Page 1

DARREN s e l e c t e d

w o r k s

JETT


CONTENTS project 1 advisor: year: time: building type: size: location:

project 2 advisor: year: time: building type: size: location:

project 3 advisor: year: time: building type: size: location:

art samples

[LEAP HEADQUARTERS: COLLABORATION BY INTEGRATION] Jennifer Akerman Fourth year, Fall 2011 Ten weeks Office + Commercial 65,000 square feet Knoxville, Tennessee

[CHILDREN’S PLANETARIUM: UNEARTHING THE FUTURE] Katherine Ambroziak Fifth year, Fall 2012 Seven weeks research, seven weeks design Cultural 120,000 square feet Knoxville, Tennessee

[PLAZ CRACOVIA: CRAFTING A NODE FROM THE NOWHERE] Krzysztof Bojanowski + Bartek Hominski Fourth year, Spring 2012 Ten weeks Urban design + Mixed-use 500,000 square feet (150,000 square meters) Krakow, POLAND

[SELECTED WORKS]


[LEAP HEADQUARTERS: COLLABORATION BY INTEGRATION] This LEED Gold project for Integrations Studio was as much about integrating the vibrant and unpredictable beauty of urban life with the relative familiar comfort of the office building as it was about integrating structural, mechanical, and sustainable systems into the design. An angled void is sliced through the building, creating an inviting courtyard which allows for public access from Market Square in the north to the riverfront in the south. This pushes the building to the street edges and maximizes cross-ventilation in Tennessee’s mild seasons. Because of the courtyard’s depth, direct sunlight never hits the glass walls, allowing for an unshaded curtain wall system which provides visual integration and a contrast to the terracotta screened street facades. This also allows for circulation on the upper floors to follow the path of the courtyard, with stairs and impromptu meeting spaces in the corners. These strategies activate the heart of the site on each level. The building becomes integrated to the site and the city, and the occupants inside collaborate physically with each other and visually with the world outside.


terracotta baguettes steel 24” x 6” glass wall with 6”x1 1/2” mullions concrete + steel decking 3 and 3 1/2 operable window

steel beam HSS column

lifted precast concrete stair precast concrete panel


[CHILDREN’S PLANETARIUM: UNEARTHING THE FUTURE] The basis of this Programming Studio was the child. After choosing a topic to research--how to elevate the role of the child--the planetarium building type and the revitalizing Knoxville South Waterfront location were chosen as vehicles in which to study this topic about childhood through architectural strategies. While acting as a public amenity with a sloped green roof that overlooks downtown and recalls the scientific and educational nature of the Knoxville 1982 World’s Fair, the child is given priority in the design. From the entrance tunnel where the ratio of the floor, slope, and height allow only the child to see the large planetarium sphere ahead, to the projected images of children on the sphere that are actually photographs taken in a disguised mini-planetarium at the end of the journey, this space is designed for children but also serves as a place where adults can take a step back from a hectic world and remember the carefree days of their own childhood, too. This is a place where you come to learn about the cosmos and leave knowing more about yourself.


[PLAZ CRACOVIA: CRAFTING A NODE FROM THE NOWHERE] This urban design studio focused on the disjunction between old and new Krakow. Krakow is a city formed in rings--the central ring from before the 15th century, the next ring from the 18th century, and then the modern area in which the site is located at the busy junction of the expansive Park Błonia meadow. The city has planned the area around the site as a cultural hub, with a theatre, cinema, museum, and two sports arenas adjacent to the park. However, it lacks a true identity. This project is located at the entrance to this new entertainment area and was purposed with creating a node to differentiate the old from the new while being respectful of the city’s uniquely historical Polish character. A mixed use building is proposed, with an enclosed shopping center with offices and residential units above. The indoor retail corridor opens up to the beautiful vistas of Błonia. The large site was split in half in order to create a better connection to the new sports arena located one block from the main avenue. The tower at the corner is angled to connect the park to the rest of the city and respects important views to historic spires while also minimizing shadows on the museum square across the street.

Keep street edge, and keep historic height.

Raise the rear portion to the site line from the street, while angling the corner to the diagonal of Park Błonia.

Slice down the center to break the urban scale and connect the stadium to the main avenue.

Raise a tower on the corner to further show the diagonal and relation to museum while also maximizing rentable space.


[SELECTED WORKS] An architect appreciates art and possess an artistic nature. Below are samples of some of my favorite personal works.

Lost and Following the Sunset, photograph. Venice, Italy

Lone Iris, acrylic on canvas.

Off-Limits, Death by Industry, pencil on paper.


Abbreviated Portfolio  

Darren Jett's sample undergraduate architecture portfolio

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you