Page 1

10 keer fout over de Cloud. Wat u dacht te weten maar niet klopt

www.datamex.be


10 keer fout over de Cloud. Cloudcomputing. U leest erover, hoort erover, spreekt erover. Maar weten we nu wel echt wat het werken in de cloud betekent? Datamex zet voor u 10 misvattingen over de cloud op een rij. Kunt u ze allemaal weerleggen?

Cloudcomputing is gewoon een ander woord voor Hosting Hosting is een vorm van cloudcomputing dat sinds de jaren 90 wordt ingezet voor bedrijven. Complete ICT-omgevingen worden daarbij geïnstalleerd in een eigen of gedeeld datacenter. Gebruikers hebben via een remote desktop toegang tot applicaties. Software as a Service (SaaS – de cloud) is de volgende stap in cloudcomputing, waarbij toepassingen als dienst worden afgenomen. Dit is de cloud zoals we er nu over spreken. Onafhankelijk van het device kunnen applicaties worden gebruikt die door verschillende leveranciers worden aangeboden.

Cloudcomputing is onveilig De meeste bedrijven zijn niet in staat om dezelfde beveiliging te realiseren als de aanbieders van online (cloud)diensten. Daarom zijn zogenaamde ‘on-premise’ systemen (computers en servers binnen een bedrijfsnetwerk) in veel gevallen onveiliger dan systemen in een cloud. Dit wordt veroorzaakt doordat er minder controle is over wat er in de loop van de tijd wordt geïnstalleerd en wat er open wordt gezet naar de buitenwereld. Cloud-leveranciers bouwen veelal het netwerk op met een goede beveiligingspolicy, waarbij wordt aangeraden om te werken met gerenommeerde aanbieders van online diensten.

Cloudcomputing is ongeschikt voor kleine organisaties Onzin! Gebruik van clouddiensten biedt voordelen voor organisaties van iedere omvang. Zo is het bijvoorbeeld voor bedrijven van welke omvang dan ook, kostentechnisch niet te verantwoorden om een eigen mailserver te installeren. Gebruik van een clouddienst voor e-mail is vele malen goedkoper, veiliger en geeft minder zorgen. Naast e-mail kan worden gedacht aan allerlei andere toepassingen die als dienst worden afgenomen.


Cloudcomputing-applicaties kunnen niet worden geïntegreerd Voor cloudcomputing gelden minimaal dezelfde integratiemogelijkheden als voor in-house applicaties. Bovendien wordt veel software opnieuw uitgebracht in een Software as a Service licentiemodel. Veel van deze software kent standaard integratiemogelijkheden met andere applicaties.

Cloud werkt niet zonder internet Een zeer belangrijke misvatting over cloud is dat het niet zou werken zonder internetverbinding. Natuurlijk heeft u wel internet nodig om gebruik te kunnen maken van bepaalde mogelijkheden die de cloud biedt, zoals e-mail, maar ook zonder internet kunt met gekoppelde desktopapplicaties werken. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft Word en Excel. Ook Sharepointdocumenten zijn offline beschikbaar te maken. U bent dus nooit zomaar werk kwijt en u kunt gewoon offline werken tot u weer internetverbinding kunt maken, bijvoorbeeld om gedeelde documenten te delen en te updaten.

Met cloudcomputing verlies je de controle over je automatisering Een associatie die wordt opgeroepen met het begrip cloudcomputing is vaak hosting (Outsourcing van ICT), waardoor je controle over je automatisering verliest. Echter, zoals ook al bij punt 1 aangegeven, is cloudcomputing iets anders dan hosting. Door software die wordt aangeboden als SaaS te integreren in een lokale ICT-omgeving, kan cloud zorgen voor vereenvoudiging, lagere kosten en een hogere betrouwbaarheid. In dergelijke situaties wordt gesproken over hybride ICT-omgevingen.

Er zijn geen IT’ers meer nodig met cloudcomputing IT-beheerders zijn vaak een vertragende factor in de adoptie van online diensten binnen bedrijven. Zij denken dat er minder beheer nodig is, waardoor hun baan niet meer nodig zal zijn. Dit is een onterechte gedachte. Wel zal de rol van een ICT’er veranderen. Daar waar in traditionele situaties een ICT’er verantwoordelijk was voor technisch beheer, zal die rol veranderen naar functioneel ondersteunend. Voordeel is dat zij in dienst gaan werken van de eindgebruiker en dus gaan zorgen dat werkzaamheden slimmer, efficiënter en sneller kunnen worden gedaan.


Ontdek de cloudproducten van Datamex. Kijk hier

Betrouwbaarheid is een probleem

Performance is een probleem

Hoe vaak komt het voor dat u geen e-mail kunt ontvangen op uw privĂŠ mailadres of hoe vaak komt het voor dat apps op uw telefoon niet werken? Betrouwbaarheid is een belangrijk onderdeel in de dienstverlening voor aanbieders van online toepassingen. In de zakelijke wereld zijn afspraken daarover vastgelegd in Service Level Agreements. Diensten van gerenommeerde aanbieders hebben een zeer hoge mate van betrouwbaarheid.

Performance is zelden een probleem bij cloudcomputing, doordat gemakkelijk capaciteit kan worden toegevoegd op het moment dat het nodig is. Systemen en performance worden continu gemonitord en een goede cloud-leverancier zal proactief reageren indien zich er een tekort op een systeem dreigt voor te doen. Met de juiste Service Level Agreements krijgen bedrijven bovendien uptime garanties.

De Total Cost of Ownership is te hoog De meest voorkomende misvatting over cloudcomputing en bovendien niet waar. Cloudcomputing moet de financieel directeur van een bedrijf een besparing kunnen laten zien. Doordat er geen investeringen in hardware en software meer hoeven te worden gedaan, kost de migratie naar een nieuw systeem een stuk minder en heeft het een grote impact op de beschikbaarheid van cash binnen de organisatie. Daarnaast zijn er onmiddellijk harde en zachte voordelen zoals: lagere beheerkosten, hogere beschikbaarheid, betere beveiliging, meer flexibiliteit en uiteindelijk meer productiviteit.


Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf? Contacteer ons

www.datamex.be

Datamex e-book: '10 keer fout over de cloud'  
Datamex e-book: '10 keer fout over de cloud'  

Wat u dacht te weten over de cloud, maar niet klopt. Kijk voor alle cloudoplossingen van Datamex op www.datamex.be

Advertisement