Page 1

Nr. 2 - 2013

DANSK AUTOMOBIL SPORTS UNION

Talenterne mødes til

DASU Race Camp BILEN ER RÅ. PRISEN ER CIVILISERET. CITROËN DS3 CUP: DANMARKS BILLIGSTE SERIE FOR NYE STANDARDVOGNE

170.000 kr. ekskl. moms for bil og kit Se mere inde i bladet

Fotograf: Ib Trebbien

CRÉATIVE TECHNOLOGIE


Dæk til drømme. Kompromisløs kvalitet fra Yokohama. Udviklet til dig, der drømmer om den åbne landevej, rattet mellem hænderne og køreglæde uden grænser. ADVAN. Så er du på forkant med, hvad moderne dækteknologi kan byde på.

Originalt udstyr på følgende biler

Dæk: ADVAN Sport (V103) PORSCHE 911 Carrera 4 / Cayenne MERCEDES-BENZ C63AMG / ML63AMG / C-Class AUDI S8 / Q7 / A7 BENTLEY Continental GT / Continental GTC / Continental Frying Spur

Yokohama Danmark A/S Hammerholmen 12 2650 Hvidovre Tlf. 3645 0046

Dæk: ADVAN Sport V105 MERCEDES-BENZ CLS-Class / SLK-Class / SL-Class / C-Class / B-Class / A-Class

www.yokohama.dk


INDHOLD

10 Solen skinnede over Vestfyn, da KDAK Sport Fyn bød op til Rally Warm-up i Gelsted på Sydfyn. Esben Hegelund / Karsten Isaksen var eneste Super 2000hold og kørte ikke overraskende dagens hurtigste tid med deres Peugeot 207 S2000. Læs om årets første rallytest på side 10.

14 Ildsjælen Niels Oluf Jessen (Luffe) kender efterhånden hver eneste gennemgående vejstump mellem Himmelbjerget og grænsen til Tyskland. Alligevel er sydjyden aldrig blevet angrebet af den kroniske rutelægger-lidelse: genbrugs-bacillen. I Mekonomen Vinter Classic 2013 havde formanden for Dansk Historisk Motor Club (DHMC) igen fundet nye detaljer til startfeltet.

Drifting Drifting med i DASU

4

Karting Talenttræf til Race Camp

6

DASU Motorsport for LIFE

8

Banesport Legend på nyt gummi

8

Historisk Fantastisk debutsæson

12

Rally Kør billigt i VOC

12

Banesport Ny bil til erfarent DEC-team

13

Profilen Steen Andersen

19 I begyndelsen af marts blev årets første DASUmestre fundet, da finalen i indendørs-DM i MRC blev kørt på Brøndby Racing Clubs bane i Pilegården. Indendørs-sæsonen i MRC begyndte i Aalborg den 27. oktober sidste år, hvor Mike Gosvig vandt premiereløbet i Super Stock. Herefter så han sig (næsten) ikke tilbage, og med sejr i fem ud af seks afdelinger blev han en suveræn vinder.

15-18

Offroad Tag med til åbent hus

20

Offroad Ny Corsa til Allan Jørgensen

21

Offroad Kenneth Sørensen skifter klasse

22

Karting DSK på en ny måde

27-29 Årets rallykører 2012 er Kim Boisen fra Broager. Han blev nomineret for sin generelle sejr i det tyske ADAC Rallye Masters sammen med andenkører Jesper Petersen. Læs om Kim Boisen og alle de andre årets kørere og talenter på side 27, 28 og 29.

Officielt blad for Dansk Automobil Sports Union Autosport forbeholder sig ret til at nægte optagelse af annoncer. Autosport tillader ikke erhvervsmæssig affotografering af bladets indhold og påtager sig intet ansvar for rigtigheden af eller fejl i privat- såvel som erhvervsannoncer.

24-25

Karting Tag med på kartskole

25

Portræt C. C. Hansen fylder 70 år

30

Bilo SOS-pokalen til GMK-duo

31

ANSVARSHAVENDE REDAKTØR: JENS FÆRGEMANN. TEKSTER TIL BLADET SENDES PÅ E-MAIL: JF@DASU.DK. ANNONCESALG: DASU, TLF. 43 26 28 80, E-MAIL: DASU@DASU.DK. SKRIBENTER: RALLY: IB TREBBIEN, 56 36 31 03. KARTING: NIELS KIILERICH, 97 52 85 30; LOUISE ARP, LOUISE_149@LIVE.DK. KLUBRALLY/RALLY: GERT MORTENSEN, 26 20 01 74; ALLAN POST, 40 15 53 25, ALLANPOST@VEJEN-NET.DK. MRC: JOHNNY PEDERSEN, 21 29 42 27. BANELØB: IB TREBBIEN, ÅGE KESELER KIRKETERP, 40 60 63 98. BILORIENTERING: ÅGE KESELER KIRKETERP. OFFROAD: DENNIS MUNCH. HISTORISK MOTORSPORT: ANNI HANSEN; MICHAEL EISENBERG. LAYOUT: HJ GRAFISK, WWW.HJ-GRAFISK.DK. TRYK: KLS GRAFISK HUS A/S HVIDOVRE. TRYKT CO2-NEUTRALT. WWW.KLS.DK. OPLAG: 8.000. ABONNEMENT: ÅRSABONNEMENT: KR. 500,-. DANSK AUTOMOBIL SPORTS UNION, IDRÆTTENS HUS, 2605 BRØNDBY, TLF. 43 26 28 80. FAX 43 26 28 81, MANDAG-TORSDAG KL. 10-14.30, FREDAG KL. 10-12, E-MAIL: DASU@DASU.DK, WWW.DASU.DK. DIREKTØR: JAN RODTWITT. FORMAND: BENT MIKKELSEN.

April 2013

3

AUTOSPORT


Drifting er nu en disciplin i DASU.

Drifting er nu en sport under DASU Af Preben Jensen, Motor Sport Sønderjylland

Motor Sport Sønderjylland fik sidste år endnu en henvendelse fra nogle driftere, der ønskede at vide, om vi ville tage sporten ind under vores vinger, så drifting kunne blive en anderkendt motorsport i Danmark. Vi havde tidligere set nogle driftere på Padborg Park - første gang i 2004 og senest i 2010 - så det var med en vis skepsis, at MSS sagde ja til, at de måtte komme og køre en konkurrence på Padborg Park. På ingen tid fik vi lavet nogle regler for afviklingen af deres løb, jeg tror, vi havde 14 dage til at få det op at køre. Drifterne leverede varen, så i MSS besluttede vi, at dette ville vi arbejde videre med. Siden den beslutning har der været et kæmpe arbejde med at lære om drifting og få lavet reglementer. I dette arbejde har rigtig mange driftere svaret mig på mange spørgsmål, og også DASU er kommet til og er behjælpelig, når der er brug for det. Drifterne har haft en lang vej til, hvor de er nu. Der har tidligere været et par forsøg på at få en serie op at stå, men disse mislykkedes, så drifterne var også noget skeptiske med hensyn til, om dette kunne lykkes, men de har været meget samarbejdsvillige for at nå til, hvor vi er nu. Vi står nu foran den første sæson og det første løb. Det bliver en stor læreproces både for kørerne og AUTOSPORT

4

dommerne. Jeg er overbevist om, at det bliver spændene af flere årsager: For mange af kørerene bliver det første gang, de kører på de tre danske baner; de er under et enormt tidspres i forhold til, hvad de er vant til; de har 20 minutters træning til at lære asfalten på banen at kende efterfulgt af en pause, hvor de, inden de skal ud og køre kvalifikation, får at vide, hvor clipping point er placeret samt hvordan dommerne vil have, de skal køre for at opnå max.point. Det har de så to kvalifikationsomgange til at gøre. Dommerne er også under tidspres. De har 40 minutter til at bedømme 32 køreres to omgange. Dagen efter køres der Top 16 Twin, hvor kørerne presses yderligere. Det har de 30 minutter til, og de bedste otte går til finalen senere på dagen – den afvikles også på 30 minutter. Driftting-kørerne har således to timer til at køre, hvor de er vant til minimum en hel dag. Så vidt jeg ved, er Danmark det eneste sted i verden, hvor der forsøges at køre drifting sammen med andre motorsportsklasser, så der er meget, der skal læres, og vi er meget klogere, når sæsonen er slut.

April 2013

Tom Kristensen kørte løbets hurtigste omgang, men den syvende sejr fik han ikke med sig hjem fra Sebring.

Tom K hurtigst på Sebring På trods af at Tom Kristensen satte hurtigste omgang i dette års 12-timers løb på Sebring, måtte nordjyden sammen med Lucas di Grassi og Allan McNish ”nøjes” med andenpladsen i løbet, hvor føringen nåede at skifte 20 gange undervejs. Sejren gik til søster-Audien med de regerende Le Mans- og verdensmestre Marcel Fässler, Benoît Tréluyer og Oliver Jarvis. Tom K & Co. tabte med bare knap otte sekunder. Desværre efter at holdet var blevet idømt en 60

sekunders tidsstraf i løbets tredje time. Tom Kristensen fik dermed ikke sin syvende sejr i løbet, hvor han med seks sejre er den mest vindende kører. Han beviste dog, at 45 år ikke er nogen alder for en racerkører, da han undervejs i løbet satte hurtigste omgang. Jan Magnussen bøvlede hele løbet med gearkasseproblemer i sin Corvette og måtte udgå. David Heinemeier Hansson sluttede på tredjepladsen i LMPCklassen.


•••Đ‚‘Ŋ“ŽĐ‚‰

 #Đ    Đ

’…„ď €ƒ€€‡ƒŒ

din melig pris. Køb m o rk e v o n e l ti ng e i fuldblodsraci g a lt e d p allerede i år! t u a C r 3 fo S n D e d n e ë h ro g it li C de Her er mu den hæsblæsen i g a lt e d g o , u Cup-racer n

Citroën DS3

CITROËN DS3 CUP:     CITROËN DS3 CUP-RACER: ‘ƒƒ’Ž ƒŒ‡’°ŒŊ ňŌŌ‘’Œ‚‚€‡Š‹ƒ‚ňŌŌ†‰…ō…ƒĥŽŽƒ’’‡ŠĐʼnŇŇ …ʼnōŌŒ‹ĥʼnĒ“Œ‚ƒ”…Œ ĥʼnĒ„€ƒ‹‘ƒŊŊŇ‹‹‹ƒ‚ŏ‘’ƒ‹ŽŠƒ’‰Š‡€ƒĥ “‘’ƒ€„ˆƒ‚ƒč‚£‹Žƒ…Ö€£ƒ‹ƒĥŽƒ‡ƒŠŠ‚ƒŠ“„’‰ÖŠƒĥ

Š‚Š“„’‡Œ‚‘“…Œ‡Œ…ĥƒ‹‘ƒ‰„’„‚ƒŠƒĥŽ…‚ƒƒ’‹’Ž†£Œ…ĥ‚‡ýƒƒ’ƒ“‚‘’Ö‚Œ‡Œ…‹ƒ‚ƒĭ Ŏ–ňŎ†ˆ“Šĥƒ€’’ƒ‡…†”ƒ‚„€—‚ƒ‹Œ’ƒƒ’‡‰€‡Œƒĥŋ‘’‰ĐŎŚňŎ̐‡‚Ē„£Š…ƒ…ƒ’Ēƒ‘£‚ƒĥōŽ“Œ‰’‘ Ē‘‡‰‰ƒ†ƒ‚‘€“čƒ‘£‚ƒčƒ’čōŽ“Œ‰’‘‘‡‰‰ƒ†ƒ‚‘‘ƒŠƒŊĚ葁ĒŒƒ’Đ VED KØB AF BIL FÅR DU GRATIS I CITROËN DS3 CUP’EN: ō‘Ž‡Œ’„‚ƒŠ‡Œ…ƒŽ ‚Œ‘‰č‘”ƒŒ‘‰…Œ‘‰…“Œ‚ЇŠ‹ƒŠ‚‡Œ…‘…ƒ€—ƒ’€ƒ’Šƒ‘„‡’°Œ”ƒ‚ŠŠƒŠÖ€ĥ£ŠŠƒ‘’ƒŠ’‹ƒ‚ …’‡‘’ƒ‡Œ…ĥ’‡‘Š‡ƒ”ƒ‚†”ƒ’ŠÖ€ĥ†Œ‚ŠƒŒƒ’’Ž‡‘Ž ‡…‡ŒŠƒƒ‘ƒ”ƒ‚ƒŠƒĒʼnŌŘĥňŇŇĐŇŇ҉Đ‡Ž£‹‡ƒŽƒŒ…ƒ ĥ’’ƒ‘ƒ”ƒ‚ƒŠ‘Š…ƒ”ƒ‚ŠŠƒŠÖ€ĥ“Š‡…†ƒ‚„† Œ‚’ƒ‡Œ……‘ƒ”‡ƒ‡Œ…„€‡ŠƒŒ„֐č“Œ‚ƒ…ƒ„’ƒŠÖ€ħ‹‚ƒ‰‘’Ē €ƒ’Š‡Œ…ĨĥŽƒ‡ý‰‰Š‘‘ƒ†ˆƒ‹‹ƒ‘‡‚ƒŽ •••Đ‚‘Ŋ“ŽĐ‚‰ĥ“Š‡…†ƒ‚„ƒ„‘‡‰‡Œ…„€‡ŠƒŒĥƒ‡ƒŒ€‰‰ƒ‘Ž„ ‡Š‘ ‡ƒ‘…ƒ’’ƒŠ€ƒ…ģ€ƒ……ƒ‰‹‹ƒ’‡Š’‘‡‚‚ƒ€…’’ƒ’‡ƒŒ‡’°ŒŊ“Žƒ‡ʼnŇňŊĐ INTERESSERET? ƒŒ‚ƒŒ‹‡Š’‡Šˆƒ‘ŽƒĐ‰‡‘’„„ƒ‘ƒŒĹ‡’ƒŒĐ‹ •••Đ‚‘Ŋ“ŽĐ‚‰

CRÉATIVE TECHNOLOGIE

FAKTA: £…’ďňĐňŇ҉…‡ʼnŇňŊƒ’‡‹ ‡Œ‰ŠĐ„֐ƒ Ž„’ďʼnŊŌ‰‹ġ’Ś ƒŠƒ’‡ŒďŇĒňŇ҉‹ġ’ĐōčŌ‘ƒ‰Đ

PRIS: 170.000 kr. ekskl. moms for bil og kit. (ombygning 20.000 kr. ekskl. moms)

‡ŒŒ‘‡ƒ‡Œ…ďōŇ؇“‚€ƒ’Š‡Œ…č ƒ‘’ƒŒ”ƒŊ ħ‰£”ƒ‚Œ‘‰ĒŒĐĨĐ


Dennis Wounlund (siddende), den ene af to landstrænere, var nede i børnehøjde for at give gode råd om den rigtige linje gennem svingene.

Tekst: Janni Storm Foto: Jens Færgemann

Stor interesse for

DASU Race Camp Midt i marts brugte 32 unge kartkørere fra klasserne Cadett Mini, Cadett Junior og KF Junior en lørdag og en søndag på den første Race Camp. Det var den første af tre Race Camps, der udgør kernen i DASU Race Academy, det mest ambitiøse talentprojekt nogensinde i dansk karting. DASU Race Academy, der støttes af FIA og TEAM DANMARK, har som overordnet mål at skabe nye stjerner, der kan køre i hjulsporene på navne som Tom Kristensen og Jan Magnussen.

Ford, og han har også kørt bl.a. Formel Renault. Christian har vundet fire DM-titler - tre i karting og en i Formel Ford. De seneste mange år har Christian Markussen været mekaniker og coach for en række kartingkørere, bl.a. Nicolaj Møller Madsen, Kean Kristensen, Kevin Rossel og Nicolai Sylvest.

Den første Race Camp fandt sted på Københavns Go-kart Bane i frostgrader og strid blæst, men de 32 unge kørere og deres hjælpere tog vintervejret med godt humør.

Dennis Wounlund er også tidligere racerkører. Han begyndte også i karting og har senere kørt bl.a. Formel Renault. Dennis har stor erfaring med fysisk træning og har haft sit eget fitnesscenter. De to landstrænere skal rådgive og vejlede de mange håbefulde kartingkørere i samarbejde med Michael K. Christensen, som er ambassadør for projektet.

Som noget af det første blev det nye landstrænerteam præsenteret. Christian Markussen og Dennis Wounlund er udvalgt som de nye lands-trænere. Yderligere er Michael K. Christensen tilknyttet som ambassadør, hvor han bl.a. rådgiver om målsætninger og drømme og giver sine erfaringer fra international racing på topplan videre. Undertegnede, Janni Storm er tilknyttet projektet som presse-/medieansvarlig. På DASU Race Camp bliver kørerne undervist i køretræning, fysisk træning, mental træning, etik og moral. Det hele både teoretisk og i praksis. Landstrænerne er med ved alle afdelinger af Dansk Super Kart, hvor de giver råd og vejledning til alle deltagerne i DASU Race Academy. Christian Markussen er tidligere racerkører. Han begyndte i karting og rykkede videre til Formel AUTOSPORT

6

April 2013

Michael K. Christensen (stående) er ambassadør for DASU Race Academy, og på de tre Race Camps øser han af sin store viden og erfaring bag rattet af en racer.

Michael deltager i de tre Race Camps, og på den første gav han de unge kørere en masse værktøjer at arbejde med. Michael K. Christensen lagde stor vægt på, at de unge skal lære at sætte sig mål, lave handlingsplaner og derefter evaluere deres egen fremgang. Kevin Rossel var også en del af den første Race Camp og fortalte meget inspirerende om, hvordan det er at køre i udlandet. Blandt meget andet var han inde på de afsavn, man som kartingkører skal leve med, og ikke mindst den hårde konkurrence og de mange nedture det indebærer.

Christian Markussen (tv) er en af de to landstrænere, der følger deltagerne i DASU Race Academy ved alle afdelinger af Dansk Super Kart.

Søndagen blev brugt på en løbetur og masse køretræning. Her blev der holdt nøje øje med kørerne og deres fremgang dagen igennem.


Tekst og foto: Ib Trebbien

Flere biler, nyt gummi og en ny udfordrer Legend Cuppen vokser i 2013. Der kommer fire nye biler i feltet, fortæller Tom Pedersen fra Padborg Park, der står bag klassen. Desuden får klassen en ny dækleverandør. Fremover skal de små racere køre på Yokohamadæk. Valget er faldet på type A539. Dette dæk, der blev introduceret tilbage i 2003, opfylder både kravet om at være et regulært gadedæk og kan leveres i størrelsen 185/60-13, som Legendracerne anvender. - Yokohama-dækket er hårdere end den gamle type, men reagerer hur-

tigere, siger Tom Pedersen. - Dækket er også mere konstant, hvor man tidligere kunne være uheldig og få et dårligt sæt. Derfor forventer vi heller ikke, at bilerne vil ”sejle” som før. Under test har Yokohama-dækket også vist sig mærkbart hurtigere, og en af de kørere, der har testet

dækket siger, at ”det var som at få en ny racer”. Den tidligere Formel Ford Mester, Jesper Egebart, gør i 2013 sin entre i klassen, og han stiler målrettet efter en samlet placering i top tre. - Jeg glæder mig rigtig meget til at komme i gang med at køre bilen. Den ser ud til at være rigtig sjov at køre, og racet er endnu bedre, lyder det

Motorsporten ind på børnehospitalerne! Første event for Motorsport for LIFE var et besøg hos Insight Racing den 22. februar sammen med Team Wounded Racing og Rigshospitalet. (Foto: Jeppe Bøje Nielsen)

Race For Riget under CHGP, der kører penge ind til BørneUngeProgrammet på Rigshospitalet.

Ideen bag Motorsport For LIFE er at give en enkelt dag, hvor børnene kan glemme, at de er syge. Glemme at de er afhængige af deres hospitalsstue, og i stedet bare have det sjovt sammen med andre børn. Idemanden bag Motorsport For LIFE hedder Aslak Vind. Han er allerede AUTOSPORT

8

involveret i motorsportens samarbejde med hospitalerne i form af

April 2013

- Jeg ser frem til en dejlig dag på alle fire hospitaler, fortæller Aslak Vind. - Jeg er så taknemmelig for, at DASU, DMU og dansk motorsport i den grad har valgt at støtte op om projektet. En ting er at få en ide, noget andet er at se den blomstre, fordi de gode hjerter i sporten giver den vinger. Børn skal ikke være syge, de skal lege og have dejlige oplevelser. - Road touren til de fire hospitaler starter den 13. maj på Odense Universitetshospital og vil siden bringe karavanen forbi Viborg og Aalborg.

OK Legend Car Cuppen har stadig vokseværk.

fra en spændt Jesper Egebart. - Legend-bilen ser ud til at være meget levende at køre, men med de nye dæk tror jeg bestemt, jeg kan drage god nytte af mine erfaringer fra formelbil og standardvogn.

Med os har vi alt, hvad dansk motorsport kan byde på af spændende racere på både to og fire hjul. Der bliver en statisk udstilling, hvor kørerne, teampersonalet og frivillige glæder sig helt enormt til at vise netop deres racer frem. Børnene skal ikke bare kigge på, de skal sidde i racerne, høre dem starte og tage oplevelsen ind med alle sanser, fortæller Aslak Vind. - Totaloplevelsen kulminerer med racerbanen, som bliver stillet op på parkeringspladsen lige uden for børneafdelingens vinduer. Her vil kraftige driftbiler lave opvisning, superbikes vil blive demonstreret og som højdepunkt vil holdet bag Metal Rally On Tour tilbyde de ældste børn en tur i rallybilerne. - Vi glæder os som små børn! Vi har allerede haft det første event hos Insight Racing, hvor racerkøreren Martin Jensen åbnede teamet for de syge børn på Rigshospitalet. Team Wounded Racing var også til stede. Det var en kæmpe succes, og vi kan næsten ikke vente, til at vi skal vise hele sporten frem for børnene. Jeg håber, at de får en vidunderlig dag, slutter Aslak Vind.


Presents P resents . 7 7.th th an annua annual al

P Presents rese ents . 7.th annual

j a m . 5 . 3 a i c i Freder

W O H S R A C S U O I R U F & T S A F F A E V A G D U . 7 N E D L I T VELKOMMEN ind- og ud 00 biler fra 5 r e v o r. d e e il b ft yldt m biler, og dri ter bliver fy atmete vadra biler, racer k r e 0 n 0 a 0 .0 k 8 ri 2 e r, am 4 haller på om biler, , du ommer cust k weekenden r e D . d n a la show hele t r i en n ve u ri st -d g o k blive co g, race ing otor Park kan prøve at res der drift u d kø r r le fo el n , en Streetfire M is d grrat ane u er g

b errb acce ra ne som På den store f a tribuner helle fr et d e d y yd n kan enten subwoofere viiss du tør et med 40 yr st d af bilerne, h u er ucken Truck I Tr lske VIIBE. Tr deste HI-F TTrru uck fra enge ind i tunnelen ?? F FI Verdens vil viild I Ilave. H e te es å du gå £ 500.000 at dens ld 55 dB - tør 15 Oplev verd mindre en å1 p k ke ik yk y t tr et te d st ly k ko e et g har giiivve der kan g 0 ft. kkabel o to. gtt over 3.50 hos Jari Au 0 -1 0 9 A Der er brug d an st å p s leve Den kan op

US CARS

STYLING

DRIFTING

SHOW

HI-FI Truck

Åbningstider: Åbnin ngstider: Fredag Fredag g den 3. maj kl. 1 12.00-20.00 2.00-20.00 Lørdag g den 4. maj kl. 1 0.00-18.00 10.00-18.00 Sønda ag den 5. maj kl. 1 0.00-17..00 Søndag 10.00-17.00

Billetter Bill etter & priser:

Køb billetter online:

Bille Billetter etter købes i indgangen eller på Streetfir Streetfire e .dk Dag gsbillet kr 50,00 Dagsbillet kr.. 1 150,00 W ee ekend billet kr 50,00 g iver adgang alle 3 dage. Weekend kr.. 2 250,00 giver Børn n mellem 6 – 1 2 år kr 0,00 12 kr.. 5 50,00 Børn n under 6 år – g ratis adgang ifølge med voksen. gratis

Spring køen over og køb din billet på Streetfire.dk Der vil være separat indgang til publikum med billet der er købt on-line


Farverig sæsonstart Tekst og foto: Ib Trebbien

Esben Hegelund var dagens hurtigste, men stoppede med motorproblemer.

Solen skinnede over Vestfyn, da KDAK Sport Fyn bød op til Rally Warm-up i Gelsted på Sydfyn.

Esben Hegelund / Karsten Isaksen var eneste Super 2000-hold og kørte ikke overraskende dagens hurtigste tid med deres Peugeot 207 S2000. Men ikke alt gik efter planen, og holdet sluttede dagen af med en død motor, så der skulle skrues lidt inden DM-premieren. Suzuki-teamet var repræsenteret af Kenneth Madsen og René Harms, der havde fået nye, iøjnefaldende farver på deres biler. Kenneth Madsen, der havde Rasmus Sørensen med i co-driversædet, var med sin forhjulstrukne Swift Maxi 2000 kun godt to sekunder langsommere end Esben Hegelund. Rasmus Sørensen kunne for øvrigt fortælle, at han p.t. står uden bil til den kommende sæson. Budgettet mangler ganske enkelt. Det har Kim Wentzel til gengæld fundet, og han var med Lone Otto som co-driver tredjehurtigst i sin debut med firehjulstræk. Bilen, en Mitsubishi Lancer Evo 8, var lejet med forkøbsret, da parterne stadig forhandlede om prisen.

Kenneth Madsen har fået nye farver på sin Suzuki Swift Maxi 2000.

AUTOSPORT

10

April 2013

Dette sving var et populært udflugtssted. Her er det Henrik Lisberg, der tester græstæppets beskaffenhed.

Jesper Bisted og Heidi Knudsen havde også fået nye farver på bilen. Sidste års rød/hvide farver var afløst af grønt og hvidt på Jespers Suzuki Swift. Tidsmæssigt rakte indsatsen til fjerdehurtigste tid foran Sebastian Aagaard / Anders Hartwigs Renault Clio. Nicolai Jensen mødte både med ny bil, en Peugeot 207, og nye farver. 207’eren, som han delte med Mette Felthaus, fremstod i hele tre farver, med orange som den dominerende. Ikke til at overse.

Kim Wentzel testede firehjulstrækket på vekslende underlag.


FORÅRET F OR RÅRET ET SPIR SPIRER ER … OG ”R ”RACEREN” RAC CE EREN” SKAL EREN” SK AL SNA SNART ART VÆ AR V VÆRE ÆRE KLAR ÆRE KL AR … 4 ltr. ltr. SP ltr SPARCO SPA PAR ARCO CO ildslukk ildslukker ildslukkeerr komplet k om mplet m. dyser dysser – rør rør m.v. m. m.v. kkr.. kr

Skal kal du have nyy undervogn, undervogn, eller ller den ”gamle” renoveret, enoveret, så kontakt ontakt os ffor or ett uf uforbindende orbindende tilbud. ilbud.

1.995,00 1.9 95,00

HUSK H USK vi klar klarer er også eftersynet ogg opladningen o af din eksister eksisterende ende ildslukk ildslukker er

Nettopris Net ttopris ti tilbud lbud til de 5 hurtig hur hurtigste rtigs gsste te : Bell M MAG AG 1 m. HANS HAN NS clips + HANS Club nakk nakkekrave kekrave ekrav ave ve r. kr.

Normal pris kr kr.. 5.6 5.600,00 00,00 Tillæg illæg M MAG AG 1 Rally Rally m. intercom intercom kr kr.. 750,00

Racerskole / banelicens nelic elicens ens 2013 2013 26. 2. 11. 20.

marts april juni august

Padborg Park ark – ikk ikkee fler fleree pladser Padborg Padborg Park Park Padborg Padborg Park Park Padborg Padborg Park Park

See mere på: w S www.racers www.racerskoler.dk ww.racersk koler oler.dk Tilbud llbud bud Spar Sparco co ssta startpakke tarrtpakk tpakke bane – rally kr. r.

4.995,00 4.9 95,00 Tilbuddet et ggælder ælder i feb.og feb. eb.og ogg ma mar marts. rtts. s.

Nu også forhandler forhandleer af HANS Seat Seat Har du problemer med pasf pasforormen i dit racingsæde, racingsæ æde, er et HANS sæde kit løsningen løsningen. n. Ring ffor or pris. Søgård Racing & Biludstyr Bilud dstyr

Pakken kken der er FIA 8856 8856-2000 2000 godkendt, dkendt, består af af:: Køredragt redragt i rød – blå eller sor sortt Slalom lom SL 3 kkøresko øresko i sort sort Komplet mplet undertøj undertøj Land nd kkørehandske ørehandske i rød d – blå eller sor sortt Hjelmhue/balaclava lmhue/balaclava Sokker kker

4.990,00 4.9 4.990, 90,,00

Folkerace F olk o lkerac eracee uds ud udstyrspakke styrspa tyrspaakk akke Køredragt K øredragt – sko sko – handsker handsker – krave. krave. Alt i sort sort kr. kr.

1.495,00 1.495,0 1. 495,0 00

Aut. Sparco Sparco forhandler forhandler

Alling Allingskovgårdsvej skovgårdsvej 2, Grauballe Grauballe ‡ 8600 Silk Silkeborg e eborg ‡T Telefon elefon 8757 8757 2099 2099 ‡ Mail: Mail: inf info@seagaard.com o@seagaard.com Alle tilbud er så længe lag lager ger haves og incl. moms, eexcl. xcl. fragt fragt

Vi forhandler forh handler BELL hjelme – visirer + tilbehør tilbehør.. S See mere på: w www.racingudstyr.dk ww.raacingudstyr.dk April 2013

11

AUTOSPORT


Tekst: Morten Alstrup Foto: Gurli Hansen

Langdistanceteam skifter bil Den trofaste Citroën C2 pensioneres nu til fordel for en ny Peugeot RCZ.

Stort set i hele den tid, hvor der er blevet kørt Danish Endurance Championship, har HM Motorsport været en fast bestanddel med deres lille grønne og gule Citroën C2. Men nu har de sat den på pension til fordel for en ny Peugeot RCZ. - Bilen kørte på ottende år, og den var ved at blive træt, fortæller Jens-Erik Hansen. - Efter at vi byggede den om til en to-liters bil, kneb det med holdbarheden. Med det gamle set-up kunne vi køre 36-38 timer, hvor vi ikke behøvede at røre en eneste skrue og kun skulle skifte olie. Med to-liters motoren løb vi ind i problemer efter 12-14 timers kørsel.

Det sjællandske langdistanceteam gjorde sig mange overvejelser omkring en afløserbil. Mini Cooper, Renault Clio og en brugt Porsche blev diskuteret. - De Minier, der bruges til langdistanceløb, er alle specialbyggede, så det duede ikke, og den nye Clio ville først rigtigt blive frigivet til race om et år. Og Porschen, ja, når vi ikke kører mere end vi gør, så

var det nok bedre, at bilen ikke ville være alt for hurtig for os, indrømmer Jens-Erik Hansen, som besluttede sig for en Peugeot RCZ. - Vi kiggede på både den RCZ, som Michael Carlsen har kørt med i Frankrig, og Kjeld Seidlers rallybil, og de er lavet meget flotte og fine. Sadevgearkassen kan klare 420 Nm, hvilket er noget mere end det, vi er vant til, og samtidig yder motoren 260 hk i standardtrim, hvilket er mere end de andre biler. Samtidig kan vi køre på Nürburgring med den – det kunne vi ikke med C2’eren. HM Motorsport planlægger dog ikke en fuld sæson i år, da junior i teamet – Jens-Henrik Hansen – efter sommerferien skal udstationeres i Afghanistan.

Klassen, alle har råd til! Tekst: Rune Pedersen Foto: Finn Bojer

Ved første øjekast ser den stor, tung og kedelig ud – og hvis man forventer en fuldblodsracer med 300 hk, så er det heller ikke en Volvo Original Cupbil, man leder efter. En Volvo Original Cup bil er bestemt ikke så kedelig, og slet ikke hvis man kigger i pengepungen. AUTOSPORT

12

Volvo Original Cup, eller bare VOC i daglig tale, kan køres for relativt få midler. I Sverige, hvor serien stammer fra, kaldes klassen for ”Allemands-klassen”. En færdigbygget bil kan erhverves for mellem 30.000 og 90.000 danske kroner, og den danske VOC-sæson kan køres for et årligt budget på 20.000 - 50.000 kroner - alt efter hvor mange skader man selv påfører bilen... Bilen er bygget efter et stramt reglement, som stort set kun tillader standard-dele, hvilket er med til at holde prisen nede. F.eks. er undervognen reglementsbestemt, således at det kun er tilladt at køre med den cup-specifikke undervogn eller standardundervogn. Det, som er frit i VOC, er: Udstødningen efter manifolden, luftfilter, bremseklodser, software i styreboksen, rat og ratnav.

April 2013

En løbsklar Volvo Original Cup-racer kan fås fra 30.000 kroner.

I Danmark må flg. modeller anvendes i VOC: Volvo 240, 740, 850 og 940. Fælles for 200-, 700- og 900-serien er, at de har baghjulstræk, og de yder optimalt 165 hk på en 2,3 liters motor. Hvad 800-serien angår, så har den forhjulstræk og yder optimalt 190 hk på en 2,5 liters motor. Bilerne er utroligt letkørte og meget driftstabile, hvilket betyder, at man ikke nødvendigvis skal ligge og skrue bil til langt ud på natten, dagen før man skal køre løb. Da bilerne stort set er bygget ens, er det udelukkende første- og andenkørerens evner i bilen, som afgør

kampen om sekunderne. Og det skal ikke være nogen hemmelighed, at deltagerne i VOC har det rigtigt sjovt sammen – og hjælper hinanden, hvor de kan! VOC køres i 2013 i KDAK-F den 13. april, GMK den 4. maj, VAS den 29. juni, KOMO den 20. juli, SAS den 7. september og IMK den 25.-26. oktober. Så står du med lysten til rally, men mangler pengene til det store eventyr, så prøv et lidt mindre, men mindst lige så interessant eventyr i en VOC. Se mere på www.volvooriginal.dk eller www.volvooriginal.com.


Forrygende debutår for ny youngtimer-kører

Rasmus Holmegaard Hansen, der vandt både rookiemesterskabet og youngtimer division 3 i 2012, i Peugeot 205 Gti foran sine konkurrenter på Padborg Park.

Tekst og foto: Anni Hansen

I 2012 begyndte 22 nye kørere i HMS’ historiske klasser, og der blev for første gang indført et rookiemesterskab.

Det blev suverænt vundet af Rasmus Holmegaard Hansen i Peugeot 205 Gti fra Youngtimer 3 divisionen med 220 point og 80 point foran nummer to. Rasmus vandt også sin egen division, Youngtimer 3, så det var en flot start på hans motorsportskarriere. Rasmus er 19 år og har ikke tidligere kørt motorsport, blot hygge-gokart, og han tog licens i marts 2012. Rasmus’ far har været mekaniker for DTC-køreren Michael Carlsen fra

Odense. Derfor har Rasmus været med sin far til løb fra han var barn. Herfra stammer interessen for motorsport. Det var en stor oplevelse for Rasmus at komme på banen. Der er mange deltagere i meget forskellige biler med mere motorkraft, så der er meget at se til specielt i begyndelsen. Men sæsonen levede helt klart op til forventningerne og mere til. Den stabile kørsel, der inkluderede to

podiepladser, gjorde, at Rasmus sluttede som både rookiemester og mester i YT division 3. Han synes efter denne første sæson, at det er meget sjovere at køre end at skrue på bilen. I år fortsætter Rasmus i Peugeot 205 Gti, der er blevet opdateret og forbedret til sæsonen. Målet er igen et par mesterskaber og nogle podiepladser.

Vinder af førstepladsen som Tysklands førende oliemærke

Komplet program i kvalitetsolie - additiver - autokemi Fåes på førende autoværksteder – Find forhandler via www.auto-g.dk April 2013

13

AUTOSPORT


Præmietagere i sæsonpremiere fra hele landet Ildsjælen Niels Oluf Jessen (Luffe) kender efterhånden hver eneste gennemgående vejstump mellem Himmelbjerget og grænsen til Tyskland.

Trods en nervøs kørerytme vandt det norsk/danske par Kjell O. Nilsen og Lars Palle sikkert i Expert.

Af Åge Keseler Kirketerp

Alligevel er sydjyden aldrig blevet angrebet af den kroniske rutelæggerlidelse: genbrugs-bacillen. I Mekonomen Vinter Classic 2013 havde formanden for Dansk Historisk Motor Club (DHMC) igen fundet nye detaljer til startfeltet. I Expert havde det norsk/danske par Kjell O. Nilsen og Lars Palle svoret, at de ville undgå sidste års regnefadæse, hvor to minutters tanketorsk kostede generalsejren. Mix-parret i den røde Porsche 911T (1970) kørte lidt nervøst og fandt ikke helt rytmen. Slutresultatet viste dog noget andet med en sikker etter. Fintællingen i Expert bragte østjyderne Niels Iversen og Hans Ole Nielsen (VW Golf GTI - 1979) ind på andenpladsen. Luffe havde kigget lidt forkert i almanakken og ramte derfor ikke snevejret i Sydjylland. Alligevel følte deltagerne sig pænt udfordret.

Nyinvestering i en karburator-spjældaksel skabte ro i samarbejdet mellem Tonni Hermansen og Frederik Dagnæs-Hansen i Fiat 124 Spider (1974). Det øst-/sydvestjyske par kunne endog flotte sig med en totalbommert på allersidste etape og scorede alligevel sejren i Sport foran østjyderne Torben Østergaard og Poul-Erik Hansen (Opel Manta GT/E - 1979). Sekstals-rundturen i Mekonomen Vinter Classic bød på nye smutveje i det kuperede terræn omkring Kolding, hvorefter startfeltet vejcirklede syd for Vejen. Nordvestsjællænderne Jørgen Jensen og John Larsen i Opel Manta (1978) havde momentant problemer med højre/venstre, men styrede alligevel kontrolleret mod nr. 1 på podieskamlen i Touring. Meget tyder på en tæt fight med nordjyderne Lars Toft og Erik G. Kjærgaard i VW

En tur uden kængurubenzin beseglede etteren for Tonni Hermansen og Frederik Dagnæs-Hansen.

Golf GTI (1981), når FDM DASU Classic-sæsonen fløjtes i gang. Skarpheden efter vinterdvalen var lidt svingende ned gennem startfeltet i Mekonomen Vinter Classic 2013. I Oløbs-klassen styrede vestjyderne Flemming Jensen og Jan

Søndergaard dog etteren hjem foran nordsjællænderne Steen Olsen og Henrik Jørgensen. Et dugfriskt licens-køb blev hos begynderne vekslet til sejrspokaler for Iver og Peter Olesen, som havde taget turen fra Græsted i Nordsjælland.

Rundtur i kortnørdernes paradis Af Åge Keseler Kirketerp

Danmark har gennem mange år været et slaraffenland for kortnørder/-narkomaner. Korttegnere og geodæter (landopmålere) har udnyttet det forholdsvis flade danske landskab til udgivelse af nøjagtige kort, som opfriskes med fornuftige års-intervaller. Bilorientering har levet højt på adgang til kortudsnit i utallige årgangs-udgaver. Desværre solgte Geodatastyrelsen (GS) sit lager af ældre trykte kort til en stor korthandel i København - uden klausuler. Efter nogle måneder holdt korthandlen ophørsudsalg på disse kort, og resten er herefter gået op i røg. GS har nu rettet lidt op på leveringsproblemerne med etablering af web-sitet: download.kortforsyninAUTOSPORT

14

April 2013

gen.dk. De mest interessante 1:25.000-kort findes på side 3, og GS har desuden indscannet 1:20.000-kortene i ”nyere” udgave (1901-1971) samt oldtusse ditto (1850-1900). GS stiller kortgrundlaget gratis til rådighed for internet-brugerne som download. Dog skal man være opmærksom på reglerne omkring kildeangivelse under ”Vilkår og kriterier”. Indscanningen er foretaget i en forholdsvis høj opløsning (ca. 250 dpi), som dog giver visse udfordringer omkring konvertering fra rastede farver til sort/hvid. Skribenten ser dog frem til, at scanningsnørderne udi bilorientering opfinder nogle cowboy-tricks.


Steen Andersen ”Jeg kan, når det gælder” En rallykører, som i de senere år har fået sin anden ungdom rent sportsligt set, er Steen Andersen. Tilbage i firserne og halvfemserne blev det til Danmarksmesterskaber, og da 2012-sæsonen sluttede, endte veteranen med at få sin bedste slutplacering i utallige år. - Jeg ved godt, at jeg kan, når det rigtig gælder, siger han med henvisning til den efterårssæson, hvor han reelt skabte grundlaget for sin og Iben Lourings sølvmedaljer. - Vi har fået skruet bilen bedre og bedre sammen, og løbene i efteråret var måske også lidt mere gruppe N-agtige, men jeg tror på mig selv, ellers går jeg ikke i gang. Jeg har da en plan om, at vi skal fortsætte, hvor vi slap. Men selv om det er godt 30 år siden, at Brøndbymekanikeren kastede sig ud i sporten, har han ikke været aktiv i alle årene. Der var en periode for godt ti år siden, hvor han valgte at holde en pause, da motivationen manglede.

- Det har noget at gøre med, at jeg gerne vil det, og så er det igen blevet sjovt at gå og skrue bil, forklarer Steen Andersen. - Så synes jeg også godt om at have med sport at gøre på eliteplan. Der er en grund til at holde sig i form og løbe en tur. Det er et spørgsmål om at angribe det på en måde, hvor det er seriøst og sjovt samtidigt. Ligesom der er løbet nogle år på tælleren hos Steen Andersen, så er det samme tilfældet med hans Mitsubishi. Det er en Evo VII-model, og den japanske fabrik er nået til nummer ti i rækken. - Jeg ville gerne have haft en ny til i år, men før jeg har lidt flere sponsorpenge i kassen, springer jeg ikke ud og køber en ny bil, slår veteranen fast. Alligevel forventer han visse fremskridt ud fra de ændringer af det tekniske reglement og mesterskabsbestemmelserne i den firhjulstrukne klasse. - Bilen får måske lidt flere hestekræfter på grund af den større restriktor, som er blevet tilladt i år, og hvis den stadig kan være stabil, så skulle forudsætningerne for at kunne være med i toppen fuldstændig være de samme, som da vi slap sidste år. For et par år siden var det en hollandsk motorbygger, som stod bag kraftkilden i bilen, men holdbarheden var ikke til stede, så Steen Andersen tog selv over. Og nu er han ved at arbejde på en ny motor.

- Jeg er ved at lave en maskine, som gør, at vi kan køre med bilen som en gruppe A-bil, sådan som det er blevet muligt, men den blev ikke klar til første løb, hvor vi kørte med Lanceren som en gruppe N-bil, siger han. Profilsiderne er produceret af Ib Trebbien og Morten Alstrup


Profil fakta Steen Andersen Årgang 1961 Medlem af Hvidovre Motor Klub Danmarksmester i gruppe N 1989 (Mazda 323 4WD) Danmarksmester i gruppe N 1993 (Mazda 323 GT-R) Danmarksmester i gruppe N 1994 (Mazda 323 GT-R) Deltager i 2013 i kampen om DM i rally i division A med Iben Louring

Rallykarriere med mange bilmærker I dag kører Steen Andersen Mitsubishi, men det er ikke det eneste mærke, han har været forbundet med i sin rallykarriere. Han har således været involveret i importørsatsninger fra så vidt forskellige mærker som Opel, Mazda og Ford, og rent faktisk gik der ikke lang tid, fra han havde kørt sin første DM-sæson, til han fik den første seriøse importørhenvendelse. - Jeg gjorde det nok i manges øjne ret fantastisk, da jeg sammen med Jens Anker kørte i den lille Toyota Starlet, hvor vi i 1985 kørte os ind på en andenplads i DM i gruppe 2 og gruppe B, som det hed dengang, husker Steen Andersen. - Vi var altid med fremme, og det imponerede vist rimeligt mange, bl.a. Jan Glad fra Opel, som mente, at jeg skulle en køre en gruppe N-bil for Opel. Det var noget af en omvæltning at komme fra sådan en hidsigprop af en tunet Toyota til en gruppe N-bil, og jeg var nok lidt for hård ved tingene, og så var den bil nok ikke udviklet tilstrækkeligt til rallysport. Senere blev det til en kraftigere Opel Kadett GSi i gruppe A-trim, men det forløb ikke helt optimalt. - Vi var med oppe i toppen mange gange, men også mange gange havde vi tekniske problemer, siger Steen Andersen. - Jeg kørte med mange af de ting, som Jørgen Nielsen ikke kunne bruge. Jeg var sportsmand nok til at prøve at køre fra ham, men bilen kunne ikke holde. Indsatsen førte dog til en kontrakt med Mazda, hvor han dog atter kom tilbage til en gruppe N-bil. Det var den firhjulstrukne Mazda 323. - Mazdaen spillede fra start, hvor jeg blev DM-vinder første gang, selv om den var totalt underlegen i forhold til de Ford Cosworther, som John Frederiksen og Holger Helle kørte med. Siden fik Ford

øjnene op for mig, og jeg overtog Jan Mortensens Escort Cosworth. Skiftet til den hurtige gruppe A-bil med turbomotor og firehjulstræk udløste imidlertid ikke de resultater, som Steen Andersens allerede på det tidspunkt imponerende generalieblad skulle have været garanti for. - Vi fik aldrig skruet bilen sammen, så den holdt til den måde, jeg kørte på. Jeg fik heller aldrig en andenkører, der synes, at det var sjovt, men som også kunne spille sammen med mig, reflekterer Steen Andersen. - Der var mange ting, som var årsagen til, at det gik galt, men nok allermest, at der ikke var nok ro omkring tingene. Der var en masse kloge hoveder, men de var der ikke rigtig alligevel. Man kunne ikke regne med baglandet i Boreham (Ford Motorsport, red.), så det gik mere eller mindre skævt. - Skal jeg råde andre ud fra den oplevelse, så gælder det om at få bilen skruet rigtig sammen og så få tilknyttet nogen til teamet, som du kan med, og som gør noget. Det var ellers et fantastisk koncept. Det skulle bare være grebet an på en anden måde. De tre importør-projekter var på mange måder symptomatiske for Steen Andersens rallyindsats. Den har været meget enten-eller. - Det kan man sige, men sådan er det nok, når man bevæger sig i toppen, vurderer han. - Kigger man på VM-kørerne, så er de enten fremme, hvor gassen brænder, eller også ligger de ude på marken. - Det, der er kunsten, er at holde et tempo, hvor man er med i toppen og kan give en skalle til sidst. Man skal have ro omkring de ting, man skal have med at gøre. En andenkører man kender, og som bliver stærk, når det virkelig gælder.


Guld

til suveræne Mike Gosvig Tekst: Jens Færgemann

Mike Gosvig kørte sin lille racer til sejr i fem ud af seks afdelinger.

Foto: Jens Roland

I begyndelsen af marts blev årets første DASU-mestre fundet, da finalen i indendørs-DM i MRC blev kørt på Brøndby Racing Clubs bane i Pilegården.

Vinder af DASU Mesterskabet i 1:10 Super Stock blev Mike Gosvig. Sølvet gik til Thomas Hjeresen og bronzen til Søren Boy Holst i mesterskabet, hvor 29 kørere fik point. Samtidig blev det afgjort, at Patrick Danielsen vandt Stock-klassen foran Jannick Jacobsen og Stefan Finnich. Indendørs-sæsonen i MRC begyndte i Aalborg den 27. oktober sidste år, hvor Mike Gosvig vandt premiereløbet i Super Stock. Herefter så han sig (næsten) ikke tilbage, og med sejr i fem ud af seks afdelinger blev han en suveræn vinder. Kun i DM2, som Brøndby Racing Club havde henlagt til City2 i Høje Taastrup, måtte han se sig slået af Steen Graversen, der til dette løb stillede op i både Super Stock og Modified – hvor han også vandt. Mike Gosvig blev manden, alle ville slå, og den der kom tættest på var Thomas Hjeresen, der med fire andenpladser i sæsonen kom tæt på, men aldrig forbi suveræne Gosvig. Søren Boy Holst og Mike Gosvig var de eneste, der fik point i samtlige afdelinger.

I ”begynder-klassen” Stock tog Patrick Danielsen fire ud af fire sejre, mens der var noget mere kamp om de efterfølgende placeringer. Jannick Jacobsen, Stefan Finnich og Morten Falandysz kæmpede helt indtil sidste afdeling om den samlede andenplads, og da det hele var slut, var det kun to point, der skilte de tre kørere. Med en andenplads i sidste løb sikrede Jannick Jacobsen sig den samlede andenplads med 296 point. Tredjepladsen gik til Stefan Finnich med 295 point, mens Morten Falandysz med 294 point endte på den utaknemmelige fjerdeplads.

Patrick Danielsen vandt Stock-klassen foran Jannick Jacobsen og Stefan Finnch.

DASU Cuppen i 1:10 Modified kørte sin sidste afdeling ved Aalborg RC's løb den 23. februar. Her vandt Steen Graversen guld foran Claus Ryeskov og Jacob Jeffers på en delt andenplads. Det var dog en noget tyndt besat serie, da det kun var de tre kørere, der fik point. Steen Graversen i to af de fire afdelinger og Claus Ryeskov og Jacob Jeffers i hver en afdeling. Mike Gosvig blev samlet vinder af Super Stock foran Thomas Hjeresen og Søren Boy Holst.

April 2013

19

AUTOSPORT


Gentlemen - start your engines! Årets første cupløb i folkerace afholdes på Løvelbanen den 26. april for folkerace klasse 1 og 2 samt for U16, U18 og Ladies Cup. Dagen efter den 27. april er der folkerace åbent hus på Søholmbanen, Ørnedalsbanen, Løvelbanen, Nysumbanen, Nørlundbanen og Nisseringen. Åbent Hus-arrangementerne plejer at være en bragende succes, hvor interesserede står i lange køer for at få en tur i en folkeracer. Vil du ”nøjes” med at sidde ved siden af, er det helt gratis. Du kan også selv prøve at sidde bag rattet, men så koster det 150 kroner. Klubberne har masser af frivillige med for at hjælpe med udstyr, biler, seler osv., men også til at besvare alle dine spørgsmål om, hvordan man kommer i gang, skaffer en bil, bliver medlem af en klub osv. Nisseringen lægger bane til sæsonens første rallycross- og crosskartløb. Det foregår - traditionen tro - anden pinsedag – nærmere betegnet den 20. maj 2013. Pinseløbet på Nisseringen er altid en kombination af race for både biler og motocross’ere, så der er motorløb for alle.

AUTOSPORT

20

April 2013

På Nysumbanen starter sæsonen med træning den 20. april Der er træning for rallycross og crosskart 250/650 ccm fra kl. 10 til kl. 14. Folkerace kl. 1 og 2 kan træne fra kl. 11 til kl. 16. Efter kl. 16 begynder der en træningsskole for ungdomskørere. Lørdag aften er der teknisk kontrol, lidt teori og socialt samvær. Der trænes hele søndagen for disse klasser. Se mere på www.mnj.dk Der er træning for alle klasser igen den 4. maj.


Sæsonen står for døren

Af Kristian Jørgensen

Nu er det lige ved og næsten, inden sæsonen bliver skudt i gang, og der er stor forskel rundt om i garagerne på hvor langt de forskellige teams er. Ved nogle er der ro og masser af tid, mens der ved andre begynder og være stress på for at nå det. Et af de steder der er ved at være lidt stress på er ved Dennis D. Christensen (Team DCRacing) fra Mosbjerg. De havde til 2012 -æsonen indkøbt en Renault Clio, og med den hjemkørte Dennis DM-sølv i super 2000. Gennem vinteren har Clioen gennemgået en total ombygning, den er blevet ombygget til maxi, fået ny komplet undervogn, ny gearkasse og en masse ændringer diverse steder ned til mindste detalje, for der er kun et mål for teamet for 2013-sæsonen, og det er at køre DM-guldet hjem i super 2000. Det er den klasse med flest deltagere, så det kræver, at materiellet er i top, så i skrivende stund kæmper teamet for at få bilen klar til start, for de mange ændringer har kostet mange hundrede timer i værkstedet. Et andet sted der også bliver arbejdet for at blive klar til sæsonen er ved Allan Jørgensen fra Vesløs. Allan havde sidste år en sæson, hvor han bestemt ikke var heldig hvad angik at slippe for skader på bilen. Allan og hans Opel Corsa var blandet så meget ind i nærkampe og uheld, så selv om bilen var nybygget til sæsonen, må den allerede på pension. Så vinteren har stået på bygning af ny Opel Corsa, og den er ved at være klar til sæsonen. Den får nok at se til, den nye Corsa, for Allans program lyder på fuld DM-sæson i Super 2000 samt de første to afdelinger af NEZ. Alt efter resultatet af de to løb afgør teamet, om de kører resten af NEZ Cuppen også, hvor det jo blev til en flot samlet andenplads i 2012.

Så går turen til Sæby, hvor den kun 16-årige debutant Jacob Wunderov er ved og være færdig med sin nybygget Honda Civic. Jacob må siges at være et talent, hvilket også gør, at han er udtaget til DASU’s talentprojekt i offroad. Jacob viste nemlig i sin første fulde U16 folkeracesæson at køre sig til det danske mesterskab i suveræn stil, da han vandt alle afdelinger pånær en, hvor han fik en andenplads. Det har givet Jacob blod på tanden til at forsøge sig i rallycross Gruppe N 0-1600 ccm, hvor det bliver rigtigt spændende at se, om Jacob kan fortsætte de gode takter, han har vist. Når vi snakker DASU talentprojekt hedder de to ledere for projektet Arne Staun og Peter Lindgaard. Så hvad er mere nærliggende end lige smutte forbi Peters garage? Peter der jo til 2010-sæsonen hjemkøbte en Opel Corsa Super 1600, som viste sig at være et godt køb, for allerede i første sæson kørte han DM-guldet hjem i Super 1600. Efter guldet var kørt hjem, valgte Peter i 2012-sæsonen at ”kun” køre et par udvalgte løb. Men nu skal der køres om guldet igen. Team Lindgaard har gennem vinteren gået Corsaen godt igennem, og den står nu flot og helt klar til sæsonen starter. Det kommer til og stå på fuld DM-sæson, og ud over det vil Peter deltage i udvalgte NEZ cup-løb, og i det tyske mesterskab er den gule Opel Corsa også og finde i nogle afdelinger. Til sidst en lille rettelse, for Ulrik Linnemann udtalte i sidste nummer af

Allans Corsa fra 2012-sæsonen. Mon 2013-modellen bliver magen til?

Dennis Christensens Clio begynder at tage form efter en kæmpe ombygning gennenm vinteren, men meget mangler stadig inden sæsonstart.

Peters flotte Corsa er helt klar til sæsonen, der efter planen indeholder mange løb.

Autosport, at han gik efter DM-guld, da økonomien ikke var til EM. Men Ulrik og teamet har kæmpet hårdt og fået nogle gode sponsorer i hus, så Ulrik kører fuld EM-sæson. Det

gør, at vi ikke får ham at se i Danmark i år, da alle midlerne går til at opfylde drømmen om EM-guld i 2013. Når I læser dette, er første afdeling af EM kørt i England.

April 2013

21

AUTOSPORT


Ny sæson, nye udfordringer

Kenneth Brian Sørensen og hans Astra'er hjemme i Kragelund. Sammen er de klar til den kommende sæson.

Af Rasmus Vendelbo

Camilla Trærup er klar på endnu en sæson i Ford Fiesta, men hvilken klasse får mon æren af hendes selskab?

Den kommende sæson i folkerace ser ud til at byde på en masse nye spændende rokeringer af kørere imellem de enkelte klasser, heriblandt flere af de kørere, der i sidste sæson sluttede i toppen af deres klasse. Er 2013 året for et friskt pust i de enkelte klasser?

År 2013 byder på nye udfordringer for Kenneth Brian Sørensen. Kenneth har kørt fuld DM i klasse 2 siden 2004, og nu skal der prøves noget nyt. Han skal i år prøve kræfter med de øvrige deltagere i klasse 1. - Det bliver sjovt at skulle køre imod nogle nye folk. Jeg satser på en placering i top fem, men kører selvfølgelig efter førstepladsen, fortæller Kenneth. Et par Astra’er med 115 heste er blevet gjort klar til kampen i år 2013, et år der for Kenneths vedkommende også byder på Motorsportsfestivalen i Sæby, hvor han skal forsvare sin titel fra sidste år i netop klasse 1 samt landskampen mod Sverige på Nisseringen til august.

AUTOSPORT

22

En anden deltager fra klasse 2 der overvejer sine muligheder, er Camilla Trærup fra Aalborg. Camilla, der i år har tiårs jubilæum i folkerace, ved endnu ikke, om hun fortsætter kampen mod knejterne i klasse 2, eller om hun vil ud og dele lak med de øvrige tøser i Ladies Cuppen. Mulighederne bliver holdt åbne inde i værkstedet i hjembyen Hørby, hvor fatter Søren Trærup er i fuld gang med at lave en bil, der også kan deltage efter reglementet i klasse 1. Dermed bliver mulighederne for begge klasser holdt åbne helt frem til sæsonstart. En nordjyde der helt sikkert bliver i klasse 2 er Jesper Christensen fra FSAS. Nu hvor de evige rivaler og Danmarksmestre fra de foregående sæsoner, Morten Juhl og Torben Lau fra Give, har valgt at holde pause, skulle man synes, at vejen til et DM-

April 2013

guld var banet for Jesper, der de sidste par sæsoner er endt som samlet toer i klasse 2. Målsætningen lyder dog noget ydmygt på at præge toppen i klasse 2 og slutte indenfor top ti, en målsætning der får svært ved ikke at lykkes. Endvidere skal der for Jespers vedkommende prøves kræfter med en ny Astra til rallycross samt et folkeraceløb i Sverige. I Mariager er sidste års Danmarksmester i U18, Kenneth Sejersen, sammen med sin fatter Christian Sejersen i fuld gang med forberedelserne til den kommende sæson. Det unge talent fra MNJ overvejer i år mulighederne for at springe op og deltage i klasse 1, men vil samtidig også gerne forsvare sin DM-titel i U18 og dermed tage et hattrick af Danmarksmesterskaber i ungdomsklasserne med sig op til seniorrækkerne. Vælger Kenneth at tage endnu en sæson i U18,

kan han se frem til at møde sidste sæsons vicemester fra U16, Jonas Wunderov fra Dybvad. Jonas satser på at køre hele U18-cuppen i bl. a. i en ny hjemmebygget racer, så det skal blive spændende at følge kampen om guldet i ungdomsrækkerne igen i år. I Ladies Cuppen sker der i den kommende sæson også en række ændringer i startlisten. Den forsvarende Danmarksmester Charlotte Brejnbjerg tager mere eller mindre et sabbatår fra folkerace, og vicemester Camilla Grewy søger nye udfordringer med sin Peugeot i klasse 1. Dermed er der lagt op til et brud på den dominans IMK’s kørere har haft i klassen de senere år, og med den mulige tilgang af Camilla Trærup får de tilbageværende deltagere kamp til stregen om DM-guldet!


DASU's

crosskarttalenter

Tekst: Dennis Munch Foto: Asmus Westphalen

2012 var året, hvor crosskart blev en del af elitearbejdet sammen med rallycross under DASU’s vinger ...fortsat fra Autosport 1-2013. I 250 ccm er guldvinder Casper B. Larsen ved at opgradere med nyt chassis. Casper skal fortsætte med Suzuki-motor, men har skiftet fra Norcart VR5 til IC R4-chassis. Grundet Caspers skolegang har teamet besluttet at skrue lidt ned for blusset i 2013. Dog skal det tilføjes, at teamet stadig deltager i udenlandske løb, og teamets kalender starter allerede i april, hvor der skal køres svensk testløb. Teamet har forventning om avancement i NEZ mesterskabet og genvinde DM til 2013. Casper bruger vinteren på at kombinere sin fysiske træning med løbetræning, fitness, håndbold og fodbold. For vicemester Søren Jelsbak hersker ingen tvivl om målet i 2013. Søren vil være dansk mester. Søren vandt som bekendt 2012-sæsonens sidste løb med stil i sin IC kart med TM-motor, som teamet fortsætter med i sæsonen 2013. Udover hele DM-serien samt NEZ på Nysumbanen har teamet planer om et par udenlandske løb, men kan på nuværende tidspunkt ikke røbe hvilke. I vinterhalvåret træner Søren hårdt med løbetræning, fitness samt gokart i Gokart World i Svenstrup. Emil Kristensen arbejder med et par projekter. I øjeblikket ser det ud til, at Emil fortsætter i IC karten med TM-motor i hele DM-serien samt deltagelse i NEZ-afdelingen på Nysumbanen. Emil har yderligere et par løb i udlandet på tegnebrættet samt en forventning om en top tre placering i

den samlede DM-stilling. Emils team går også med tankerne om skift fra crosskart til rallycross. Om skiftet realiseres i 2013 eller 2014 ligger stadig hen i det uvisse, men hvis skiftet til rallycross realiseres i 2013 er planen deltagelse i hele DM-serien.

Søren Ricken kommer hårdt tilbage i 2013.

I vinterhalvåret går Emils tid med konditræning samt hårdt arbejde til evt. klasseskift. Et af talenterne som gennemgik en ekstrem personlig udvikling i 2012 var Søren Ricken. Søren havde en uheldig sæson i 2012, men er klar til revanche i 2013 med sin IC kart og KTM-motor. Søren deltager i hele DM-serien i 2013, og ligesom tidligere sæsoner har han planer om deltagelse i udlandet i hele NEZ-serien og måske et par løb i den svenske og norske serie. For Søren Ricken er målet for DM-deltagelsen kompromisløs: Kun titlen tæller. Søren udnytter tiden i vinterperioden med løbetræning for at holde formen ved lige.

Søren Jelsbak sluttede 2012 med sejr.

Talenterne bliver spændende at følge igennem hele 2013-sæsonen. Læs mere om dem på www.crosskart.dk.

Emil Kristensen og Søren Jelsbak havde mange dyster i 2012.

April 2013

23

AUTOSPORT


Frederik Schandorff vandt i 2012 DASU Talent Cup med maksimumpoint.

Dansk Super Kart 2013 DASU’s kartudvalg og klubberne LUG, RGKK, HM, TMSK, SKK og GGK byder velkommen til Dansk Super Kart 2013 i København, Rødby, Roskilde, Hanstholm, Søndersø og Grindsted. Af Jens Færgemann

Første afdeling køres den 13. og 14. april på Københavns Gokartbane. Kartingudvalget har i år valgt en anden afviklingsform, idet Dansk Super Kart afvikles over seks løbsweekender med ialt 12 finaler. Pointsystemet er ændret, hvor vinderen tilgodeses i højere grad end tidligere. I Dansk Super Kart kæmper klasserne KF og KZ også om hver sit DIF Danmarksmesterskab, mens klasserne Cadett Mini, Cadett Junior og KF Junior også kæmper om hver sit DASU Mesterskab. Klasserne KF Junior og Cadett Junior kæmper også om de to DASU Cups DASU Talent Cup og DASU Junior Cup.

Michael Christiansen vandt DASU Junior Cup i 2012.

AUTOSPORT

24

Dansk Super Kart danner basis for DASU’s talentarbejde i karting, og de nye landstrænere Christian Markussen og Dennis Wounlund vil være til stede ved alle afdelinger. De kørere, der tidligere har

April 2013

præsteret godt i DASU Talent Cup er blevet belønnet med en plads i CIK FIA Academy Trophy. Følgende kørere har DASU sendt afsted for deres præstationer i talentcuppen: Frederik Schandorff, Nicklas Ingemann og Daniel Lundgaard.

motorer til DASU Talent Cup. Motorerne bliver af nyeste homologering Parilla 125 KFJ homologeringsnummer 11/M21. Det vil sige en motor, som anvendes på topplan i hele verden. Motorerne fordeles efter lodtrækning.

I år er det Mathilde Langenberg, som er tildelt pladsen for sine præstationer i 2012. Kartingudvalget håber også i år at få et wild card, så vi kan belønne endnu en kører, som gør det godt i første afdeling af DASU Talent Cup. Frederik Schandorff vandt DASU Talent Cup i 2012 med maksimumpoint, mens Magnus Ruud Kjær blev nummer fire. De to kørte også på DASU’s nationalhold, der deltog i CIK’s U18 verdensmesterskab og sluttede i den pæne ende.

DASU Junior Cup, der udskrives i klassen Cadett Junior, blev i 2012 vundet af Michael Christiansen foran Christian Lundgaard og Casper Røes Andersen, mens Dansk Super Kart i samme klasse blev vundet af Christian Lundgaard foran Michael Christiansen og Asbjørn Rasmussen.

Nummer to i DASU Talent Cup i 2012 blev Daniel Lundgaard foran Mathilde Langenberg. Kartingudvalget har valgt JS Racing v/Jan Sørensen som leverandør af

Vinderen af Dansk Super Kart i KZ2 i 2012, Michael Engstrøm Christensen, var nomineret som Årets Kartingkører, og det samme var den mangedobbelte tidligere vinder af Dansk Super Kart Henrik Lilja – der i øvrigt blev nummer tre til EM i 250ccm-klassen. Jonas Hansen blev sammenlagt nummer to i KZ2 i 2012, men han


Dansk Super Kart 2013 1. afdeling LUG/Københavns Gokart Bane 13.-14. april Inkl. DASU Junior Cup

2. afdeling RGKK/Rødby Karting Ring 27.-28. april Inkl. DASU Junior Cup

3. afdeling HM/Roskilde Racing Center 25.-26. maj Inkl. DASU Talent Cup

4. afdeling TMSK/Thy Karting Center 17.-18. august Inkl. DASU Junior Cup

Der var kranse til vinderene efter finalen i Dansk Super Kart 2012, der blev det gokartløb i 2012 hvor flest deltog.

vandt flest finaler. Michael Bo Andersen var igen i 2012 godt kørende og sluttede som treer i KZ2. I KF2 National blev Ole Petersen en suveræn vinder af Dansk Super Kart i 2012. DIF DM i KF2 blev i 2012 afviklet i forbindelse med Dansk Super kart i Roskilde. Vinder blev Frederik Schan-

dorff foran Kasper Larsen og Nicklas Ingemann. DIF DM for KZ2 blev afviklet som en del af Dansk Super Kart i Roskilde, og mester blev Michael Engstrøm Christensen foran Jonas Hansen og Toke Christiansen.

Super Kart, der blev kørt på Roskilde Racing Center, var det gokartløb på dansk grund i 2012 der havde flest deltagere med tæt på 110 deltagere. Kartingudvalget håber i år at kunne fortsætte succesen og nå nye højder.

5. afdeling SKK/Fyns Karting Center 7.-8. september Inkl. DASU Talent Cup

6. afdeling GGK/Grindsted Go-kart Bane 28.-29. september Inkl. DASU Talent Cup

Sidste års sidste afdeling af Dansk

Tag med på kartskole Kartskolen er et arrangement med fuldt tryk på for dig, der er mellem 6 og 16 år og ønsker at køre gokart i tre hele dage.

Kartskolen er tre dage, hvor der KUN handler om race.

I de tre dage, som kartskolen varer, får du mulighed for at lære den rigtige kørestil, om hvordan du placerer dig på banen under løb og om hvordan du som sportsmand opfører dig under løb såvel som under træning. DASU’s sportschef Bo Baltzer Nielsen kommer og fortæller om vejen fra minikører til elitekører.

Der er gode muligheder for at få en snak med DASU’s tekniske eksperter og få gode råd om, hvordan du sætter din kart op, så den fungerer så godt som muligt. Herunder også hvordan kører og mekaniker er et team, der arbejder sammen. Du kan deltage på kartskolen, hvis du kører i en af følgende DASU-klasser eller

tilsvarende promotorklasser: Miniput, Cadett Mini, Cadett Junior og KF Junior. Kartskolen bliver afholdt fra den 10.-12. maj 2013 på Grindsted Gokart Bane, og

det er muligt at ankomme med campingvogn fra torsdag den 9. om eftermiddagen.

Kartskolen koster kr. 750,for kørere og kr. 200,- for mekanikere og andre hjælpere. Beløbet dækker morgenmad og baneleje. Fristen for tilmelding er den 5. maj. Du tilmelder og betaler via løbskalenderen på DASU’s hjemmeside. Der er plads til højst 80 deltagere.

April 2013

25

AUTOSPORT


Danskerne godt fra start Af Niels Kiilerich

En af de hårdeste kartingserier, WSK, der er delt op i flere serier bl.a Master og Euro Serie, startede med Master-serien sidst i januar i det allersydligste Italien, La Conca. To danske kørere forsvarede de danske farver, Kevin Rossel og Nicklas Nielsen, begge i KF. Nicklas lavede en 6’er og Kevin en 15’er på tiden ud af de knapt 50 kørere.

De indledende heat forløb også godt. Nicklas vandt to heat og Kevin havde to gode heat samt en udgået. Det betød begge videre til pre-finalen, Nicklas som 4’er og Kevin som 22’er. Alt tegnede lyst for Nicklas i pre-finalen, hvor han gik i front på 10. om-

Kevin Rossel(210) fik en god start med sit nye team.

gang. Det så ud til at holde til mål, men kun en omgang før slutflaget måtte Nicklas desværre udgå. Kevin kæmpede hårdt og nåede op som 21’er.

og han måtte nøjes med en 25. plads. Kevin havde fundet farten og arbejdede sig flot op som 5’er. Så er vi i gang med gode danske præstationer.

I finalen kom Nicklas ikke helt med,

Hårde odds Af Niels Kiilerich

En af kartsportens klassikere er Trofeo Andrea Margutti, der hvert år afvikles i Italien til ære for en ung kartkører, der omkom for snart mange år siden.

Nicklas Nielsen(240) var igen med fremme.

Tæt på skamlen Af Niels Kiilerich

En måned efter starten på WSK-serien gik det igen løs, denne gang med Euro serien og igen i La Conca. Nicklas Nielsen og Kevin Rossel fik følgeskab af Christian Sørensen, der kører for det engelske Kartronix team. Nicklas var igen med i front ved tidtagningen som 3’er. Kevin 21 og Christian 32 ud af de godt 60 chauffører. De indledende heat var en blandet fornøjelse for de danske kørere. Nicklas scorede bl.a. en sejr og var godt med som 4’er. Christian havde fået banket vinterrusten af og kom direkte med i finalen som 32, med bl.a. en 3’er og 6’er, men også to udgåede. Kevin vil nok helst glemme dette løb. Efter en OK tidtagning gik det helt AUTOSPORT

26

galt i de indledende heat. Et enkelt godt heat som 8’er, ellers helt skidt og nede som 57 og ikke videre. Nicklas var godt med i pre-finalen, men fik 3 sekunders tidsstraf og røg ned som 6’er. Christian kæmpede sig frem som 18’er. I finalen kæmpede Nicklas sig igen frem og lå midt i heatet på 3. pladsen. Han røg desværre ned som 4’er og dermed lige udenfor skamlen. Christian havde også fundet farten og arbejdede sig op gennem feltet. Midt i heatet var han oppe som 9’er, men måtte desværre udgå, så ingen topplacering til ham.

April 2013

Løbet tiltrak i mange år alle de bedste, internationale kørere, men i takt med WSK-seriens udbredelse vælger mange af topkørerne løbet fra, men der er dog stadig fart over feltet. Flere af de danske kørere var rimeligt nye i international sammenhæng, og det blev en hård tur for dem. I KF Junior var Nicolaj Kjærgård og Dennis Mathiesen med. Dennis fik slet ingen tid og var sidst efter tidtagningen, men fik sig kæmpet i finalen med en 25. plads efter de indledende heat. Nicolaj nåede desværre ikke finalerne. Dennis udgik af pre-finalen, men nåede op som 23 i finalen. Slavko Ivanovic var ude for første gang i år. Han har tidligere vundet løbet i 2011 i KF 3. Han fik følgeskab i klassen af Amalie Sofie Wichmand og Ronni Nielsen. Slavko klarede sig videre til finalerne som 19, mens Amalie

og Ronni begge røg ud efter de indledende heat. Slavko kom flot igennem prefinalen som 7’er, men måtte desværre tage til takke med en 14. plads i finalen. Der var flest danskere med i KZ2, hvor Jonas Hansen startede bedst som 18’er på tiden. Mads Bild var 26, Toke Christensen 28, Nicolai Pedersen 33 og Søren Bild 36. Efter de indledende heat var Søren Bild sorteret fra, mens resten gik videre. Jonas var stadig bedst som 15’er. Pre-finalen endte med en 19. plads til Jonas og Mads 23’er, mens både Nicolai og Toke udgik. I finalen udgik Jonas, mens Mads blev bedste dansker som 18’er lige foran Toke, mens Nicolai sluttede som 26. Hårde odds for danskerne, men sikkert gode lærepenge. (kiilerich)


Af Jens Færgemann Kim Boisen og Jesper Petersen vandt det tyske ADAC Rallye Masters med et komfortabelt forspring.

Mester ved et tilfælde Årets rallykører 2012 er Kim Boisen fra Broager. Han blev nomineret for sin generelle sejr i det tyske ADAC Rallye Masters sammen med andenkører Jesper Petersen, men da året begyndte, var det egentlig slet ikke meningen, at det var det mesterskab, de skulle forsøge sig i. - Meningen var at køre det nordtyske mesterskab, der køres over fem afdelinger, men da vi var udgået af de to første afdelinger, kunne vi ikke nå noget, fortæller Kim Boisen.

Teamet fortsatte dog med at deltage i det nordtyske mesterskab, hvor fire af de fem afdelinger også talte til ADAC Rallye Masters, og nu begyndte det at gå noget bedre, så lige pludselig var det her, at der måske var noget at hente.

Kim Boisen og Jesper Petersen fandt pengene og kørte sig til klassesejr efter klassesejr, og da de samtidig blev rigtigt pænt placeret i det generelle klassement, endte de til sidst med at køre sig til den samlede sejr i den aldrende BMW M3.

- Vi tog et løb ad gangen og var enige om at blive ved, så længe vi kunne nå den samlede sejr, selv om det jo efterhånden var noget af en udfordring at få det til at hænge sammen økonomisk, fortæller sønderjyden.

- Det har været en fantastisk oplevelse og skønt at møde nye mennesker og køre nye løb. Desværre bliver det ikke til en gentagelse for det danske makkerpar, for nye regler betyder, at uden-

Pris efter fantastisk

landske deltagere ikke kan få point i mesterskabet, med mindre de deltager på tysk licens. - Og jeg har godt nok ikke lyst til at køre med et tysk flag i sideruden, så vi nøjes med at køre lidt for hyggens skyld i 2013. Men nu har vi jo vundet løbet, og det kan ingen tage fra os, og chancen for at skuffe er jo også stor, når man først er endt helt på toppen, siger Kim Boisen.

Årets

F1-debut

Kartingtalent 2012

Det er ved at være mange år siden, at når man sagde ”motorsport” og ”Magnussen” i samme sætning, så tænkte alle automatisk på Jan. Kevin Magnussen har forlængst bevist, at han er meget mere end ”bare” sin fars søn, og Kevins bedrifter bag rattet af en racerbil i 2012 skaffede ham titlen Årets Banekører.

- er Frederik Schandorff. Den unge østjyde har primært kørt herhjemme, indtil han sidste år fik chancen - og greb den - på DASU’s U18 National Team: Tre finalepladser af tre mulige og en samlet placering som nr. 12 i det skrappe mesterskab taler sit tydelige sprog.

Kevin Magnussen gjorde det godt i Formel Renault 3.5 i 2012, men der hvor den unge McLaren Development Driver imponerede alle, ikke mindst McLaren-teamet, var ved Formel 1-testen i Abu Dhabi i november.

Herhjemme var han helt og aldeles urørlig og vandt både DASU/DINO Talent Cup og DM for KF2 i overlegen stil. Frederik Schandorff er træningsnarkoman og dyrker boksning og andet, når han ikke kører kart.

Kevin Magnussen satte i sin første session dagens hurtigste tid og kørte 44 fejlfri omgange, og tiden matchede den, som Jenson Button havde præsteret under lignende forhold nogle dage forinden. Senere viste det sig, at tiden var den samlet bedste af alle kørte under testen, hvor Kevin Magnussen som den en-

Kevin Magnussen fortsætter i 2013 i Formel Renault 3.5, men skifter til det franske DAMS-team. (All Rights McLaren Racing)

este aldrig havde prøvet en moderne Formel 1-racer før. Kevin Magnussen fortsætter i 2013 i Formel Renault 3.5. I år for det franske DAMS-team. (færgemann)

I 2013 skiftes karten ud med Formel Ford i et familieteam sammen med lillebror Christian og far Peter som teamchef. Frederik er siden 2012 en del af DASU og Team Danmarks talentudviklingsprogram.(Baltzer)

April 2013

27

AUTOSPORT


Et talent som har kunnet ses i flere år

Nicolai Sylvest er 192 cm høj, men han har heldigvis ikke problemer med at være i den nye Formel 3-racer.

Nicolai Sylvest – nu med vinger Af Allan Post

Flot stil præger Mortens kontrollerede kørestil.

Årets rallytalent 2012 er Morten Grove Nielsen, der i 2012 vandt DIF DM i klassen Standard National. Titlen er ikke overraskende, når man kender den lidt generte unge mand og hans talent som rallykører. Han blev smittet med rallybacillen af sin far og nuværende andenkører, den erfarne Frits Grove Nielsen. Som bette knægt sad Morten på bagsædet til utallige orienteringsløb, og han fik sin debut som andenkører til klubrally som 14-årig. Sin debut som kører fik han i en lånt Peugeot 205 til Mads Kjærs Mindeløb. For det trænede øje har der aldrig været tvivl om Mortens enorme talent, drive og vindermentalitet godt skjult af et til tider genert ydre. Autosport: Hvad var højdepunktet i 2012? Morten Grove Nielsen (MGN): At vinde DM titlen i sidste afdeling, selv om håbet var at gøre det i DM5, men der satte tekniske problemer jo ind. Og så lige udnævnelsen som årets rallytalent 2012, det er jeg stolt over.

Nicolai Sylvest er Årets Talent Asfaltbane 2012. Det lå næsten i kortene, at han skulle være racerkører, da Nicolai Sylvest er ud af en ”racergal” familie med far Jesper og onkel Steffen som meget aktive og succesrige baggrundsfigurer. Men at han allerede i sin første sæson skulle blive historiens yngste mester i Formel Ford var dog alligevel lidt uventet for de fleste. Vanen tro venter Sylvest junior ikke på at mulighederne skal opsøge ham; i stedet kaster han og teamet Supertech Motorsport, som far Jesper står bag, sig ud i et ambitiøst Formel 3 projekt allerede i 2013. Her skal der efter planen køres masser af testkilometer inden en fuld sæson i 2014 i den tyske ATS Formel 3 Cup, hvor kørerne alle anvender den samme VW-motor. Alle teams i ATS Formel 3 Cup lejer de VW-motorer, der køres med i se-

rien. Nicolai Sylvest & Co. har fået lov at leje en motor, selv om de ikke deltager i (alle?) løbene, så den purunge dansker får lejlighed til at lære både bil og motor godt at kende, inden det for alvor går løs i 2014. Måske bliver det også til en to-tre løb allerede i anden halvdel af 2013, men det ligger endnu ikke fast. Supertech Motorsport samarbejder med det tyske JBR Motorsport & Engineering, der har masser af erfaring med formelrace på de tyske og centraleuropæiske baner. Samtidig er firmaet med sin geografiske placering centralt i Tyskland et rigtigt godt sted at have et par Formel 3 racere stående. Meningen med teamets anden bil er, at den skal lejes ud til en udenlandsk kører til test i 2013 og løb i 2014. Nicolai Sylvest er også optaget i Team Danmarks særlige program for supertalenter. (baltzer)

Autosport: Hvad betyder din far for din karriere? MGN: Alt! Han har været der hele vejen og hele tiden, og min codriver er han jo også. Han har styr på alt, og det giver mig ro til at køre bil. Tonen kan ind imellem være hård i bilen, men vi finder hurtigt melodien igen. Autosport: Codriver, det kan du stadig? MGN: Jeg nyder stadig at sidde ved siden af, for det er jo netop der i ”dette sæde” at forståelsen for det at køre rallybilen kommer fra. Jeg forstår derigennem hvor vigtig en god codriver er for det samlede resultat. Autosport: Hvad vil du gerne have folk tænker, når navnet Morten Grove Nielsen bliver nævnt? MGN: At jeg er en dygtig håndværker bag rattet, og at jeg ses på som en almindelig ung fyr, men bare med flair bag et rallyrat. Jeg elsker sporten lige fra klubrally til rigtig rally. Autosport: Hvad er dine stærke og svage sider? MGN: Min stærke side er vel det køretekniske, den svage at sælge mig selv som rallykører til sponsorer. Jeg syntes selv, at jeg er god til at geare mig selv op efter peptalk fra min far og servicefolkene, så jeg har en god psyke, og i modgang finder jeg ofte ekstra ressourcer til at finde de ekstra sekunder og undgå fejl. Autosport: Hvad med 2013? Det er så ikke så positivt. Jeg skulle gerne finde budget til en hurtigere bil, men det er ikke så nemt, så rallysprint krydret med minirally er opskriften på 2013 i øjeblikket. Drømmen er sådan noget som en Peugeot 208 R2, men budgettet stemmer ikke overens med drømmene, slutter en meget ærlig Morten Grove Nielsen. AUTOSPORT

28

April 2013

Tobias Daarbak begyndte med motocross, men fik hurtigt byttet de to hjul ud med fire.

Født på en racerbane Tobias Daarbak fra Frederikshavn/Sæby Autosport blev ved Danish Motorsports Award tildelt prisen som Årets Talent indenfor offroad. Med sine kun 11 år er det unge crosskart-talent den yngste, som DASU nogensinde til dato har tildelt prisen. Tobias er nærmest født på en racerbane og begyndte med motocross, men valgte at følge i sin fars fodspor, og da crosskart kunne tilbyde klasser fra det år, man fylder 7, var valget let.

Siden sin debut i 2010 har Tobias opnået at vinde to mesterskaber i klassen for 85 ccm. Først i 2011 og dernæst i 2012. I 2013 fortsætter Tobias i crosskart-klassen med 125 ccm, hvor det gælder om at få endnu et mesterskab i hus. Dernæst ligger et par løb i udlandet på tegnebrættet i NEZ-serien. Tobias Daarbak kunne meget vel være et af de talenter, der ender med en karriere i international rallycross. (munch)


Årets Kartingkører er sjældent hjemme Nicklas Nielsen løb i år med prisen som Årets Kartingkører, og det kunne næsten ikke være anderledes. Den 15-årige skoleelev fra Hørning har kørt et fuldt internationalt program siden 2010 og er en sjælden gæst på de hjemlige baner. Det er der simpelthen ikke tid til med et løbsprogram på op mod 15 store internationale begivenheder pr. år. Nicklas Nielsen betragtes af mange som et af verdens største talenter i sporten og er blandt de absolutte favoritter til EM og VM i KF senere på året. Han er fabrikskører for Kosmic, hvor han er ”headhuntet” og placeret af den legendariske teamboss Roberto fra Tony Kart.

Foruden at være indplaceret i DASU og Team Danmarks talentprojekt er Nicklas Nielsen også med i sidstnævntes særlige program for supertalenter. Foruden titlen som Årets Kartingkører fik Nicklas Nielsen også Colding Pokalen 2012 for sine resultater. (Baltzer)

I næste nummer - kan du læse et stort interview med Årets Bilsportskører 2012, Marco Sørensen. Autosport besøger ham og hans team, Lotus Gravity Charouz, i Prag.

Nicklas Nielsen (i midten) vandt i 2012 Asia-Pacific Championship i KF2.

Billigere bilforsikring til DASUs medlemmer GF Forsikring bygger på en god ide. Formålet med GF er nemlig ikke at tjene penge til en snæver aktionærkreds. Det fornemmeste mål er derimod at tilbyde kunderne billige forsikringer med gode dækninger. Det gælder ikke mindst på bilforsikringen hvor vi har overskudsdeling. Vi støtter unionens ungdomsarbejde og trafiksikkerheden.

GF-DASU G F-DA S U · w w w w.g .g g ff-dasu.d - d a s u . d k · T llf. f. 7 70 0 20 2 0 05 05 4 47 7

April 2013

29

AUTOSPORT


Af Morten Alstrup

De bedste år af mit liv

Det er ikke i kraft af medaljer og mesterskaber, at han har sikret sig en markant plads indenfor bilsporten. Det er i stedet indsatsen på det organisatoriske plan som først formand/præsident og siden præsident, at mange i sporten kender Carl Christian Hansen, som den 7. maj fylder 70 år.

været dirigent ved repræsentantskabsmøderne. Jeg tænkte, at det kunne være spændende at bestride posten som formand, men jeg var ikke klar over, at det var så tidskrævende. Det er der ingen, som bliver valgt ind til sådanne poster, som er klar over på forhånd. To måneder efter at jeg blev valgt, gik fire banesportsudvalgsmedlemmer i protest mod formanden for udvalget, og så blev jeg præsenteret for den opgave, og vi måtte udpege et nyt udvalg. Men det sad heldigvis længe. Årene som øverste leder af DASU har ikke været nogen dans på roser, og det erkender manden, hvis rolle nu har mere repræsentativ karakter.

Næst efter sit første løb på Roskilde Ring rangerer John Nielsens Le Mans-sejr højest på Carl Christian Hansens oplevelsesliste.

- De 13 år, hvor jeg stod i spidsen for DASU, har været de 13 bedste år af mit liv, lyder det fra C.C., som de fleste kalder ham. Men han indrømmer også, at det var noget anderledes end forventet at være den øverste politiske leder. - Jeg havde skrevet til Autoorientering og Aktuel Bilsport, så jeg havde god kontakt til ledelsen og havde AUTOSPORT

30

- På et tidspunkt var jeg så træt af brok, kævl og knive i ryggen, at jeg på et repræsentantskabsmøde sagde, at jeg ikke ville være formand for foreningen af motoriserede kværulanter, siger han. - Det er blevet bedre, men på det sidste repræsentantskabsmøde var rigeligt med bøvl. Selvfølgelig har der også været kedelige episoder som de tre dødsfald, vi har haft med Bendix Schmidt, en official og Porschekøreren Jens Hansen. Men heldigvis er det de mange glædelige episoder fra bilsporten, som fylder mest i den snart 70-årige Carl Christian Hansens motorsportsliv. Og han kan stadig datoen på sin personlige største motorsportsoplevelse.

April 2013

Carl Christian Hansen var Formel 1-journalist i en periode, hvor man i ro og fred kunne nyde sin frokost, mens den regerende verdensmester Jackie Stewart kunne være optaget af andre gøremål ved nabobordet.

- Det må have været Copenhagen Cup 2. juni 1957 på Roskilde Ring, for det ændrede alt, kommer det resolut. - Jørgen Bøgeholdt sad ved siden af mig i mellemskolen, og han fik lokket mig derud. Jeg aner ikke, hvad der skete i hovedet på den 14-årige knægt. Det blev min skæbne. - Men ellers er det klart, at det er John Nielsens Le Mans-sejr i 1990, som er det største. Det var dér, at motorsports-Danmark kom ud over rampen. Den sejr var på forsiden af alle aviser, selv Information, der brugte en hel side inde i bladet. Og så følger ellers en længere opremsning af nogle af alle de sportslige resultater, som Carl Christian Hansen har oplevet i sin formands-/præsident-tid. Men hvad ser han selv som sine personlige største resultater som idrætspolitiker? - Først og fremmest at vi fik flyttet sekretariatet fra en villa i Hellerup til Idrættens Hus, hvor vi fik opbygget et professionelt sekretariat, siger han. - Dernæst den accept og anerkendelse af bilsporten i offentligheden, som vi fik ved at bruge vores internationale køreres succes aktivt til pressetjeneste og pressemøder, og så også udgivelsen af bilsportens succeser i bogform – noget, der ikke var sket før.

Inden han lod sig opstille til præsidentposten, var det som skribent for ikke bare unionsbladet, men også kommercielle blade, at Carl Christian Hansen var involveret i sporten. Og det var Formel 1, der blevet skrevet om. - Det er klart, at jeg blev betragtet som elitens mand, indrømmer han. - Men jeg har ikke mødt nogen modstand på det. Folk omkring mig var meget loyale, og det blev accepteret, at jeg kom fra elitesporten, men jeg holdt også op med at skrive om Formel 1, da jeg blev formand. Jeg var ikke folkets mand dengang, men jeg mener, at jeg blev medlemmernes mand, og jeg føler, at jeg har en god opbakning nede fra gulvet. Her hvor han snart skal til lægecheck for at få fornyet kørekortet, tilstår han også, at han måske i sine unge år ikke var den bedste repræsentant for bilsporten. - Jeg har ikke gjort nogen forsøg som aktiv, men havde der være gokartbaner, da jeg var ung, havde jeg nok forsøgt mig der. I stedet prøvede vi evnerne af på vejene ved at køre forskellige linjer gennem svingene. Det var uforsvarligt. Jeg var bare heldig, og så var der ikke så megen trafik, slutter Carl Christian Hansen.


SOS-pokalen til rutineret GMK-duo Sjovere O-løb Søges (SOS)-pokalen er efterhånden blevet en stolt tradition inden for bilorientering. Trofæet er indstiftet af O-udvalget i Aarhus Automobil Sport og er en evigt galoperende vandrepokal. Den uddeles til løbsledelsen, som enten introducerer nye og befriende tiltag eller præsterer et bilorienteringsløb med afvekslende ruter og flot finish. For 2012 faldt valget på SuperBrugsen/Ølgod-Hodde Kro Løbet i Grindsted Motor Klub (GMK). Den rutinerede rutelægger Knud Hebsgaard (t.h.) havde sammenstykket en

krævende og udfordrende rute til DMfeltet. Eks-thyboen har et veludviklet sælger-gen, som han udnytter både på arbejdet og i fritiden. Knud Hebsgaard er i stand til at udkigge og hjemhente nogle lodsejer-tilladelser, som andre blot kan drømme om. I baghånden har GMK den grafiske ekspert Lars Palle, som er Danmarks mest erfarne udøver af den svære kunst omkring omsmeltning af farvede landkort til knivskarpe kortudsnit i sort/hvid. Også i SuperBrugsen/ØlgodHodde Kro Løbet fik rutebøgerne derfor et ekstra pift.

D N I V

LIQUI MOLY FIA-certificeret gokartolie

Vi trækker lod om 5 kasser med hver 6 liter LIQUI MOLY Pro Kart FIA-certificeret to-takts olie til racerkarts, som vi udlodder blandt Autosports læsere. Det eneste du skal gøre for at deltage i konkurrencen om en af de fem kasser med LIQUI MOLY Pro Kart FIA-certificeret gokartolie er at udfylde nedenstående kupon og sende den til: DASU, att. Jens Færgemann, Idrættens Hus, 2605 Brøndby Navn: Adresse: Postnr: By: Email: Kuponen skal være DASU i hænde senest den mandag den 29. april 2013. Du må gerne kopiere kuponen.

Nyt elitekoncept tages i brug 2013 bliver første år hvor DASU og TEAM DANMARK tager et revideret koncept for karting/bane i brug. Det nye koncept åbner for at succesfulde aktive kan specialisere sig efter at have gennemgået grundforløbet på Niveau 3. Niveau 2 og slutteligt Niveau 1 opdeles fremover i en A- og B-kategori, hvor A er den sædvanlige formelvej, mens B er sportsvogns- og prototypevejen. Læs mere på DASU’s hjemmeside. Indplacerede karting/bane 2013: NIVEAU 1 Tom Kristensen Jan Magnussen NIVEAU 2 Kevin Magnussen Marco Sørensen Michael Christensen Nicki Thiim Kasper H. Jensen

NIVEAU 3 Nicolai Sylvest Nicklas Nielsen Frederik Schandorff Magnus Ruud Kjær Daniel Lundgaard Andreas Jochimsen

Invitation I anledning af min 70 års fødselsdag den 7. maj inviteres til reception Tirsdag den 7. maj kl. 14-17 Sommers Automobile Museum Nærum Hovedgade 3 Nærum Helsingørmotorvejens afkørsel 14, (Volvo/Bilia). Med venlig hilsen Carl Christian Hansen Præsident for DASU

April 2013

31

AUTOSPORT


Serrvicce og Service g Genopfyldning Genopffyldning fy g aff Brandslukkere Brandslukke Bra randslukke ke ere ere

WTX-7 W WT TX TXX-7 Air Carbon Ca arbon on

AAFFF FFF Brandsluknings Braranddslukkninggs AAnlæg nlææg

799595 79799 7995

18895 189 1895 89955 Godkendt Godke ken ndt Startpakke Sta tart rtpakke ke

Goka Gokart kart rt hj hjelm

88550 850 6.p Sele 6.p Se til HANS HAN NS

149495955 1495 Alle Priser P er incl Moms

Lindebjerg Linde bj g Lin bjer d Lindebjerg ndebjer g Måløv dæk

car par parts ts ts

racing r ac cing

.

.

center r

.

Leverandør tilil Motorsportenn siden 1967

4999595 499 4995

Måløv Hovedgade Hovedgade e 100 2760 27 760 Måløv åløv Tlf Tlf 3886 7600 600 44 4466 466 0008 8 www www.lindebjergracing.dk w..lindebjer graciing.dk - inf info@lindebjergracing.dk fo o@lin ndebjer gracing g.dk

Autosport 2-2013  

Dansk Automobil Sports Unions medlemsblad "Autosport" udkommer 8 gange om året.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you