 edificis, carrers i places de tota Espanya que s’han reproduït a escala real al Poble Espanyol Formant un museu arquitectònic a l’aire lliure, es veu representada la varietat de l’arquitectura popular espanyola en edificis molt diferents que s’uneixen en harmonia. Visita tota Espanya a través d’un passeig per aquest poble de 49.000 m2, que recull les característiques principals de l’arquitectura de les diferents regions del país. A continuació trobaràs un exemple dels edificis més destacats de cada comunitat autònoma. CARRER CUNA - ARCOS DE LA FRONTERA Andalucia Casa blanquejada que, al costat d’un arc d’inspiració àrab, comença al carrer dels Arcs. Representa un carrer típicament andalús, constituït per cases blanques emblanquinades amb grans reixes i travessat per arcs que uneixen els edificis i formen pantalles per protegir del sol. TORRE D’UTEBO - UTEBO Aragón Aquest campanar constitueix un dels millors exemples de l’estil mudèjar aragonès, combinat amb elements d’arquitectura gòtica. El campanar té una base quadrada i octogonal a la part alta i està guarnit amb traços geomètrics i belles peces de ceràmica des de la base fins al seu cim. LA JANA - LA JANA Comunidad Valenciana Conjunt de tres elements. Primer, una porta amb arc de mig punt adovellat, dues plantes superiors amb balcó i un treball d’esgrafiat a la façana. D’altra banda, una porta adovellada i un balcó que li dóna un caràcter medieval i, finalment, una edificació amb la façana decorada amb motius geomètrics.


MONESTIR ROMÀNIC DE SANT MIQUEL - CATALUNYA Catalunya El Monestir romànic de Sant Miquel es compon d’elements originaris de diferents monestirs de Catalunya. Com sol passar en aquests casos, es troba fora del nucli urbà, en un lloc apartat, tranquil, envoltat d’arbres i amb una vista excepcional de la ciutat de Barcelona. La planta correspon a la del monestir de Sant Sebastià de Montmajor, a la comarca del Bages (Barcelona). Adossat a l’estructura s’aixeca el campanar de planta i tres pisos, reproducció del de Taradell (comarca d’Osona, Barcelona). Un cop passada la Porta de Santa Maria de Porqueres de Girona, decorada amb ferratges, trobem la capella, una magnífica volta de pedra amb pintures al fresc que decoren l’absis central i els dos laterals, com totes les esglésies d’aquest estil. A més de la capella, el Monestir de Sant Miquel té un claustre que és una còpia del de Sant Benet de Bages, monestir de l’ordre benedictina que va ser fundat al segle X. CANGUES D’ONÍS - CANGAS DE ONÍS Asturias És una mostra de les nombroses casonas que es poden contemplar als pobles i ciutats d’Astúries, com a resultat de l’herència neoclàssica. La casa original va ser enderrocada l’any 1971. Presenta una porta adovellada i dues finestres al primer pis. A la galeria superior tres grans mènsules sostenen un balcó de fusta. CASA BARREDA - SANTILLANA DEL MAR Cantabria Els tres edificis càntabres del Poble Espanyol provenen de Santillana del Mar, població de gran bellesa que, malgrat el seu nom, no es troba a la costa sinó terra endins. Casa Barreda presenta un peu dret que suporta el primer pis emblanquinat amb dos balcons de barana de fusta. A la part superior trobem un cara-sol amb finestres a cada extrem.


EL MIRADOR - SIGÜENZA Castilla -La Mancha Construcció del segle XV. Coneguda com “El mirador” a Sigüenza, el nom té l’origen als dies de cursa de braus o altres jocs, quan els canonges tenien el dret de romandre als seus balcons per veure l’espectacle. PORTA DE SAN VICENTE - ÀVILA Castilla y León La porta que dóna entrada al Poble Espanyol és una de les nou que formen la muralla que envolta la ciutat d’Àvila, la més antiga d’Europa, construïda al segle XI. Està formada per dos torrasses cilíndriques de 17 metres d’alt unides a la part superior tot formant un pont, des d’on es defensava la porta d’entrada. NAVALCARNERO - NAVALCARNERO Madrid Casa constituïda per quatre arcs de mig punt adovellats, amb quatre balcons en l’únic pis i un escut al centre de la construcció. Aquest edifici no s’ha trobat a Navalcarnero, doncs va ser enderrocat. CASA DELS CELDRÁN - MÚRCIA Murcia Aquesta casa va ser venuda amb la condició que es conservés la façana, que va quedar emmagatzemada, però les peces van desaparèixer arran de la Guerra Civil Espanyola. LES ARCADES - SANGÜESA Navarra Casa consistorial coneguda com Les Arcades, nom que se li dóna pels seus quatre arcs. La façana està pintada i decorada amb rombes a manera d’esgrafiat. L’escut de Sangüesa assenyala que l’edifici va ser construït el 1570 i va ser una ampliació del Palau Reial habitat pel Príncep de Viana.


CASERÍO CASA ARTECHE - ERANDIO País Vasco Aquesta granja del segle XVII té una portassa d’arc rebaixat. A la planta superior, destaquen dues finestres centrades amb un balcó a cada costat i portes i finestres emmarcades amb peces de cadirat. CASA SON BERGA - PALMA DE MALLORCA Islas Baleares Aquest edifici d’àmplia planta rectangular té a la part superior una sèrie de tres arcs sostinguts per columnes d’estil jònic i una balustrada com a mirador. Al pati, típic balear, trobem un rafal sostingut per columnes poligonals. Completen el pati unes palmeres i un umbracle. PAÇO DE LOS FEFINHANS - CAMBADOS Galicia La construcció d’aquest palau es va desenvolupar a mitjans del segle XVI. Els balcons i també el pont es van construir durant la segona dècada del segle XVII. L’estil és renaixentista-herrerià i les darreres construccions són típicament barroques. PALAU DELS GOLFINES DE ABAJO Extremadura La Casa dels Golfines de Abajo és un símbol del plateresc, un estil que es distingeix per la profusió d’adorns. La part superior de la porta està dotada d’ una rica decoració amb símbols destinats a la protecció dels habitants de la casa. Els medallons, amb representacions dels propietaris de la casa o éssers mitològics, estan inspirats en la tradició clàssica. Els escuts representen el regne de Lleó i els Golfines (una flor de lis i un castell), són símbol del regne de Castella. Diu la llegenda que en aquesta casa va pernoctar la Reina Isabel la Catòlica durant la seva estada a Càceres.


DAVID ESTEVE

I 2013/14 I RETOQUE FOTOGRテ:ICO

POBLE ESPANYOL