Page 1

/ ARCHITECTURE PORTFOLIO 2012

AVE HOLBORN


DAVE HOLBORN / ARCHITECTURE PORTFOLIO 2012

Letter of Reference from Atelier PRO Architecten


/ RESUME

Dave Holborn / 39 McIvor St. / Whitby, Ontario / 226.929.7501 / dave.r.holborn@gmail.com

Education 2009-Present Bachelor of Architectural Studies University of Waterloo, Waterloo ON Architectural Design Studio, Environmental Design, Comprehensive Building Construction 2005-2009 Ontario Secondary School Diploma Sinclair Secondary School, Whitby ON Grade 11 and 12 Architecture and Technological Design, Graduated with Honours Qualifications Digital Design AutoCAD, Rhinoceros 3D, Adobe Creative Suite, Google SketchUp, Maxwell Render Studio and V-Ray Render Physical Design Drafting, model making (hand made, laser cutting, CNC), sketching, painting, rendering Awards and Exhibition 2009-2011 Excellent academic standing, University of Waterloo 2010 Cambridge Galleries end of year exhibition, Mural House Project 2009 University of Waterloo end of term exhibition, Architectonics Project 2009 Karen Colins Architecture and Industrial Design Award

Experience May 2012-August 2012 Acre Architects, Saint Joh, NB, Canada Junior Designer Schematic design and design development for small to medium scale residential and comercial projects, visualization and rendering, 3D and physical modeling, graphic representation. September 2011-December 2011 Atelier PRO Architecten, Den Haag, Netherlands Architectural Intern Competition design development, project concept studies, visualization and rendering, 3D and physical modeling, graphic representation, Revit BIM modeling. February 2011-May 2011 Kuwabara Payne McKenna Blumberg Architects, Toronto, Canada Marketing Assistant Design development graphic, promotional graphics and marketing, presentation drawings, CAD drawings, awards and publications media, client/developer/design proposals Extracurricular 2010-2012 Waterloo Architecture Student Association Senior Chair Representing ideas and opinions of fellow students, implementing new strategies to improve student life at the School of Architecture January 2011-September 2011 University of Waterloo Architecture/Engineering Federation Orientation Committee Developing and running a comprehensive orientation to the architecture program, designing events and marketing strategies, coordinating large groups of leaders, documentation and servicing teams

This collection of work reflects an ongoing exploration of architecture and design. Each project is treated as a new opportunity to explore new ideas, respond to new challenges, and build skills and knowledge, both in the studio and in the workplace. Thank you for taking the time to view my portfolio, I hope to have the opportunity to continue this process with your firm.

Dave Holborn


/ PICAROONS MICROBREWERY

August 2012 | Co-operative Work Term | Junior Designer - Acre Architects

Interior rendering - renovated brewhouse

Exterior rendering from entrance lot

Located in an old train roundhouse in Fredericton, New Brunswick, this renovation, restoration, and new build project is the proposed new headquarters for Picaroons Brewery. The historic existing brick building is restored, and re imagined on the interior as the main brewhouse and public tasting areas while the new build and warehouse renovation look to the industrial and historic nature of the trainhouse for aesthetic influence, separating the main programs of the facility, while keeping a unified look. The new build features offices for the brewery function, a public gallery space, and an open community and brewery event space. The backyard “Dooryard� features patios and performance space for seasonal use, and connect the public to the existing park and riverside space adjacent to the building.

Side rendering, - existing renovation and new build addition


/ MOSS PARK CO-OP

Ongoing design work | Design Studio

RESIDENTIAL

ATRIUM OFFICES PUBLIC LIBRARY ART SCHOOL

COMMERCIAL/RETAIL

LIVE/WORK STUDIOS

Breakdown of program

Aerial view

The focus of this current studio term is a mixed used residential development located at the corner of Queen and Jarvis in Toronto, immediately adjacent to Moss Park. The development combines the program of a performing arts school, a large public library, office space, retail and commercial units, and varying residential types including bachelor, small family, and live-work units. My project focuses on the idea of separating the program into clustered zones, interconnected visually and physically through interesting sectional relationships and points of view. The school is imagined as a sloped and terraced form, puncturing through the Jarvis facade, featuring display windows into performance and rehearsal spaces, both formal and impromptu, visible from various points in the public program. The public library serves as a cap to a mixed block of retail and office, with visual connections and physical areas punching down through the space, and interconnected through a series of circulation armatures offering varying conditions.

Main facade - Queen and Jarvis Streets


/ PLEINCOLLEGES EINDHOVEN

December 2011 | Co-operative Work Term | Architectural Intern - Atelier PRO Architecten

Exterior perspective from rear courtyard

Exterior perspective - winter

Exterior evening persective or existing building + additions (Top) Section perspective through common program (Bottom)

This elementary school in Eindhoven, Netherlands sees two school curricula combined into one facility, one focusing on technical education and the other on academic and theory based education. The two schools combine in a new addition connecting the two existing buildings on the site containing the techinical workshops and the academic classrooms. The existing building at the front of the site retains it’s existing historic facade, with renovations to the ground floor and stair tower. The heart of the school is the stepped cafeteria where the two curricula meet. The angled interior ceiling hieghts and wings of specialized school program are what drive the exterior form of the school.

Technical School

Academic School

Common Program Ground floor program plan


/ BLACK SPRUCE BARN

December 2010 | Environmental Design | Design Partner: S. Koltun

Exterior perspective - winter

Interior perspective - winter

Main floor plan and second floor plan (left to right) Interior perspective - summer

This Northern Ontario home, designed to accommodate a large and growing family, draws on vernacular design to respond to it’s environment both visually and responsibly. With a large interior space contributing to natural day-lighting and ventilation, locally sourced materials, recycled timbers, and the inclusion of an active ground source heat pump, this home achieves the sustainable measures a modern home should have without sacrificing spatial qualities and design.

Summer and winter daylighting (left to right)


/ LIGHT OCEANARIUM

August 2011 | Design Studio

Front of House + Admin + Extra Program

Coral Reef Exhibits Open Sea + Kelp Fields Exhibits Deep Sea Exhibits

Exhibit Tanks + Circulation

Exterior perspective from water

BOOK STORE

EDUCATION CENTRE

VITREOUS C_URINALSCHINA K-4915 BARDON

VITREOUS C_URINALSCHINA BARDON K-4915

EXHIBITION SPACE

VITREOUS K-491 5 C_UR BARDON INAL SCHINA

RESEARCH + ANIMAL CARE

K-491 5INALSCHINA C_UR BARDON VITREOUS

VITREOUS C_URINALS K-4915 BARDON CHINA

VITREOUS K-491 5INAL SCHINA C_UR BARDON

KITCHEN

Cross section showing three habitat zones

CAFE OPEN SEA EXHIBITS

OPEN SEA EXHIBITS

This aquarium takes influence from the varying levels of light and visibility in varying depths of the ocean to direct the experience of the visitors, offering varying views on species arranged according to the depths, immersing the viewers into their environment. The design also takes advantage of sea life phenomenon such as bioluminescence to showcase the animals in environments humans never venture to. In addition to the exhibition program, the design features academic spaces for research and lecturing, as well as public event spaces and amenities.

PATIO

Summer and winter daylighting (left to right)


ess

/ KPMB ARCHITECTS

January - April 2011 | Co-operative Work Term | Architectural + Marketing Assistant Natural materials terracotta Operable windows in atria Ventilation at atrium Passive solar shading, louvres on West + South facades

Green Roof Fresh air at operable windows in workspaces

Local materials wood, stone

Floor heights + glazing allow for natural light

Triple glazing on West + South facades to decrease solar heat gain Green roof

Exposed concrete ceilings

Raised floors low level heating cooling

South work loft 2 storeys to minimize shadows

Natural light to lower level Cafe

WORK LOFT

ATRIUM

CIVIC SQUARE

WORK LOFT

SOUTH LOFT

DAYCARE

Environmental features diagram, Vaughan Civic Centre

L

ACADEMIC

OFFICES POND

FLEX IBLE T

I G H T

EVL EN IC

PUB LINK

P

A

R

C

F

O

LO FT

L F F I L L G E E H X CLASSROOM T X STUDENT & ACADEMIC M

O

K

M

R

U

U I

I

N

M

N

T

Y G

OPTION N

Models of design development

LINK

ACADEMIC LOFTS ACADEMIC ACADEMIC FLEX LOFTS LOFTS

SPACES

FLEX FLEX SPACES SPACES

MIXING +

MIXING MIXING+INTERACTION + INTERACTION INTERACTION

Programmatic layout diagrams

These graphic works were created in collaboration with a design team at Kuwabara Payne McKenna Blumberg Architects in Toronto to aid in the development of the programmatic strategies for a new Business School at a North American university. The strategies look at the interior relationships of academic and student spaces as well as the building’s exterior relations and form, influenced by it’s lake side siting. Along with development diagrams, I created presentation drawings and diagrams for marketing purposes; publications, awards, proposal documents SECTION EAST-WEST and project brochures.

3

VIEW 3

April 20, 2011

NORTH-SOUTH SECTION

Presentation drawings; sections, TIFF Bell Lightbox and Maple Leaf Square (left to right) 0 1

5

10m


/ URBAN HOTEL

December 2010 | Design Studio

1:250 Final model

Exterior perspective (top) Typical room interior, perspective section through courtyard (bottom, left to right)

Located in downtown Galt, Cambridge, this hotel provides a place of escape and relaxation as well as a social hub for the downtown area. Submerged beneath the city, the spa offers a space for relaxation and revitalization, with interior spaces and courtyards that project into the larger courtyard above to provide natural light. The bar and the restaurant open on to Main Street, offering a space for interaction and socializing in Cambridge. The form of the hotel creates two interesting outdoor spaces, a contained courtyard directly relating to spa as place for relaxation, and a street-front connection of the bar and restaurant serving as an event space and social link to the city.

Ground floor plan and typical floor plan (left to right)


/ THE MURAL HOUSE

December 2009 | Design Studio

Final model details

1:100 Final Model

Floor Plan Exterior perspective

Set within an open meadow, this 90 sq. metre house features extending cast concrete walls which define the interior space, provide open canvas for the artist’s creative endeavors, and give the building prominence in the large, open setting. The design focuses on an open studio space, surrounded by an operable glazed wall, allowing views into the artist’s work area and the ventilation required for working with aerosol paints. The interior is based around a progression from a defined entrance threshold, through the public space, and to the private studio and bedroom of the resident, each featuring mural walls and a change in elevation to match the topography of the site.

Section through artist studio


/ LINKUPTORONTO

April 2010 | Building Construction + Visual Communications | Design Partner: A. Ashbury

View underpass and structural supports, steel connection detail

View from waterfront trail

Site map including waterfront trail, existing and proposed and view of central pavilion, (left to right)

Designed for the SSEF steel design competition, the LinkUP pedestrian and cycling bridge would serve as a vital link for Toronto’s Waterfront Trail and the broader transportation network. Located in Toronto’s harbour front, an area poised for transformation and expansion, this bridge would connect and create new public spaces as mixed developments continue to expand along the waterfront. The bridge is envisioned as two arms reaching to each other across the harbour’s eastern passage, between Ward’s Island and Cherry Beach. The formerly fractured trails of East and West Toronto are projected over the water and united around an open pavilion. Elevation, plan of central pavilion, and exploded truss detail (top to bottom)


THANK YOU / DAVE HOLBORN

dave.r.holborn@gmail.com / 226.929.7501

Architecture Portfolio 2012  

Collection of works from design studios, course projects, and co-op work terms.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you