Page 1

Dansk Automobil sports union

â– nr. 6, 2011

Fest og farver

i FĂŚlledparken

Festlig jysk fynsk fejde

Blandede betingelser i Barmosen

Miraklet fra udkantsdanmark


indhold

8 Nicolas Kiesa udgjorde til DEC-løbet på FDM Jyllandsringen den 13. august den ene halvdel af kørerduoen i Nissen Racings Porsche GT3. Og den tidligere Formel 1 kører kvitterede for tilliden ved først at sætte Porschen på pole position foran Michael Outzen, der sad i Team Carambas hidsige BMW M3, og siden at sætte et opskruet tempo, der resulterede i sejr.

Historisk

4

Munkebjerg Hillclimb

Banesport

4

Formel Ford midtvejs

Historisk

6

CHGP for 11. gang

Dragracing

10

Med Stig Neergaard i USA II

16-21

Rallycross

11

Dansk NEZ-succes

Når man siger racerbane, tænker de fleste uvilkårligt på en asfaltbane. Dem har vi lige nu tre permanente af i Danmark. Og så var der jo også den legendariske Roskilde Ring, der blandt andet lagde asfalt til de to eneste Formel 1 løb, der er kørt på dansk grund. Det var i 1961 og 1962. Vi ser nærmere på de nuværende baner i dette nummers tema og får en kompetent herre til at vurdere dem fra et sportsligt synspunkt. Vi ser også tilbage til Roskilde Rings guldalder og hører om fremtidsvisionerne for Korskroen.

Karting

12

SM i barmosen

Karting

13

Nationalholdet i sving

Karting

14

Rotax-ros til Thy

15

Med 17 danske deltagere samlet set i de to kategorier KF3 og KF2 var Danmark også i år særdeles godt repræsenteret ved de officielle europamesterskaber i karting. Mesterskaberne blev afviklet 22.– 24. juli på banen i spanske Zuera, og for ottende gang siden 2005 resulterede det i dansk medalje ved et EM eller VM; en fornem statistik.

Rally

24

Fest og fejde

Rally

25

DM i Slagelse

Rally

26

Sprint X 2

Folkerace

27

Tredagesløb

30 Etableringen af en ny motorbane kræver masser af stædighed og motivation samt en pæn sjat benzin, for ellers kører man hurtigt ind i en blindgyde – uden bakgear. Sjællands Auto Sport (SA) blev i 2010 stiftet af ildsjæle inden for banesport på løst underlag. En banesports-klub med respekt for sig selv har naturligt ambitioner om at etablere sig med en permanent motorbane. SA tog det første skridt til projektet med en midlertidig rundbane på en mark lidt uden for Øster Klippinge på Nordfalster.

Rallycross

28-29

EM & Ørnedalen

Crosskart

30

Talenterne får hjælp

MRC

31

NM i Næstved

DASU

32-33

Hvorfor ny struktur?

Banesport

24

På Lolland kan de selv

Officielt blad for Dansk Automobil Sports Union Autosport forbeholder sig ret til at nægte optagelse af annoncer. Autosport tillader ikke erhvervsmæssig af-fotografering af bladets indhold og påtager sig intet ansvar for rigtigheden af eller fejl i privat- såvel som erhvervsannoncer.

Ansvarshavende redaktør: Jens Færgemann. Tekster til bladet sendes på e-mail: jf@dasu.dk Annoncesalg: DASU, tlf. 43 26 28 80, e-mail: dasu@dasu.dk Skribenter: Rally: Ib Trebbien, 56 36 31 03. Karting: Niels Kiilerich, 97 52 85 30; Louise Arp, louise_149@live.dk. Klubrally/rally: Gert Mortensen, 26 20 01 74; Allan Post, 40 15 53 25, allanpost@vejen-net.dk. MRC: Johnny Pedersen, 21 29 42 27. Baneløb: Ib Trebbien, Åge Keseler Kirketerp, 40 60 63 98. Bilorientering: ÅGE KESELER KIRKETERP, Finn Larsen, 46 49 11 16. OFFROAD: ÅGE KESELER KIRKETERP; DENNIS MUNCH. Historisk MOTORsport: ANNI HANSEN; MICHAEL EISENBERG. Layout og tryk: kls grafisk hus a/s Hvidovre trykt Co2 NEUTRALt www.kls.dk. trykt Oplag: 8.000. Abonnement/medlemmer: Årsabonnement: kr. 500,-. Dansk Automobil Sports Union, Idrættens Hus, 2605 Brøndby, Tlf. 43 26 28 80. Fax 43 26 28 81, Mandag-torsdag kl. 10-14.30, fredag kl. 10-12, E-mail: dasu@dasu.dk, www.dasu.dk Direktør: Jan Rodtwitt. Formand: BENT MIKKELSEN

September 2011 Autosport

3


DASU

Steffen Møller fik hurtigt banket konkurrencerusten af og sluttede løbsweekenden med en podieplads.

Debut og et comeback i Formel Ford Tekst og foto: Åge Keseler Kirketerp

Midtvejs i DM-serien for Formel Ford satte Egebart Motorsport sit kraftige dækaftryk på startfeltet med fem kørere. Sander Wichmann Mortensen fik sin racing-debut efter flere år som mekaniker for faderen Frank Mortensen, hvorimod Steffen Møller fik et lille comeback efter to DM-sæsoner (2002 og 2003) i FF’eren. Steffen Møller havde smugtrænet til opgaven ved en trænings-onsdag på Padborg Park. Konkurrencerusten forsvandt så godt i det sønderjyske regnvejr, at comeback’et blev belønnet med en treer i løbsweekendens andet DM-heat på FDM Jyllandsringen.

Sander Wichmann Mortensen debuterede med stor respekt for, at der ikke skulle scores unødvendige - dyrebare – afkørsler. Alligevel viste nordsjællænderen fornuftig race craft og fik samtidig hjemkørt håneretten over senior, som udgik af første DMheat og herefter fik problemer med tempoet i DM-heat to. I front var Jesper K. Egebart urørlig i sin Ray, og østjyden forbedrede desuden banerekorden på FDM Jyllandsringen. Med fem sejre og to andenpladser totalt har Jesper K. Egebart etableret et komfortabelt forspring i DM-stillingen foran forkølelseshæmmede Jacob Nørtoft, som dog pønser på at score sin første heatsejr i efteråret. Et forsigtigt gæt vil være, at dette bliver effektueret ved treløbs-arrangementet på Ring Djursland først i september.

I Zetec Cuppen for de lidt ældre FF-racere vandt Morten Dons foran Mikkel Byrialsen. Vest-

I det andet DM-heat viste Michelle Gatting, at hun efterhånden er kandidat til podie-

Sander Wichmann Mortensen (th.) fik en fornuftig FF-debut i race, hvor faderen Frank blev svigtet af konkurrenceheldet.

jyden havde aldrig før kørt på motorbanen ved Silkeborg, men fightede af hjertens lyst med de lidt hurtigere Duratec’er efter en lille tilvænningsperiode.

placeringer med tredjebedste omgangstid. Et langt hjulspind på startstregen kostede dog dyrebare sekunder.

Munkebjerg

u n d e r va n d

Steen Laursen, Rødkærsbro, tog en klassesejr i sin Fiat Abarth 1000 TCR.

Tekst og foto: Michael Eisenberg

Regnen satte sit præg på begivenhederne, da Munkebjerg Hillclimb blev afviklet for trettende gang 4

Autosport september 2011

af Historisk Motor Sport mellem Vejle Fjord og Munkebjerg Hotel.. Men det kunne ikke overskygge, at løbet er et udstillingsvindue af karat for den historiske motorsport i Danmark. Med biler fra 1925 til 1985 og med hård kamp om placeringerne blev løbet en oplevelse for både deltagere og de mange tilskuere, der efterhånden nåede frem til bjerget, inden regnen satte ind igen.

Vinderen Jan Sørensen fra Hammel får et champagneskumsprøjt af nr. to, Vincenzo Santangelo fra Hinnerup.


historisk DASU

CHGP

for 11. gang Tekst og foto: Anni Hansen

I weekenden den 6.–7. august 2011 kørtes Copenhagen Historic Grand Prix for 11. gang. Fredag den 5. august var der som tidligere år pressemøde på Københavns Rådhus, hvor overborgmester Frank Jensen og DASU’s præsident C.C. Hansen bød velkommen. Her blev nogle af de professionelle kørere, der skulle køre Royal Pro/Am løbet, præsenteret. Det er frivillige amatører, der stiller historiske biler til rådighed for løbet, eller som Emanuele Pirro kaldte dem ”the owners”. Der blev vanen tro kørt ”Race for Riget” i frokostpausen begge dage, hvor publikum mod betaling kan få et par omgange på banen sammen med en professionel kører. Dette arrangement gav samlet 100.000 kroner, som blev overrakt til Rigshospitalets børne- og ungdomsafdeling.

løbet succes og vandt suverænt Pro/Am Jan Heiselberg gentog sidste års en med samm år i og lx Priau y And med i BMW 2002. Sidste år sammen Emanuele Pirro.

Tidligere DTC-mester Jesper Sylv est i Lotus Cortina har sammen med sin bror Steffen Sylvest arbejdet hårdt på at få bilen klar til dette års CHGP. Indsatsen resulterede i to solide andenpla dser efter Otto Reedtz-Thott i Lotus Elan og foran de øvrige Lotus Cortinae r.

ns ved pressemødet på Københav Tom Kristensen og Emanuele Pirro vandt De . team s Man Le is Aud i ger Rådhus. De to er tidligere kolle yderli(2000-2002). Emanuelle vandt sammen Le Mans tre år i træk Mans Le ne inter s dere i Tom nu 8-5 til gere i 2006 og 2007, så det står kamp.

Giv Otto Reedtz-Thott en Lotus og et udfordrende heat, så er han kørt. Her er han i den blå Lotus Elan i svinget for enden af langsiden. Resultatet blev to førstepladser i 65-klassen.

Mercedes-Benz havde medbragt en nøjagtig replika af den 300 SEL 6,8 AMG, der indledte det succesfulde samarbejde mellem AMG og Mercedes-Benz ved helt uventet at besætte andenpladsen i Spa 24 timersløbet i 1971. Bilen deltog også i ”Race for Riget”.

6

Autosport september 2011


banesport

TREBBIENS RACELOG på pole position foran Michael Outzen, der sad i Team Carambas hidsige BMW M3, og siden at sætte et opskruet tempo, der resulterede i sejr. Men det holdt hårdt undervejs. I star tfasen opbyggede Nicolas Kiesa flere gange et solidt forspring, blot for at se det forsvinde i den blå sommerluft, da der flere gange kom safety car på banen efter andres uheld. Og i løbets slutfase, hvor dækkene hang i laser, måtte han se Thomas Vestergaard komme nærmere og nærmere i Jacobsen Motorsports Porsche GT3. Da løbets blev flaget af efter fire timers race, var der 20 sekunder mellem de to ens biler.

”Hvorfor tager du billeder af andenkøreren?” spurgte Michael Nissen. Nicolas Kiesa var ny mand i Porschen.

Tekst og foto: Ib Trebbien

13. august, DEC på FDM Jyllandsringen: ”Nu skal det vise sig, hvor gode de Porscher er”. Rygtet var løbet i for vejen og nåede mit øre aftenen inden DEC-løbet på FDM Jyllands-

ringen. Nicolas Kiesa skulle udgøre den ene halvdel af kørerduoen i Nissen Racings Porsche GT3. Og den tidligere Formel 1 kører kvitterede for tilliden ved først at sætte Porschen

Stjernedrys i DEC Nicolas Kiesa var dog ikke den eneste internationale stjerne i feltet denne dag. Har tmann Racing dukkede op med deres nykårede europamester, italienske Fabrizio Giovanardi og teamets velkendte Honda Accord. Italieneren er et af de allerstørste navne i inter national standardvognsracing de seneste 10-15 år. Han har været verdensmester i kar ting og har, udover dette års europamasterskab med Har tmann, vundet EM to gange med Alfa Romeo, mens det var forløber til det

nuværende WTCC, en Euro Cup, ligeledes med Alfa, to britiske, to italienske og et spansk standardvognsmesterskab. Det var altså en særdeles kompetent og er faren herre, der stillede til star t på FDM Jyllandsringen denne augustlørdag. Heldigvis for de øvrige deltagere i toliter-klassen deltog han og teamejer Hans Har tmann dog kun for at finde et godt setup inden Grand Prixet, hvor Giovanardi efter planen skulle udfordre det skandinaviske STCC-felt. FDM Jyllandsringen var dog ikke helt italienerens livret. Han fandt banen for snoet og langsom. Han formåede dog at køre tredjehur tigste omgang i løbet, 1:11,229, kun overgået af Michael Outzen og Nicolas Kiesa. Jubilæum Der var jubilæum hos HM Motorspor t. Det var løb nummer 25 for teamets traktorgrønne Citroën C2 1600, og det blev fejret med en generel tredjeplads foran alle toliter-bilerne. Og fra næste løb skal deltagerne i klasse 2 fr ygte den lille C2’er endnu mere. Teamet gør nemlig alvor af deres tr usler om at lægge en tolitermotor i raceren, da der ikke længere er konkur rence i den lille klasse.

FDM Jyllandsringen snor sig lidt for meget efter Giovanardis smag.

HM Motorsport havde jubilæum med deres grønne Citroën C2.

8

Autosport september 2011


dragracing

Stig Neergaard Af Søren Madsen, venstre topstykke

Det var tirsdag den 8. marts 2011 meget tidligt om morgenen (så tidligt, at det var os fire som åbnende Kastrup Lufthavn), at vi som et rent dansk team skulle til USA for at køre for tredje gang i et NHRAløb. Vi var ikke helt vågne endnu og vidste, at det blev en lang tur til Gainsville i Florida, men at vi stod foran en rejse spækket med så mange oplevelser over kort tid, det vidste ingen af os.

Kl. 18 lokal tid landede vi i Miami, og så var det af sted til biludlejningen og fuld fart nordpå. Vi skulle køre i alt 500 km, før vi kom til Gainsville. Første stop var efter 100 km, hvor vi trætte efter en lang flyvetur hurtigt faldt i søvn. Vi vågnede kl. 6 onsdag morgen, og efter et solidt amerikansk morgenmåltid gik turen videre nordpå. Vi kørte ad den gamle landevej langs med kysten og strandene. Efter et par stop for at kigge på det flotte vand gik turen videre mod Cocoa Beach, hvor John F. Kennedy Space Center ligger. Her havde det flasket sig således, at en rumfærge - som skulle lande for sidste gang - faktisk var på vej ned, lige netop som vi stod dér. Langt ude i det fjerne kunne vi se NASA og landingsbanen. Vi havde fået at vide, at vi skulle lytte efter knaldet, når rumfærgen gik gennem atmosfæren, og pludselig kom der to høje knald ligesom kanonslag på nytårsaften. Alle kiggede op mod himlen og der var den! Det hele 10

Autosport september 2011

var overstået på 15 minutter, og så gik turen videre nordpå langs med kysten mod Daytona, hvor der var Daytona Bike Week - verdens største Harley-træf. Sikke en masse motorcykler, bikes og bikere! Alle var rolige, festede og kiggede på damer og bikes - endnu en af de store oplevelser, som vi fik den dag. Dagen endte med, at vi fandt et motel lige uden for banen i Gainsville, for vi vidste, at vi de næste fire dage skulle sove i vores køjer i traileren og ikke ville få et bad før søndag. Så lidt ”luksus” skulle vi da have forinden. Torsdag morgen holdt vi ved turens mål: Gainsville NHRA løb 2011. Her skulle vi endelig lave Topfuel igen oven på en lang vinter. Inden vores ankomst havde Stig sammen med Gert kørt hele trækket fra Los Angeles i Californien til Gainsville i Florida.

ke), Peter (altmuligmand) og mig (venstre topstykke), kunne med det samme komme i gang med at gøre raceren klar til weekenden. Nu var vi i vores es: Nitro i næsen, olie på fingrene og masser af larm. Der var en fed stemning i hele teamet, selv om vi var to mand for lidt.

mer tre. Her kørte vi 3,97 sek. og 498 km/t på de 1000 fod (300 m), men der manglede desværre lidt

300.000 tilskuere Gaternationals, som løbet hedder, har over 100.000 tilskuere hver eneste dag i de tre dage, vi kører. Banen ligger ude i et naturområde, og der er nogle som siger, at der er alligatorer i vandet omkring banen - vi var meget forsigtige om natten, når vi skulle tisse. Vi fik synet bilen om fredagen og var nu klar til den første tur i 2011. Det skulle vise sig, at der var lidt problemer med tændingen, så første tur blev ikke som den skulle, men vi fik så vist, at vi kan arbejde

Det vil sige i alt 4.500 km – en rute som mange ægte truckere nok ville give deres højre arm for at køre. Efter flere små problemer var de kommet frem og havde stillet det hele op, så vi fire, Jonny (bundmand), Tom (højre topstyk-

under pres. Tur nummer to var meget bedre. Vi kørte person- og bilens bedste tid: 3,96 sek., 500 km/t. Vi lavede ingen fejl, og der var ikke noget der gik i stykker, så nu var det bare om at ramme rigtigt til kvalifikationstur num-

endnu for at komme med i finalerne søndag. Det skal nævnes, at kun de 16 hurtigste går videre, og der deltog 22 biler i vores klasse. Nu var det bare om at satse hele butikken; vores 60 feet tider var i orden, så det var på det sidste af banen, vi skulle hive 5/100 af tiden. Det lyder ikke af meget, med det var det! Vi fik en tur som nummer tre - lidt bedre, men desværre ikke nok, vi var jo oppe imod alle de store fabriksteam, så vi måtte desværre se på, at de andre kørte finalerne om søndagen. Vi fik vist flaget, fik mange nye venner og skulderklap og ikke mindst lavede vi ingen fejl, selv om vi var to mand for lidt, og der i USA kun er 40 minutter imellem runderne. Søndagen gik med at pakke det hele sammen, for nu skulle hele trækket med racerbilen og alt det andet hjem til Danmark efter seks måneder i USA. Med færge tog det 30 dage til Danmark for hele trækket og bil. Søndag sluttede med et fortjent bad til alle og en hyggelig teammiddag, før vi sagde på gensyn til hele teamet. Mandag morgen startede vi fire så køreturen sydpå tilbage til Miami. I de næste dage skulle vi bl.a. besøge et dragracingmuseum, besøge Sebring-banen og se Miamis natteliv.


rallycross

Søren Mortensen viste vejen

Tekst og foto: Jørgen Ring-Andersen

De to danske deltagere ved NEZ Rallycross mesterskabet, Søren Mortensen og Jonas Skaaning, har virkelig bevist deres værd. Allerede i det første løb i Litauen var de begge med i A-finalen og sikrede sig gode point i mesterskabet. Jonas deltager med en Honda Civic (gruppe N), men i klassen for Super 1600 biler. Søren deltager i sin Citroën Saxo VTS. I Litauen var det første gang, at både han og Jonas deltog i et internationalt mesterskab, og til trods for den manglende rutine, så var Søren sikkert i A-finalen og fik en meget fornem tredjeplads i sit første løb. En uge efter gik der igen løs i NEZ. Denne gang i Letlands hovedstad Riga. Optakten til løbet blev lidt nervepirrende, idet Søren under tidtagningen måtte udgå. Det viste sig, at koblingen var rev-

net og havde ødelagt en krumtapføler og forskellige andre vitale dele. Desværre havde teamet ikke alle de nødvendige reservedele med, så de måtte i gang med at finde ud af, hvor man kunne få de manglende dele lørdag aften i Riga, hvor cirka ti procent taler engelsk. Men Søren fik oplyst et sted, hvor man måske kunne hjælpe. GPS’en blev kodet ind og destinationen var i et område, hvor skærmen var fuldstændig uden detaljer. Ingen veje, ingen navne, bare et punkt på skærmen. Alligevel lykkedes det at finde værkstedet, som heldigvis var bemandet med en meget flink mand, som fandt de rigtige dele frem. Søren blev klar, og han havde rigtig fin fart i bilen og lå hele tiden i toppen af klassen. Efter de tre indledende runder var Jonas i B-finalen. På grund af

Søren Mortensen tog sin første internationale sejr i Letland.

sin manglende motorkraft fik han en lidt dårlig start, men allerede i første sving fandt han et hul, som ingen andre så, og pludselig var den hvide Honda på andenpladsen. Den tætte kørsel i svinget kostede begge spejle, og det gav senere problemer, fordi Jonas ikke kunne se alt hvad der skete bag ham. Derfor drejede han hovedet for at få et hurtigt kig på bilerne bag ham, men desværre gjorde det at han kom lidt ud af retning og ramte hjørnet af en dækbarierre og fik slået hjulophænget i stykker. Søren var dagen igennem meget hurtig, og ingen i klassen

kunne reelt true ham. Starten på Afinalen blev da også meget tæt, og Søren kom ud af svinget som treer. En omgang før mål lå Søren forrest, og kun litauiske Vaidas Navicas i Skoda Fabia kunne true ham. Men en sikker gennemkørsel af alternativsportet sikrede Søren sin første sejr i et internationalt løb. DASU’s talentudvikling har med disse resultater igen vist sin berettigelse, for med flotte resultater i både EM og nu også i NEZ har kørerne vist, at de bare skal have et lille skub i den rigtige retning for at være med i toppen af de internationale mesterskaber.

Billigere bilforsikring til DASUs medlemmer GF Forsikring bygger på en god ide. Formålet med GF er nemlig ikke at tjene penge til en snæver aktionærkreds. Det fornemmeste mål er derimod at tilbyde kunderne billige forsikringer med gode dækninger. Det gælder ikke mindst på bilforsikringen hvor vi har overskudsdeling. Vi støtter unionens ungdomsarbejde og trafiksikkerheden.

GF-DASU · w w w.gf-dasu.d k · T lf. 70 20 05 47 September 2011 Autosport

11


karting DASU

Frederik Fleck (7) i sit første løb udenfor Korsør

Det skete endnu engang

i Barmosen Tekst og foto: Louise Arp

Første weekend i august, kalenderen skriver højsommer og DASU inviterer til løb i Barmosen. I år anden afdeling af SM for DASU- og ROK-klasserne. Men hvad er det lige, der sker for vejret, når SAK afholder løb? Høj sol lørdag og spandevis af regn søndag - sådan var det i 2010 og således også i 2011! Anden- og tredjegenerationer af racer familier er set i mange år, og i Barmosen er der i hvert fald tre navne, der klinger bekendt i Cadett Mini, nemlig Watt, Vesti og Falch. Jason, Peter og David kender vi allerede, og Noah, Frederik og Kirstine vil vi helt sikkert høre mere til. Sammen med seks konkurrenter sørger de for flot race. Noah Watt og Frederik Vesti er dog en anelse hurtigere end konkurrenterne, og der er ikke tvivl om, at det er blandt dem, vinderen skal findes. Og det er Noah, der tager starten og bliver der. Frederik bliver toer tæt fulgt af Joakim Pedersen. Kirstine Falch får en rigtig dårlig start i finalen, men giver ikke op og vinder nogle af placeringerne tilbage igen. I Cadett Junior er der her i 2011 Andreas Jochimsen og alle de andre. Andreas kører meget konstant på hjemmebanen, fine ideallinjer og vinder suverænt. Jim Jørgensen og Anders Gajczyk er de to andre på 12

Autosport september 2011

podiet. Lokale Anders må dog kæmpe hårdt for at holde sin tredjeplads, for Lasse Karlshøj presser Anders gennem hele finalen, men Anders er kold og kører fejlfrit. ROK Junior og KF3 bliver afviklet sammen, så det er lørdagens største felt på ti kørere. Tobias Holm og Magnus Ruud Kjær kører meget tæt, men som dagen går, er Magnus stærkest og vinder ROK Junior foran Tobias. Casper Pilgaard får efter en elendig start kørt sig frem i feltet og overtager bronzen. KZ 2 slutter dagen. Også her er der en kører, der ”bare” kører afsted, og det er Michael Bo Andersen. Bagved ham ser tilskuerne fem kørere, der skifter placeringer rigtig mange gange. Jyske Carina Christensen ligger i de første heat forrest blandt ”de andre”, men konditionen har svær t ved at holde hele løbsdistancen, så Carina ender udenfor podiet. Længe ser det ud til, at Michael Bo’s teamkammerat Henrik Højman vil tage sig af sejren i KZ2 OB, men Michael Kastaniegaard har ramt en god opsætning og str yger forbi Henrik et par omgange før mål. Så 2 x Michael som vindere i KZ. Så kom regnen Søndag regner det så helt vildt, og vindstødene er voldsomme. Tankerne r yger tilbage til (endnu) et augustløb i Barmosen

for nogle år siden, hvor hele r yttergården sejlede. Det sker ikke helt denne gang, men for Futura-køreren Magnus Petersen vælter både kart, kartvogn, værktøjskasser og telt om på hovedet, da han er til førermøde... surt at starte dagen på den måde! Første felt er KF2 National og KF2 National OB. KF2 Nat er ikke en klasse, der har tiltrukket mange kørere på Sjælland i år. Faktisk kun en, Nicolai Pedersen, der derfor ret nemt kan stille sig øverst på podiet. Jan Faurschou kom først over stregen i finalen. Men da kablet til Uniloggeren er faldet af under heatet, ja så bliver Jan diskvalificeret - ærgerligt! I stedet vinder Michael Kastaniegaard den største pokal foran de andre Hedeland-kørere Jens Åge Olsen og Rune Andersen. Og det er samme Michael, der lørdag vandt KZ2 OB, så en mere end godkendt weekend - tillykke! I Futura er 11 kørere tilmeldt. Lokale Magnus Petersen fik vendt sin væltede kart og var hur tigst hele dagen. Bag ham lå Troels Hansen og Celine Friis Arp, og de får lavet rigtig mange overhalinger af hinanden, før Celine får trukket sig fri og kan indlede jagten på Magnus. Men han har selvfølgelig udnyttet racet bag ham, så han er kørt og vinder flot foran Celine og Troels. Morten Gam-

melby vinder Futura XL foran Jacob Kienitz. Akkurat 11 kørere er der også i ROK Senior. Og også her er mønsteret tydeligt: To kørere skiller sig ud. Men ikke uden sværdslag! For klassen er usandsynlig dårlig til at levere gode star ter, så til sidst bliver det i finalen for meget for løbslederne Flemming Adrian og Mark Backhausen, og de giver rødt flag! Da feltet endelig kommer i gang, i er det Alexander Müller og Magnus Ruud Kjær, ja ham der vandt ROK Junior lørdag, der kæmper meget hårdt om sejren, men på sidste omgang laver Alexander den afgørende overhaling og vinder en tæt kamp. Kristian Asaa ligger og lurer på fejl fra deres side, men den kommer ikke og Kristian ender treer. Bag Kristian ligger Chris Ellinor Thorsen, Emil Stamm og Morten Christensen og har deres helt egen interne kamp om de næste placeringer - de leverer rigtig flot race. Jacob Pedersen vinder Rok Senior Heavy. Dagens sidste og største klasse er Super ROK. Casper Br ynnum fører heatet tæt forfulgt af Andreas Friis-Larsen. Men på sidste omgang når de op til en overlapper, der får blåt flag. Desværre kommer denne kører til at spærre for Casper i sidste sving og det udnytter Andreas til at køre forbi og vinde med 0.01 sekund! I finalen er det så Casper, der kører først over stregen, selv om det er Andreas, der har ført det meste af finalen. Victor Radsted, hur tigst i tidtagningen, ligger bag de to, men kan ikke i det tørre vejr nå helt op til at blande sig i sejrskampen. Jimmy Johansen vinder Super ROK Heavy foran Mike Barny Jensen og Hugo Jensen. Klokken halv fem er løbet forbi, og pokalerne kan deles ud af en tilfreds SAK-formand Finn Højlund. Tilfredse er kørerne også, for SAK er en klub, der løbende forbedrer forholdene. Drænene på banen og i pitten er blevet forbedret, der er lagt brosten helt ned til pitområdet, cafeteriaet er altid godt, tilskuerne kan følge kørerne hele vejen rundt på toppen af det overdækkede vægthus, og i de fine bade er der nu hårtørrer - en rigtig god ting, når en regnvåd hjelmhue skal tørres.


karting

Karting-”landshold” i ilden For første gang i nyere tid har DASU tilmeldt et dansk Nationalhold til deltagelse i et officielt FIA mesterskab. Det sker i samarbejde med Team Danmark. Holdet deltager i CIK U18 VM der køres over tre afdelinger, hvoraf første runde fandt sted 8.-10. juli i Ortona i Italien. Deltagerne på DASU Nationalhold 2011 er Jannick Flygenring, Martin Mortensen, Kasper Larsen og Nicolaj Nielsen. Teamchef er Robert Schlünssen. Ved første afdeling i Italien klarede alle fire unge danskere at kvalificere sig til finaleheats og tilmed blande sig i topstriden. Bedst gik det for Jannick Flygenring med femtepladsen i hovedløbet. Foruden de fire nævnte deltager også Magnus Ruud Hansen og Jacob Gram Nielsen i mesterskabet. Samtidig har DASU udtaget Nicklas Ingemann og Frederik Schandorff til at repræsentere Danmark i den såkaldte CIK Academy Trophy, der er en løbsserie for 13-

15 årige, der afvikles i forbindelse med U18 VM. U18 VM blev første gang udskrevet i 2010 af den internationale kartingorganisation CIK (der er en del af FIA), og er åbent for deltagere under 18 år. Løbsformen adskiller sig fra andre mesterskaber ved at deltagerne alle anvender samme type motor, der udleveres af CIK. Ved ankomst til banen trækkes der lod om motorerne, der er plomberede og ikke må ændres undervejs. I tilgift udleveres ens dæk og benzin. Mesterskabet er et forsøg på drastisk at nedsætte omkostningerne for deltagerne i forhold til de traditionelle mesterskaber. U18 VM erstatter dog ikke de hidtidige Europa- og Verdensmesterskaber, men er et supplement hertil. - Deltagelse i U18 VM gør det muligt at udtage kørerne primært på baggrund af deres talent, uden samtidig at skulle skele for meget til økonomien bag, siger DASU’s sportschef Bo B. Nielsen. Vi vil naturligvis stadig støtte aktive

Det danske Nationalhold i karting består af, fra venstre: Martin Mortensen, Jannick Flygenring, Nicolaj Nielsen, Kasper Larsen og teamchef Robert Schlünssen.

i de traditionelle kartingmesterskaber efter CIK’s regelsæt, men U18 VM giver os yderligere mulighed for at identificere fremtidens talenter. Deltagelse i U18 VM skal samtidig ses som en naturlig forlængelse af

Nicolai Sylvest og Nicklas Nielsen på de øverste trin på skamlen til WSK-finalen.

med. Nicklas Ingemann lavede en rigtig flot tidtagning som treer. Nicolai Sylvest var 13, Nicklas Nielsen 18 og Slavko Ivanovic 53. Alle danske kørere var klar til finalen efter de indledende heat. Sylvest havde gjort det flot og var i front. Nielsen og Ingemann 13 og 14, mens Slavko var 30. I pre-finalen måtte Nicklas og Sylvest se sig besejret af Max Verstappen. Ingemann 11 og Slavko 26. De to danske kørere tog revanche i finalen. Nicolai Sylvest kr ydsede målstregen som en flot vinder foran Nicklas Nielsen på en lige så flot

den nye DASU/DINO Talent Cup, som er indført i år. Fremtidens deltagere på Nationalholdet vil primært blive udtaget på baggrund af resultater fra denne løbsserie.

I KF2 var Max Klinkby-Silver bedst efter tidtagningen som firer. Michelle Gatting var tilbage i karten og var 10, Jacob Nørtoft 13 og Christian Sørensen 14. Efter de indledende heat var Max (11), Michelle(12), Kasper Larsen(14), Christian(16) og Kevin Rossel(25) klar til finalen. Max kom bedst igennem prefinalen som sekser, Kasper 14, Michelle 17(med hurtigste tid), mens Kevin og Christian udgik, I finalen udgik både Christian, Kevin og Kasper. Michelle gjorde det igen flot og kørte en sjetteplads hjem til sit nye team, Birel Motorsport, igen med hurtigste tid i heatet, og Max sluttede 19. Samlet sluttede Kevin Rossel bedst som tier med Max og Lars Sørensen på en delt 13. plads. I KF1 var Nicolaj Møller Mad-

ning t u l s af k s an d m e Forn Af Niels Kiilerich

Sidste afdeling af WSK-serien fik en lidt kedelig optakt for nogle danske kørere, da deres team

lukkede og slukkede. Det gik bl.a. ud over Lasse Sørensen, der har haft en forrygende sæson. I KF3 har de danske kørere sæsonen igennem været godt

andenplads. Ingemann sluttede 19 og Slavko 25. I slutstillingen blev Sylvest også bedst på en flot fjerdeplads. Nicklas blev sekser og Lasse Sørensen 11.

sen ude for første gang, nu i endnu et nyt team, nemlig Tonykart Junior Team. Selv om Nicolaj glimtvis var med helt fremme, blev det ikke til en placering mellem de forreste.

September 2011 Autosport

13


karting

med som 11-12-13. Mathias Smith oppe som 21. Efter noget tumult i starten, der bl.a. gik ud over Mads, stak Kasper af sted og blev i front til endnu en fantastisk sejr. Mathias fik en fantastisk start og var hurtigt treer og pressede endda Ben Cooper. Flot med to danskere på skamlen. Markussen og Nicklas Dall sluttede også flot som nummer fem og seks, mens endnu to danskere, Rahbek(8) og Thomas Smith(9) fuldendte den danske triumf.

En glad vinder af Rotax senior finalen, Kasper H. Jensen.

Godt gået Thy! Tekst og foto: Niels Kiilerich

Thy Motor Sport/Karting havde som den første klub i Danmark fået tildelt en afdeling af Europamesterskabet i Rotax-serien. Det hele var kommet i stand ved hårdt arbejde af TMS/K’s formand, Morten Dons og den danske Rotax-importør, Krista og Hans Ladefoged, der havde fået overbevist Rotax’ løbsmanager, Roland Geidel, om at skulle der afvikles et løb i Skandinavien, skulle det være i Danmark, der jo også har mange Rotax-chauffører.

At der så tilmed var mange flotte danske placeringer og endda en sejr, gjorde ikke det hele værre. Rotax Junior Her var Jonas Lynge som treer, Mikkel B. Johnsen som 9 og Mikkel O. Pedersen som 21 de første danskere efter tidtagningen, men i det hele taget var hele feltet på 45 kørere indenfor 7/10 sekund, så er det altså tæt. Jonas klarede sig også godt igennem de indledende heat som sekser. Alexander Weiss var også begyndt at røre på sig og nu 12’er, Mathias Smith kørte en flot tredjeplads hjem i Rotax Senior.

blev kørt af og måtte følge resten af finalen fra græsset. Rotax Senior I Senior-klassen var der selvfølgelig stillet store forventninger til Kasper H. Jensen, der vandt den seneste EM-afdeling. Efter tidtagningen var der dog to englændere, Ben Cooper og Edward Brand, foran. Igen meget tæt med de første 60 kørere indenfor samme sekund. Niklas Dall Knudsen var tier lige foran Mads Thomsen, mens Nicolai Nielsen var 14, Michael Markussen 16 og Christian Rahbek 17. Kaspers tre sejre og en andenplads sendte ham forrest efter de indledende heat. Niklas gjorde det også godt og var femmer, mens Markussen var 9 og Nicolai 12. Magnus Freck, Mads Thomsen, Rahbek, Benjamin Karlog, Thomas Smith og Nicki Pedersen var også direkte i finalen, resten

DD2 Det startede godt for den forsvarende europamester, Andreas H. Jensen, med næstbedste tid. Dennis Ladefoged var 9, Jan Christensen 11 og Niels Chr. Petersen 13. De indledende heat gav startplads tre til Andreas til pre-finalen, Jan, Dennis og Niels Chr. fulgtes ad som 9-10-11. I pre-finalen klarede Andreas sig bedst igennem som firer. Niels Chr. også godt igennem som 11, mens Dennis var 14. Jan udgik. I finalen skete der ting og sager. Allerede under de to opvarmningsomgange kørte Andreas i pit for at skifte tændrør, og da man fik en ekstra opvarmningsomgang, nåede han næste op på sin plads. Andreas sluttede heatet på tredjepladsen, og da toeren blev disket for undervægt, skulle det have givet en andenplads, men en tur i dommerrummet, gav en diskvalifikation, dels for hjælp og dels for at køre op på sin plads. Det er absolut ikke Andreas’ EM, i år. Niels Chr. kunne nu køre en flot ottendeplads i hus til det lille familieteam. Dennis sluttede tier.

Jonas Lynge med sin far som hjælper gjorde det godt i Rotax Junior.

Rotax kommer selv med en fast stab af folk til de ”vitale” poster, men der skal selvfølgelig også bruges mange ”lokale” ud over det, og her havde Morten Dons fået hjælp fra mange danske klubber til at løfte den opgave, der blev løst til ”UG”. Da jeg efter løbet snakkede med Roland, udtrykte han yderst tilfredshed med det hele. Det eneste han havde at sige var, at klubhuset/cafeteriet trængte til lidt maling, vel at mærke sagt med et glimt i øjet. Lur mig om ikke Thy får en afdeling næste år igen. Man var også ekstremt heldig med vejret, høj solskin og næsten ingen vind – ikke engang flaget blafrede lørdag formiddag. Stor ros, selv vejret havde de styr på. 14

Autosport september 2011

mens Johnsen havde haft uheld og nede som 22. Efter opsamlingsheatet så det også ud til, at Emil Andersen med en sikker sejr var videre, men sådan skulle det ikke gå. Han fik en advarsel, havde én i ”sparekassen” i forvejen og dermed sort flag – øv. I pre-finalen kæmpede Jonas videre og klarede en nienseplads. Jan Jønck var næstbedst som 16. Både Weiss og Johnsen var uheldig og røg langt ned. Jonas avancerede endnu en plads i finalen og endte som otter. Jan var igen næste som 18 lige foran Andreas Birkbak, der havde gjort det fornuftigt hele weekenden. Johnsens finalen endte allerede på anden omgang, da han

skulle ud i opsamlingsheat. Det blev vundet af Mathias Smith, og det var ikke det sidste, vi skulle se til den unge kører den weekend. Kasper tog sig af pre-finalen foran rivalen Ben Cooper. Mads gjorde det også godt som nier. Nicolai, Freck og Rahbek også

Mike Hansen fik kørt sig op på 13. pladsen, og Jan, der startede sidst, nåede en 15. plads. Det bliver spændende, når der sættes navn på næste års afdelinger. Jeg tror personligt, at Thy kommer med igen - de har fortjent det!


karting

Andreas S. Hansen k r a m n a D l i t e j l a d sikrede ny me Af Bo B. Nielsen

Med 17 danske deltagere samlet set i de to kategorier KF3 og KF2 var Danmark også i år særdeles godt repræsenteret ved de officielle europamesterskaber i karting. Mesterskaberne blev afviklet 22.– 24. juli på banen i spanske Zuera, og for ottende gang siden 2005 resulterede det i dansk medalje ved et EM eller VM; en fornem statistik. Denne gang var det unge Andreas S. Hansen fra Ll. Skensved der triumferede ved at hente en flot bronzemedalje i seniorkategorien KF2 efter en fantastisk indsats i finalen, men halvdelen

betød en samlet ottendeplads inden prefinalen. Men i alt seks danskere klarede skæret til de 34 pladser i slutfasen, så de danske forhåbninger var til at få øje på søndag morgen. Blandt juniorerne i KF3 så det endda endnu bedre ud. Efter tidtagningen her var Lasse Sørensen nemlig hurtigst af alle, og Nicklas Nielsen var ikke langt efter. Desværre var marginalerne en smule mod danskerne

På trods af startplads 29 endte Andreas S. Hansen på EM-podiet. (Foto: CIK)

af de startende danskere nåede rent faktisk finalerne. Hvornår der sidst har været seks danskere i en EM-finale skal være usagt, men det er i hvert fald et udtryk for det generelt meget høje niveau i dansk karting netop nu.

i heats, med bl.a. en tidsstraf til Lasse for en tvivlsom tyvstart. På trods af dette klarede tre ud af de fem tilmeldte danskere at kvalificere sig til søndagens finaler; Lasse med det bedste udgangspunkt foran Nicklas og Nicolai Sylvest.

De indledende heats I KF2 imponerede Michelle Gatting ved i sin tilbagevenden til karting (racerpigen er egentlig skiftet til Formel Ford i år) at være bedste dansker i tidtagningen med 11. bedste tid. I den bedste fjerdedel var også Andreas S. Hansen, Kevin Rossel, Christian Sørensen og Nicolaj Møller Madsen, mens de øvrige danskere fordelte sig blandt de 90 deltagere. Som altid var de indledende heats fyldt med op- og nedture. Bedst gik det for Andreas, der signalerede sine intentioner med fire top-ti placeringer i sine heats, der

Finaledagen Prefinalerne blev kørt søndag formiddag. I KF2 blev det turbulent for danskerne med mange tilbageslag, bl.a. for den regerende europamester Nicolaj Møller Madsen, der hele weekenden kæmpede med sit grej. Max Klinby-Silver sluttede bedst som nummer 11, lige foran Michelle. Intet tydede på dette tidspunkt på, at Andreas S. Hansen skulle spille nogen videre rolle i dette EM, idet han udgik kort før mål med en sat motor. Normalt er startplads 29 ikke lig med en topplacering i et så skrapt selskab, hvor omgangstiderne blandt

deltagerne er utrol i g tætte. Men den 15-årige skoleelev, der er ”rookie” i KF2, leverede sit livs bedste præstation i en finale, der ellers var mest præget af danske uheld. Da det ternede flag faldt, var det med Andreas som fjerde mand, men da den vindende

kører efterfølgende blev tildelt en tidsstraf for tyvstart, var vejen banet til podium og en fortjent pokal. Foruden Andreas var det dog kun Michelle, der opnåede at se det ternede flag som nummer 20; alle øvrige danskere udgik. Det så lyst ud blandt juniorene i KF3 efter prefinalen. Nicklas kørte et meget stærkt løb og var over stregen nummer fire, hvilket så også var startpladsen til finalen. Også Lasse var i top-ti, mens Sylvest missede en topplacering på sidste omgang efter et sammenstød. Desværre blev selve den afgørende finale et antiklimaks for danskerne, efter at en hektisk

første omgang havde sat både Nicklas og Lasse langt tilbage. I mål blev det således Nicolai som nummer 17 lige foran Lasse, mens Nicklas desværre udgik. Betydningen af endnu en dansk medalje kan ikke overvurderes. DASU modtager betydelig støtte til talentarbejdet fra Team Danmark, og her bliver kartingsporten direkte målt på sine resultater. Med resultatet i Zuera har Andreas & Co sandsynligvis sikret DASU endnu et år med støtte fra eliteorganisationen, med alt hvad det indebærer.

Andreas S. Hansen kørte over stregen som nummer fire, men da den vindende kører fik en tidsstraf for tyvstart, fik Danmark medalje med hjem fra EM. (Foto: Bo B. Nielsen)

September 2011 Autosport

15


Tema:

Danske asfalt


altbaner Før, nu og i morgen Når man siger racerbane, tænker de fleste uvilkårligt på en asfaltbane. Dem har vi lige nu tre permanente af i Danmark, nemlig Ring Djursland, FDM Jyllandsringen og Padborg Park. Alle tre skabt af visionære enkeltpersoner, der brændte for sporten. Og så var der jo også den legendariske Roskilde Ring, der blandt andet lagde asfalt til de to eneste Formel 1 løb, der er kørt på dansk grund. Det var i 1961 og 1962. Roskilde Ring eksisterede kun i 13 sæsoner, men dens betydning for dansk banesport var uvurderlig. Men vi har - og har haft – endnu flere asfaltbaner. De senere år har man afviklet løb for historiske racerbiler på provisoriske baner i København og Aarhus, og der har været tilsvarende baner flere andre steder. Gennem årene har der også været gjort forsøg på at etablere baner mange andre steder i landet, og Esbjerg Kommune har gennem flere år arbejdte med et ambitiøst projekt ved den gamle Korskro bane. Vi ser nærmere på de nuværende baner i dette tema og får en kompetent herre til at vurdere dem fra et sportsligt synspunkt. Vi ser også tilbage til Roskilde Rings guldalder og hører om fremtidsvisionerne for Korskroen.


DASU

Jan Magnussen i Mini på Padborg Park.

Magnussens

baneguide

Han har kørt her, der og alle vegne. Australien, Japan, Sydamerika, England og ikke mindst overalt i USA. Men som en af Danmarks mest berejste racerkørere har Jan Magnussen rent faktisk også indenfor de seneste år kørt race på landets tre permanente asfaltbaner. Endda i vidt forskellige bilmodeller og klasser.

den, der er den fedeste af dem alle. Det er godt nok den korteste, men det er altså den sjoveste oplevelse, hvor det går op og ned, og det er meget atypisk i Danmark, siger Jan Magnussen. Der er ingen tvivl hos ham om, at det er Skoven – den del af banen, som er længst Jan Magnussen i BMW på Ring Djursland.

Vi har bedt ham om at give FDM Jyllandsringen, Padborg Park og Ring Djursland sit skudsmål. Og som rosinen i pølseenden får han så lov til at tage det bedste element fra hver af de tre baner og skabe sin helt egen favoritbane.

Ring Djursland - Lad os starte med Ring Djursland, for det er 18

Autosport september 2011

væk fra pitten og publikum – der er den bedste del af Ring Djursland. - Hvis du kan få din fart med ind, få vendt bilen rigtigt og ikke tabe for meget, så har du fart ind på langsiden. Mange kommer hurtigt ind og taber meget, siger han. - Det eneste sted, hvor du kan overhale, men det er også et fedt sted, for først bli-

ver bilen let, så kommer der en kompression, og så bliver den let igen. En god taktik i netop Skoven kan også give muligheder senere på omgangen. - På langsiden kan du overhale udenom, hvis du kommer godt ud af Skoven. Så der skal man spærre meget, hvis man ikke skal have nogen forbi, siger han. Til gengæld ser Jan Magnussen ikke de store muligheder for at overhale på det andet sted, hvor der er en stor niveauforskal. Det er stykket efter pitlangsiden, der kaldes Trapperne, fordi stedet engang var lige så behagelig at køre på, som … trapper. - Hvis ham foran dig ikke vil lade dig overhale ned ad Trapperne, kan du ikke komme forbi, siger Jan Magnussen. Men Ring Djursland må da også have nogen dårlige stykker? - Det er der faktisk ikke på Djursland, siger Le Mans-vinderen. - Selv om det ikke er verdens hurtigste bane, så er fartfornemmelsen høj. Det er nok det, at det går op og ned, og at det er lidt smalt. De fleste baner er flade. Det at det går op og ned giver en god fartfornemmelse.

FDM Jyllandsringen - Det er jo Danmarks racerbane, men for mange kørere blev den triviel, så da Padborg Park kom, var det et frisk pust, for den bærer meget præg af at være brugt til køreteknik, lyder den umiddelbare dom.


DASU

- Det er nok den kedeligste af tre, men det er, fordi man har kørt så mange omgange. Før man fik udvidelsen, havde man faktisk kun Opløbssvinget, der var fedt, men nu har man fået et par stykker til, som er rigtige racerbanesving. Frem til 2003 var FDM Jyllandsringen den mindst racerbane i Danmark. Baneforløbet var

Inden DTC kom, fik danske topkørere tæv på Jyllandsringen, når de var hjemme, fordi det var svært at køre langsomt hurtigt. Jeg havde svært ved det, og det irriterede mig meget.

Padborg Park - Det er vildt ikke? Jeg fik æren at opkalde et sving efter mig selv, og jeg kunne selv vælge,

Jan Magnussen har fået lov til at tage en tænkepause. komprimeret og havde en længde på 1.475 meter. Men så lykkedes det efter syv års godkendelsesarbejde at få tilkoblet dele af det køretekniske anlæg, der var blevet anlagt i 1990. - Det fede ved Jyllandsringen var, at man kunne stå et sted og se det hele, men det nye stykke gjorde banen meget federe, slår Jan Magnussen fast. - Der er nogle sving, som trækker tænder ud. Når man er færdig med den gamle hårnål og kommer ned ad bakken og til næste sving, så bliver bilen let. Den letter. Man føler, at den kører lidt opad. Venstresvinget er ikke hurtigt. Det er et tredjegears sving. Bilen bliver urolig, og der er meget at hente. Det næste

og jeg valgte det hurtigste, siger Jan Magnussen, der også var med som rådgiver på banens layout. - Hvis man skulle forbedre banen, skulle man fjerne chikanen, for det er en oplagt overhalingsmulighed, som forsvinder. Jeg kan godt lide layoutet, og man kommer ud af Big Mag med rigtig meget fart og skal ind i Yokohama-hårnålen. Der er bilen ude af balance, der er en stor flad curb, som man kan udnytte. Padborg Park er ikke blot Danmarks nyeste asfaltbane, men også den hurtigste. - Man kører over et par hundrede, og den mulighed burde alle racerbaner have. Man skal køre hurtigere end det, tilskuerne har kørt

men jeg har jo selv været med til at sige, at der skulle være en chikane, så det er svært at brokke sig over…

Racerbane a la Magnussen Jan Magnussen i Chevrolet på FDM Jyllandsringen. er et fuldgas-sving, og det bør alle racerbaner have. Udgangen af det sving er rigtig vigtig af hensyn til din placering før det næste sving. Jan Magnussen peger på to ting, der trækker ned i hans karakterbog. - Hvis overgangen fra ny bane til gammel bane havde været mere jævn, havde det været sjovere og farten højere, for det er ellers en sjov højre-venstre, siger han. - Hesteskoen gør, at det går for langsomt.

for at komme for at kigge, slår Jan Magnussen fast. - For enden af langsiden er det svært at overhale udenom, men den mulighed foreligger, og kan man få bilen til at hænge fast, kan man få inderbanen til næste sving. Men skulle han ændre noget, ville det være at fjerne chikanen. - Chikanen fjerner momentum til næste sving, hvor man ellers ville kunne overhale,

Men hvad nu hvis Jan Magnussen fik opgaven med at bygge Roskilde Rings afløser i sin hjemby med det bedste fra de tre nuværende baner? Hvad ville han så vælge? - Jeg ville tage stykket fra Depotsvinget og ned gennem Skoven på Ring Djursland, siger han. - Fra Jyllandsringen skal det faktisk være hele det nye stykke sammen med Opløbssvinget. Fra Padborg Park vil det være langsiden, Audi-kurven og hele Big Mag-svinget, men uden chikanen. - Hvordan man så sætter det sammen, ved jeg ikke… September 2011 Autosport

19


DASU

Roskilde Ring Roskilde Ring var Danmarks første permanente asfaltbane, men selv om det er 43 år siden, at det sidste løb blev kørt på den, er den langt fra glemt. Specielt ikke blandt dem, der kørte på den i årene fra 1955 til 1968. To af dem var Stirling Moss og David Piper, der for mere end 50 år siden kørte sportsvogne og formelbiler på banen i Roskilde. Og da Autosport mødte dem på Le Mans, skulle der ikke mange stikord til, førend minderne rullede frem.

▲ Stirling Moss har først trukket sig tilbage som aktiv kører i 2011. Her ses han i en klassisk Jaguar på Le Mans i 2005.

Øverst til højre: Verdens mest prominente kørere gæstede dengang Roskilde Ring. Tænk hvis Sebastian Vettel og Lewis Hamilton stillede op i Grand Prix’et på Jyllands-Ringen i år?

David Piper vendte tilbage til Danmark i 1996, hvor han deltog i Copenhagen Classic Car Cup med sin Ferrari.

20

Autosport september 2011

- Der var en svensker, og han var en af de mest besværlige at overhale. Jeg har kørt mere end 600 løb, og jeg kan stadig huske ham, fløj det ud af munden på Stirling Moss med henvisning til Grand International i 1958. Her førte Gunnar Carlsson i sin Ferrari Monza, mens den britiske Formel 1-kører forsøgte at komme forbi. - Han spærrede og spærrede for mig, og til sidst lykkedes det mig at røre ham bagpå, så han spandt. Det var vist helt i orden, men jeg havde aldrig gjort det før.

Det var den eneste gang, jeg var nødt til at gøre det. Stirling Moss kørte fire løb på banen, og det lykkedes ham at vinde to af sine starter, heriblandt et i Formel 1. Men der kom også andre minder frem. - Der var nogle søde, smukke piger, og så må jeg sige, at det var en sjov lille bane, siger den snart 82-årige eksracerkører. - Det var det, man ville kalde en Mickey Mouse-bane, men den var meget sjov at køre på.


DASU

g er ikke glemt - Det var et af de steder, jeg kom til, hvor der var nogle meget rare mennesker. Det var et meget venligt land, og menneskerne var også venlige. Vi kørte løb hver uge, så det var altid godt at komme til et sted, hvor folk var så venlige som det. Banen selv var mærkelig, men meget underholdende. For David Piper er det en speciel person, der står mejslet ind i hukommelsen. Franz Giersing, der i mange år var banens kommercielle leder. - Han inviterede os over og indlogerede os på BP Motellet, og så betalte de os lidt startpenge. Så var vi også i Tivoli om aftnen, husker David Piper. - I de første år kørte jeg min Lotus på landevejen med min værktøjsmappe i passagersædet. Jeg sejlede fra Harwich til Esbjerg, og så kørte jeg på landevejen og tog færgen. Sådan gjorde vi dengang. - Engang deltog jeg med en Lotus 15, hvor jeg skulle køre mod Stirling Moss og Jack Brabham. Jeg var hurtigere end dem, og så sagde Stirling til mig ”Lad mig vinde, så deler jeg præmiepengene med dig”. Jeg lod ham ikke gøre det, men han vandt nu alligevel og delte ikke præmiepengene.

Banen var kort og uden en egentlig langside.

”Der var en meget specielt atmosfære”

I 1966 havde Formel 3 overtaget rollen som fornemste klasse på Roskilde Ring. Ole Vejlund kører i den røde racer midt i første række. Som tiden går, er der færre og færre kørere tilbage blandt de aktive, som har oplevet at køre på Roskilde Ring. En af dem er Ole Vejlund. - Der var en meget speciel atmosfære, og derfor var der også mange kørere, som kom i

gang, fortæller veteranen, der dengang kørte sportsvogn og Formel 3. - Det specielle var jo, at den lå på Sjælland, men også at den lå så tæt på København. I en Grand Prix-weekend kunne der om søndagen

være store forsidebilleder fra løbene om lørdagen på Berlingeren, og så var der 40-50.000 mennesker, som sad der rundt omkring. Roskilde Ring var anlagt i en gammel grusgrav, hvor publikum kunne side på skrænterne omkring, mens deltagerne kørte under dem. - Selv om det var infernalsk larmende, så kunne man faktisk godt høre folk juble over det, hvis man lavede en god overhaling, fortæller Ole Vejlund. - Den betød, at vi kørere fik smag for det internationale. Hvorfor var der dengang nogen, der blev gode uden at køre gokart? Det er meget naturligt. På Roskilde Ring kørte vi tre gange om ugen. Vi kørte bare så mange omgange ind på harddisken, og var der ikke træningsaftener, var der klubløb, hvor man tilmeldte sig. Der er ikke nogen genvej. Det gælder om at køre og køre. September 2011 Autosport

21


DASU

Korskro-banen

– hvad er status? Esbjerg-projektet. Den nye Korskro-bane.

Der har været flere forskellige navne i spil i medierne og blandt motorsportsentusiasterne, men den officielle betegnelse er Motorsportscenter Danmark. Det er navnet på det projekt, som Esbjerg Kommune i sin tid søsatte overfor det daværende Ribe Amt, og selv om der er gået mange år siden den første præsentation, arbejdes der stadig på projektet. Motorsportscenter Danmark er henlagt til området i den nordlige del af det kryds, hvor hovedvejene fra Varde og Grindsted mødtes med den gamle hovedvej 1, der forbandt Esbjerg med Kolding. Det sted, der var kendt for den nu lukkede kro, Korskroen, og så de motorbaner, der har været på arealet. For der har været en del. De første billøb blev kørt i efterkrigsårene, men de var meget sporadiske. Det var først i tresserne, at bilsporten for alvor fik en plads her. Det var med den lokale radioforhandler Jørgen Holm i spidsen, at der to gange årligt blev kørt store kombinerede bil- og motorcykelløb. I foråret et åbningsløb og i efteråret det store Gran Race på den bane, der i mellemtiden var blevet 670 meter lang. I 1969 var der også planer fremme om at anlægge en 1,5 km lang asfaltbane, men de blev aldrig realiseret. Til gengæld kunne man i 1977 indvie Nordeuropas flotteste 1000 meterbane. De primære motorsportsaktiviteter er i dag speedway- og motocrosssporten, men i 2004 fremsatte Esbjerg Kommune så et storstilet projektet, der først hed Motorsportscenter Esbjerg. Målsætningen er at skabe Nordeuropas største anlæg for to- og firehjulet motorsport. Den skal omfatte både en fire kilometer lang asfaltbane 22

Autosport september 2011

s a m t anlæg til rallycross, speedway, gokart og motocross, der alt sammen skal ligge fem-otte meter under det nuværende niveau for at reducere støjbelastningen. Ved projektets præsentation blev der fremlagt flere modeller for, hvordan anlæggelsen kunne foregå, og her kunne brugen af let forurenet jord til støjvolde være med til at holde anlægningsomkostningerne nede på bekostning af anlægningstiden. Selv om der i dag endnu ikke er taget et eneste spadestik, har Esbjerg Kommune arbejdet på flere fronter omkring baneanlæggelsen. I 2008 blev et udkast til en lokalplan for hele området offentliggjort, og arbejdet med udformningen af en miljøgodkendelse såvel som en såkaldt VVM-redegørelse er også tilendebragt. Den planlægningsmæssige hurdle man aktuelt står overfor er muligheden for at kunne indarbejde en dragracingbane i hele anlægget. En sø, der er beskyttet under Naturbeskyttelseslovens paragraf 3, ligger nemlig i forlængelse af asfaltba-

Sådan kan det nye Korskroanlæg komme til at se ud. Den skitserede asfaltbane virker dog lidt urealistisk i den viste linjeføring.

nens planlagte langside, der derfor ikke umiddelbart kan forlænges til de 1.200 meter, der er påkrævet. I miljøgodkendelsen gives der ti støjdage til hver af de enkeltbaner, som skal indgå, mens der arbejdes med en 55 dBgrænse ved nærmeste nabo for de aktiviteter, der skal foregå i hverdagen. De kommende to år vil Esbjerg Kommune bruge til at undersøge bl.a. de nærmere forretningsmæssige muligheder i projektet, da man betragter det som erhvervspolitisk vigtigt, at der også kommer ikkemotorsportsaktiviteter med i projektet, for at det kan være bæredygtigt.


DASU

Banen foran Christianborg ydede de gamle biler historisk retfærdighed med sine toppede brosten. Kørerne i de lidt nyere biler var mindre begejstrede.

? Husker du Korsør Danske asfaltbaner? Ja, der er da FDM Jyllandsringen, Ring Djursland og Padborg Park. Nå, jo, så var der vist engang noget, der hed Roskilde Ring. Sådan lyder et typisk svar på spørgsmålet om danske asfaltbaner, men rent faktisk har landet budt på andet og mere end de fire nuværende eller tidligere permanente anlæg. Der har nemlig gennem årene også været adskillige by- og gadebaner. En hurtig sammentælling viser, at intet mindre end syv forskellige lokaliteter har været i anvendelse siden anden verdenskrig. Og her taler vi vel at mærke om baner brugt til arrangementer, hvor der er startet flere bi-

Lufthavnsløbet i 1949 må bære betegnelsen som Danmarks første egentlige asfaltbaneløb. Det blev kørt i den sydøstlige del af Københavns Lufthavn mellem hangarer, og størstedelen af den 2,3 km lange bane bestod af asfalt- og betonafsnit samt et par hundrede meter med fasttromlede slagger. Året efter gav politimeteren i Skælskør tilladelse til, at der ved fæstningen i Korsør blev kørt billøb på en 700 meter lang bane. Den var imidlertid så smal og kringlet, at det var svært for bilerne at overhale, mens motorcyklernes gennemsnitsfart bare var 69 km/t.

Løbet i Aalborg blev en enlig svale. ler side om side samtidigt, og hvor deltagerne har skullet tilbagelægge mange omgange på samme bane. Dermed medregner vi ikke de mange rundbaner, der er blevet anvendt i rally. Heller ikke det stykke af den ny-anlagte ringvej mellem Glostrup og Herlev, der blev brugt til et løb i 1946, hvor deltagerne kørte frem ad den ene dobbeltsporede vej for at returnere ad den anden.

Egnede arealer var siden svære at finde, og det var først i 1996, at der atter blev kørt gadeløb i Danmark. Og så skete det endda med en måneds mellemrum i to af landets største byer! I august blev der i Aalborg kørt med moderne Formel 2000 og Special Saloon på Slotspladsen, Nyhavnsgade og Rendsburggade – gader, hvor man ikke

kan gentage løbet i dag, da hele området er bygget om. En måned senere gjaldt det så første udgave af Copenhagen Classic Car Cup, der takket være hovedstadens status som europæisk kulturby kunne blive afviklet på Christiansborg Slotsplads. Successen blev gentaget i 1998, men i 2000 blev løbet henlagt til den gamle flådestation på Holmen. Siden 2003 er der så blevet kørt i Fælledparken – først på en lille og siden en større bane. Endelig har det nye årtusinde budt to nye byer ind i varmen. I 2000 blev der kørt Esbjerg Havn Classic Car Cup på byens Englandskaj, og sidste år var der så premiere på Classic Race Aarhus omkring Mindeparken ved Marselisborg Slot. September 2011 Autosport

23


klubrally

jysk fynsk fejde anno 2011 Tekst og foto: Allan Post

De generelle vindere af løbet, Kristian og Martin Hansen, far og søn i deres Opel Astra.

Per Christiansen i sin 206 RC. Den gamle 106’er havde faderen lånt til dagens fejde.

Henrik Iversen hjemførte en klassesejr til det vindende IMK-hold.

24

Autosport september 2011

Den traditionsrige Jysk Fynske Fejde er en årlig tilbagevendende begivenhed i det jysk-fynske klubrallymiljø. Fejden er JFM for hold, det er her klubberne kører mod hinanden, men selve fejdens ånd er vel det som lyser mest op. Man mødes fredag, hvor campingvogne og telte slås op, der bliver hygget og klubber kører allerede her psykisk terror (af den kærlige slags) på hinanden. Lørdag køres der så motorløb, og det hele ender med fest og præmieoverrækkelsen og hvor mandskaberne slår sig løs. Søndag er der så genoplivning af diverse folk efter lørdag aftens fest. Ikast Motor Klub var tovholder, Kølkær Hallen var samlingssted og der skulle køres 6 forskellige prøver. Det spor tslige vandt IMK, hvor Thor Jensen i Toyota Starlet, Henrik Iversen i Toyota Supra, Torben Nielsen i Toyota Corolla og Dennis Pleidrup i Opel Astra tog sig af fire klassesejre af fem mulige og dermed max.point. Dermed vandt IMK holdet ”Wer Bremst Verliert” JFM for hold 2011 foran VOM og KOM. Så vidt jeg kunne høre på deltagerne var det en meget fortjent sejr. IMK skal have stor ros for arrangementet med fine prøver, og hvor alt omkring løbet var lige i øjet. Derfor får IMK også tjansen i 2012, hvorefter Kjellerup og Lemvig står bag fejden i henholdsvis 2013 og 2014. Hatten af for IMK, en klub med masser af initiativ og drive i øjeblikket. Noter fra fejden IMK havde vist nok 17 mandskaber med til fejden - lidt af en rekord.

Kristian Lambæk Hansen/Martin Lambæk Hansen fra VOM i Opel Astra vandt løbet generelt og hjalp dermed VOM til den samlede andenplads i løbet. Kristian var rigtig glad for sejren, for efter mange problemer og en del indkøring, så virker motoren i hans Astra nu efter hensigten. Desvær re måtte en prøve slettes, da der gik ild i Ole Struves Toyota Corolla. En slange fra/til oliekøleren gik læk og sprøjtede varm olie ud på manifolden. Det forsagede en mindre motorbrand, og prøven blev herefter slettet. Ulrik D. Olesen i sin Opel Kadett måtte sammen med codriver Ulrik finde sig i en afkr ydsning i feltet ’fejlbane’ på en prøve. Træls i sådan et løb. Hans Otto Flensborg / Hanne Flensborg i BMW M3 havde fået lavet bilen igen efter påkørslen til Yokohama i Kolding. Samlet toer i klassen på dagen gjorde vist ham glad. Resultatlisten fra prøve 6, Nørlundbanen, kommer nok op på værkstedet hos Charlotte Jørgensen. I sin Opel Corsa satte hun dagens hurtigste tid. Hun havde generelt fart på hele løbet igennem. Hatten af for kvinder i klubrally! Asger Iversen / Anders Clausen i Toyota Corolla var på dagen teknisk kontrol. Derfor havde de ikke meget tid til at lure i rutebogen. Dette resulterede desværre i tre trælse fejlbaner for det sympatiske makkerpar. Niels Jørgen Jørgensen i Opel Manta Magic fik defekt på koblingskablet. Dette kostede værdifulde sekunder og minutter i det samlede regnskab.


rally

TREBBIEN’s RALLYLOG Brian Madsen / Anja Porsorski førte an i en Peugeot 1-2-3 sejr i Caramba Rally.

set indentiske Peugeot 207 S2000 biler, så det er kørernes dagsform der afgør, hvor sejren ender. Ingen er kommet sovende til sejrene i dette års mesterskab. Der er blevet kæmpet om hvert eneste sekund, og det er god underholdning for os andre. Det er kampen mellem Peugeot forhandler teamet, med Christian Jensen, Ib Kragh og Espen Hegelund bag rattene, og Brian Madsens privatteam, bakket op af italienske Fruil Motors, der bærer årets mesterskab. Det er ikke bare firehjulstræk og rå kraft, der gør klasse fire til den dominerende i feltet. I Caramba Rally var der 11 biler til start i klassen, og det gør den til feltets største. Her er der ingen, der kommer let til sejren.

Tekst og foto: Ib Trebbien

20. august, Caramba Rally Slagelse, DM4: ”Hvem vinder i dag?” blev jeg spurgt ved morgenmaden. Jeg svarede forsigtigt, at det blev en Peugeot, og det afviste spørgeren som en helgardering. Brian Madsen og hans codriver Anja Posorski udbyggede deres føring i DM-serien med en sejr i fjerde afdeling, Caramba Rally, og ligner nu storfavoritter til DM-guldet. Parret sejrede med 4,2 sekunder. Ikke over vinderne fra de to foregående afdelinger, Ib Kragh / Mie Pedersen, men derimod over den regende mester Christian Jensen og hans ”nye” codriver Freddy Pedersen. Alle tre hold kører stort

je.

Kenneth Madsen kom lidt på afve

Derimod kan vi konstatere, at Henning Fabricius / Jan Jønck sikrede sig dagens mest suveræne klassesejr. Deres Mitsubishi EVO VIII var eneste tilmeldte bil i klasse 10. Deres bedrift var dog tæt på at blive efterlignet af BMW holdet Gert Hansen / Jimmy Hansen, der startede i klasse 9, da klassen anden deltager, Johnny Pedersen meldte afbud. Hansen-BMW’en nåede dog ikke i mål. Klasse 7 falder også i øjnene, fordi seks af de ti deltagere udgik undervejs, og i klasse 6 udgik to ud af tre hold, så Morten Grove Nielsen / Frits Grove Nielsen kunne kåres som årets første mestre med maksimumpoint i alle afdelinger indtil nu, selv om de mistede otte minutter i en afkørsel på sidste prøve.

Tilbage i 80’erne blev Torben Petersen dansk mester og drillede ofte de størrre biler med sin Golf GTi type 1. Han var blandt tilskuerne til Caramba Rally og der var især to kørere, der gjorde indtryk på ham: - Ham i den lille, sorte Peugeot (Benny Pedersen, red.) og så ham i den harlekin-mønstrede Citroën (Kim Wentzel, red.). De bruger deres biler optimalt, på samme måde som jeg selv gjorde i sin tid.

info Der er flere rallybilleder fra DM4 på www.trebbien.dk/ galleri_motorsport.html og resultater på www.rallyresult.dk.

Perfekt sommervejr og maleriske scenerier gav en næsten syde uropæisk stemning

September 2011 Autosport

25


rally

Så lykkedes det i Fårvang Christian Jensen endte øverst på et rent Peugeotpodie i Fårvang.

Tekst og foto: Ib Trebbien

Det var ikke helt overraskende, at Christian Jensen vandt Tvilum Rallyshow, der blev kørt for 33. gang i Fårvang, foran teamkammeraten Ib Kragh. De to Peugeot 207 S2000 kørere var på forhånd udråbt som favoritter til laubærrene. Men det var en overraskelse, at tredje mand i teamet, Esben Hegelund, der kører sin første sæson på dette niveau, gav dem kamp til stregen. Han var næsthurtigst i første heat og vandt tredje heat, men måtte se sig henvist til den sidste podieplads i finalen.

Ib Kragh havde måske undervurderet sine teamkammerater, for han kørte som den eneste af de tre med samme gearing som i DM rallyerne, mens de to andre havde valgt at lægge en lavere gearing i Peugeot’erne. Der stod også Peugeot på fronten af bilen på fjerdepladsen. Det var publikumsfavoritten Benny Pedersens sorte 106’er, der samtidig satte sig eftertrykkeligt på klassesejren foran Anders Lysen og Kenneth Madsen, begge i Suzuki Swift. Kim Boisen viste, at en BMW M3 fra 80’erne stadig er en habil sprinter, da han

besatte femtepladsen generelt foran Kim Madsen i Mitsubishi Lancer Evo. Der var 66 biler til start, og rallyshowet var som altid en succes hos publikum.

info Der er flere billeder fra Fårvang på http://www.trebbien.dk/galleri_motorsport.html og resultater på http://www. rallyresult.dk

ba d t cor s e og clio , u Subar Tekst og foto: Allan Post

Michael Broberg i Subaru Impreza vandt generelt, Jesper Qvist i Renault Clio overraskede og Brian Johansen i Ford Escort BDA var dagens trækplaster. Der var dømt rent rallyhygge til det lille rallysprint i Sønder Vium. 28 deltagere og dejligt rallyvejr var forenet i denne lille by, som til dagen var indrettet til det årlige rallysprint – Landbobanken Rallysprint. Prøven var denne samme som tidligere. En rundbane med både grus og asfalt, og hvor tilskuere og byens indbyggere kunne komme tæt på deltagerne i den kompakte r yttergård og langs prøven i den indre by. 26

Autosport september 2011

Michael Broberg kom, kørte og vandt.

Tilskuere og undertegnet måtte tage hatten af for Brian Johansens fantastiske Ford Escor t MK2, nu med en spritny BDG-

maskine i motorrummet, og det lød simpelthen himmelsk, når den ringede 10000 omdrejninger. Desværre måtte Brian udgå,

men tilskuerne måtte hen i ryttergården for at se denne vidundermotor. Grundet gruset var det en ren walkover for de tre firehjulstrækkere, som sluttede et, to og tre i det generelle klassement, og med Michael Broberg i Subaru Impreza i en klasse helt for sig selv denne dag. Hurtigst uden firehjulstræk var Jesper Qvist i sin Renault Clio. Han satte klubkammeraten Henrik Iversen i Opel Kadett GT/E til vægs. I finaleheatet, som talte for sig selv, var det igen Michael Broberg foran Dennis Pleidrup i Mitsubishi Evo6. Igen var Jesper Qvist hurtigst af tohjulstrækkerne og blev treer i finalen.


folkerace

Vendelbopigen Camilla Trærup Christiansen var suveræn vinder i klasse 1.

n e n r ø å p e r e c a r e k l o over 200 f Tekst og foto: Åge Keseler Kirketerp

Generelt set blev Motorsportsfestivalen 2011 på Ørnedalsbanen i Sæby afviklet således, at hovedparten af det rekordstore startfelt på 221 i folkerace, 65 i rallycross og 31 i crosskart fik en god oplevelse. Herved kommer Frederikshavn-Sæby Auto

Ladies Cup præsenterer traditionelt et stort startfelt på Ørnen, og her vandt vendelboen Camilla Andersen foran Line Elmo Kirkeby (IMK). Østsjællænderen Janne Jakobsen fik et lille comeback i folkerace og susede ind på treeren. Her lå den delt DM-førende Katja Kvist (IMK) til at køre sig op gennem finalerne, men raceren var ikke helt samarbejdsvillig.

tion på vej frem. Jacob Wunderov vandt i U16 foran Emil Schou (MNJ) og klubkammeraten Jesper Christensen. Lidt skuffende valgte DASU’s udsendte dommertrio at afvige fra den normale gode skik i offroad at overskue hele rundbanen fra udvalgte spotposter. Herved fik kørslen på banehalvdelen modsat dommertårnet ikke den nødvendige opmærksomhed. Dette var nok medvirkende til den forholdsvis hårde kørsel i klasse 2. I U18 havde DM-frontrunnerne Dani Damgaard og Simon Overgaard ikke en heldig konkurrencedag. I stedet gik etteren til Oliver Larsen (MNJ) foran Anders Søndergaard (FSAS) og sjællænderen Stefan R. Nielsen. Et nyt tiltag ved Motorsportsfestivalen 2011 var en flyvende speaker, som hentede dugfriske

kommentarer fra kørerne. Dette skabte god kolorit på løbsdagene, men FSAS skal dog have krisestyring lidt mere i baghovedet, når der sker uheld på banen. I klasse 1 præsterede vendelbopigen Camilla Trærup Christiansen at dukke knægtene eftertrykkeligt i A-finalen. I slipstrømmen fulgte MNJ’erne Bent ”Bettemand” Sørensen og Oliver Larsen, som dermed kom to gange på sejrspodiet. Motorsportsfestivalen 2011 var velsignet af flot sommervejr, og tilskuerne hyggede sig gevaldigt i bakkerne ved Sæby. Alt i alt skal FSAS have stor ros for det gigantiske arrangement. I klasse 2 gik kørerne som sagt til makronerne. Her havde DMførende Torben Nørgård (MNJ) været omkring B-finalen, men sejrede foran Carsten Lund Jensen (FSAS) og Dennis Rømer (MNJ).

Carsten Lund Jensen beviste i klasse 2 ved Motorsportsfestival 2011, at VW Boblen stadig væk er konkurrencedygtig.

Sport (FSAS) fuldt på højde med de svenske forbilleder i Motala (www.folkracefestivalen.se) og Vimmerby (vms.just.nu). I år samlede svenskerne henholdsvis 695 og 634 FR-kørere hen over to løbsuger i juli. Dog skal man huske på, at det svenske bilsportsforbund har over ti gange flere medlemmer end DASU og deltagerne derfor kommer fra ca. 150 (!) motorklubber.

FSAS blev ramt en smule af sin egen deltager-succes, idet vendelboerne fik problemer med at bemande alle officials-opgaver indenklubs. Som en lille sideeffekt heraf svipsede heatafviklingen på førstedagen, og finalerne på tredjedagen blev afviklet uden tidsmæssig nerve. Wunderov har tidligere været et kendt navn nordenfjords i folkerace, og nu er en ny genera-

Med en lettere forkortet VW Golf nåede Erling Sørensen ikke videre fra C-finalen i klasse 2.

September 2011 Autosport

27


rallycross

b ø l s ag d e r t e Det årlig

Dennis V. Larsen kørte sig til en

.

andenplads på Ørnedalsbanen

Tekst: Aage Sørensen Foto: Jørgen Ring-Andersen

Så blev det årlige arrangement på Ørnedalen afviklet med masser af godt motorløb, hvor 65 teams i rallycross havde meldt deres ankomst, og der blev kørt stærkt alle dagene, idet regnen næsten udeblev. Selvfølgelig også fordi baneservice fungerede optimalt, hvor de kære folk havde knoklet op til og under løbet, en stor tak til de anonyme, som fortsatte om aftenen, så banen var klar næste dag , imens vi andre hyggede os med grill i pitten. I gruppe N var der som sædvanlig kamp om placeringerne,

hvor der mig bekendt var en debutant i form af Benny Kudahl, som gjorde det rigtig godt og kom i en C-finale, som han vandt suværent. Han måtte dog så nøjes med en 5. plads i B-finalen. I finalen fik vi dramatik for alle pengene, idet Lars Zylauv slår mange kolbøtter og bliver ramt af Karsten Olsen, da han ligger med taget imod færdselsretningen. Det så meget dramatisk ud, og heatet blev flaget af, men Lars kom ud af bilen og kunne vinke til publikum. I omkørslen var det så brormand Kasper Zylauv, der trak det længste strå og vandt løbet. På 2. pladsen kom Allan A. Pedersen, som faktisk havde kørt fantasti-

lauv at påkøre Lars Zy nne ikke undgå . ds Karsten Olsen ku pla sidste endte på podiets fik bilen klar og

ske tider i de indledende, og på 3. pladsen kom Karsten Olsen , der havde fået bilen klar efter den uundgåelige påkørsel af Lars Zylauv. I Super 1600 National var der mange, der havde problemer. Team Staudt skiftede gearkasse efter lørdagens tidtagning, kom så ud til heat om lørdagen med en defekt transponder i andet heat, men formåede at køre sig i finalen og kom i mål på en 4. plads, som jo giver 13 gode DM point. Ulrik Linnemann kører de DM-løb, han kan nå, men er forhindret til i hvert fald de to næste løb, idet han kører EM-løb på de datoer, men han var suveræn i de indledende heats, men knækker et

n

i finalen, men ha

baghjulsophæng, prøver at køre på tre ben og opgiver på næstsidste omgang. Mike Frederiksen bliver toer i B-finalen efter Søren Sørensen satte raceren i sandet på næstsidste omgang. Nummer tre i dagens finale blev Jacob Schnoor, på 2. pladsen kom Dennis V. Larsen og vinder blev Michael Rolighed, som har fået Citroën’en op på den store remskive i år, så det bliver spændende, hvem der løber med guldet, og sidste års mester Peter Lindgaard ligger jo også og lurer. Så har jeg hørt fra en vis Egon Buch, at Michael skal til at køre Suzuki, men jeg har også hørt om køb af en anden bil, men det er vist hemmeligt endnu.

Danmark blev sat på

verdenskortet i juli Tekst og foto: Jørgen Ring-Andersen

Traditionen tro var alt hvad der kan krybe og gå samlet i de dybe skove i Midtsverige den første weekend i juli til EM i rallycross. Næsten 24.000 mennesker fra alle europæiske lande var samlet i den lille flække Höljes for at overvære den største motorsportsfest i 2011, hvor hele toppen af europæisk og amerikansk rallycross mødes. Selvfølgelig

28

Autosport september 2011

var mange danske rallycrossfans også på pletten for at få en på opleveren, for der er altid garanti for dramatik og undeholdning. I år var der ikke mindre end syv danskere på plads: Jakob Teil i sin nye Ford Fiesta (RWD) i Touring Car klassen. I Super 1600 har Ulrik Linnemann, Peugeot 207, deltaget i hele serien og var også klar, sammen med Rune Staudt , Citroën C2, Peter Lindgaard, Opel Corsa, Michael Rolighed, Citroën C2, Dennis V. Larsen, Peugeot 207 og

Mike Frederiksen, Peugeot 206. Jakob Teil fik sin debut i EM-sammenhæng, og efter en forsigtig start gik det hastigt fremad, og med en heatsejr i bagagen kvalificerede han sig til C-finalen, som han i sikker stil vandt og gik videre til B-finalen, hvor han fik en flot fjerdeplads. I den populære Super 1600 klasse var Ulrik Linnemann favorit - i hvert fald blandt de danske tilskuere. Han fik desværre motorproblemer og måtte udgå i første

heatrunde, men fik løst problemet og viste sin styrke ved at komme i mål som næsthurtigst i anden runde, og i tredje runde var han helt urørlig og kom i mål næsten et sekund før nummer to. Så mange af klassens andre topkørere fik rynker i panden ved tanken om Ulriks styrke, når finalerne skulle køres. De øvrige danske deltagere kæmpede det bedste de havde lært og viste, at Danmark er stærkt på vej i international rallycross. Hver gang vinderen kom


n e ban s al d e rn ø på

Michael Rolighed tog sæsonens

rallycross

anden sejr på Ørnedalsbanen.

En vaks svensker kom Troels Daarbak til hjælp, da han pludselig manglede en motor.

Debutant på podiet I Super 2000, hvor der var 24 tilmeldte teams, var der også dramatik. Pernille Pommerencke udgår i 3. heat efter et besøg af autoværnet. Allan Jørgensen udgik af sit 3. indlendende med gearkasseproblemer, men kom til start i B-finalen, vinder den og udgår af A-finalen efter fire omgange. Dennis Christensen tyvstarter i B-finalen, så ud af banen til stor skuffelse for hans fanklub, der stod med hængeører oppe på bakken. Søren Rud og Per Nielsen udgik begge af B-finalen. Nummer to i B-finalen Janne Jacobsen fuldfører A-finalen og bliver nummer 7. over målstregen, blev vedkommende interviewet midt på banen af banens berømte speaker, og her havde alle danske kørere fornøjelsen af at blive stoppet og blive hyldet af de mange medlevende tilskuere. Bedst placeret blev Rune Staudt, som i sin flotte Havdrup-sponserede Citroën C2 kvalificerede sig til D-finalen.

Så har vi dagens overraskelse i form af debutanten Michael Bertelsen, som lige havde købt raceren af Jan Petersen. Han måtte reparere gearkasse under vejs, men kunne alligevel køre sig til en podieplads som nummer 3 stærkt kørt. På 2. pladsen fik vi en orange Golf, hvor Lars Christiansen var styrmand. Vinder blev, og det er lige før, jeg siger selvfølgelig, Rasmus Nielsen. Thomas Mark havde ikke en god dag, for han udgik med defekt ophæng i første indledende og kom ikke til start mere. Så skal vi over i supernational over 2000, hvor der jo er fire herrer, der kæmper i front. Troels Daarbak lagde ud med problemer, idet der under fredagens Herfra gik Rune videre til C-finalen, men måtte desværre udgå efter en kraftig påkørsel. Peter Lindgaard og Dennis V.Larsen var også med i D-finalen, men kom ikke videre. Mike L. Frederiksen, som deltog i sit første EMløb, kom ikke med i finalerne, men viste gode takter og er helt sikkert et navn, vi ser mere til.

træning gik et stempel. Hvad gør man så? Jo man ringer da til Sverige og hører, om der lige står en racermotor til en Volvo? ”Jåhå”, siger svenskeren så, og ”hvornår skal du bruge den?” ”I aften”, siger Troels. ”Nå”, siger svenskeren og vender sin snus. ”Så må jeg jo komme ned med den”, og kl. 3 om natten summede Volvoen, og alle var tilfredse trods manglende søvn. Der blev som sædvanligt kæmpet om tiderne i de indledende heats, men Benny Kristensen havde ikke lige en god weekend, for han får kørt tre omgange i alt. Tre herrer måtte slås om placeringerne i B-finalen. Anders Lundgård blev treer, Orla Iversen toer og vinder af B-finalen blev Jens Steffensen. Ulrik Linneman havde god tid til at følge de andre danske kørere, da han jo skulle køre i den sidste finale. Ulrik fik en god start, men lidt trængsel i andet sving fik ham til at vælge alternativsporet, og han alligevel ud på fjerdepladsen et godt stykke bag de tre kørere, der endnu ikke havde været gennem alternativsporet. Gennem

I A-finalen blev Robert Raket Jensen treer. Toer blev Troels Daarbak, med ny motor, og vinder blev Peter T. Jensen. Intet er afgjort endnu, så måske bliver det lige så spændende som sidste år, hvor det hele blev afgjort i sidste heat. Så blev der jo som afslutning kørt superheats med de to bedste i hver klasse, hvor 1. præmien var 1000 euro. Her byttede de to Volvoer plads, så det var Troels der vandt, Peder T. blev toer og Rasmus Nielsen treer. En lang, men spændende weekend med masser af dramatik og spændende løb på en super bane sluttede med præmiefest lørdag aften, hvor der var ca. 400 til spisning.

hele heatet hentede Ulrik hastigt ind på de tre forreste, men nummer tre fik defekt og sinkede Ulrik så meget, at han ikke kunne nå op til nummer to. For mange af tilskuerne var Ulrik den moralske vinder, og det er helt sikkert kun et spørgsmål om tid, før vi ser den utroligt populære dansker på toppen af sejrsskamlen.

Dennis Larsen, Michael Rolighed og Peter Lindgaard i den indledende runde.

September 2011 Autosport

29


offroad

Festival i rivende udvikling Tekst og foto: Dennis Munch

▲ Magnus Jensens flotte 85 ccm-racer. Ulrik Linnemann (th.) giver gerne sin hjælp til de unge talenter, og det kommer blandt andre Lucas Bjerg (tv.) til gode. ▼

Motorsportsfestivalen på Ørnedalsbanen bliver mere og mere populær. I 2010 slog festivalen alle deltagerrekorder. I 2011 blev denne rekord igen slået. Hele 325 kørere fordelt på folkerace, rallycross og crosskart. Fra torsdag morgen til lørdag aften i uge 30 var Ørnedalen forvandlet til et kæmpe motorsportsmekka. Et mix af de forskellige klasser og mange forskellige racerbiler fangede de mange tilskuere som havde taget turen til Ørnedalsbanen. En af de største seværdigheder på Ørnedalsbanen var Mini-køreren Magnus Jensen, som både skulle deltage i Mini-klassen og debuterede i 85 ccm-klassen. Det var ikke så meget, at det unge talent skulle køre i to klasser, men mere den kart, som han skulle køre 85 ccm med. I al hemmelighed dukkede Magnus Jensen op til teknisk kontrol med sin nye crosskart. Denne adskilte sig fra resten af feltet, da selve karosseriet mindede ekstremt meget som den succesfulde asfaltklasse Legend car. Denne lille, ekstremt flotte og specielle racer tog publikum med

storm, og Magnus gjorde det godt i sin debut, men måtte se sig slået af Tobias Daarbak. Crosskart-klasserne har i 2011 fulgt rallycross. Dette har været en fordel for arrangørerne rent afviklingsmæssigt, men giver til gengæld en strammere tidsplan. En af de største fordele ved crosskart/rallycross-kombinationen er det netværk, som skabes mellem kørerne og deres team. Hvis man ser på fremtidige talenter er Kevin Nielsen og Louise Nielsen opvokset med rally fra deres fader Lars. Tobias Daarbak, Magnus Jensen og Morten Bertelsen har alle fædre som gør det godt indenfor rallycross. Lasse Storgaards far Carsten har et stærkt netværk indenfor rallycrossteamet med brødrene Jørgensen fra Motorsport Nordjylland, mens Lucas Bjerg har allieret sig med det store rallycrosstalent Ulrik Linnemann. Ulrik Linnemann har efterhånden en del erfaring og vil meget gerne hjælpe de unge kørere videre og give dem alt den støtte, han kan. En ting er sikkert: Crosskart er blevet en en udviklingssport under rallycross.

Våd løbsdebut i højt humør Tekst og foto: Åge Keseler Kirketerp

Etableringen af en ny motorbane kræver masser af stædighed og motivation samt en pæn sjat benzin, for ellers kører man hurtigt ind i en blindgyde – uden bakgear. Sjællands Auto Sport (SA) blev i 2010 stiftet af ildsjæle inden for banesport på løst underlag, og med bl.a. (Gummi) Kaj og Janne Jakobsen som primus motorer. En banesports-klub med respekt for sig selv har naturligt ambitioner om at etablere sig med en permanent motorbane, hvilket i dagens Danmark er et flerårigt projekt. Frem for alt kræver dette en pæn sum penge for at skabe basis for leje af et egnet område samt etablering af banelegemet. SA valgte derfor at tage det første skridt til projektet med en midlertidig rundbane på en mark lidt uden for Øster Klippinge på Nordfalster. Falster er dækket af en god, leret landbrugsjord, men har i 2011 været uheldig med store regnvejrsmængder. Derfor gav af30

Autosport september 2011

viklingen af motorsports-stævnet nogle store hovedbrud hos løbsledelsen, som flyttede rundbanen fra en græsmark til en lidt højere beliggende stubmark. Dette skete i håbet om, at det bebudede ophold i regnvejret ville tørre arealet hurtigere op. I anden heatrunde begyndte banen at blive fornuftig, og de bedst forberedte deltager (dæk og frihøjde) begyndte at køre virkelig stærkt. Alt tegnede derfor til et fornuftigt FR-race i tredje heatrunde og finalerne, men dette druknede desværre i en heftig regnbyge, hvorefter arrangementet blev flaget af. Alle implicerede i SA’s premiere som løbsarrangør var virkelig imponeret over, at klubbens officials holdt humøret tårnhøjt under hele seancen. En positiv tanke bør også gå til de lokale landmænd, som kvit og frit stillede deres firehjulstrukne traktorer til rådighed, og som kun ville modtage en lille skilling til brændstof.

Løbsleder Kaj Jakobsen sludrer med Lasse Dahl om udfordringerne på stubmarken.

- Få dage inden stævnet i Øster Klippinge fik vi tilbudt en grusgrav til afviklingen, forklarer Kaj Jakobsen. - På dette tidspunkt var det for sent at lave om på tilladelserne fra DASU og de offentlige myndigheder. Der er dog ingen tvivl om, at et evt. kommende motorløb i SA

IKKE vil blive kørt på en græs-/ stubmark. Til slut kan man altid diskutere, hvorvidt arrangementet skulle tælle til DM i Folke Race eller ej. DM-startfeltet skal dog huske på, at de dannede basis for et startfelt, som gjorde det interessant for publikum at lægge vejen forbi.


NM

mrc

I næstved Tekst: Erik Skou Foto: Jonas Johansson (S)

I strålende solskin afvikledes Nordisk Mesterskab i 1:5 Touringcar (med 17 deltagere) og 1:5 GT (med 31 deltagere) på NMRC´s bane på Ålestokgården i Næstved. Deltagerne var delt op i to Touringcar-heats og fire GT-heats. Niveauet for aktiviteterne var lagt meget højt, så vi kørte to heattrænings-runder fredag aften og yderligere to lørdag morgen. Lørdag nåede vi også fire kvalifikationsrunder plus en femte søndag morgen for at køre bilerne og banen varm. Derefter fulgte delfinaler og finaler, hvor den sidste sluttede kl. 15. I løbet var indlagt et nationsmesterskab i hver klasse. Norge havde kun en deltager, så det var en kamp mellem Sverige og Danmark. En kører repræsentant fra hvert land og i hver klasse afleverede, efter kvalifikationsrunderne, tre navne på de kørere, hvis slutresultat man ville satse på. Danmark var ugæstfri nok til at vinde begge mesterskaber.

Deltagerne fremgår af billederne. Søren Jeppesen er stand-in for Thomas Mortensen. Finalen i Touringcar-klassen blev meget spændende, idet forhåndsfavoritten David Fenberg (S) måtte udgå efter kun en omgang, og andre havde afbrydelser i løbet. Sensationen var, at Patrick Folman, som er meget ung og meget ny i sporten, kørte et fejlfrit løb og vandt med fire sekunder foran en af de gamle ræve: Erling Nilsson (S). En anden gammel ræv Alf Åberg (S) blev nr. 3. I GT finalen var der også noget frafald blandt favoritterne, idet Michael Johnsen og Thomas Mortensen udgik tidligt og Daniel Bjerg og Carsten Madsen noget senere. Søren Bang kørte i sin sædvanlige sikre og udramatiske kørestil og vandt foran Søren Jeppesen (med en lånt bil) med en omgang. Treer blev Jocke Persson (S), som vi først så på banen om søndagen. Læs de øvrige resultater på MyRCM.

Fenberg (S), Peter Knudsen, Nico Touringcar. Fra venstre: David Alf an, Folm ck g Olsson (S), Patri laj Petersen, Michael Præst, Erlin Hansen og Torsten Nilsson (S). Ole rs, Pete eth Kenn (S), g Åber

GT. Fra venstre: Michael Johnsen, Daniel Bjerg, Jon Brun, Sonny Persson (S), Søren Jeppesen, Søren Bang, Jocke Persson (S), Heinrich Weizer og Carsten Madsen.

Huller, huller og flere huller Tekst og foto: Johnny Pedersen

Henrik Westerberg kunne tage sin første sejr i år på den hullede bane i Odense.

Odense R/C minirace var vært for fjerde afdeling af Large Scale i Off-Road den sidste weekend i juni. Med kun fire deltagere i 4wd-klassen er der ikke så meget kamp om at komme i finalen, men i 2wdklassen med 23 deltagere, var kampen anderledes hård. Claus Karlsson kunne vinde finalen i 4wd-klassen med Stefan Kristoffersen og Ole Hansen på de efterfølgende pladser. Der var mere spænding i 2wd-klassen. Efter de indledende heat var Claus Westrup hurtigst med Thomas Mortensen og Michael Christiansen på de efterfølgende pladser. Efter 30 minutter finale kom Henrik Westerberg først i mål på den hullede bane med et forspring på to omgange til Claus Westrup og Michael Christiansen - begge på samme omgang. Der var flere deltagere som kommenterede banen. OffRoad er selvfølgelig noget med jord og huller, men banen var i løbet af dagen blevet så opkørt, at bilerne hoppede og dansede rundt på banen. Det vakte ikke jubel hos deltagerne.

September 2011 Autosport

31


DASU

DASU’s strukturudvalg har efter et langt og grundigt forarbejde fremlagt sit forslag til en ny struktur for Dansk Automobil Sports Union. Efter at have fremlagt forslaget for sportsudvalgene og en række af DASU’s største klubber er forslaget justeret i forhold til de bedste og mest vægtige argumenter, der kom frem ved den første præsentation. Herefter er forslaget præsenteret ved dialogmøder, hvor alle DASU’s klubber var inviteret. Autosport har bedt tre medlemmer af strukturudvalget fortælle, hvad de ser som de vigtigste punkter i forslaget. Samtidig har vi bedt DASU’s tidligere formand Morten Bach Andersen fortælle, hvad han synes om strukturudvalgets forslag.

De dygtige ledere skal lokkes frem

Christian Nordal har kørt historisk motorsport siden 2006 – altid baneløb og altid som medlem af HMS. Han er også official, kom med i Historisk Motor Sports Danmarks baneløbsgruppe og siden bestyrelsen, og i dag er han formand for klubben. Christian Nordal har også tidligere været aktiv i andre foreninger, som han har været med til at udvikle. Til hverdag er Christian Nordal erhvervsleder og arbejder der med professio-

nel ledelse i sin egen ingeniørvirksomhed. Da han blev inviteret til at være en del af DASU’s strukturudvalg, sagde han med det samme ”ja tak”. - Som en stor klub med mange ressourcer mener vi i bestyrelsen, at vi har en forpligtelse til at være med i et tiltag som strukturudvalget. Jeg havde ikke noget klart billede af, hvad der skulle ændres. Men jeg kunne se, at det var svært at få nogle ting igennem og vinde gehør for sine idéer de rigtige steder. En anden grund var, at det var dyrt og besværligt at komme i gang med motorsport. Det skal ændres, mener Christian Nordal. - Som udøver af historisk motorsport er det nemt at læne sig tilbage og sige ”hvor går det dog godt”, fordi vi er mange kørere i vores gren af sporten, der er i fremgang. Men uden alle de andre DASU-medlemmer er der

ikke økonomi i at lave løb på banerne, og så kommer de historiske biler heller ikke ud at køre. For Christian Nordal er noget af det vigtigste i forslaget til ny struktur, at klubberne og DASU får mulighed for at arbejde tættere sammen, og sportsudvalgene får mere tid til at udvikle sporten. - Vi har som klubber levet lidt i vores egne verdener, og udvalgene har gjort det samme. Nu sætter vi fokus på, at udvalgene skal arbejde med udvikling og ikke med kontrol og reglementer. Vi skal have flere ud at køre, understreger HMS’ formand. - Jeg tror, at den nye proces omkring sammensætningen af udvalgene gør, at vi i højere grad kommer til at arbejde sammen. Klubberne imellem, banerne imellem, klubberne og banerne imellem osv. Hidtil har vi stemt om det hele i stedet for at tale sammen om, hvordan udvalge-

ne skulle virke. Der har manglet åben dialog, og det skaber mistillid. Med den nye struktur bliver vi nødt til at tale sammen i klubberne for at finde de rigtige mennesker til at drive sporten fremad. Hvis strukturudvalgets forslag bliver realitet, tror Christian Nordal, at det vil kalde på de dygtige ledere, der hidtil mest har holdt sig ude i klubberne, hvor de kunne se tingene ske. - Dygtige ledere vil have indflydelse, og det får de med den nye struktur. Du får kun de dygtige ledere til at tage et ansvar i DASU, hvis du giver dem indflydelse på, hvem de skal arbejde sammen med samtidig med, at de er sikre på, at de har klubbernes opbakning. Og selvfølgelig skal de have stor indfyldelse på deres mål og det ansvar og de kompetencer, de får til rådighed for at nå målene. Alt dette får de med strukturudvalgets forslag.

sekretariat løfter flere af de tunge opgaver, så udvalgsmedlemmerne får mere tid til at komme rundt til løbene. For eksempel var der ingen fra rallyudvalget til vores (KOM’s, red.) sprint i Fårvang. Her ville det være fint, hvis DASU viste flaget ved sådan et arrangement, hvor vi sælger sporten. Et andet eksempel er rallysprintet i Sdr. Vium, hvor hele landsbyen står bag at lave et flot løb. Her ville det se godt ud, hvis rallyudvalget eller en fra DASU’s bestyrelse kom og gav de frivillige et stort skulderklap. Det tror jeg betyder meget for et ungt menneske, der bruger en masse fritid på sådan et stykke arbejde. DASU skal være mere synlig, mener den erfarne rallykører. - I den forbindelse er en forenkling af reglementerne også meget vigtig, for det skal gerne gøre det sjovere at være udvalgsmedlem. Måske fører det også

til en forenkling af rallysporten, hvor der simpelthen er for mange klasser. Det er fuldstændigt uoverskueligt og helt umuligt at forklare en, der er ny i sporten, siger Freddy Pedersen nogle få dage før han sætter sig til rette i højresædet i Christian Jensens Peugeot for at køre DM-rallyet i Slagelse. - Jeg tror ikke, at jeg som kører mærker de store ændringer ved en ændret struktur. Men jeg er sikker på, at løbslederne mærker forskel, og som klub vil man selvfølgelig også lægge mærke til forenklingen, mener Freddy Pedersen. - Jeg kan ikke sige lige præcist hvor, men jeg er sikker på, at det bliver nemmere at være klubformand eller sidde i bestyrelsen for en klub. De mennesker får i højere grad mulighed for at få hjælp fra sekretariatet til at løse opgaverne.

DASU-arbejdet skal være sjovere

Freddy Pedersen er seksdobbelt danmarksmester i rally og har været aktiv indenfor motorsporten i 40 år, så han har set og prøvet mere end de fleste. Derfor var han da også et oplagt valg, da DASU’s strukturudvalg skulle sammensættes. - Jeg har ofte været uenig i mange af de dispositioner, der er foretaget i DASU. Ikke så meget fra bestyrelsens side, som jeg synes har gjort det godt i en år-

32

Autosport september 2011

række nu, men det er mere de forskellige rallyudvalg, jeg har oplevet, som jeg har været uenig med. Derfor sagde jeg ja til at sidde i strukturudvalget, fordi jeg mener, at jeg kan bidrage med noget positivt. - Først og fremmest mener jeg, at vores sportsudvalg skal være mere professionelle. Udvalgene skal arbejde mere sammen med klubberne og hjælpe dem. Klubberne har stået meget alene - specielt med DM-løbene - og det har nogle gange givet nogle halvdårlige løb efter min mening, siger Freddy Pedersen. - Det er meget vigtigt for mig, at vi nu får udpegede udvalgsmedlemmer, så vi får de rigtige mennesker, der arbejder godt sammen mod de samme mål. Hvis kemien i udvalgene passer sammen, er vi på rette vej. - Vi lægger fra strukturudvalgets side også op til, at DASU’s


DASU

Haves: administration Ønskes: udvikling

Anni Andersen er mangeårigt medlem af DASU’s bestyrelse og

unionens breddeudvalg. Hun var fødselshjælper for DASU Classicserien, er med til at arrangere løb, er aktiv i Sports Motor Klubben Gladsaxe og en hel masse andre sammenhænge, der har med motorsport at gøre. Udover de mange andre poster sidder Anni Andersen også i DASU’s strukturudvalg, hvor hun har været med til at udpege de områder, der trænger til forandring. - Alt for ofte bruger sportsudvalgene tiden på at administrere ud fra det eksisterende i stedet for at

udvikle. Efter min mening bør udvikling står øverst på dagsordenen ved alle udvalgsmøder, siger Anni Andersen. - DASU har i for mange år stået på sidelinjen og set på udviklingen i stedet for at følge med. Vi har ikke været eller ønsket at være omstillingsparate. Anni Andersen har som bestyrelsesmedlem ofte set udvalgsmedlemmer tale forbi hinanden og bruge tiden på mundhuggerier og ikke det arbejde, de er valgt til. - I dag er der for mange i udval-

gene, der ikke har gjort sig klart, hvad deres rolle er, inden de stiller op, og hvem de skal arbejde sammen med. Udvalgene får under den nye struktur bedre chancer for at blive homogene grupper, der arbejder for og med udvikling og ikke bare administrerer. - Vi skal stille krav til udvalgsmedlemmerne. Med præcise jobbeskrivelser for de enkelte poster i udvalgene bliver dem der stiller op i højere grad klar over, hvilket job de skal løse, inden de stiller op, forklarer Anni Andersen.

Strukturudvalgets forslag indeholder en styrkelse af DASU’s sekretariat, så mange af de administrative opgaver, der i dag løses af sportsudvalgene i stedet skal løses af sekretariatet. Dermed skulle der gerne frigøres udvalgstid til at arbejde med udvikling. Det er dog ikke nok til at overbevise Morten Bach Andersen: - I den seneste revision af vedtægterne for omkring ti år siden var meningen også, at sekretariatet skulle overtage flere opgaver, men det lykkedes ikke, husker han. - Hvis man ender med at genudpege de samme medlemmer til sportsudvalgene som sidder i

dag, kører de nok bare videre ad samme spor, som de plejer, men på den anden side vil man miste meget erfaring, hvis man skifter dem alle ud på en gang, så det bliver lidt af en balancegang. Morten Bach Andersen kan dog se mange gode ting i strukturudvalgets forslag: - Der er mange gode ting i forslaget, for eksempel at skære ned på antallet af udvalgsmedlemmer, og jeg ser personligt gerne den model forslaget lægger op til med at bestyrelsen udpeger udvalgsmedlemmerne efter indstilling fra klubberne. Dermed får både bestyrelse og klubber indflydelse på, hvem der sidder i udvalgene.

Frygter for udviklingen

Morten Bach Andersen var formand for DASU fra 2003 til 2008, og han var med til at starte breddeudvalget, som han har været en del af i mange år. I dag er han formand for Thy Motor Sport og

sidder fortsat i DASU’s udviklingsudvalg – afløseren for breddeudvalget. - Jeg synes, det er spændende, at man sætter så stort et projekt i gang, mener Morten Bach Andersen. - Jeg ser jo på det med breddeøjne, eller udviklingsøjne, som det jo hedder nu, og efter min mening svækker man udviklingen ved at placere ansvaret for DASU’s udvikling i sportsudvalgene. Udvalgene har gennem årene ikke stået bag ret meget udvikling. Langt de fleste projekter er startet af enten breddeudvalget eller DASU’s bestyrelse, siger unionens tidligere formand.

September 2011 Autosport

33


banesport

Miraklet fra

”Udkantsdanmark” Af Bo B. Nielsen

På et yderst velbesøgt sponsormøde til fordel for racerkøreren Mikkel Mac på Krenkerup Gods i marts udtalte aftenens vært, godsejer Patrick Reventlow-Grinling bl.a.: - Vi her på Lolland er godt trætte af det moderne politikerudtryk ”Udkantsdanmark” og alle de negative hentydninger, der ligger heri. Vi hernede er udmærket i stand til at klare os selv, ellers tak. Og intet kunne være mere korrekt. Den 18-årige mekanikerlærling Mikkel Mac fra Nykøbing Falster leverer i 2011 et sensationelt bevis på, at alt kan lade sig gøre, når blot man har vilje og talent. Mikkel Mac debuterer i år i den prestigefyldte Formel 2 klasse, der er en af tre ”fødeklasser” til Formel 1, efter kun to år i formelbil! Det burde egentlig ikke kunne lade sig gøre, men

faktum er, at Mikkel efter halvdelen af sæsonen er i spil til titlen som ”Rookie of the Year” i skrapt internationalt selskab, hvor det foreløbig bedste resultat er en fremragende sjetteplads i løbet på Nürburgring i juli. Det hele sker med enestående opbakning fra det lokale erhver vsliv på Lolland-Falster. Sponsorer som Raaco, BM Steel og Scandlines har i realiteten dannet en sponsorklub, der forener hele landsdelen, hvor det fælles mål er at sætte ”Udkantsdanmark” på landkortet. Samtidig er der en overordnet plan indbygget, der sigter mod en dansk europamester i Formel 2 i 2012. Og dermed automatisk superlicens og en dags testkørsel i en Williams Formel 1! Hele Mikkels karriere indtil nu har været atypisk, men er et enestående eksempel på at vilje og evner kan række langt. I 2008

dukkede han op på den nationale scene som relativt ukendt kartingkører og vandt DM for KF2 i første forsøg. De fleste ville måske have hvilet på laurbærrene en stund, men den ambitiøse tidligere Danmarksmester i juniorbrydning havde andre planer. Direkte fra national karting til Formel BMW Europe var måske lovlig ambitiøst, men Mikkel brugte de hårdt tilkæmpede erfaringer til i 2010 at besætte andenpladsen i

NEC Formel Renault serien med hele fire løbssejre undervejs. Og nu er han altså i Formel 2 efter at have sprunget flere klasser over. Med succes! Der er ingen tvivl om at Mikkel Mac er et racernavn for fremtiden. Med et fremragende bagland og vilje i rigt mål kan det egentlig kun gå en vej! Bliv ikke overrasket, hvis den næste danske topkører er fra ”Udkantsdanmark”.

Vil du købe? Vil du lease? I Jyske Bank er der flere veje til drømmebilen

Jyske Ny Bil Har du udset dig en drømmebil? Kan den gamle ikke mere? Eller er familien blevet for stor og bilen for lille?

Nyhed: Privatleasing Jyske Privatleasing er din mulighed for at få en nem og gennemskuelig biløkonomi ved at lease din nye bil gennem Jyske Bank.

Så prøv Jyske Ny Bil. Du får overblik over dine økonomiske muligheder og al den information, du har brug for, når du skal have ny bil.

Hvad gør du nu? Læs mere på privatleasing.dk og jyskebank.dk/nybil – eller hent mere information i banken og få en snak med en rådgiver.

Gammeltorv 4 • københavn • Tlf. 89 89 06 70

34

Autosport september 2011


bilo/dasu

Skov kørte

Ny

jyderne i skoven

udviklingskonsulent

i DASU

Tekst og foto: Åge Keseler Kirketerp

Ved at skynde sig langsomt vandt det nydannede par Bjarne K. Nielsen og Mogens B. Andersen sikkert i A-klassen.

Ildsjælen Ole Skov fra Thy Motor Sport har tilrettelagt mange mesterskabsløb i bilorientering i det sydlige Thy, og efterhånden har thyboen også fun-

til det vestlige Mors. Modsat Thy har Mors aldrig oplevet de store vejforandringer, når man ser bor t fra den tværgående motor trafikvej over øen.

Malene kørte sig flot gennem den svære M-rute sammen med faderen Henrik Møller-Nielsen.

det udfordringer i afstikkere til det nordlige Thy og Mors. CN Biler-løbet i TMS åbnede den jyske mesterskabsserie, og her blev star tfeltet styret

Hovedidéen i bilorientering er at spotte gamle vejforløb kontra nye kor tudsnit, og der for byder Vestmors ikke på hyperstore udfordringer. Der for

var tidsforbruget ikke stort for deltagerne, og først ved finaleudfordringerne i Sdr. Herreds Plantage blev der tæret væsentligt på tidsforbruget. Generelt lavede deltagerne derfor stress-fejl, hvor kortlæserne glemte opnotering af rutekontroller og overhopning af opgaver i rutebogen. Møller-Nielsen er nu i gang med sin fjerde generation inden for bilorientering. Far Henrik Møller-Nielsen er flink til at give sine bør n udfordringer som kor tlæsere, og sammen med datteren Malene kørte de et fornuftigt løb i M-klassen. De var tæt på at banke far og søn René og Matthias Hansen, der som træning til NEZudfordringerne kørte med hos M’erne. Ved at skynde sig langsomt vandt TMS’er ne Bjar ne K. Nielsen og Mogens Bach Andersen i A-klassen foran klubkammeraterne Bjarne Jensen og Bjarne Madsen. Også i C-klassen var thyboer ne Ole Jensen og Tommy

Dansk Automobil Sports Union har pr. 1. august ansat Lars Andersen som udviklingskonsulent. Lars Andersen skal beskæftige sig med opgaver indenfor hovedområderne fastholdelse og rekr uttering af medlemmer samt uddannelse. Derudover er der defineret en række indsatsområder i samarbejde med DASU’s bestyrelse og med DIF’s Udviklingsafdeling. Lars Andersen har i en periode været ansat som studentermedhjælp på DASU’s sekretariat, og i foråret afsluttede han sin uddannelse som markedsføringsøkonom med at skrive hovedopgave med markedsføring af DASU som emne.

Olesen helt i front foran østjyderne Jesper Markvardsen og Søren Kjærsgaard. Summa summar um havde Ole Skov komponeret en velafbalanceret rute for alle klasser, og specielt var kor tudsnittene - i alle aldre - flot tegnet ind i rutebogen. September 2011 Autosport

35


Adresseændring o.lign telefon: 43 26 28 86

Magasinpost UMM MMP ID-nr. 42329

Autosport nr. 6/2011 • Dansk Automobil Sports Union • Idrættens Hus • 2605 Brøndby • Telefon 43 26 28 80

2495 Tilbud

ADV Primo Gokart SNELL CMR 2007

,-

Godkendt

WTX-7 AIR Carbon

,-

4995 Tilbud

WTX j-5 Intercom

,-

Leverandør til Motorsporten siden 1967

6695 Tilbud

www.lindebjergracing.dk . tlf 38867600 . Smallegade 42 . 2000 Frederiksberg Tilbud gælder så længe lager haves- Alle priser er incl moms

Autosport 6-2011  

Dansk Automobil Sports Unions medlemsblad "Autosport" udkommer 8 gange om året. I Autosport kan du læse alt om de forskellige grene af bilsp...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you