Page 1

ervaren leren doen INFORMATIEBOEKJE over het werk voor kinderen, tieners, jeugd & jong-volwassenen

RafaĂŤl Amersfoort


Inhoud 3

Voorwoord

4

Visie & Missie

6

Babies

8

Peuters

10

Groep 1-2

12

Groep 3-4

14

Groep 5-6

16

Groep 7-8

18

Indeling zondagen

20

Jeugd: Impact

22

Meewerken?!

23

Handig om te weten

Geef het door! Bewaar het boekje goed, mocht je het boekje uit hebben, geef het dan door aan buren of kennissen die op zoek zijn naar een kerk en meer willen weten over ons kinder- en jeugdwerk.

Uitgave: september 2018 Voor actuele informatie zie www.rafaelamersfoort.nl


Voorwoord Welkom in Gemeente Rafaël Amersfoort! We zijn blij dat je onze dienst bezoekt. Door middel van dit boekje willen we je informatie geven over het kinderen jeugdwerk binnen Rafaël Amersfoort. We vinden het belangrijk dat ieder een plek heeft waar je jezelf mag zijn en de Geweldige Liefde van onze Hemelse Vader kunt beleven. In dit boekje vertellen we per groep hoe de kinderen en jongeren dat kunnen ervaren! We hopen je zo een beeld te geven van wat we belangrijk vinden binnen onze gemeente. Namens Rafaël Amersfoort,

Menno en Bianca Ouweneel Coördinatoren 0 - 25 jaar

3


ONZE VISIE Kerk voor Kinderen is een plek waar kinderen elke dag van de week onvoorwaardelijke liefde, oprechte aanvaarding en Goddelijke vergeving mogen ontvangen in een kindvriendelijke en ontspannen omgeving. Alles tot doel dat kinderen in een gebroken wereld een volmaakte God kennen en erkennen, de liefde van Jezus kunnen uitdelen geleid door de kracht van de Heilige Geest.

VISIELIJN

jb el

vo or

Bi

n Ke

uz e

se

To ep as

N

ie

uw

e

Te

st

bi dd en

en

st

Babies

Peuters

1&2

3&4

5&6

Voelen

Zien

Horen

Ontdekken

Leren

ERVAREN Groeien in de gaven van de Heilige Geest 4

Sa m

Te ud e O

en

en

Da nk

al rh Ve

ng Zi

Bi

dd e

en

n

am en

t

am en

t

In onderstaande visielijn geven we weer hoe er van baby tot jong volwassene groei kan plaats vinden. De lijn maakt dat we binnen elke leeftijdsgroep doelgericht verder bouwen en als geheel team (van 0 tot 25 jaar) vanuit visie samen werken en blijven groeien.

RafaĂŤl Amersfoort

L


ONZE MISsIE

LEREN

ac h re ut O

Pl lo ek i ka n le ne ke me rk n

d er el w e ijk el st ee G

rJ ez us Le H ve ei n lig va e n G ui ee t st de Aa nb id di ng Do pe n

Wij willen met elkaar, geĂŻnspireerd door de Heilige Geest, vanuit Gods Liefde, kinderen bij Jezus brengen. De kinderen worden aangemoedigd om te leven door de kracht van Jezus met openbaring van de Heilige Geest en te blijven in de Liefde van de Vader.

7&8

12-14 jr

14-18 jr

18 +

Doen

Verdiepen

Doorgeven

Delen

DOEN

5


quote ‘Ik ben bijzonder en prachtig gemaakt. God houdt van mij! Ik ervaar Gods liefde door de liefdevolle verzorging, knuffels en liedjes die gezongen worden. Ook is het fijn dat de leiding voor ons bidt en ons zegent’

6

Babies

Peuters

1&2

3&4

5&6

Voelen

Zien

Horen

Ontdekken

Leren

Rafaël Amersfoort


De voelsprieten 0 - 1,5 jaar | Teamleider: Windy van Rossum

“Ik zag een kuikentje dat bij zijn moeder zat, onder haar vleugels, waar het veilig zat. Tegen regen, tegen zonneschijn. Heer zo wil ik bij u zijn” Elly & Rikkert

Bij ‘de Voelsprieten’ worden we geknuffeld, staat er een rustig muziekje op met liefdevolle woorden over onze Hemelse Vader en mogen de papa’s en mama’s gerust even blijven. We mogen spelen en ontdekken en als we moe zijn is er een slaapkamer om een slaapje te doen. De leiding bidt voor ons en zegent ons en zo ervaar ik al heel jong dat ik veilig ben in Gods liefdevolle aanwezigheid!

7&8

12-14 jr

14-18 jr

18 +

Doen

Verdiepen

Doorgeven

Delen

7


quote ‘Ik word al groot en wil veel leren, ik vind het heel fijn dat God van mij houdt! We zingen elke week het zegenlied onder een grote regenboog paraplu, zo weet ik dat ik nooit alleen ben. Door de liefdevolle verzorging merk ik dat ik geliefd ben.”

8

Babies

Peuters

1&2

3&4

5&6

Voelen

Zien

Horen

Ontdekken

Leren

Rafaël Amersfoort


De Speurneuzen

Peuters (1,5 – 3 jaar) en PeuterPlus (3 – 4,5 jaar) Teamleiders: Gwendolyn de Boer, Irene Haarmans en Wendy van de Meer

“De Here zegent ons en Hij beschermt ons, Hij schijnt Zijn licht over ons leven!” Marcel en Lydia Zimmer

Bij ‘de Speurneuzen’ luisteren we naar korte verhaaltjes en we zingen samen. We genieten van de liedjes over Jezus en het is fijn om zelf te mogen kiezen wat we spelen. Bij het binnen komen zien we bekende gezichten. We lezen een Bijbelverhaal en dit herhalen we een paar weken achter elkaar, zo leren we het goed en kunnen we het al bijna zelf vertellen. Daarbij horen spelletjes en knutselactiviteiten waar bij je zelf mag kiezen of je mee wil doen. Door de gezelligheid voelen we Gods liefde. De leiding bidt met ons en voor ons en zo leren we dat het veilig is om bij God te zijn.

7&8

12-14 jr

14-18 jr

18 +

Doen

Verdiepen

Doorgeven

Delen

9


quote “Ik leer dat ik heel bijzonder en geliefd ben. Ik hoor vele verhalen uit de Bijbel en leer zo God de Vader, Jezus de Zoon en de Heilige Geest steeds beter kennen. Ik voel me veilig door de liefdevolle aandacht die ik krijg en de fijne speelplek waar ik vriendjes maak.”

Babies

Peuters

1&2

3&4

5&6

Voelen

Zien

Horen

Ontdekken

Leren

10

Rafaël Amersfoort


De spoorzoekers Groep 1 & 2 | Teamleider: Liesbeth Krijtenburg

“Je bent bijzonder ja ja, je bent een wonder ja ja, je bent heel speciaal weet je dat?!� Herman boon

Als we binnen komen mogen we in de kring een boekje lezen en kijken we wie er allemaal zijn. We zingen met elkaar en hebben een thema waar we van alles over leren en ontdekken uit de Bijbel. Bij het Bijbel verhaal wordt vaak een schatkist, pop of iets anders leuks gebruikt dat maakt het extra interessant! Ook is er genoeg tijd om te spelen, te knutselen en samen te zijn. We leren om te bidden en te danken. De leiding helpt daarbij en zo leren we dat we tegen God alles kunnen zeggen en altijd bij Hem mogen komen.

7&8

12-14 jr

14-18 jr

18 +

Doen

Verdiepen

Doorgeven

Delen

11


quote Ik ontdek veel over belangrijke mensen in de Bijbel, hun levens, hun lessen en hun relatie met God. Het is fijn dat ik mezelf mag zijn en te weten dat ik mag groeien in wie ik ben! Ik voel me veilig doordat ik de leiding ken, vrienden maak en leer dat Jezus mijn Grootste Vriend wil zijn!

Babies

Peuters

1&2

3&4

5&6

Voelen

Zien

Horen

Ontdekken

Leren

12

RafaĂŤl Amersfoort


De Ontdekkers Groep 3 & 4 | Teamleider: Bianca Ouweneel

“God kent jou vanaf het begin, helemaal van buiten en van binnenin. Hij kent al je vreugde en al je verdriet, Hij ziet de dingen die een ander niet ziet” Opwekking Kids

Als we binnen komen gaan we eerst een half uur spelen, kleuren en kletsen. Zo voelen we ons veilig en kan ieder zijn verhaal even kwijt. Aan de hand van een thema lezen we in de Bijbel. Door samen spelletjes te doen, te knutselen en samen plezier te maken leren we de Vader, Zoon en Heilige Geest steeds beter kennen. We bidden met en voor elkaar en leren zo vrij te bidden. We ontdekken dat God van ons houdt en dat we uniek zijn. Het thema duurt steeds acht zondagen achter elkaar en zo kunnen we hier helemaal in ‘duiken’.

7&8

12-14 jr

14-18 jr

18 +

Doen

Verdiepen

Doorgeven

Delen

13


quote “Ik krijg de gelegenheid om zelf een keuze te maken om Jezus te volgen en leer wie de Heilige Geest voor mij wil zijn. Ik weet me veilig en geliefd door mijn vrienden om me heen en God die altijd bij mij is!”

Babies

Peuters

1&2

3&4

5&6

Voelen

Zien

Horen

Ontdekken

Leren

14

Rafaël Amersfoort


Going deep

Groep 5 & 6 | Teamleider: Denise de Ridder

“Groter dan een berg, zo hoog, mooier dan de regenboog, dieper dan de oceaan, is hoeveel Ik van je hou!” Make Some Noise Kids

Bij ‘Going Deep’ leren we te groeien in ons geloof. We komen binnen in een gezellige ruimte waar spelletjes klaar staan, een muziekje draait of een kleurplaat klaar ligt. We zien elke week bekenden en worden zelf ook gekend. In de kring delen we met elkaar wat God in ons leven doet. Ook zingen en bidden we met elkaar. De Bijbel gaat open voor een verhaal of een tekst, Gods Woord staat altijd centraal daar is zoveel in te ontdekken! Daarna gaan we zelf aan de slag met een toneelstuk, knutsel of een spel. We sluiten elke week af door te luisteren naar de Heilige Geest die tot ons spreekt.

7&8

12-14 jr

14-18 jr

18 +

Doen

Verdiepen

Doorgeven

Delen

15


quote

Vanaf de bru gklas mag ik naar Impact. Ik word aangemoedigd daa r naartoe te gaan en ben daarnaast nog steeds welkom bij Ste p-out.

quote “Ik voel mij geliefd en leer dat ik niet alleen ben. Vol met Gods liefde kan ik een nieuwe week in gaan met alle uitdagingen die mij daar te wachten staan. Door veiligheid, liefde en aanmoediging durf ik zelf uit te gaan stappen in mijn geloof.”

Babies

Peuters

1&2

3&4

5&6

Voelen

Zien

Horen

Ontdekken

Leren

16

Rafaël Amersfoort


Step - out Groep 7 & 8

“Als God iets belooft, dan maakt Hij het waar. Nog nooit heeft Hij iemand gedist. Dus leg je hand in de hand van God, Hij is de beste die er is!” Make Some Noise Kids

We gaan ons steeds meer verdiepen in de Bijbel. We leren over Gods bedoeling met ons en hoe Hij dat in Zijn Woord laat zien. We leren wat het is om vervuld te zijn met de Heilige Geest en hoe de Heilige Geest ons wil helpen om de goede dingen te kiezen. Door samen te bidden merken we dat dit zeker niet saai is, maar dat er velen manieren zijn om te bidden. Ook praten we veel met elkaar over de dingen die ons bezig houden, lachen veel en hebben plezier. Gods Woord is één grote ontdekkingsreis! We leren teksten op te zoeken en ontdekken zo steeds meer wat dit betekent voor ons eigen leven.

7&8

12-14 jr

14-18 jr

18 +

Doen

Verdiepen

Doorgeven

Delen

17


Indeling zondagen groep 1 t/m 8 Kerk voor kinderen werkt met ‘thema-blokken’. Elk blok bestaat uit 8 zondagen.

Groe p 1 & 2

Groep 3 & 4

BIJBELS ONDERWIJS 7X THEMA DIENST 1X

BIJBELS ONDERWIJS 6X SPORT EN SPEL 1X THEMA DIENST 1X

Thema dienst De thema-dienst is dé afsluit dienst van een thema blok waarbij alle

Bijbels onderwijs Door de Bijbel te lezen leren we God kennen. Daarom komt ‘Bijbels onderwijs’ dan ook veelvuldig terug binnen een thema-blok. We vertellen de Bijbel verhalen en leren over de betekenis hiervan in ons eigen leven. Ook leren we Bijbel teksten uit ons hoofd zodat ieder Gods liefdevolle waarheid leert kennen en onthouden.

18

Rafaël Amersfoort

groepen 1 t/m 8 samen komen. Er is een live band en een creatieve samenvatting van alles wat er binnen het thema is behandeld. De eerste zondag na de thema-dienst start er een nieuw blok met een nieuw thema. (groep 1 - 2 start zoals altijd in hun eigen lokaal)


Groe p 5 & 6

BIJBELS ONDERWIJS 4X SPORT EN SPEL 1X KEUZEZONDAG 2X THEMA DIENST 1X

Groe p 7 & 8

BIJBELS ONDERWIJS 4X SPORT EN SPEL 1X KEUZEZONDAG 2X THEMA DIENST 1X

Keuzezondagen Ieder mens is geschapen met verschillende gaven en talenten en we hebben elkaar allemaal nodig! Op jonge

Sport & Spel

leeftijd nemen we de kinderen mee

We hebben 1x in de 8 weken een

om te ontdekken hoe God hen uniek

Sport & Spel zondag! De kinderen

heeft gemaakt en hoe ieder zijn of haar

zijn in een leeftijd waarin ze dierbare

kwaliteiten mag inzetten tot zegen voor

vriendschappen ontwikkelen en Sport

de ander. Denk aan: muziek, drama,

& Spel is hierbij een goed middel om

gebed, getuigenissen geven, schilderen,

de relatie te verdiepen. God heeft

dansen, profetie, vlaggen, schrijven,

ons een prachtig lichaam gegeven,

teamspellen enz. Deze keuzes kunnen

daar mogen we dankbaar voor zijn.

door iedereen uit de gemeente

We doen activiteiten waarbij we leren

gegeven worden, je wordt daarbij

samen werken, leren doorzetten,

geassisteerd door een medewerker

je eigen talenten ontdekken, elkaar

van Kerk voor Kinderen. Geef je op!

aanmoedigen en een echt team

kerkvoorkinderen@rafaelamersfoort.nl

worden! 19


Er zijn vier woorden die we belangrijk vinden bij Impact. Vier woorden die in het kort de kern van onze visie raken:

Kiezen

Ontmoeting Radicaliteit

Groei

Babies

Peuters

1&2

3&4

5&6

Voelen

Zien

Horen

Ontdekken

Leren

20

RafaĂŤl Amersfoort


Impact

12 - 25 jaar | Teamleider: Menno Ouweneel en Vincent Vel Tromp

Ontmoeting staat centraal! Ontmoeting met elkaar en ontmoeting met God. We eten samen, kletsen, praten, sporten, aanbidden, leren God kennen en bestuderen de bijbel samen. Elkaar ontmoeten tijdens toffe events maakt het extra leuk om te komen. We mogen ons zelf zijn en van daaruit vriendschappen bouwen. We delen een deel van ons leven met elkaar, échte levens van mensen zoals jij en ik. Niet alleen succes verhalen, maar vooral echtheid. Vanuit die echtheid mogen we Vader, Zoon en de Heilige Geest leren kennen. Vanuit openheid is er veiligheid en ruimte voor groei. Impact is onderverdeeld in 3 groepen: brugklas, jeugd, jong volwassenen We ontmoeten elkaar met Impact om de week in Rafaël. Dit als gehele groep of verdeeld in kleinere groepen. Als je het precies wilt weten, check: www.rafaëlamersfoort.nl

7&8

12-14 jr

14-18 jr

18 +

Doen

Verdiepen

Doorgeven

Delen

21


Meewerken?! “Door het werken met kinderen groei ik in mijn eigen geloof! Kinderen verlangen naar echtheid, dat geeft dat ik verlang om nog meer op Jezus te lijken”

Welke doelgroep spreekt aan en doet jouw hart sneller kloppen? Stap eens naar een van de teamleiders of kom naar de kerk voor kinderen balie en stel gerust al je vragen. Je hoeft geen schaap met 5 poten te zijn en je bent niet te jong of te oud om mee te helpen! In een persoonlijk gesprek komen we erachter hoe jij jouw gaven en talenten in kunt zetten en binnen welke leeftijdsgroep jij tot zegen mag zijn. Er zijn altijd mensen nodig op het gebied van medewerker, programmaleider, assistentie, facilitair, aanbidding, zorg, creatief enzovoort. Ga jij als vaste kracht mee werken?! Dan laten we je weten welke zondag jij mag dienen in jouw eigen team. We werken met een rooster systeem waarbij je ongeveer 1x in de 4 weken aan de beurt zult zijn. Meld je aan via: kerkvoorkinderen@rafaelamersfoort.nl 22

Rafaël Amersfoort


Handig om te weten •

De kinderen starten op zondag meteen in hun eigen dienst. Vanaf 9:45 mogen de kinderen naar hun eigen lokaal.

Babies t/m groep 4 worden gebracht en opgehaald, vanaf groep 5 mogen de kinderen zelfstandig komen en gaan.

Mocht uw kind last hebben van allergieën of zijn er andere bijzonderheden, dan is het fijn als u dit doorgeeft aan de kinderleiding.

We werken binnen Kerk voor Kinderen met een ‘Vier ogen en open deur beleid’. Tevens beschikt elke medewerker over een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)

Voor vragen en of opmerkingen kunt u per email terrecht bij kerkvoorkinderen@rafaelamersfoort.nl

Op zondag kunt u terecht bij de kerk voor kinderen balie.

We ontmoeten elkaar met Impact om de week in Rafaël. Dit als gehele groep of verdeeld in kleinere groepen. Als je het precies wilt weten, check: www.rafaëlamersfoort.nl

Menno en Bianca Ouweneel geven leiding aan alle teams van 0 - 25 jaar.

“Jongeren stellen fantastische vragen, het houdt mij scherp ik wil Gods woord samen met hen induiken!” 23


“De vreugde van een kind is zo enorm kostbaar! Het is fijn om op een vaste groep te werken en zo echt vanuit relatie te kunnen bouwen.”

“Bij Kerk voor Kinderen dien ik niet alleen de kinderen/jongeren, ik word er zelf ook rijker van doordat we als één team ontdekken wat de Heilige Geest steeds weer nieuw openbaard.” Meer informatie over het kinder-en jeugdwerk van Rafaël Amersfoort? Of wil je je aanmelden om mee te werken. Kom dan langs bij de balie in de foyer of neem een kijkje op onze website:

www.rafaëlamersfoort.nl

Profile for Dashweb

Ervaren, leren, doen  

Ervaren, leren, doen  

Profile for dashweb
Advertisement