Page 1

Nr. 8 - 2012

DANSK AUTOMOBIL SPORTS UNION

Guldregn på solskinsøen TÆNDER DU PÅ EN HURTIG FRANSK AFFÆRE? CITROËN DS3 CUP: DANMARKS BILLIGSTE SERIE FOR NYE STANDARDVOGNE

160.000 kr. ekskl. moms for bil og kit Se mere inde i bladet

Fotograf: Ib Trebbien

CRÉATIVE TECHNOLOGIE


Forbedret greb til alle danske biler Vinterdæk af højeste kvalitet, udviklet specielt til det europæiske marked. Skabt og produceret af en af Japans ældste dækproducenter grundlagt i 1917.

V903 Til biler i kompaktklassen

V902A Til mellemstore og større biler

V902B Til mellemstore og større biler samt biler med sportslige egenskaber

Find inspiration i vinterens skønhed og lad W*drive™ føre dig igennem de udfordrende elementer. Yokohamas W*drive™ vil appellere til dine følelser og tage dig til et helt nyt niveau af vinterkørsel. Vores W*drive™ vinterdæk har et funktionelt mønster med unikke 3D lameller, der giver en enestående ydeevne på en bred vifte af vinterens udfordrende vejbelægninger. Når tingene går hedt for sig i denne vinter finder du inspiration i dine W*drive™ vinterdæk.

Yokohama Danmark as - www.yokohama.dk


INDHOLD

06 Det sker en gang imellem i sport. En ny stjerne fødes og lyser klart på stjernehimlen med et talent, der helt åbenlyst for alle er noget specielt. Men det er sjældent, at sådan en stjerne er en ung dansker i en af verdens dyreste, mest prestigefyldte og komplekse sportsgrene. Ikke desto mindre skete det den 6. november i nærmest surrealistiske omgivelser i Abu Dhabi.

12 I Køge den 17. november skulle det afgøres, hvem der det næste års tid kan smykke sig med titlen som DASU-mester i klubrally. Der blev gået til stålet, og man må sige, at jyderne klarede sig rigtig flot. De snuppede første-, anden- og tredjepladsen generelt og var bestemt længst fremme i skoene i de klasser, hvor de deltog.

Officielt blad for Dansk Automobil Sports Union Autosport forbeholder sig ret til at nægte optagelse af annoncer. Autosport tillader ikke erhvervsmæssig affotografering af bladets indhold og påtager sig intet ansvar for rigtigheden af eller fejl i privat- såvel som erhvervsannoncer.

DASU Ny Rotax-aftale

4

Rep.møde Sådan gik det i Odense

8-9

Rally Finalen på Bornholm

10-11

DASU Hvorfor sponsere?

14

Rally Yokohama Finalen

15

16-21

Rally SM i klubrally

22

Rally VM i klubrally

22

Rally Grue Minirally

23

Karting Krebs på skamlen

En af de sidste internationale styrkeprøver er det italienske Trofeo delle Industrie. En håndfuld danske kørere havde valgt dette løb til at afslutte sæsonen med. I Minikart deltog Noah Watt, søn af en nok så bekendt dansk racerkører med samme efternavn, og to sejre sendte Noah helt til tops i de indledende heat.

Med udgangspunkt fra Give var Dansk Historisk Motor Club (DHMC) vært for 8. udgave af det traditionsrige Midnight Run - AutoMester Give-løbet 2012. Startfeltet omfattede et meget stort erfaringsgrundlag omkring vejfinding i mørke. Hovedparten af deltagerne i Expert var allerede nattekratluskere dengang, hvor deres egen old timer trillede ud af bilfabrikken.

4

Tema Det handler om visioner

24-25

29

Metal Rally Finale i Køge

24-25

Karting 24-25 Martin Mortensen VM-femmer Bilo Dansk NEZ-triumf

26

Bilo Finale på sikre veje

27

Vejsport FDM DASU Classic

28

Historisk Præmiefest på Fyn

30-31

ANSVARSHAVENDE REDAKTØR: JENS FÆRGEMANN. TEKSTER TIL BLADET SENDES PÅ E-MAIL: JF@DASU.DK. ANNONCESALG: DASU, TLF. 43 26 28 80, E-MAIL: DASU@DASU.DK. SKRIBENTER: RALLY: IB TREBBIEN, 56 36 31 03. KARTING: NIELS KIILERICH, 97 52 85 30; LOUISE ARP, LOUISE_149@LIVE.DK. KLUBRALLY/RALLY: GERT MORTENSEN, 26 20 01 74; ALLAN POST, 40 15 53 25, ALLANPOST@VEJEN-NET.DK. MRC: JOHNNY PEDERSEN, 21 29 42 27. BANELØB: IB TREBBIEN, ÅGE KESELER KIRKETERP, 40 60 63 98. BILORIENTERING: ÅGE KESELER KIRKETERP. OFFROAD: ÅGE KESELER KIRKETERP; DENNIS MUNCH. HISTORISK MOTORSPORT: ANNI HANSEN; MICHAEL EISENBERG. LAYOUT: HJ GRAFISK, WWW.HJ-GRAFISK.DK. TRYK: KLS GRAFISK HUS A/S HVIDOVRE. TRYKT CO2-NEUTRALT. WWW.KLS.DK. OPLAG: 8.000. ABONNEMENT: ÅRSABONNEMENT: KR. 500,-. DANSK AUTOMOBIL SPORTS UNION, IDRÆTTENS HUS, 2605 BRØNDBY, TLF. 43 26 28 80. FAX 43 26 28 81, MANDAG-TORSDAG KL. 10-14.30, FREDAG KL. 10-12, E-MAIL: DASU@DASU.DK, WWW.DASU.DK. DIREKTØR: JAN RODTWITT. FORMAND: BENT MIKKELSEN.

December 2012

3

AUTOSPORT


Finale med forhindringer Landets hurtigste Metal Rally-kører skulle findes den 17. november, da finalen blev kørt i Køge. 11 af de hurtigste fra Metal Rally On Tour-besøgene på landets tekniske skole stillede op, og det blev en dag, deltagerne sent vil glemme.

Finalen blev afviklet på en af de prøver, der tidligere på dagen var blevet brugt til at køre om DASU Mesterskabet i klubrally. Da de garvede klubrallykørere var færdige, tog Metal Rally-teamet og de to Peugeot’er over. Desværre var det ikke mange biler, prøvemandskabet fra Holbæk Amts Motorklub havde sendt igennem prøven, før de første problemer opstod.

Rotax-aftale med DASU er en realitet Aftalen med Rotax Danmark betyder, at DRMC Dansk Rotax Max Challenge løbsserien skal køres under DASU de to kommende sæsoner med mulighed for flere år derefter. Der skal ikke herske tvivl om, at DASU er særdeles tilfreds med aftalen med Rotax Danmark. Det seneste år har været frustrerende for alle, både kørere, klubber, officials, forhandlere, udvalg og sekretariatets medarbejdere. Der har kun været tabere i den konkurrence, der har udspillet sig mellem DASU og DKF, og jeg tror og håber, alle har lært af det seneste år. AUTOSPORT

4

December 2012

Flammerne stod ud af den ene bil, men de blev heldigvis hurtigt slukket. Dog var dagen slut for den bils vedkommende. Dermed skulle resten af finalen køres med bare en bil. Og det gik også fint, indtil noget omkring gearstangen knækkede! Pludselig summede området omkring starten af aktivitet, og den bil, der havde været ild i, måtte pænt aflevere sin gearstang etc. til den anden bil. Heldigvis mangler der ikke kvalificerede mekanikerhænder, når Metal Rally On Tour rykker ud, så den anden gearstang var snart sat i, og så var den overlevende bil klar igen – indtil nøjagtig det samme skete! Teamet og de velvillige hjælpere fik ved hjælp af ståltråd, gaffatape og fingersnilde bilen til at køre igen, så de sidste hold kunne få den sidste tur. Det var både koldt og mørkt, da det tålmodige prøvemandskab endelig kunne samle kegler og minestrimmel sammen og lukke prøven efter den

I DASU er aftalen indgået af en enig bestyrelse og et enigt kartingudvalg, hvor kartingudvalgets formand Peter Dyhr har gået i spidsen for de forhandlinger, der har ført til denne aftale. Vi håber og forventer, at alle DASU’s klubber og officials vil arbejde for, at det bliver en succes. Alle DASU’s klubber og officials opfordres til at se fremad og arbejde for det, vi alle brænder for, det vi er bedst til: At arbejde for topprofessionelle løb til gavn for kartingsporten. Det er der, vi skal fokusere vores energi, uanset om det er løb for DASU-klasser eller promotorklasser. Aftalen med Rotax Danmark omfatter afvikling af løbsserierne Dansk Rotax Max Challenge, Rotax DM, Rotax JFM og Rotax SM. Aftalen omhandler følgende fem klasser: Rotax Max Micro, Rotax Max Mini, Rotax Max Junior, Rotax Max Senior samt Rotax DD2. Samarbejde om løbsplanlægningen er en del af aftalen, og alle klubber skal arbejde direkte sammen med Rotax Danmark om planlægningen af løb. DASU's klubber kan ifølge aftalen afvikle åbne og begrænsede løb for de fem Rotax-klasser efter tilladelse fra Rotax Danmark. Afvikling af lukkede løb kræver ikke en tilladelse, men blot at klubben informerer Rotax Danmark om løbets afholdelse.

Vinder af Metal Rally Finalen 2012 blev Mikkel Jespersen (tredje fra venstre), der ikke er helt uerfaren, når det gælder race. Han er lillebror til den tidligere EM-sølvvinder i rallycross og har selv kørt bl.a rallycross og 1600 challenge. Med sig som andenkører havde han Mads Meier (tredje fra højre). Nummer to blev Tim Falster (anden fra venstre), og han havde overtalt Simon Vallentin (yderst til venstre) til at sidde i højresædet. Tredjepladsen gik til John Wilde (yderst til højre) og Mikkel Rasmussen (anden fra højre). Casper Olsen og René Olsen blev også nummer tre, men de er ikke med på billedet. (Foto: Marianne Sverbæk)

sidste Metal Rally-deltager, men alle tog dagens udfordringer med godt humør og et smil. Efter en dag, der blev noget længere end planlagt, kunne dagens Metal Rally-finalister tage til præmieoverrækkelse og festmiddag på FTZ i Køge sammen med de mange andre medaljevindere. Se billeder fra finalen på Metal Rallys facebookside. Søg på DASU Metal Rally

I november underskrev DASU’s formand Bent Mikkelsen (tv.) og Hans Ladefoged fra Rotax Danmark (th.) en toårig promotoraftale.

DASU's klubber skal søge om optagelse af alle ROTAX løb på DASU's kalender som tidligere. Med aftalen ser vi frem til et positivt og konstruktivt samarbejde til glæde for kartingsporten i Danmark. Med venlig hilsen Harry Laursen DASU’s bestyrelse


•••Đ‚‘Ŋ“ŽĐ‚‰

TÆNDER DU PÅ EN HURTIG  &ĕ

’…„ď €ƒ€€‡ƒŒ

Citro g pris. Køb din li e m m o rk e v o en blods racing til ld r! fu i e g a lt e d t ra Cup allerede i å fo 3 n S e D d n e ë h g ro li it u C m nde Her er i den hæsblæse g a lt e d g o u n Cup-racer

ën DS3

CITROËN DS3 CUP:     CITROËN DS3 CUP-RACER: ‘ƒƒ’Ž ƒŒ‡’°ŒŊ ňŌŇ‘’Œ‚‚€‡Š‹ƒ‚ňŌ҆‰…ō…ƒĥŽŽƒ’’‡ŠňŐŇ …ʼnōŌŒ‹ĥʼnĒ“Œ‚ƒ”…Œ ĥʼn„€ƒ‹‘ƒŊŊŇ‹‹Đ‹ƒ‚ŏ‘’ƒ‹ŽŠƒ’‰Š‡€ƒĥ “‘’ƒ€ƒ„ˆƒ‚ƒč‚£‹Žƒ…Ö€£ƒ‹ƒĥŽƒ‡ƒŠŠ‚ƒŠ“„’‰ÖŠƒ ĥ Š‚Š“„’‡Œ‚‘“…Œ‡Œ…ĥƒ‹‘ƒ‰„’„‚ƒŠƒĥŽ…‚ƒƒ’‹’Ž†£Œ…ĥŎ–ňŎ†ˆ“Šĥƒ€’’ƒ‡…†”ƒ‚„€—‚ƒ ‹Œ’ƒƒ’‡‰€‡Œƒĥŋ‘’‰ĐŎŚňŎ̐‡‚„£Š…ƒ…ƒ’ƒ‘£‚ƒĥōŽ“Œ‰’‘‘‡‰‰ƒ†ƒ‚‘€“čƒ‘£‚ƒčƒ’č ōŽ“Œ‰’‘‘‡‰‰ƒ†ƒ‚‘‘ƒŠƒŊĚ葁Œƒ’ VED KØB AF BIL FÅR DU GRATIS I CITROËN DS3 CUP’EN: ĥō‘Ž‡Œ’„‚ƒŠ‡Œ…ƒŽ ‚Œ‘‰ƒ…‘”ƒŒ‘‰ƒ€Œƒħ’‡Š‹ƒŠ‚‡Œ…‘…ƒ€—ƒ’€ƒ’Šƒ‘„‡’°Œ”ƒ‚ŠŠƒŠÖ€Ĩ†ƒ„‹‡ŒĐŊŠÖ€‡ Ēƒ…‡ĥ£ŠŠƒ‘’ƒŠ’‹ƒ‚…’‡‘’ƒ‡Œ…ĥ’‡‘Š‡ƒ”ƒ‚†”ƒ’ŠÖ€ĥ†Œ‚ŠƒŒƒ’’Ž‡‘Ž ‡…‡ŒŠƒƒ‘ƒ”ƒ‚ƒŠƒĒʼnŌŘ ĥňŇŇĐŇŇ҉Đ‡Ž£‹‡ƒŽƒŒ…ƒĥĒ‚£‰Œ‡Œ…„ŠŠƒĒŠÖ€ĥ’’ƒ‘ƒ”ƒ‚ƒŠ‘Š…ƒ”ƒ‚ŠŠƒŠÖ€ĥ“Š‡…†ƒ‚„† Œ‚Ē ’ƒ‡Œ……‘ƒ”‡ƒ‡Œ…„€‡ŠƒŒ„֐č“Œ‚ƒ…ƒ„’ƒŠÖ€ħ‹‚ƒ‰‘’€ƒ’Š‡Œ…ĨĥŽƒ‡ý‰‰Š‘‘ƒ†ˆƒ‹‹ƒ‘‡‚ƒŽ •••Đ‚‘Ŋ“ŽĐ‚‰ ĥ“Š‡…†ƒ‚„ƒ„‘‡‰‡Œ…„€‡ŠƒŒĥ’‡‘‚ƒŠ’…ƒŠ‘ƒ‡‚‡”ƒ‘ƒƒ”ƒŒ’‘…’£Œ‡Œ…ƒ‡‡’°ŒĒƒ…‡Đ INTERESSERET? ƒŒ‚ƒŒ‹‡Š’‡Šˆƒ‘ŽƒĐ‰‡‘’„„ƒ‘ƒŒĹ‡’ƒŒĐ‹…‹‚’…ŠÖ€‘Ž…‹č’ƒ‰Œ‡‘‰Ē…‘Ž’‘Š‡…’ƒ…Šƒ‹ƒŒ’‘‹’’‡Š€“‚Ž  ƒ„‘‡‰‡Œ…Đ

CRÉATIVE TECHNOLOGIE

FAKTA: £…’ďňňŇ҉…‡ƒ’‡‹č‡Œ‰ŠĐ„֐ƒĐ Ž„’ďʼnŊŌ‰‹ġ’Ś ƒŠƒ’‡ŒďŇĒňŇ҉‹ġ’ōčŌ‘ƒ‰Đ

PRIS: 160.000 kr. ekskl. moms for bil og kit. (ombygning 20.000 kr. ekskl. moms).

‡ŒŒ‘‡ƒ‡Œ…ďōŇ؇“‚€ƒ’Š‡Œ…č ƒ‘’ƒŒ”ƒŊ ħ‰£”ƒ‚Œ‘‰ĒŒĐĨĐ


En stjerne blev født

Det sker en gang imellem i sport. En ny stjerne fødes og lyser klart på stjernehimlen med et talent, der helt åbenlyst for alle er noget specielt.

Men det er sjældent, at sådan en stjerne er en ung dansker i en af verdens dyreste, mest prestigefyldte og komplekse sportsgrene. Ikke desto mindre skete det den 6. november i nærmest surrealistiske omgivelser i Abu Dhabi. Her har man bygget, hvad der kun kan betegnes som verdens mest fashionable racerbane. Yas Marina er navnet. Kevin Magnussen behøver efterhånden ingen introduktion, men alligevel. Søn af en af Danmarks bedste racerkørere gennem tiderne og derfor arveligt belastet, men det kræver unægtelig stærk moral og mod, når man i selve jantelovens fædreland som15-årig melder ud, at man vil være verdensmester i Formel 1. Ikke bare deltage, men være den bedste! Sagt uden tøven, fuldstændig ukrukket og "as a matter of fact". Det var der selvfølgelig mange, der trak på smilebåndet af, og som andre sønner af berømte fædre (spørg bare familien Laudrup) har også Kevin fået kærligheden at føle, når han kørte på de danske gokartbaner. Jalousi kan være grimt, men Kevin har ikke på noget tidspunkt fraveget sit erklærede mål, og en varm dag i ørkenen ved den persiske golf kom belønningen så. To dage bag rattet i en McLaren i den såkaldte "Young Driver Test", som FIA tillader holdene at afholde en gang om året. Danskeren skulle efter planen sidde i bilen til den første og den sidste af de i alt seks sessions (to hver dag i tre dage). Ind imellem udførte McLarens to erfarne testkørere Gary Paffet og Oliver Turvey testarbejde for teamet, men der blev heldigvis masser af omgange til at Kevin for alvor kunne vise sig frem. AUTOSPORT

6

December 2012

Og vise sig frem gjorde han i den grad. Da hans første session á tre en halv time var overstået, havde han sat dagens hurtigste tid og kørt 44 fejlfri omgange. McLaren-teamet var imponeret. Tiden matchede den, som Jenson Button havde præsteret under lignende forhold nogle dage forinden, og pludselig glødede linjen mellem Abu Dhabi og teamets hovedkvarter i Woking. Den unge dansker kørte så stærkt, at man direkte kunne evaluere de forskellige updates i relation til teamets forberedelser til næste grand prix. Tiden på 1.42,651 skulle vise sig at være den samlet bedste af alle kørte under testen, hvor Roskildenseren som den eneste aldrig havde prøvet en moderne F1 før. I øvrigt var hans tider mere end et halvt sekund hurtigere end McLarens to andre deltagere i testen. Efter en hviledag onsdag var det så igen Kevins tur til at sidde bag rattet i testens sidste session. Efter indledende ”aero-work” blev det mod slutningen tid til et par forsøg på at sætte en hurtig tid. Desværre var Mclaren her løbet tør for de tildelte super soft-dæk, så danskeren måtte benytte de hårdere medium-dæk. Alligevel formåede McLarens junior at sætte en tid, der næsten matchede den fra tirsdag. Teamets ingeniører kalkulerede efterfølgende, at den korrigerede tid for bilen i rigtigt kvalifikationstrim ville være ca. 1.40,8 – eller ca. to tiendedele sekund fra Hamiltons pole-tid. En kort oversigt over forløbet af de to sessions ser sådan ud:

Tekst: Bo B. Nielsen Foto: Grand Prix Photo

Tirsdag: Første installationsomgang kl. ca. 09.40. Endnu en kl. 10.15. Teamet havde lidt problemer omkring ledningsføringen bag sædet, der lige skulle tilpasses. Ca. kl. 10.45: Første attack på medium-dæk og 90 kg benzin. Otte omgange. Bedste tid: 1.44.1. Endelig en serie af fire omganges stints. Sidste forsøg på bløde dæk og 30 kg benzin, bedste 1.42.651. I alt 40 omgange. Torsdag: Indledningsvis mange såkaldt ”aero-omgange” med særligt måleudstyr monteret og maks. hastighed 260 km/t. Long runs indenfor tiderne 1.45.0 - 1.43.5 (til sammenligning lå tiderne for McLarens to andre deltagere, Oliver Turvey/Gary Paffet, mellem 1.48.5-1.46.8 under ”long runs”). Til sidst fire flyvende omgange på mediumdæk og nedtunet motor: bedste tid 1.42.7. Teamet beregnede efterfølgende, at dette svarede til en tid på ca. 1.40,8, hvis Kevin havde været på ”super softs” og fuld motorydelse. Bedste tider samlet over tre testdage:

1. Kevin Magnussen (McLaren)

1.42.651 2. Davide Valsecci (Lotus)

1.42.677 3. Antonio Felix da Costa (Red Bull)

1.42.717


Bestyrelse og udvalg Efter DASU’s repræsentantskabsmøde den 24. november er DASU’s bestyrelse og folkevalgte udvalg sammensat således:

Bestyrelse Bent Mikkelsen, formand Hans Bruun Harry Laursen Hans-Jørn Søgaard Andersen Egon Brix Jørgensen (6426 stemmer, valgt for 3 år) Hans Jørgensen (5755 stemmer, valgt for 3 år) Uffe Madsen (5511 stemmer, valgt for 1 år) Ikke valgt: Peter Thornemann (2502 stemmer) (4 kandidater til 3 pladser) Carl Christian Hansen, præsident

Rallyudvalget Johannes Fraas, formand Erik Larsen Steen Christensen (929 stemmer) Niels Erik Jørgensen (908 stemmer) Søren Duun (523 stemmer) Ikke valgt: Niels Jørn Larsen (510 stemmer) (4 kandidater til 3 pladser)

Vejsportsudvalget

Formandens beretning DASU’s formand Bent Mikkelsen var i sin beretning inde på, at DASU i det forgangne år har mistet indtægter for 800.000 kroner. Vi mangler medlemmer og der er faldende aktivitet i sporten. Derfor foreslog bestyrelsen til at begynde med, at der på budgettet for næste år spares fem procent. Dermed får DASU et budget, der balancerer, men det er ikke nok, understregede Bent Mikkelsen. Derfor skal hele DASU’s organisation i det kommende år kulegraves for at se, om pengene bruges mest fornuftigt og om der er opgaver, der løses flere gange? Målet er at reducere omkostningerne med ti procent, men ikke nødvendigvis over en kam. Kulegravningen skal vise, om der kan spares nogle steder, men også, om det måske er en god idé at bruge flere penge andre steder?

Ole Skov, formand Verner Hald Bernd Thrysøe Michael Andersen Vakant (2 kandidater til 3 pladser)

Banesportsudvalget Michael Jensen, formand (1186 stemmer) Kim Bjerg, asfalt Per Leth, asfalt Alex Stubberup Frederichsen, asfalt (407 stemmer) Hans Erik Sørensen, offroad Jørgen Ring Andersen, offroad (valgt for 2 år) Michael Skårup Nielsen, offroad (valgt for 1 år) Ikke valgt: Sten A. Heide, asfalt (173 stemmer) Ikke valgt: Flemming D. Olsen, asfalt (127 stemmer) (Asfalt: 3 kandidater til 1 plads) (Offroad: 2 kandidater til 2 pladser)

Kartingudvalget Tony Jensen Jan Stentoft Jacobsen (1355 stemmer, valgt for 2 år) Ronnie Bremer (513 stemmer, valgt for 2 år) Peter Schandorff (343 stemmer, valgt for 1 år) Leif Petersen (25 stemmer, valgt for 1 år) (4 kandidater til 4 pladser, da Preben Vinther Nielsen trak sig inden valget)

MRC-udvalget Michael Lissau, formand Søren Jeppesen Steen Jeffers Kim Lindegaard Søren Andersen (4 kandidater til 4 pladser)

Dragracingudvalget Søren Madsen, formand Stig Neergaard Ulrik Eriksen Søren Kusk Pedersen Lene Jensen (3 kandidater til 3 pladser, da Henning Engelbrecht Madsen trak sig inden valget) Til Amatør- og Ordensudvalget skulle der vælges 1 kandidat for 1 år. Bestyrelsen havde indstillet Martin Thillemann, der blev valgt.

AUTOSPORT

8

Schønwandts Mindepokal blev tildelt Henrik Jensen (anden fra højre) fra Hedelands Motorklub for sit store organisatoriske arbejde indenfor rallysporten. Pokalen blev tildelt af Karsten Lemche (yderst til højre) fra Automobil Sports Klubben. Arne Pagh (tredje fra højre) fra Grindsted Motor Klub og Niels Erik Jørgensen (fjerde fra højre) fra KDAK Fyn blev tildelt Gert Nielsen Prisen – DASU’s breddepris. De fik prisen for deres store arbejde med turneringen Minirally Syd, der har været med til at fastholde en del rallykørere, der måske ellers var ”gledet ud”. Prisen blev overrakt af Gert Nielsen (fjerde fra venstre), der har lagt navn til prisen. Anni Andersen (tredje fra venstre) fik overrakt DASU’s Hæderstegn i guld for sin utrættelige og uvurderlige indsats for DASU i 16 år. ”Du er indbegrebet af den ildsjæl, som vi alle er så afhængige af”, sagde DASU’s formand Bent Mikkelsen (anden fra venstre) ved overrækkelsen. Læs mere om Anni Andersen på side 30-31. Gøsta Bøies Mindepokal gik til Holger Dueholm, der altid er den første på banen og den sidste der går, når skal laves dragracingløb i Danmark. Holger var ikke til stede, så prisen blev overrakt til hans samlever Lisbet Jørgensen (yderst til venstre). Årets Dommer blev Aksel Christensen, der siden 1984 har været dommer ved både asfalt- og offroad-løb. Han var initiativtager til oprettelse af Banesportens Dommerforening, som han var formand for fra 2005 til 2011. Aksel Christensen var ikke til stede på repræsentantskabsmødet.

Nye klubber Følgende klubber blev optaget i DASU på repræsentantskabsmødet i Odense: RC Center Nord, RC Royal, Sønderjysk RC Hall, Birkerød Radio Control Club, Aalborg RC, Københavns Motorsports Klub, Børnenes GoRacing Klub og Striben Esbjerg.

December 2012


Regnskab og budget DASU’s regnskab for 2011/2012 viser et underskud på 320.000 kroner mod et budgetteret overskud på knap 100.000 kroner. I forhold til budgettet er indtægterne godt 800.000 kroner lavere, men til gengæld har alle dele af unionen sparet, hvor det var muligt, så udgifterne er godt 400.000 kroner lavere end budgetteret. I forbindelse med aflæggelsen af regnskabet stillede Holger Møller Nielsen fra Dronninglund og Omegns Motorklub forslag om, at DASU fremover ændrer regnskabspraksis, så regnskabet blandt andet bliver nemmere at læse. Der var delte meninger om, hvorvidt forslaget, hvis det blev vedtaget, ville gøre det nemmere at læse regnskabet eller ej?

Enden på det blev, at regnskabet blev godkendt, men at repræsentantskabet pålagde bestyrelsen at ændre regnskabsprincipper, så alle indtægter og udgifter føres over unionens driftsregnskab. Bestyrelsen regner i det fremlagte budget for 2012/2013 med indtægter på niveau med 2011/2012. På udgiftssiden er der sparet fem procent, hvor det kan lade sig gøre. DASU’s sekretariat er reduceret fra ti til otte medarbejdere, og der sker i år ingen lønudvikling, så de tilbageblevne medarbejderes løn fastholdes på niveauet for 2011/2012.

reduceret med ca. 20 procent. De største besparelser sker for DASU’s bestyrelse, Kursusudvalget og Udviklingsudvalget. Eliteudvalgets budget er uændret, så tilskuddet fra Team Danmark og Danmarks Idræts-Forbund bibeholdes i denne forbindelse. Eliteudvalgets regnskab og budget gav anledning til nogen debat. Holger Møller Nielsen fra Dronninglund og Omegns Motorklub foreslog ændringer til budgettet, der blandt andet indebar en besparelse på 300.000 kroner på Eliteudvalgets budget.

Med de ændrede regnskabsprincipper som beskrevet ovenfor ville det, ifølge forslagsstilleren, forbedre DASU budget for 2012/2013 med 511.000 kroner. Eliteudvalgets formand C. C. Hansen bemærkede, at hvis DASU skærer 300.000 kroner fra elitestøtten, så skærer Team Danmark et tilsvarende beløb. Hertil kommer, at en god del af det bloktilskud, DASU hvert år modtager af DIF (i år på 2,6 mio.kr.), er baseret på det elitearbejde, DASU laver. Ændringsforslaget fra Dronninglund og Omegns Motorklub blev forkastet, og bestyrelsens oplæg til budget blev vedtaget.

De tværgående udvalgs budgetter er

De vigtigste forslag DASU’s bestyrelse stillede forslag om ændring af visse af DASU’s vedtægter, så de kommer til at stemme overens med det internationale bilsportsforbund FIA’s vedtægter. - Vi er medlemmer af FIA, og som sådan skal vi efterleve FIA’s vedtægter, fortalte formand Bent Mikkelsen. Flere klubber indvendte, at forslaget efter deres mening skulle have været behandlet og diskuteret af DASU’s klubber, inden det blev fremsat, og i øvrigt kunne de ikke se, hvorfor FIA’s regler skulle have forrang for de danske regler. Bent Mikkelsen svarede, at ifølge FIA’s regler må DASU gerne lave sine egne regler, men selvfølgelig under hensyntagen til FIA’s vedtægter. 4474 stemte for forslaget, og da der var tale om ændring af vedtægterne skulle to tredjedele, 4517, stemme for, for at det blev vedtaget. Forslaget blev derfor forkastet. Motor Sport Sønderjylland stillede forslag om, at ”repræsentantskabet udtrykker sin kraftige kritik af bestyrelsens (og sekretariatets)

langsommelige behandling af ændringer/forbedringer af det nye medlemssystem”. I forslaget var også nævnt tre konkrete ønsker til funktioner i medlemssystemet samt en dato for, hvornår disse funktioner skulle være til rådighed. Forslaget blev i princippet trukket tilbage på dagen, men klubben fastholdt sin kritik af bestyrelsen i denne forbindelse. De tre funktioner bliver ”overført” til den arbejdsgruppe, der er nedsat for at forbedre systemet, og tidsfristen forsvinder. Motor Sport Sønderjylland stillede forslag om, at klubberne, en gang for alle, fortæller DASU’s administration – på tro og love - hvilke personer der er indehavere af hvilke officialkategorier. Disse indberetninger skal så fremover danne basis for tilmelding til kurser og anvendelses af officials. Dermed bliver eventuelle fejl i disse ”nye” registreringer klubbernes ansvar. Baggrunden var, at der efter klubbens mening hidtil har været for mange fejl i den registrering, der er sket hidtil, og at forslaget en gang for alle ”rydder bordet” for fejl. Forslaget blev vedtaget. DASU’s bestyrelse havde stillet forslag om, at reglement 1 rettes til, så det fremover er tilstrækkeligt at

offentliggøre forslag, indstillinger af kandidater og beretninger på DASU’s hjemmeside. Hermed slipper DASU for portoudgiften og besværet med at sende de mange kuverter til klubberne. Forslaget blev vedtaget med den tilføjelse, at fristen for at offentliggøre de nævnte ting på DASU’s hjemmeside er otte dage før repræsentantskabsmødet.

Ronnie Bremer var på talerstolen for at svare på en kritik fra Finn Højlund fra Sydsjællands Automobil Klub (SAK). I SAK anså de det for et problem, at tre af kandidaterne til Kartingudvalget er kartforhandlere. Ronnie Bremer, der var en af de tre kandidater, fortalte, at han var blevet opfordret til at stille op af Hedelands Motorklub, og da han gerne vil være med til at gøre et stykke arbejde for kartsporten i DASU, så stiller han op. I øvrigt syntes han, man skulle bruge tiden på at få flere til at stille op og opfordre til at stemme på dem i stedet for at fortælle, hvem man ikke skulle stemme på.


SIDEN SPONSERES AF

Tekst og foto: Ib Trebbien Christian Jensen / Freddy Pedersen mødte op med en gylden Peugeot 207 S2000 som en markering af deres mesterskab.

Når enden er god... Optakten til Rally DM finalen på Bornholm var mildt sagt rodet og kaotisk. Flere af de faste DM-kørere glimrede ved deres fravær, og der var detaljer, der ikke fungerede optimalt. Men alt dette blev overskygget af nogle fantastiske prøver, der fik roserne til at drysse ned over arrangementet.

langs vandet. Det hoppede hele tiden, og jeg måtte også dysse Anders lidt til sidst, men det gik. Feltet i Danboring Rallyet var som nævnt ikke det største, vi har set i et DM rally. Tværtimod var det med blot 24 tilmeldte hold det mindste i mands minde – og mands minde er i dette tilfælde 27 år.

Morten Grove Nielsen / Frits Grove Nielsen genvandt mesterskabet i Standard National.

Deltagerne var så begejstrede, at de udråbte finalen til årets rally med et massivt flertal. - Hastighedsprøven ved Hasle er nok den fedeste rallyprøve, jeg har kørt i mit liv. Bilen sprang fra side til side, og man skulle virkelig huske sine noter, lød det fra Ib Kragh, der med tre årtiers DM-erfaring har et godt sammenligningsgrundlag.

Begejstringen var ikke mindre fra codriverne. Henrik Skott, der i år har guidet Anders Rygaard til DM guld i 2WD-gruppen sagde: - Vejene gik op, og når de ikke gik op, så gik de ned, og så drejede det samtidigt med. Det har været spændende. Jeg tror, at den sidste prøve var mit livs sjoveste rallyprøve. Det var helt vildt, når man kørte nede

Begyndelsen til enden. Røgen vælter ud af motorrummet på Tim Svanholts Mitsubishi på prøve 1.

AUTOSPORT

10

December 2012

sæsonen med tre-fire rulninger på prøve 5. Læg dertil, at Ib Kragh / Mie Pedersen holdt stille i seks minutter på prøve et med kogende motor, og til sidst tabte deres Peugeot helt pusten efter prøve 10.

Men hvad det manglede i kvantitet, havde det i kvalitet, og der blev kæmpet om de sidste medaljer fra start til mål.

Til gengæld havde Max Christensen / Ole Frederiksen et problemfrit løb i deres blå Subaru Impreza og sikrede sig både sølv i 4WD og guld i DRC’s N4-mesterskab.

Christian Jensen / Freddy Pedersen var på forhånd sikre på guldmedaljerne i 4WD, men bag dem kunne flere lugte sølv og bronze. Tim Svanholt / Carina Møller meldte sig dog ud af kampen allerede efter første prøve, som de fuldførte med røg og damp væltende ud af motorrummet. Prøven efter sluttede Steen Andersen / Iben Lourings sølvdrømme i en grøft, og Esben Hegelund / Karsten Isaksen endte

- Vi kunne ikke have gjort det ret meget bedre. Det våde vejr om morgenen passede os fint, vi havde chancen og kørte stærkt på de meget udfordrende prøver, sagde Max Christensen ved målet i Rønne. - Det er utopi at tro, man kan køre fra Super 2000-bilerne, når vejene er tørre. Efter prøve 3 var vi klar over, at Christian Jensen ville komme foran før eller senere, for vi ville ikke risikere sølvmedaljerne i et forgæves

Tino Vang Jørgensen / Jonas Høgh Kofoed forsvarede de lokale farver på Bornholm.


Kenneth Madsen / Henrik Dernoff satte undervejs til tredjepladsen hurtigste tid generelt på en af prøverne.

Max Christensen / Ole Frederiksen kørte hurtigt, når det var nødvendigt, og sikrede sig DM-sølv.

forsøg på at vinde løbet, vurderede Max Christensen. Alligevel skruede han voldsomt op for tempoet og tog sejren på prøve 8, løbets superspecialprøve, hvor der gives ekstra DM-point til hurtigste kører.

Dernoff sluttede på den generelle tredjeplads med deres forhjulstrukne Suzuki Swift Maxi og samtidig kørte med guldet i Tunet National. - Teknikken har spillet, og det har den gjort det meste af året, så det er et tegn på, at det er en god bil, vi har fået lavet i teamet, mente Kenneth Madsen.

- De point var vigtige for at nå andenpladsen i 4WD-mesterskabet. Og mestrene Jensen og Pedersen sluttede året med at tage deres femte sejr i træk:

- Der var lige en episode først i løbet, hvor bilen var ude at hænge lidt, men ellers har vi haft tingene helt under kontrol.

- Det er ubeskriveligt – sagt på jysk, så er det rigtig godt, lød det fra en glad Christian Jensen. - Mekanikerne har gjort en kanonindsats hele sæsonen, og bilen har ikke gjort noget forkert, så det har været suverænt. Glæden var ikke mindre i Suzukiteamet, da Kenneth Madsen /Henrik

Standard National var der kamp til det sidste om. Henrik Larsen / Jeannette Kvick førte inden starten klassen, men Morten Grove Nielsen / Frits Grove Nielsen var hurtigere på de snoede bornholmske veje og genvandt deres 2011-titel med tre point.

Anders Rygaard / Henrik Skott sikrede sig sejren i 2WD med en margen på et halvt sekund.

Billigere bilforsikring til DASUs medlemmer GF Forsikring bygger på en god ide. Formålet med GF er nemlig ikke at tjene penge til en snæver aktionærkreds. Det fornemmeste mål er derimod at tilbyde kunderne billige forsikringer med gode dækninger. Det gælder ikke mindst på bilforsikringen hvor vi har overskudsdeling. Vi støtter unionens ungdomsarbejde og trafiksikkerheden.

GF-DASU G F-DA S U · w w w w.g .g g ff-dasu.d - d a s u . d k · T llf. f. 7 70 0 20 2 0 05 05 4 47 7

December 2012

11

AUTOSPORT


Thor Jensen og Kim Mathiesen gav den gas og vandt klasse 5.

Af Marianne Sverbæk

Kampen mellem øst og vest Tiden var kommet til, at der skulle kæmpes på landsplan i klubrally. I Køge den 17. november skulle det afgøres, hvem der det næste års tid kan smykke sig med titlen som DASU-mester i klubrally.

Charlotte Jørgensen og Hanne Flensborg gav mændene baghjul i klasse 4 og vandt med flere minutter ned til toeren.

Der blev gået til stålet, og man må sige, at jyderne klarede sig rigtig flot. De snuppede første-, anden- og tredjepladsen generelt og var bestemt længst fremme i skoene i de klasser, hvor de deltog.

Henry Andsbjerg i Peugeot 106 GTI. På en tredjeplads, kun tre sekunder efter, kom Thor Jensen i sin fine sorte Toyota Starlet. Der var 31 deltagere, hvor af tre mandskaber desværre udgik.

Førstepladsen generelt snuppede Per Christiansen / Jack Christiansen i Peugeot 206 Rc med kun otte sekunder ned til andenpladsen, som blev besat af Christian Pausgaard /

Køge og Omegns Automobilklub havde til dagens finaleløb fundet syv prøver, som skulle køres en gang hver. Det var ikke meget, når man tænker på, at det var en finale. Til

Ole Petersen og Iben Müller gav alt hvad de havde, men det rakte desværre kun til en andenplads i klasse 5.

AUTOSPORT

12

December 2012

Poul Pape Jensen og Ricky Bristol i den lille fine Mini.

gengæld var der mange meter på hver prøve. Inden løbet overhovedet gik i gang, havde mandskaberne mulighed for at køre prøverne igennem, så østboerne ikke skulle have hjemmebanefordel. Mere lige kunne det dårligt gøres. Første bil blev sendt afsted til første prøve klokken 11.30, og sidste bil var i mål ca. ved 18-tiden. Det blev sent, for på prøve 6 var der en af lodsejernes ansatte, som var blevet noget knotten over, at der blev kørt motorløb, så han valgte at spærre vejen med sin bil. Men takket være det gode prøvemandskab blev det ikke nødvendigt at få politiet til at tale manden til fornuft. Det klarede de selv, men det tog sin tid, og prøven blev over 40 minutter forsinket. Det hænder fra tid til anden, at der er nogen, der ikke helt forstår, at der er søgt og givet tilladelse til at køre motorløb, og at vi bestemt ikke gør det for at genere nogen, men det er lige ærgerligt hver gang.

Trods den bidende kulde og en temperatur under fem grader var der dog tilskuere til prøverne, men de stod ikke lang tid af gangen. Og som det sig hører til, skulle der deles præmier ud. Dels fra dagens DASU Mesterskab i klubrally, men også præmier fra SM i minirally, Yokohama øst samt SM i klubrally – både individuelt og for hold. Det må siges, at det blev en noget rodet affære. Folk stod på tæerne af hinanden, enten for at få præmier eller for at få noget mad. Der var ingen ved bordene, der kunne se, hvem der fik præmier, og det var praktisk taget en umulig opgave at være fotograf. Præmieuddeling og middag var ved rallycentrum hos FTZ på Værkstedsvej, hvor der udenfor var opsat et telt. Der var godt nok en varmekanon, men for pokker der var koldt om formiddagen, og det var bestemt heller ikke nogen fornøjelse at skulle sidde og spise festmiddag med overtøj på, hvilket de fleste gjorde.


JULET ULETILBUD TILBUD TILBUD TIL M MANDEN ANDEN ELLER KVINDEN, KVINDE VINDE DER TR TROR T ROR OR DE HAR ALT AL ALLT T

Smart SP Smart SPARCO SPA PAR ARCO CO fritidssko fritidssko kr.. kr

26. 02. 0 2. 11. 20.

marts marts april juni august

Padborg Padb borg Park Park Padborg Padb borg Park Park Padborg Padb borg Park Park Padborg Padb borg Park Park

See mere S merre på: w www.rac www.racerskoler.dk ww.racccer ersk rskoler oler.dk .dk

Tilbudspris hele december. decem mber. www.racingudstyr.dk Bestil på w ww.racingudstyr.dk kr.. kr

Racerskole Racers Rac ersk kole / bane banelicens elicens elic ens 2013

545,00 545,00

Gavekorrt Gavekort Gaveko racerskole rac erskole / ba baneaneanelicenskursus lic licenskursu enskursus

3.475,00 3.475,0 3. 475,0 00

Folkerace F o udstyrspakke uds tyyyrspakk rspakke

Køredragt K øredragt – sk sko o – handsk handsker er – krave. sortt kr avee. Alt i sor kr.. kr

1.495,00 1. 1.4 4 5,00 49 495,00

Bell B ell MA M MAG AG 1 med HANS clips

SNELL SA SA 2010 godk godkendt endt kr.. kr

2.375,00 2.3 75,00 Søgård ård Racing & Biludstyr Bilud dstyr Aut. Sparco Sparco forhandler forhandler Allingskovgårdsvej 2, Grauballe Grauballe ‡ 8600 Silk Silkeborg e eborg ‡T Telefon elefon 8757 8757 2099 2099 ‡ Mail: Mail: inf info@seagaard.com o@seagaard.com Alle tilbud er så længe lag ger haves og incl. moms, eexcl. xcl. fragt fragt lager

Derudover Derudov ver har vi naturligvis naturligvis alt i SPARCO SP PAR ARCO udstyr. udstyr. Se Se mere på: w www.racingudstyr.dk ww.racinguds . tyr.dk

December 2012

13

AUTOSPORT


Tekst og foto: Ib Trebbien

Bruger sporten til branding

Sponsoratet på Perfection Racings Aston Martin førte til et samarbejde med Bauhaus.

Firmaet handler primært med rengøringsmidler og rengøringsværktøjer til autobranchen samt maskinfabrikker, kontorkomplekser, biludlejningsfirmaer og andre beslægtede brancher. -

Tegee-Dan-logoet sidder også på Casper Elgaards DTC-racer.

Vi har 5500 varenumre. For eksempel alt til håndrens, vaskehaller, bremserens, bygningsrens, gulvvask, opvask, algerens, fortæller Kim Holmgaard.

Og der er med garanti tale om nye varer. Tegee-Dans lager nær Horsens brændte ned i starten af november, men blev hurtigt genetableret i nye lokaler. Tegee-Dan er aktive sponsorer i stort set alle grene af dansk motorsport fra de yngste speedway- og kartkørere til DTC. I denne sæson blev det til 46 sponsorater. -

Tegee-Dan er en aktiv sponsor i rallysporten både for udvalgte kørere og som hovedsponsor på DM-afdelinger.

- Vi bruger sporten til branding af vores firma og vore produkter, siger Kim Holmgaard, der er salgschef hos en af sportens store sponsorer, Tegee-Dan. AUTOSPORT

14

December 2012

Nogle undrer sig over, at vi sponserer de helt unge, men vi vil gerne skabe kontakt på et tidligt tidspunkt og vænne dem til vore produkter. Desuden har de ofte fædre, der er tilknyttet autobranchen og på den måde medvirker til at give os goodwill.

TV-eksponeringen er også vigtig for Tegee-Dan. Her er der ikke den store forskel på, om det er livedækning eller programmer der sendes på et senere tidspunkt.

-

Sponsoraterne giver således en bred dækning, og det betyder, at kunderne allerede kender TegeeDan, når vore sælgere træder ind ad døren hos dem første gang. Det er et godt udgangspunkt for et samarbejde, siger Kim Holmgaard, der også fremhæver det nætværk, som motorsporten skaber.

-

Vi har i år blandt andet været med på Perfection Racings Aston Martin, som har Bauhaus som hovedsponsor, og det har ført til et samarbejde med hele Bauhauskæden, så networking er en vigtig del af vores engagement i sporten.

Tegee-Dan bruger også deres sponsorater i forbindelse med VIParrangementer, hvor kunder og forretningsforbindelser inviteres med som særligt indbudte gæster til udvalgte løb. Det knytter firmaet og gæsterne tættere til hinanden og giver en øget samhørighedsfølelse. Vi har måske ikke ligefrem haft fremgang under krisen, men vi er ikke gået tilbage, konstaterer Kim Holmgaard – og det er nok heller ikke så dårligt i disse tider.


SIDEN SPONSERES AF

Det blev en seværdig Yokohama Finale Endnu engang skulle der køres den legendariske Yokohama Finale. Turneringen fylder i 2012 15 år, dog er finalen et forholdsvis nyt begreb med kun beskedne fem år på bagen, men det er et hit blandt kørerne.

Tekst og foto: Allan Post

Niels Jørgen Jørgensen koncentreret om opgaven.

Den generelle vinder - her i første heat.

Tjek lige trykket på BMW’en – vildt.

De bedst placerede fra de respektive turneringer i øst og vest mødes til det endelige opgør. Prøven her i 2012 var helt ny, made by Hans Oluf Nielsen og hans klub, Motorklubben Centrum. Den lå i Odense lige bag ved FTZ, en helt igennem fantastisk prøve, som dog havde et par forhindringer for deltagerne. Det kommer jeg tilbage til senere.

Klasse 3: Michael Ted Mcbride, Peugeot 106 maxi Evo 2. Klasse 4: Klaus Damm Kristiansen, Peugeot 106. Klasse 5: Niels Jørgen Jørgensen, Opel Manta Magic. Klasse 6: Rolf Trap Hillers, BMW 325i.

Klaus Damm Kristiansen blev klassevinder i klasse 4 og firer generelt. Klaus var i en klasse for sig selv, for køreteknik og mod går her op i en højere enhed. Flot kørt af den stille fynbo, som åbenbart ikke er så stille, når han først sidder bag rattet. Det skal siges, at rigtig mange andre kunne gøre sig fortjent til at stå under dagens plusser, men pladsen er jo knap.

Dagens plusser i noter: Der kan vi jo gå ud fra den generelle placering, for Michael Ted Mcbride vandt løbet generelt i hans potente Peugeot 106. Faktisk gjorde han bare, hvad jeg havde forudsagt! Prøven lå lige til hans 106’er, og han havde evnerne til at udføre jobbet. Flot sejr. Ind som treer generelt og klassevinder kom en såkaldt klassisk rallybil, for Niels Jørgen Jørgensen forstår om nogen at få det optimale ud af sin Opel Manta.

Prøven havde et hop, som vel går over i historien, men jeg tror, at næste år vil prøven blive ændret omkring dette hop, for det var hårdt for bilerne - men fedt for fotograferne.

Der var i alt 62 tilmeldte mandskaber. Desværre mødte kun lige knap 50 op, synd for alle, men mest for dem som ikke mødte op, for de gik glip af noget fantastisk. Vejret var med november som udgangspunkt faktisk godt, kun en træls byge i tredje heat kom lidt ubelejligt. Vinderne i de respektive kasser blev Klasse 1: Johnny Pedersen, BMW M3. Klasse 2: Erik Borel, Opel Kadett GSI 16v.

Dagens minusser i noter: Claus Lisberg i hans nyindkøbte Citroen C2R2 udgik i andet heat netop ved dette berømte hop. Anders Lysen mødte frem i Kenneth Madsens DM-vindende Suzuki Swift

Maxi 2000. Bilen passede som fod i hose til denne prøve, men en oversatsning i andet heat resulterede i både punktering og andre defekter. Til publikums undren fik han en omstart, da Claus Lisberg kørte galt, men det hele var forgæves, for i sidste heat knækkede en trækaksel. En træls dag at hedde Anders Lysen. Rallyudvalgsformand Johannes Fraas var ude at lufte sin nybyggede Volvo 940, +300 hk og 29 kg i drejningsmoment. Den lød fed, men en kantsten vandt kampen mod den voldsomme Volvo. Som skrevet i indledningen manglede flere deltagere, især flere fra toppen, men dem som mødte frem, gav os alle ’value for money’ på en flot november-søndag, hvor præmieoverrækkelsen afsluttede en flot Yokohama Finale i Odense. En prøve som er værdig også for næste års finale.

December 2012

15

AUTOSPORT


VISIONER

”Det er svært at spå, især om fremtiden.” Dette er Storm P. engang blevet citeret for, og citatet holder i den grad stadig vand. Og måske endnu mere i dag, end da han sagde de bevingede ord i første halvdel af forrige århundrede. Udviklingen går stærkere og stærkere, og det, som vi måske for fem år siden mente først ville ske i 2017, indtræffer måske allerede til næste år. Også indenfor bilsporten er det nødvendigt med nogle planer, visioner og pejlemærker for den fremtid, som kommer. For uden sådanne visioner vil det være svært at lægge en plan for, hvordan man vil nå sine mål. Men hvad kommer der til at ske? Hvilke visioner skal der til? Og hvordan arbejder man som udøver aktivt på at forme sin karriere? Det prøver vi at kigge nærmere på over de næste temasider.


Fremtiden ligger i fortiden

Denne Saab 96 fra 1964 var alderspræsident i november måneds Midnight Run.

Nøgternt betragtet er fremtiden for den historiske motorsport allerede defineret, nemlig i fortiden. For hvert år der går, tager rullende grænser for køretøjernes minimumsalder et år mere med, ligesom nye perioder introduceres i baneløb og rally med genbrug af de gamle reglementer. Men det er ikke gennem den naturlige tilgang af nyere, ældre biler, at den historiske vejsport kan vokse. I hvert fald ikke, hvis man spørger formand for Dansk Historisk Motor Club, Niels Oluf Jessen. - Hvis vi skal fordoble antallet af aktive indenfor historisk motorsport, så skal DASU-klubberne til at indse, at der er rigtig mange mulige kunder at tage af. Vi skal bare lære at tænke nyt og gøre tingene anderledes, slår han fast. - I alle byer herhjemme er der nogen, som faktisk kan køre en form for historisk motorsport, hvis de havde muligheden, for der står mange gamle køretøjer rundt omkring. Vi skal selvfølgelig bibeholde de historiske løb, vi har i dag, men vi skal også arrangere nogle, der er lidt nemmere at gå til, så vi kan få de lidt ældre og sjovere biler med. Løbene i dag er for strenge til en gammel Ford T, og det lidt ældre publikum kommer måske heller ikke så nemt ind i rytmen. Og så skal det hele være offentligt, så man i landsbyen ved, at der i aften kommer et felt af gamle biler igennem byen. Dansk Historisk Motor Club arrangerer hvert år tre store historiske

pålidelighedsløb, og han slår til lyd for, at det hele skal gøres så enkelt som muligt, og så skal man være mere fælles om at dyrke sporten. - Da jeg kørte O-løb, kom vi aldrig i mål samtidig, og man havde ikke noget sammen. Her kører man samtidigt, og det betyder, at man kan hygge sig sammen, og det betyder noget. Det gælder om at have så få regler som muligt, og så skal der også være lidt spænding i det, selv om alle skal have deres biler med hjem. Når vi inviterer til regn, blæst og skovveje, så får deltagerne det også, slår Niels Oluf Jessen fast. Han mener, at vi i DASU-klubberne skal være bedre til at få folk til at prøve sporten, inden de skal melde sig ind. - De skal kunne komme og prøve det med de biler, de har – derfor tillader vi også nyere biler. Så bliver de glade, får en oplevelse og føler sig velkomne. Så må vi finde ud af det med klasserne bagefter. - Jeg behøver ikke at have flere af de nyere biler, som bliver gamle. Jeg vil hellere have dem fra 50’erne, for her er der mange flere kunder for os i DASU.

Historisk motorsports fremtid ligger i 50’er-biler som Porsche 356 og MGA, mener Niels Oluf Jessen.


Elbiler - vil blive mere udbredt

Tom Kristensen er også gået over til el-kraft. Hans Audi R18 e-tron Quattro er en hybrid.

i motorsport end i trafikken Elbiler er tidens store samtaleemne indenfor bilindustrien og trafikpolitikken. Langs motorvejene bliver de traditionelle tankstationer suppleret med stationer for batteriskift, mens der indrettes ladestationer rundt omkring i byerne. Biler fremdrevet af andet end de kendte fossile brændstoffer er på vej frem, men har motorsport med eldrevne køretøjer også en fremtid indenfor bilsport? - Ja, da, siger DASU’s formand Bent Mikkelsen, der tillige er direktør for De Danske Bilimportører. - Jeg tror, at elbiler kommer først i motorsport, inden de bliver et udbredt transportmiddel på vejene. DASU-formanden lægger til grund for sine synspunkter, at behovene er vidt forskellige, når det gælder elbiler til motorsportsbrug og til dagligdags transportbehov. - Der er et problem med rækkevidden i dag, hvor den rene elbil som alternativ til den traditionelle bil ligger lagt ude i fremtiden. Man skal finde de nicher, hvortil de kan bruges, og det er bl.a. til bytrafik, hvor man kan lade dem op om natten, siger Bent Mikkelsen. - Man skal ikke tage fejl af, at en elmotor kan være en ganske kraftig motor, så der kan laves masser af motorsport. Han peger på flere interessante projekter, hvor strømførende motorsport kan forvandles fra vision til realitet.

- Vi har selvfølgelig en disciplin – MRC-sporten – hvor størstedelen af køretøjerne er med el, men der er også klubber, som er i gang med projekter for elkarts, og det er måske et område, hvor elbiler kan bruges. Der kan man bruge det uden at få problemer med rækkevidden. Specielt vil det være godt for kartsporten, for det vil blive en billig måde at komme i gang på, og så vil det også af hensyn til DASU’s miljøprofil være nyttigt, siger han. - FIA arbejder for tiden også på et projekt med elbiler for single seaters, og det kunne vi fra dansk side godt tænke os at være med i. I sin egenskab af direktør for De Danske Bilimportører får Bent Mikkelsen ofte mulighed for at prøve ny teknik før alle andre, og han har bl.a. prøvet at køre en bil drevet på brint – en løsning, der også spås en stor fremtid.

- Det skal være et andet koncept end det, vi kender i dag. F.eks. blev elbilsklassen i Øresundsrallyet arrangeret, så der var indlagt en overnatning, inden bilerne løb tør for strøm, påpeger Bent Mikkelsen, der gerne så helt nye konkurrenceformer. - Jeg tror, at vi skal prøve at lave noget, hvor alle teknologier kan være med, så man får et bredt udbud af de muligheder, som findes. Der er bedre benzinmotorer på vej, hvor man downsizer og udstyrer dem med turbo, så de stadig yder meget. Der er højtydende dieselbiler, hybrid-biler og plug-in hybrider, og det er faktisk det mest spændende,

at vi snart får en palet af mange muligheder. Jeg tror, at vi indenfor bilsporten vil udvikle klasser og discipliner, som er egnede til eldrevne køretøjer. Hvor meget de discipliner vil fylde om ti år, er svært at sige.

- Det tegner interessant, også for motorsporten, men der skal være steder, hvor man kan tanke op. De tanksteder kan så være omdrejningspunktet for at lave de første arrangementer, siger han. Men Bent Mikkelsen føler sig også overbevist om, at man i bilsporten skal tilpasse løbenes afviklingsformat til de nye typer biler.

Indtil nu har vi herhjemme primært set eldrevne biler som denne Tesla i pålidelighedsløb.


En klar vision at gå efter

Nicolai Sylvest blev i 2012 den yngste Formel Ford danmarksmester til dato.

At planlægge en international karriere indenfor bilsport er svært. Specielt fordi der er så mange faldgruber. Men det er vigtigt at have både drømme, ambitioner og målsætninger, når man skal planlægge de kommende års næste skridt. sport kom først, da jeg begyndte at køre Formel-bil, fortæller han. - Da jeg kom i gang med sæsonen (2012, red.), gik det op for mig, at jeg også kunne køre formelbil, for der er mange, som har kunnet køre kart, men ikke racerbil. Det var en god bonus for mig, og så begyndte jeg at tænke på, hvad jeg kan opnå. Hvad er et realistisk mål? I sin debutsæson i Formel Ford endte Nicolai Sylvest med at blive den yngste mester i Formel Ford til dato herhjemme, og i midten af november blev det så offentliggjort, at han til næste år skal køre Formel 3. I enten Tyskland eller Østrig. Trods sine 1,92 meter passede Nicolai Sylvest i Formel Fordraceren som hånd i handske.

Sådan lød ordene fra Nicolai Sylvest, da Autosport stillede ham spørgsmålet om sin vision for fremtiden. At blive Formel 1-kører er der sikkert mange Cadett-kørere, som har drømt om siden deres første kartløb som tiårig. Men den vision, som Nicolai Sylvest nu arbejder efter, er forholdsvis ny. - Tanken om at kunne leve af motor-

- Vi har ikke kigget længere end en klasse ad gangen, så vi har kun kigget på Formel 3. Derefter håber jeg på måske at kunne køre nogle løb i Euro Cuppen i 2014 og så komme højere op på ranglisten, siger han om sin fremtidsvision. En fremtidsvision indenfor motorsport handler ikke kun om det klassehierarki, man gerne vil avancere igennem på vej mod slutmålet, men også om de forandringer i livet, man måske skal gøre. - Hvis jeg skal køre i tysk Formel 3,

det er nok lidt for tidligt at flytte derned, når jeg kun er 15 år, men jeg kunne godt tænke mig at komme til Tyskland og bo der, siger Nicolai Sylvest. - På den måde kan jeg gøre ligesom Marco Sørensen, der er flyttet til Prag. Så kan man træne hver dag og have et job ved siden af. Mens drømmene er vokset sig så store, at de i løbet af den forgange halvår er blevet til en vision, er Nicolai Sylvest også skudt i vejret. 1,92 meter lyder målet på teenageren, som måske snarere har en karriere for sig indenfor Den kongelige Livgarde end Formel 1.

motorsport, for jeg går kun i niende klasse, lyder de to hurtige første svar. Det tredje svar lader vente på sig.

- Jeg tager det stille og roligt hen ad vejen. Mark Webber er også høj og er med i Formel 1, så alt kan lade sig gøre, hvis man gør det lidt kreativt, lyder det resolutte svar.

- Hvis jeg når dertil, hvor jeg har kørt i en klasse i fire-fem år, der ikke er mere at komme efter og teamene kigger sig om efter nogle andre chauffører, så er det vist på tide at stoppe, siger han.

Nicolai Sylvest ved også godt, at der er forhindringer, som skal overvindes, hvis han skal nå sit mål. Hvilke tre hurdler ser han som de største på vej mod drømmen om at blive professionel racerkører? - Helt klart penge. Uddannelse er nok det næste, fordi jeg er så ung, som jeg er. Man kan ikke bare satse på

- Jeg kan ikke lige komme på en tredje ting. Nicolai Sylvest håber på, at han indenfor en række år vil kunne rykke teltpælene op fra Jægerspris i Nordsjælland, drage udenlands og tjene de første penge, som kan være med til at finansiere drømmen. Men han ved også, at der kommer et tidspunkt, hvor der skal gøres status, og man skal tage en beslutning om, hvordan man kommer videre i livet.

- Men lige nu bliver jeg bare nødt til at gøre noget ved tingene. Motionere, være målrettet og fokusere på mine ting og det, jeg skal gøre. Man skal yde, før man kan nyde.


Den veltjente Peugeot 206 S1600 er ved at være historie for Simon Vallentin. Der tælles på knapper og overvejes om det skal være to- eller firehjulstræk fremover, når det gælder en international karriere.

Struktureret planlægning - Det er jo alle racerkøreres drøm at komme i Formel 1, men det er svært. Min drøm er at kunne komme til at leve af at køre race.

- Drømmen er at komme op at slås med de helt store, men målet er at blive den bedste dansker nogensinde, siger Simon Vallentin, der sidste år blev valgt som årets DASU-talent indenfor rallysporten og nu er blevet udpeget til et DASU-talentudviklingsprojekt med norske John Haugland som mentor. - Vi er gået meget struktureret til værks med planlægningen af de næste par år, for som Haugland siger, så er det nu, for jeg bliver 22 år til næste år, fortæller Simon Vallentin, der overvejer forskellige billøsninger. - Vi ved endnu ikke, om det skal være en to- eller firehjulstrækker, men vi overvejer biler fra R2, R3, Super 2000 og N4, selv om N4 nok ikke er det bedste, da den klasse er på vej ud. Valget af fremtidig biltype hænger i høj grad sammen med det mesterskab, der skal satses på.

- Det gælder om at få en masse køretræning i udlandet, og hvis jeg skal køre en tohjulstrækker, så er det fordi, der kommer en ny VM-serie, hvor der køres med R1-, R2- og R3-biler. Hvis det er EM, så er det en firhjulstrækker, vi går efter, men økonomien betyder også noget. I VM kører man en dag mere end i EM og skal købe benzin og dæk af arrangørerne, så for de penge, det ville koste at køre fire VMløb, kan man køre seks løb i EM. Den struktur, som bl.a. John Haugland og DASU’s andre rådgivere har bidraget med, har også gjort, at gruppen omkring Simon Vallentin allerede har gjort sig tanker om planerne for 2014. - Her er målsætningen at få mig bragt ind til noget test hos et fabrikshold eller en sæson i WRC Academy-serien, for gør man det godt her, kan man måske få en kontrakt med en fabrik i en gruppe Nbil, siger den ambitiøse rallykører.


SIDEN SPONSERES AF

Regndans og mudderbad Af Marianne Sverbæk

Kenneth Lanzky prøver at holde Mercedes’en på ret kurs, mens Line Ottosen nyder turen i fulde drag.

Regndans og mudderbad lyder eksotisk, men det var såmænd noget så jordnært som afslutningen på Sjællandsmesterskabet i klubrally. Slagelse lagde asfalt og grus til de i alt fem forskellige prøver til SM6, som blev kørt to gange hver. De krævede stor koncentration og manøvredygtighed af kørerne, da regnen silede det meste af dagen og det medførte nogle meget glatte prøver. På prøve 5/10, som var ren

grus eller rettere havde været grus, blev det til det rene mudder, som de skøjtede rundt i. Det gik nogenlunde på langsiderne, men når der skulle krydses over banen, var der kørt så meget op, at de næsten sad fast.

Derfor valgte løbsledelsen også at fjerne en omgang af prøve 10, for ikke at ødelægge banen for meget. Der var fast arbejde for en gummiged med at rette det ud igen bagefter. Et usædvanligt syn i klubrally var Michael Lund i sin fine Opel Manta i200 med Arly Larsen i co-driversædet. Michael havde ikke kørt klubrally i over 20 år, så det var med en vis spænding, der blev set frem til løbet. Men det gik over al forventning

og uden væltede kegler og ingen fejlbaner på trods af 13”-fælge med tørvejrsdæk på. Normalt ser vi Michael og hans rallyteam til sprint, minirally og DM, men denne lørdag var det altså klubrallypublikummet, det fik glæde af den flotte Manta.

VM i klubrally Holbæk Amts Motorklub havde for andet år i træk den ære at have værtsrollen i finaleløbet i Vestsjællandsmesterskabet i klubrally. Af John Larsen

Løbsserien er et samarbejde mellem motorklubberne i Slagelse, Kalundborg og Holbæk. Den sidste afdeling havde samlet 22 vogne til start. Løbets første prøve, der blev kørt på Danish Agro i Svinninge, var en ny af slagsen. En prøve hvor der var masser af plads - også til at køre sidelæns - og så var der et par vandpytter, der skulle forceres. To prøver på Wewars i Mørkøv var også en udfordring, da underlaget er lagt med forskellige slags fliser. Det kom da også bag på flere af deltagerne, der måtte en tur i botanikken med diverse skrammer på deres rallybiler samt kostbare sekunder der gik tabt. AUTOSPORT

22

Derefter gik turen til pause hos løbets sponsor Odsherred Bilcenter i Svinninge, hvor kørerne kunne se deres tider, inden de skulle igennem prøverne en gang til. I alt 23 kilometer med speederen i bund, og sidst på eftermiddagen var der præmieoverrækkelse både for løbet og den samlede præmiering for Vestsjællandsmesterskabet. Præmierne er skænket af Vestsjællands Autodele ApS, der har afdelinger i Jyderup og Holbæk samt Slagelse Autodele A/S i Slagelse. Vinderne i Vestsjællandsmesterskabet 2012 blev: Klasse 1: Jimmi Mortensen og Lars

December 2012

Jesper Lemvigh-Müller og Morten M. Nielsen løb med sejren i finaleløbet i klasse 1.

E. Rasmussen, Toyota Corolla, 82 point. Klasse 2: Peter Sørensen og Bjarne Pedersen, Ford Sierra, 95 point. Klasse 3: Morten Caspersen og Lars Caspersen, Citroën AX, 75 point. Klasse 4: Troels Petersen og Thomas Petersen, Peugeot 309, 70 point.

Vandrepokalen, der går til det hold, der vinder med det højeste antal point, gik til HAMO-holdet Peter Sørensen og Bjarne Pedersen. Turneringen bliver gentaget næste år med samme klubber og med Vestsjællands Autodele ApS og Slagelse Autodele A/S som sponsorer. Som noget nyt åbnes en klasse for historiske biler.


Uforglemmelig finale i Vejen

Mick Fraas var ikke bange for gruset.

Der var 66 startende biler og 260 tilmeldte mennesker til præmiefesten sammen aften, og trods frostvejr natten igennem blev vejret på dagen til Grue Minirally helt fantastisk. Der summede af intens, dejlig rallystemning hos Tegllund/Opel i Vejen fra den tidlige morgenstund. Morgenmad, papirarbejde og alle servicevogne skulle på plads, notekørsel og omklædning inden løbet skulle klares, godt at der var plads nok både indendørs og udendørs hos sponsoren til Grue Minirally. Godt nok måtte servicevognene parkeres tæt, for der skulle også være plads til parc fermé – men intens og en god ’intens rallytone’ kunne fornemmes under hele løbet. Der var tre prøver, heraf to rundbaner og en gennemgående, knap 50 kilometer hastighedsprøver, og trods kulden natten igennem blev prøverne til rigtige hastighedsprøver, og der blev gået til markronerne på prøverne. Med alle de servicevogne var der rigtig rallytalk på servicepladsen omkring Tegllund. Dagens rallynoter fra Grue Minirally: - Michael Broberg/ John Veis i Subaru Impreza vandt løbet generelt og

har haft et flot år i minirallyregi. - Løbets generelle toer Johnny Pedersen/ Josefine Beinke i BMW M3 trodsede de fedtede veje og viste klassen på dette underlag. - Mick Fraas/ Leo Rasmussen i Volvo 240 følte sig hjemme på gruset og holdt samme hastighed på asfaltstykkerne, så en tredjeplads generelt var slutplaceringen. - Tom Nielsen/ Brian Andersen i Citroën Saxo Kitcar tog klassesejren og femtepladsen generelt, en flot bedrift, og var ’hele’ 1/10 sekund foran Kenneth Kolbe/ Martin K. Nielsen i Peugeot 205 Maxi. - Selv om slutresultatet blev en generel 34. plads, så lå Niels Jørgen Jørgensen/ Allan Hansen i Opel Manta Magic til en solid klassesejr og en tredjeplads generelt. Flot hurtig kørsel og eminent køreteknik lå til grund for dette. Desværre ødelagde en stelforbindelse det hele på sidste prøve. Tro mig – Niels Jørgen var træt af det. - Michael Lund/ Arly Larsen i deres

Kristian ”Kedde” Grue mødte op sammen med familien.

historiske Opel Manta vandt klassen og fik en generel 8. plads – flot bedrift af det rutinerede makkerpar. - Tommy Jensen/ Christian Hedegård i BMW M3 imponerede mig denne dag. Første gang i bilen og første gang i minirallyregi. En generel 10. plads – mere end godkendt herfra. - Klaus Damm Kristiansen/ Christian Mink i Peugeot 106 har haft et imponerende år i deres 0-1400 kubik 106’er. Sjette hurtigst generelt på første prøve, så skruede Klaus lidt ned for blusset, han skulle ikke satse for at vinde turneringen, men tog alligevel klassesejren og 12 generelt – hans ”svendeår” i rallysporten. - Jonas Aagaard/ Winnie Poulsen i Renault Clio var så glade ved mål. Farten havde givet en generel 11. plads, og der var smil over hele femøren hos Mr. Liverpool bag rattet. - Erik Borel/ Finn Richardt i Opel Kadett GSI 16v er normalt meget hurtige, men dækkene kunne ikke finde overens med den kolde asfalt, og de rigtige dæk til dagen havde de bare ikke med.

- Jonas Damgaard/ Anja Bergholdt i Peugeot 306 er normalt uhyggeligt hurtige, men en drilsk kobling ødelagde denne dag for holdet, og de kom langt ned på resultatlisten grundet denne defekt. - Jørgen S. Petersen/ Peter Egholm bøvlede med gearkassen i den hurtige Ford Escort. Desværre også det sidste løb for Jørgen i hans flotte Mk2 Escort, han ligger hjelmen på hylden, og Escorten skal eventuelt sælges, jo det gav blødende hjerte hos mig. - Peter Rene Jensen, tidligere hurtig rallykører, var servicemand hos Jørgen S. Petersen. Ham fik jeg meget snak med om rallysporten og især om mekanik over en kop varm kaffe. Som afrunding kan jeg kun bruge starten fra denne tekst. Mange deltagere til både løbet og præmiefesten. Hele året har der været flot tilmelding til denne turnering, og præmiefesten indeholdt også uddeling til Yokohama Vest turneringen samt DASU medaljer i Minirallyog JFM-regi. I alt cirka 260 spisende gæster, og så kom Kristian ”Kedde” Grue lige forbi og spiste med - det varmede yderligere på en helt igennem perfekt dag.

Den generelle vinder Michael Broberg.

December 2012

23

AUTOSPORT


Tekst og foto: Niels Kiilerich

Sidste italienske styrkeprøve

Den danske mester, Michael Christensen sluttede som 11'er i finalen.

Noah Watt vandt de indledende heat.

En af de sidste internationale styrkeprøver er det italienske Trofeo delle Industrie. En håndfuld danske kørere havde valgt dette løb til at afslutte sæsonen med.

Thomas Krebs(i rød køredragt) blev samlet treer i det tyske mesterskab.

I Minikart deltog Noah Watt, søn af en nok så bekendt dansk racerkører med samme efternavn, i KF 3 deltog Dennis Mathiesen og Nicolai Kjærgård, mens den danske KZ2 mester, Michael Engstrøm, samt Emil Andersen var på startlisten i KZ2. Noah startede flot ud med en treer på tiden, og to sejre sendte Noah helt til tops i de indledende heat. Det blev en flot fjerdeplads i pre-finalen, men lidt problemer sendte Noah ned som nier i finalen. I KF3 måtte drengene kæmpe hårdt for placeringerne. De nåede dog begge finalen, hvor Dennis endte bedst som 25, mens Nicolai måtte udgå efter bare én omgang. Michael Engstrøm var en flot otter på tiden, og Emil Andersen var også med som 25 i det 50 mands store KZ2-felt. Michael kom bedst igennem de indledende med en fjerde- og en femteplads og på en samlet femmer. Emil var nede som 34, og det betød opsamlingsheat, hvor Emil dog kørte sig videre. Pre-finalen blev ikke den store succes for vore kørere, de udgik begge, så der var et arbejde, der skulle gøres i finalen. Det gjorde de så begge, Emil kom i mål som 20, mens Michael kæmpede sig flot op til en 11.plads i det skrappe felt. Løbet blev vundet af svenskeren Joel Johansson, der er Energy factory driver. AUTOSPORT

24

December 2012

Krebs på skamlen Sidste afdeling af det åbne tyske mesterskab havde man valgt at lægge i Belgien på Genk-banen. Flere danske kørere var repræsenteret. Nicolai Kjærgård var ene i KF3. Det startede ikke så godt, men Nicolai fik sig kørt ind og sluttede med en syvendeplads i race 1 og endnu bedre med en femteplads i race 2. Thomas Krebs har kørt hele serien og været godt med i KF1. Det startede ikke så godt med en 17. plads på tiden. Alexander Müller var en flot firer, Frederik Schandorff 11, Kasper Larsen 21 og Ole Petersen 37. Krebs avancerede flot til en femteplads efter de indledende, mens Schandorff var 12, Kasper 16, Ole var kommet godt op som 17, mens Alexander var røget ned som 33. Alle nåede dog finalen, Alexander via opsamlingsheat.

Krebs lavede en treer og femmer i de to finaler, mens Schandorff var ene om at score point i race 2 med en niendeplads af de resterende danskere. Krebs sluttede med en flot samlet tredjeplads. I KZ2 havde vi Jonas Hansen, Toke Christensen, Lasse Poulsen og Marcus Boisen med. Jonas var bedst som 24 efter tidtagningen, mens resten var længere nede i feltet. Efter de indledende var danskerne stadig i den tunge ende med Jonas som 19, Toke 24, Marcus 27 og Lasse 39. Eneste dansker i klassen, der scorede point var Toke med en 15. plads i race 1. I mesterskabet var Jonas bedste som 16’er. (kiilerich)


Tekst og foto: Allan Post

Sidste prøve inden VM Jan Jønck var godt med ved Rotax Int. Open i Zuera.

Rotax-kørernes sidste kamp inden det altafgørende VM i Portugal først i december var Rotax International Open på Zuera banen i Spanien, der mest minder om en bilbane og ikke en gokartbane. RS Competition var ene om at forsvare de danske farver med Jan Jønck og Thor Christensen i Junior og Alexander Lauritzen i Senior. Selv om man er syd for grænsen, kan det også regne der, og det fik kørerne også at føle. Jønck har gjort det flot i Junior i år og lavede en flot femmer på tiden. Thor nede som 26. Jønck lavede 3-5-9 i de indledende og rykkede op som firer. Thor kæmpede stadig, men var uheldig og nede som 30. I pre-finalen gik det knapt så godt. Jønck røg ned som 13 og Thor 31. I finalen blev det lidt bedre med Jønck som 11, og Thor avancerede til en 21.plads. Alexander startede med en 21’er på tiden. Placeringerne 18-9-7 i de indledende gav igen en 21’er. Pre-finalen gik godt med en 14’er, mens finalen bød på uheld og en 27’er. (kiilerich)

Martin Mortensen nummer fem ved VM

Final Cup Den internationale WSK-serie består af mange løb og flere forskellige ”serier” i serien. Det afsluttende løb er Final Cup, mærkeligt nok, der køres i Italien på Laghi. Tre gæve, danske kørere brændte det sidste krudt af her: Slavko Ivanovic i KF 3, Kevin Rossel i KF2 og Michael Bo Andersen i KZ2. Slavko startede ”blødt” med en 33’er på tiden og avancerede til en tier efter de indledende heat. Pre-finalen var det op i to og her blev Slavko treer i sin. Det hele endte med en fjerdeplads ud af det næsten 50 mand store felt. Rossel var nu hos Energy og blev tier på tiden, faldt lidt tilbage i kval.heatene og blev 13 i pre-finalen efter fem sekunders tidsstraf. I finalen gik det igen lidt fremad, og han endte på en 11. plads. Michael Bo var kommet op mod de hårde drenge som Bas Lammers, Abbasse og Joel Johansson, så han måtte nøjes med en 21. plads på tiden. Situationen efter kval.heatene var nogenlunde den samme, mens det gik godt i pre-finalen med en 11. plads. Desværre endte finalen med en ti sekunders straf og en 21. plads. (kiilerich)

Næstsidste afdeling af CIK’s U18 VM (ungdoms-VM for karting) og Academy blev kørt i Frankrig. Det danske ”landshold” bestod af Daniel Lundgaard i Academy og Martin Mortensen, Frederik Schandorff, Kasper Larsen og Magnus Ruud Kjær i U18. Daniel havde ikke rigtig fundet farten i tidtagningen og endte som 35. Q-heatene gav fremgang til en 28. plads og direkte adgang til finaleracet. Første finale gav en 21. plads, men til anden finale havde han fundet mere fart og det blev en okay 13.plads. Samlet var Daniel 28 inden sidste afdeling i Bahrain.

Martin fortsatte i de indledende heat med bl.a. en heatsejr og var videre som firer. Kasper gjorde det også flot og oppe som 11’er, Magnus 13 og Frederik var røget ned som 21 med et udgået heat. Der køres to pre-finaler som lægges sammen. Her var Martin bedste som nier, Frederik 14, Kasper 24 og uheldige Magnus næstsidst. I finalen avancerede Schandorff til en tiendeplads lige foran Martin og med Kasper som 16 og Magnus som 21.

Martin lavede en flot femmer på tiden i U18. Magnus og Frederik 15 og 16, mens Kasper var 30 ud af de godt 70 kørere fra hele verden.

Det danske hold fortsatte med at præge begivenhederne til det sidste i den afsluttende afdeling af CIK’s officielle ungdoms-VM, der blev kørt i

Bahrain. Martin Mortensen, Frederik Schandorff og Magnus Ruud Kjær nåede også denne gang frem til finalen, hvor Mortensen tilmed startede fra forreste startrække. Det lykkedes desværre ikke for den 16-årige aarhusianer at køre sig til podiet, men han sluttede på en femteplads i løbet og på femtepladsen i den samlede stilling. Frederik Schandorff blev samlet nr. 13, Kasper Larsen nr. 15 og Magnus Ruud Kjær nr. 19. Ungdoms verdensmester blev englænderen Henry Easthope. I kategorien CIK Academy sluttede Danmarks repræsentant Daniel Lundgaard på en samlet tyvendeplads. (kiilerich/bbn)

December 2012

25

AUTOSPORT


Harald og Jan Søndergaard vandt fire på stribe, da NEZafdelingerne blev kørt i Finland og Sverige. Deres Subaru Impreza var da også ”godt brugt” til sidst, i finale-løbet røg der et par ekstra-lygter efter mødet med et træ.

Fire på stribe Traditionen tro blev de udenlandske afdelinger af NEZ i bilorientering kørt i efteråret, først de to finske i september og derefter de to svenske i oktober. Sammen med de to danske fra foråret udgør de den samlede NEZ-turnering. De finske løb havde begge udgangspunkt i Savitaipale, en lille by ca. 200 km nordøst for Helsingfors. Den lokale motorklub ville slutte med at lave bilorientering, og hvordan kunne de gøre det mere effektfuld end ved at lave to NEZ-løb. Terrænet var typisk finsk. Masser af områder med et utal af vejmuligheder. Og indimellem var der nogle lange stræk, hvor der kom lidt fart over feltet, dog ikke mere end man skulle have alle de små vejforlægninger med. Fredagsløbet blev kørt i mørke, mens lørdagens konkurrence startede i dagslys. Mørket sænkede sig dog på den sidste tredjedel, hvilket øgede tidsforbruget væsentligt. Sværhedsgraden var ikke så stor, men alle topholdene manglede dog et skilt eller to. Sidste år fik danskerne bøllebank af

-

-

svenskerne, men det var glemt i år. Resultaterne fordelte sig mere ligeligt, danskerne havde dog et lille forspring i kraft af, at Harald og Jan Søndergaard vandt begge dage. Afgørelserne var tætte. Om fredagen var danskerne heldige med, at andre lavede dumme fejl, mens de om lørdagen selv var med til at gøre det spændende og tæt. Den finske klasse havde også samme vinder de to dage, nemlig Tomi Viitala og Juha Heikkilä. De havde desuden to tredjepladser med fra Danmark, så det gjorde dem til en oplagt medalje-kandidat. Men som systemet er, skal alle have mindst en afdeling med fra hvert land, så alt var åbent før finale-løbene i Sverige. Søndergaard-brødrene lå dog lunest i svinget, de kunne nøjes med en enkelt topplacering i de sidste løb.

I Sverige skal det gå stærkt, og vejvalget fra løbslæggerens side er ikke for sarte sjæle. Mange steder er der stubbe og sten enten på vejen eller i umiddelbar nærhed af den. Det fik Flemming Jensen og Bent Mikkelsen at føle, da deres køler sprang læk efter de ramte en sten med bundpladen. De måtte udgå, og dermed sluttede de et i øvrigt rædselsfuldt år på den værst tænkelige måde. Når man så holder i Midt-Sverige med en ødelagt bil, man egentlig skulle køre hjem i, sker der pludselig en helt masse. Alle forsøger at hjælpe til med at finde en løsning. Enden blev, at de smed bilen

AUTOSPORT

26

December 2012

Ørebro-området i Midt-Sverige lagde terræn til, da det hele skulle afgøres. Fredages løb blev kørt nord for byen, i nogle områder, der også blev anvendt i 2006. Løbene blev kørt med unummererede kontroller, så man skulle også lige passe ekstra på at få det hele med. Harald og Jan kørte en sikker sejr hjem, og dermed var de mestre, i øvrigt for 14. gang på 20 år. Derefter lå de næste meget tæt, så resultatet i den sidste afdeling ville igen-igen afgøre, om man fik medalje eller endte ude i mørket. Lørdagens løb havde centrum i Vingåker øst for Ørebro, og det startede med tre forholdsvis korte etaper før en lille pause. Den første blev kørt i en kalkgrav, hvorfra man i mange år havde sendt kalk med en 42 km lang svævebane til en

på en af de svenske deltageres trailer, kørte hans tävlings-bil hjem, overnattede der, og om søndagen fik tætnet køleren på hans auto-værksted. Sådan gør man det!! -

I Sverige boede de danske deltagere på en gård, hvor familien udover et gammelt stuehus havde bygget et par træhytter til udlejning. Lige plads nok til et dansk NEZ-landshold. Og lørdag formiddag åbnede fruen beredvilligt sit værksted, så diverse skader fra fredagens løb kunne blive repareret i tørvejr.

cementfabrik i byen Køping. Den tredje sluttede med et par omgange på den motorbane, der var centrum for løbet. Første del var uden de store vejforlægninger, innhopp, som de hedder på lokalsproget, men en enkelt af slagsen kostede en manglende kontrol for mange. Anden del fortsatte den tendens, og løbet udviklede sig til et rigtigt væddeløb på de meget smattede svenske skovveje. Det gav chaufførerne sved på panden, og det kneb da også i enkelte tilfælde at holde bilen på vejen. Det hele sluttede hvor det startede, på kalkværket, hvor der var et par snedigheder lige til sidst. Harald og Jan vandt igen, og finnerne Viitala – Heikkilä sikrede sølvet med en andenplads. Jesper Jacobsen og Henrik Møller-Nielsen sneg sig ind på tredjepladsen, og det betød indirekte, at bronzen endte i Sverige ved sidste års mestre, Kenneth Lannermo og Ulf Andersson. Børge Holm og Jørn Mørup blev samlet femmer, mens Jesper og Henrik endte som nummer seks. Inden Sverige stod danskerne helt lige med finnerne i hold-konkurrencen. Men til slut blev det til en komfortabel sejr. Godt at man hurtigt fik vist, at sidste års sidsteplads i den konkurrence var en enlig svale.


DM-finale

Af Åge Keseler Kirketerp

på sikre veje

B-klassen

A-klassen

C-klassen

M-klassen

Massiv regn op til DM-finalen 2012 i bilorientering gav primus motorerne Anders Fisker og Lars Jespersen fra Kjellerup og Omegns Motorklub (KOM) lidt koldsved. Ruterne var imidlertid forberedt til afvikling i heftigt skybrud, men på selve løbsdagen blev startfeltet præsenteret for højt solskin blandt vandpytterne. I M-klassen havde tre mandskaber mulighed for at score DM-guldet, og her var kravet til to af trioholdene en finalesejr. Første halvdel af DM-finalen blev kørt i Gludsted Plantage, og her grundlagde Ikast-parret Harald og Jan Søndergaard ikke uventet finalesejren med et forspring på 13 minutter til nordvestjyderne Børge Holm og Jørn Mørup. Som skovspecialister samt smugtræning fra egne ruter i samme skovområde var odds’ene tårnhøjt i midtjydernes favør. Finalenerverne svigtede herudover nordsjællænderne Bjarne Hansen og Jan Johansen, som aldrig fandt den røde tråd i orienteringen, og derfor scorede DM-bronze med Holm/Mørup på den samlede DM-toer.

I A-klassen cementerede sjællænderne Ib Møller Jensen og Jens Peter Jensen deres nybagte DMguld med en sikker sejr. Her fightede Christian Mølck og Jan Petersen sig fornuftigt hjem til en andenplads i DM-finalen, men de blev alligevel overhalet indenom af de nordjyske navnebrødre Bjarne Jensen og Bjarne Madsen, som derfor hjemtog DM-treeren sammenlagt. På forhånd var KOM-parret Harry Hansen og Anders Fisker sikre på DMsølvet. Lars Jespersen overtog DM-feltet på løbets anden halvdel, og samtidig sænkede aftenmørket sig over ruterne.

B. Andersen fra Vejen/Middelfart trak de længste strå og konfirmerede dermed DM-sæsonen med fire sejre ud af fire mulige i slutstillingen. Struerparret: Poul V. Bertelsen og Poul Bo Madsen var på forhånd sikre på DM-sølvet, og valgte derfor at spare materiellet. DM-bronzen vandt Renée Nielsen og Hans Ole Nielsen. På næsten-hjemmebane vandt KOM-mandskabet Henrik Døssing og Niels Stadel i C-klassen sikkert. Dette betød DM-sejren sammenlagt foran Bjerringbro-parret Britta H. og Hans Kurt Nielsen.

Hos B’erne var afgørelsen minuttæt, men de nykårede danske mestre Niels Oluf Jessen og Jens December 2012

27

AUTOSPORT


Brian Jørgensen og John Bach Andersen vandt SM-sølv 2012 efter fintælling.

Af Åge Keseler Kirketerp

Svære o-detaljer omkring Holbæk Holbæk Amts Motorklub fabrikerede en flot orienteringsperle, da nordvestsjællænderne bød velkommen til Englerup Auto-løbet, som var semifinale i Sjællandsmesterskabet (SM) i bilorientering. Ken Sørstrup og Birger Nielsen havde sammenflettet mange gode orienterings-områder i terrænet syd for og i det sydlige Holbæk.

hjælpende hænder i Englerup Auto-løbet, og med resultaterne fra de andre SM-løb blev slutresultatet bronze hos B'erne.

Med en sejr grundlagde stevnsboerne Ivan Jensen og Erik Bo Molnit den senere samlede etter i Sjællandsmesterskab (SM) for B-klassen. På sølvpladsen fulgte Borup-parret Brian Jørgensen og John Bach Andersen. Michael Andersen og Jørgen Jensen gav nogle

På næsten-hjemmebane var far/søn René og Mathias Hansen flyvende i A-klassen med en etter, og Roskilde-parret hjemkørte dermed SM-bronzen. Sjælland er yderst stærkt repræsenteret hos A’erne, men Michael Kristensen og Kim Pedersen (Hedelands Motorklub) havde de bedste kon-

kurrencenerver i forfølgerfeltet. HM’erne scorede SM-guldet foran René Hinsch og Kim Andersen fra Gladsaxe, som ellers var overbevisende kørende i foråret. I M-klassen fandt nordsjællænderne Bjarne Hansen og Jan Johansen storformen, hvilket også gjorde dem til medaljekandidater i DM-serien. Syd for Holbæk vandt Frederikssund-parret overbevisende foran klubkammeraterne Steen Olsen og Henrik Jørgensen, hvilket også gav samme rækkefølge i SM. På SM-treeren sammenlagt fulgte Tage Hansen og Vagn Olsen fra Borup. I SM for klubhold viste Viking Auto Sport fra Frederikssund nogle svaghedstegn hen over sommeren, men nordsjællænderne hjemtog alligevel guld foran ærkerivalerne Motorklubben for Borup og Omegn (MBO). Hedelands Motorklub fulgte på bronzen. SM-finalen blev kørt sammen med DM for klubhold på Stevns.

Old timer-finale i regn og rusk Af Åge Keseler Kirketerp

Kolding Automobil Club (KAC) bød for sjette år i streg velkommen til Stjerneløbet, som traditionen tro også var finaleløb i FDM DASU Classic 2012 (FDC). Fra tre startsteder stævnede deltagerne til Würth i Kolding, hvor finale-rutebogen blev udleveret.

finurlig rute, hvor kortlæserne blev lokket til at køre forkert, uden de opdagede fejlruten.

På transporttilkørslen blev de tre vinderaspiranter til FDC-titlen i Expert reduceret med et mandskab, idet bagtøjet hos Randers-brødrene Poul og Egon Brøndum svejsede sig sammen i deres Toyota Starlet (1982). Dette motiverede Gladsaxe-parret Erik og Kim Bach Sørensen til at være superskarpe i deres VW Scirocco GTI (1977) frem til en sejr. Derimod gjorde finalenerverne, at Lars og Simon Hjorth (Triumph TR4A (1966)) ikke kom i nærheden af top fem i Stjerneløbet.

I Sport fremviste østjyderne Henrik & Martin Møller-Nielsen imponerende finaleform. Far og søn cementerede den allerede vundne FDC-titel med et resultat, som havde givet en toer i Expert. Sidste års vindere i Sport, Alexandra og Thomas S. Knudsen fra Haslev, var også pænt skarpe, men blev snurret af løbets sværeste detalje. Slutresultatet blev dog flot sølvplacering sammenlagt i deres Porsche 911 (1969) foran østjyderne Torben Østergaard og Poul-Erik Hansen i Opel Manta GT/E (1969). I Touring fremviste nordjyderne Lars Toft og Erik G. Kjærgaard i VW Golf (1981) god flair for pålidelighedsrally og sejrede sikkert foran Ikast-parret Karin Nielsen og Niels P. Rolighed i

Rækkefølgen i FDC-Expert 2012 blev hermed: Sørensen - Brøndum Hjorth. Rutelæggerne Vagn Berthelsen og Jens Schelde havde komponeret en AUTOSPORT

28

December 2012

I 2012 har Thomas Scharff lagt både hjerne og bil (Porsche 944) til deltagelsen i FDM DASU Classic. Dette resulterede i en totalsejr i Touring-klassen sammen med bl.a. Alex Larsen.

VW Golf C (1979). Midtjyderne blev dermed nr. tre sammenlagt i FDM DASU Classic. Totalsejren i Touring gik til midtfynboerne Alex Larsen og Thomas Scharff i Porsche 944 (1981) foran vestsjællænderne Henning Ottosen og Søren Sørensen (Ford Escort (1978)). Henning Ottosen har været en flittig deltager i pålidelighedsrally gennem de sidste år med flere forskellige co-drivere.

I supportklassen bilorientering vandt René Castillo og Jørgen Skjøt fra Randers foran nordsjællænderne Peter Lehnert og Helge Jensen. I 2013 vil Stjerneløbet igen blive et af motorsports-event’ene i forbindelse med BILER FOR ALLE ’13. Messecenter Herning var værter ved præmiemiddagen 2012, og ser frem til et stort startfelt til næste år.


Rutinerede old timere i miniskandinavisk nattedyst Af Åge Keseler Kirketerp Generalvinderne Poul og Egon Brøndum scorede en enkelt fejlkørsel, men vandt alligevel Expert med deres Toyota Starlet.

Med udgangspunkt fra Give var Dansk Historisk Motor Club (DHMC) vært for 8. udgave af det traditionsrige Midnight Run - AutoMester Give-løbet 2012. Startfeltet omfattede et meget stort erfaringsgrundlag omkring vejfinding i mørke. Hovedparten af deltagerne i Expert var allerede nattekratluskere dengang, hvor deres egen old timer trillede ud af bilfabrikken. Som et ekstra lille scoop tog fem norske mandskaber fighten op mod de danske skrapsackere. Løbsleder Lars Palle havde derfor kælet ekstra for detaljerne på den 180 km lange rute, og kun et af mandskaberne kørte helt fejlfrit i Expert. Arne Pagh stammer selv fra Giveegnen. Nyfynboen (Strib) har kørt utallige pålidelighedsrallies, og scorede en imponerende sjetteplads generelt i 2010-udgaven af Int. Rallye Monte Carlo Historique. Rallylegenden fra Norge Monty Karlan kender også hvert eneste hårnålesving i Alperne uden for Monaco efter 21 starter i det ”rigtige” Monte Carlo-rally samt 21 starter i old timer-versionen, og var herudover generel vinder i 2004. - Desværre var vi ikke helt skarpe på den første etape, oplyser Arne Pagh. - Her scorede vi scorede to fejlkørsler, men ellers var det en stor

Styretøj - gearskift Hos Brd. Klee kan du finde det komplette program i ledhoveder og ledlejer.

oplevelse at være co-driver hos Monty i feltets ældste bil, en MGB cabriolet fra 1965. Generelle vindere samt ettere i Expert blev Randers-brødrene Poul og Egon Brøndum i Toyota Starlet (1982). Nordmanden Kjell O. Nilsen hygger sig med at køre danske pålidelighedsrallies, og sammen med sin vanlige danske makker Jørn Mørup blev slutresultatet en andenplads i deres Porsche 911T (1970). Lidt uventet manglede sidste års vindere Hilmar Johs. Andersen og Henning ”Basse” Friborg i Volvo Amazon 123GT (1967) skarpheden i nattemørket, og de måtte derfor vinke farvel til sekundetape-vandrepokalen med en treer i Expert. Det lokale mandskab Lasse Stolpe og Finn Stegmann Jensen i Volvo Amazon 112S (1967) havde specielt set frem til AutoMester Give-løbet. Sydjyderne havde fået tildelt start nr. 1 og satsede derfor på et frontresultat på hjemmebane. - Arrangementet var kun vores andet motorløb i mørke, forklarer Lasse Stolpe.

Monty Karlan og Arne Pagh gjorde en god figur med deres højrestyrede MGB cabriolet fra 1965.

- Derfor gik vi først og fremmest efter at køre den rigtige rute, og så måtte nøjagtigheden på tids-etaperne komme i anden række. I al beskedenhed kørte vi fejlfrit og kom hjem på en treer i Touring. I Touring kørte nordjyderne Lars Toft og Erik G. Kjærgaard i VW Golf (1981) imponerende og viste samtidig gode talenter for at køre skarpt på tiden. Toere blev østjyderne Per H. Jensen og Frank Kjeldsen i Mercedes 230SL (1966). Hos supporterne - bilorientering kørte de tidligere nordiske mestre fra Fyn Flemming Jensen og Bent Mikkelsen en etter hjem. Her satsede René Castillo og Jørgen Skjøt helhjertet på at genvinde van-

drepokalen for tidsetaperne. Det blev effektivt kronet med held – med et snit på et halvt sekunds forskel på de 15 tidskontroller. I fightens hede kørte østjyderne derimod forkert på en vej, som Jørgen Skjøt stiftede bekendtskab med tilbage i 1994(!). Sejren i Sport gik til østjyderne Henrik og Martin Møller-Nielsen i deres Ford Cortina 1600E (1969). Forude venter nu en oprykning til Expert. Klubkammeraterne Torben Østergaard og Poul-Erik Hansen i Opel Manta GT/E (1983) tabte tråden midtvejs. De fangede alligevel en toer foran Tonni Hermansen og Frederik Dagnæs-Hansen i Fiat 124 Spider (1973).

Ledhoveder Ledho er - ‚leje ‚lejende‘ let, også for fo dig

Ledhovederne fås med udvendigt- og indvendigt gevind, med smørenippel og vedligeholdelsesfri. Specielle typer til motorsport Se hele programmet på www.klee.dk

Til motorsp motorsport - og andre e formål

BRD. KLEE A /S T 43 868 33 333 33 E klee@klee.dk

www www.klee.dk .klee.dk

December 2012

29

AUTOSPORT


FSAS er 75 år ung Af Åge Keseler Kirketerp

Østvendsyssel Motor Sport (ØMS) fejrede i oktober 2012 sit 75 års jubilæum. I 1937 var der allerede etableret en motorklub i Sæby, og frederikshavnerne fik nu også blod på tanden til en stiftende generalforsamling i ØMS. Inden 2. Verdenskrig høstede vendelboerne samtidig de første arrangørerfaringer med publikum ved et bakkeløb i Tolne Bakker. De fleste motorklubber har altid haft en drøm om etablering af en permanent motorbane. Det skulle uventet vise sig at blive en svær fødsel for Frederikshavn Motor Sport (FMS), som motorklubben navneskiftede til i 1948. I 1950 gjorde FMS et lille scoop med en motorcykel-rundbane på Sæby Stadion, som blev etableret i tæt samarbejde med Sæby Kommune. Arrangementet blev en stor succes med tilskuerpladserne fyldt til allersidste ståplads. Desværre druknede en gentagelse af succesen i skrappe krav omkring

dobbelthegn mellem slaggerne og publikum. Først nogle år senere – i 1955 – kom der igen skred i planerne omkring en permanent motorbane. Der blev tegnet lejekontrakt med herregården Sæbygård Slot, som stillede et egnet areal til rådighed i en nedlagt grusgrav i Ørnedalen. I sensommeren 1955 startede gravearbejdet – hovedsagligt pr. håndkraft – med banelegemet, og den 11. juni 1956 åbnede portene til premiereløbet, der tiltrak 7.000 tilskuere. Lidt heldigt for FMS skete arrangørdebuten forholdsvis sent i halvtredserne. Herved kunne klubben tage højde for de økonomiske skavanker,

FSAS’ formænd sidder i gennemsnit syv år på posten. Derfor blev FSAS’ nuværende formand Kurt Nielsen (m. slips) ”kun” flankeret af Aksel Christensen (1981-85 & 2001-04), Gunnar Sørensen (196069) samt Aage Gøgsig (1969-1979 & 1991-95) (foto: Dennis Munch).

som lukkede mange motorbaner både før og efter 2. Verdenskrig. Lidt tankevækkende var den største pengesuger forlystelsesskatten, som toldede 40 pct. af entreindtægten. Banesport blev defineret som underholdning og ikke en sportskonkurrence, hvor bl.a. fodbold slap meget billigere i afgift. Derfor opstod anekdoten omkring de fire forskellige tilskuerantal: det rigtige, tallet til pressen, tallet til skattevæsenet samt tallet til regnskabet. Før 2. Verdenskrig var statsafgiften angiveligt helt oppe på 60 pct., hvilket jordede yderst mange arrangør-initiativer og gav røde tal på bundlinjen, når vejret svigtede.

I 1962 blev bil-motorløb introduceret på Ørnedalsbanen, hvilket pustede nyt liv i publikumsinteressen. I mellemtiden var FMS også blevet medlem af DA(S)U under klubnummer 083. Sideløbende med baneprojektet blev der kørt masser af orienteringsløb med både motorcykler og biler i Vendsyssel. Siden 1920 havde det været forbudt med løb på offentlig vej, såfremt hastigheden var et konkurrencemoment. Bilorientering fik imidlertid en stor opblomstring efter 1955, hvor Færdselsloven genåbnede for o-kørsel på asfaltvejene. Frederikshavn Motor Sport Auto (FMSA) blev derfor et appendiks til

Historisk præmiefest Familien Hansson kom alle tre på podiet i Hill Climb mesterskabet. På førstepladsen er det Mia Hansson i MG TC fra 1946, på andenpladsen bror Nicolai Hansson i MG TC fra 1946 og på tredjepladsen far Jørgen Hansson i MG TA fra 1938. Flot gået af familien. Til højre ses ”præmiepigen” Liselotte Larnæs, der havde en travl aften.

Old Boys mester 2012, 73årige Bent Sørensen fra 76klassen, vandt mesterskabet i sin grønne Porsche 911 RSR. De store pokaler er til evigt eje.

AUTOSPORT

30

Der var mødt godt 120 personer op til HMS’ præmiefest 3. november på Fjelsted Skov Kro på Fyn. Trods det store antal fremmødte, var der i mange divisioner tomme podiepladser.

December 2012

Som noget nyt i år havde HMS to nye mesterskaber: Et debutant rookie mesterskab og et Old Boys mesterskab for kørere over 70 år. I disse mesterskaber kæmpede alle divisioner mod hinanden.


FMS i lighed med mange motorklubber med rødder i motorcyklerne. På en ekstraordinær generalforsamling i 1958 forkastede østvendelboerne iøvrigt en deling af motorklubben i to- og firehjulet motorsport. I 1968 arrangerede FMSA et DMrally, og klubben har også bidraget med hastighedsprøver til det legendariske ADAC SACHS Rallye Baltic. ”Ørnen” har naturligt oplevet både succeser og nedture. Omkring 1980/81 var økonomien meget stram – grundet lav tilskuer-interesse. Det var derfor et stort lykketræf, at FMSA i august 1982 kunne præsentere Danmarks første folkerace-arrangement med 30 svenske gæstekørere. Allerede en måned senere blev publikumsløb med et dansk startfelt med 46 nybyggede FR-racere stablet på hjulene. I 1983 blev der således afviklet hele syv løbsweekender med folkerace. I 1987 havde FMSA igen været på spiontogt i Sverige, hvilket betød debut for crosskart i Danmark. Året efter – 1988 – var østvendelboerne vært for et EM-løb i Auto Cross, og dette blev fulgt op med yderligere sportslig succes i 1989 og 1990. Basisudgifterne var dog for store til, at klubben kunne etablere fornuftig økonomi i EMarrangementerne. Først i 1991 var tiden modnet for en

deling af motorklubben i speedway, motocross og firehjulet motorsport. Dette betød samtidig en fasttømring af tilhørsforholdet til nabobyen i syd med navneændringen: Frederikshavn-Sæby Auto Sport (FSAS). Speedway-rundbanen er nu fortid på Ørnedalsbanen, hvor arealet nu er en sammenfletning mellem banerne for motocross og folkerace/rallycross/crosskart. FSAS har bl.a. forbedret banelegemet med en delvis asfaltbelægning.

Hjælp os med at hjælpe dig For at kunne servicere jer klubmedlemmer hurtigt og effektivt, for eksempel i forbindelse med officialkurser, vil DASU’s sekretariat gerne have emailadresser til så mange klubmedlemmer som muligt. Vi beder dig derfor sørge for, at din profil i DASU’s medlemssystem er så opdateret som muligt. Du kan selv rette og tilføje oplysninger til din profil, når du er logget ind i medlemssystemet. Gå ind på http://dasu.cloudapp.net og log ind ved at klikke på ”log ind” i øverste højre hjørne. Er det første gang, du logger ind, er brugernavn og adgangskode lig med dit brugernavn.

Et stort hit for FSAS har været Motorsportsfestivalen, som i 1996 så dagens lys efter ide fra ildsjælen Preben Jensen, som desværre gik bort alt for tidligt. I 2012 satte tredages-arrangementet ny rekord med 324 deltagere. Ledelsen af ØMS/FMS/FMSA/FSAS har gennem de 75 år været præget af formænd, som ikke lige er rendt af pladsen. 11 personer har stået i spidsen for motorklubben gennem årene. FSAS’ formand (siden 2006) Kurt Nielsen bød velkommen til jubilæums-reception på Syvsten Kro. Et stort ønske for østvendelboerne er et klubhus, men umiddelbart er projektet endnu ikke i støbeskeen. Intet er dog umuligt for FSAS’erne, når først de har sat sig en opgave i hovedet…

Anni Andersen takkede på årets repræsentantskabsmøde af efter 16 år i DASU’s bestyrelse. Som påskønnelse af den enorme indsats, hun har ydet for DASU gennem årene, blev hun tildelt DASU’s Hæderstegn i guld, der blev overrakt af formand Bent Mikkelsen.

Anni Andersen takker af

Af Carl Chr. Hansen

På DASU’s repræsentantskabsmøde den 24. november trådte Anni Andersen af som medlem af DASU’s bestyrelse efter ikke mindre end 16 års virke. Dermed er en æra i DASU’s nyere liv afsluttet, for Anni var den engagerede ildsjæl, der favnede bredt som leder i unionen med dens økonomi, sekretariatet, breddearbejde, løbsleder og internationalt arbejde i FIA og NEZ regi samtidig med hendes rolle som ordførende for de sjællandske klubber.

Årets rookie mester, 19-årige Rasmus Holmegaard Hansen fra Youngtimer, der vandt mesterskabet med 220 point i sin Peugeot 205 Gti.

Der var i alt 22 rookies. Mesterskabet blev vundet af 19-årige Rasmus Holmegaard Hansen fra Youngtimer i Peugeot 205 Gti med i alt 220 point foran Nicolai Aaberg Hansen også fra Youngtimer i Porsche 968 med 140 point på andenpladsen og med Lars Rolner fra 65-klassen i Porsche 911 med 100 point på tredjepladsen. En flot start for Rasmus Holmegaard Hansen, der også suverænt vandt sin division i Young-

timer. Old Boys mesterskabet blev vundet af 73-årige Bent Sørensen fra 76klassen i Porsche 911 RSR. Bent Sørensen tog også en andenplads i 76-klassen med 93 point foran Kim Lundberg Clausen i Porsche 911 Carrera med 92 point på tredjepladsen og med sidste års mester Kaj Rasmussen på førstepladsen ligeledes i Porsche 911 RSR med 145 point.

Jeg havde den store glæde at arbejde sammen med Anni i bestyrelsen i en lang årrække, og vi udviklede sammen med Morten Andersen en meget tæt og tillidsfuld arbejdsfordeling i vort Forretningsudvalg. Jeg tror ikke, at det er for meget at sige, at for os alle tre, var det vore bedste år i DASU’s bestyrelse. Anni er ikke til personfnidder, misundelse og skjulte dagsordener. Det der kendetegner hende er: Ærlighed, oprigtighed og engagement.

Hun synes nu, at nok er nok, og da hende og Kurt har købt en dejlig ejendom på Tåsinge, kan jeg godt forstå hendes beslutning. På ejendommen i Tåsinge er der i øvrigt også plads til ægteparrets mange historiske biler, som bl.a. bliver brugt i FDM DASU Classic, og de huser tillige Ole ”Gulerod” Nielsens gamle VW 1302 og hans meget store og imponerende pokalsamling fra 50 års bilsport. Men selv om golfbanen også trækker i hende, går hun nu ind i sit 40. år som DASU-medlem, og vi vil fortsat se hende som løbsleder, kasserer i Sports Motor Klubben Gladsaxe og andre aktiviteter. Så dette er ikke et farvel til Anni, men et stort varmt TAK for alt hvad du har udrettet for dansk bilsport og især et På Gensyn!

December 2012

31

AUTOSPORT


6SULQW.¡UHGUDJW

6SDUFR:W[+ RJ+$16&OXE *R.DUWRJ7UDFNGD\+MHOP%UDQGK PPHQGH XQGHUW¡M5RRNLH*RNDUWGUDJW IUD6SDUFR%DUQHVWRO IUD

+XUULFDQH*RNDUWKDQGVNH

*RGNHQGW6 GH

IUD3LW/DQHIULWLGVVNR *RNDUWQDNNHNUDYHIUD

 $OOHSULVHUHU,QFOPRPV

0nO¡Y+RYHGJDGH0nO¡Y 0nO¡YG N ,INDEBJERG RACING FHQWHU ZZZOLQGHEMHUJUDFLQJGNLQIR#OLQGHEMHUJUDFLQJGN

,INDEBJERG CAR PARTS

Autosport 8-2012  

Dansk Automobil Sports Unions medlemsblad "Autosport" udkommer 8 gange om året.

Advertisement