__MAIN_TEXT__

Page 1

D I S TA N S A R B E T E T Ö K A R

Så här får du en fungerande och hälsosam distansarbetspunkt MICROSOFT 365

MILJÖVÄNLIGHET

KONKURRENSFÖRMÅGA

Hjälper till att vara närvarande också virtuellt

Hur tar du miljön i beaktande då du köper IT-utrustning?

IoT drar nytta av data och kommer med nya öppningar för affärsverksamhet

Data Groups kundtidning 1/2020

DG-KUNDSERVICE DÅ DEN ÄR SOM BÄST!


Lokal service, datasupport över hela Finland Arbetet går smidigt då verktygen är i gott skick. Från oss får du de bästa tjänsterna och IT-utrustningen så att arbetsdagen löper så smidigt och kostnadseffektivt som möjligt. Den lokala experten kan snabbt hjälpa till vid problem.

Vi ingår i Data Group-kedjan, som bildades år 1992 och är den största kedjan bestående av IT-specialaffärer. Ett konkurrenskraftigt pris, pålitlig kvalitet och experttjänster är de centrala värderingarna i vår verksamhet. Data Groups 370 experter i stödfunktion samt utmärkta relationer till de viktigaste IT-utrustningstillverkarna och importörerna utgör en bra grund för dessa värderingar.

Data Group-kedjan förstärks! För att få till stånd fungerande IT-lösningar behövs mångsidigt kunnande och de växande behoven kräver specialisering. Vårt breda nätverk av kunnande garanterar att det finns en lösning för alla dina behov. TTL Systems i Tammerforsregionen är en nykomling i Data Group-kedjan och är expert på ekonomi- och kassatjänster. DG AlhoIT i mellersta Finland för med sig gediget kunnande inom ekonomiförvaltningssystem och IT.

VÄ L KO M M E N M E D!

2

TTL Systems DG AlhoIT


Djupkunnande är alltid till fördel för kunden Djupkunnande är viktigt särskilt då kunden har något problem. Produkterna och deras egenskaper måste man kunna om man vill ha framgång i konkurrensen. Databros är en privat aktör inom IT-branschen i Österbotten och företaget är grundat 2006 i Seinäjoki. Databros kom med i Data Group-kedjan 2009. Företaget erbjuder tjänster från grundläggande informationsteknik såsom datorer och mjukvara, ITstöd och-service samt datasäkerhet ända till tjänster inom tyngre tjänster såsom servrar och IT-outsourcing. DATABROS HAR länge samarbetat med Fujitsu. Databros Services Oy:s verkställande direktör Harri Vuolle berättar att det mångåriga samarbetet har fört med sig ett brett djupkunnande om Fujitsus tjänster allt från försäljning av anläggningar till service. – Vi har sålt Fujitsus produkter länge och skolat in oss på tjänsterna. Fujitsu har å sin sida gett oss verktyg och uppskattat vårt arbete. Djupkunnande är väldigt viktigt för oss, för man måste kunna produkterna och deras egenskaper om man vill ha framgång i konkurrensen, berättar han. ENLIGT HARRI Vuolle är djupkunnande alltid till fördel för kunden. Han betonar att djupt och brett kunnande

om produkten blir speciellt nyttigt då kunden har något problem som måste lösas. – Där finns hela poängen. En sak är det praktiska hårdvarukunnandet: vi vet vilken hårdvara eller plattform som fungerar bäst för kundens behov. På så vis får kunden en lösning som motsvarar behovet, tekniskt stöd, garantiunderhåll och reservdelar. Också för tyngre lösningar finns det ett rätt tillvägagångssätt då vi känner till disksystemen och serverlösningar samt licenseringen. Vi kan välja och bygga rätt slags system runtomkring hårdvaran, fortsätter han.

Vi vet vilken hårdvara eller plattform som fungerar bäst för kundens behov.

SAMARBETET MED Fujitsu har också fört med sig erkännande för Databros. Databros premierades förra året i Fujitsu Forum som ”Partner of the Year 2019” inom Norden och Baltikum.

LIFEBOOK 9310X

Marknadens lättaste bärbara tablett Fujitsu Lifebook 9310X är marknadens lättaste bärbara tablett som också har en noggrann touchpenna. Den kan böjas 360 grader och omformas då på ett ögonblick från en bärbar dator till en platt tablett. Den effektiva, mångsidigt kombinerbara bärbara tabletten har egenskaper passande för bruk i företag såsom heltäckande datasäkerhet. Datorn skyddas med infraröd-kamera och PalmSecure-handflateigenkänning anpassat till företagens behov av datasäkerhet. Batteriet räcker i normalt bruk hela arbetsdagen. Produktens finns att fås som DG-tjänstepaket, dvs anläggningar som anpassas efter behoven och tjänster till ett månadspris.

3


Kan en IT-anläggning vara miljövänlig? Har du någon gång funderat varför endel IT-anläggningarär dyrare än andra? Vad borde man annat ta i beaktande vid nyanskaffningar än priset? Då man väljer nytt är det lätt att stirra sig blind på vad det blir att kosta. Men om man ser på lång sikt, blir det förmånligare att välja ett billigt alternativ eller en produkt vars komponenter är designade att hålla länge? I det senare alternativet har tillverkaren också ofta gett produkten en heltäckande servicegaranti. Den bästa lösningen kan finnas någonstans mellan dessa två.

Utrotningen av elektronikprodukternas engångskultur sparar både naturen och pengar.

I ALLMÄNHET är det klokast att välja ett alternativ som är både kvalitativ

och långlivad då det gäller brukskostnaderna och miljön. Inbesparingar fås då produkten betjänar längre i användningen och användningsstopp kommer sällan. Då anläggningen används länge, förlängs dess livscykel och komponenternas livslängd och samtidigt förminskas anläggningens miljöbelastning. I EU har man arbetet mycket för att få bort engångskulturen inom elektronikprodukter. Bestämmelser som träder i kraft år 2021 förutsätter bl.a att anordningarna ska kunna öppnas för reparation och vissa komponenter ska kunna tas loss. Det här är en bra sak både för naturen, kunderna och försäljarna. Färre anläggningar behöver tillverkas men med bättre kvalitet. Kunden igen får en bättre anläggning, längre brukstid och försäljarna har möjlighet att serva mera flexibelt.

Fråga de här sakerna av dig själv då du ska skaffa en ny IT-anläggning 1. Behöver du nödvändigtvis nytt eller kan den gamla repareras eller uppdateras? 2. Motsvarar produkten dina behov då det gäller brukstid och kostnader? 3. Hur länge ännu kan du arbeta med samma produkt och kan brukstiden förlängas på något sätt? 4. Kan produkten repareras och servas? 5. Vilka miljövärden har tillverkaren?

Läs mera om anskaffande av miljövänliga anläggningar:

4


Enligt undersökningar ökar arbetseffektiviteten med 20 % då man använder flera skärmar.

En fungerande distansarbetspunkt ökar arbetseffektiviteten och fungerar väl vid distanspalavrar Arbetet behöver inte vara ett problem hemmavid fast man inte har ett skilt arbetsrum. Dell erbjuder verktygen för arbetspunkten för ett modernt distansarbetande: bärbara datorer, tangentbord, datamöss, extra skärmar och ljudteknik. Enligt Dells produktmarknadschef Onni Vuorio räcker en liten laptopsskärm inte nödvändigtvis för ett effektivt distansarbete. Effektiviteten och funktionaliteten kan förbättras med flere skärmar. – I de separata skärmarna finns nuförtiden ofta strömförsörjning till datorn. Sålunda får man via USB-C-anslutningen datorn, skärmen och strömförsörjningen kopplad med endast en kabel. UNDERSÖKNINGAR VISAR att arbetseffektiviteten ökar med 20 % då man använder flera skärmar. I distansarbete betjänar två skärmar ut-

omordentligt vid exempelvis videokonferenser. – I den ena skärmen kan man ha presentationen framme och i den andra skärmen ser man videopalavern. Då du själv är i tur att presentera är det bra att se både presentationen och mötesdeltagarna. Med bara en skärm ser man många gånger det samma som de övriga ser, konstaterar Vuorio. ETT HELT nytt sätt att göra en snygg, integrerad arbetspunkt i hemmakontoret är en OptiPlex Ultra PC. Den erbjuder tack vare sina egenskaper ett omfattande arbetsbord utan kabeldjungel: bara en kabel som ska kopplas i väggens uttag. OptiPlex 7070 Ultra-centralenheten kan placeras inuti skärmfoten eller bakom skärmen. I bägge lösningar kan man välja den skärm man önskar. – Om man inte har ett arbetsrum hemma så borde arbetspunkten vara enkel att rigga upp fast på köksbordet och städa undan efter arbetsdagens slut. Om man använder sin egen dator i jobbet är det viktigt att man erbjuds resurser för dataskyddet. Data kan skickas och hanteras säkert över till exempel en skyddad förbindelse eller via ett moln.

I DISTANSPALAVRAR kan ljudkvaliteten vara ett problem. Sladdlösa hörlurar med mikrofon är ett bra alternativ då man deltar i palavern ensam från en punkt. Om man är flera deltagare från en punkt behövs en annan lösning. Dells flaggskepp år 2020, Latitude 9510, erbjuder kvalitetshögtalarelement på båda sidor om tangentbordet. Utöver högtalarelementen finns det flera mikrofoner för ljudupptagning. – Du har allt du behöver med dig för ett konferensrum. Ljudåtergivningen i de integrerade lösningarna är nuförtiden på en sådan nivå att det hörs bättre. En del av mikrofonerna mäter och lyssnar på talet som ska återges över linjen. Andra igen lyssnar på omgivande oväsen och kan dämpa det. Lösningen fungerar bäst i konferensutrymmen för ca sex personer.

5


5 Fem tips för ett hälsosamt distansarbete 1. Variera arbetsställningen

Det finns ingen arbetsställning som är den enda rätta. Viktigast är att arbetsställningen är avslappnad och att du inte behöver spänna någon del av kroppen. Det lönar sig att byta arbetsställning ofta, minst en gång i timmen. Det är bra om du har möjlighet att använda två eller flere olika arbetspunkter hemma så ändras arbetsställningen automatiskt då du byter ställe. Försök att minska på sittandet så mycket som möjligt.

2. Håll pauser regelbundet En ordentlig paus är inte att skolka från jobbet utan det höjer koncentrationen. Ofta föds bra idéer då hjärnan får en vilopaus från slitet. Under pausen kan du gymnastisera, gå på en promenad eller göra något annat fysiskt. Det bästa sättet att få mera gjort är att hålla kroppen pigg och aktiv under dagen.

Det bästa sättet

3. Komplettera arbetspunkten med passande hjälpmedel Fastän alla hjälpmedel inte är nödvändiga så kan de vara till hjälp vid vissa besvär. En extra skärm till exempel gör så att man inte behöver kisa med ögonen och nacken får en bättre ställning. En vertikal mus förebygger besvär i händerna och ett elbord hjälper sådana med ryggbesvär. På marknaden finns det till och med en kombination av konditionscykel och arbetspunkt för sådana som vill ha aktivitet under dagens lopp.

4. Få in mera motion i dagen Nuförtiden rekommenderas att man lägger in motionsstunder under hela dagen. Det är till och med nyttigare för hälsan än en timmes lång löpningstur i kombination med passivitet under resten av dagen. Satsa alltså på vardagsmotion och gå fast på en morgonpromenad och lägg in små fysiska aktiviteter under hela dagen.

att få mera gjort är att hålla kroppen pigg och aktiv under dagen.

6

5. Ordna promenadmöten Testa att ordna promenadmöten. Nästan alla mötesapplikationer såsom Microsoft 365 Teams, finns också som telefonappar så att man inte behöver vara på distansmöten vid datorn. Du kan också göra till vana att stiga upp eller sträcka på benen då telefonen ringer.


KONTORET I SKICK MED ETT KOMPAKT ELBORD En trend inom planeringen av kontorsutrymmen nuförtiden är att utrymmet minskar per arbetstagare. Det här ställer krav särskilt på arbetsborden där alla nödvändiga hjälpmedel ska rymmas utan att förglömma ergonomin.

Deltaco har lanserat en ny helhet på marknaden, Deltaco Office. Målet med den är att kontorsjobbet ska vara trevligt och effektivt men ändå förmånligt. Deltacos kompakta DELO-0100 -elbord är både en förmånlig och fungerande lösning då man inte har så mycket utrymme. Det fina med elbordet är att bordsskivan går att luta. Bordet har också en LED-styrpanel där man kan spara tre olika höjdinställningar. Utöver detta är bordet tystlåtet men orkar ändå lyfta 55 kg. – Vi har utvecklat en skenmonteringsmetod som sparar på dyrbart bordsutrymme. Det är lätt och problemfritt att montera nya tillbehör till exempel skärmfot, blankettfack samt pennhållare i fästskenorna, berättar man från Deltaco. DET FINNS många olika tillbehör att fås till bordet. Kablarna exempelvis kan lätt göras osynliga med olika kabelsamlare eller -kanaler. I sortimentet finns också en bred musmatta där man kan ladda sin smarttelefon i ena hörnet. För tabletter och laptoppar finns det stativ med fem olika höjdinställningar. EN ANNAN viktig anskaffning för ergonomin är arbetsstolen. Deltaco har också ett nytt alternativ för stolen, en ergonomisk ståstol DELO-0302. – Ståstolen lämpar sig för sådana som vill prova någonting mellan sittande och stående. Stolen effektiverar blodcirkulationen och minskar på påfrestningen för ben och fötter.

Med produkten kommer också en arbetspunktmatta, berättar man från Deltaco. I sortimentet finns också en mera traditionell arbetsstol DELO-0304 samt sitt- och ståstolen DELO-0303.

Du kan planera ett eget drömkontor med Deltacos planeringsverktyg som passar såväl både för hemmakontoret som hela företagets behov.

D E LTA C O VÄ R N A R O C K S Å OM MILJÖN Deltaco evaluerar och utbildar sina leverantörer så att miljöpraxis och etiska anvisningar kan följas. Deltaco är med i Forest Stewardship Council, vilket hjälper att säkerställa att förpackningar tillverkas enligt principerna för ett hållbart skogsbruk. Förpackningarna designas så att de vållar så lite avfall som möjligt. Lastpallarnas volym försöker man maximera så att miljöpåverkan från logistiken kan minskas. Också transportsätt ochrutter effektiveras hela tiden.

Elbordet DELO-0100 är också din coach i välmående. Bordet har en funktion som med regelbundna intervaller påminner dig att resa dig från stolen.

7


VAR NÄRVARANDE OCKSÅ VIRTUELLT Distansarbete utmanar också våra sätt att meddela oss och kommunicera med våra kollegor. Hur kan jag hållas ajour med projektet då jag inte träffar mina kollegor? Hur når jag mitt team enklast och hur kan jag dela filer med dem utan att de drunknar i e-posten?

I allt det här har företaget Microsoft 365 till sin hjälp. Det erbjuder videokonferenser, snabbmeddelanden, samanvändning av dokument, molnsparande och alla bekanta Office-program. Plocka de bästa tipsen för bättre distansarbete.

8

1. Planera och kommunicera Gör en aktivitetslista åt dig själv över saker du vill få gjort under dagen på distans. Bestäm när du koncentrerar dig endast på arbetsärenden och meddela dina kollegor när du är anträffbar. Berätta fortlöpande hur saker framskrider. I teamarbete kan du använda t.ex. Microsoft 365 Teams där det är möjligt att bl.a. chatta, hålla distansmöten och dela filer.

2. Inkludera mötesdeltagarna Distansmöte är inte alltid lätta att hålla. Även i vanliga möten deltar en del aktivt, en del följer mera från sidan och en del gör något helt annat. Det här kommer fram särskilt i distansmöten. För att få allt ut av ett distansmöte är det viktigt att de rätta personerna deltar i mötet och att de är ”virtuellt” närvarande på mötet. Uppmuntra alla att delta! Håll pauser regelbundet och fråga efter andras åsikter i ärenden antingen genom att prata eller i chatfönstret. En del möten kan vara bra att hålla som promenadmöten exempelvis.

3. Håll kontakt De bästa idéerna föds oftast då man pratar i korridoren eller under kafferasten. Många som jobbar på distans saknar dessa stunder. Håll kontakten med dina kollegor fast ni inte har något egentligt möte inbokat. Du kan t.ex. ringa din kollega och fråga hur det går och om hon/han behöver hjälp i något ärende. Du kan dela en nyhet, åsikt eller ordna fast en bildtävling.


FÖRDELARNA MED DG MICROSOFT 3 6 5 -TJ Ä N S T E N De nyaste egenskaperna i Microsoft 365-tjänsten är alltid i bruk Vi installerar och gör ändringar snabbt och flexibelt Våra avtal är schyssta Den lokala experthjälpen finns nära En helomfattande tjänst, alla tjänster och utrustning från samma ställe

1 Alltid de passande egenskaperna i bruk Microsoft 365-tjänsten utvecklas fortlöpande och möjliggör nya, effektiva arbetssätt. Vi ser till att ditt företag tar i bruk de egenskaper som ni har mest nytta av vid en passande tidpunkt. Med de rätta verktygen är det trevligt att arbeta och produktiviteten ökar.

2 Bättre samarbete med Microsoft 365 Distansarbete har ändrat på sättet hur vi arbetar. Samtidigt utvecklas lösningar som underlättar arbetet hela tiden. Vår Microsoft 365-tjänst inkluderar alla kontors- och kommunikationsegenskaper som behövs för ett bättre samarbete inom företagen. • Kända Office-applikationer: Outlook, Word, Excel, PowerPoint och OneNote • Teams-möten och teamarbete • E-post och kalender • Delning av filer och samanvändning • Enhetshantering – problemfri installation av nya arbetsstationer, administration och underhåll • Dina programvaror och tjänster hålls alltid up-to-date • Den lokala experten tar i bruk Microsoft 365 för din räkning och vårt stöd löser eventuella problem snabbt • En dataskyddad arbetsmiljö

Kunnande och utbildning För att användarna ska kunna utnyttja verktygen till fullo i sitt dagliga arbete måste man också ordna med utbildning. Från oss får du stöd vid ibruktagandet och hur man använder verktyget också i form av utbildning.

3 En passande IT-lösning från ett ställe Microsoft 365 är också en del av vårt tjänstepaket (PalveluPaketti) där du får passande IT-tjänster och -utrustning till ett månadspris. Vår lokala expert sköter om ditt företags utrustning, programvaror, tjänster, dataskydd samt andra IT-behov och erbjuder snabbt hjälp i problemsituationer. Utöver den lokala experten finns det 370 andra experter runtom i Finland.

9


IoT – inbesparningar och nya möjligheter för affärsverksamheten IoT drar nytta av data och kommer med nya öppningar för affärsverksamheten med hjälp av olika smarta lösningar. IoT (Internet of Things) betyder ”sakernas internet” alltså föremål, enheter och fordon som är kopplade till nätet. Bakom den svårtydda förkortningen finns en mängd saker som på olika sätt kan hjälpa till i affärsverksamheten. Med hjälp av IoT rensas onödigt arbete och kostnader bort, verksamheten effektiveras, konkurrenskraften förbättras och till och med ny affärsverksamhet och tjänster

kan skapas. Med hjälp av den kan man samla in stor mängd data i realtid samt förebygga och kontrollera risker. ANVÄNDNINGSÄNDAMÅLEN ÄR många och det lönar sig att modigt starta pilotprojekt för nya ändamål. Med IoT-sensorer kan t.ex. mäta hur många människor som befinner sig i ett utrymme, hurudan luftkvaliteten är, finns det en bil i parkerings-

rutan, hur full är skräpkorgen eller är någon enheten påslagen. Idéen är alltså förenklat sagt att samla in data som kan användas för att förstå företagets verksamhet på ett djupare plan och härigenom få tag på områden som kan förbättras, saker som slukar tid och göra korrigeringar. Om det i företaget görs t.ex. mätningar som kräver återkommande, manuellt arbete så kan dessa troligtvis automatiseras.

I och med teknikens

KO N K R E TA A N VÄ N D N I N G S O M R Å D E N Kund-WC: På basen av antalet gånger dörren har öppnats vet man hur många personer som varit här och vilka tider. Med hjälp av den informationen kan kostnadseffektivt säkerställa att utrymmet alltid är rent och att det finns papper.

Kontor: Man kan identifiera när det finns personer i utrymmet och annars stänga av apparater. På basis av kalenderbokningarna kan man också justera presentationstekniken.

Lantbruk: Faktorer som inverkar på växternas tillväxt mäts; värme, regnmängd och ljusmängd. På basis av resultaten kan man tolka hur värdena påverkar produktionen och göra en prognos när det torde vara rätt tid att skörda.

Affärer: Kassaköer kan övervakas och kunder kan styras till rätta kassor med hjälp av infoskyltar. Också hyllplatser kan optimeras eller informera åt kunden om lediga parkeringsrutor i P-huset.

10

utveckling så finns IoTlösningarna till hands för allt flere företag och man kan skapa märkbara konkurrensfördelar. Fråga efter mera information!


Reolink erbjuder två olika paketlösningar: ett basicpaket RLK4 med fyra kameror eller en mera skräddarsydd, RLK8 med upptill åtta kameror som är lösningen för olika behov.

Dagens kameraövervakning och lite in i framtiden också Reolink gör så att det blir enkelt att ta ibruk övervakningskameror. Också bildkvaliteten är modern, ingen otydlig pixelsmörja. I nutidens övervakningssystem börjar den förstklassiga funktionaliteten redan vid ibruktagandet. Då man förut var tvungen att ha en montör för installationen så representerar Reolink en helt ny värld där installationen bara betyder ”upp med paketet och på med strömmen”. Ibruktagandet räcker bara några minuter.

Systemet installerar sig själv i praktiken.

– Systemet installerar sig själv i praktiken. RLK8-paketet innehåller

allt man behöver dvs inspelare, kameror, kabel och mus. RLK4-paketet innehåller inga hårdskivor. Från kontoret eller det som ska övervakas behövs bara en extern skärm dit man kopplar enheterna. Sen är det klart, säger Sandcoms Account managerKim Sahlstedt. I GAMMALMODIGA övervakningssystem är bildens dåliga kvalitet ofta en svag punkt – det går knappt att urskilja vad som rört sig framför kameran. Reolinks bildkvalitet är mycket tydlig också i mörker och utöver detta kan kamerorna användas både inomhus och utomhus. De kan användas i många olika miljöer; hemma, kontor och hallar. Med

RLK8-paketet kan man ha upp till åtta kameror. Övervakningen kan göras trådlöst eller enligt PoE-principen där man överför både ström och data i samma kabel eller en kombination av dessa två. Inspelningen fungerar automatiskt 24/7 och användaren behöver i praktiken inte göra någonting efter installationen. – Paketet med fyra kameror har kapacitet att spela in 1,5 veckas data med bra bildkvalitet. Då utrymmet blir fullt så sparas data automatiskt ovanpå gammal data så användaren behöver inte radera gammalt. I allmänhet om det händer nåt så har det skett föregående natt eller på veckoslutet, säger Sahlstedt.

D E S T Ö R S TA F Ö R D E L A R N A MED REOLINK I ETT NÖTSKAL + Installationen – det handlar om minuter, inte timmar + Bildkvaliteten är mycket tydlig + Pålitlighet + 24/7-inspelning

11


I T-TJ Ä N S T E R

ENKELT FÖR BARA EN MÅNADSAVGIFT Gick datorn sönder mitt i allt och nu borde du i jobbstressen hinna undersöka hurudan en ny borde vara? Hur är det då med dataskydd och hjälp i problemsituationer? Nu kan du pusta ut för nu kan det inte bli lättare att göra nya anskaffningar av IT-utrustning och -tjänster. Data Group erbjuder färdigt uttänkta och paketerade IT-helhetslösningar i det förnyade PalveluPaketti. – Om det kommer en ny arbetstagare till företaget får hon/han allt som behövs i PalveluPaketti för en må-

12

nadsavgift. Det är enkelt för företagaren då man vet exakt vad man betalar för och att det inte tillkommer några andra dolda kostnader för installationer eller något annat, berättar Jarno Hämäläinen från Data Group.


I ALLA PalveluPaketti ingår bl.a. en bred version av Microsoft 365, det nyaste Windows-operativsystemet, fjärrstöd vid problem, förutseende service samt dataskydd och säkerhetskopiering av filer. – Vi erbjuder olika PalveluPaketti, som alltid skräddarsys flexibelt enligt vad företaget och arbetstagarna behöver. Arbetet kan göras smidigare genom att välja de rätta applikationerna, andra tillbehör såsom extra skärmar eller programvara specifikt för sin bransch. Vid behov kan också nya laptoppar ingå i paketet, berättar Hämäläinen.

Det är enkelt för företagaren då man vet exakt vad man betalar för.

DET SOM är nytt är att paketen erbjuds till hela företaget – dessa också enkelt och tydligt till en fast månadsavgift. – De kan t.ex omfatta det trådlösa nätverket, printerlösningar, serverutrymme eller underlag för webbsidor. Andra behov kan vara infoskärmar, tillträdeskontroll, kassalösning eller presentationsteknik, tillägger Hämäläinen.

Bekanta dig med PalveluPaketti:

13


Böjbara skärmar säljs i olika storlekar. Av dessa är CH89modellen den tydligare och större med 34 tums skärm och CH80modellen har en 27 tums skärm.

En böjbar skärm tar dig till nya nivåer. Samsungs böjbara skärm är nog någonting som du inte ens har kunnat föreställa dig. Den är ojämförbar då det kommer till att hantera stora helheter och detta med en och samma skärm. Samsungs böjbara skärm är som två olika skärmar i en extrabred skärm. Den passar utmärkt för alla som gör flera saker samtidigt och behöver mera skärmutrymme. I skärmen finns också Samsungs Picture-by-Picture -funktion (PBP) med vilken du kan koppla in två enheter i skärmen samtidigt utan att bildkvaliteten lider. Den ena bildens storlek kan justeras att vara högst 25 procent av skärmens area. Du kan t.ex. i videomöten ha videobilden som en liten ruta i nedre kanten och i huvudvyen kan du hantera presentationsmaterialet. DEN BÖJBARA skärmens upplösning är också en klass för sig – den är t.o.m. 2,5 gånger bättre än i Full HD. Du ser flere detaljer på en gång och behöver inte flytta omkring eller zooma in så mycket. Den böjbara skärmen är också behaglig för ögonen. Skärmens krökning motsvarar människoögats naturliga krökning vilket gör tittandet trevligt och t.o.m fascinerande. Skärmen har också Eye Saver Mode som minskar på det blåa ljuset samt Flicker

14

Free-teknologi. Detta ökar på behagligheten och minskar trötthet i ögonen. Skärmen kan justeras i vertikalt läge, lutas, böjas och vridas så att den anpassar sig till många olika arbetsställningar. DET SOM orsakar mest grått hår med IT-utrustning torde vara kablar och mängden av dessa. Samsungs böjbara skärm får poäng även för att detta har tagits i beaktande. Via USB Type-C-kopplingen överförs både ström och data samt skärmsignalen – så du

behöver bara en kabel. På så sätt hålls din arbetsomgivning snygg. Skärmen känner också genast av utrustning som kopplats in. T.ex. i teamarbete är det enkelt att växla mellan olika laptoppar. Du kan koppla in vilken dator som helst till skärmen, också MacBook och mobila enheter.


370 experter

Lokal service, support som omfattar hela landet

15


DG-DATAÅTERSTÄLLNING Har du tappat bort data eller har data gått förlorat i lagringsverktygen eller lagringssystemet? Tag fort kontakt med oss, vi hjälper till att återställa data.

Läs hur du ska göra:

D ATA G R O U P S K U N D T I D N I N G Utgivare: Data Group Finland Oy, Ylistönmäentie 31, 40500 Jyväskylä. Chefredaktör: Jarno Hämäläinen. Utgåva: 15 000 st. Tryckeri: Painotalo Plus Digital, Lahtis 2020. Format och press: Kamua Oy.

Profile for Data Group

DG Asiakaslehti - Uusin svenska  

DG Asiakaslehti - Uusin svenska