Page 1

Dansk Automobil sports union

■ nr. 4, 2011

Ib Kragh tilbage på toppen

Trængsel i Legend Cup

Baltic Rok Cup-sejr til Magnus Kjær

20.000 besøgte Classic Race Aarhus


indhold

8 Årets Special Saloon Car-mesterskab blev skudt i gang af et imponerende hurtigt felt på FDM Jyllandsringen. Størst indtryk gjorde den forsvarende mester i SP4-klassen, Claus Christensen, med sin nybyggede Aquila CR1 LS7.

DASU

4

Linnemann toer til EM

DASU

4

Casper Elgaard til Le Mans

Banesport

6

Trebbiens racelog

Banesport

8

Nye ansigter i FF

19

Banesport

10

Teenagerne til tops

I Mads Kjærs Mindeløb 2. Påskedag var det en Opel, som løb af med generalsejren , men i år med en fransk Peugeot i hælene. Påskevejret var jo i år taget ud af en gammel dansk Morten Korch film: blå himmel og høj solskin, krydret med løbets vanlige ingredienser: Ni forskellige prøver og fantastisk stemning omkring løbet.

Historisk

12

CRAA er blevet større

Historisk

14

Legenden og lærlingen

Rally

16

Trebbiens rallylog

20-27

De fleste tænker måske umiddelbart på Tom Kristensen og Jan Magnussen, når talen falder på de professionelle i motorsporten. Men kørerne er ikke vore eneste professionelle i sporten. Motorsport dækker over mange ting og mange funktioner. Bag kørerne står en hær af mekanikere, ingeniører, teammedlemmer, leverandører, producenter, arrangører, promotere og baner for at nævne nogle få.

Klubrally

18

35 biler til JFM

Rally

18-19

Yokohama Mesterskabet

Karting

28

Flot debut af Lilja

Karting

28

JFM i Grindsted

34 Det store løb World Race 2011 blev afviklet på Furulund-banen i Sverige. Der blev kørt 1:8 nitro buggy, hvor der var 66 deltager (12 danskere), 1:8 nitro truggy med 16 deltager (tre danskere) og for første gang blev der afholdt 1:8 el buggy med 15 deltager (tre danskere). Rygterne gik på, at der var tilmeldt mange store navne til løbet, og der var store forventninger blandt deltagerne.

Karting

30

Karvil Cup på Fyn

Rallycross

31

DM1 & DM2

Folkerace

32

Det tegner godt!

MRC

35

Race mod regnen

DASU

36-37

DASU skal stå sammen

Officielt blad for Dansk Automobil Sports Union Autosport forbeholder sig ret til at nægte optagelse af annoncer. Autosport tillader ikke erhvervsmæssig af-fotografering af bladets indhold og påtager sig intet ansvar for rigtigheden af eller fejl i privat- såvel som erhvervsannoncer.

Ansvarshavende redaktør: Jens Færgemann. Tekster til bladet sendes på e-mail: jf@dasu.dk Annoncesalg: DASU, tlf. 43 26 28 80, e-mail: dasu@dasu.dk Skribenter: Rally: Ib Trebbien, 56 36 31 03. Karting: Niels Kiilerich, 97 52 85 30; Louise Arp, louise_149@live.dk. Klubrally/rally: Gert Mortensen, 26 20 01 74; Allan Post, 40 15 53 25, allanpost@vejen-net.dk. MRC: Johnny Pedersen, 21 29 42 27. Baneløb: Ib Trebbien, Åge Keseler Kirketerp, 40 60 63 98. Bilorientering: ÅGE KESELER KIRKETERP, Finn Larsen, 46 49 11 16. OFFROAD: ÅGE KESELER KIRKETERP; DENNIS MUNCH. Historisk MOTORsport: ANNI HANSEN; MICHAEL EISENBERG. Layout og tryk: kls grafisk hus a/s Hvidovre trykt Co2 NEUTRALt www.kls.dk. trykt Oplag: 8.000. Abonnement/medlemmer: Årsabonnement: kr. 500,-. Dansk Automobil Sports Union, Idrættens Hus, 2605 Brøndby, Tlf. 43 26 28 80. Fax 43 26 28 81, Mandag-torsdag kl. 10-14.30, fredag kl. 10-12, E-mail: dasu@dasu.dk, www.dasu.dk Direktør: Jan Rodtwitt. Formand: BENT MIKKELSEN

juni 2011 Autosport

3


DASU

EM-andenplads til Ulrik Linnemann Ulrik Linnemann endte næsten på øverste trin på podiet, da anden afdeling af EM i rallycross blev kørt i Portugal. På Montalegre-banen kørte det danske stortalent sig i klassen division 1A til flotte placeringer i de indledende heat, og det betød, at Ulrik Linnemann skulle starte finalen fra pole position. I løbet slap danskeren nordmanden Andreas Bakkerud forbi, og dermed kunne Ulrik Linnemann efter løbet i Portugal sætte 17

point ind på kontoen. Weekenden efter blev tredje afdeling kørt i Frankrig. Efter en god tidtagning som næsthurtigste var danskeren uheldig og kolliderede med en konkurrent og fik bilen ødelagt i første heat. I andet heat fik Ulrik Linnemann sor t flag og blev udelukket. På trods af den uheldige weekend i Frankrig ligger Ulrik Linnemann på den samlede tredjeplads inden fjerde afdeling i Norge den 25.-26. juni. (jf)

KØREKLAR GO-Cartbane med attraktiv beliggenhed

Nordjyske Ulrik Linnemann endte på næsthøjeste trin på podiet efter anden EM-afdeling i Portugal. (Foto: Rafoss/ERC24.com)

Casper Elgaard i første hybridbil på

Le Mans

Casper Elgaard havde egentligt opgivet at blive en af de kørere, der deltager i årets Le Mans den 11. og 12. juni, men mindre end en måned før løbet lykkedes det alligevel: Den firedobbelte DTCmester og Le Mans klassevinder skal køre i den første hybridbil nogensinde i den franske klassiker. Det er schweiziske HOPE Racing, der indsætter raceren med en firecylindret toliters turbomotor. Udover den konventionelle motor benytter raceren KERS-teknologi, der opsamler energi under nedbremsninger og frigiver den opsamlede energi under acceleration. - Det er et rigtigt spændende projekt, fortæller Casper Elgaard til Autosport, da han kort før bladets deadline er tilbage i Danmark efter at have testet den banebrydende racer på franske Magny Cours. - Jeg er sikker på, at det her er fremtiden. Bilen har haft nogle problemer med at holde, men teamet har gjort store fremskridt. Alligevel handler det for os om at overleve, og vi skal primært vise teknologien frem, fortæller den danske racerkører. Casper Elgaard skal køre bilen sammen med Steve Zacchia og den hollanske veteran Jan Lammers. (jf)

3.949 m2 DOMICIL ejd. til leje på Sdr. Ringvej 35 D, Brøndby/Glostrup.

Regulært lejemål i moderne, præsentabel erhvervsejendom. Se de attraktive lejevilkår og hele lejeprospektet på: www.ibo.dk - søg direkte på sagsnr. L3438-UL eller kontakt os på tlf. 44 54 27 04 Tornerosevej 127 Postbox 730 • 2730 Herlev Tlf. 44 54 27 00 Fax 44 54 27 01 E-mail ibo@ibo.dk

4

Autosport juni 2011

Casper Elgaard testede kort før Autosports deadline hybrid-raceren på Magny Cours. I øvrigt med nyt hjelm-design, der er det samme som far Peter Elgaard kørte med for 30 år siden. (Foto: Jan Lammers)


banesport

Trebbiens racelog

Selv om Legend-racerne er i 5/8 størrelse, fylder 31 biler godt op på Padborg Park. Tekst og foto: Ib Trebbien

7.-8. maj, Padborg Park: - Vi ville begge to have det samme stykke asfalt, sagde Thomas Mullin med et stort smil. Den tidligere formelkører gjorde comeback i Legend Cup og endte med at rulle sin nye racer i målkurven efter nærkontakt med en konkurrent. Men Legendkørerne kan som regel kendes på deres brede smil, og i det aktuelle tilfælde virkede det nærmest som om Thomas betragtede rulleturen som en ekstra bonus. Tænk hvis den indstilling kunne overføres til andre klasser. Klassen var weekendens største, til dels fordi EU Cup’en var på gæstebesøg. Således var der hele 31 biler til star t i første heat.

Hvad har den nye Citroën DS3 Cup, Citroën Saxo Cup, Citroën AX Cup og Citroën 2CV Cup til fælles ud over bilmærket? Det rigtige svar er Poul Dalgas. Han blev mester i 2CV cuppen, som holdt sit indtog på de danske rallycross- og jordbaner i ’78 og har siden deltaget med succes i samtlige Citroën-mærkeklasser i kongeriget. Og Poul har stadig farten. På Padborg blev det til en første- og en andenplads. Klassen er stadig i voksealderen, men Jesper Kristoffersen fra Citroën fortæller, at flere biler er på vej, så vi snart kommer op på et tocifret deltagerantal. En af gamle Fangios teser var, at man skal vinde med lavest mulige far t. Men taktik-

ken passer åbenbart ikke Tom Pedersen. - Sådan gider jeg ikke køre. Det har ikke noget med race at gøre, erklærede sønderjyden efter han havde kørt sidste stint i DEC løbet med sparefod for at undgå et ekstra pitstop. Men taktikken gav bonus i firetimers løbet, hvor det blev til klassesejr. DEC-feltet var kr ympet i forhold til sidste år. Specielt i den lille klasse under 1600 ccm, hvor HM Motorsports Citroën C2 var eneste deltager. Det betød, at de vandt en sikker klassesejr, selv om bilen mistede højre baghjul efter en kollision. 23. april, FDM Jyllandsringen: STCC, som officielt afløser DTC, byder sig ind med et flot internationalt felt af kørere og et højt teknisk niveau. Men med bare en

enkelt dansk deltager og to løb på dansk grund er det mere end tvivlsomt, om den bliver et hit hos det danske publikum, selv om Jason Watt lagde ud med sejr i første løb på Ringen. Det får mig til at komme med et forslag: Sæt de ”gamle” DTCkørere i Legend Cup racere. Bilerne er billige, og klassen leverer i forvejen spektakulære løb, og med en række kendte kørere kan vi måske få tilskuerne tilbage. Der er i alle tilfælde ingen tvivl om, at det bliver underholdende, både for kørerne og publikum, og til en brøkdel af prisen.

info Der er flere billeder fra løbene på Padborg Park og Jyllands-Ringen på www. trebbien.dk/galleri_motorsport.html og resultater på www.raceresult.dk.

ra bonus for Thomas Mullin.

Rulleturen virkede som en ekst

Jens Henrik Hansen mødet en konkurrent, der kom ud fra pitten på kolde dæk. Her er resultatet.

6

Autosport juni 2011


yyyyyyyygfff

100 cellers godkendte katalysatorer

Nyhed Akku hjulnøgler Priser fra 2495kr Og mange flere......

Ring Tlf:65991616 eller klik ind pĂĽ:


Ørrnleetn tet

BANESPORT

e

Tekst og foto: Kim Gripping

r svær at vippe af pinden i år.

Claus Christensens Aquila blive

Tidligere DTC-mester Michael Carls

en har skiftet til SSC.

Årets Special Saloon Car-mesterskab blev skudt i gang af et imponerende hurtigt felt på FDM Jyllandsringen. Størst indtr yk gjorde den forsvarende mester i SP4-klassen, Claus Christensen, med sin nybyggede Aquila CR1 LS7. Århusianeren havde op til løbsweekenden travlt med at finde og aflive de børnesygdomme, en fuldblods racerbil ofte har. Efter at have fået et sporadisk fungerende gearskifte til at virke lørdag eftermiddag, var der til gengæld lagt op til racerløb i et hæsblæsende tempo. Ved årets første heat startede den nyfødte Aquila fra bagerste position, men allerede ved første sving var de første ti konkurrenter passeret. Efter fem omgange befandt den sorte og røde racer sig i front af feltet - en placering, der ikke kunne rokkes ved. Som konkurrence til Malermester Christensens imponerende fartmaskine kunne norske Christer Gislerud præsentere den engelskbyggede Stealth B6.

Med en kraftfuld Chevrolet V8motor og en lav kampvægt burde nordmanden være i stand til at true Aquilaen, men det var ikke tilfældet ved Åbningsløbet. Tekniske problemer og, ifølge køreren selv, manglende træning i bilen, kostede værdifuld tid og stabilitet. I den mindre ekstreme ende af feltet fik SS2-klassens vanevinder, Christian Vejby, pludselig nok at se til. Michael Carlsen har, efter at have deltaget trofast i DTC i en årrække, tilmeldt sig Special Saloon Car-mesterskabet med sin Peugeot 407 - og det betyder hård konkurrence til den nordjyske BMW-kører. Den fynske Peugeot-forhandler endte med at tage begge sejre i SS2klassen, mens Vejby måtte udgå fra første heat med en teknisk defekt. Åbningsløbet gav også debut til et par nye kørere, heriblandt Henrik Moeskjær, der debuterede i motorsport med en flot, nybygget BMW M3 GTR. Når først Henrik og bilen får nogle kilometer på bagen, skal det nok blive en spændende duo.

C

S

K

Ser frem til cirkelture i formel ford Tekst og foto: Åge Keseler Kirketerp

DASU oplever et foreløbigt højdepunkt i Formel-talentsatningen med danske topresultater i fem forskellige F-racingserier rundt i Europa. Et vigtigt basisgrundlag herfor er DM-serien i Formel Ford (FF), hvor de potentielle racingtalenter kan afprøve single seater-ambitionerne på et fornuftigt økonomisk grundlag. En af de ukuelige danske FF-ildsjæle er Copytec Racing, som i allersidste mikrosekund fik banet vejen for en Danmarkspremiere for den australske Spectrum-racer. Teamchef Bjarne Rasmussen så tilbage på en hektisk opstartsuge: - ”Aussien” var kraftigt på vej tilbage i mølpose, da Jacob Nørtoft & Co. om tirsdagen fandt budget til at køre i DM-premieren. Om onsdagen testede vi på Padborg Park, og så skulle slaget stå weekenden i Sønderjylland. Jacob har kørt yderst fornuftigt uden at tage chancer, og dette blev belønnet med to podieplaceringer samt en omgangstid under den tidligere banerekord i Padborg Park. Det er virkelig godt scoret som rookie i DM-serien.

8

Autosport juni 2011

Elliot Winther i Mygale fightede også intenst om top tre og blev også belønnet med to podieplaceringer. Tætte tvekampe i front venter derfor forude, såfremt Jacob Nørtoft får en single seater-sæson 2011 på plads.

redt et spring fra karting til tyske Formel ADAC Masters, men valgte fornuftigt at lære det grundlæggende racing-håndværk hos Fluid Motorsport Scandinavia. Teamchef Flemming Schleimann kikkede efterfølgende dybt i krystalkuglen:

Michelle Gatting hjemkørte to fornuftige fjerdepladser på Padborg Park.

Jesper K. Egebart (Ray) var urørlig i DMpremieren med to sikre sejre. I første DMheat knuste han fire gange den magiske 60 sekunders-grænse på Padborg og forbedrede samtidig banerekorden fra 2008 med hele seks tiendedele sekunder. Michelle Gatting havde oprindelig forbe-

- Michelle hjemkørte to fornuftige firere. Der er vist ingen tvivl om, at hun kommer til at give drengene baghjul. Det bliver derfor en endnu større fornøjelse at se hende køre i cirkler omkring konkurrenterne, når hun først har kørt sig varm på Van Diemen-raceren.

E


Din specialist når det sidste sekund skal findes... Cobra

Sparco

Seats

Startpakke

Køredragter til Karting og Racing

El-artikler

Sparco Seats

Stardesign Gmbh Tuning, styling & Raceparts 24955 Harrislee Tel. +49 (0) 175 150 8384 racing@stardesign.dk

Tlf. 74 45 1717 www.stardesign.dk

Stardesign aps Mellemvej 17 DK-6430 Nordborg Tel. (int.+45) 74 45 1717 Fax. (int.+45) 74 49 1717

Åbningstider: mandag - fredag 10.00 - 17.00


banesport

i er g in r ce la p p o t er r o sc e n Teenager yokohama 1600 challenge Tekst og foto: Åge Keseler Kirketerp

En es i Yokohama 1600 Challenge. Et mobilt rullefelt er blevet en succ gen. ulnin defekt køler checkes inden HK-r

måske

Dennis Bannergaard har kørt sig i front med sin Peugeot 106 GTI efter fire andenpladser.

Suzuk i S w if t Ch alle nge på førstebesøg i Sverige

Tekst og foto: Åge Keseler Kirketerp

Prognoserne pegede længe på, at Suzuki Swift Challenge (SSC) 2011 ikke blev realiseret, men til sæsonpremieren på FDM Jyllandsringen havde startfeltet alligevel vokset sig større end i 2010 sammesteds. SSC-feltet hilste også velkommen, at flagposten i svinget efter den korte langside var flyttet uden for torpederingskurs. På dette sted parkerede både Steffen Petersen og Peter Sørensen således lidt hårdt i dækvolden ved sidste års sæsonfinale. Tommy Nygaard har ikke tidligere kørt i SSC-serien, men efter to år i Yokohama1600 Challenge har midtjyden valgt at prøve kræfter med søsterserien. 10

Autosport juni 2011

Ved sæsonpremieren var Tommy Nygaard urørlig i første SSC-heat, men over målstregen kollapsede motoren totalt, og han kom derfor ikke til start i løbsweekendens andet heat. Med to tredjepladser gik Henrik Sørensen på delt toer sammenlagt sammen med Rudi ”Stenhugger” Larsen. Lillebror Peter fik derimod ikke den bedste sæsonstart, og gav diagnosen som mekaniske efterveer efter genopbygningen. SSC-grundlæggeren Jørgen Hansen startede toer i heat to, men smuttede tidligt forbi Peter Sørensen og holdt føringen til mål. Dette gav også en foreløbig etter i SSC-stillingen. Suzuki Swift Challenge besøgte Ring Knutstorp for første gang i løbsseriens historie. Kørerne hav-

Til 2011-sæsonen spillede Gruppe N-kørerforeningen ud med, at der i Yokohama 1600 Challenge løbende skulle foretages effektmåling af racerne. Dette skete for at forhindre deltagernes spekulering i - usportslige - optimeringer af hestekræfterne i forhold til bilfabrikkernes effektdata. Overordnet set har tiltaget været en succes, idet ingen i startfeltet er stukket af fra konkurrenterne. Samtidig har der været fire forskellige vindere i de foreløbigt fire kørte DM-afdelinger. I lighed med de fleste andre målinger er effektmåling kun et øjebliksbillede ud fra mange forskellige faktorer, som indvirker på antallet af overførte hestekræfter fra motoren til underlaget. Derfor vil måleværdierne - på akkurat den samme racer - variere fra gang til gang, alt efter de ydre påvirkninger (lufttemperatur, luftfugtighed, slid på dæk, motortemperatur osv.). I reglementet for Yokohama 1600 Challenge er derfor indlagt en fejlmargen på fem procent, som enkelte deltagere allerede har udfordret - og derfor indkasseret udelukkelse på.

de naturligt ikke problemer med den heftige konkurrencetrafik, som er de normale betingelser i samafviklingen med tolitrene. I første heat startede Tommy Nygaard forrest, men faldt senere tilbage med klumper i benzinen. Steffen Petersen fightede herefter millimetertæt om sejren, men Henrik Sørensen hjemtog sejren med en brøkdel sekunds forspring. Der var kun 1,4 sekunder mel-

Gennemgående har Dennis Bannergaard været uhyre stabil med fire hjemkørte andenpladser i sin Peugeot 106 GTI. Nu er spørgsmålet, om østjyden kan holde tempoet, når der kommer maximalt succesballast i raceren. I 2010 fik skribenten udnævnt en forkert vinder af rookie-mesterskabet, hvor Kørerforeningen fejrede Jesper Bendsen. Undertegnede havde udpeget Frederik Mortensen ud fra kvalificeret gæts metode, fordi oplysningerne var aldeles fraværende på www.yokohamacup.dk. Hjemmesiden har efterhånden scoret et tiltrængt kvalitetsløft - på flere områder. I rookie-mesterskabet 2011 har 16-årige Frederik Vodder i VW Lupo GTI har lagt sig sikkert i front og kandiderer allerede nu kraftigt til podieplaceringer i de enkelte DM-heats. En firer og to femmere er pointhøsten foreløbig og en samlet placering som nummer seks. Der er derfor pondus og ungdommeligt mod bag, at faderens tiendeplads i Yokohama 1600 Challenge (i samme racer) skal forbedres. Førnævnte Frederik Mortensen (også 16 år) scorede nul points i DM-premieren, da VW Lupo GTi’eren tabte sutten under træningen. Nordsjællænderen tog revanche på Padborg Park med sine to første podieplaceringer, hvilket er en imponerende fremgang fra rookie-sæsonen.

lem de fem forreste SSC’er over målstregen. I andet heat fik Tommy Nygaard held til at komme længere frem i trafikken og kunne derfor ubesværet score SSC-sejren. Den tætte fight fortsatte mellem Henrik Sørensen og Steffen Petersen. Storebror Henrik blev vinder med en tiendedel sekund og bragte sig samtidig alene i spidsen for pointstillingen.

Tommy Nygaard har oplevet en blandet sæsonstart, men er et godt bud på SSC-titlen 2011.


Banesport

Mixet race i Danmark og

Sverige

Lasse Rolighed ligger på en delt førsteplads i DM efter en god sæsonstart.

Tekst og foto: Åge Keseler Kirketerp

Konkurrencetid et dyrebar på asfaltbanerne både i Danmark og Sverige. Der for blev tre standardvognsklasser slået sammen både på FDM Jyllandsringen og Ring Knutstorp. I Danmark foregik mixningen mellem Yokohama 2000 Cup, Suzuki Swift Challenge og Citroën DS3 Cup uden problemer, fordi startrækkefølgen mellem klasserne var afstemt til omgangstiderne. I DM-premieren for Yokohama 2000 Cup’en var de fem forreste kørere skarpe i tidtagningen med en margen på seks tiendedele sekunder. Set udefra havde Peter Olsen problemer med en ustabil under vogn, men midtsjællænderen var meget godt tilfreds med sin ”nye” Peugeot 308’er. På midtsjællænderens kalender er dog afkr ydset et stød-

dæmper-kursus i Sverige, som er faringsvis fjerner et halvt sekund af omgangstiderne. Peter Olsen scorede alligevel en toer i andet DM-heat. DM-premierens frontr unnere blev Stef fen Larsen og Lasse Rolighed, som også var uhyre jævnbyrdige - inden for samme fingerknips - i tidtagningen. Hos svenskerne var Yokohama tolitrene og Suzukierne hur tigere end den svenske JTCC-klasse, fordi de svenske ”juniorer” kører på et normalt gadedæk i modsætning til danskernes slicks. Star trækkefølgen i første DM-heat blev alligevel fastlagt med JTCC forrest - dikteret af STCC tvr ettigheder ne. Deltager ne blev der for kraftigt opfordret

Michael Holm Markussen scorede to flotte DM-ettere på Ring Knutstorp.

til gentleman-race, som blev forstærket af danskernes motivation for at udviske sidste års uheldige konkurrencekørsel. På Ring Knutstorp var Steffen Larsen hur tigst i tidtagningen, men Michael Holm Markussen fremviste bedst race craft under de specielle konkurrencetrafik-betingelser og scorede to DM-heatsejre.

Løbsledelsen i Sverige åbnede for et mere sportsligt DM-heat to, idet deltagerne blev startet ud fra omgangstiderne i det første DM-heat. Her star tede Stef fen Larsen på pole, men faldt tilbage på en femmer generelt. Lasse Rolighed var også med helt fremme og lå efter de to første afdelinger på en delt etter i DM-stillingen.

Steffen Larsen fik ikke omsat sin hurtighed til race craft på Ring Knutstorp.

juni 2011 Autosport

11


historisk

CRAA er

g

Goodwood på dansk Tekst og foto: Anni Hansen

Den anden udgave af Classic Race Aarhus blev en endnu større succes end første arrangement i august 2010 – såvel målt på antallet af deltagere som på antallet af tilskuere. Det er imponerende, at det – ligesom i København – er muligt med hjælp fra mange frivillige at bygge en bane med faciliteter for kørere og tilskuere for en weekend og hurtigt efter få området bragt tilbage til sin normale tilstand. Herudover er mange i Aarhus involveret i at skabe den rette historiske stemning a la Goodwood med boder og stande. Vejret viste sig fra sin positive side om fredagen, hvilket gav en smuk baggrund med naturen i Mindeparken ved Marselisborg Slot. Der var lidt vel meget natur under 76-klassens første træning, da der pludselig blev sat rødt flag banen rundt. Det viste sig, at et rådyr havde forvildet sig ind på banen til fare for kørere og sig selv! Det slap dog ud igen med livet i behold. Det var dog ikke eneste gang under weekendens arrangement, at det røde flag kom i brug. Der var megen dramatik og nærkontakt med betonen igennem weekenden. Alt i alt et flot og velfungerende race i smukke omgivelser med mulighed for oplevelser for hele familien.

Claus Søgaard Poulsen holder eleg ant paraplyen for HKH Prinsesse Marie, her i samtale med Niels Brøchner, formand for Fonden CRAA. Prinsessen overrakte præmier i udvalgte klasser.

Der var flot opvisning af biler i førkrigs-klassen. Her er det Joachim Strøjer i Alfa Romeo 8C Monza fra 1931.

Vinderpodiet i ”langdistanceløb et” klassen op til 1971. På først epladsen kom Tommy Kjehr i Ford Escort BDA sammen med Jackie Oliver, der i øvrigt i 2010 blev udnævnt til den anden ambassadør for CHGP. Den første er Tom Kristensen. På andenpla dsen kom Jan Heiselberg i BMW 2002tii. På tredjepladsen kom Preben Krist offersen i sin Mazda RX7.

che et” i klassen over 2000 ccm, Pors Vinderbilen af ”langdistanceløb eWald n Björ nde lege rally ske sven 911 kørt af Mads Jensen og den sit t glem har ikke g, at han bestemt gård. Björn viste i regnvejret lørda e t på ”glat” underlag, da han kørt rund che Pors en styre at for t talen op gennem feltet.

Ford fra 1 biler. Her er det den Benetton Der var inviteret flere formel . Bilen tton Bene team hos sejr til e kørt 1992, som Michael Schumacher ughlin, der opnåede McLa a Lorin r, køre e delig kvin blev ført af den eneste førstepladsen i ”konkurrencen”.

12

Autosport juni 2011


rally

Tekst og foto: Michael Eisenberg

Både historisk og klassisk rallycup er fælt ramt af deltagermangel i år. Derfor var det ekstra uheldigt, at alle fire historiske

pareret Ford Escort RS 2000. Ar rangementets afvikling modsvarede nøje reglementskravene, men fandt med lange ventetider ingen opbakning hos hverken løbsledelse, officials, kørere eller publikum, som ger-

Jan Eriksen og Frank Ditlevsen tog i denne flot præparerede Ford Escort RS 2000 andenpladsen blandt de klassiske biler.

biler måtte udgå af Tegee-Dan Rally, som var anden afdeling i begge cups. Scenen var nu overladt til de klassiske biler, og her var de sikkert og hurtigt kørende Kristian Sandal og Steen Bøgelund fra Vejle klart bedst i deres Opel Ascona. På andenpladsen kom Jan Eriksen fra Thisted og Frank Ditlevsen fra Roslev i en flot præ-

ne vil se de flotte gamle biler tæt på resten af feltet og ikke med en halv times forsinkelse. Historisk Udvalg arbejder på at få løst dette problem og har samtidig bedt de aktive kørere stille med to kørerrepræsentanter, så man kan få en mere præcis dialog om ønskerne til udviklingen af rally med gamle biler. En nyorientering er påkrævet for at få deltagerantallet i vejret igen.

Looking for a better ride? Street Performance Motorsport Trackdays Drifting

BILSTEIN – when Performance is Everything

Ny orientering for

Mon ABT, Brabus, Hartge og Lorinser tager fejl? Nej vel, og det gør Audi, BMW, Mercedes, Lotus og Bugatti heller ikke. De vil det bedste, og BILSTEIN leverer varen. Gå på webben og lad dig overraske over de skarpe priser på BILSTEIN sportsundervogne.

Bliv klar til sæsonen – kontakt din BILSTEIN Fahrwerk-Experte nu!

Alternative Engineering 3550 Slangerup · Tlf. 47 33 76 70 web: www.a-e.dk

TP Motorsport 4640 Fakse · Tlf. 61 39 20 12 email: mail@tpmotorsport.dk

Martin Johansen Rallysport Protech Sport 9230 Svenstrup · Tlf. 20 73 23 02 www.protechsport.dk

Martin Johansen Rallysport 6040 Egtved/Vejen · Tlf. 75 55 32 90 mail@aaskov-motorsport.dk

www.danspeed.dk

Kristian Sandal og Steen Bøgelund er med deres hurtige og rutinerede kørsel efterhånden vanevindere i Klassisk Rally Cup.

juni 2011 Autosport

13


HISTORISK

Bent Sørensen er tilbage i en Kremer Porsche 911 RSR, der er bygget i 20 eksemplarer til en løbsserie i USA.

”Hjulspind” i team med sit idol Tekst og foto: Anni Hansen

I år er Team Erik Høyer Historic Racing blevet udvidet med en ny kører samt to ”nye” biler. Det er Lars Erik ”Hjulspind” Nielsen, der er kommet med i en Ford Escort BDG mk1. Lars Erik Nielsen har altid haft legenden Erik Høyer som sit idol og har altid haft et ønske om at komme til at køre sammen med

Lars Erik Nielsen er tilbage hos sin læremester, Erik Høyer, som her giver gode råd om tilspænding af hjul.

Erik en dag. Det var jo Erik, der gav Lars Erik tilnavnet ”hjulspind” tilbage i 70’erne. Lars Erik Nielsen har kørt mange store løb ude i verden, 14

Autosport juni 2011

hvor Erik Høyer er dukket op for at følge hans karriere - senest i en række indsatser på Le Mans. På spørgsmålet om, hvordan det kan være, at han skifter fra sit gamle foretrukne mærke Porsche til Ford Escort, svarer Lars Erik, at det er menneskene i teamet frem for bilmærket, der tæller i valget. Derfor købte han Benny Rasmussens fine Ford Escort, efter den blev ”støvet af”, og han er blevet en del af Team Erik Høyer. Lars Erik Nielsen hævder ikke at have et DM som mål i år, men han er da godt på vej efter premiereløbet på Ring Knutstorp, hvor han blev nummer et i division C2 i 76-klassen. Bent Sørensen kører nu en grøn Kremer Porsche 911 RSR, mens den hvide BMW 2002, som han kørte i 2010 venter på motorreparation i Tyskland. Bent understreger også det gode kammeratskab i teamet, hvor mange andre emner og spørgsmål ud over det motorsportsmæssige bliver vendt. Bent har tidligere kørt europæisk rallycross og jordbaneløb, hvor han vandt mange løb, men har nu valgt historisk banesport. Det er fjerde sæson, Benny Rasmussen kører historisk baneløb. Benny har, inden han tog

licens i 2008, kørt Volvo og Scania Vabis i de flotte blåmalede biler med forskellige tegneseriefigurer på, der er bomærket for Bennys vognmandsforretning. Benny er nabo til Erik Høyer og er via dette bekendtskab kommet ind i racermiljøet. Han spurgte uden held i mange år én gang om året Erik Høyer, om hans gamle racer , Ford Escort RS2000, var til salg. Det var Erik Madsen, som nu ikke længere er med i teamet, der fik Erik Høyer

til at finde bilen frem igen efter 25 år, hvorefter Team Erik Høyer Historic Racing blev etableret. Benny kører i denne sæson en Ford Escort mk1 Pinto 2.0. Teamet er meget imponeret af det kæmpe arbejde, der ydes ved de to store motorsportsbegivenheder i København med CHGP og i Aarhus med CRAA. Som Lars Erik Nielsen udtrykker det: - Det er et vindue for dansk motorsport, som man ikke har haft i mange år.

Kørerne i Team Erik Høyer Historic Racing. Fra venstre: Lars Erik ”Hjulspind” Nielsen, teamchef Erik Høyer, Benny Rasmussen og Bent Sørensen.


RACE I FÆLLEDPARKEN 6. og 7. august 2011 - www.chgp.dk Køb din billet her

Scan og køb din billet på mobilen

HKH Prins Joachim Protektor

Tom Kristensen Ambassadør

Jackie Oliver Ambassadør

Scan og se videofilm her

Klasser 1. 47 klasssen (før krigs biler)............................Bugatti, MG, Riley, Bentley 2. Standard/GT biler op til 1965..........................Lotus, Escort, Volvo, Mini 3. GTS op til 1965........................................Jaguar, Corvette, Mustang, TVR 4. Standard/GT biler under 1.300 cc op til 1971..... Escort, Abarth, NSU, Imp 5. Standard/GT biler over 1.300 cc op til 1971........Alfa, BMW, Datsun, MGB 6. Standard/GT biler op til 1976....................Porsche, Lotus, Alfa, Triumph 7. Royal Pro/Am............................................Mustang, BMW, Porsche, Escort 8. Legend Cars

Prøv drømmebilen* på banen sammen med en kendt racerkører * Overskuddet går til Rigshospitalets børn- og ungeafdeling


rally

➤ Ib Kragh vandt sin første DMsejr i fem år, mens Mie Petersen har en sejr fra sidste år i bagagen.

Det svarer til en snithastighed på 113,4 km/t. Hur tigste kører i en tohjulstrækker, Benny Pedersen, kør te 107,45 km/t. Til sammenligning skal de fleste almindelige bilister en tur omkring motor vejen for at nå gennemsnitshastigheder over 60 km/t

Trebbien’s

Rallylog

Tekst og foto Ib Trebbien

21. maj, 2. afdeling af DM, Tege-Dan Rally, Juelsminde, Ib Kragh sagde, at havde været tilfreds med en top-tre placering på hjemmebane. Beskedenhed er som bekendt en dyd. Men lur mig, om han ikke gik målrettet efter sejren i DM2. Og farten var der fra før-

de, at jeg ikke måtte gengive hendes svar, så det undlader jeg hermed ;-) Jeg havde set frem til DM2 med store for ventninger. Her skulle vi for første gang se det nye promotorkoncept folde sig ud. Og jeg må sige, at mine forventninger blev indfriet. Den del af organisationen, som jeg

ning på en lidt længere prøve. Arrangørerne havde ud over prøven i bymidten fundet en håndfuld fine prøver, der buk-

22. april, Designa Køkken Rally GP, Kongensbro Det er synd, at publikum ikke kan opleve to af de bedste steder på Rally GP banen i Kongensbro på nær t hold. Her tænker jeg på hoppet i bunden og sektionen med løst underlag mellem bunkerne efter starten. Det er nemlig som regel her, der er mest drama og action. Jeg mindes, at dette arrangement star tede som en testdag inden sæsonen. Siden udviklede det sig til rigtigt rallysprint, men stadig langfredag, som optakt til rallysæsonen. Det var lidt anderledes i år fordi påsken faldt sent. Det

➤ Dan Pedersen kørte pallerne til pindebrænde i kampen om sekunderne.

➤ Dennis Pleidrups resultater står desvære ikke altid mål med hans satsning.

ste meter. Efter to prøver førte han med 12 sekunder og efter fire med 26 sekunder. Men er det bilen eller den nye co-driver, Mie Petersen, der har givet Ib farten tilbage? Jeg spurgte Mie, men hun sag16

Autosport juni 2011

kom i berøring med fungerede effektivt og gnidningsløst. Jeg har aldrig været den store fan af industriprøver, men i Juelsminde kør te de i bymidten, og den idé er værd at videreudvikle, måske som afslut-

kede og snoede sig gennem et solbeskinnet landskab, til glæde for både kørere og publikum og åbenbart udvalgt ud fra devisen: lidt, men godt. Men med to gennemkørsler og et par r undbaner nåede man alligevel op på 138 prøvekilometre. Topkørerne var enige om, at der blev kørt stærkt i Juelsminde. Men hvor stærkt er stærkt egentligt? Ib Kragh br ugte 1 time, 12 minutter og 57,3 sekunder til at køre de 138 km.

første DM rally var allerede kør t. Måske var det der for, at sjællænderne glimrede ved deres fravær. Men hvad var nordmændenes undskyldning?

info Der er flere rallybilleder fra DM2 og Rally GP på www. trebbien.dk/galleri_motorsport.html og resultater på www.rallyresult.dk


Brandsikre tilbud til dig, der sætter sikkerhed og design i højsædet ... Udover disse tilbud har vi mange andre sikre tilbud på lager.

X–cool undertøj

Tecnica X-7 3 lags letvægtskøredragt

Få din krop på køl, når du sveder.

4 grundfarver: Sort – blå – rød & hvid

Elektrisk ildslukker 4,25L

Tilbudspris hele juni kun kr.

FIA godk. – ozonfri – AFFF slukmiddel – fås i stål eller alu

8995,-

Tilbudspris stål hele juni kr.

3495,-

Bell hjelm & HANS nakkekrave F.eks Bell MR-PRO Rally m. Intercom & HANS Sport

Tilbudspris hele juni kr.

8690,-

Tilbud er gældende så længe lager haves. Besøg vores hjemmeside Besøgwww.racingudstyr.dk vores hjemmeside og se mange andre www.racingudstyr.dk godegode tilbud. og se mange andre tilbud. Aut. Sparco importør og forhandler

Telefon+45 +452021 20219996 9996 •• mail: Telefon mail:info@seagaard.com info@seagaard.com

Alle priser er incl. moms Alle priser er incl. moms excl. fragt og excl.ogfragt

Vil du købe? Vil du lease? I Jyske Bank er der flere veje til drømmebilen

Jyske Ny Bil Har du udset dig en drømmebil? Kan den gamle ikke mere? Eller er familien blevet for stor og bilen for lille?

Nyhed: Privatleasing Jyske Privatleasing er din mulighed for at få en nem og gennemskuelig biløkonomi ved at lease din nye bil gennem Jyske Bank.

Så prøv Jyske Ny Bil. Du får overblik over dine økonomiske muligheder og al den information, du har brug for, når du skal have ny bil.

Hvad gør du nu? Læs mere på privatleasing.dk og jyskebank.dk/nybil – eller hent mere information i banken og få en snak med en rådgiver.

Gammeltorv 4 • københavn • Tlf. 89 89 06 70


rally

Hvorfor kun 35 biler til start? Tekst og foto: Allan Post

Henrik Iversen viser i sin Supra, hvor dygtig en chauffør at han er.

Kenneth Thomsen i perfekt stil

på vej mod den generelle sejr.

En fejlbane kostede Benny Mogensen i det samlede regnskab.

Dette spørgsmål stiller jeg mig selv igen og igen. Anden afdeling af JFM i klubrally – Ford Klubrally - arrangeret af Hjørring Automobil Klub (HAK): Prøverne er til UG med kryds og slange, maden ligeså, dialekten heroppe er jo fantastisk, men det må være afstanden. Afkørsel tre på den nordlige motorvej og mindst et par timers kørsel for de fleste, men tænk på hvor mange gange dem fra HAK kører den anden vej i løbet af årets rallykalender. Jeg forstår det simpelthen slet ikke, for det var motorløb af bedste skuffe. Klasse 7 er fuld af dygtige kørere og hurtige biler, så er man ikke skarp og finder rytmen og grænserne, så bliver man kørt bagud. Kenneth Thomsen/ Flemming Lindgren i den hurtige 16v Coupe Kadett C førte fra start, og de så sig ikke tilbage. Allerede ved midtvejspausen førte de med små ti sekunder, og da Michael Kirkeby/Lars Alverljung mistede ti sekunder på den første prøve efter pausen, kunne Kenneth og Kadetten tage en flot klasse- og generalsejr på 23 sekunder ned til Mantaen med Kirkeby. I klasse 6 sejrede kørelæreren i Opel Kadett City sammen med codriveren John Edison.

Klasse 5 vandt Lars Holm/Martin Holm i Peugeot 106, mens Kasper Thomsen/Peter Dronninglund i Opel Corsa tog en meget sikker sejr i klasse 4. I klasse 3 må Jimmi Nautrup/ John Christensen i Opel Astra være træt af Henrik Iversen/ Frits G. Nielsen i deres Toyota Supra, for selv om Jimmi kører det bedste han har lært (og det er hurtigt), så vandt Henrik og Toyotaen klassen med suveræne 39 sekunder. I klasse 2 vandt Christian Nyby/Mathias Badstue i 16v Kadett, men evigt unge Børge Hvidbjerg og Asbjørn Langeland i Peugeot 106 GTI var kun ni sekunder efter ved mål. Endelig kom Ford øverst på tronen, og dette skete i klasse 1, for Jan Pedersen/Jette Pedersen i Ford Fiesta viste, hvor godt sådan en Fiesta styrer, og en 9. plads generelt i en klasse 1 bil skal da også have et skulderklap med på vejen. Fire Opeler, en Toyota, en Ford og en Peugeot. Sådan blev klassesejrene fordelt denne dag. Med kun 35 tilmeldte biler var løbet forholdsvis tidligt færdigt, og så kunne man nyde de fantastiske hjemmelavede bøffer i Brians bøfsandwich eller tage sig en ristet pølse.

Femte gear var kodeordet til Yokohama Tekst og foto: Allan Post

En prøve for de hurtige drenge, 74 tilmeldte deltagere og dejligt vejr. Dette var ingredienserne til første afdeling af Yokohama Mesterskabet Vest. Frank Rasmussen havde fundet prøven bag Würth i Kolding frem igen, en prøve som viste sig at blive en stor mundfuld for mange. Flere deltagere ramte chikanerne, og der var ventetid på prøven grundet en del lastbiler som skulle ind og ud af området. Disse to ting gjorde, at det trak lidt i langdrag, men det ved man så til en anden gang. Frank Rasmussen er allerede i gang med at lokalisere et nyt område på Kolding-kanten til et kommende Yokohama.løb. Med 74 tilmeldte biler var der gang i den på ser viceområdet fra tidlig søndag morgen. Mange ting skal falde i hak og tingene

18

Autosport juni 2011

skal køre efter en snor, hvis tidsplanen skal holdes. Endelig blev det til succes for Claus Christensen og hans hurtige Opel Kadett Gsi 16v - denne gang med erfarne Carina Møller i højresædet. Så mange gange har Claus

Robert Rydendahl i perfekt og koncentreret stil.

måttet tage den lange vej til Nordjylland slukøret og uden resultat, men denne gang kunne han gøre det med armene hævet langt op over hovedet: klassevinder i klasse 2 og generalvinder. Dette lunede hos den lune nordjyde, der fik en fuldt fortjent sejr. Lige så flotte ord må man sige om andenpladsen generelt, Jesper Nyboe Larsen/Rasmus Rasmussen i Renault Clio 3. Trods meget lidt erfaring i en rallybil brugte han sin erfaring fra gokart-tiden og viste flot, hurtig og moden kørsel. Her er en ung gut med tiden foran sig. Som treer i klassen kom en gammel Ford Escort MK2, her er der både til øjne og ører, når Brian vrider Escorten rundt i svingene. I klasse 1 sejrede Dennis Pleidrup i sin Mitsubishi Evo6 og blev en flot treer generelt. Her førte Michael Broberg i Subaru


rally

En opel tog dee store pokaler - dog var det med en løve i hælen

Tekst og foto: Allan Post

I Mads Kjærs Mindeløb 2. Påskedag var det en Opel, som løb af med generalsejren , men i år med en fransk Peugeot i hælene. Påskevejret var jo i år taget ud af en gammel dansk Morten Korch film: blå himmel og høj solskin, krydret med løbets vanlige ingredienser: Ni forskellige prøver og fantastisk stemning omkring løbet. Løbets generalvinder gennem de sidste fem år Henrik Iversen havde i år skiftet klasse og bilmærke, så han fik ikke pokalen med hjem i år, men hans evige rivaler, Michael Kirkeby/Lars Alverljung, fik endelig den generelle sejr tilbage, efter at Henrik Iversen havde lånt den i fem år. For det er i klasse 7, at dynamitten omkring dette løb er, og igen i år var der flere bejlere til at løbe med sejren og dermed håneretten et år frem, da målstregen var passeret. Kirkeby og Alverljung er værdige vindere, for Michael er en fantastisk dygtig chauffør, og i år lavede han absolut ingen graverende fejl, så sejren var i hans hule hånd løbet igennem. Lars Hoffmann/Marianne Bonde i Peugeot 306 Gti-6 var uhyggeligt tæt på i år at fravriste Kirkeby sejren, men en tur i bakgear på prøve 7 kostede 10 sekunder i forhold til Kirkebys tid på prøven, og de tabte samlet set

med 7 sekunder, så Lars Hoffmann hang lidt med mulen ved mål. De andre med vinderchance denne dag måtte udgå på stribe. Kristian L. Hansen/Mads L. Hansen i Opel Astra GSI16v udgik på prøve 1 med defekt knokkelled, ligesom hans klubkammerat Niels Jørgen Jørgensen/Allan Hansen i Opel Manta Evo5 måtte trække sig efter prøve 1 med defekt i bagtøjet. Michael Buchvaldt/Lise Buchvaldt var med i kapløbet om sejren, men på løbets næstsidste prøve blev bagtøjet det svageste led, efter Michael satsede og skiftede til helt bløde BF Goodrich dæk på baghjulene ved pausen efter prøve 6, og hvor var de begge to skuffede, det lyste ud af dem begge ved mål. Som altid var der en sund stemning ved mål på løbet. Her bliver der virkeligt snakket igennem, og alt bliver analyseret og forklaret, krydret med indtagelse af frikadeller og pølser. Denne gang var der udover de normale 3 x 1000 kroner til hold nede i rækkerne udloddet 1000 kroner til udtrækning blandt prøvemandskaberne, en flot gestus for deres utrættelige arbejde, og Herluf Bjerg sluttede det hele af med at overrække de store vandrepokaler til generalvinderne af Mads Kjærs Mindeløb. En helt igennem velfortjent sejr til Michael Kirkeby/Lars Alverljung i Opel Manta.

Impreza N11 og lå lunt til en generel topplacering, men da han startede i sidste heat, kom der en grim lyd fra transmissionen, og derefter manglede træk på de bagerste hjul,

Claus Christensen fik endelig en generalsejr, og den var fuldt fortjent.

så Dennis Pleidrup vandt foran Henning Fabricius og Dan Pedersen som treer – alle tre i Mitsubishi.

Hurtigste vej fra A til B - Kirkeby viste vejen.

Så vrider vi da lige Starletten om

hjørnet.

Lars Hoffmann har bevist, at køretræning virker - han er go’ nu.

Klasse 3 fik en Suzuki Swift som vinder, da Allan Friis i ex-Henrik Jensen bil tog sejren trods en brækket trækaksel i et heat. I klasse 4 fik Klaus Kristiansen/Christian Mink i Peugeot 106 en flot sejr foran rutinerede Jens Kristian Jensen. Ind som flot treer kom Steffen Kjær/Poul Kjær i en Toyota Starlet, som bliver brugt 112%. I klasse 5 regerede Robert Rydendahl og hans hurtige Opel Manta I200: klassevinder og firer generelt. Toer i denne klasse blev Niels Jørgen Jørgensen/Allan Hansen, men han måtte bruge en chikane og karosseriet for at få farten taget af. I klasse 6 viste Morten G. Nielsen i Peugeot 206 RC at han besidder et talent for fart og køreteknik, og hans indbremsning til chikanen inden mål i første heat fortæller hele historien om, hvorfor han satte Ole Bomin i Ford Fiesta St150 på plads denne dag. Som sagt var den megen ventetid i løbet træls, men jeg tror, den irriterede Frank

Rasmussen mere end alle de andre. Yokohama Mesterskabet Vest er igang, en turnering som stille og roligt vokser sig større vest for Storebælt til glæde for alle, så mon ikke startlisten er lige så flot næste gang? Frank Rasmussen viste i hvert fald vejen her i første afdeling.

Allan Friis har fået farten igen efter en lang pause fra sporten.

juni 2011 Autosport

19


De professione Tema:

20

Autosport juni 2011


nelle

Motorsport er ikke bare en hobby Det er også et erhverv De fleste tænker måske umiddelbart på Tom Kristensen og Jan Magnussen, når talen falder på de professionelle i motorsporten. Som fuldtidsprofessionelle fabrikskørere hos henholdsvis Audi og Chevrolet repræsenterer de toppen af kransekagen og får optimal eksponering. Men kørerne er ikke vore eneste professionelle i sporten. Motorsport dækker over mange ting og mange funktioner. Bag kørerne står en hær af mekanikere, ingeniører, teammedlemmer, leverandører, producenter, arrangører, promotere og baner for at nævne nogle få. Der er vist ingen oversigt over, hvor mange der lever helt eller delvist af motorsport i Danmark, men der er ingen tvivl om, at forretningen Motorsport Danmark, trods tilbageslag som følge af finanskrisen, er på stadig fremmarch. De store DTC-teams er afløst af flere små firmaer eller freelancere, som servicerer et eller flere teams. Banerne finder på nye måder at gøre forretningen rentabel, og producenter som Aquila og Dino afsætter deres racere på det globale marked. Nu er det også muligt at blive uddannet som motorsportstekniker, Autoteknolog, hos Aarhus Tech, som har eget team i årets Formel Ford mesterskab. Og så fremavler dansk motorsport jo også stadig talentfulde kørere, som formår at gøre motorsporten til en levevej, som Allan Simonsen, som du kan møde længere fremme i bladet. Jo, motorsport er et seriøst erhverv.

juni 2011 Autosport

21


” t d r å h k s i k y s p ”Det er Aquila har også succes på hjemmebane. Claus Christensen vandt på FDM Jyllandsringen i sit første løb i sin CR1 efter at være startet sidst.

Dan Suensson (th.) følger også de Aquila F21 racere, som indsættes i DM på nærmeste hold i denne sæson.

Mange har forsøgt sig med en professionel løbebane indenfor motorsporten, men det er de færreste, der har kunnet overleve i sporten. - Det nemmeste var at sige: Lad være, lyder svaret, når man spørger Dan Suensson fra Aquila Racing Cars efter et råd som potentiel iværksætter indenfor motorsport. - Men jeg mener det ikke, tilføjer han. - Du skal tro på dig selv og forfølge den idé, du har. Det er den og ikke pengene, der skal drive dig. Det varer længe, inden pengene kommer, så hvis du starter med henblik på at tjene en masse penge, så overlever du ikke. Netop overlevelse er noget af det, Dan Suensson har måttet kæmpe for. Han og virksomheden har været tæt på fallittens rand.

22

Autosport juni 2011

- Vi rendte ind i et problem med en gearkasse, forklarer han om arbejdet med CR1-modellen. - Vi sendte tilbudsmateriale ud med ønske om en gearkasse, der kunne klare 500 Nm, men vi fik en, som på en god dag kunne holde til 300 Nm. Det havde nær lukket os. Det kostede utroligt mange penge og mest af alt tillid fra kundernes side til vores produkt. Det blev en økonomisk katastrofe, og så skal man til at diskutere med bankerne, og det er psykisk hårdt. Det er vi kommet over, og så er vi bare to år senere undervejs. Det var ikke en tilfældighed, at Dan Suensson skulle ende med at blive professionel indenfor motorsport. Men det var heller ikke noget, han bevidst stræbte efter. - I starten er det kun interesse, der driver en, men på et tidspunkt kommer der

en skillevej, hvor du bliver nødt til at tænke over det, for du kan ikke tjene til dagen og vejen også. Du bliver nødt til at sige, at du skal prøve at leve af det, siger han. I 2006 stod den første Aquila klar, og senere i år færdiggør virksomheden ved Gram sin racerbil nummer 23. Og Dan Suensson fortryder ikke det, han har gjort. - Hvis man skal kigge på økonomien, så er det ikke rigtigt gennemtænkt, men jeg er stadig af den opfattelse, at man kun lever en gang. Vi skal ikke have noget med herfra, og vi skal have det sjovt, lyder iværksætterens filosofi.


Tom Pedersen kender sporten både som kører og baneejer.

Miljøkravene begrænser professionalismen

i Danmark

I tiåret op mod finanskrisen var det et stadigt stigende antal danskere, der levede af bilsporten i Danmark. Der er ingen tvivl om, at et bedre økonomisk klima vil kunne hjælpe sporten på vej, men spørger man en af de professionelle i dag, er han ikke i tvivl om, hvad der skal til, hvis flere skal kunne arbejde professionelt med sporten i Danmark. - Så skal vi have ændret miljøkravene. Vi har nogle ulemper ved, at vi ikke må støje ret meget, og vi må ikke ditten og datten, siger Tom Pedersen, der er indehaver af Padborg Park. - Når tyskere gerne vil teste, siger vi til dem, at de skal sørge for at støjdæmpe mest muligt. De har lige været på Oschersleben, hvor der er store problemer, så de mener, at de har støjdæmpet meget. Når de kommer her, kan de overhovedet ikke køre her. De regler, der er stramme i Tyskland, kan de lægge 100 % til her. Det er noget af det, der gør det svært at få flere professionelle indenfor motorsporten herhjemme. Tom Pedersen havde som så mange andre en drøm om at blive professionel racerkører, men han elsker sin nye tilværelse og

bruger stort set alle vågne timer på racerbanen ved den dansk-tyske grænse. De fleste aktiviteter har relation til motorsporten. Løbsweekender, events og testdage, der dog kan være en udfordring. Atter på grund af miljøkravene. - Har deltagerne gjort alt for at lyddæmpe bilen, prøver vi at lade dem køre og sender dem ikke hjem, forklarer han. - Men kommer der en gruppe N-bil, der støjer lige så meget som en DTC-bil, så vil vi ikke finde os i det. Det er en udfordring, for motorsportsfolk gider ikke sætte ekstraudstyr på deres biler, når de skal teste. At blive professionel, som Tom Pedersen er blevet det, hvor der skulle rejses kapital til at overtage en racerbane, har også haft nogle konsekvenser. Bekymringer om, hvorvidt man kan betale alle pengene tilbage til banken. Har han haft problemer med at sove om natten? - Ja, det har jeg, indrømmer han. - Men det kan også være over miljøkravene. Man ved aldrig, om de pludselig bliver skærpet. Hvis vi pludselig får at vide, at vi kun må støje 50 dB i timen, jamen, så ryger en kæmpe del af omsætningen.

Men ifølge baneejeren ligger miljøreglerne ikke blot som et åg over de eksisterende anlæg. De umuliggør også den fremtidige udvikling af sporten. - Danmark får heller aldrig nogen stor europæisk bane, for det får vi aldrig lov til. Vi får måske lov til bygge den, men det vil heller aldrig kunne løbe rundt. Vi må ikke støje, og så kan du ikke få forrentet den store bane, siger han. - Thorkild Thyrring har snakket om en Formel 1-bane ved København, men det vil aldrig gå, for en Formel 1-racer bliver aldrig nogensinde testet her. Hvem skal betale alt det, det koster at bygge en Formel 1-bane? Det kan du ikke få forrentet på grund af vores miljøkrav.

juni 2011 Autosport

23


I Le Mans serien og i 24 timers løbet kører Allan i Ferrari for Farnbacher-teamet.

Allan Simonsen har 26 løbsweekender på sin løbskalender i 2011.

Livet som

professionel

racerkører

Der er få danske kørere, der kan betegnes som ægte professionelle. Ikke som marketingkørere, der sikrer sædet i racerbilen med sponsorkroner, men som en idrætsudøver, der bliver betalt for at trykke på speederen og dreje på rattet. En af dem er Allan Simonsen. - Siden 2003 har jeg levet af min sport, fortæller han. - Det skete, da jeg flyttede til Australien, hvor jeg fik min første professionelle kontrakt. 24

Autosport juni 2011

Nogle kalder Allan Simonsen for Kurt Thiim 2.0. Fordi han kører race her, der og alle vegne. Det britiske GT-mesterskab, den europæiske Le Mans-serie, GT-løb, 24-timers løbene på Le Mans og Nürburgring. Det er nogle af de løb, det bliver til. Foruden langdistanceløb og klassikerne Sandown 500 og Bathurst 1000 i Australien. - Jeg er jo professionel, slår den oprindelige fynbo fast. - Grunden til, at jeg kører så meget, er, at jeg får nogle opgaver og forsøger mig i

mange grene, og det giver mange forskellige muligheder. Jeg har meget tidligt fået bygget mit netværk op, som jeg kan bruge til at få en masse opgaver. - Når året starter, er der mange løb, jeg må sige nej til. Jeg har kørt for mange teams i mange år, og mit største mareridt er løbssammenfald. Hvem har førsteprioritet og hvem skal man køre for? Og Allan Simonsen kører meget. Alene hans 2011-kalender tæller 26 løbsweekender. Selv om det ville være de fleste


DASU-medlemmers drøm at få stillet en undgå test, forklarer den tidligere Formel racerbil til rådighed i halvdelen af årets Ford-Danmarksmester. weekender, så har han et krav mere: Der - En løbsweekend i britisk GT går over tre skal foreligge en kontrakt med et honorar. dage og et Le Mans Serie-løb over fire dage. - Ellers kører jeg ikke, slår Allan Simon- Man tager afsted onsdag eller torsdag, og sen fast. når du er hjemme mandag, skal du skrive - Så vil jeg hellere have en friweekend. rapporter til dine teams og engineers. Det Som racerkører kan du ikke fortsætte, til går der en dag med. Så skal der tales med du bliver 50. Du har nogle gode år op til pressen og min egen pressemand, så folk 40, og hvis du er god som Tom, kan du kan følge med i, hvad jeg gør. Specielt nye trække det længere. Der skal arbejdes no- arbejdsgivere. Der går også tid med at søge get ind. Det er det, jeg gør nu. nye opgaver. Det er race-relateret det hele. - Selvfølgelig brænder jeg for sporten, Dagligdagslivet er dog ikke helt som og der er måske løb, jeg ville køre, hvis mange andre 32-årige danskere. jeg ikke fik penge for det. Men hvis teamet - Jeg har en kæreste, men vi har ikke ikke har råd til at belønne køreren, hvorfor nogen børn. Det er der ikke lige tid til, har de så råd til at belønne mekanikeren? siger Allan Simonsen, der ikke er blevet En mentor sagde engang til mig, at det træt af sin metier. mindste de skal give mig er samme løn - Det er jeg bestemt ikke. For så skulle som mekanikeren. Det er den tankegang, jeg ikke tage så mange opgaver ind. Hvis man skal ind i. jeg kan køre hver weekend, så gør jeg det. Det liv som racerkører, Allan Simonsen Og det kan jeg også næsten. lever, minder på mange områder om dagligdagen for mange andre danskere. Der er opgave at løse på de fleste af ugens dage. De er blot lidt anderledes. Op til løbsweekenderne skal du gøre dig klar. Jeg træner meget fysisk. Jeg kører stort set hver weekend Her er Allans australske Holden-racer. og forsøger at

”Gør det ordentligt” På internationalt plan er det hverken DASU eller Tom Kristensen, der fylder mest. I hvert fald ikke indenfor den professionelle del af motorsporten. Det gør nogle af de producenter, som leverer udstyr. En af dem er HP Electronik i Herning. - Vi har produceret mere end 300 eksempla-

rer af vores powerbox, fortæller indehaver og tidligere DTC-kører Hans Hartmann. - Den sad i de tre biler, som kom først i mål sidste år på Le Mans. Den er monteret i racerudgaven af den nye Ferrari 458, og så sidder den bl.a. også som private labelkomponent i Pagani Zonda.

Hans Hartmanns Powerbox sidder blandt andet i racerudgaven af Ferrari 458.

Powerboxen kan sammen med et professionelt ledningsnet erstatte et traditionelt ledningsnet og alle sikringer og samtidigt overtage styringen af al elektronik i en racerbil. Eksempelvis sørgede powerboxen for at slukke for benzinpumperne, da James Thompson blev sendt ud af kurs og ind i et rydningskøretøj på Ring Djursland sidste sommer. - Gør det ordentligt, lyder Hans Hartmanns opskrift på succes som professionel i motorsporten. - Det gælder om at levere et godt produkt, og det er jo det essentielle i at drive enhver forretning. Men tro for alt i verden ikke, at du kan gøre det alene. Der er jo masser af eksempler på, at et dansk tekstilfirma har en agent, som tjener godt på salget, men som bliver fyret, fordi det er billigere at ansætte svigersønnen som salgschef. Man skal finde nogle, som har kontakterne. Du kan ikke selv rejse rundt til alle motorsportsafdelingerne. juni 2011 Autosport

25


Ernst har været

professionel

20 år

Ernst har det overordnede overblik Nogle har måske oplevet at være professionel indenfor dansk bilsport i en periode. Men det er sjældent, at man møder mennesker, der har været professionel lige så lang tid som Ernst Bisgaard. ”Jeg har nok arbejdet fuldtids med race i efterhånden 20 år,” siger den beskedne herre. Han har ingen brandsikker dragt på, men i stedet en mørkeblå overall. ”Jeg stod i lære på et autoværksted, hvor værkføreren førte mig ind i banerace, hvor

han købte en bil, som jeg kørte i. Det var ikke den store succes med at køre, så jeg fandt lynhurtigt ud af, at mit arbejde var at skrue i bilerne i stedet for, og så lade andre folk køre i dem.” Hans første arbejdsgiver var den nuværende rallypromotor Karl-Åge Jensen, og nu er Ernst Bisgaard ansat i Peugeot Sport Dealer Team DK. ”Som den eneste i teamet er jeg fuldtidsansat til at klare de opgaver, der må være,” forklarer han. ”Jeg er chief engineer og skal have det overordnede

blik og sikre, at alle biler er klar til at komme ud at køre igen, og hvis der er nogle problemer, så må vi have lavet de ting, der skal laves.” Ernst Bisgaard har ingen problemer i, at han både i hverdagene og weekenderne beskæftiger sig med motorsport. ”Det er jo kanon for mig. Bilen skal jo i gåseøjne blot være klar til løbsdagen, og hvornår jeg går og laver det, ja, det må jeg egentlig selv om. Jeg står helt for min egen tid,” siger han. ”Men det er klart, at der

godt kan være stress og uger, hvor dagene kan blive lange, som da vi skulle bygge den nye 207’er op. Der lå jeg nok på 70 timer om ugen.” ”Jeg har ikke fortrudt det. Det kan være lidt stressende, når der kommer tre biler ind, og der er et eller andet galt med dem alle tre. Der skal man tænke hurtigt, men der har man nogle medhjælpere til at tage over, når det praktiske skal udføres. Det er hårdt, men sjovt, og det holder motoren i gang.”

Når alle tre biler kommer ind samtidig, skal der uddelegeres.

26

Autosport juni 2011


Frederik Schandorff deltager i DASU/ DINO Talentcup

Motorsporten skabte grundlaget En af de virksomheder, der i flest år har arbejdet med motorsporten professionelt, er Dino. Finn Jørgensen solgte sin første kart for præcist 50 år siden, og for snart tre år siden solgte han sit livsværk til Nørgaard Teknik A/S, der flyttede produktionen fra Middelfart til Auning, hvor virksomheden nu har andre aktiviteter. Her er fritidsracerkøreren Anders Byriel en af de ti personer i den samlede medarbejderstab på 80 personer, som arbejder med gokarts. ”Det er sjældent, at vi selv sidder i en gokart, for det er styklister, produktionsplanlægning og indkøb, der præger vores hverdag sammen med kunder, der ringer,” siger Anders Byriel, der bl.a. har kørt Clio Cup og langdistanceløb. ”Men man er indenfor branchen, og pludselig kan man trække på mange af de kontakter, man har.” Anders Byriels hovedansvar er at styre produktionen, hvor der i gennemsnit ryger

to færdige gokarts ud af døren. Hver dag. Året rundt. Det gør Dino til Danmarks største professionelle virksomhed inden for gokarts. ”Vi producerer op mod 600 gokarts om året,” siger han. ”Godt 500 af dem er udlejningskarts, som trækker det store læs, men vi sælger også hen ved 100 gokarts om året til racerbrug. Racing er et specielt marked. Det er svært at ramme plet og gøre alle tilfredse, selv om man synes, at man er god på prisen, levering og reservedele, men i det sidste års tid har vi da solgt til Norge, Sverige, Finland og Australien.” Stort set alt på en kart fra Dino er svejset eller skruet sammen på fabrikken i Auning. ”Vi producerer selv rammerne og mange af delene, men enkelte dele køber vi fra andre,” siger Anders Byriel. ”500-600 gokarts er en pæn produktion, men det er ikke noget i forhold til Sodi, som måske producerer 2.000 stk. om året.”

Pionerer blandt de professionelle

Gennem tresserne og halvfjerdserne var der flere professionelle fotografer og journalister, som dækkede motorsporten. Men det var kun ved siden af andre opgaver som biltester og deslige. Men i firserne trådte Peter Nygaard ind på scenen og skabte Grand Prix Photo, der i dag er et dansk fotoagentur, som dækker alle Formel 1-løbene.

Lindebjerg Racing anses for at være en af de ældste danske virksomheder med race som fokus. Den blev stiftet i 1967 af den gamle Formel 3-kører Jørgen Ellekær, der kaldte den for sit Racing Center. Senere var det Arne Riis, der stod bag disken i Frederiksberg-butikken, som blev til Lindebjerg Car Parts og nu Lindebjerg Racing. juni 2011 Autosport

27


karting

a j l i L f a t u b Flot de Af Niels Kiilerich

Henrik Lilja, der jo ellers har haft godt fat i KZ2-klassen, har i år søsat endnu et projekt i samarbejde med legendariske Povl V. Pedersen (PVP), der har været producent og kører i Superkart klassen(250 ccm klassen) med stor succes. Debuten fandt sted i Frankrig på Magny Cours banen. Henrik satte 4. hurtigste tid ud af de

godt 40 kørere. Efter tidtagningen køres to finaler, Race 1 og 2 hver på 50 kilometer. Det gik bedst i Race 1, hvor Henrik beholdt 4. pladsen, mens han i Race 2 røg ned på 6. pladsen, men stadig absolut godkendt. Hans læremester, PVP himself, var også med, og selv om han er kommet lidt op i årene,

Ikke de samme

højder

Tekst og foto: Niels Kiilerich

JFM blev skudt i gang i Grindsted sammen med Baltic Cup, men der mangler stadig meget, inden mesterskabet når de samme højder som før i tiden, hvor der var fuldt hus i de fleste klasser. Godt 60 kørere fordelt på fem klasser er for lidt til første afdeling. I Cadett Mini stod der Christian Lundgaard på det hele, men Frederik Vesti og Mads Hansen

Bøllingtoft og Mark Sørensen. Der blev dog vendt lidt rundt på tingene i heatene, men sejre til Michael Christiansen, Mads Hoe og Casper R. Andersen. Det endte dog med at Michael stod øverst på skamlen med Mads og Nicolai på de næste pladser. KF3 National var rimelig jævnbyrdig. Daniel Kaspersen satte tiden foran Ole Petersen og Kasper Nissen.

Michael Kristensen vandt suverænt KF2 national.

gjorde hvad de kunne på de næste pladser. I Cadett Junior var der mere kamp om tingene. Nicolai Kjærgård var hur tigst foran Peter 28

Autosport juni 2011

Daniel lod ingen være i tvivl og tog sejren med tre heatsejre. Ole lige så sikker på 2. pladsen, mens der var kamp om den sidste podieplads mellem Nicolaj

deltager han stadig, om ikke andet så for selv at teste grejet. Han var 26 på tiden, men

kørte en 18. og 20. plads hjem i heatene, så den dobbelte verdensmester kan endnu.

Larsen, Kasper og Mathias Sjøberg, men det faldt ud til Nicolajs fordel. I KF2 var Michael Kristensen for suveræn til, at der rigtig blev spænding i klassen. Martin Bertelsen og Henrik Hansen indtog de sidste pladser på podiet. KZ2 havde igen det største felt. Her var Toke Christensen hur tigst lige foran Michael

Engstrøm og Anders Elkjær, der igen var på banen efter en kort pause. Det blev nogle rimelige heat, og selv om Michael tog tre heatsejre hjem, var han ikke altid forrest. Anders fightede sig til andenpladsen foran Toke og Lasse Poulsen. Alle resultater på www. mylaps.com.

WSK Master 3 Af Niels Kiilerich

Tredje ombæring af WSK Master serien fandt sted i Valvibrata med en flok danske kørere, der var knapt så toneangivende som Henrik Lilja fik en flot EM-debut i Superkarten. sædvanligt. Christian Lundgaard og Patrik Mathiesen prøvede lykken i 60 mini klassen. Efter tidtagningen lå de nede i den tunge afdeling som 42 og 60. Det lykkedes heller ikke for nogen af dem at slippe gennem nåleøjet til finalen. I KF 3 skulle man helt ned på 12. pladsen for at finde den første dansker, Slavko Ivanovic, der i øvrigt lige havde skiftet team. Lasse Sørensen 15, Nicklas Nielsen 22 og Nicolai Sylvest 26. Lasse vandt et enkelt indledende heat og rykkede op som 10’er lige foran Sylvest og Nicklas, mens Slavko var røget ned som 21. I pre-finalen rykkede Sylvest op på en 4. plads lige foran Lasse, Nicklas 15 og Slavko udgik. Finalen gik ikke rigtigt godt for de danske kørere undtagen Slavko, der avancerede til 9. pladsen. Lasse sluttede 13, Sylvest 23 og Nicklas udgik. I KF 2 var Christian Sørensen kun 1/10 sekund efter hurtigste tid som 2’er. Nicolas Beer 5, Nicolaj Møller Madsen 16, Kevin Rossel 18 og Jonas Hansen 21. Alle danskere nåede finalen. Jonas måtte dog lige igennem opsamlingsheat. Bedst var Beer på 3. pladsen, Christian 5, Rossel 18 og Møller Madsen 21. Rossel kom bedst igennem pre-finalen på 9. pladsen. Beer 11 lige foran Christian, der køre heatets hurtigste omgang. Møller Madsen 16 og Jonas udgik. Møller Madsen var tættest på en podie plads, da han sluttede finalen på 4. pladsen. Christian sluttede 8, Jonas kom med igen som 14, Beer og Rossel udgik begge to.


karting

Kamp om billetterne til World Final Tekst og foto: Niels Kiilerich

Grindsted stod igen som arrangør af Baltic Cup for Rok-klasserne, og det var desværre ikke med det helt store deltagerantal. Det kan undre én lidt, da vinderne i de forskellige klasser fik en billet til Rok finalen i Lonato i Italien senere på året. Rok Junior kørerne diskede op med godt race. Daniel Lundgaard satte tiden foran Casper Pilgaard og Filip Gammeltoft. Daniel vandt sikkert begge sine indledende heat, men Casper var uheldig i ét af sine heat, og Filip rykkede op som 2’er. Magnus R. Kjær havde også budt ind, men udgik i ét heat og var nede som 5’er. Daniel vandt også pre-finalen, men Casper hang på, og Magnus var rykket op som treer.

En glad Magnus Kjær sikrede sig sejren i Rok Junior.

I finalen trak Magnus det længste strå og blev fulgt til dørs af Casper, mens Daniel tabte lidt power og røg ned som 3’er. Rok Senior havde fået besøg af flere Rotax-kørere. Kasper H. Jensen satte tiden foran Alexander Müller og Benjamin Karlog. Kasper var stadig øverst efter

de indledende heat, mens heatsejrene gik til Benjamin og Niklas D. Knudsen. Kasper forsvarede føringen i prefinalen med Benjamin lige efter og Alexander 3’er. Det blev også slut stillingen i finalen, hvor Benjamin kørte hurtigste omgang.

Den kombinerede Super Rok og Heavy kunne mønstre flest kørere. Andreas F. Larsen, Victor Radsted og Mathias Storbank var de hurtigste efter tidtagningen. Både Andreas og Victor tog heatsejre i de indledende, men var også uheldig, så det var Allan S. Jensen, der var topscorer foran Andreas og Mathias. Andreas tog sig igen af pre-finalen foran Victor og Allan, men nu var Casper Brynnum begyndt at røre på sig som 4’er. Andreas lod ingen i tvivl om at han ville til Lonato og kørte en sikker sejr hjem. Casper sneg sig ind som 2’er foran Allan og Victor. Og så var billetterne delt ud til en stor oplevelse i World Final. Se resultaterne på www.mylaps. com.

Stabilt deltagerantal Danskerne på toppen Tekst og foto: Niels Kiilerich

Anden runde af Rotax Max Challenge blev kørt i Vojens, stadig med flotte felter. De første efter tidtagningen i Rotax Junior var Rasmus Martinussen, Tobias Holm, Emil Andersen og Jan Jønck. Rasmus var stadig i front efter det indledende heat, mens Emil var rykket op som 2’er foran Fredrik Schandorff og Jonas Lynge.

Nicolaj Nielsen vandt de indledende heat og pre-finalen i Rotax Senior.

Emil, der vandt første afdeling, tog sig af pre-finalen med Frederik, Rasmus og Jan efter, og i finalen gentog det sig, mens Mathias Smith sneg sig ind på 4. pladsen foran Jonas. RS Competition og de lokale Vojens-folk var stærke ved tidtagningen i Rotax Senior. Jannie Johansen satte tiden foran Nicolai Nielsen, Michael Markussen og Christian Rahbek. Forsvarende mester Kasper H. Jensen var nede som 5’er.

De indledende heat havde Nicolai som vinder af tre, Kasper, Jannie og Michael hver ét, hvilket sendte Nicolai på pole til pre-finalen, men inden man var klar til den, skulle der lige køres et opsamlingsheat, der var 46 deltagere i klassen. Opsamlingsheatet blev i øvrigt vundet af Sofie Keller Møller. Nicolai tog også pre-finalen foran en anden Nicolai, nemlig Kristensen, Kasper H og Jannie. I finalen viste Kasper H, hvor skabet skulle stå og sejrede. Han blev dog fulgt til dørs af Nicolai K. og Nicolai N, med Michael, Jannie og Christian på de efterfølgende pladser. I DD2 var det de tre MKK-kørere, der satte tempoet med Dennis Ladefoged, Andreas H. Jensen og Jan Andreasen i nævnte rækkefølge. Dennis vandt det indledende heat, men Jan Christensen og Andreas hang på. I finalen kom Andreas og tog over til den endelige sejr. Dennis sikrede sig 2. pladsen, mens Mike Hansen kørte heatets hurtigste omgang og sikrede sig den sidste podieplads foran Jan og Jeppe Nielsen. Rotax Mini kørte også løb, og det blev igen en fight mellem Jonas Nielsen og Hjalte Hellenberg. Det blev dog Jonas, der løb med den endelige sejr foran Hjalte og Mathilde Langenberg. Alle resultater kan ses på www. mylaps.com.

Af Niels Kiilerich

EM kvalifikationen fandt i år sted i England på PF International. Igen var vores dygtige kørere toneangivende, og den største del slap videre til finalen, der køres i Spanien senere på sommeren. I KF2 var der ud af de 55 kørere 12 danskere. De bedste efter tidtagningen var Kevin Rossel(3), Nicolaj Møller Madsen(5), Lars Sørensen(8), Andreas S. Hansen(12), Max Klinkby-Silver(15), Jacob Nørtoft (20) og Alexander Lauritzen (21). Resten længere nede. Alle kørere var ude i fire kvalifikationsheat, og her var Lars bedst på en flot 2. plads. Rossel, Max og Andreas kom som perler på en snor som 5-6-7, Nørtoft 14, Michelle Gatting, Kasper Larsen og Møller Madsen 18-19-20 og sidste mand i A-finalen var Christian Sørensen som 32. B-finalisterne havde dog også chancen for at kvalificere sig til videre deltagelse. I A-finalen udgik både Nørtoft, Kasper og Møller Madsen. Det gav to flotte podiepladser til danskerne. Max scorede en flot 2’er lige foran Rossel. Andreas var stadig med på en flot 5. plads. Christian kom godt igen som 8’er lige foran Michelle, mens Lars faldt lidt tilbage som 14’er. B-finalen gik også godt for danskerne, hvor Nicolas Beer og Jonas Hansen sluttede som 2 og 3 og gik videre, mens Alexander desværre lige nøjagtig ikke nåede med. I KF3 har vi ikke så mange med, til gengæld hører de til de skrappeste. Bedst var Lasse Sørensen som 4’er. Nicolai Sylvest igen flot med som 9, Nicklas Nielsen 21, Slavko Ivanovic 28 og Nicklas Ingemann 46 ud af de 73 deltagere. De danske kørere havde minimum haft ét dårligt heat i de indledende heat, så Lasse var røget ned som 9 lige foran Sylvest, Slavko 13, Nicklas Nielsen 15 og Ingemann 27, så alle kunne tage det ”roligt” i finalen - pladsen til EM finalen var sikret. Det blev til podieplads i finalen til Lasse som en flot 2’er, Sylvest 6, Slavko 9, Nielsen 12 og Ingemann 21. Selvom Sylvest ”kun” blev 6’er, kunne han dog glæde sig over at have kørt finalens hurtigste tid. Det bliver utrolig spændende at følge vore dygtige kørere til finalen i Spanien.

juni 2011 Autosport

29


karting

Podieplads til Af Niels Kiilerich

Sylvest

Anden ombæring af WSK havde igen de danske kørere med i front. I KF 3 havde vi igen fire kørere med: Nicolai Sylvest, Lasse Sørensen, Slavko Ivanovic og Nicklas Nielsen. Bedst efter tidtagningen var Sylvest som 10’er, Lasse(12), Slavko(20) og Nicklas uheldig som 82. De indledende heat ændrede dog lidt på det. Lasse havde gjort det godt og oppe som 5’er, Sylvest 7, og Nicklas gjort det rigtigt godt og blev sidste mand i finalen som 34. Slavko var rigtig uheldig og røg ned som 79. I pre-finalen avancerede Lasse til 4. pladsen, Nicklas fortsatte fremad og blev nu 14, mens Sylvest udgik.

Finalen gik helt forr ygende. Nicolai Sylvest kørte ikke alene den hurtigste tid, men besatte også 3. pladsen i finalen, rigtig flot. Nicklas besatte 5. pladsen, mens Lasse sluttede på 7. pladsen. I KF 2 var Nicolaj Møller Madsen bedst efter tidtagningen som 4’er lige foran Max Klinkby-Silver. Christian Sørensen (8), Kasper Larsen flot 9, Kevin Rossel 12, Michelle Gatting 13, Nicklas Beer 22, Jacob Nørtoft 23, Lars Sørensen 44 og Alexander Lauritzen 57. De indledende heat gik desværre ud over Kasper og Alexander, der ikke kom videre. Møller Madsen kom bedst igennem pre-finalen som 3’er

Nicolai Sylvest endte på podiet i Portimao (Foto: privat).

lige foran Max , Rossel 7, Lars, Beer og Nørtoft 11, 12, 13, Michelle 15 og Christian 21. Det blev dog til podiepladser i finalen. Rossel kom flot igennem

til en 2. plads, men også Lars gjorde det godt som 3’er. Michelle 12, Nørtoft 17, Christian 23, mens både Max og Møller Madsen udgik.

Karvil Cup 2011 Af Pål G. Knutzen

Årets første større løb i Søndersø foregik i weekenden den 14-15. maj – KARVIL CUP 2011 og der blev kørt godt race. Løbet er en tilbagevendende begivenhed, nu på andet år – så der var store for ventninger til deltagelsen. Disse blev til dels indfriet med en deltagelse på næsten samme niveau som sidste år. Optakten til weekenden var med fint vejr, men efterhånden som weekenden kom tættere på, viste vejrguden sig som ofte før at ville give både kørere og mekanikere udfordringer. Stævnet blev derfor en god blanding af tør vejr, støvregn og dansk bygevejr, hvilket gav spænding på mange felter, både i opsætning samt i præstation på banen. Utraditionel lørdag ”Talent Fight” var tænkt lidt utraditionelt, og der for startede alle deltagerne med at trække et nummer. Dette nummer gav startopstillingen til de tre første kvalifikationsheat efter et fastlagt program. Alle deltagere kom derefter til at starte henholdsvis forrest, midt i, og sidst i feltet. De optjente point i hvert heat lægges sammen og gav startopstillingen til prefinalen. Der overføres ikke point fra kvalifikationsheat til prefinalen. Resultatet af prefinalen gav startopstilling i finalen – og kun finalen var tællende til dagens resultat. Denne afvikling blev modtaget godt, og der blev udvist fine kører

30

Autosport juni 2011

præstationer, samtidig med at der var en større bredde på de enkelte heat og konkurrencen foregik i større grad i hele heatets længde. ”Fighter” Pokalen gik til Linus Pedersen nr. 61, som viste en flot kørerpræstation og holdt hovedet koldt i de tætte opgør. ”Mr. Uheldig” Pokalen gik til Mads E. Hansen nr. 46, som lå flot til en finaleplacering, men endte i stedet med en afkørsel og udgik. Søndag med Super Pole Søndag blev afviklet som et ”Super Pole” med efterfølgende kvalifikationsheat. Den indledende tidtagning gav startpositionen i Super Pole samt de to efterfølgende kvalifikationsheat. Egentligt skulle det være de ti bedst placerede, der skulle kæmpe om Super Pole placeringen, men en hurtig afstemning blandt kørerne medførte, at alle kørte med i kampen om Super Pole. Dette kunne meget vel have vist sig at give ændringer i forhold til for ventningerne, da vejret igen ville spille med og give både kørere og mekanikere lidt udfordringer. Efter masser af godt race kunne teams og kørere pakke sammen og drage trætte hjem efter en intens weekend. Karvil Cup siger tak for i år, og vi glæder os til at sige velkommen til gamle og nye kørere i 2012. Se resultater på www.mylaps.com.


rallycross

Den tidligere DM-vinder Søren Lyck (549) og teamkammeraten Karsten Olsen (507) laver en sandwich, hvor en anden tidligere Danmarksmester, Kaj Jakobsen (299) må give sig.

Nye ansigter på podierne Tekst: Aage Sørensen Foto: Jørgen Ring-Andersen

MNJ lagde ud med første DMafdeling i rallycross. Nysumbanen var klar, og solen stod højt på himlen, da lørdagens træning gik i gang på en flot og hurtig bane, hvor alt som sædvanligt var klar. I Super 1600 br ugte Ulrik Linnemann løbet som en slags træning inden EM-løbet i Portugal, og han kør te hur tigste tid og vandt finalen. I gruppe N tog Kasper Zylauv sig af sejren. På andenpladsen kom sidste års sølvvinder Karsten Olsen og på tredjepladsen Søren L yck, der er gået fra Super 1600 til gruppe N. I Super 2000 glemte Kaj Jacobsen at køre alternativ i sit første heat, og så er der langt til finalen. Fru Janne kom i B-finalen, som hun vandt, og herefter blev hun sekser i A-finalen. Vinder af klassen blev sidste års mester Rasmus Nielsen. I Super National så vi et nyt ansigt i rallycross, nemlig Jens Steffensen, der har kørt folke-

race i flere år. I sin nybyggede Audi nappede han tredjepladsen. På andenpladsen kom Peter T. Jensen, og Troels Daarbak vandt. Robert ”Raket” Jensen plejer at kæmpe med i klassen, men han har i år valgt at hjælpe sin søn og kone med deres crosskart-projekt. Stor e Bededag var det så tid til anden afdeling på Løvelbanen. 84 kørere havde fundet vej til en solbeskinnet bane, 29 af dem i crosskart. I gr uppe N var der 14 til star t, og de to  herrer  Zylauv var med helt fremme, selv om de er ret nye i rallycross. Så er det godt at køre sig i A-finalen, hvor Kasper tog førstepladsen. Sidste års vinder Jonas Skaaning blev toer. I Super 1600 var der som sædvanligt hård kamp mellem de 12 kørere, der var til star t, og det blev da også spændende indledende tider. Michael Ro-

lighed havde fået bilen, men kom for sent til start i sit andet heat, men formåede at lave kanontider i to heat, så han gik i A-finalen. Jacob Schnoor punk-

tre. Vinder blev Michael Rolighed, som var heldig at slippe ud af et værre morads inden første sving, hvor fire biler blev holdende.

Peder T. Jensen og Troels Daarbak kæmper sig igennem den hullede Løvelbane.

terede i sit første og trillede i mål, og i andet heat virkede transponderen ikke. Både Søren Mor tensen og Kim Dall kør te sig videre fra en B- til en A-finale og kom på skamlen som henholdsvis nummer to og

Jakob Teil havde stor succes med sin nye baghjulstrukne Ford Fiesta og var hele weekenden en trussel mod den regerende Danmarksmester Rasmus Nielsen i Honda.

I Super 2000 kom Ronnie Karlson med en frisk motor, idet den anden stod af i Nysum. Ole Lau var også til start til trods for at han går og venter på en operation, men hans gearkasse gik stykker efter første indledende. Der blev ikke kør t finaler i den klasse på gr und af overskredet tid, så det var placeringerne fra de indledende heat, der blev tællende. Ronnie Karlson blev nummer tre, Thomas Mark nummer to og Rasmus Nielsen etter. I Super National var der ingen finale, da løbet havde overskredet sin tidstilladelse. Troels Daarbak blev treer, Peter T. Jensen toer og Mor ten Schnack vandt. Sidstnævnte fik så lidt oprejsning efter løbet på Nysum, hvor han skrottede to gearkasser. juni 2011 Autosport

31


folkerace

Der er ikke meget plads i første sving på Korskrobanen, når fløjkøreren insisterer på at komme først igennem.

Spændende DM-sæson tegner sig i folkerace Tekst og foto: Åge Keseler Kirketerp

Korskrobanen er Danmarks ældste offroad-anlæg for firehjulet motorsport, som blev grundlagt tilbage i 1946. Sydvestjyderne (Esbjerg Motor Sport Auto (EMSA)) venter stadig væk på, hvor vidt Motorspor tscenter Danmark bliver etableret, hvilket vil bevirke en flytning af folkerace-banen. Det burde dog være muligt at etablere et joker-/alternativt spor i forlængelse af startlangsiden, hvilket ville tage toppen af kørernes konkurrence-frustrationer. Alt for meget skal således afgøres på de første 200 meter og i det første sving, hvilket resulterer i kraftige race incidents - uden mulighed for at udpege hverken skurke og uskyldige. EMSA oplevede en pæn fremgang i deltager-antallet til 2011-udgaven af DM i folkerace, hvor løbsledelsen havde gjort en god indsats for organisering

af pit-området. Selve baneunderlaget var også perfekt og gav en masser seværdig race, som også blev krydret med kolbøtter. Tredje afdeling af DM i folkerace blev kørt på Nisseringen, som blev grundlagt i 1968-69. Forude venter en spændende udvidelse/forlængelse af rundbanen, men foreløbig er gravearbejdet stillet i bero midtvejs. Lidt uventet blev flere af placerings-figtherne afgjort under passage af jokersporet, som på Nisseringen er lidt hurtigere end den ”normale” banestrækning. Dommerne var forholdsvis aktive med at udgive straffe/ sanktioner på Nisseringen. Problemet var imidler tid, at deltagerne ikke blev informeret om afgørelserne, og at hovedparten af disse ikke fremgik af resultatlisten. DM-fighten tegner til at blive uhyre jævnbyrdig i både klasse 1

Give-chaufføren Morten Juhl Jørgensen vandt foran klub-/teamkammeraten Torben Lau Jensen på Korskroen. Begge kører FIAT X 1/9.

32

Autosport juni 2011

Charlotte B. Nielsen får mere fuel under smugtræningen på Korskroen til Ladies Cup-serien.

og klasse 2, idet A-finaleplaceringerne er blevet spredt varieret hen over rigtig mange kørere. Herudover har nogle DM-frontchauffører - mere eller mindre frivilligt - allerede gjort brug af, at de kan smide et af de to dårligste resultater væk. En ny medaljekandidat i klasse 2 er Morten Juhl Jørgensen fra Give i Fiat X-niendedel, som ikke stillede til start i DM-premi-

eren, men blev henholdsvis etter og toer i Esbjerg og Næstved. En spøjs situation kan desuden opstå ved, at to kørere kan gå hen og vinde et tandemmesterskab. Her ligger Torben Nørgaard fra MNJ lunest i svinget som foreløbig etter og toer i klasse1 & 2. Ærkerivalen René Jensen/Hedehus skal derimod fighte sig frem på en skarp DMslutspurt - specielt i klasse 2.

MNJ’eren Johnny Nielsen gik friskt til sagerne, selv om han kørte i en lånt racer.


crosskart

Stor tilslutning til sæsonstart i crosskart Tekst: Dennis Munch Foto: Emil Jacobsen

Nysumbanen var vært for første afdeling af DM for crosskart. I sæsonen 2011 er en del ændringer ført igennem på crosskart-sportens sportslige reglement, nemlig opdeling af klassen 250 ccm totakt og 500 ccm firetakt. Derudover kom Mini og 85 ccm på løbskalenderen med en mesterskabsserie samt en åbning af 650 ccm klassen også med mesterskabsserie. I Mini stod kampen mellem den rutinerede Magnus Jensen, Morten Bertelsen, Lasse Storgaard og Lucas Bjerg. Magnus Jensen var bedst kørende i de indledende runder med to sejre og var dermed i pole til finalen. Finaleheatet var tæt og havde flere overhalinger. Magnus Jensen førte, men måtte se sig slået af Lucas Bjerg, som gik forbi på sidste omgang og vandt dagens løb foran Magnus Jensen, Morten Bertelsen og Lasse Storgaard. I 85 ccm er Tobias Daarbak rykket op fra Mini og kører sin

En stabil Anders R. Sørensen vandt i 250 ccm.

første sæson i 85 ccm. Han har fået selskab af Danmarks første pige i crosskart-ungdom. Louise Nielsen fra Give kørte sit debutløb på Nysumbanen. Tobias var dog en lidt for stor mundfuld for Louise, men hun blev mere og mere dus med sin grønne racer og blev bedre og bedre for hvert heat, hun kørte. I 125 ccm er konkurrence blevet hårdere i 2011. De indledende

runders mest vindende kører var Emil ”Bandit” Kristensen, som i år har udskiftet sin EAS kart med ICR3 kart. En af overraskelserne i feltet var debutanten Søren Jelsbak, som var med helt i front. Vinderen af dagens løb i 125 ccm blev Søren Ricken foran Emil ”Bandit” Kristensen og Casper B. Larsen. 250 ccm klassen var dagens største crosskartfelt. Her var den

mest vindende i de indledende runder Dennis Munch, men han fik skarp konkurrence af teamkammeraten Anders R. Sørensen. Anders R. Sørensen vandt dagens løb i 250 ccm foran dagens dark horse, debutanten Kenneth Sørensen, og Lars P. Nielsen. 500 ccm klassen og 650 kørte fælles indledende og finaler. Kim Klitlund var bedste 500 ccm kører i de indledende heat. Kim Klitlund lignede da også en vinder, men Jesper Bendix snuppede sejren i sidste del af finalen og vandt dagens løb foran Kim Klitlund og Chris Kristensen. Rutinerede Keld Munkedal var godt kørende i 650 ccm, og kun Preben Sørensen formåede at stjæle point fra Munkedal i de indledende runder. 650 ccm finalen blev vundet af Keld Munkedal med Preben Sørensen som toer og Bo Søndergaard som nummer tre. 650 ccm serien føres af Keld Munkedal foran Preben Sørensen og Bo Søndergaard. Se mere på www.crosskart.dk.

Billigere bilforsikring til DASUs medlemmer GF Forsikring bygger på en god ide. Formålet med GF er nemlig ikke at tjene penge til en snæver aktionærkreds. Det fornemmeste mål er derimod at tilbyde kunderne billige forsikringer med gode dækninger. Det gælder ikke mindst på bilforsikringen hvor vi har overskudsdeling. Vi støtter unionens ungdomsarbejde og trafiksikkerheden.

GF-DASU · w w w.gf-dasu.d k · T lf. 70 20 05 47 juni 2011 Autosport

33


MRC

World Race i Sverige Det store løb World Race 2011 blev afviklet på Furulund-banen i Sverige. Der blev kørt 1:8 nitro buggy, hvor der var 66 deltager (12 danskere), 1:8 nitro tr uggy med 16 deltager (tre danskere) og for første gang blev der afholdt 1:8 el buggy med 15 deltager (tre danskere). Rygterne gik på, at der var tilmeldt mange store navne til løbet, og der var store for ventninger blandt deltagerne. Om fredagen blev der kør t fire træningsheat. Vejret var godt med en smule sol og stille vind. Så det kunne ikke være meget bedre, da det de sidste tre år har regnet om fredagen, så man ikke kunne køre træningsheat. Allerede under træningen blev der kørt stærkt på banen, så folk havde travlt med at få fintpudset setup’et på bilen. Om lørdagen var det blevet tid til at køre de i alt fire kvalifikationsheat, hvor de tre bedste var tællende.

Vejret startede fint, men ved tredje runde begyndte det at regne. Når det er tør vejr, så er Fur ulund-banen en bane med meget greb. Men lige så snar t der kommer fugt, bliver blandt andet deres tæpper rigtig glatte. Så folk fik travlt med at skifte til meget blødere dæk, så de igen kunne stå fast. Desværre kom der ikke totalresultatlister op efter hver runde, så først efter alle kval-heatene var færdige var det muligt at se den samlede stilling. Bedste dansker var Silas Høgholt på fjerdepladsen med sin Losi 8ight i 1:8 nitro buggy. I 1:8 nitro Truggy var Henning Warner bedste dansker med sin Losi 8ight-t. Om søndagen skulle finalerne køres. Vejret var ikke det bedste om morgenen, men efter middag begyndte solen at skinne. Det var nu sidste chance for at køre sig op i hovedfinalen. Desværre var flere af dansker-

d sin Kim Petersen blev me danste bed ht 8ig i Los nye . syv r me sker som num

Pokaloverrækkelse i 1:8 nitro Buggy.

ne uheldige og måtte udgå af deres del-finaler. Det skulle vise sig at blive en af de mest spændende finaler i 1:8 nitro buggy i år, hvor blandt andet Christof fer S. lå i front, men måtte udgå. Kim P. var helt oppe på tredjepladsen, men

Støv og jord…

Claus Westrup tog den samlede sejr ved DM2 med et forspring på to omgange.

34

Autosport juni 2011

måtte i pit et par gange pga. defekt tr ykslange. De sidste mange år har det været Mikael P. der har vundet alle løb på banen, men i år var Marcus S. fast besluttet på at vinde, hvilket han gjorde med en omgang ned til nummer to.

Tekst og foto: Johnny Pedersen

Viborg RC Racing var i weekenden den 14./15. maj klar til at tage imod feltet af offroad large scale kørere. Der er to klasser, 4wd og 2wd. 4wd klasser er noget begrænset i deltagerantallet, og i Viborg var der kun tre deltagere. Den lokale Christian Williams kunne vinde finalen i 4wd med Claus Karlsson som toer og Mikael Vadsø som treer. Kampen er hård i 2wd klassen: 26 deltagere og en del kendte navne med masser af erfaring. Thomas Mortensen var hurtigst efter de indledende heat efterfulgt af Claus Westrup og Jack Jensen. Finalen på 30 minutter er en svær opgave for alle. Der er en kæmpe belastning på bilen i finalen, og det skulle også vise sig, at Thomas Mortensen måtte i pit, da han tabte et hjul, og ud af de ti kørere i finalen fuldførte kun syv de 30 minutter. Claus Westrup vandt anden afdeling af Large Scale off-road. Ole Haarder blev toer og Morten Engell treer.


MRC

Race mod regnen

Der var sol over Næstved over masser af spænding hele weekenden.

Tekst: Kim Petersen Foto: imageatwork.dk – S. Hempel

Årets første afdeling af DM i 1:8 nitro offroad Buggy skulle afholdes af Hillerød. I år er flere Truggy-kørere skiftet til Buggy, og flere har skiftet deres grej ud med andre mærker. Så det skulle blive spændene og se, hvad folk kunne få ud af deres nye biler. Der var 48 deltagere til start i DM1. Da vejrudsigten tydede på, at der kunne komme regn sidst på dagen, blev der kørt med 12 kørere i hver træning og kval.heat, da man ville være færdig før regnen kom. Og meget heldigt. For da vi var på vej hjem, væltede det ned med regn. Allerede fra morgenstunden var der en god stemning blandt deltagerne, som næsten ikke kunne vente på at komme ud og køre årets første DM-løb. Mange havde høje forventninger om at gøre det godt, så der var kamp om pladserne. Peter Harder satte et højt tempo højt og kunne derfor tage TQ foran den dobbelt DM-mester i klassen Silas Høgholt, som lå toer efter kval-runderne. I semi-finalerne overraskede Kim Petersen, som har skiftet mærke til Team Losi, sammen med Jan D. Hansen (tidligere DM-mester i 2008) som har skiftet sin bil ud med en Team Durango, hvor de begge kørte sig i finalen. I finalen stak Peter Harder, Claus Nielsen og Rune Gustavsen hurtigt af fra de andre. Desværre måtte Rune se sig slået, da bilen slukkede, og så lå kampen om førstepladsen mellem Peter og Claus. Claus var to sekunder hurtigere efter 45 minutters finale og kunne derfor tage førstepladsen.

Søren Hempels bil med den nye HEATIT motorvarmer.

Sæsonen fortsætter Tekst og foto: Johnny Pedersen

Årets On-road Large Scale sæson fortsætter. Denne gang var det Næstved Model Racing Club, som var vært i weekenden den 7./8. maj. Næstved-banen er nok en af kørernes favoritbaner, og med den fantastiske langside, de hurtige sving og chikanen inden målstregen er der masser af overhalingsmuligheder. Anders Lind vandt 1/10 Nitro-klassen med Claus Ryeskov som toer og med Martin NO Hansen som treer. Der var seks deltagere til start i klassen. I 1/8 Nitro klassen var det Henrik Christensen, som kunne kr ydse målstregen først. Der var dog tæt kamp om placeringen, da Jon M. Pedersen kom i mål kun 2,25 sekunder efter som toer. John Jessen blev treer. En tidligere verdensmester var tilbage i startfeltet, Martin Lissau i Touringcarklassen, og der er ingen tvivl om, han er den hur tigste Large Scale on-road kører i Danmark. Efter 30 minutters finale kunne Martin Lissau kr ydse målstregen med et forspring på fem omgange til vinderen af første afdeling, Nicolaj Petersen, og med Patrick Folman som treer i sin første sæson i Touring car large scale. I large scale GT klassen var der 38 deltagere, og her var der en tæt kamp imellem Daniel Bjerg og Søren Bang de første 15 minutter, men det blev vinderen fra første afdeling i Vejle, Søren Bang, som vandt anden afdeling i GT klassen med Daniel Bjerg som toer og Heinrich Weizer som treer kun 1,8 sekunder efter.

DDC-debut i Hillerød Tekst: Kim Petersen Foto: imageatwork.dk – S. Hempel

DC1 i 1:8 nitro offroad truggy blev kør t i Hillerød. Flere af dem der normalt køre truggy har valgt kun at køre Buggy i år. Så det betød, at der kun var 13 deltagere til start. Allerede fra star t i kval. r underne lagde Stef fen C og den tidligere dobbelte mester

i klassen - Silas H. - hårdt ud. Det var tydeligt at se, at kampen vil stå mellem disse to i finalen. Desvær re måtte Stef fen udgå efter 15 minutters kørsel i finalen, og Silas kunne sikkert køre den hjem med sin Losi 8ight-t 2.0 Truggy.

Her ses den vindende bil på vej over vaskebrættet.

juni 2011 Autosport

35


DASU

DASU

skal stå sammen mod nye mål

Tekst: Jens Færgemann Foto: Egon Brix Jørgensen

Dansk Automobil Sports Union består i dag af en masse udvalg, hvor en lang række folkevalgte og udpegede personer administrer deres lille del af motorsporten. De mange udvalg betyder, at de forskellige dele af unionen ikke altid bevæger sig i samme retning. DASU mangler den røde tråd, og i et Danmark med flere og flere tilbud til danskerne, risikerer DASU at tabe kampen om medlemmerne, hvis ikke vi som union bliver enige om, hvordan vi gør motorsporten til et attraktivt fridtidstilbud. DASU har et enormt medlemspotentiale. Der er masser af mennesker, der er interesserede

i motorsport, men som ikke er medlemmer af DASU. Samtidigt har DASU de senere år oplevet et stagnerende medlemstal. Den udvikling skal vendes, og det er en opgave for hele DASU – ikke kun bestyrelsen. Hvordan sikrer vi, at DASU hurtigt og effektivt kan udvikle attraktive tilbud den store gruppe af motorsportsinteresserede? Det er en af de opgaver, som DASU’s strukturudvalg arbejder målrettet med. Klubberne får ansvar Strukturudvalget bygger nogle fyrtårne – nogle meget overordnede mål som DASU skal nå. Strukturudvalgets arbejde resulterer også i forslag til de rammer, indenfor hvilke fyrtårnene skal nås. Men det er klubbernes og

DASU

– hvem er det? Dansk Automobil Sports Union er en paraplyorganisation for de til unionen knyttede klubber. Gennem denne paraplyorganisation organiseres unionens sportsgrene. Alle medlemmer af en klub under DASU er samtidig medlem af DASU. Så DASU – det er også dig! Repræsentantskabet er unionens øverste myndighed, og ifølge DASU’s vedtægter består repræsentantskabet af klubbernes formænd. Klubbernes formænd vælges af klubbernes medlemmer og derigennem har det enkelte klubmedlem direkte demokratisk indflydelse på DASU’s ledelse – hvis man vil have den indflydelse! For at blive valgt eller udpeget til en tillidspost i DASU skal du være medlem af en af DASU’s klubber. Så medlemmerne af DASU’s bestyrelse og medlemmerne af samtlige DASU’s udvalg er alle medlemmer af en DASU klub. De eneste ansatte i unionen er de personer, der udgør DASU’s Sekretariat. Sekretariatet er et administrativt omdrejningspunkt, et serviceorgan for bestyrelse, udvalg, klubber og medlemmer. Disse personer er de eneste, der formelt ikke behøver være medlem af en klub under DASU, men er alligevel en integreret del af unionen. Så hvem er DASU? DASU, det er os alle sammen! (jf)

36

Autosport juni 2011

DASU’s strukturudvalg, hvor blandt andre Freddy Pedersen fra KOM (tv.) og DASU’s formand Bent Mikkelsen er med, er ved at lægge sidste hånd på arbejdet, der præsenteres for DASU’s klubber i anden halvdel af august.

udvalgenes opgave sammen at finde og vise vejen til disse fyrtårne indenfor de udstukne rammer. Med den nye struktur bliver de forskellige opgaver i DASU klart defineret. Dermed bliver det langt lettere for DASU’s klubber at gennemskue, hvilke personer der er brug for til at løse opgaverne og finde vejen til fyrtårnene, og derfor bliver det enklere for klubberne at indstille og udpege de rette personer. Det betyder, at klubberne får et langt større ansvar for at sikre, at det er de rigtige personer, der sidder på unionens tillidsposter. Bestyrelsen udpeger satsningsområder, og sportsudvalgene driver sporten i et samarbejde med relevante klubber. DASU’s repræsentantskab ”ansætter” bestyrelsen til at administrere indenfor de satte overordnede rammer. Bestyrelsen igangsætter tiltag, ikke selvstændigt, men ved at uddelegere opgaverne. Dermed er der en rød tråd fra repræsentantskabet over bestyrelse til udvalg og klubber og dermed ud til medlemmerne. Det er bestyrelsen, der udpeger de områder, som DASU skal have særlig fokus på, som for eksempel et stagnerende medlemstal. Der skal penge i kassen Hele målet er dog ikke nået ved

at udstikke de rigtige rammer og udpege de rigtige personer. Der skal også penge i kassen. DASU finansieres i dag af medlemmernes kontingenter, af licens- og løbsafgifter og af tipsmidlerne. De kilder giver kun et lille beløb til udvikling. Skal der mere udvikling til, og det skal der, så bliver DASU nødt til at finde flere eksterne partnere såsom Dansk Metal. En meget vigtig opgave for DASU’s fremtidige bestyrelser bliver derfor at finde økonomiske partnere. Vi sælger noget af vores selvstændighed, men vil vi være mere end hygge, så er det den eneste vej. Her får bestyrelsen en meget stor opgave i fremtiden. Bestyrelsen skal sikre det økonomiske fundament for DASU’s udvikling mod at blive et attraktivt alternativ på den enorme palet af fritidstilbud, som danskerne frit kan vælge fra i dag og i fremtiden. Sjovere at være frivillig I et mere målrettet DASU spiller de frivillige den helt afgørende rolle, og derfor skal vi gøre alt vi kan, for at DASU’s mange frivillige synes, det er sjovt at løse de opgaver, de har påtaget sig. De frivillige må for alt i verden ikke føle, at det er en sur tjans, de har påtaget sig. Her spiller DASU’s sekretariat en stor og vigtig rolle, så vi skal


DASU

Hvad er DASU for dig?

investere i DASU’s sekretariat, så de kan aflaste de frivillige. En ny struktur giver ikke svaret på alt, men giver os alle i DASU en mulighed for at udvikle DASU til en moderne organisation, hvor det er sjovere at være frivillig leder ved at udnytte de rationaliseringsgevinster, der synes at ligge lige for. En ny struktur betyder selvfølgelig forandringer, ellers var den ikke ny. Men det er forandringer i den rigtige retning, som giver DASU de muligheder, der er afgørende for, at vi kan udvikle den firehjulede motorspor t i Danmark.

Kaj Storgaard, tidl. formand for MNJ: DASU er efter min mening ikke på forkant med udviklingen. Unionen er ikke smidig nok. DASU er for stor en maskine, der reagerer for sent og for langsomt i forhold til omverdenen. Administrationen er for bøvlet. De frivillige ledere bliver færre og færre, så det skal være nemmere for dem. Jeg synes, DASU har for mange klubber, og nogle af dem skulle overveje at slå sig sammen med andre.

Brian Madsen, rallykører, regerende danmarksmester: Jeg synes, DASU er langt fra mig, og som udøver har jeg ikke den store kontakt med DASU. Jeg ser DASU som en lidt gammeldags og støvet organisation. Det er dog min oplevelse, at DASU de senere år er blevet mere åben, visionær og imødekommende. Fra sekretariatets side har jeg oplevet forståelse og interesse, når jeg har henvendt mig. Efter min mening er udviklingen i DASU gået den rigtige vej de senere år.

Flemming Adrian, kartingløbsleder og formand for Rødby Go-Kart Klub: DASU er for mig motorløb og unge mennesker, og for mig er motorløb karting. DASU tager nogle gange nogle initiativer, der er forkerte efter min mening, selv om jeg godt ved, at det nok ikke er nemt. For eksempel synes jeg, man skulle satse noget mere på KF2- og KF3klasserne. Jeg synes, systemet arbejder for langsomt. Der går for langt tid fra man henvender sig til DASU og til der kommer et svar.

juni 2011 Autosport

37


bilo

Dansk

NEZ-trtio

i tæt figh Tekst og foto: Åge Keseler Kirketerp

I bilorientering er mandskaberne i konstant konkurrence-aktivitet hen over tre-seks timer, alt efter ruternes sværhedsgrad og deltagernes er farings-niveau. Et resultat hjemkøres derfor ud fra utallige beslutninger. I et svagt øjeblik kunne man derfor generelt godt ønske sig muligheden for at spole tiden tilbage og - i bagklogskabens klare lys - rette en forkert beslutning. En af bonusef fekterne ville desuden blive, at Falck og Dansk Autohjælp blev arbejdsløse… Til NEZ-premieren Ford Motor Compagni-løbet hos Thy Motor Spor t (TMS) havde de

mangeårige nordiske mestre Harald og Jan Søndergaard anvendt godt nok-princippet. En sivepunktering blev i første omgang udbedret med en gummislange i dækket, men midt under motorløbet måtte brødrene bide i det sure æble og skifte til reser vehjulet. Her ved kunne Ikast-brødrene se til, at de regerende nordiske mestre Flemming Jensen og Bent Mikkelsen vandt med tre minutters forspring. Derimod fandt NEZ-bronzevinderne 2010 Børge Holm og Jørn Mør up ikke melodien på de mellemsvære ruter, som bl.a. gik forbi Vandet og Vilsbøl Klitplantager. Om lørdagen flyttede NEZ-

De regerende nordiske mestre Flemming Jensen og Bent Mikkelsen kom fornuftigt fra start i NEZ-serien 2011.

feltet fra det nordlige Thy til ter rænet i syd omkring Vester vig. Igen kunne TMS med Idealcombi-ruten byde på krævende skovområder: Lodbjerg og Hvidbjerg Klitplantager. De danske NEZ-rollerne blev nu byttet om således, at Børge Holm og Jørn Mørup snuppede etteren. Herefter fulgte Jan Søndergaard med Per Mikkelsen bag rattet, hvorimod Flemming Jensen og Bent Mikkel-

sen ikke skyndte sig langsomt nok på tredjepladsen. Summa summar um gjorde TMS et eksemplarisk job omkring NEZ-rutelægningen. For de udenlandske mandskaber oplevede man den samme flipvending i top tre mellem de to NEZ-arrangementer. Danskerne har derfor gode medaljechancer, når NEZ-karavanen kommer til Sverige og Finland til efteråret.

Dm-feltet

på skovture i midtjylland og thy

Tekst og foto: Åge Keseler Kirketerp

I 2010 måtte Anders Fisker i næstsidste øjeblik flytte en planlagt skovtur for sit DM-løb i bilorientering væk fra Kompedal Plantage. Det kom derfor ikke som nogen overraskelse i CC-Cars løbet hos Kjellerup og Omegns Motorklub (KOM), at startfeltet nu - med et halvt års forsinkelse - skulle gennem den planlagte skovtur fra 2010. Som rutelægger bruger man vanemæssigt de samme lodsejertilladelser, som fungerer fra gang til gang. Derfor kan man nemt overse nogle vejeldoradoer, som blot venter på at give bilorienterings-kørerne udfordringer. Dette skete hos en gårdejer lidt syd for Ans, og samme gårdejer deltog endog i CC-Cars løbet. Carsten Bo Laursen blev nr. 8 i A-klassen og kørte forkert en enkelt gang på sin egen matrikel. 38

Autosport juni 2011

I A-klassen er i øvrigt kommet et nyt makkerpar af to observatører: Bjarne K. Nielsen og Mogens Bach Andersen fra Thy har lagt godt ud og ligger foreløbig nr. 2 i DM.

Idealcombiruten hos Thy Motor Sport (TMS) havde vanen tro Ole Skov i dirigentrollen, og han fik assistance af Allan Christensen. En varieret rute gennem åbent land og to klitplantager gav

Niels Aage Jensen og Henning Larsen fra Bjerringbro passerer et farligt sted i klitplantagen.

deltagerne en flot naturoplevelse i det sydlige Thy. Poul V. Bertelsen har kørt flere old timer-løb sammen med Poul Bo Madsen i sin Mazda 1300 og har nu fået smag for bilorientering: - Der er noget mere at lave for køreren. Parret ligger nr. 2 i DM foreløbig for B-klassen. I begge DM-løb oplevede deltagerne, at det stort set kostede 15 strafminutter at køre forkert på en enkelt orienteringsopgave. Dette er umiddelbart en lempeligere strafgivning i forhold til tidligere op til 25 strafminutter, men har samtidig øget de psykologiske udfordringer til kortlæseren. I C-klassen har et nyt fronthold meldt sig på DM-banerne, idet TMS’erne Ole Jensen og Tommy Olesen lidt uventet er gået i front. Hos M’erne har det flasket sig sådan, at de regerende mestre Børge Holm og Jørn Mørup fra Thy/ Struer ligger ettere sammenlagt.


FDM DASU CLASSIC/DASU

Oresund Rally et nyt

svensk-dansk

initiativ

Peter Lehnert og Helge Jensen i VW Golf Cabriolet (1983) havde psykisk overskud til at vinke, da de var på vej ud i en fejlkørsel.

Finurlig W-rute i Nordsjælland og Hornsherred Tekst og foto: Åge Keseler Kirketerp

Metalskolen er kursus- og konferencecenter for DASU’s samarbejdspar tner Dansk Metal og er beliggende i naturskønne omgivelser lidt syd for Slangerup i Nordsjælland. Dette gav perfekte rammer for start/mål på Metal Classic, hvor specielt parkering og køkkenet var gearet til et pænt stort besøg af old timere med kører og kortlæser. Deltagerne blev præsenteret for en W-rute i Nordsjælland og Hornsherred, idet midtvejspausen var placeret hos Jens Winther Automobiler i Roskilde. Lidt uventet oplevede man en forholdsvis stor spredning på resultaterne i bl.a. Expert. Igen var stevnsboerne Søren Dahl

og Thomas Petri helt urørlige i deres Opel Kadett C Coupé (1978), hvor de ramte 19 hemmelige tidskontroller med en gennemsnitlig fejlmargen på ca. et halvt sekund. Endnu mere imponerende er præstationen, idet parret ikke anvender elektroniske hjælpemidler til at holde styr på hastigheden i forhold til idealtiden. Rutelæggere i MetaklClassic var far og søn Erik og Kim Bach Sørensen, som havde tilrettelagt en rute uden klamme fiduser, men hvor deltagerne alligevel blev stresset til at køre forkert og miste hastighedsrytmen. I Spor t-klassen er jævnbyrdigheden meget stor, idet kun et enkelt placeringspoint skiller de fire forreste mandskaber efter de to første afdelinger af

FDM DASU Classic 2011. Her har Lars og Simon Hjorth scoret det mikroskopiske forspring med deres Triumph TR4A (1966). Det kan - som tidligere fortalt - være svært at finde tidslommer i det øst- og nordsjællandske, hvor old timerne får fornuftige muligheder til snitfartskørsel. En god forbedring i rutebogen er neutralisering af tidtagningen omkring byerne - og tætbefærdede veje - således, at man får kædet to gode delområder sammen. I Touring holder Alexandra og Thomas S. Knudsen føringen i deres Porsche 911 (1969), men ærkerivalerne Torben Østergaard og Poul-Erik Hansen - Opel Manta GT/E (1983) - er kommet lidt tættere på.

Ny sportssekretær i DASU DASU har pr. 30. maj ansat Lisbet Jørgensen som spor tssekretær. 42-årige Lisbet Jørgensen har tidligere været bl.a. sekretær, bogholder og direktionssekretær i bl.a. Statens Bilinspektion. Lisbet Jørgensen har en baggr und indenfor dragracing, hvor hun har været kører fra 1989 til 2009. Hun har også været of ficial og bestyrelsesmedlem i Dragracing Club Denmark. Bestyrelsesposten

har hun fratrådt som følge af ansættelsen i DASU, men Lisbet Jørgensen for tsætter som

of ficial for at holde kontakten til sporten. Lisbet Jørgensen skal på DASU’s sekretariat ikke have noget med dragracing at gøre, men beskæftige sig med rally og vejsport samt kursusadministration. Derudover skal Lisbet Jørgensen tage sig af rallysyn, vognbøger, homologeringsattester, historiske vognbøger etc. Anja Christiansen er efter eget valg fratrådt sin stilling på sekretariatet.

Den 10. og 11. september ser et helt nyt initiativ inden for motorspor ten dagens lys: Oresund Rally for for tidens, nutidens og fremtidens biler. - Det bliver et todages pålidelighedsrally r undt om Øresund med star t, overnatningspause og mål i Bella Center, for tæller primus motor, den tidligere rallykører Michael Eisenberg fra Intercom. - Løbet skal være med til at gøre Øresundsregionen lidt mere kendt som en af verdens megacities, hvor vi er i hård kamp med Stockholm og Hamburg. Desuden bliver Oresund Rally det første organiserede motorløb inden for DASU og SBF, hvor elbiler og hybridbiler kan spille en rolle, forstætter Michael Eisenberg. Løbet bliver til i et samarbejde mellem dansk og svensk motorsport. Det organiseres af Hässleholms Motorklubb og Dansk Rally Club med Monte-Carlo Rally-specialisten Ar ne Pagh som dansk løbsleder. Oresund Rally består af tre forskellige rallyer: Oresund Energy Rally er et pålidelighedsrally for moderne, energioptimerede biler, Oresund Classic Rally er et historisk pålidelighedsrally for biler før 1986, og endelig er Oresund Tourist Rally et turistrally uden væsentligt konkur renceelement for biler før 1986. Læs mere på www.oresundrally.org. (jf)

juni 2011 Autosport

39


Adresseændring o.lign telefon: 43 26 28 86

Magasinpost UMM MMP ID-nr. 42329

Autosport nr. 4/2011 • Dansk Automobil Sports Union • Idrættens Hus • 2605 Brøndby • Telefon 43 26 28 80

New Design Hjelme

Gokart

ebje

rgrac

ing.d

Barnestol 15-36 kg

795,StartPakke Bil

k

Leverandør til Motorsporten siden 1967

www .lind

Smallegade 42 . 2000 Frederiksberg . Tlf 38867600 . www.lindebjergracing.dk

Autosport 4-2011  

Dansk Automobil Sports Unions medlemsblad "Autosport" udkommer 8 gange om året. I Autosport kan du læse alt om de forskellige grene af bilsp...